Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Da li i Vaše dete skuplja Yu-Gi-Oh Kartice ?!!

Diskusija u 'Kutak za roditelje' započeta od ndp751, 25.10.2010.

 1. ndp751

  ndp751 Član

  Postova:
  472
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  na brdovitom balkanu
  Ja nisam znao dok mi dete jednog dana nije reklo: „Tata, baš volim demone!“. Onda sam obratio pažnju na to čime se sin igra. Bile su to „jugio“ karte (Yu-Gi-Oh Cards), koje prate istoimenu crtanu seriju. Ta crtana serija se davala gotovo na svim našim televizijama, uključujući i RTS.
  2010 Konami Digital Entertainment

  U pitanju su čudovišta – duhovi. Njih igrači karata zazivaju, kako bi se borili jedan protiv drugog. Na svim kartama su nacrtane gadne i zle kreature. Neka čudovišta su jača, a neka slabija. Što imate jače čudovište lakše ćete da pobedite. Među tim čudovištima posebno su jaka čudovišta koja se zovu „demoni“ (demons). Njih deca jako cene, raduju se kad ih dobiju jer pomoću njih mogu da savladaju protivnika. Zato je moje dete i reklo da voli demone.

  Ali i od demona ima jačih karata. Jedna od njih se zove „Zlo Mučeništvo“ (Evil Martyrdom). Izgleda zaista jezivo. Druga se zove Đavo (Devil). Jako moćna karta. Treća se zove Anđeo (Angel). Ali iz samog crteža je jasno da je reč o palim anđelima. Konačno, postoji jedna toliko jaka karta da čak nema ni bodove. Zove se „Ugovor sa gospodarom tame“ (Contract with the Dark Master). O kakvom ugovoru je reč shvatićete tek ako znate u šta se zapravo igra: igrač koji izgubi partiju gubi svoju dušu. Ona sada pripada Kralju tame.

  Ja sebe računam u odgovorne roditelje. Nisam sujeveran, ali mi se ne dopada da mi se dete sa ovim igra. Posledica igre sa ovakvim stvarima biće konfuzija u njegovoj glavi. Ono neće biti sposobno da jasno razlikuje šta je dobro, a šta zlo. Demoni su dve hiljade godina naše civilizacije bili metafora zla. Ne želim da moje dete misli o demonima kao o nečemu što je dobro i poželjno. Ne želim da mu omiljena igračka bude karta na kojoj piše „Satana“.
  IGRA Yu-Gi-Oh, Beograd, Srbija, pravila, turniri, drustvena igra
  Udruženje ljubitelja društvenih igara Klub Crni Zmaj
  Beograd, Srbija
  Adresa Kluba
  Topličin venac 9 ( u suterenu ).??????
   
  Poslednja izmena: 25.10.2010
 2. besherat

  besherat Član

  Postova:
  2.023
  Zahvala:
  75
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Montenegro
  Skupljaju i meni su te sličice užasne. Nisam primjetila da na njih loše utiču, jer za Boga znaju. Najgore su mi neke karte s groblja, ali ionako su opterećeni mnogim smrtima u porodici i o njima razmišljaju. Ja ih s vremena na vrijeme povedem na groblje, da bi shvatili smrt kao nešto prirodno, da im ne izaziva traumu. Ima i crtani " Bakugan " i svi ostali u kojima je nasilje, ali đecu od toga ne možemo zaštititi, sem da se ponašamo kao Talibani i zabranimo gledanje televizije i slušanje muzike. Šta da se radi. Moraju đeca da se adaptiraju na nove uslove u kojima će morati da žive. Mi ih ne možemo štititi cijelog vijeka. Kad tad, moraju da nauče da " plivaju ".
   
 3. ndp751

  ndp751 Član

  Postova:
  472
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  na brdovitom balkanu

  Draga Besher at, niti zelimo niti treba da sputavamo nasu decu da zive u skladu sa trenutnim mainstream-om, samo ih treba na vreme nauciti na koji nacin da plivaju, i kojim stilom.
  pz
   
 4. besherat

  besherat Član

  Postova:
  2.023
  Zahvala:
  75
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Montenegro
  Ja ih i učim i pokušavam da se borim protiv " psiho nasilja " koje vlada i na TV-u i u društvu. Kukali smo protiv Pink Karleuša. One su bijelo perje spram nasilja koje vrši LGBT lobi nad svima nama. Kud će ovaj svijet? Polako se sotonizacija svijeta ostvaruje i ulazi kroz sve pore ljudskog društva i ja se kao roditelj užasavam svega toga, ali ne vidim neki veći otpor svemu tome od strane institucija, koje bi trebale time da se bave. Počinje se od Yug i Oh karata, a kraj je ko zna gdje. Ne želim ni da zamislim tu sliku u glavi. Malo sam skrenula sa teme, ali mislim da je to projekat koji dela na svim poljima i na svim uzrastima, pogotovo se ispira mozak đeci, jer je to najpogodnije tlo. Teško će uspjeti da manipulišu nama starijima, ali mladi nemaju kud i slabu moć izbora.
   
 5. ndp751

  ndp751 Član

  Postova:
  472
  Zahvala:
  6
  Lokacija:
  na brdovitom balkanu
  Draga Besher at, pogledaj Tema: Anketa:parada Ponosa, za ili protiv
  ndp751.
  pz
   
 6. besherat

  besherat Član

  Postova:
  2.023
  Zahvala:
  75
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Montenegro
  Znam i ja sam sama napisala tekst o tome i otvorila temu na društvu, ali nikoga to ne interesuje. Tema se zove Horor film današnjice ili java.Govori o tome šta nas sve snalazi u modernom društvu i kako se odbraniti od svih tih pojava, s akcentom na nasilje koje vrši LGBT lobi.
   
 7. 2dulle

  2dulle Mlada nada Legend

  Postova:
  1.292
  Zahvala:
  181
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  /dev/null
  Ne brini proci ce ih to cim se crtani zavrsi.
   
 8. Andjela 7

  Andjela 7

  Postova:
  2.777
  Zahvala:
  48
  Lokacija:
  Novi Sad
  Jedini je način decu poticati (od najranijeg detinjstva) na lepe stvari, da ih zavole i s vremena ne vreme kontrolisati čime se igraju, šta gledaju na tv-u, koje igrice igraju...Kada se to deci usadi u svest od malih nogu (uz razgovor sa roditeljima) lakše će shvatiti šta je dobro a šta loše.
   
 9. Byk

  Byk Član

  Postova:
  2.357
  Zahvala:
  11
  Lokacija:
  Србија,сине!
  Ja imam malo dete (za koji dan će napuniti godinu dana),tako da odgovor na konkretno pitanje u ovoj temu ne mogu dati!
  Ali mi je baš "zapalo za oko" ovo što je rekao ndp751 (citiram): "Ne želim da moje dete misli o demonima kao o nečemu što je dobro i poželjno. Ne želim da mu omiljena igračka bude karta na kojoj piše „Satana“."
  Naravno da ne želiš da ti dete tako odraste! Ne želim ni ja... Zahvaljujem ti što si otvorio ovu temu - sad kada sam čuo za ovo,kasnije mogu i ja da obratim pažnju (ako dodjem u takvu situaciju) sa kakvim sličicama se dete igra. Ja sam sakupljao sličice fudbalera,Blek Stena,Svetski rekordi,Zagor,itd. i sve sličice mi je kupovao otac...on je dobro znao šta je to što kupuje! Eto,nakon toliko godina tek sada mislim o tome...

  Ali,na pamet mi trenutno pada jedna stvar koju je rekla moja pokojna baba :"Dete se vaspita do sedme godine!" E,toga sam se setio pročitavši prvi post u ovoj temi... Ko zna - može ovo nekome da zatreba...u svakom slučaju ne škodi... ;)
   
 10. milenčica

  milenčica Član

  Postova:
  688
  Zahvala:
  10
  Da li dete može bilo šta da sakuplja ako mu roditelj ne dozvoli ili ne kupi?
  Naravno da je i moje dete sakupljalo te famozne karte par meseci pre par godina - a onda je jednostavno to prerastao jer je krenulo nešto drugo (baš juče je prodao neke karte za popriličnu lovu...)...
  Mislim da većina dece u opšte ne shvata značenje izgovorenih reči (koje su ako ste probali da odslušate film čisto lupetanje) i reči kao demon, nakaza doživljava kao Pera, Mika, Laza, ovaj je debeo a ovaj je plav... Bar je moje iskustvo sa sinom i njegovim pajtašima bilo takvo...
   

Preporučite stranicu