Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Brze ispravke za Windows

Diskusija u 'Domaći Tutorijali' započeta od boki71, 13.10.2009.

 1. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.482
  Zahvala:
  32.868
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  [​IMG]

  Ubrzajte pokretanje sistema

  Problem: Windows se nikada ne pokreće dovoljno brzo.

  Prva brza ispravka: Možda računar učitava upravljačke programe za uređaje koje više ne koristite. Da biste sačuvali sistemske resurse, uklonite upravljačke programe za te uređaje. Budući da nepažljivim uklanjanjem upravljačkih programa možete izgubiti važne sistemske funkcije, najpre napravite tačku za oporavak sistema pomoću uslužnog programa System Restore.
  Device Manager standardno ne prikazuje uređaje koji se ne koriste. Da bi oni bili vidljivi, pritisnite Windows-R da biste otvorili dijalog Run, unesite cmd i pritisnite Enter. U odzivniku unesite set devmgr_show_nonpresent_devices =1 i pritisnite Enter. Nemojte zatvarati prozor sa odzivnikom.
  Ponovo pritisnite Windows-R, unesite devmgmt.msc i pritisnite Enter. U prozoru Device Managera izaberite View-Show Hidden Devices. Pritisnite znak plus (+) pored svih kategorija da biste bideli sve upravljačke programe u sistemu. Uređaji koji nisu povezani imaju neaktivnu ikonicu. Ukoliko naiđete na uređaj koji sigurno više ne koristite, pritisnite ga desnim tasterom miša i izaberite Uninstall. Potom pratite korake na ekranu da biste dovršili postupak. Kada završite, zatvorite prozor sa odzivnikom da biste ponovo sakrili uređaje koji nisu priključeni.
  Druga brza ispravka: Kada mrežnom disku dodelite slovnu oznaku, Windows će automatski obnoviti vezu kad god se prijavite. Pošto obnavljanje veze traje određeno vreme, pokretanje možete ubrzati raskidanjem veza koje ne koristite.
  Pokrenite Windows Explorer pritiskom na Windows-E i unesite Alt-T, D da biste otvorili dijalog Disconnect Network Drives. Izaberite uređaje za koje treba da raskinete vezu i pritisnite OK.
  Ubuduće, ako uređaj povezujete samo za tekuću sesiju, dovoljno je da unesete njegovu UNC putanju (ona se pojavljuje u adresnom polju kada uređaj izaberete u Exploreru ili u dijalogu Run). Ako koristite komandu Tools-Map Network Drive u Exploreru, pre nego što pritisnete Finish proverite da li je poništena potvrda polja Reconnect at logon.
  Treća brza ispravka: Ukoliko smanjite broj programa koji se pokreću zajedno s Windowsom, oslobodićete sistemsku memoriju i cikluse procesora – a možda ćete otkriti i neke zlonamerne procese. U tome bi vam mogao pomoći besplatan program Autoruns Microsoftove kompanije Sysinternals.

  Free Download pomenutog programa  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  Kako ćete razlikovati korisne programe od beskorisnih? Pokrenite Autorunove alatke za pretraživanje, a možete posetiti i lokaciju Startup Applications List Pola Kolinsa na ovoj adresi. Ovaj pretraživi spisak standardnih programa koji se pokreću zajedno s Windowsom sadrži njihove opise i ocene, i tako pokazuje koliko su neophodni u prosečnom sistemu.


  Smanjite uticaj aplikacija na sistem


  Problem: Ne želim da trojanac ili neki drugi zlonameran program preuzme kontrolu nad mojim računarom, ali me prijavljivanje na sistem kao standardnog korisnika previše ograničava.

  Brza ispravka: Aplikacije možete pokretati s ograničenim pravima i ako se prijavite kao administrator. Najpre preuzmite Microsoftovu besplatnu zbirku uslužnih programa PsTools, raspakujte njen sadržaj u direktorijum, a njega smestite uz ostale aplikacije. Alatka PsExec je namenjena daljinskom pokretanju aplikacija, ali je možete upotrebiti i za pokretanje programa s ograničenim pravima.
  Da biste napravili prečicu za pokretanje Internet Explorera 7 ili bilo koje druge aplikacije s ograničenim pravima, pritisnite prečicu desnim tasterom miša i premestite je na drugo mesto. (Ako želite da koristite izvornu verziju aplikacije, sa svim privilegijama, prečicu nemojte dirati.) Izaberite Copy Here. Pritisnite kopiranu prečicu desnim tasterom miša i izaberite Properties. Pritisnite jezičak kartice Shortcut, zatim i polje Target i unesite "C:program FilesPsToolspsexec.exe" –l –d"C:program FilesInternet Exploreriexplore.exe" (s razmakom ispred 'Explorer', ali ne i iza obrnutih kosih crta; vaša putanja se može razlikovati; pogledajte sliku). Pritisnite Change Icon-OK. Zadajte putanju do izvorne datoteke (u ovom slučaju iexplore.exe) i pritiskajte OK dok ne zatvorite dijalog.
  Da biste izbegli ograničenja prilikom instaliranja dodataka za Web čitač, moraćete da ga pokrenete u uobičajenom režimu rada, sa svim pravima.
  Ograničite prava aplikacija u Windowsu XP pomoću uslužnog programa PsExec za pokretanje programa.  Preispitajte vezu s Internetom


  Problem: Vezu s Internetom plaćam svakoga meseca, ali ako moj usmerivač nije ažuriran, neću dobiti maksimalnu brzinu.

  Brza ispravka: Microsoftova alatka Internet Connectivity Evaluation Tools će vam saopštiti da li vaš usmerivač podržava tehnologije za brze veze. (Rezultate nećete moći da vidite ako je usmerivač iza kompanijskog zaštitnog zida.) Preporuka je da posetite ovu adresu i pratite uputstva. Ovaj test može da utiče na tekuće veze i zato ga pokrenite kada ne koristite Internet.
  Microsoftova besplatna usluga ukazuje na usmerivač koji usporava vezu s Internetom.


  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  Ukoliko rezultati pokažu da sistem ne podržava većinu modernih tehnologija, trebalo bi da razmislite o kupovini novog usmerivača ili (ako koristite Windows XP) pak da pređete na Vistu. Na Microsoftovoj Web lokaciji se nalaze hiperveze do usmerivača koji su kompatibilni s Vistom.

  Oživljavanje Internet Explorera


  Problem: Internet Explorer je postao potpuno neupotrebljiv za krstarenje Webom.

  Brza ispravka: Svim opcijama Internet Explorera dodelite podrazumevane vrednosti. Privremene datoteke, kolačići, istorijat krstarenja, zapamćene lozinke i Web lokacije dodate u poverljivu zonu biće izbrisane ili će dobiti podrazumevane vrednosti. Ako vam to ne smeta, otvorite IE i izaberite Tools-Internet Options. Pritisnite jezičak kartice Advanced i potom dugme Reset. Pritisnite Reset još jednom da biste potvrdili odluku, zatim pritisnite Close i OK dva puta, a onda ponovo pokrenite osveženi IE.
  Automatizujte proveru diska


  Problem: Znam da postoje mnogi programi koji štite podatke tako što pronalaze i ispravljaju greške na disku. Nažalost, nemam uvek vremena da koristim te alatke.

  Brza ispravka: Da biste automatizovali proveravanje diska u Windowsu XP, izaberite Start-All Programs-Accessories-System Tools-Scheduled Tasks. Dva puta mišem pritisnite Add Scheduled Task da biste pokrenuli Scheduled
  Microsoftove besplatne alatke Baseline Security Analyzer.


  Zakrpite aplikacije i operativni sistem u isti mah

  Problem: Uvek instaliram najnovije bezbednosne zakrpe za Windows, ali ponekad zanemarim druge programe koji mogu biti bezbednosno rizični kada nisu ažurirani.

  Brza ispravka: Da biste ispitali bezbednost aplikacija, upotrebite besplatan program Secunia Software Inspector, dostupan na ovoj adresi. Ništa ne morate instalirati: samo pritisnite Start i pratite uputstva  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  Analiza će otkriti neažurirane aplikacije. Pritisnite znak plus (+) pored stavke da biste dobili detaljnije informacije i hiperveze za preuzimanje najnovijih verzija.
  Obavezno napravite rezervnu kopiju podataka pre nego što pristupite brisanju ili deinstaliranju starijih verzija aplikacija.Ubrzajte pokretanje sistema

  Ubrzajte krstarenje

  Problem: Krstarenje Webom je sporo, a ponekad se potpuno zaustavi.

  Prva brza ispravka: Ako je krstarenje usporeno ili se potpuno zaustavi, računar je verovatno zaražen. Upotrebite antivirusni program ili alatku za popravku da biste otkrili izvor problema. Možete isprobati i Microsoftovu besplatnu alatku Malicious Software Removal Tool preuzmite aplet i pratite uputstva.  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  Druga brza ispravka: Instalirajte novu verziju Web čitača ili zakrpite onu koju koristite. Da biste preuzeli najnoviju verziju Internet Explorera 7, izaberite Tools-Windows Update. U Mozilla Firefoxu pritisnite Help-Check for Updates.
  Treća brza ispravka: Možda je problem u dodacima za Web čitač. Da biste to proverili, one mogućite sve dodatke. Ako problem nestane, dodatke aktivirajte pojedinačno da biste svaki proverili. Ponavljajte postupak dok ne pronađete krivca.

  Da biste isključili dodatke u Firefoxu, izaberite Tools-Add-ons i pritisnite Disable pored svakog dodatka. Zatvorite prozor i ponovo pokrenite Firefox. Ukoliko je problem rešen, ponovo otvorite prozor s dodacima, pritisnite Enable za jedan od njih, zatvorite prozor i ponovo pokrenite Firefox. Ponavljajte ovaj postupak po potrebi.

  U IE 7 izaberite Start-All Programs-Accessories-System Tools-Internet Explorer (No Add-ons). Ako problem nestane, ponovo pokrenite IE i izaberite Tools-Manage Add-ons-Enable or Disable Add-ons (slika gore). Izaberite dodatak i pritisnite Disable. Ponovite postupak za sve ostale dodatke osim jednog i dva puta pritisnite OK. Ponovo pokrenite IE. Ako je i dalje sve u redu, izaberite sledeći isključeni dodatak i pritisnite Enable. Pritisnite OK dva puta i iznova pokrenite IE. Ponavljajte ovaj postupak dok ne pronađete problematičan dodatak.

  Pronađite problematične dodatke u Internet Exploreru 7 pomoću komande 'Enable or Disable Add-ons'.
   
 2. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.482
  Zahvala:
  32.868
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  Neka Windows defragmentira umesto vas


  Problem: Kao i za sve druge poslove održavanja računara, teško mi je da pronađem vreme za defragmentiranje diskova.

  Brza ispravka: Prepustite Windowsu da obavlja defragmentiranje. U Windowsu XP primenite isti postupak kao u odeljku "Automatizujte proveru diska" da biste napravili Scheduled Task, ali kada budete menjali komandnu liniju u dijalogu Advanced Properties unesite cmd.exe /c defrag c: -f –v > "c:docreport.txt" (vaši parametri i putanja će se verovatno razlikovati).

  U Visti izmenite tekst u polju 'Add arguments (optional)' tako da glasi /c defrag –c –f –v –w > "c:docreport.txt" (naravno, vaši parametri i putanja će možda biti drugačiji).


  Isključite automatsko pokretanje programa


  Problem: Mogućnost automatskog pokretanja programa radi s kompakt diskovima, ali i s fleš diskovima i spoljašnjim čvrstim diskovima. Brine me to što će sistem tako automatski pokrenuti i sve zlonamerne programe na tim diskovima.

  Brza ispravka: Isključite mogućnost automatskog pokretanja programa za sve sistemske uređaje. Najbrži način je da definišete grupna pravila.
  U Windowsu XP pritisnite Windows-R, unesite gpedit.msc i pritisnite Enter. U stablu s leve strane pronađite i izaberite odrednicu Local Computer PolicyComputer ConfigurationAdministrative TemplatesSystem. U desnom oknu pronađite i dva puta pritisnite stavku Turn off Autoplay. U dijalogu 'Turn off Autoplay Properties' pritisnite Enabled i iz padajuće liste izaberite All drives . Pritisnite OK.
  U Visti pritisnite Windows-R, unesite gpedit.msc i pritisnite Enter. Pritisnite Continue kada to od vas zatraži User Account Control. U stablu s leve strane pronađite i izaberite odrednicu Local Computer PolicyComputer ConfigurationAdminstrative TemplatesWindows ComponentsAutoPlay Policies. Dva puta pritisnite Turn off Autoplay, zatim Enabled i onda OK. Potom dva puta pritisnite Default behavior for AutoRun. Pritisnite Enabled i izaberite Do not execute and autorun commands iz padajuće liste. Pritisnite OK.
  Oslobodite se rizične mogućnosti automatskog pokretanja aplikacija za sve uređaje pomoću Group Policy Editora.

  Isključujte računar za tren


  Problem: Kada isključujem računar, želim da to uradim odmah, umesto da koristim miša u nedogled.

  Brza ispravka: Podesite taster za isključivanje računara tako da zatvara Windows bez pitanja (osim za snimanje nesnimljenih podataka, ako je potrebno). U Windowsu XP otvorite Control Panel i u kategoriji 'Performance and Maintenance' pokrenite Power Options. Pritisnite jezičak kartice Advanced. U odeljku 'When I press the power button on my computer' izaberite Shut Down. Potom pritisnite OK.
  U Visti pritisnite dugme Start, unesite power options i pritisnite Enter. U gornjem levom uglu pritisnite Choose what the power button does. Pored polja 'When I press the power button' izaberite Shut Down Na kraju, pritisnite Save Changes.

  Isključite Windows pritiskom na taster za uključivanje sistema tako što ćete izabrati ovo podešavanje u apletu Power Options iz Control Panela.


  Sprečite alatku Shadow Copies da arči resurse


  Problem: Vista snima podatke, ali mi ne dozvoljava da ih restauriram.

  Brza ispravka: Vistine verzije Business, Enterprise i Ultimate imaju alatku Shadow Copies (ili Previous Versions) za restauriranje starih verzija datoteka. Izdanja Home Basic i Home Premium nemaju tu mogućnost, ali ipak snimaju podatke i tako beskorisno troše cikluse procesora i prostor na disku. Da biste to sprečili, sve dokumente i druge datoteke smestite na particiju na kojoj se ne nalazi i Windows. Potom pritisnite Start, unesite SystemPropertiesProtection i pritisnite Enter. U spisku diskova poništite potvrdu pored onog na kome se nalaze vaši lični podaci. Pritisnite Turn System Protection Off kada se to od vas bude zahtevalo i pritisnite OK da biste zatvorili System Properties
  Optimizujte Vistu Home Basic i Premium tako što ćete isključiti mogućnost System Protection (jer je ovi operativni sistemi ne podržavaju) za nesistemske diskove.


  Snalaženje s dva operativna sistema


  Ne koriste svi samo Windows XP ili samo Vistu. Između kuće i posla, korisnici moraju da rade sa oba operativna sistema – i da se neprestano zbunjuju zbog razlika u njima. Evo saveta koji će vam pomoći da s lakoćom prelazite s jednog sistema na drugi.

  Proširite pretraživanje: Možda najizrazitija razlika između Windowsa XP i Viste jeste polje Find koje se pojavljuje u meniju Start. Ako vam se dopada nova Vistina mogućnost za pokretanje programa i pretraživanje datoteka u računaru i na Webu, možete je dodati i Windowsu XP tako što ćete preuzeti i instalirati Microsoftov Windows Desktop Search za XP (link). Ova alatka postavlja polje za pretraživanje na paletu poslova, a osnovni prozor programa možete otvoriti pritiskom na Windows-F.

  Napravite slične menije Start: Ako vas izluđuje korišćenje dva menija Start, u Windowsu XP i Visti možete koristiti meni sličan onome u Windowsu 9x: pritisnite dugme Start desnim tasterom miša i izaberite Properties. Izaberite Classic Start Menu i pritisnite OK. Organizujte ikonice i podmenije u oba sistema tako da izgledaju slično da ne biste gubili vreme u traženju potrebne stavke. Ako želite pristup pomoću tastature, pročitajte odeljak "Dodajte prečice meniju Start" na ovoj adresi.

  Dijalog Run: Većini korisnika Viste nedostaje dijalog Run iz menija Start Windowsa XP, jer on sadrži spisak nedavno korišćenih komandi. Komanda Run postoji i u Visti, ali se morate navići da pritiskate Windows-R da biste otvorili dijalog Run. Druga mogućnost je da vratite dijalog Run u Vistu: desnim tasterom miša pritisnite dugme Start, izaberite Properties, pritisnite Customize, potvrdite polje Run command ili Display Run i dva puta pritisnite OK.

  Unajmite stručnjaka za odbranu: Vista ima alatku za otkrivanje špijunskih programa, Windows Defender. Ako želite da je dodate i u XP, najpre preuzmite besplatan Windows Defender for XP sa ove adrese. Da biste ga instalirali, morate pokrenuti Microsoftov špijunski program Windows Genuine Advantage. (ironicno, zar ne?)

  Izjednačite kontrolu naloga: Vistina mogućnost User Account Control generiše brojne dosadne iskačuće poruke, ali zato održava sistem bezbednim. Ako vam je tih poruka preko glave, isključite User Account Control, a postupak je objašnjen na ovoj adresi. Da biste istu zaštitu dobili i u Windowsu XP, prijavite se kao običan ili napredan korisnik (ali ne kao administrator); detaljnije informacije potražite na ovoj adresi.

  Vratite menije: Ako vam nedostaju meniji u Vistinim verzijama Explorera i Internet Explorera, rešenje je da se naviknete da pritiskate taster Alt da biste videli menije, a zatim da koristite odgovarajuće kombinacije tastera za izdavanje komandi. Menije možete vratiti i zauvek tako što ćete otvoriti Explorer i izabrati Organizer-Layout-Menu Bar ili Tools-Menu Bar u Internet Exploreru.


  Naše omiljene besplatne alatke  Ponekad su vam za obavljanje posla potrebne specijalizovane alatke, bilo da je reč o borbi protiv neželjenih poruka, obnavljanju izgubljenih podataka ili pak održavanju. Evo nekoliko uslužnih programa koji će poboljšati Windows, a neće vas ništa koštati.

  Zaustavite neželjene poruke: Kada je reč o problemima s računarom, u najdosadnije ali i najraširenije spadaju neželjene poruke. A kada se radi o rešenjima, malo njih je podesno i korisno kao SpamBayes, program koji ima dodatke za Outlook, Outlook Express i druge POP3 klijente e-pošte. On koristi statistički algoritam i na osnovu njega uči da prepoznaje neželjene poruke – filtriranje se poboljšava što ga više koristite. Program možete i obučavati tako što ćete poruke razvrstavati u direktorijume 'spam' i 'not spam', ili mu omogućiti da prati vaše akcije dok ispravljate njegove greške.

  Izvršavajte komande prilikom isključivanja sistema: Windows ima podesnu grupu Startup koja omogućuje pokretanje aplikacija svaki put kada se prijavite na sistem. Zašto ne biste imali i mogućnost pokretanja programa prilikom odjavljivanja? Primera radi, tako biste mogli praviti dnevne rezervne kopije i pregledati sistem u potrazi za virusima. Program LastChance omogućava upravo to: on presreće komande za isključivanje sistema i pokreće izabrane aplikacije pre nego što se računar isključi. Alatku možete podesiti i tako da pokreće programe kada neki resurs (mrežni disk, na primer) postane dostupan, ili da automatski zakazuje isključivanje sistema.
  Vratite obrisane datoteke: Ako često praznite korpu za otpatke ili prebrzo brišete datoteke pomoću kombinacije tastera Shift-Delete, pomoći će vam Restoration (doduše, uz malo sreće). Zadajte putanju do direktorijuma ili naložite programu da pretraži ceo disk, a on će uraditi sve što je u njegovoj moći da vrati izgubljene podatke. Program ne zahteva instaliranje i toliko je mali da ga možete pokrenuti i s diskete, fleš diska ili nekog drugog prenosivog uređaja.
  Preimenujte datoteke u trenu: Danas pretežan deo korisnika ima ogromne zbirke digitalnih fotografija i muzičkih datoteka na čvrstom disku. Preimenovanje svih datoteka radi smislene organizacije i brzog pronalaženja može biti prilično zamorno. Međutim, Lupas Rename 2000 taj posao obavlja i lako i elegantno. On može da menja tekst; da ga odseca na početku, kraju ili nekoj drugoj poziciji i da automatski numeriše datoteke. Okno za pregled omogućava da potvrdite izmene pre nego što budu sprovedene.
  Upravljajte lozinkama: Praćenje lozinki za Web lokacije nije lako, jer njihov broj neprestano raste, a vi ste svakim danom stariji. Baza KeePass Password Safe čuva vaše lozinke u šifrovanom obliku. Sve što treba da uradite jeste da zapamtite glavnu lozinku, jer ona otključava sve ostale. To izvesno nije zgodno kao korišćenje imena psa za sve lozinke, ali je neuporedivo bezbednije. Komanda Auto-Type olakšava unošenje korisničkih imena i lozinki. (link)


  Upravljajte datotekama pomoću kontekstnih menija


  Problem: Pritiskom na desni taster miša mogu da brišem i kopiram sadržaj, ali ne mogu da kopiram ni da premeštam datoteke. Da bih koristio komandu Paste, moram da otvorim nov prozor Windows Explorera (ili da prepišem sadržaj u tekućem prozoru).

  Brza ispravka: Polje za unošenje ciljnog direktorijuma možete dobiti dodavanjem komandi 'Copy to Folder' i 'Move to Folder' u meni koji se dobija pritiskom na desni taster miša.
  Prvo napravite rezervnu kopiju baze Registry pomoću programa System Restore. Posle toga pokrenite Notepad, izaberite meni Format i proverite da li je poništena potvrda polja 'Word Wrap'. Unesite sledeća tri reda:

  Windows Registry Editor Version 5.00
  [HKEY_CLASSES_ROOTAllFilesystemObjectsshellexContex tMenuHandlers{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}]
  [HKEY_CLASSES_ROOTAllFilesystemObjectsshellexContex tMenuHandlers{C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}]

  Snimite datoteku i zatvorite Notepad. Sada desnim tasterom miša pritisnite datoteku i izaberite Merge (pogledajte sliku).
  Kada sledeći put datoteku budete pritisnuli desnim tasterom miša, videćete dve nove komande: 'Copy to Folder' i 'Move to Folder'.
  Dodajte u kontekstni meni nove komande za kopiranje i premeštanje sadržaja malom izmenom u bazi Registry.


  Koristite program za automatsko pravljenje rezervnih kopija


  Problem: Znam da me rezervne kopije podataka mogu spasti, ali ja stalno zaboravljam da ih napravim.

  Brza ispravka: Alatke za pravljenje rezervnih kopija ugrađene u mnoge verzije Windowsa XP i Viste omogućavaju zakazivanje i automatsko izvršavanje tog postupka. Nažalost, one su standardne samo u verzijama XP Pro i Vista Business, Enterprise i Ultimate. Korisnici verzije XP Home će program za pravljenje rezervnih kopija pronaći na Windowsovom instalacionom kompakt disku: u Exploreru pronađite direktorijum valueaddmsftntbackup, desnim tasterom miša pritisnite datoteku Ntbackup i izaberite Install. Ako koristite Vistu Home Premium, program ćete morati da potražite na drugom mestu; posetite ovu adresu i u odeljku "Napravite rezervne kopije slika" potražite detaljnije informacije.
  U Windowsu XP pritisnite Start-All Programs-Accessories-System Tools-Backup. Ako je program podešen tako da radi u režimu Advanced, izaberite Tools-Switch to Wizard Mode. Pratite korake čarobnjaka i zadajte šta želite da snimite i gde. Na ekranu 'Completing the Backup or Restore Wizard' pritisnite Advanced. Zadajte tip rezervne kopije (na primer Incremental) i pritisnite Next. Podesite druge opcije na narednim ekranima i pritiskajte Next. Na ekranu 'When to Back up' potvrdite polje Later, unesite ime rezervne kopije, a zatim pritisnite Set Schedule. Koristite podešavanja na kartici Schedule and Settings u dijalogu Schedule Job da biste podesili interval za izradu rezervnih kopija, a potom nanovo pritisnite OK. Unesite korisničko ime i lozinku dva puta i opet pritisnite OK. Pritisnite Next, unesite lozinku još dva puta i pritisnite OK i Finish.
  U Visti izaberite Start-All Programs-Accessories-System Tools-Backup Status and Configuration. Pritisnite Set up automatic file backup. Pratite uputstva da biste odredili koje podatke želite da sačuvate, gde želite da smestite rezervnu kopiju i kada ćete je napraviti (videti sliku). Ukoliko kasnije budete hteli da menjate podešavanja, ponovo pokrenite ovaj uslužni program i izaberite Change backup settings ili Turn off.
  Vistini čarobnjaci Backup Status i Configuration će vam pomoći da brzo napravite rezervne kopije.

  Koristite tastere za pokretanje programa iz palete Quick Launch


  Problem: Hteo bih da pokrećem programe iz palete Quick Launch bez pomoći miša.

  Brza ispravka: U Windowsu XP, prečice sa tastature možete dodeljivati stavkama na radnoj površini ili u meniju Start. Ovo drugo rešenje je podesnije i zato desnim tasterom miša pritisnite dugme Start i izaberite Open ili Explore. Dva puta pritisnite direktorijum Programs. Da bi sve bilo organizovano, pritisnite prozor desnim tasterom miša i izaberite New Folder. Direktorijumu dodelite ime Prečice na tastaturi i pritisnite Enter. Pritisnite direktorijum dva puta, zatim desnim tasterom miša pritisnite i prevucite stavke iz palete Quick Launch i izaberite Copy Here. Sve nove prečice pritisnite desnim tasterom i izaberite Properties. Pritisnite jezičak kartice Shortcut, izaberite polje 'Shortcut key' i pritisnite kombinaciju tastera koju želite da koriste za pokretanje programa; kombinacija mora početi tasterima Ctrl-Alt, Ctrl-Shift, Shift-Alt, Ctrl-Shift-Alt, a možete upotrebiti i funkcijske tastere (F1 do F12 na većini tastatura). Pritisnite OK.

  U Visti, sistem automatski dodeljuje prečice tipa Windows-taster stavkama iz palete Quick Launch, u zavisnosti od njihovog poretka. Prva stavka se pokreće pritiskom na Windows-1, druga pritiskom na Windows-2 itd.

  Izmenite prečice sa tastature za ikonice s palete Quick Launch u Visti tako što ćete ikonice prevući na drugo mesto.
   
 3. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.482
  Zahvala:
  32.868
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  Iskljucite nepotrebne servise i oslobodite memoriju i ostale resurse


  Servisi su programi koji se pokrecu pri pokretanju OS-a i nastavljaju da rade tako što omogucuju operativnom sastavu njegovu funkcionalnost.Postoji puno servisa koji se pokrecu,a nisu potrebni što oduzima sistemsku memoriju i vreme vašem procesoru.Iskljucivanjem nepotrebnih servisa ucinicete vaš racunar bržim.

  1. Kliknite na "Start".

  2. Odaberite "Run".

  3. Upišite "services.msc" i kliknite ok.

  4. Sada ste spremni iskljuciti nepotrebne servise.

  5. Za primer iskljucicemo "Portable Media Serial Number" servis.

  6. Pronadite servis na listi i oznacite ga mišem.

  7. Desni klik i odaberite "Properties".

  8. Otvara se prozor sa opcijama i odaberite "Disable".

  9. Kliknite na OK i sledeci put kada pokrenete racunar servis nece biti pokrenut.


  Ubrzajte surfovanje internetom


  Svedoci ste poplave programa na Internetu koji vam nude brže spajanje i ucitavanje programa, web stranica, itd. Svi garantuju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili, obican modem, ISDN vezu ili neki novi, još brži nacin spajanja na Internet. Veliko ubrzanje možete postici malom korekcijom registry kljuca. Pokrenite Regedit i potražite kljuc koji se nalazi na sljedecoj lokaciji:
  HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows - Current Version - Explorer - RemoteComputer - NameSpace.

  Kada ste došli do ovog mesta, postoje dva prisutna kljuca, jedan od njih je:

  {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF}.

  Obrišite ga. Nije potreban restart racunara da bi primetili ubrzanje koje nastaje ovom modifikacijom.


  Ubrzajte racunar podešavanjem "prefetch" direktorijuma(cache)


  Ovo je jedinstvena tehnika u XP-u koja može ubrzati vaše racunalo.


  1. Pokrenite "regedit".

  2. Pronadite kljuc [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters\EnablePrefetcher];

  3. Postavite vrednost na 0-"Disable", na sledecim kljucevima:
  1-App launch prefetch,
  2-Boot Prefetch,
  3-Both (preporucljivo)

  4. Restartujte racunar.


  Poboljšajte performanse preko My Computer


  Vrlo lagani Tweak kojega vecina korisnika pronade sama,ali oni koji to još nisu uspeli možda je sada vreme da ga isprobate!

  Krenite ovako:

  1. Desni klik na "My Computer" ikonu ili u "Start" meni-u

  2. Kliknite na "Advanced"

  3. Pogledajte pod "Performance" i otvorite "Settings"

  4. Iskljucite sve ili neke od sledecih opcija:

  Fade or slide menus into view
  Fade or slide ToolTips into view
  Fade out menu items after clicking
  Show Shadows under menus
  Slide open combo boxes
  Slide taskbar buttons
  Use a background image for each folder type
  Use common tasks in folders

  Sada ce vaš XP izgledati jednako dobro,ali ce raditi malo brže.

  Iskljucite nepotrebne programe


  Instaliranje puno programa može napuniti vašu registry bazu nepotrebnim programima koji se startuju sa pokretanjem racunara,što može dovesti do usporavanja racunara i zauzimanjem dela memorije.

  1. Pokrenite Regedit,

  2. Dodite do kljuca HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Run

  3. Kada ste došli do kljuca,na desnoj strani možete identifikovanii programe koje ne želite pokrenuti pri startu racunara.

  4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu racunara i odaberite "Delete".

  5. Takode i u ovim kljucevima možete napraviti isto:

  HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Runonce

  i u

  HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run.

  6. Restartujte racunar.

  Iskljucivane opcije "Indexing" ubrzava XP


  Windows XP cuva beleske o svim file-ovima i pamti ih na Hard Disk kako bi pretraživanje file-ova bilo što brže.
  Ali loša strana tih beleski (index) je da racunar mora svaki file sacuvati što dovodi do usporavanja osnovnih funkcija kao što su:

  Open,Close itd...

  Ako ne pretražujete cesto datoteke na racunaru iskljucivanjem opcije "indexing" možete malo poboljšati performanse.

  1. Control Panel

  2. Administrative tools

  3. Services

  4. Disable Indexing Services


  Automatsko otvaranje C: diska u Windows Exploreru  U Windows XP-u, pokretanjem Windows Explorer-a više se ne otvara C: disk. Sada se otvara direktorijum My Documents. Kako ja u tom direktoriju držim neke podatke kojima ne pristupam stalno, ova promena mi je donesla samo frustraciju.

  Da bi ovo ispravili potrebno je u ikonici Windows Explorera promeniti sledece:

  1. Kliknuti desnom tipkom miša na ikonicu Windows Explorer i odabrati opciju Properties.
  2. Pod target upišite (bez navodnika): "C:\WINDOWS\explorer.exe /n,/e,c:\".
  3. Klinite na "Apply" i zatim na OK i proces je završen.

  Ukoliko želite otvoriti D: particiju umesto "/e,C:" upišite "/e,D:".

  Windows XP na Oktanima


  Pažnja! ovaj tweak mogu izvesti svi korisnici Windows XP OS, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen ucinak nece biti vidljiv kao ubrzanje nego kao usporenje, raspolažete li sa manje od 256 MB radne memorije.

  DisablePagingExecutive - ukljucivanjem ove opcije sprecicete cuvanje odredenih aplikacija na hard disc vašeg racunara. S tim cete znatno ubrzati sve procese, jer je poznato da je radna memorija i hiljadu puta brža od virtualne memorije na hard disc-u.
  Po pocetnim postavkama vrednost ove opcije je 0, da bi je ukljucili postavite je na 1.
  Ovu postavku nalazite na sledecem mestu u registry editoru:
  HKEY_LOCAL_MACHINE - System -CurrentControlSet - Control - SessionManager - Memory Management.

  Sledeca opcija koju nalazite odmah pored spomenute je:

  LargeSystemCache.
  Ukljucujuci ovu opciju, "primoravate" ucitavanje operativnog sistema i njegovih osnovnih procesa u memoriju. S ovom promenom Windows XP ucitava samo jezgro operativnog sistema i drži je celo vreme u memoriji, cineci celokupni sistem mnogo bržim i življim za rad. Pokretanje svih ostalih aplikacija takode se odvija znatno brže. Prijavljena ubrzanja iznose od 20-30 posto što svakako nije zanemarljivo. Ova opcija "guta" još više radne memorije, pogotovo ako se koristi zajedno s prvom opcijom iz ovog clanka.

  Treca opcija u nizu, koja ce našim Windowsima XP "dati krila", je:

  lOPageLockLimit
  Ovu registry vrednost trebate sami kreirati odabirajuci opciju
  New - Dword koju dobijete koristeci desni taster miša. Za ime koristite "lOPageLockLimit" (bitno je tacno napisati ime ovog kljuca, s malim i velikim slovima). Vrednost koju upisujete zavisi o kolicini radne memorije s kojom raspolažete: 64 MB - 1000; 128 MB - 4000; 256 MB - 10.000; 512 MB ili više: 40.000. Vrednosti su prikazane za unos u heksa-decimalnom obliku. Ova opcija nece znaciti ubrzanje rada samog racunara, ali ce svakako doneti poboljšanja u sferi prenosa podataka.

  Nepotrebni DLL-ovi u memoriji


  Ako koristite puno programa u vreme rada, svi dll-ovi {dynamic linked library) se ucitavaju u memoriju od strane Windows Explorera. Zatvarate ih po završetku rada s programima, ali njihovi dll-ovi ostaju ucitani u memoriju. To utice na kolicinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog racunara. Evo kako naterati Windows XP da izbaci iz memorije sve nepotrebne dll-ove:

  Potražimo:
  HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows-CurrentVersion- Explorer.
  U ovom kljucu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrednost na 1. Zatim pritisnite taster F5 na tastaturi (ovom radnjom se napravi refresh), zatvorite Regedit i ponovo pokrenite racunar.

  Reinstalacija skrivenih Windows komponenti


  Ako trebate reinstalirati "skrivene" Windows komponente,npr. outlook express,messenger ili IE,postoji jednostavan nacin da to ucinite (ali budite oprezni)

  Otvorite INF direktorijum u windows direktorijumu[C:\WINDOWS\INF]
  Pronadite *.inf.files [view-arrange icons by-type]
  Pronadite ime aplikacije koju želite reinstalirati [npr. messenger je"msmsgs.inf"] ako niste sigurni stisnite DESNI KLIK na file,zatim izaberite open i na vrhu file-a trebalo bi pisati koja je to aplikacija:


  ; MSMSGS.INF
  ; Setup INF file for Messenger


  Kada ste našli file desni klik na njega i odaberite install.
  Npr. da bi reinstalirali Microsoft Outlook Express,desni klik i odaberite install na MSOE50.inf


  Uklonite neželjene programe


  Ako želite ukloniti neke programe koji su instalirani sa Windows-om ali nisu vidljivi u "Add/Remove", otvorite u Notepadu datoteku:"C:\WINDOWS\INF\SYSOC.INF". Ovde cete naci listu programa i uociti da neki programi imaju rec "hide" na kraju. Jednostavno izbrišite tu rec ali ostavite zarez:

  PRE : msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7

  POSLE : msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,,7

  Sada kada otvorite Add-Remove,videcete vaš novi izbor, u ovom slucaju "Windows Messenger"...
   
 4. boki71

  boki71 Uz duplu Anu... Administrator

  Postova:
  48.482
  Zahvala:
  32.868
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Centar sveta
  Sve ovo u PDF formatu........  :download:

   
  Poslednja izmena: 26.09.2010

Preporučite stranicu