Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Država kreće u boj za ćirilicu: BIĆE KAŽNJAVANJA!

Diskusija u 'Kultura' započeta od crvendac_011, 06.06.2017.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.991
  Zahvala:
  20.279
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Država kreće u boj za ćirilicu: BIĆE KAŽNJAVANJA!

  U pripremi je čitav niz mera i propisa čiji je cilj zaštita ćirilice, a predviđene su i kazne za kršenje odredbi o službenoj upotrebi jezika i pisma. Biće i poreskih olakšica.

  [​IMG]

  Strategijom razvoja kulture, koja je odnedavno na javnoj raspravi, predviđene su poreske olakšice za izdavače novina i knjiga na ćirilici, stimulisanje kompanija koje istaknu naziv na ćirilici, kao i druge pogodnosti za upotrebu srpskog jezika i nacionanog pisma.

  Po ugledu na Francusku, Poljsku i druge evropske zemlje, brigu o jezičkoj politici preduzeće novo telo - Savet za srpski jezik.

  Nacrtom izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma preciziran je tretman srpskog jezika i ćirilice u javnom životu, a prvi put su uvedene i kazne za kršenje ove vrste propisa.

  U predloženom zakonu, koji je dostavljen Vladi Srbije, ćirilica je određena kao matično pismo, koje uz srpski jezik obuhvata ukupno pismeno i usmeno opštenje državnih organa, lokalne samouprave, škola, fakulteta, štampanih i elektronskih medija, kao i preduzeća i ustanova, dok latinica ima status - pomoćnog pisma, navode "Novosti".

  Popusti za firme "na ćirilici"?

  Strategija razvoja kulture predviđa i prednost ćiriličnih izdanja prilikom državnog otkupa za biblioteke, kao i prvenstvo ovih publikacija u državnom finansiranju prevođenja stranih dela na srpski jezik.

  Predložene su poreske olakšice kao podsticaj distributerskim mrežama za titlovanje filmova na matičnom pismu, a najmanje polovina filmova na komercijalnim televizijama morala bi da bude titlovana na ćirilici.

  Mobilni operateri takođe treba da obezbede ravnopravan tretman oba pisma.

  Srpska ćirilica i na Windows mobilnim uređajima

  Ministar kulture i informianja Vladan Vukosavljević kaže za"Novosti" da nije reč o nametanju ćirilice već o njenoj zaštiti.

  "Ona je u Srbiji ugroženo pismo. A stanje je relativno zabrinjavajuće, pre svega zbog predominantne upotrebe latinice", rekao je on.

  Naravno, kako je dodao, nije reč ni o kakvoj zaveri protiv ćirilice, već o faktičkom stanju uzrokovanom duhom vremena, istorijskim okolnostima i višedecenijskim procesom globalizacije koji je latinicu učinio svetski dominantnim pismom.

  On napominje da je ćirilica zaštićena i postojećim zakonom, ali da se mladi ljudi uglavnom okreću latinici zbog medija, Interneta, logoa svetskih brednova.

  ŠOK: Ćirilica za male Hrvate,kaže zagrebački rektor

  "Ćirilici preti nekorišćenje, što vodi njenom nestajanju. Sigurno je da neće biti zabranjena ili potisnuta iz školskih programa, ali sveprisutnost latinice opominje na mogućnost da za nekoliko decenija ovo pismo postane jedino koje je u praktičnoj upotrebi", upozorava Vukosavljević.

  EVO KOLIKE SU KAZNE

  Za kršenje propisa o službenoj upotrebi jezika i pisma predviđena je novčana kazna od 5.000 do 100.000 dinara, a za preduzeća od 500.000 do milion dinara, odnosno 70.000 za odgovorno lice.

  (MONDO/Tanjug)
   
 2. Torrent Maniak

  Torrent Maniak Moderator Moderator

  Postova:
  28.023
  Zahvala:
  46.923
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  negde u BGD-u
  Konačno su se setili

  Послато са LG-H340n уз помоћ Тапатока
   

Preporučite stranicu