Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Božiji zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim

Diskusija u 'Religija' započeta od tum5e, 01.03.2012.

 1. tum5e

  tum5e Član

  Postova:
  361
  Zahvala:
  0
  pre par godina sam saznao da je Bog rekao da su svinjetina i zecetina necisti i da ih ne jedemo ali hriscani to opet rade zasto?
  ja lad sam procitao i raspitao se prestao sam da konzumiram ove zivotinje na pitanja koja sam postavio teologu on je odgovarao pa neznam pa tad nije bilo svinja
  to znaci da sam upravu i da pravi i veliki hriscanin treba odmah da izbaci ove zivotinje iz ishrane zakon je Bog rekao mojsiju i aronu i on se nalazi i u Bibliji i u Kuranu zakon se zove levitski a na oltaru koji je podigao isus navin na planini eval mojsije je rekao da leviti bace prokletstvo na svakog ko se ne pridrzava zakona oltar je pronadjen 1985 godine sto dokazuje da je prokletstvo istina kao i kosti koje su tamo nadjene kosti su bile od krava teladi ovaca i koza zrtve jednom recju
  i jedno pitanje za svakog hriscana zasto jede svinjetinu ako je Bog to zabranio????????????????????????!
   
 2. peko71

  peko71 Član

  Postova:
  1.246
  Zahvala:
  97
  Zato što je Isus rekao da čoveka ne pogani hrana tj. ništa što se konzumira kao hrana. I ovde je zanimljivo što Isus nigde nije spomenuo da ne sme ni krv da se jede mada Pavle kasnije daje objašnjenje da treba da se čuvamo konzumiranja krvi. Neki su otišli u krajnost pa ne smeju da primaju ni transfuziju po cenu života. Čovek je stvoren kao fruktojed znači da za ishranu treba da ima samo voće i po nekim stihovima mlečne proizvode i med a nikako meso. Međutim sad je dozvoljeno da se jede meso pa i svinjsko ako treba. Mada ko je u situaciji i ko može bolje je da ne jede nikakvo meso.
   
 3. tum5e

  tum5e Član

  Postova:
  361
  Zahvala:
  0
  Bog je rekao da covek treba da jede meso ako treba postavicu iz biblije Bog je rekao da se jedu zivotinje koje su prezivari i imaju papke a zvinja svakako nije prezivar a zec nema papke mi treba da jedemo meso i to je Bog rekao ti mi napisi gde je isus ili Bog rekao da ne treba da se jede meso uopste?nije dozvoljeno da se jede ko je dozvolio da se svinjsko meso jede?
  zar neki covek moze prekrsiti Bozije reci?zar je rec ljudska jaca od reci Bozije?
  Bog je takodje rekao u tom zakonu da se ne jede pored toga sto je naglasio samo zivotinje koje imaju papke i prezivaju on je naglasio kako nebi bilo zabune
  i svinja sto ima papke razdvojene a ne preziva nemojte je jesti za vas je necista i nemojte se njenog strva taci
  naglasio je i divljeg i domaceg zeca i konja i kamilu a za ptice je rekao tacno koje se jedu a koje ne
  za morska stvorenja je rekao da jedemo ono sto ima krljust na sebi a ono sto puzi na dnu mora i pliva bez peraja da nam je gadno ali mi opet jedemo lignje rakove itd.
  Naravno da je tako ne pogani ga hrana ali svaki pravi hriscan bi trebalo da se pridrzava Bozije reci!
   
 4. 100Dinara

  100Dinara Član

  Postova:
  544
  Zahvala:
  1
  Zašto je Bog rekao da se svinja ne jede ako tada nije bilo svinja?

  Ako tada nije bilo svinja, kako ih sada ima (kako su nastale)?
   
 5. summer

  summer que te vayas con el viento, como siempre Legend

  Postova:
  5.279
  Zahvala:
  17.571
  Pol:
  Ženski
  Ne znam kako vam je ovako nesto promaklo i od koga ste to saznali?
  Pozdrav :dtyste:
   
 6. tum5e

  tum5e Član

  Postova:
  361
  Zahvala:
  0
  naravno da je bilo svinja i to dosta ali to sto sam ja pomenuo je samo kritikovanje teologa koji nisu u stanju da odgovore na ta pitanja u Bibliji se vidi da je bilo svinja npr isusova prica o Bludnom sinu ako je znas pominju se svinje i Bog ih je napomenuo da ih nije bilo nebi ih pominjao nisu kao danasnje svinje to su uglavnom veprovi koji su zdraviji od danasnjih svinja koliko su tek onda one neciste!!

  zar je vaznije ono sto je nekad bilo i sto je bilo kasnije naravno da je poslednja rec najvaznije to je Bog rekao jer tad nije stvorio svoj narod nije noji cak dao ni Bozije zapovesti niti njegovu je lozu nazvao lozom naroda svog po tebi nebi trebalo da slusamo isusovu rec koju je rekao kasnije naravno da je zadnja rec glavna Bog je rekao da zrtvujemo zivotinje radi oprostenja grehova a isus posle toga kaze da ne zrtvujemo po tebi i dan danas bi trebalo da koljemo ovce i telad zrtvovajuci ih evo Bozije zadnje reci on je prvo stvorio covek i video da je dobro a zatim se pokajao i promenio misljenje evo zadnje reci svom rodu zadnja rec iz istog izvora kao i tvoje reci kad je Bog postavio zakone i rekao mojsiju da baci kletvu na sve koji zakon ne postuju evo zakona

   
  Poslednja izmena od urednika: 02.03.2012
 7. Laodikeja

  Laodikeja Član

  Postova:
  10.849
  Zahvala:
  879
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Srbija
  U bibliji Bog je dao jasne odrednice vezane za covekovu ishranu, i principe vezane za covekov odnos prema svom licnom zdravlju i moralnoj i Duhovnoj cistoti.
  Kada Bog nesto cini, on nista ne cini na stetu coveku, vec upravo iz ljubavi i brizi za coveka, i iz svog predznanja o svim stvarima koje bi mogle da stete kako covekovom fizickom, tako i Duhovnom zdravlju.

  Iz tog razloga, Bog je i dao starozavetni zdravstveni zakon, u koji su ukljucena i pravila o cistim i necistim zivotinjama, upravo iz razloga sto je znao da ce konzumiranje odredjene hrane koju on nije stvorio za ishranu, stetiti covekovom fizickom pa time i Duhovnom zdravlju koje su usko povezani.
  Drugi razlog je taj, sto je znao da ce covek padom u greh toliko iskvariti svoj prvobitni ukus, da ce posegnuti za onim sto je necisto i nezdravo.

  Kao sto mozemo videti iz prilozenih tekstova, Bog je u pocetku dao coveku u svojstvu ishrane zemaljske plodove, bilje koje nosi seme, i drveta rodna koja nose seme

  `I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.
  I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i
  od ptica nebeskih i od svih zveri što se miče po zemlji.
  I još reče Bog: Evo, dao sam vam sve bilje što nosi seme po svoj zemlji, i sva drveta rodna koja nose seme; to će vam biti za hranu.
  A svim zverima zemaljskim i svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čemu ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi
  tako. ( 1 knjiga Mojsijeva 1. 27 - 30 ).

  Iz sledeceg teksta mozemo videti da je Bog tek nakon potopa u ljudsku ishranu ukljucio meso, izuzimajuci zivotinjsku krv.

  `I Bog blagoslovi Noja i sinove njegove, i reče im; rađajte se i množite se i napunite zemlju;
  I sve zveri zemaljske i sve ptice nebeske i sve što ide po zemlji i sve ribe morske neka vas se boje i straše; sve je predano u vaše
  ruke.
  Šta se god miče i živi, neka vam bude za jelo, sve vam to dadoh kao zelenu travu.
  Ali ne jedite mesa s dušom njegovom, a to mu je krv. Jer ću i vašu krv, duše vaše, iskati; od svake ću je zveri
  iskati; iz ruke samog čoveka, iz ruke svakog brata njegovog iskaću dušu čovečiju. ( 1 knjiga Mojsijeva 9. 1 - 5 ).

  U sledecem tekstu Bog je odvojio ciste od necistih zivotinja.

  `I reče Gospod Mojsiju i Aronu govoreći im: Kažite sinovima Izrailjevim i recite: Ovo su životinje koje ćete jesti između svih životinja na zemlji:
  Šta god ima papke i papci su mu razdvojeni i preživa između životinja, to jedite.
  Ali onih što samo preživaju ili što samo imaju papke razdvojene, ne jedite, kao što je kamila, jer preživa ali nema papke razdvojene;
  da vam je nečista;
  I pitomi zec, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je. I zec divlji, jer preživa ali nema papke razdvojene; nečist da vam je.
  I svinja, jer ima papke razdvojene ali ne preživa; nečista da vam je; Mesa od njih ne jedite niti se strva njihovog dodevajte; jer vam
  je necisto ( 3 knjiga Mojsijeva 11 poglavlje ).

  Pitanje koje su mnogi postavili je to, da li su ovi zdravstveni principi univerzalnog karaktera, i da li vaze za sva vremenska razdoblja.
  U biblijskom kontekstu odgovor je potvrdan, jer ako je nesto bilo stetno u starozavetno vreme, koliko vise je to slucaj danas, kada je sama zatrovanost biljnog i zivotinjskog sveta na mnogo vecem nivou nego ikada ranije.
   
 8. nikeprodaja

  nikeprodaja Član

  Postova:
  317
  Zahvala:
  0
  Isa 66:17 Koji se osveštavaju i koji se očišćaju u vrtovima jedan za drugim javno, koji jedu meso svinjeće i stvari gadne i miše, svi će izginuti, veli Gospod.
  tako da ko voli nek izvoli bice tretiran isto kao da je jeo miseve.
   
 9. peko71

  peko71 Član

  Postova:
  1.246
  Zahvala:
  97
  Slažem se sa onima koji kažu da ne treba jesti svinjsko meso i ne samo svinjsko nego bilo koje meso osim ribe jer Isus je svojim učenicima sprmao ribu za hranu. Voće, povrće, žitarice, med, mlečni proizvodi to je hrana koja je namenjena za čoveka. A ako neko zapadne u situaciju i da bira između dve opcije : Da jede svinjsko meso ili da umre od gladi veći je greh nagovoriti nekoga da u takvoj situaciji umre od gladi. I treba se setiti kako je David uzeo hleb koji po zakonu nije smeo ali bilo je dozvoljeno kada mu je sam opstanak bio u pitanju. Znači na prvom mestu u svakom sličaju je život ako smo u situaciji između dve opcije : Nečista hrana ili život - ipak život. A to da je meso nezdravo dokazala je i današnja nauka.
   
 10. Laodikeja

  Laodikeja Član

  Postova:
  10.849
  Zahvala:
  879
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Srbija

  Da li to vazi i za transfuziju krvi..?
  To pitam posto Jehowini svedoci upravo odbijaju primanje transfuzije po cenu zivota, a ima dosta primera gde su mnogi pripadnici Jehowinih sedoka umrli, zato sto nisu hteli da uzmu transfuziju koja im je bila potrebna da bi ziveli.

  Sto se tice ostalog, ja verujem da u svakom slucaju treba ispostovati Bozju zaopovest o ishrani, a obecanje Bozje za onoga koji celim srcem sluzi Bogu je to, da takav covek nece doci u situaciju da nema za osnovne zivotne potrebe, pa time ni da posegne za necim sto je nezdravo..
  Hleb je danas osnovna zivotna namirnica, i uz malo povrca, voca, mahunarki, i orasastog povrca, i dozu umerenosti koja je jedan od osnova zdravog nacina zivota, covek moze kreirati zdravu i kvalitetnu ishranu uz minimum troskova..
   

Preporučite stranicu