TomTom - odlična android navigacija !
(ne praviti screenshot-ove dok navigacija radi)
Pre dva dana sam instalirao
TomTom 1.4 navigaciju sa mapama
Eastern Europe 950.6492. Juče sam ponovo morao da putujem u Novi Sad. Iskoristio sam priliku da i na tom putu testiram ovu navigaciju.
Inače, prvi utisak korišćenja TomTom navigacije je bio sjajan. Evo slike sa kratkog puta od benzinske pumpe do kuće.
Kao što se vidi, rerutiranje je onako kako bi i trebalo da bude u svakoj GPS navigaciji.
Nova putanja se određuje na osnovu nove početne lokacije. To se vidi i po crvenoj početnoj tački posle svake namerne (ili slučajne) greške u kretanju. Ovakvo vidljivo rerutiranje ima samo još navigacija iGO. I kod iGO se vidi da putanja kreće iz početka nakon rerutiranja. Naravno, moja omiljena navigacija HERE Maps takođe koristi isti princip u rerutiranju.
Rutiranje navigacije TomTom je takođe za svaku pohvalu. Sada, sa najnovijim mapama, bila bi među najboljim da nije onog čuvenog "ali"...TomTom ima veliku manu : Navigacija iz nepoznatih razloga blokira navođenje. Prvo se to "nagovesti" zamrznutom brojkom koja označava brzinu kretanja. To i ne bi bio neki problem. Ali, u jednom trenutku navigacija, uz brzinu, blokira sliku putanje. Čak i postavi kursor (znak trenutne pozicije) na mesto koje tek treba da dođe. E, to je ozbiljan nedostatak. Juče, u Novom Sadu, me je to koštalo kruženja u neposrednoj, ali nepoznatoj, okolini destinacije. Na manje od 1km do cilja...
Namerno sam skrenuo levo i to 3 ulice ranije nego što je trebalo (prva slika u nizu). Hteo sam da testiram rerutiranje. Nažalost, navigacija je postavila kursor na raskrsnici, kod skretanja koje bi bilo po planu, slike 2 i 3. Na ovim slikama se i vidi da slika stoji već 2 minuta (na prvoj je vreme 10:18, na drugoj 10:20). Navigacija glasom navodi "skrenite levo", "skrenite desno" i još jednom "skrenite desno". Baš onako kako bi bilo u korektnoj vožnji. Slušao sam glasovno navođenje i našao se u nepoznatoj ulici. Izašao sam iz navigacije i ponovo je pokrenuo. Pojavile su se ispravne slike 4 i 5. Pošto sam žurio, a slika 5 me baš zbunila, uključio sam HERE Maps i brzo stigao do cilja. Iskreno, analizom kod kuće sam utvrdio da bi me i TomTom isto tako doveo do cilja. Ali, sigurno je sigurno...Žurio sam na groblje. I tu sam, naravno, koristio samo HERE Maps.
TomTom navigaciju sam uključio 30km pre skretanja za Novi Sad. Tada sam i primetio da se odjednom "zamrzne" brzina. Nije mi smetalo jer je kursor ispravno pratio putanju, tako da nije uticalo na navođenje. Ipak, dva puta sam izlazio iz navigacije i ponovo pokretao.
Napomenuo bih jednu veoma dobru karakteristiku. U povratku iz Novog Sada, koji je protekao bez ikakvih blokiranja i grešaka, izlazio sam iz navaigacije. Posle 10-20km ponovo pokretao i navigacija je sama odmah određivala novu lokaciju i nastavljala ispravno vođenje.
Pošto je put iz Novog Sada do Beograda bio bez greške, mislio sam da se to nešto slučajno dešavalo juče. Nažalost, jutros se ponovilo. Na skretanju u Žarkovu, iz Trgovačke u Ace Joksimovića, ponovo se blokirala. Prvo brzina, zatim se kursor postavio na poziciji same raskrsnice, iako još nisam ni stigao do tog mesta, i na kraju se blokirala ta slika. Navigacija je glasom navodila ispravno. Izašao sam iz aplikacije, ponovo pokrenuo i sve je bilo u redu. I rerutiranje na slici
Screenshot_2015-05-27-09-22-12... Dakle, problem blokiranja aplikacije se, bar kod mene, ponovio.
Sa žaljenjem mogu konstatovati da je, ponavljam, za mene, i ova navigacija nepouzdana. Ostaje neprikosnovena HERE Maps i odmah do nje iGO sa novim kartama...
Na priloženim malim slikama se vidi da je navigacija prvo imala problema sa prihvatanjem GPS parametara na startu iz Bulevara Kralja Aleksandra. Zato sam ubacio i skrinšotove HERE navigacije, koja se bez problema odmah aktivirala. Tek na slikama
Screenshot_2015-05-27-08-44-29 i
Screenshot_2015-05-27-08-44-45 se vidi se TomTom povezao na GPS parametre. I još jedna primedba. Iako je mapa apdejtovana, nije predviđeno skretanje levo, iz Bulevara u Kneza Miloša. To već i nije neki problem. Navigacija predlaže skretanje desno u Takovsku i polukružno vraćanje u Kneza Miloša...
P.S.
Na kraju,
ukazao bih na nešto veoma korisno. Još jedan razlog zašto uvek koristim navigaciju. Osim tog puta...
Prekjuče sam, takođe, ujutru putovao u Novi Sad. Nažalost, žurio na sahranu šuraku. Nisam uključio navigaciju da ne bih smetao supruzi. Nisam uopšte obratio pažnju na izlazak sa autoputa, kod prve petlje, tz. Zrenjaninske. Produžio sam prema Subotici, bez mogućnosti da izađem i kod Temerinske petlje. Uključim navigaciju i vidim da mi je potrebno skoro 40km do Novog Sada, pored koga prolazim. Užas ! Morao bih ići do prve naplatne rampe (19km) i vratiti se nazad. "Srećom", jedan radnik mi je dao savet da 3km vozim u rikverc od nekog "divljeg" uključenja na autoput. Naravno, krenuo sam "normalnom vožnjom", ali u kontra smeru, tim paralelnim putem sa dve trake. Vozači su shvatili moja duga svetla i 4 migavca i oslobodili mi njihovu levu traku. Nikada se, kao vozač, nisam gore osećao. Sva sreća da su svi drugi bili razumni vozači. Dakle, drugari, ne vredi posle psovati nadležne zbog ovakve Temerinske petlje. Pazite !
Lepo piše da se i za Temerin isključuje kod prve, Zrenjaninske petlje. Da li je to baš normalno, nije bitno...
EDIT
Nema screenshot-ova, nema ni blokiranja !
Ostaviću gornji tekst bez izmena. Možda će nekome koristiti i moj, nadam se, pogrešan zaključak u vezi blokiranja navigacije.
Nadam se da sam otkrio uzrok blokiranja TomTom navigacije (verzija 1.4) na mom telefonu. Jutros sam vozio od Filmskog Grada da Liona. Pretpostavio sam da razlog za blokiranje može da bude moje pravljenje "snimaka ekrana" (skrinšotova).
Prešao sam 11km bez skrinšotova. Nije bilo blokiranja navigacije. Navigacija je radila sa korektnim rerutiranjem. Namerno sam napravio prvi skrinšot (prva slika u gornjem redu). Posle stajanja od 5 min, bez isključene aplikacije, napravio sam novi skrinšot, druga slika. I pošto se bafer ne čisti, taj drugi je blokirao navigaciju (treće slika u gornjem redu). Isti ekran je ostao do dolaska na upisanu destinaciju - WORK.
U povratku sa Liona do kuće, oko 13 km, prvo sam kliknuo na
"Promena rute". Otvorio se novi ekran i tada sam kliknuo na
"Cancel route". Postavio sam HOME kao destinaciju i vozio bez skrinšotova. Prvi sam napravio pre dolaska.
Navigacija je sve vreme radila savršeno. Možda nije ni bilo potrebe za promenom i odustajanjem od prethodne rute, prve dve slike u donjem redu. U svakom slučaju,
sa ovom pripremom i BEZ SKRINŠOTOVA, navigacija TomTom se nije blokirala !