Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Boje u enterijeru

Diskusija u 'Enterijer' započeta od crvendac_011, 25.06.2010.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Stan u svetlim tonovima

  Stan u svetlim tonovima

  Za razliku od stana u tamnim nijansama koji je usled dominacije tamnih boja dobio proizvoljan naziv “stan za noćnu pticu”, ovaj stan na samom obodu Madrida mogli bismo da nazovemo stanom za jutarnji tip. Stan je zamišljen kao mnoštvo raznobojnih, živopisnih detalja na beloj podlozi. Zidovi su beli, kao i pojedini komadi nameštaja, dok akcente u prostoru predstavljaju detalji u boji. Iako se radi o upadljivim bojama, stanom preovlađuje svetla i prozračna atmosfera koju stvara bela podloga – zidovi i nameštaj.

  [​IMG]

  U dnevnoj sobi osnovni motiv u boji čini garnitura stočića u karmin crvenoj boji, stolice (dizajnersko delo Alvar Alta), ogledalo tamnog i kitnjastog rama i slika na zidu i na polici za knjige.
  U čitavoj slici dnevne sobe, usled beline zidova i polica, do izražaja dolaze knjige na policama.


  [​IMG] [​IMG]

  U prostoru za ručavanja osnovni motiv u boji koji dominira je trpezarijski sto od tamnog drveta.
  Bela kuhinja je akcentovana prostirkom u boji cigle, dozama (posudama) za različite sastojke i začine neophodne u kuhunji, saksijama u istoj boji i nasumičnim detaljima koji se tu nađu.

  [​IMG] [​IMG]

  U kupatilu je, za razliku od ostatka stana, upotrebljena podna obloga tamne boje. Ćilim na podu i starinska stolica doprinose rustičnoj atmosferi prostorije.


  [​IMG]

  Dečja soba je zamišljena kao igra pastelne plave i zelene na svetloj, beloj i bež podlozi. Nameštaj je bele boje, dok su detalji kao što su jastičići i tepih u tonovima plave. Prostirka za krevet je boje peska sa tragovima tople žute i roze, koje unose toplinu u paletu boja ove sobe.


  [​IMG] [​IMG]

  U spavaćoj sobi, na podlozi od bele i bež boje (nameštaj i zidovi su u ovim bojama) vidimo detalje tople karmin crvene u vidu jastučića zanimljivog izgleda i teksture, cvetova na slikama i šara na tepihu.


  [​IMG] [​IMG]

  Iako nam bela boja često zna delovati neinspirativno, čak i dosadno, na primeru ovog stana možemo videti kako upravo bela podloga i upotreba detalja u prostoru u najrazličitijim bojama i dezenima može prostoru dati poseban karakter koji odražava karakter onoga ko u tom prostoru obitava.
  Takođe, treba imati na umu da bela boja kao podloga daje veliku fleksibilnost prostoru; različitim razmeštajem detalja u boji, ili upotrebom detalja u nekoj drugoj boji, dezenu, teksturi mogu se za kratko vreme i zanemarljiva novčana sredstva postići drastične promene.


  Izvor: Enterijer.rs   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Beli stan s crnim akcentima

  Beli stan s crnim akcentima

  [​IMG]

  Ovaj belo crni stan nalazi se u Londonu i na prvi pogled vidljivo je da se razlikuje od svakog klasičnog stana. Iako je jednostavan i sveden, enterijer ovog stana je pažljivo osmišljen.


  [​IMG]

  Zidovi su sa dosta prozora gusto poređanih jedan do drugog i uokvireni su uskim crnim ramovima. Stan
  je iz tog razloga dosta osvetljen, a izbacivanjem zidova i pretvaranjem prostora u jedinstven prostor ovaj efekat je pojačan.

  [​IMG]

  Belini stana akcente daju umetničke slike crnog tona, jastuci i ostali manji detalji crne boje.


  [​IMG]

  Bele pozadine s malim crnim akcentima, ovaj stan odaje utisak sveže oslikanog crteža. Njegova likovnost je postignuta stvaranjem jedinstvenog prostora, preciznim razmeštajem nameštaja i diskretnim crnim detaljima.


  [​IMG]

  Izvor: Enterijer.rs   
 3. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Unesite crvenu boju u interijer

  Unesite crvenu boju u interijer

  1.jpg


  Uvođenje crvene boje u interijere - odrednica najnovijih trendova, koji su crvenu svrstali u boje koje bi trebale krasiti vaš dom.  Crvena boja je izražajna, temperamentna, topla, dinamična, poželjna. S crvenom i bez nje – ništa nije isto! Ugođaj, koji stvara svojim prisustvom u prostoru, teško može nadomjestiti bilo koja druga boja ili materijal. Profinjenost i luksuz, vezane uz crvenu boju, susrećemo kroz crvene tepihe, crvene Ferrarije...Ona jednostavno ima moć na ljude i stoga je prisutna u različitim sferama kroz povijest čovječanstva.


  Ukoliko želite slijediti najnovije trendove, koji crvenoj daju mjesto u prostoru kao osnovnoj ili pratećoj boji - kroz detalje, proanalizirajte interijer i odlučite koliku važnost ćete joj dati u vlastitom domu, (obzirom na veće ili manje promjene koje morate učiniti). Primjena crvene traži određenu količinu opreza kako prostor njenim prevelikim prisustvom ne bi postao prenaglašen i predinamičan. Suprotno tome, daje i veliku slobodu u naglašavanju pojedinih prostornih dijelova, elemenata namještaja i rasvjete.

  Potrebno je naglasiti da se mnogi pojedinci nepotrebno pribojavaju crvene boje u interijeru. Sukladno svojim mirnijim karakterima, doživljavaju ju previše dinamičnom. No, praksa je pokazala da ljudi, osjetivši snagu ove boje u prostoru, nikada više ne posežu za mirnijim ili hladnijim bojama. Ukoliko ju žele privremeno promjeniti, zbog osvježenja prostora, odabiru žutu ili narančastu kako bi zadržali toplinu i intenzitet prostora.

  2.jpg

  3.jpg

  4.jpg

  Ukoliko želite crvenu kuhinju, možete ju iskombinirati na nekoliko načina. Odaberite crvene fronte koje se prelijevaju u nijansama ili se odlučite za gornje ili donje crvene elemente. Crvenu boju ćete idealno skombinirati s bijelom, sivom ili crnom. Kombinirajte crvenu s maksimalno dvije dodatne boje od navedenih. Odaberite je kao osnovnu boju ili je provucite kroz detalje. Kuhinja začinjena crvenom dobit će dodatni šarm i ljepotu.

  Ukoliko imate naglašenu crvenu kuhinju, blagovaonicu povezanu s njom uredite na način da se crvena boja pojavljuje diskretno u detaljima kao što su jastučići za sjedenje ili dekoracija stola. Na taj način ćete uravnotežiti prostor što se tiče količine crvene boje.

  5.jpg

  [​IMG]

  [​IMG]

  Crvena sjedeća garnitura u dnevnom boravku daje mu novu dimenziju. Nijansa odabrane crvene boje, koja će ovisiti i o odabranom materijalu, (koža, tkanina, mikrofibra), stvorit će konačan dojam. Otvorenije crvene nijanse su bliskije minimalističkim uređenjima, a zagušene, tamnije klasičnim. Ukoliko sjedeća garnitura ima vidljive elemente od drveta u svom dizajnu, odlučite se za tamnije nijanse crvene boje, koja će na profinjen način istaknuti strukturu drva. Sjedeću garnituru možete kombinirati i u dvije boje. Odaberite crveni dvosjed ili trosjed, a ostale elemente u nekoj drugoj boji.

  Za one sklonije crvenoj samo u detaljima, preporučujemo za dnevni boravak odabrati crvenu fotelju, tabure ili dekorativne jastučiće. Na taj će način crvena bljesnuti samo na pojedinim, manje dominantnim elementima prostora, ali će svojim intenzitetom i dojmom koji stvara ipak biti zapažena u prostoru.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]


  Ukoliko želite crvenu unijeti u prostor, možete to učiniti bojom zidova. Odaberite istaknuti zid u prostoru i oplemenite ga željenom nijansom crvene. Namještaj koji postavljate na crveni zid odaberite na način da se međusobno ističu. Shvatite namještaj kao element projekcije na crvenu podlogu, pa sami ocijenite koje biste boje u kombinaciji željeli vidjeti.

  Za sve one koji slijepo slijede ili uopće ne slijede trendove, poručujemo: unesite crvenu u prostor, jer je njeno trajanje bezvremensko!


  Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

  Interijernet.hr  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Izvor: Žena.hr
   
 4. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Trendovske boje u interijeru doma

  Trendovske boje u interijeru doma

  1.jpg


  Igre bojama mogu stvarati naglašene efekte u prostoru, a možete ih primjenjivati na zidnim ili podnim plohama, elementima namještaja, rasvjete, dekorativnim tkaninama i predmetima.


  Boje su sastavni dio kreiranja ugođaja prostora. Trendovi u primjenama boja se mijenjaju , ali ostavljaju dovoljno široku paletu kako bi svaki pojedinac bojom stvorio željene ugođaje i bio dosljedan najnovijim trendovima.

  Čak i ako niste sljedbenik trendovskih imperativa, boje koje se nameću kao posljednji hit, zasigurno će zauzeti mjesto u vašem domu. Trendovi uvijek nude „evergreen-e“, koji se uklapaju u različite stilove uređenja i zadovoljavaju različite ukuse pojedinaca. Igre bojama mogu stvarati naglašene efekte u prostoru, a možete ih primjenjivati na zidnim ili podnim plohama, elementima namještaja, rasvjete, dekorativnim tkaninama i predmetima. Jednostavne i brze promjene najbolje ćete postići bojama na zidovima, koje ličenjem lako prilagođavate najnovijim trendovima.

  2.jpg

  Spomenutim „evergreen-ima“ pripadaju bijela boja te kontrastni odnosi bijele s crnom ili tamno smeđom. Ovakve kombinacije su uvijek u modi, pa se posebno ističu i ove godine. Bijeli interijeri su prozračni i smirujući te preporučljivi za manje stanove, kojima se ovom bojom vizualno povećava dimenzija. Bijela će se odlično uklopiti i u veće prostorne cjeline, čija će se dimenzija dodatno naglasiti.

  3.jpg

  Kontrastni odnosi bijele i crne tj. tamno smeđe se osobito preporučuju u kuhinjskim prostorima. Poželjna je dominacija bijelih elemenata čija se čistoća i jasnoća dodatno naglašava tamnim elementima ili detaljima. Ovakve kontraste možete uspješno izvesti u svim stilovima uređenja.

  4.jpg

  Kada je riječ o rustikalnim stilovima, trendovi uz primjenu bijele dozvoljavaju kombinacije s paletom zemljanih boja, jer će one najbolje izraziti pripadnost ovom stilu. Miješanjem ovih boja postižu se efektna rješenja u kuhinjama, ali i ostalim prostorijama doma.

  5.jpg

  Apsolutni hit su postale pastelne boje, a ističu se nježno žuta, narančasta, ljubičasta, zelena, plava, ružičasta...Ovakav raspon boja kao i njihovo nijansiranje omogućava stvaranje ugodnih i razigranih interijera. Ove boje se rado viđaju na zidovima, namještaju, tepisima i ostalim elementima prostora. Ovisno o senzibilitetu i ukusu, nijanse ovih boja pronalaze svoje mjesto u svim dijelovima doma.

  [​IMG]

  Pastelne boje je poželjno kombinirati s dominantnom bijelom. Ukoliko vam bijeli interijer postane vremenom jednoličan te poželite trendovske promjene, jednostavno ćete ih postići uvođenjem pastelnih boja kroz detalje. Tepisi, dekorativni jastučići, taburei, boje zidova i ostali detalji u pastelnim nijansama, osvježit će doživljaj bijele boje u interijeru te mu dati sasvim novu vizualnu dimenziju.

  [​IMG]

  Pastelne boje možete uvesti kroz sjedeće garniture, stolice ili fotelje. Ukoliko se pojavljuju u nježnim nijansama, možete uspješno kombinirati dvije do tri pastelne boje u istoj prostoriji. Ovo je osobito preporučljivo u dječjim sobama u kojima kolorit djeluje poticajno fizički i psihički.

  [​IMG]

  Za sve one kojima je bijela „prehladna“, a pastelne boje prerazigrane, najnoviji trendovi nude nijanse sive te paletu boja koja obuhvaća boju bijele kave do srednje smeđe boje. Ovakve umjerene kombinacije stvaraju uravnotežene ugođaje prostora te toplinu koja se obično traži u interijeru doma. Po želji, ove boje također možete nadopuniti detaljima pastelnih nijansi, koje će se doživljavati kao sekundarne u prostoru.

  [​IMG]

  Istaknute pastelne boje primjenit će najhrabriji. Ukoliko ih postavljate na elemente namještaja ili sjedećih garnitura, zidove i podove učinite maksimalno neutralnim primjenom svijetlih boja. Ukoliko su zidovi naglašeni, prostor smirite namještajem u svijetlim nijansama, bijeloj boji ili strukturi drva.

  [​IMG]

  Paleta trendovskih boja je široka – bijela, siva, boja bijele kave, nijanse smeđe, pastelne boje u svim nijansama, zemljane boje u klasičnim i rustikalnim stilovima, tamne boje poput crne, tamno plave, petrolej plave, ljubičaste ili smeđe. Izbor je doista raznolik kao i mogućnosti zadovoljavanja različitih zahtjeva, kreiranja raznovrsnih ugođaja i efekata. Poigrajte se bojama i stvorite nove ugođaje u vašem domu.

  Monika Galović Dumendžić, dipl.ing.arh.​
  InterijerNET.hr


  [​IMG]

  [​IMG]
   
 5. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Važnost boja u našoj okolini

  Važnost boja u našoj okolini

  1.jpg

  Boja je instrument koji može pomoći poboljšanju našeg života na poslu, kod kuće, u školi, u urbanom okružju. Potrebnost i važnost boja izašla je na vidjelo budući da je suvremena arhitektura iz tehničkih, gospodarskih i kulturnih razloga, postala više reljefna i jednostavnih linija.

  Za dobro fizičko i mentalno zdravlje potrebno je da se okružimo i živimo u društvu omiljenih boja, ali nikad onih koje ne volimo.

  2.jpg

  Za svaki prostor koji obavlja određenu funkciju u našim domovima ili uredima, postoji više ili manje prikladna boja.


  3.jpg

  Na primjer, u ulaznim prostorima trebamo izbjegavati tamne boje, a preferirati tople boje koje pridonose osjećaju intimnosti i dobrodošlice.
  Za boravak se preporučaju boje koji unapređuju društvenost, a da nisu agresivne, na primjer nijanse žute i narančaste, te zelene s tendencijom na žuto.
  U kuhinji su pogodne žive boje poput vatre: žuta, crvena, narančasta, dok bijela boja naglašava boju hrane, a može donijeti i svježinu.
  U blagovaonici treba izbjegavati zelenu koja može dati osjećaj sitosti, čak i prije nego što smo jeli, dok je odlična žuta koja podržava funkciju jetre ili boja naranče koja potiče apetit. Crvena djeluje veselo, no može uzrokovati preveliku brzinu kod jela.
  U radnim sobama ne bi trebalo nedostajati žute komponenta koja ptiče psihičke aktivnosti i poboljšava radne sposobnosti, ali tu možemo kombinirati i zelenu ili tirkiznu.
  U spavaćoj sobi crvena je uzrok nesanice, dok plavi tonovi smiruju i djeluju opuštajuće.


  4.jpg

  Boje također imaju određeni utjecaj na zdravlje. Terapija bojama bavi se i proučavanjem utjecaja boja na ljudsko zdravlje, a boje koje volimo ili ne – mogu mnogo reći o različitim osobnostima našeg karaktera.


  5.jpg

  Izvor: InterijerNET.hr   
 6. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Boje u enterijeru

  [​IMG]

  Jedan od prvih koraka pri uređivanju stambenog ili bilo kog drugog prostora je odabir boja za taj prostor. Nije dovoljno samo odabrati boju koja vam je omiljena, jer svaka boja utiče na određeni način na psihu i raspoloženje. Odabir boje zavisi od dosta faktora. Shodno veličini prostorije, osunčanosti tj. orjentaciji prema stranama sveta, nameni, visini plafona, stilu nameštaja i efekta koji želimo da postignemo biramo boju za određenu prostoriju.

  [​IMG][​IMG]

  Kod primene boja u enterijeru generalna podela boja je na tople (žuta, narandžasta, crvena) i hladne boje (zelena, plava, ljubičasta). Tople boje se češće koriste za prostorije u kojima se obavljaju razne aktivnosti – dnevna soba, trpezarija, soba za igru, druženje, a hladne boje su više namenjene za prostorije za odmor i relaksaciju.

  [​IMG]

  Skoro svaka boja može imati i pozitivan i negativan efekat. Pozitivan ili negativan efekat može biti i stvar lične prirode, naš subjektivni doživljaj određene boje. Loša procena veličine sobe, strana sveta, geometrije prostorije ili odabira zidova koji će biti ofarbani takođe može proizvesti negativan efekat.


  [​IMG][​IMG]

  U zavisnosti na koju stranu sveta je orjentisana određena prostorija upotreba iste boje može stvoriti totalno drugačiji efekat u njoj.Takođe i nijanse boja unose različitu atmosferu. Mirniju notu u prostor unose svetle nijanse neke boje, a dinamičniju notu tamne nijanse.

  Evo kako određene boje utiču na našu psihu i gde bi ih trebalo primenjivati.

  [​IMG]

  Žuta je boja raspoloženja i sreće, jer asocira na sunce kao izvor životne energije. Pristaje svakoj prostoriji. Najčešće za dečije sobe i igraonice za decu.

  [​IMG]

  Narandžasta boja je boja raspoloženja i druženja. Širi pozitivnu vibraciju i uvodi interakciju u prostor, a pored toga otvara aptetit za hranom pa je kao takva dobra za primenu u kuhinjama, trpezarijama, prostorima za okupljanje ljudi.

  [​IMG]

  Crvena boja je boja energije, aktivnosti, jakih emocija tako da ne pristaje svakoj prostoriji. Primenjuje su u dnevnim sobama ili prostorijama gde ima protoka ljudi.

  [​IMG]

  Zelena je boja relaksacije, odmora, svežine i elegancije. Asocira na prirodu i s toga unosi mir i harmoniju u prostor. Pogodna je za sve prostorije kojima je potrebna mirna nota. Stimuliše koncentraciju pa je dobra i za radne sobe.

  [​IMG]

  Plava boja unosi osećaj čistoće u prostor, čini prostor prijatnim za boravak i idealna je za radne sobe i prostorije u kojima je potreban mir.

  [​IMG]

  Takođe treba voditi računa i o kombinaciji boja u prostoriji. Kombinacija boja istog tona, a različite nijanse ili susednih boja iz spektra čine prostor prijatnim i relaksirajućim. Kontrastne (komplementarne) boje u kombinaciji unose dinamiku u prostor.

  Izvor: Enterijer.rs
   
 7. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Dom u boji senfa

  Dom u boji senfa

  M. D. P. | 07. februar 2011. 13:48 | Večernje novosti

  Osvežite enterijer u zimskim danima - unesite optimizam i radost u vaš životni prostor, tako da i u ledenoj belini bude oaza boja i toplote.

  1.jpg
  Dom u nijansama senfa

  Hladni i kratki zimski dani, kao i prozračna belina mogu da probude melanholično raspoloženje. Zato unesite optimizam i radost u vaš životni prostor, tako da i u ledenoj belini bude oaza boja i toplote.
  Francuski dekorateri savetuju kako da to učinite uz minimalna ulaganja.
  U tome će vam pomoći zagasitožuta boja od koje vaš dom može da zablista kao da je okupan sunčevim zracima.

  2.jpg

  Kada je u pitanju žuta boja, stručnjaci savetuju da budete oprezni jer nije svaka nijansa efektna i poželjna u stambenom prostoru. Međutim, nećete pogrešiti ako se opredelite za boju senfa jer je vrlo dinamična, energična, vesela, ali i praktična budući da se odlično kombinuje sa drugim bojama. S obzirom na to da je jaka, trebalo bi je "dozirati", posebno ako je na zidu, a najefektnije deluje ako je svedena na detalje ili jedan komad nameštaja.

  Zagasito žuti tonovi pogodni su za svaku prostoriju u domu, pre svega za trpezariju i kuhinju, kao i za dečju i dnevnu sobu. Saksije, vaze, ram za slike, ali i elegantne zavese, ukrasni jastuci, stolnjaci i prekrivači u boji senfa, u zimskim danima biće divno osveženje.
  Ugaona garnitura, sofa, fotelja ili trosed u ovoj nijansi žute delovaće "šik" naročito u minimalističkom ambijentu u kojem nema mnogo boja i detalja.

  3.jpg

  Buđenje u mekoj posteljini žute nijanse odmah će vam izmamiti osmeh na lice i dati snagu da se suočite sa zimskom jutarnjom hladnoćom i izmaglicom.
  Boja senfa se uklapa u sve stilove, moderne i rustične, i dobro se slaže sa ostalim bojama.
  Najbolje dolazi do izražaja uz tamne tonove braon, sive i crne, dok bela i krem boja ublažava njen efekat.
  U kombinaciji sa plavom ili zelenom je lepršava, budi energiju i zato je dobra za prostorije u kojima borave deca, dok sa ljubičastom i jarkocrvenom deluje ekscentrično.   
 8. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Spoj kontrastnih boja

  Spoj kontrastnih boja

  [​IMG]

  Boja je najuzbudljiviji, najzahvalniji, a istovremeno i najfiniji element u enterijeru. Promišljenom primenom boje može se ulepšati svaki dom. Prilikom određivanja boja za Vaš dom, prepustite se vlastitim asocijacijama i slobodnom maštanju. Sa upotrebom boja u unutrašnjoj dekoraciji povezano je mnogo bitnih pojedinosti koje nije lako unapred predvideti, a koje je teško promeniti nakon obavljenog posla. Zato je dobro znati kako boje deluju jedna na drugu i kako promenom jednog detalja možemo uticati na dekorativni izgled celine.
  U enterijeru postoji nekoliko pristupa upotrebi boja, a najčešći su sledeći: Usklađuju se nijanse jedne boje koje se u prirodnom krugu spektra nalaze jedna do druge. Primer su žuta, narandžasta, crvena(spektar toplih boja), zelena, zeleno plava, plava (spektar hladnih boja). Drugi pristup je da se kombinuju kontrastne boje odnosno one koje se u krugu spektra nalaze jedna nasuprot druge. To su npr. crvena i zelena, žuto zelena i ljubičasta, ljubičasta i žuta, narandžasta i plava.

  [​IMG]

  Svaka kombinacija kontrastnim bojama u enterijeru uvek se smatra smelom. Njihovo spajanje može da ostavi oštar utisak, ali kombinacijom njihovih ublaženih varijanti možemo stvoriti prelepe kombinacije. Osnovne boje su crvena, žuta i plava, a njihovim mešanjem dobijamo veliki broj boja i njihovih nijansi.
  Posto se o bojama dosta pisalo, pogotovo o uticaju boja na prostor, na naš um i raspoloženje, ovog puta ćemo predložiti nakoliko kombinacija kontrastnih boja i njihovu primenu u enterijeru.

  Crvena i zelena.

  Zelena je boja koja simbolizuje mir, opuštsnje i dobru energiju. Zelana se preporućuje za zidove. Crvena je boja koja daje toplinu i raskoš. Dovoljno je da se samo neki komad namsetaja ili presvlaka pojave u crvenoj boji i dobićete zanimljivu kombinaciju.

  [​IMG]


  Ljubičasta i žuta.

  Ovu kombinaciju izaberite ukoliko želite moderan prostor. Zidovi u ljubičastoj boji otvoriće prostor i daće iznenađujući karakter prostoru. Ljubičasta boja može biti hladna, sa više plave i topla sa više crvene boje. Ova kombinacija preporučuje se za primenu u dečjim sobama – kako bi ih učinili maksimalno dinamičnim i podsticajnim.


  [​IMG]

  Plava i narandžasta.
  Preporučuje se za dnevne boravke i trpezarije. Plavi zidovi u svetlim tonovima smiruju, a narandžasti detalji daju toplinu i udobnost prostoru.


  [​IMG]

  Kontrasti, bilo da su u bojama ili stilovima uvek su dobro došli u različitim prostorijama stana. Doprinose boljoj atmosferi, naglašavaju određene elemente ili delove prostora,a inspiraciju za njihovu primenu možemo pronaći svuda oko nas.


  Izvor: Enterijer.rs   
 9. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Inspiracija boja-narandžasta

  Inspiracija boja-narandžasta

  [​IMG][​IMG]

  Kada birate boju koja će dominirati u vašem domu, nemojte vršiti odabir isključivo vođeni najnovijim trendovima. Jer oni dođu i prođu, a dom treba da je vaše obeležje. Birajte boje koje vam se najviše sviđaju, one koje vas opuštaju. Možete kombinovati nekoliko nijansi odabrane boje i tako stvoriti divan ambijent. Jedna od boljih boja za enterijer je svakako narandžasta. Ona je topla sama po sebi, i izvedena od žute i crvene. Kada se spomene ova boja u mnogim jezicima ona asocira na voće (orange).
  Kuhinja bi trebala da bude okrečena toplijim bojama. Narandžasta je pogodna za ovu prostoriju jer kažu da povećava apetit i dobro utiče na raspoloženje. Novi trendovi su pultovi za kuhinju, baš u boji narandže.

  [​IMG][​IMG]

  Predsoblje je uglavnom manja prostorija, i zato budite oprezni pri odabiru boja. Ukoliko se odlučite za narandžastu, bolje je da to bude neka njena blaža varijanta.

  [​IMG][​IMG]

  Idealna boja za dnevnu sobu, a takođe i za sve prostorije kroz koju prolazi mnogo ljudi je naranžasta. Ona deluje pozitivno na veće skupine, pogodna je jer olakšava komunikaciju, ublažava nervozu. Takođe je idealna za neobavezna druženja i proslave svih vrsta.

  [​IMG][​IMG]
  [​IMG][​IMG]

  Pođimo od činjenice da niko nije savršen, pa tako i ova boja ima svoje nedostatke. U spavaćoj sobi se ne preporučuje potpuna dominacija narandžaste boje, jer može ometati san i tako prouzrokovati nervozu. Ukoliko ste zaljubljenik u ovu boju, za spavaću sobu izaberite nekoliko detalja , prekrivač, lampu…

  [​IMG][​IMG]

  Za kupatilo ne postoji neko posebno pravilo, što se krečenja tiče. Čak i naranžasta može biti osnovna boja ili samo boja detalja. Ono što će biti potreba je veliko ogledalo, jer će narandžasta optički smanjiti prostor.

  [​IMG][​IMG]

  Postoji puno nijansi narandžaste boje neke od nih su, boja kajsije, šargarepa, koral, boja ćilibara, boja bundeve i još puno drugih. Ova boja je vrlo pogodna za kombinovanje, divno ide uz zelenu, žutu, belu, bež, plavu.

  [​IMG][​IMG]

  Budite smeli i ukoliko volite ovu boju, oplemenite enterijer u njenim nijansama.Ovu boju najviše biraju jake i osećajne osobe. A ona označava pravdu, uspešnost, izdržljivost. Ako ste sebe pronašli u ovim osobinama, narandžasta je prava boja za vaš dom.

  Izvor: Enterijer.rs   
 10. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  34.950
  Zahvala:
  20.178
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Inspiracija boja- roze

  Inspiracija boja- roze

  Roze boja sama po sebi spada u kategoriju nežnih boja. Ona je vrlo zahvalna boja, možete je koristiti u mnogo nijansi, kao dominantnu ili kao boju za određene detalje. Roze je dopadljiva, nežna boja, i doprinosi umirujućoj atmosferi u domu. Proglašena je i za boju ženstvenosti. Ukoliko kombinujete svetlije i tamnije nijanse, one mogu biti jednako oštre i dramatične, i kao takve dati savršen efekat. Takođe je i veoma elegantna i sofisticirana, bilo da su to samo detalji ili dominira u prostoriji.

  [​IMG][​IMG]

  Pokušajte da koristite svetlije nijanse kao pozadinu ili osnovnu zidnu boju, koju ćete pojačati jačim tonovima na istaknutim površinama. Tamniji tonovi su bolji za detalje, zavese, vaze, činije, dekorativnie tkanine, i tome slično.


  [​IMG][​IMG]

  Postoji nekoliko nijansi roze boje, počevši od najsvetlije, bebi roze, pa sve do pink, ciklama…Svaka od njih ima svoju draž, i u različitim prostorijama koristite različite nijanse. Npr za kuhinju i spavaću sobu preporučuju se svetlije, dok tamnije mogu ispunjavati dnevne sobe, kupatila, hodnike.


  [​IMG][​IMG]
  [​IMG][​IMG]

  Savršena je za kombinovanje sa različitim nijansama drugih boja. Sa zelenom, koja je ujedno i njena kontrasna-kompremenarna boja divno se slaže. Najbolje je kombinovanje zelene sa svetlim tonom roze.


  [​IMG]

  Kombinacija roze sa nežnom plavom, savršeno se uklapa u kuhinju ali i u druge prostorije, i daje retro stil 50-tih godina.


  [​IMG][​IMG]

  Sa crvenom ili ciklama bojom u kombinaciji sa roze, dobićete moderan izgled. Jednako upadljiv, koliko i lep enterijer. Najbolje za spavaće sobe i hodnike.


  [​IMG][​IMG]

  Siva i roze su boje koje upotpunjuju jedna drugu. Siva je po mnogima sumorna boja, a roze vedra , tako da efekat mora biti dobro uređen ambijent.


  [​IMG][​IMG]

  Osim ovih prethodnih boja roze se divno slaže sa lila bojom. Obe su nežne i tu kombinaciju uglavnom biraju romantične osobe.


  [​IMG][​IMG]

  Ova boja je istovremeno agresivna, koliko i nežna u zavisnosti sa čime i kako se kombinuje. Previše roze može da zaguši prostor, prema tome nemojte gomilati previše detalja istih nijansi u jednoj prostoriji. Nameštaj koji je dobar za kombinovanje sa roze nijansama je tamno drvo, beli nameštaj. Roze rasveta poslednjih godina predstavlja apsolutni hit. Ona daje romantičan izgled prostoriji u kojoj se nalazi.


  Modni dizajneri poslednjih godina kreiraju razne kućne aparate u roze bojama. Osim što služe za svoju osnovnu namenu, oni su savršen i veoma zapažen detalj.

  [​IMG]

  Već odavno je ustanovljeno da boje mogu povoljno ili nepovoljno uticati na raspoloženje kod ljudi. Zato je veoma bitna boja koja će dominirati u vašem enterijeru. Roze je, može se reći, jedna od najsavršenijih za životni prostor.

  [​IMG]

  Izvor: Enterijer   

Preporučite stranicu