Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Elif Shafak

Diskusija u 'Domaće Knjige' započeta od slobadidi, 14.09.2018 u 20:51.

 1. slobadidi

  slobadidi Moderator Moderator

  Postova:
  4.414
  Zahvala:
  157.124
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  EPICENTAR UNIVERZUMA
  Elif Shafak - Crno mlijeko
  upload_2018-9-14_20-49-45.jpeg
  Elif Safak je od onih osoba koja je oduvijek znala šta želi biti u životu i to ostvarila na najuspješniji mogući način. Jedna od najpopularnijih spisateljica današnjice poučena iskustvom kolegica iz prošlosti, odlučila je da se nikada neće udati, postati majka, a također niti spisateljica za koju će se vezivati afere, intimne veze, niti seksualnost uplitati na bilo koji način u njen rad. Nešto od ovoga odlučila je svjesno, nešto podsvjesno, ali svoj je život definitivno posvetila pisanju. Išlo joj je to uspješno sve do momenta dok joj nije otvoreno postavljeno pitanje o majčinstvu. Iako o tome nije razmišljala, činjenica da nema jasan odgovor ju je zabrinula. U autobiografskom romanu „Crno mlijeko“ Elif Safak nam na iskren i krajnje duhovit način pripovjeda o sebi, svom životu i nedoumicama pred kojima se stalno nalazi. S druge strane, na ozbiljan istraživački način traga za odgovorima kroz živote svojih kolegica spisateljica u različitim epohama i situacijama. Ovaj je roman proučavanje odgoja djevojčica dodjeljivanjem rodnih uloga u najranijoj dobi, odrastanju djevojčica u djevojke, njihovim životnim putevima, odlukama da postanu majke i/ili se posvete karijeri, pokušaju da se povinuju društvu koje ih stavlja u okove ili da se žestoko bore pokušavajući da dokažu da mogu biti sve što se od jedne žene očekuje i sve ono što muškarci jesu i na kraju pokušaj sjedinjavanja sa sobom ne obazirući se na društveno nametnute norme ili naučene obrazce.
  pdf
  sr
  latinica

  Hidden Content:
  **Skriveni sadržaj: Morate kliknuti 'Hvala' prije nego sto mognete vidjeti skriveni post.**
   
 2. slobadidi

  slobadidi Moderator Moderator

  Postova:
  4.414
  Zahvala:
  157.124
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  EPICENTAR UNIVERZUMA
  Elif Shafak - Tri Evine kćeri
  [​IMG]
  Nazperi (Peri) Nalbantoğlu pripadnica je istanbulskog visokog društva. Na putu do luksuzne vile uz more, gdje je čekaju muž i prijatelji, skitnica joj otme torbicu. Iz nje ispadne stara polaroid-fotografija triju žena i jednog muškarca, snimljena nekad davno pred Oksfordskim sveučilištem i potakne neželjenu lavinu sjećanja na događaje iz dugo potiskivane prošlosti. Kad napokon stigne na večeru, dok ostali gosti uživaju u sljedovima hrane i raspravljaju o Turskoj na razmeđu Istoka i Zapada, Peri priziva u sjećanje Shirin, Monu i Azura, troje ljudi koji su je izmijenili i neizbrisivo obilježili njene studentske dane. Njih su tri bile Grešnica, Vjernica i Zbunjena, svaka sa svojim poimanjem Boga, vjere i života općenito, a profesor Azur, karizmatična ali i teška ličnost, predavač kontroverznog kolegija o Bogu, prenio im je koliko znanja, toliko i sumnje.

  Tri Evine kćeri roman je snažnih dihotomija u kojemu se neizbježno sudaraju i isprepliću Istok i Zapad, ateizam i teizam, tradicija i modernitet, bogatstvo i neimaština, multikulturalnost i jednoumlje. Autorici polazi za rukom pristupačnim, lako čitljivim, gotovo lepršavim stilom duboko zaći u neke od najkompleksnijih problema današnjice. Shafak progovara o vjeri, feminizmu, islamofobiji, klasnim razlikama, a tražeći smisao i prirodu Boga, proniče u samu srž čovjeka kao pojedinca koji svoje istinsko „ja“ može spoznati samo kroz prihvaćanje i jasno viđenje „drugoga“.
  pdf
  hr
  latinica

  Hidden Content:
  **Skriveni sadržaj: Morate kliknuti 'Hvala' prije nego sto mognete vidjeti skriveni post.**
   

Preporučite stranicu