Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Bogomir Mijatović - NS Rokopedija 1963-2003

Diskusija u 'Domaće Knjige' započeta od Coiska, 08.11.2009.

 1. Coiska

  Coiska Hoyas Legend

  Postova:
  22.466
  Zahvala:
  6.691
  Lokacija:
  Kenija - Nacionalni park Tsavo facam nosorozi
  Bogomir Mijatović - NS Rokopedija 1963-2003

  [​IMG]

  :info:

  Preuzeti na sebe obavezu pisanja enciklopedije, ma kog tipa (makar ona obrađivala i rokenrol) i ceo taj projekat organizaciono izgurati na svojim plećima, produkt je koga
  se mogu prihvatiti samo najveći posvećenici u najpozitivnijem smislu te reči. Ako je nekome u Novom Sadu i bilo suđeno da se prihvati takvog posla, Bogica Mijatović je bio jedini izbor za to. Njegovo poslanstvo na r'n'r sceni traje mnogo duže (od 1968) nego što većina čitalaca ovih redova ima godina.

  Posle deset godina rada na ovom projektu, prikupljanja, za većinu, besmislenih i bespotrebnih podataka, Bogica ovim kapitalnim delom stavlja jagodu na šlag svoje
  rokerske karijere. U tristotinjak enciklopedijskih jedinica nalazi se sve ono što se na NS sceni dešavalo tokom proteklih 40 godina.

  Sadržajno i stilski, ova enciklopedija nosi u sebi jednu veliku kvalititativnu prednost u odnosu na sva izdanja sličnog tipa. Pored rokera koji su sistematizovani u ovih 40 godina razvoja NS scene, mesto nalaze i akustičari i kantautori i džezeri. Možda deluju nesložno na gomili, ali i jedni i drugi i treći su tvorili tu scenu i da nije njih ni sama scena ne bi postojala, a samim tim tu se i vidi njihova međusobna veza. Ovako široki pristup omogućava nam mnogo globalnije poimanje svega što se dešavalo po Novom Sadu. Takođe, ova enciklopedija nikoga ne preskače, niti bilo koga nipodaštava. Verujem da je svaki od bendova koji je barem jednom imao iole zapamćen nastup na stageu ovde memorisan. U enciklopediju su uvršteni čak i oni koji nemaju nikakav snimak, a nisu zaobiđeni ni oni čija je politička opredeljenost u ovom trenutku, u najblažem slučaju, nekorektna.

  Ova enciklopedija ne samo što se čita od korica do korica (što nije karakteristika enciklopedija), već se čita i duboko između redova. Saznajemo šta se dešavalo u
  mladosti mnogih kasnije bitnih likova na javnoj sceni, šta se dešavalo sa likovima sa scene kasnije... Digresije radi, ovo je pravo štivo za sve one koji se plaše kada im
  deca uđu u r'n'r svet, tek da vide gde su mnogi od spominjanih r'n'r poslanika završili. Ipak, r'n'r i obrazovanje mogu ići ruku pod ruku!

  Pričajući o nekim davno prošlim vremenima koji se s pravom mogu podvesti pod odrednicu "bolja prošlost", autor nas vodi na jedno vrlo zanimljivo sentimentalno putovanje, ali tom prilikom vrlo uspešno izbegava zamku zvanu "žal za mlados'".

  U pozitivno brojanje ovog dela nesumnjivo se može ubrojati i to što su svi izvođači maksimalno obrađeni po diskografskim jedinicama (bez obzira da li su to oficijelna izdanja, samizdati, ili kompilacije), prisustvo velikog broja fotografija koje nam pružaju sliku vremena, kao i to što su u zasebnim enciklopedijskim jedinicama pobrojani svi oni koji su zaslužni za r'n'r život Novog Sada, a da nisu bili muzičari (producenti, izdavači, vlasnici studija...)

  Priča o rockerskom Novom Sadu kreće davne 1957. godine (emisija "Randevu sa muzikom" - Angela Vlatkovića). Upravo ta emisija može da posluži kao reper ovom izdanju. Tridesetogodišnjica emisije "Randevu sa muzikom" obeležena je sa tri fenomenalna izdanja (La Strada, Rex Illusivi, Branka Parlić), a ovo izdanje koje pokriva 40 godina rokenrola Novog Sada predstavlja, na neki način, b-side ove priče. Sve u svemu, sumirano, veličina ovog dela ekvivalneta na je Miletićevom spomeniku u centru varoši novosaCke, a sada da l' će to ko kvalitetno razumeti - druga je priča.

  :download:

  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
  :sifra:

  Kod:
  Zao nam je, ali morate biti registrovani/prijavljeni da vidite ovaj sadržaj!
   

Preporučite stranicu