Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Feng shui

Diskusija u 'Enterijer' započeta od crysis, 22.06.2010.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Feng Shui za sreću i dobro raspoloženje u kući

  Feng Shui za sreću i dobro raspoloženje u kući

  Svako od nas ponekad pomisli kako ga ljubav zaobilazi, i kako ga je srećna zvezda napustila, a gotovo nikad ne uradimo ništa po pitanju rešavanja tog nazovimo problema. Feng Shui ima rešenja i prave savete za sve i zato ih treba slediti.

  Svako od nas ponekad pomisli kako ga ljubav zaobilazi, i kako ga je srećna zvezda napustila, a gotovo nikad ne uradimo ništa po pitanju rešavanja tog nazovimo problema. Feng Shui ima rešenja i prave savete za sve i zato ih treba slediti jer nam može pomoći da uredimo enterijer tako da on pospešuje pozitivnu energiju , sreću i ljubav. Ukoliko neko pomisli da uređenje doma nema veze sa srećom i pozitivnom energijom u njemu, onda ovaj tekst nije za njega . Ovo je tekst za sve one koji žele da žive po Feng Shui pravilima, i pomoću njih unesu radost, a proteraju tugu, mržnju, nesreću iz svog životnog prostora.
  Kada počinjemo priču o sreći u domu, krećemo od spavaće jer je ona jedna od bitnih prostorija, jer u njoj se budimo sa novim idejama, novom snagom, planovima. Po Feng Shui pravilima najviše treba obratiti pažnju da u spavaćoj sobi postoji cirkulacija vazduha. Ukoliko toga nema, može doći do nervoze, ogorčenosti, mržnje, svađe. Što se boja tiče preporučuju se nežne nijanse plave, roze, žute, bež.

  [​IMG][​IMG]

  U spavaćoj sobi treba ispoštovati još nekoliko pravila koja su veoma bitna za život onoga ko u njoj boravi. Nikada ne treba spavati sa nogama okrenutim prema vratima. Ako je to nemoguće uraditi, treba napraviti paravan koji će zaklanjati pogled prema vratima. Ne treba kačiti police iznad kreveta, jer one stvaraju osećaj nelagodnosti i nesigurnosti, pa spavanje u tako uređenoj sobi dovodi do toga da i same osobe postanu nesigurne u sebe.

  [​IMG][​IMG]

  Dnevna soba mora biti topla, vesela, a to se najbolje može postići malo jačim tonovima poput žute, crvene, naranđzaste. Dekoracija kristalima je veoma poželjna jer prostor oslobađa negativne energije, a zrači pozitivnom. Što se mirisa tiče, u dnevoj sobi je najbolje koristiti lavandu jer opušta, i jasmin za ljubav i radost.

  [​IMG][​IMG]

  Svi volimo da zidove naših domova krase razne slike i fotografije, ali retko razmišljamo kakav uticaj ima odabir isti na nas i naš život. Po Feng Shui pravilima, one imaju veliki uticaj na nas i zato moramo voditi računa šta je na njima prikazano. Ukoliko u domu postoje slike tužnih,zabrinutih i uplakanih ljudi ili slike na kojima postoji samo jedna osoba, trebamo ih promeniti i na njihova mesta staviti slike srećnih i radosnih lica, zatim slike raznobojnog cveća i to je još jedan korak napred ka sreći u domu.

  [​IMG][​IMG]

  Ovo su samo neka osnovna pravila koja treba znati, a koja veoma pomažu ako želimo da unesremo sreću u svoj životni prostor. Sa njima se živi lakše i sa više pozitivne energije.

  Izvor: Enterijer.rs

   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Pet nebeskih životinja i zlatna pravila feng shui

  Pet nebeskih životinja i zlatna pravila feng shui

  pet-zivotinja2.jpg

  Koncept pet životinja je jedan od najstarijih koncepata ljudske civilizacije.

  Njegovu primjenu nalazimo već u prvim ljudskim nastambama.

  Izrastao je iz prvih ljudskih zapažanja o prirodnom okolišu.

  Naši preci vrlo rano su primijetili da se bolje osjećaju u zaklonjenim mjestima, u podnožjima brda, na blagim padinama ispred kojih se prostire čistina.

  Daljnjim promatranjima prirode uočili su da je tu i vegetacija bujnija i zdravija, da i životinje tu borave i grade svoja legla.

  Tražeći odgovore primijetili su da se ta mjesta odlikuju određenim osobnostima - u pravilu imaju jedno veće brdo i dva niža proplanka sa strana, ispred kojih se nalazi čistina preko koje puca pogled u daljinu.

  Tu su osjećali jednu harmoniju energija, kao da ima podjednako sunca i sjene, topline i hladnoće, vjetra i vode... odnosno,
  Yina i Yanga - baš koliko treba.

  Oštroumnim daljnjim promatranjima primijetili su da ih forme krajolika podsjećaju na određene životinje - po fizičkom obliku ali i po funkciji koju imaju.

  I tako je nastala teorija '' Pet nebeskih životinja''. Sama riječ "nebeski'' ističe njihovu važnost, hoće reći da, kao da nam ih je samo nebo podarilo.


  KORNJAČA - simbol najveće zaštite


  Čini se da kornjača živi vječno, da joj je oklop neuništiv. Kada se uvuče u njega, nitko joj ništa ne može, a ona je potpuno mirna jer osjeća da je sigurna.

  Da bismo i mi imali taj osjećaj sigurnosti, treba nam ova zaštita kornjače tamo gdje smo najranjiviji, a to su naša leđa.

  Svi dobro poznajemo nemir koji nas obuzme kada ne možemo kontrolirati situaciju iza naših leđa.

  Kolika je velika ta potreba za osjećajem sigurnosti govore svakodnevne uzrečice u našem govoru poput '' čuvaj mi leđa''...

  Ta iskonska potreba da imamo zaštitu iza leđa duboko se usadila u naše podsvjesno biće. Svakodnevno se ispoljava u našem ponašanju - naprimjer, kada tražimo mjesto za sjedenje uvijek biramo baš ono uza zid.

  Ovo su potvrdila i nedavna znanstvena istraživanja iz psihologiji o ponašanju čovjeka.

  Sada smo već definirali prvo pravilo koje je ujedno i najvažnije za sjedenje. Bilo da se radi o našem dnevnom boravku, radnom mjestu, krevetu ili javnom prostoru, nužno je imati zaštitu za leđa.

  Može to biti zid, polica, biljka, paravan, visoki naslon stolice... Važno je da mi osjećamo njegovu zaštitu.

  Na idealnom zemljištu mjesto kornjače bi bilo najviše brdo u pozadini, na sjevernoj strani, jer sa sjevera dolaze hladni vjetrovi i tu treba najveća zaštita.

  Pošto je malo sretnika koji imaju terene s kornjačom na sjevernoj strani, važno je napomenuti da je onda mjesto kornjače na zadnjoj, odnosno leđnoj strani terena u odnosu na naš objekat.

  Prema poziciji kornjače pozicioniramo i kuću, jer ovo zlatno pravilo vrijedi i za kuću. Naš dom treba imati tu istu zaštitu.

  Ako nemamo prirodnu kornjaču onda je trebamo nadomjestiti visokim drvećem, ogradom ili nekim drugim objektom.

  Moram naglasiti da je kornjača od svih životinja najvažnija. Ako je posjedujemo, već imamo puno.


  ZMAJ


  Zmaj simbolizira zaštitu na istočnoj strani. Dobio je pridjev "zeleni" jer se u njemu oslikavaju osobine istoka - snaga, mudrost i rast.

  Na zemljištu to je nešto niži proplanak od onog kornjačinog brda, koji se smjestio s lijeve kornjačine strane. Ako ga nemamo na terenu možemo ga nadomjestiti visokim drvećem, susjedovom građevinom, visokom ogradom.

  Bitno je da je viši ili barem isto tako visok kao naša kuća.

  Naše mjesto sjedenja isto tako treba imati zaštitu na lijevoj strani. To može biti zid, visoka biljka, polica ili paravan.


  TIGAR


  Zamislite tigra kako leži na grani - snažan, superioran, uvijek oprezan i spreman da brzo reagira.

  Baš ovakav zaštitnik nam treba na zapadnoj strani, odnosno našoj desnoj strani.

  Ovu zaštitu na terenu prepoznajemo u još nižem brdu od onog zmajevog.

  Osim brda to može biti i šumica, niži objekat ili ograda koja dopušta da se vidi preko nje.

  Ova zaštita trebala bi biti niža od naše kuće.

  To vrijedi i za našu poziciju sjedenja. S naše desne strane treba nam niža zaštita, otprilike do visine naših ramena - da i mi možemo kontrolirati situaciju.

  Prirodno, desna strana našeg tijela je značajno jača od lijeve. Instinktivno mi to i koristimo. Na desnoj strani nam je dovoljna manja zaštita.


  FENIKS


  U izvornom značenju simbolizira jug pa ga obilježava crvena boja.

  Sjetite se te ptice koja leti visoko i vidi daleko... Da tako može i čovjek - jasno vidjeti svoju budućnost!

  Ova ptica predstavlja onu prostranu ravnicu po kojoj puca pogled u daljinu i širinu.

  Poslije kornjače ovo je najvažnija odlika idealne lokacije koju treba i naša kuća i mi sami.

  To znači da ispred kuće trebamo imati nesmetan pogled, mnogo energije, bilo da je to sunce, rijeka, cesta, jezero ili more...

  Ovo nije ništa drugo nego već spominjani
  facing.

  Ako se to još i podudara s južnom stranom, onda smo pravi sretnici.

  Kada gledamo našu poziciju u prostoru važi isto pravilo. Ispred nas treba biti preglednost, ništa nam ne smije zaklanjati vidik.

  Najbolje je kada gledamo u prostor, još bolje je ako je to ujedno i pravac facinga cijelog prostora.

  Ako nemamo ovaj čist pogled ispred (npr. gledamo u zid), onda je jako važno da ga improviziramo slikom panorame ili ogledalom u kojem se reflektira prostor.

  Sada već možemo zaključiti da idealna pozicija, bilo da mislimo na teren, kuću ili čovjeka, treba imati sve četiri životinje.

  Kornjača i feniks su ipak najvažniji, skoro da su neophodni, već s njima imamo veliko poboljšanje.

  Slikovito rečeno, kada su sve životinje na svome mjestu, onda feniks može slobodno letjeti u visine i široko gledati u daljine.

  Preneseno u poziciju čovjeka to znači da kada se osjećamo potpuno zaštićeno i um je miran, donosimo mudre odluke i imamo jasnije vizije.

  Tada nas um vodi lakšim putem do naših ciljeva.


  PETA ŽIVOTINJA


  Mjesto pete životinje je središte prostora - točka gledišta iz koje se prostor najbolje uočava. Tu se susreće sve energije.

  Ujedno to smo mi sami, gledajući s naše točke gledišta.

  Primjenu ovog koncepta možemo naći kako u dalekoj prošlosti tako i u današnje vrijeme.

  Kraljevske stolice su imale visoke naslone za glavu i oslonce za ruke te podignuto postolje.

  Još se možemo sjetiti visokih uzglavlja kreveta kod naših baka...

  Koncept pet životinja prepoznajemo i u našim socijalnim odnosima, obiteljskim, partnerskim, poslovnim i prijateljskim.

  Cijeli život tražimo kornjaču, netko je nađe u roditeljima, netko u partneru, netko u prijatelju.

  To može biti i naš posao, naš talent, financijska sigurnost - uglavnom sve što nam daje osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.

  Kada je imamo, lakše koračamo kroz život.


  Zlatna pravila


  1. Centar prostora treba biti slobodan i prohodan da omogući protok energije, tada ćemo u potpunosti iskoristiti dobrobiti naših zaštitnika.
  2. Svako naše mjesto sjedenja treba imati zaštitu iza leđa, zaštitu s desne i lijeve strane, barem simbolično. Najbolje je da još i gleda u smjeru facinga
  3. Jako važno da vaš krevet iza uzglavlja ima zid ili zaklon, nikako prozor ili vrata, po mogućnosti još i zaštitu s desne i lijeve strane
  4. Radni stol također treba imati zaštitu iza leđa i sa strana. Najbolje je da kada sjedite za stolom, vidite ulazna vrata - da prvi vidite tko ulazi
  5. Kada pozicija sjedenja još i gleda u smjeru facinga, onda je to ujedno i najbolja pozicija.
  ulaz.jpg

  Iza svih ovih pravila stoji zdrava logika koju nam je podarila priroda.

  A sada, pogledajte svoj prostor i krenite u izgradnju svog gnijezda!

  Izvor: Alternativa
   
 3. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Gdje je najbolje posaditi vaše biljke, prema Feng shuiju

  Gdje je najbolje posaditi vaše biljke, prema Feng shuiju

  feng-shui-biljke.jpg

  Na što vas asocira riječ "priroda"?
  Na rascvjetale livade pune šarolikog cvijeća? Mirisne trave i guste šume? Na ljepotu i mir?

  I kako se ne upitati postoji li način da i čovjek bude dio te harmonične simbioze, a ne da samo doživljava prirodu kao izvor ljepote, hrane i lijekova?

  Svi mi na svoj način dajemo odgovore. Netko ukrade kiticu livadskog cvijeća, netko bere ljekovito bilje, netko uzgaja cvijeće - sve su to načini održavanja veze s prirodom.

  Netko, pak, pažljivije promatra odnose u prirodi. Analizira zašto neke biljke bolje uspijevaju na sjevernoj strani, a druge na južnoj, zašto se neke biljke dobro slažu, dok se druge ne podnose...

  Ljudi ova iskustva sakupljaju, koriste ih i prenose kao mudrost.

  Neki ljudi su detaljnije promatrali prirodu i ustanovili da biljni svijet funkcionira po određenom pravilu - pravilu čiste razmjene energije.

  Danas već znamo o utjecajima Zemljinog magnetnog polja, gravitacijskih sila, magnetnog zračenja Sunca, Mjeseca...

  Energetskim aspektom proučavanja biljaka bavi se i Feng shui.

  Ovi, naizgled jako složeni odnosi, mogu se objasniti već spominjanim principom pet elemenata.

  Ako pogledamo različito drveće, cvijeće, povrće - svi oni čine biljni svijet, ali je razlika među njima itekako vidljiva.

  Jedno je sigurno: priroda je to napravila s ciljem da svaka vrsta ima točno mjesto u energetskoj mreži.

  Kao što smo spominjali u prethodnim člancima, postoji pet temeljnih vrsta energija, pa prema ovoj klasifikaciji cijeli biljni svijet možemo razvrstati po ovim kategorijama.


  ELEMENT DRVETA


  Energija jutra... Sunce se diže, cijeli svijet se pokreće, zove nas da ustanemo i pozdravimo dan.

  Element drveta oslikava buđenje, rast, vitkost, elastičnost... Biljke koje pripadaju ovom elementu su visoke i vitke: bambus, papirus, čempres, jablan, jela, obični fikus...

  Vjesnici proljeća - tulipan, narcis, visibabe - pokazuju rastuću energiju proljeća kojoj se pridružuje i proljetno povrće: luk, peršin, celer, šparoge, te prve proljetne visoke trave: kukuruz, trstika, žitarice.

  Energiju drveta odlikuje i izrazito zelena boja (sve nijanse) te uočljiva stabljika koja raste ravno u visinu (jedna biljka - jedna stabljika).

  Biljke koje pripadaju elementu drveta su visoke, tanke i savitljive, brzo rastu i brzo postignu cvatnju, ako su trajnice onda najbolje rastu u proljeće.

  Biljke elementa drveta najbolje rastu na istoku, jugoistoku (sinergija) i sjeveru (voda hrani drvo), a neće uspijevati na zapadu i sjeverozapadu (metal uništava drvo).


  ELEMENT VATRE


  Energija vatre je lako prepoznatljiva jer nas asocira na plamene jezike vatre i zračenje. Vatra brzo nastaje, ali i nestaje. To je energija opasnosti, s njom uvijek treba biti oprezan i na odstojanju.

  Energiji vatre pripadaju kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, mak - sve što nam govori da ga ne dodirujemo; ili ima bodlje ili oštre listove ili je otrovno.

  U ovaj element svrstavamo cvijeće koje ima izrazito vatrenocrvenu i narančastu boju cvijeta ili lista, drveće kod kojeg dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trokutasti, oštri, igličasti) te biljke čiji su listovi oštri i dugi.

  Ove biljke najbolje rastu i u punom su cvatu ljeti.

  Primjeri "vatrenih" biljaka su otrovne biljke (oleandar), otrovne gljive (crvenih klobuka), yucca, ananas, aloe vera, svekrvin jezik.

  Energija vatre je energija juga, zato ove biljke najbolje uspijevaju na jugu (sinergija), istoku i jugoistoku (drvo hrani vatru), ali loše rastu na sjeveru (voda gasi vatru).


  ELEMENT ZEMLJE


  Ovo je stabilna i trajna energija, koja se kružno širi nisko pri zemlji.

  To znači da ovdje spada nisko bilje koje se dobro ukorijeni u zemlju i teško ga je iščupati.

  Pravi primjer su puzavice koje rastu ravnomjerno u širinu i formiraju kružne oblike, hedera, livadske niske trave, grmolike biljke, jagode, krastavci.

  Ovdje spadaju i mediteranski kamenjari s mediteranskim biljem: menta, majčina dušica, kućna sreća...

  U element zemlje spadaju i višegodišnje voćke nižeg rasta čije krošnje više rastu u širinu, cvijeće čiji cvjetovi su dominantno žute boje te kućne biljke nižeg rasta s ovalnim debelim čvrstim listovima koji rastu horizontalno (naprimjer afrička ljubičica).

  Ove biljke dobro uspijevaju na jugozapadu i sjeveroistoku (energije zemlje), na jugu (vatra hrani zemlju), ali ne uspijevaju na istoku i jugoistoku (drvo kontrolira zemlju).


  ELEMENT METALA


  Ovo je sabijena i koncentrirana energija.

  Upravo tako izgleda žbun lavande - listovi sive boje, čvrsto isprepletene stabljike okruglog žbuna, s metalik ljubičastim cvjetovima.

  Ovdje pripada glavičasto povrće s okruglim glavicama i sivozelenim listovima - kupus, kelj, karfiol, koraba...

  Među drvećem, predstavnik elementa metala je maslina koja ima sivkaste ovalne listove i okruglu krošnju.

  U element metala spada cvijeće s dominantnim bijelim okruglim cvjetovima, posebno ako imaju i sivkaste okrugle listove.

  Biljke koje imaju okruglastu formu, sivu boju i podsjećaju na metal su cvijet češnjaka, kućna sreća (srebreni tip), srebrena kruna, biskupova kapa, cvatuće kamenje..

  Biljke metala najbolje uspijevaju na zapadu i sjeverozapadu, jugozapadu i sjeveroistoku, a ne uspijevaju na jugu (vatra kontrolira metal).


  ELEMENT VODE


  Energija vode je energija pada, ona je nestabilna, dinamična i fleksibilna.

  Najlakše ju je prepoznati po valovitom obliku, obliku slapa ili fontane.

  Ovdje spada drveće i cvijeće koje imaju jedan od ovih obilježja - njihovi listovi i cvjetovi padaju prema zemlji, cvijeće ima dominantno plave cvjetove (ljubičice, hortenzija) ili valovite i plavkaste listove ili formira oblik slapa ili valova.

  Karakterističan predstavnik među drvećem je žalosna vrba, a među voćem - vinova loza.

  Između kućnih biljaka dobar primjer je slonova noga, obrubljeni zmajevac, viseća paprat, tilancija, dracena...

  Energija vode pripada sjevernoj strani, zbog toga biljke elementa vode najbolje uspijevaju na sjevernoj, zapadnoj i sjeverozapadnoj strani (metal hrani vodu), ali ne uspijevaju na južnoj strani (vatra i voda su u sukobu).


  Svaka biljka ima svoje mjesto


  Sada vidimo da svaka biljka ima svoje mjesto, inače u prirodi ne bi ni postojala.

  Bitno je samo prepoznati kojoj vrsti energije pripada biljka, onda je lako znati gdje joj je mjesto u prostoru, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će djelovati na vas.

  Za prepoznavanje elementa biljke poslužite se navedenim uputama. Može vam pomoći i prva asocijacija, simbolika, godišnje doba u kojem raste, geografski položaj...

  Navedene biljke su tipični predstavnici, ali mnoge biljke imaju dvije ili čak tri vrste energije, onda ih je još lakše pozicionirati jer za njih važe pravila po obje energije.

  Naprimjer, bor pripada elementu drveta i elementu vatre, pa ga nalazimo na sjeveru, istoku, sve do juga.

  Vidimo da su biljke najbolji pokazatelji energetskih zakona koji vladaju u našem svijetu. Očigledne su transformacije energije kroz pet faza, međusobne razmjene energije među samim biljkama, biljaka i Zemlje, biljaka i čovjeka, biljaka i prostora...

  Biljke nam šapću, treba ih samo osluškivati!

  Izvor: Alternativa
   
 4. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  8 feng shui zakona za uređenje kuhinje

  8 feng shui zakona za uređenje kuhinje

  Po pravilima feng šuija, drevne kineske tehnike za sređivanje kuće, kuhinja nije samo mesto gde se priprema hrana već i prostor koji treba da odiše zdravljem i dobrim raspoloženjem, kaže Džil Blejk, autorka knjige „Healthy home“ (Zdrav dom), iz koje vam prenosimo nekoliko korisnih saveta za uređenje kuhinje.

  8515_shutterstock_16785733_hf.jpg

  Najvažnije prema feng šuiju jeste to da uredite prostor tako da se obezbedi povoljan protok či energije, a to je istančana struja elektromagnetne prirode koja povezuje sve što postoji i počiva u ljudskim telima, biljkama, zgradama...

  – Rernu, koja je vatreni elemenat, trebalo bi postaviti daleko od frižidera i sudopere, koji su vodeni elementi. Jedino tako moguća je harmonija u kuhinji, koja je za mnoge porodice srce doma.

  – Oštri uglovi i neravnine nisu dobri jer uzrokuju disharmoniju.

  – Oštri predmeti samo remete harmoniju, zato ih dobro sakrijte. Noževe stavite u fioke ili ih držite u kutijama za noževe.

  – Glatke površine na kojima nema nereda održavaće u kuhinji dobru energiju.

  – Pluta je idealan materijal za pod. Pošto je topla, na njoj možete da hodate bosi. Postoji u raznim bojama i laka je za održavanje.

  – Kuhinjski elementi bi uvek trebalo da se budu zatvoreni.

  – Police koristite za sitnice koje najviše volite. Tu možete da stavite lepo porcelansko posuđe u boji i da tako malo oživite prostor.

  – Šporet postavite tako da se može videti odmah s vrata.

  Izvor: Blic žena
   
 5. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Kako ukrotiti energije životnog prostora

  Kako ukrotiti energije životnog prostora

  Autor: Mima Miković
  Izvor: Zdrav život

  FengShui2.jpg

  Kupatila su mesta gde se spira negativna energija sa ljudi tokom dana i podiže ili osvežava novom energijom. Ali su istovremeno i najteži i najgori oduzimači zdrave energije ili šeng či stana. Crpe ili oduzimaju energiju kuće, pa samim tim i ljudi u njoj... Svaki stan u čijem se centru nalazi kupatilo je direktno napadnut lošom energijom. Centar stana je naš tai đi ili životna energetska tačka. Poredeći sa čovekom, to je srce našeg stana.

  Još jedan loš položaj kupatila jeste preko puta ulaznih vrata. Gledajući građevinsku strukturu poslednjih godina, skoro 50% stanova upravo ima ovakav položaj kupatila.

  Jedno od rešenja je okrenuti vrata na drugi deo stana. Postojeća zazidati, ako je moguće.
  Kuhinja ispod kupatila je posebno opasan položaj u gradnji. Sva loša energija kupatila, koja odvodi sve fekalije, energetski se prosipa po kuhinji. Kuhinja je mesto gde se naše telo kroz hranu održava u životu i leči. Zamislite sliku kako to izgleda kada spremamo hranu ispod nečijeg wc-a.

  Kako kupatilo oduzima energiju

  Tako što ima WC šolju, slivnik, odvod u kadi i lavabo. Simpatično je poređenje negativne podzemne energije sa vrtlogom ili vihorom koji usisava zdravu či koja je ušla u prostor.
  Zato je feng shui pravilo poklapanja daske na wc šolji veoma važno. Lako i brzo ćete zatvoriti odvode slivnika mekanom prostirkom na podu i rešetkom u lavabou.

  Znam da izgleda logično i smešno ali feng šui i jeste LOGIKA.


  Primetili ste da vam cure česma i kazanče. Popravite što pre i pregledajte stanje ostalih vodovodnih i kanalizacionih cevi. Svaki vid curenja vode je vezan za probleme u izbacivanju tečnosti iz tela. Već smo rekli da je stan kuća za naše telo. A kuća za našu dušu je naše telo. I naša je dužnost da ga pazimo.
  Jednostavno, samo uporedite svu vezanost i lako i sa osmehom ćete popraviti sve što nije u redu.
  Ako je kanalizacija zapušena ili otiče sporo, postoji predispozicija za opstipaciju i taloženje svih loših materija u našem telu.

  Stan se sastoji od osam celina i centra

  Mesto gde se nalazi kupatilo imaće direktno loš uticaj na ukućane. Npr. ako se nalazi na jugu, gde je mesto uspeha, ugleda, imidža neke porodice ili firme, onda energija kupatila upravo može da ugrozi taj ugled.
  Ako je kupatilo na severu, postoji predispozicija za lošu karijeru i uopšte poslove. Onda se obrati pažnja i postave feng šui lekovi.
  Oni su veoma jednostavni: održavati kupatila pomoću dobre ventilacije i higijene. Paziti da nije ogledalo preko puta vrata ili da se ne ogleda wc šolja. Staviti jako osvetljenje, osvetliti i plafon. Bambus u metalnoj vazi podiže energiju drveta. Mirisni sapuni, soli za kupanje i sveće u raznim bojama. Mekani peškiri i bade mantil u boji koju volite. Uživati u kadi ili pod tušem.
  U tako harmonizovanom kupatilu, veoma je snažna energija zdravlja i prosperiteta. Imate osećaj kao da se vaše kupatilo Osmehuje.   
 6. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Zimski feng shui savjeti

  Zimski feng shui savjeti

  Organizirajte svoj dom i omogućite si toplu i ugodnu zimu na feng shui način.

  1.jpg

  Nadolaskom hladnijih dana i izostankom sunčeve svjetlosti osjećamo se sve bezvoljnije i manje produktivno. Kako izmjene sezona uzrokuju velike promjene u našoj okolini, potrebno je reorganizirati i svoj dom u skladu sa zimom.

  Cijeli taj proces povezat će vas na jednoj dubljoj razini s prirodom oko vas. Sve se priprema za zimu, vrijeme je i vi za nju pripremite svoj dom. Vaš dom zimi treba pružati toplo i ugodno utočište od hladnoće i vanjskih (ne)prilika.

  Udomite sezonske promjene u vašoj kući sljedećim
  feng shui savjetima:

  Raščistite kuhinju

  [​IMG]

  • Oslobodite radne površine u kuhinji
  • Odvojite začine od dodataka prehrani
  • Reorganizirajte svoje zalihe sjemenki kako biste izbjegli štetočine
  • Osigurajte se lijep i ugodan ambijent za blagovanje
  • Obogatite svoju ishranu domaćim sastojcima za fine tople juhice


  ˝Zagrijte˝ svoje prostorije

  • U svoj dom unesite što više toplih nijansi i ukrasite ga jastucima i dekicama kako bi vam bilo što udobnije
  • Pobrinite se da unesete tople tonove i u vašu kupaonicu
  • Očistite kamine i ako je potrebno - nadogradite svoj sustav za grijanje
  • Nek vam se na stolu nađu ukrasne tikve, kasnojesenske jabuke i drugi plodovi toplih boja


  Sezonske promjene na samom ulazu

  • Raščistite nepotrebne stvari s ulaza u vaš dom. Sve što vam ne treba za nadolazeću zimu, pohranite u ostavu.


  Pripremite se na provođenje više vremena u zatvorenom

  • Pospremite svoj radni stol
  • Ukoliko ne znate gdje staviti hrpe papira iz radne sobe, pohranite ih u kutije
  • Stavite svoje najdraže knjige i drugu literaturu na istaknuto mjesto kako bi vam bile na dohvat ruke


  Pozdravite se sa starim i prigrlite novo

  • Napravite čistku u ormariću za lijekove i uklonite sve medikamente kojima je istekao rok trajanja
  • Reciklirajte stare časopise i novine
  • Svakako ne zaboravite i na svoj ormar. Ljetne stvari zamijenite zimskima. Sve viškove odjeće koju više ne namjeravate nositi poklonite ili donirajte.


  [​IMG]

  Usvojite odgovarajuće sezonske navike

  • Preokrenite svoj madrac kako biste izbjegli spavanje na istom mjestu u istoj poziciji. Ovo je dobro i za vašu kralježnicu.
  • Organizirajte svoju zimnicu i namirnice za dugu hladnu zimu.
  • Očistite i provjerite svoj auto (uključujući i gume)
  • Pobrinite se za svoju rasvjetu kako vam ne bi usfalilo svjetlosti u nadolazećim zimskim danima.

  Izvor: Naturala.hr
   
 7. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Kako urediti kuću u godini Vodene zmije?

  Kako urediti kuću u godini Vodene zmije?

  Prema kineskom horoskopu, 2013. godina je godina Vodene zmije, a stručnjaci za feng šui savetuju da kuću uvek prilagodimo vladajućem znaku kako bismo privukli dobro zdravlje, sreću i povoljne okolnosti.

  1.jpg

  Kada su boje u pitanju, ovu zmiju simboliše crna, siva, teget, sve nijanse plave i zelene, a posebno tirkizna. Crvena je uvek dobrodošla, bez obzira na to koji kineski znak je aktuelan. Osim toga, enterijer bi trebalo oplemeniti stvarima koje svetlucaju, pa se preporučuje zlatan i srebrni nameštaj, tapeti ili detalji za kuću.

  U ovakvom dekoru posebno će da uživaju žene, jer poznavaoci feng šuija preporučuju nežne i glatke materijale i nameštaj, pa nećete pogrešiti ukoliko se opredelite za svilene ukrasne jastučiće i posteljinu, satenske draperije i lakiran nameštaj visokog sjaja, što se odlično uklapa i u aktuelne trendove u enterijeru.

  Takođe se preporučuju figure u obliku zmije, kao i njenih prijatelja u kineskom horoskopu, bivola, petla i majmuna, jer će u 2013. godini da privlače pozitivnu energiju. Tradicionalna srećna figura kornjače preporučuje se za sve koji imaju probleme sa finansijama i karijerom, a u tom slučaju bi trebalo da bude na istočnoj strani doma.

  Inače, zmije su velike čistunice i u ovoj godini bi trebalo posebno da se obrati pažnja na čišćenje. Dobro bi bilo da pre februara sredite kuću i izglancate nameštaj. Posebnu pažnju posvetite kupatilu, sanitarije i pločice očistite tako da blistaju i popravite ili bacite sve što je pokvareno i oštećeno.

  (Novosti)
   
 8. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Tekst 10 krajnje jednostavnih feng šui saveta

  10 krajnje jednostavnih feng šui saveta

  Pre nego što odustanete jer pomislite da je previše komplikovano uvesti feng šui u svakodnevicu, morate znati da ipak postoje laka pravila koja možete primeniti u vašoj kući i učiniti je prostorom zdravim za duh svih ukućana.

  news_16869.jpg

  Pogledajte šta i vi možete učiniti da ostvarite harmoničnu sredinu za lepo i zdravo stanovanje.

  ELIMINIŠITE ĐUBRE
  Ovo je jedna od najlakših stvari koju možete da uradite a jedna je od najvažnijih. U feng šui-ju se "čista kuća“ smatra srećnom kućom. To važi i za radni i za prostor u kom spavate.

  RAŠČISTITE STARI NAMEŠTAJ I STVARI
  Izbacite sve ono što ne volite, što je polomljeno, ne može brzo da se popravi ili ga uopšte ne vredi popravljati kao i stvari koje ne koristite preko godinu dana. Napravite od njih ili nešto novo ili muzejske primerke.

  BOJE U KUĆI
  Boja je jedan od najjednostavnijih načina za kreiranje dobrog feng šui-a. Boje, kao i muzika, popravljaju raspoloženje i što više harmoničnih boja absorbujete tokom dana imaćete veći osećaj blagostanja. Nemojte se plašiti da unesete žive boje u vaš životni prostor. Boje su svetlost, a svetlost je ono što pozitivno utiče na naše raspoloženje.

  PUSTITE SVETLO U KUĆU
  I to prirodno svetlo. Uradite šta god možete da što više svetlosti uđe u vaš dom, tako ćete podići raspoloženje u njemu.

  OŠTRI UGLOVI
  Oštri uglovi su nosioci negativne energije. Ako su ka vama usmereni bilo kakvi oštri uglovi kao laseri, oni vam šalju i negativnu energiju, vodie računa o tome.

  VODITE RAČUNA O PROTOKU VODE
  Svi odvodni sistemi bi trebalo da savršeno funkcionišu. Oni su mesto koje odvodi negativnu energiju koju izbacujete kroz nečistoću.

  ORIJENTACIJA RADNOG STOLA
  Da biste opuštenije radili i osećali se udobnije za vašim radnim stolom najbolje je da on bude okrenut ka vratima ili da sedeći možete krajem oka da vidite vrata.

  TEHNIKA NE IDE U SPAVAĆU SOBU
  Obavezno izbacite tehniku iz spavaće sobe. Napolje treba da ide ne samo televizor već i kompjuter i sl. uređaji.

  KUPATILO
  Vrata od
  kupatila pored spavaćih soba treba da budu zatvorena noću kako bi se odvojile energije i funkcije svakog prostora.

  ŠIRITE POZITIVNU ENERGIJU OKO VAS
  Iako ovo ne spada u feng šui pomoćiće vama i svima oko vas da živite ispunjeniji i srećniji život i lakše prebrodite svakodnevne probleme.

  (S media)
   
 9. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Rešite se starih stvari

  Rešite se starih stvari

  Prema feng-šui načelima, gomilanje stvari oduzima vitalnu energiju i može da dovede do neraspoloženja

  1.jpg

  MNOGI skupljaju stvari koje im više nisu potrebne i koje im samo oduzimaju preko potrebni prostor.

  Pošto većina tih predmeta ne predstavlja neku vrednost, bolje je da ih se što pre rešite.
  Prema feng-šui načelima, gomilanje stvari oduzima vitalnu energiju i može da dovede do neraspoloženja, svađa među ukućanima, bolesti, ali i da blokira ljubav i pozitivnu energiju.

  ODEĆA, OBUĆA I TORBE - Odeću, cipele i torbe najduže čuvamo. Neki od ovih predmeta čekaju povratak u modu, a drugi neke posebne prilike. Ipak, čuvajući ih ne postižete ništa, osim što zatrpavate ionako pretrpane ormare, pa sve što niste nosili u poslednjih godinu dana poklonite ili bacite.

  2.jpg

  PUNE FIJOKE - U svakom domu postoji bar jedna fioka pretrpana predmetima za koje ne možemo naći bolje mesto. Ukosnice, stare baterije, upaljači, razne sitnice jednostavno bacite i oslobodite prostor za stvari koje su vam zaista postrebne.

  LEKOVI
  - Posle isteka roka trajanja, hemijski sastav lekova se menja pa predstavljaju pretnju za zdravlje. Zato sve lekove pregledajte i bacite one koji vam više nisu potrebni.


  ČASOPISI - Mnogim ženama posebno je teško da se odreknu starih časopisa, ali mala je verovatnoća da će ih ponovo listati. Stare kasete, diskovi - Kada ste poslednji put pogledali VHS ili slušali staru kasetu? Kada ste poslednji put slušali neki od CD-ova uredno složenih na policama? Sve što duže vreme nije bilo u upotrebi odbacite.

  IGRAČKE
  - Bilo da je reč o vašim uspomenama iz detinjstva ili igračkama vaše dece, nema potrebe da ih čuvate. Da li vam je zaista potrebna slagalica kojoj nedostaje više od pola delova? Krajnje je vreme da se rešite pokvarenih igračaka koje smeštene u kutijama, zauzimaju prostor na tavanu ili u podrumu.

  (Večernje novosti)
   
 10. dijana461

  dijana461 Član

  Postova:
  1
  Zahvala:
  0
  Lokacija:
  noni sad
  Cao svima :) tema vam je odlicna.... ja vec neko vreme iztrazujem na internetu kako da uredim kucu..ukoliko zelite mogla bih postaviti plan kuce,da zajedno pokusamo da nadjemo resenje.Trenutno kompletno renoviram kuhinju i dnevnu sobu i vasa pomoc bi mi dobrodosla,a i malo da se igramo.... cekam vas odgovor
   

Preporučite stranicu