Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

GPS Mape upoređivanje i analiza here, tom tom, topmap

Diskusija u 'Android' započeta od vladcepesh, 25.12.2014.

 1. chifta

  chifta

  Postova:
  20
  Zahvala:
  6
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Pancevo
  mozda sam promasio temu malo,ali skoro instaliram Igo Nextgen i bas me odusevila iako koristim sygic.pa me zanima Vase misljenje dal je bolje iggo nextgen ili sygic 16.4.6?
   
 2. navigas

  navigas

  Postova:
  476
  Zahvala:
  1.974
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Poređenje najnovijih mapa za Srbiju, HERE vs TomTom
  (Sygic : nt.2016.09 vs ta.2016.09)
  (iGO : HERE.2016.Q3 vs TomTom.2016.09)


  Iako su do sada Sygic nt mape bile i ažurnije od HERE mapa u navigaciji HERE WeGo, sada je situacija promenjena. Najpreciznije su HERE mape u istoimenoj navigaciji i zato su one poslužile kao osnova za poređenje. Pošto smatram da su HERE još više odmakle TomTom mapi, izabrao sam situacije gde je TomTom mapa pogrešna a i gde se greška godinama ne otklanja.

  1. Novi deo autoputa Ljig-Preljina
  2. Jednosmerna Pionirska uz Koštnjak
  3. Jednosmerne Kulina Bana i Ravanička u Beogradu
  4. Most u Nišu (ulaz u tvrđavu) sada je samo za pešake
  5. Hajduk Veljkova u Čačku je ispravljena u HERE mapi
  6. Kružni tok u Nišu
  7. Kružni tok Petrijevo kod Smedereva
  8. Kružni tok u Opovu
  9. Brojevi u naselju Mileve Marić Ajnštajn u Beogradu idu do 102
  10. Ulice u naselju "Stepa Stepanović" su odavno dobile nova imena


  Na sledećoj slici su dati skrinšotovi za greške, situacije 1 do 5, koje su mnogo ozbiljnije i direktno utiču na rutiranje.

  [​IMG]

  Kao što se vidi zbog neucrtanog puta Ljig_Preljina, sve navigacije sa TomTom mapom u Srbiji loše rutiraju. Druga slika je već standardana greška u TomTom mapi, Pionirska je, iako su obećali u mejlu da će ispraviti, ostala pogrešno dvosmerna. Bez komentara. Slika 3 prikazuje pogrešno rutiranje u navigacijiam sa TT mapom jer su još 2013. ulicama u Beogradu, Kulina Bana i Ravaničke, odeređeni smerovi, više nisu dvosmerne. Slika 4 je greška u TT mapi jer je put oreko mosta u Nišu ostao pogrešno namanjen za saobraćaj vozila. Jedino je, zbog korektnosti, stavljena slika 5 gde je HERE odavno promenio ulicu Hajduk Veljkova u Čačku a to je odavno bilo ispravno označeno u TT mapi. Ulica se deli na 2 dela, pre i posle železničke pruge.

  [​IMG]

  Na prethodnoj slici su manje važne greške, koje neće smetati navigaciji, ali su ipak greške. Nijedan kružni tok, u Niš, Petrijevu i Opovu nije ucrtan. To je samo još jedan dokaz nezainteresovanosti da se u TomTom mapi za Srbiji bilo šta menja. Na slikama 9 i 10 su primeri da nisu ispravno označena naselja Mileve Marić Ajnštajn i Stepe Stepanović u Beogradu.

  [​IMG]

  Na poslednjoj slici se vidi da, iako su u HERE mapi urađene korekcije, one su, skoro sve, ispravljene u Sygic mapi srb.nt.2016.09 ali nisu u iGO mapu Serbia.HERE.2016.Q3, situacije na slikama 4,5,6 i 7. Međutim, to je i do sada bio slučaj i može se očekivati da će naredni apdejt iGO mape ispraviti i pomenute greške. Ali, najvažnije je da je 40km duga deonica autoputa Ljig-Preljina ispravno ucrtana i u iGO HERE mapi sa svim petljama i tunelima.

  Na osnovu svega, mislim da više nema dileme koja mapa je za čitavu teritoriju Srbije bolja. To je HERE. TomTom ucrta po nešto ali je to nedovoljno. Zato ne preporučujem uopšte korišćenje TomTom mape u Srbiji. Jednostavno je loša i nepouzdana. Voleo bih da me neko od kolega primerom demantuje. Nažalost, Contrast mapa se izgleda neće pojaviti i dobro je da je bar jedan provajder, HERE, ostao profesionalan i kada je mapa Srbije u pitanju. Napomenuo bih da je i Google Mapa skoro identična sa HERE mapom, dakle sasvim ažurna. Jedino nedostaje autoput Ljig-Preljina i nisu označeni smerovi ulicama Kulina Bana i Ravaničke u Beogradu.
  U prilogu su skrinšotovi: oznake mapa u iGO i Sygic naviagciji, ispravljeni smerovi ulica u Vrdniku, kao i rutiranje od Ljiga do Preljine sa najnovijom TT mapom u TomTom navigaciji. Ova poslednja slika je samo dokaz da se nova deonica autoputa neće tako brzo pojaviti ni u TomTom mapama za iGO i Sygic.

  Kolega @chifta, ako si čitao o analizi navigacije Sygic 16.4.6 u ovoj temi, ili u Sygic temi, mislim da će ti biti jasno da tu navigaciju slobodno možeš zameniti bilo kojm iGO navigacijom. Kvalitet je neuporediv. Sygic je uzuzetno loša pri rerutiranju. Čak toliko loša da su mi, jer imam licenciranu verziju, u mejlu napisali da imaju nameru da u sledećoj godini promene kompletan algoritam za rutiranje i rerutiranje. Time su i oni priznali da navigacija ne valja i da sam bio u pravu jer sam im poslao slike iz realne vožnje. Najveće greške u zaključivanju se prave kada sa navigacija samo posmatra u sobnim uslovima i pri demonstraciji rute. U tim uslovima su sve navigacije "sjajne", nepogrešive...
   

  Dodate datoteke:

 3. chifta

  chifta

  Postova:
  20
  Zahvala:
  6
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Pancevo
  Kolega @Navigas,hvala na detaljnom objasnjenju :)
  Definitivno da ovi sto kroje mape Srbije bi trebali da Vam ponude da radite kod njih jer svaki post je profesionalno objasnjen.Svaka cast,skidam kapu
   
  navigas se ovo sviđa.
 4. akineki

  akineki

  Postova:
  199
  Zahvala:
  395
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Slazem se sa kolegom @navigas po pitanju Here mapa (iako sam bio pristalica TomTom zbog bolje pokrivenosti kucnim brojevima, pogotovo na N.Bgd), mada i dalje ostaje taj problem sa pretrazivanjem gradova po imenu u dobrom delu jugoistocne Srbije kao i Vojvodine, sto je delimicno bilo ispravljeno u Q2 mapi (o cemu je uostalom i drugar navigas pisao u postu #148), tako da ipak ostajem na 2016.Q2 mapama, bar dok se ne unesu gore navedene ispravke.
   
  navigas se ovo sviđa.
 5. nislija30

  nislija30

  Postova:
  124
  Zahvala:
  66
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Nis
  Bolje je koristiti novije mape i sa navedenim nedostacima, nego da te sa starim pogrešno odvede. Ne daj bože da te navede u jednosmernu ulicu. Po mnogim gradovima su izmenjeni smerovi. A uvek postoji opcija da se grad nadje po poštanskom broju. Ne verujem da svi kreću na put nepripremljeni i da baš tog momenta mora da se ukuca ime grada. A i u današnje doba većina ima pristup internetu pa mogu na pretraživaču naći adekvatan poštanski broj.
  Ne namećem mišljenje je već glasno razmisljam.
   
  navigas se ovo sviđa.
 6. akineki

  akineki

  Postova:
  199
  Zahvala:
  395
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Da, ali ne smatram da postoje vece razlike izmedju Q2 i Q3 mapa, pogotovo sto se veci apdejt tek ocekuje u sledecim kartama kada se unesu sve ispravke koje mogu da se vide na Here sajtu i vec postoje u Sygic mapi. I taj problem pretrage, koliko god mozda nekom ne predstavlja problem, moze u datom trenutku biti problem! Zasto bih morao da preko interneta trazim postanski broj, a bas u tom trenutku nemam pokrivenost signalom, umesto da u pretragu unesem ime grada?!
   
  toda81 se ovo sviđa.
 7. navigas

  navigas

  Postova:
  476
  Zahvala:
  1.974
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Poređenje rutiranja 5 navigacija :
  Google Maps vs iGO Primo vs HERE WeGo vs Sygic Auto vs Sygic Navigation


  Odmah moram naglasiti : ova komparacija navigacija je isključivo vezana za kvalitet rutiranja. Iako je ovo, uz reruritiranje, suštinski najvažniji kriterijum po kome bi trebalo ocenjivati navigacije, ipak postoje još neki propratni parametri. Oni su ipak važni samo ako su ovi ključni za navođenje približno isti...
  Večeras sam vozio do odredišta do koga često vozim. Od kuće do Novog Beograda, blizu starog Merkatora. I napravio sam, bar ja mislim da je interesantno, poređenje rutiranja gore navedenih navigacija. Rezultat me je ipak malo iznenadio. Evo slike :

  [​IMG]

  iGO Primo i HERE WeGo su rutirale i odlazak i povratak skoro identično. Ponuđena ruta nažalost nije optimalna. Sygic Auto (licencirana) zbog greške u TomTom mapi kao najbolju rutu nudi silazak niz Košutnjak putem koji je jednosmeran ali u suprotnom smeru. Dakle, promašaj. U povratku se ova verzija Sygic navigacije dosta bolje pokazala. Ipak, nijedna alternativa, koje su ponuđenje, nije optimalna. Došao sam do prijatnog iznenađenja. To je nova Truck navigacija, sada sa imenom Sygic Navigation. Nudi samo jednu putanju, ali je ona, u odlasku, najbliža optimalnoj, koju jedino može ponuditi najkvalitetnije navigacija (ako se gledaju navigacioni parametri) Google Maps uz uključen Real Time Traffic, tj. praćenje gustine saobraćaja u realnom vremenu. U povratku je i Sygic Navigation (verovatno bi tako bilo koja Truck verzija) ponudila otprilike putanju koju su ponudile i ostale navigacije. Samo da naglasim da je vreme dolaska kući (poslednja slika u donjem redu) dosta veće od predviđenog, ali je razlog taj što sam svraćao u prodavnicu. Možda je bilo duže za minut-dva...
  Zaključke neka svako izvede prema svojim afinitetima. Ja navigaciju posmatram kao veštačku inteligenciju, kao program koji odlučuje na osnovu trenutnih uslova. Nijedna navigacije bez gustine saobraćaja ne može biti dobra. Jer, uvek će od istih tačaka ( A i B) nuditi isto rutiranje. Naravno, i ove navigacije su veoma korisne. Nema više potrebe koristiti mape u papirnom obliku ili pamtiti ulice. Da bih još malo "hvalio" navigaciju Google Maps sa saobraćajem, u prilogu ću dodati slike iz jučerašnje vožnje gde je ova navigacija, zbog promenjenih uslova u saobraćaju, odjednom ponudila promenu za koju je tvrdila da donosi uštedu od čitava 4 minuta. Slike sam poređao po vremenima kada su skrinšotovi napravljeni. Obratite pažnju na sliku Screenshot_2016-12-12-08-23-09 gde piše da je vožnja kroz ulicu Kneginje Zorke prikazana sa "sličnim vremenom", da bi vrlo brzo to vreme bilo kraće za 4 minuta, a na slici Screenshot_2016-12-12-08-26-56 je vožnja novom rutom čak brža za 6 minuta !?
  Na kraju, pre par dana sam boravio u Nišu i uverio se da je i tamo veoma korisna Google Maps navigacija sa praćenjem saobraćaja. Iako sam u tom gradu odrastao, znam ulice napamet, ipak je velika prednost bila koristeći tu navigaciju, paralelno sa iGO Primo na PNA uređaju. Zato sa nestrpljenjem isčekujem da i najkompletnija iGO Primo, pa i dosta dobra HERE WeGo, počnu da koriste informacije o trenutnoj gustini saobraćaja. Do tada, ukoliko se i Google ne zasiti i prekine da inovira svoj proizvod, GMaps ostaje, za veće gradove u Srbiji, jedina prava navigacija, nažalost ! Kada sam već kod ažuriranja Google mapa, zabrinjavajuće je preveliko kašnjenje sa ucrtavanjem deonice autoputa Ljig-Preljina...

  EDIT : Najverovatnije je da sam mnogima dosadio sa Google Maps navigacijom. Ipak, ako nekog interesuje, objasniću zašto je rutiranje Google Maps u odlasku (četvrta slika u prvom redu) optimalno. Zato što se prolazi kroz najmanji broj semafora, kroz 2 sa uslovnom strelicom za skretanje desno. Jedino tom rutom se vozi dobrim delom autoputa, koji je opterećen u ovo vreme, ali se od prvog kružnog toka kod hale "Kombank Arena" vozi posebnim trakama (četvrta i peta, uz postojeće 3) skoro do isključenja za opštinu Novi Beograd. Inače, rute koje su ponudile iGO i HERE su najbrže subotom oko podneva. Međutim, u vreme kada sam vozio, Čukarička Padina i deo Obrenovačkog autoputa, sve do uključenja na autoput na Mostarskoj petlji je sa dosta gustim saobraćajem.
  Ruta u povratku, četvrta slika u donjem redu, je jedina optimalna ! Ona ide autoputem pa se isključenjem sa autoputa vozi preko Topčiderske zvezde i brzim putem uz Košutnjak. Možda je ovo i najveći razlog mog oduševljenja ovom navigacijom. Jednosmerni put uz Košutnjak je i nakraći i najbrži, pod uslovom da nije zaleđen, ali ga NIJEDNA DRUGA NAVIGACIJA NIKADA NE NUDI. Sve druge predviđaju vožnju autoputem ali i nastavak putem pored Sajma koji je obično sa veoma gustim saobraćajem. Zašto je tako, nikada mi neće biti jasno. Ipak je Google najmoćnija softverska imperija na svetu. Drugi razlog ne umem naći...

  Na kraju, moram napisati : posebno mi nisu jasni taksisti. Pošto sam svakog radnog dana u njihovom "položaju", ponoviću, nisam primetio nijednog da koristi Google Maps navigaciju sa praćenjem saobraćaja. Oslanjaju se na radio informacije kolega u vezi gustine saobraćaja. Primetio sam da su te informacije ipak nedovoljne i subjektivne. Ne može danas čovek zameniti računar, bez obzira na veliko iskustvo. Čovek ne vidi "odozgo", on opisuje samo ono što se događa neposredno pored njega. A za njihov posao je brzina kretanja veoma bitna za poslovanje...
   

  Dodate datoteke:

  Poslednja izmena: 15.12.2016
  ivica122 i Filly se ovo sviđa.
 8. navigas

  navigas

  Postova:
  476
  Zahvala:
  1.974
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Beograd
  Waze Social GPS Maps & Traffic (v4.16.0.1)

  U temi (na Serbian forumu) koja je namenjena ovoj navigaciji su samo 2 posta i smatrao sam da je ova analiza prikladnija u ovoj temi, za koju sam odavno predložio da joj neznatno izmenimo naziv : Upoređivanje i analiza Mapa i Navigacija. Mislim da bi to bio pravi opis onoga čime se ova tema bavi...
  Ne znam zašto nisam do sada probao navigaciju Waze koja je veoma popularna u svetu. Malo sam zazirao zbog opisa da mape uređuju korisnici (iako se to prethodno proverava i odobrava), a i zbog činjenice da su informacije (kamere, zastoji, saobraćaj) bazirane na podacima koje daju drugi vozači iz "zajednice". Ispostavilo se da je navigacija izuzetno dobra što se tiče rutiranja, navođenja i, tako se učinilo u prvoj vožnji, analize saobraćajne gužve. Rerutiranje nisam proverio. Ipak, za sve ove pogodnosti je neophodna mreža, tj. uključen internet. I još jedno ograničenje. Ako je tačno, za sada navigacija u punom obliku funkcioniše samo u 3 grada u Srbiji : Beograd, Novi Sad i Niš. Navigacija je dosta slična Google Maps po koncepciji i kvalitetu. Takođe, može da radi i u offline režimu. Ovo je slika kretanja na mojoj svakodnevnoj ruti, Lion - Filmski grad.

  [​IMG]

  Rutiranje je identično rutiranju Google Maps koja je istom putanjom vodila nekoliko puta. Dakle, od Liona (Bulevar Kralja Aleksandra) se ide ulicama : Stanislava Sremčevića, Vojislava Ilića, Rimska, Ustanička, Autokomanda, Teodora Drajzera, Patrijarha Pavla, Pionirska i Kneza Višeslava. To je optimalna ruta ukoliko nema, kao što je danas bio slučaj, prevelike gužve na Autokomandi i u Teodora Drajzera. Pošto je vožnja trajala 30 minuta, vreme koje izuzetno dobro, koliko je i u navigaciji Google Maps, smatram da je prvi test navigacija Waze uspešno prošla. Ali, ispostaviće se, prva vožnja bi trebala "u vodu da se baci"..
  Kao što se sa slika vidi, na mestima gde je velika gužva ispisana je očekivana brzina, recimo samo 13km/h i to u 2 navrata. U Ustaničkoj je i upozorenje da s.e nailazi na kameru koja beleži prolaz kroz crveno svetlo...Pošto je ovo bilo prvo korišćenje, nisam znao da li i kako se dolazi do alternativnih putanja. Sada znam da ima i njih, da se sve to može pogledati i na mapi.
  U prilogu je još nekoliko slika da bi se stekao detaljniji utisak o navigaciji Waze. Na slici "Screenshot_2016-12-22-08-50-26" se vidi izgled ekrana i ponuda navigacije da vozač pošalje svoje zapažanje drugim korisnicima, Wazerima (vejzerima). Tu su i slike koje pokazuju alternativne putanje...

  EDIT
  Rerutiranje Waze je loše. Traffic informacije neprecizne


  Nažalost, jedno testiranje i pridržavanje kretanju koje navigacija traži, još jednom je pokazalo da je pogrešan pristup. Ponoviću, skoro svaka navigacija će u kućnim uslovima, a i kada se ne menja ruta, delovati da je savršena. U stvarnosti to nije tako.

  [​IMG]

  Ukratko. Na slikama u gornjem redu se vidi da i Waze insistira na izabranoj putanji, prikazanoj plavom linijom na prvoj slici u donjem redu. Nema opravdanja u promeni saobraćajnih uslova. Na slikama 3,4 i 5 (Prvi red) se vidi da je saobraćaj umeren, čak i skoro nema gužve ako se ne računaju semafori, a Waze pokazuje veliku gustinu saobraćaja !? To znači da bi skretanje desno i vraćanje na levu stranu dodatno usporilo vožnju jer svuda se moraju sačekati bar 2 semafora.
  ZAKLJUČAK. Ipak Waze navigaciju ne preporučujem. Posebno što zahteva internet a nema pouzdane informacije o brzini kretanja, kao što se vidi. To je posebno bilo uočljivo u poziciji koje su vezane za Google Maps, 4. i 5. slika u donjem redu. Zbog radova na putu, koje Waze nema prijavljene, Google Maps prvi put u tom delu prikazuje crvenu boju na delu putanje. Waze računa da je put prazan ali nisam stigao da snimim. Ipak je Google imperija sa kojom teško da može da se bilo ko poredi. Mislim na kompletnu navigaciju, mape, rutiranje i rerutiranje i praćenje saobraćajnih uslova.
  Možda će nekome ova analiza pomoći makar u odluci da nepotrebno ne ubacuje još jednu prosečnu navigaciju u telefon. Ionako ih imamo previše...
   

  Dodate datoteke:

  Poslednja izmena: 23.12.2016
  HyperSnap i ivica122 se ovo sviđa.

Preporučite stranicu