Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

bastensko cvece

Diskusija u 'Bašta i Vrt' započeta od Nostradamus, 25.11.2011.

 1. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama[/h] [h=3]C O L E U S
  fam. Labiatae[/h] Koprivica

  [​IMG]Coleus Blumei Flamex Mix


  Rod je dobio ime po grčkoj reči koleos – ogrlica -što se odnosi na prašničke konce koji grade omot u obliku ogrlice oko tučka. Ovaj rod broji oko 60 vrsta poreklom iz tropskih predela Amerike, Indije, Malajskog Arhipelaga i Australije. Kao jednogodišnja, u Evropi se gaji vrsta:
  Coleus Blumei
  syn. Coleus hybridus
  [​IMG]Coleus Blumei Violet Tricolor

  Poreklom je iz Indije. U prirodi raste kao višegodišnja zeljasta biljka. Ima četvorougaono veoma razgranato stablo visine 20-70 cm.
  Listovi su mu široki, srcoliki i po obodu lista krupno nazubljeni i naspramno raspoređeni. Listovi su veoma raznobojni, šareni u mnogobrojnim kombinacijama crvene, zelene, žute, roza i bele boje. Zbog izuzetno lepih boja lista vrsta se gaji kao lisno-dekorativna.
  Cvetovi su sakupljeni u metličaste cvasti, sitni su i veoma neugledni, tako da se najvećim delom uklanjaju sa bokora.
  Razmnožavanje i proizvodnja
  Coleus se razmnožava semenom i vršnim reznicama.
  Razmnožavanje semenom se može obavljati cele godine, zavisno od toga kada želimo imati gotovu proizvodnju rasada. Moguća proizvodnja za sadnju na cvetne površine u proleće, počinje u prvoj polovini februra meseca i završava se za 3 meseca.
  [​IMG]Coleus Blumei Ruby Jewells

  Setva se obavlja u sandučiće sa pripremljenim supstratom i zasejano seme se pokriva sa tankim slojem zemlje. Nicanje je nakon 10-14 dana pri temperaturi od 20-22°C.
  Za proizvodnju 1.000 kom. rasada potrebno je sejati 1.500 semenki. U daljem uzgoju rasada se jednom pikira i nakon porasta zasađuje direktno u saksije ili tacne.
  Nakon formiranja 3-4 lista zakidamo vršne delove rasada kako bi podstakli bokorenje biljke. Traži svetlo mesto, temperaturu u fazi uzgoja od 16-18°C i obilno zalivanje.
  Iznošenje u leje započinje u prvoj nedelji maja meseca.
  Na cvetnim površinama optimalna gustina rasada je 20 kom/m[SUP]2[/SUP], sa sadnjom u naizmeničnom rasporedu.
  Za dobar rast Coleus zahteva redovno zalivanje, umereno prihranjivanje i topla, svetla staništa.
  Preporučuje se u toku uzgoja povremeno zakidanje vrhova (mogu se odmah koristiti za ožiljavanje) i zakidanje cvetova jer oni nisu posebno dekorativni.
  Veoma efektno deluju Coleusi u cvetnim bordurama, rondelama i mozaičnim tematskim cvetnjacima. Često se koristi za sadnju na terasama i balkonima kao saksijska vrsta.
  [​IMG]Coleus Blumei Mix primenjen u kombinaciji visine i boje

  Sorta Flamex, veoma kompaktnog rasta, višebojna, pogodna je kao saksijska kultura, ali može da se koristi i za ocvetnjavanje spoljnih površina.
  Vrste nisu osetljive na bolesti.
  Moguće su međusobne kombinacije različitih sorti.
   
 2. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama[/h] [h=3]C E L O S I A
  fam. Amaranthaceae
  Petlova kresta[/h] Ime roda potiče od latinske reči kelos – gorući, što simbolizuje goruću-vatrenu boju cveta. Rod obuhvata preko 30 vrsta poreklom iz toplih krajeva Azije i Afrike.
  [h=3]Celosia cristata – petlova kresta[/h] [​IMG]Celosia cristata Jewel Box Mix

  Poreklom je iz Indije. Ima uspravno nerazgranato stablo visine 20-70 cm. Listovi su naizmenični, široko lancetasti, zeleni ili tamno crveni, obično dlakavi i sa izraženom nervaturom. Cvetovi su mnogobrojni, sitni i srasli u cvast koja podseća na petlovu krestu. Hibridne sorte se razlikuju po boji cvasti, formi žbuna, i veličini.
  [h=3]Celosia argentea cristata[/h] [​IMG]Celosia cristata Jewel Box Red Dark-leaved


  Osnovna odlika je tanjirasta krupna cvast krestastog izgleda, veoma jarkih boja.
  Pogodna je za rezanje, visine je 50-60 cm, od kojih je sorta Cristata bogate, tanjiraste cvasti, snažne i ravne drške sa vanredno snažnim bojama: crvene, roza i i žute.
  Pored visokih sorti imamo i niske, pogodne za bašte i javne površine, kao što je Jewel Box koja može imati zelene ili bordo listove, dok je boja cveta žuta, oranž, roza ili crvena, a visina 15-20 cm. Sorta Coppelia je izrazita saksijska kultura, visine 25 cm.
  Za proizvodnju 1.000 komada rasada potrebno je posejati 2 grama semena. Seje se u laki supstrat Ph 5-6, od januara do aprila meseca. Pri temperaturi 18-25°C uz redovnu negu, niče za 7-14 dana.
  [​IMG]Celosia cristata Amigo Mix

  Od setve do cvetanja potrebno joj je 3-4 meseca. Potrebno je jedno pikiranje, a zatim sadnja u saksiju 8-10 cm ili u tacne iz kojih će se po prestanku mrazeva, odnosno u prvoj polovini maja, saditi na spoljne površine. Optimalna temperatura u njenom normalnom uzgoju je 14-16°C. Biljke koje proizvodimo kao saksijske treba sa 0,1% Cycocelom ili sa 0,3% Alarom prskati 2-3 puta. Voli svetle i sunčane ekspozicije, kao i umerenu vlažnost tla.
  Celosie argentea plumosa
  [​IMG]Celosia plumosa – eksplozija boja u ovalnoj žardinjeri

  Varijeteti koji su danas na tržištu pripadaju nižim biljkama, oko 20 cm, sa ovalno izduženim listovima i kupastim cvastima intenzivno crvene, oranž ili žute boje. Odlični su za javne površine, kao i za posude.
  [​IMG]Celosia argentea plumosa Hopkin Mix

  Varijetet Hopkin zauzima vodeće mesto pri izboru. Poznata je i Geisha koja je visine 25 cm i ima širu i čvršću cvast pri samoj osnovi. Od starijih var. imamo i C.arg. plumosu Apricot Brandy pogodnu za rezanje jer dostiže visinu 45 cm.
  Primena
  Primena Celosia je višestruka. Veoma uspešno mogu biti gajene u cvetnjacima na javnim zelenim površinama, u manjim grupama, kao i u baštama, kada se sade na međusobnom rastojanju od 30-40 cm biljka od biljke, ako su u pitanju visoke sorte, dok kod niskih sorti ono iznosi 20 cm. Cveta tokom čitavog leta, sve do prvih mrazeva.
  [​IMG]Celosia argentea plumosa Geisha Mix

  Celosia se dobro suši i može se uspešno koristiti za izradu aranžmana od suvog cveća. Kao rezano cveće dugo izdržava u aranžmanu ne menjajući boju cveta.
  Celosia cristata erecta
  [​IMG]Celosia cristata erecta – var. Exotic Mix

  Ovde spadaju visoki varijeteti koji se koriste za rezanje ili za privatne bašte u manjim grupama. Var. Exsotic ima krupnu, tanjirastu cvast na jakoj cvetnoj dršci koja dostiže visinu 100 cm. Var. Martine je posebno atraktivna jer ima ravnu, šakastu cvast, izdužene lancetaste listove tamno zelene boje. Preporučuje se za staklenički uzgoj kao rezani cvet.
  Celosia spicata
  [​IMG]Celosia spicata – stablo sa listovima

  Ovoj Celosiji pripadaju varijeteti sa razgranatim habitusom i cvetovima dužine 3-5 cm, sakupljenim u klasaste cvasti. Visina je 70 cm.
  [​IMG]Celosia spicata Caracas

  [​IMG]Celosia spicata Venezuela
   
 3. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama
  [/h] DIASCIA SP.
  /fam. Scrophulariaceae/

  • Postojbina je Južna Afrika.
  • U rodu Diascia imamo uglavnom vrste poleglog habitusa.
  • Intenzivnija primena Diasciae počinje od 1990. godine.
  Najviše gajena vrsta je Diascia elegans.
  [​IMG]U rodu Diascia su uglavnom vrste poleglog habitusa - Diascia Sani

  Ova vrsta je perena, ali je gajimo kao jednogodišnju vrstu. Ima viseće stablo sa srcastim listovima bledo zelene boje u naspramnom rasporedu. Internodije su duge 6 – 7 cm. Krupni cvetovima koji su na gore okrenuti u grozdastom rasporedu, su veličine 4-5 cm u prečniku i najveći krunični list je gornji, najmanja su dva bočna lista, dok su donja dva srasla. Obojenost cveta je prema čašici tamnija, dok je rubno svetlija. Boje mogu biti crvena, roza i naročito lepa boja kajsije kod hibrida «Peach Delight».
  [​IMG]Diascia White

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Diasciju razmnožavamo vegetativnim putem reznicama zbog izuzetno brzog i gotovo 100% užiljavanja. Uzimaju se vršne reznice i po 5 komada zabadamo u saće napunjeno supstratom. Sa ožiljavanjem možemo početi već u novembru mesecu. Nakon toga vršimo presadnju u stalne posude za proizvodnju rasada i to mogu biti saksije veličine 12 – 13cm ili veće viseće posude. Za sadnju koristimo supstrat kiselosti Ph 5,0 – 6,0 sa obaveznim dodatkom perlita u količini od 10% . Usled česte pojave hloroze koristimo preparat sequestrin.
  Potrebna temperatura pri ožiljavanju reznica je 20°C, dok se nakon ulončavanja reznica temperatura smanjuje na 13 – 14 °C.
  [​IMG]Diascia barbarea Blackthorn Apricot

  Kako bi postigli poseban kvalitet biljaka sa obilnim cvetanjem, pribegavamo metodi hladnih jutarnjih temperatura od 5°C u toku celog meseca marta, dok su dnevne temperature 12°C, a večernje podižemo na 16°C. Obilno cvetanje je u proleće i u jesen, dok vrsta sa cvetanjem pauzira od sredine jula pa do avgusta meseca.
  Biljke mogu izdržati temperaturu do – 5 ° C i prezimeti pokrivene agrilom.
  [​IMG]Diascia Red

  Uslovi gajenja

  • Zalivanje je umereno, a ishrana potrebna svake nedelje. Prekomerna vlažnost dovodi do trulenja osetljivog korenovog sistema.
  • Precvetale cvetove odstranjujemo rezidbom u cilju bržeg obnavljanja cvetanja.
  • Vrsti obezbeđujemo umereno osunčane položaje.
  [​IMG]Diascia Daria Light Pink

  Hibridi vrste D. elegans sa poleglim stablom su idealni za viseće korpe i žardinjere u čistom sastavu ili mešane u kombinaciji sa Plectrantusom. Moguća je sadnja i sa puzavim petunijama, naročito sa Surfinijom svetlijih boja, kada u vreme pauze cvetanja Diascie imamo cvetanje cele kompozije.
  [​IMG]Diascia je predstavljena na godišnjoj izložbi cveća u Čelsiju (London, maj 2010.)

  Hibridi D. elegans „Divra“ su veoma kompaktnog rasta, snažna, i pogodna za spoljnu sadnju zbog svojih sjajnih i svetlih boja groždastih cvasti u roza, crvenim i kajsija žutim tonovima. Vrsta Diascia vigilis ima sortu «Eliots variety» koju uspešno možemo primenjivati za sadnju na cvetnim gredicama zbog stabla koje je polupoleglo i sa osobinama veće otpornosti na spoljne uslove gajenja.
  [​IMG]Diascia je veoma pogodna za spoljnu sadnju zbog svojih sjajnih cvetova roza, kajsija narandžaste boje
   
 4. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama
  [/h] [h=3]CATHARANTHUS ROSEUS syn. VINCA ROSEA
  fam. Apocinaceae (vinka)[/h] [​IMG]Catharanthus roseus – Vinca rosea

  Ovo je biljka toplih predela, a njeno poreklo su Tropi. Veoma je adaptilna vrsta i odlično podnosi visoke letnje temperature.
  Listovi su sjajni, tamno zeleni i veoma pravilnog, izduženo elipsastog oblika, sa izraženim srednjim nervom. Grananje bokora je bazalno, pa samim tim biljka ima gustu pokrovnost tla.
  [​IMG]Listovi imaju veoma pravilan, izduženo elipsasti oblik sa izraženim srednjim nervom

  Cvetovi nadvisuju listove i petočlani su. Krupnoća cveta je izražena kroz sorte Vinke. Boje su u širokoj paleti tonova, od bele, roza, crvene, ljubičaste, pa do novih sorti privlačne kajsija boje.
  Cvetanje započinje u aprilu i traje do prvih mrazeva. Žiličasti korenov sistem je dobro razvijen i biljka je stabilnog rasta. Visina je u proseku 20 cm, ali novije sorte daju i druge osobine, kao što serija Sun Shower ima blago polegli habitus, što omogućava i njenu drugačiju upotrebu.
  [​IMG]Cvetovi vinke pokrivaju široku paletu tonova

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Vinka se može razmnožavati generativno i vegetativno. Setvu započinjemo januara meseca, što može biti i pomereno prema februaru, ali treba znati da će tada i cvetanje početi kasnije. Sejemo je u pripremljeni tresetni supstrat sa pH vrednosti od 5,5-6. Potrebno je blago pokrivanje nakon setve, što može biti i pločom od perlita ili stakla ili tkaninom, radi boljeg nicanja semena. Ponik se pojavljuje za nedelju dana ako je temperatura u stakleniku 24 – 26°C. Nakon razvića prva dva lista započinje prihrana i temperatura se smanjuje za tri stepena.
  [​IMG]Vinka se ulončava u saksije 9-15 cm

  Nakon mesec dana možemo otpočeti ulončavanje u saksije 9 – 15 cm, što zavisi od toga da li sadimo jednu ili tri biljke zajedno (ovo diktira samo tržište). Vinka traži optimalnu zemljišnu temperaturu, tako da ne treba da bude ispod 20°C. Relativna vlažnost vazduha mora biti oko 80%, kao i dovoljno svetlosti. U odnosu na vlažnost tla mora postojati opreznost, tako da zalivanje činimo onda kada se zemljišni supstrat isuši. Prihranjivanje počinje sa 1% tečnim gnojivom i postepeno se sa razvojem biljke povećava do 1,5%. Sa svakim zalivanjem dodajemo i djubrivo. U daljem uzgoju temperaturni režim mora biti ustaljen tako da dnevne temperature ne padaju ispod 18°C i ne prelaze 25°C, dok se noćne smanjuju na 14 -15°C. Od momenta ulončavanja, pa do dobijanja finalnog proizvoda treba da prođe 9 nedelja i tada se biljka može saditi napolju.
  Uslovi gajenja
  Vinka traži više vazdušnu vlagu nego zemljišnu. Treba je smestiti na osunčane položaje.
  Odlično podnosi sadnju u slobodnom prostoru. Cveta do mrazeva. Otporna je na bolesti.
  [​IMG]Catharanthus roseus SunShower Pink

  [​IMG]Catharanthus roseus SunShower Orchid with Eye

  [h=4]Sorte i primena[/h] Iz serije SunShower koja ima polegli habitus, izdvajamo «Apricot» boje kajsije sa izraženo jako obojenom sredinom cveta tzv. okom, dok u porastu u uspravnoj seriji, Sunstorm, imamo sjajne predstavnike, kao što su tamno violet «Violet with Eye», roza u dve nijanse «SanStorm Blush», ljubičasta «Orchid», roza-bela «Icy Pink», crvena sa okom «Scarlet with Eye».
  [​IMG]Catharanthus roseus Sunstorm Rose

  [​IMG]Catharanthus roseus Sunstorm White with Eye

  Primena vinke je moguća kako na spoljnim površinama, tako i u saksijama, na prozorima i u visećim korpama i sandučićima na terasama i balkonima. Za sadnju na otvorenim površinama ne treba zasaditi više od 20 kom/m[SUP]2[/SUP], dok u žardinjerama treba primeniti na metar dužni 4 komada u jednorednoj sadnji, ako su posude širine do 20 cm, odnosno 7 komada ako su posude širine do 30 cm, kada rasad sadimo u dva reda po principu trouglastog rasporeda.
  [​IMG]Bogatstvo boja – Catharanthus roseus u leji
   
 5. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama
  [/h] [h=3]C A L E N D U L A
  Asteraceae
  /Compositae/[/h] NEVEN
  Naziv roda potiče od 1.calendea – prvi dan u mesecu, mesec dana, čime se obeležava dužina trajanja cveta koji se redovno otvara ujutro, a uveče zatvara. Rod obuhvata oko 12 vrsta koje vode poreklo iz Evrope, Severne Amerike i Azije. Kod nas je davno poznata vrsta pod imenom neven.
  [​IMG]Calendula officinalis – botanički prikaz

  Neven je poreklom iz Sredozemlja, zeljasta je kultura sa jako razgranatim prizmatičnim stablom visine 20-70 cm. Listovi su sedeći, izduženi, eliptični i pri osnovi srcasti, svetlo zelene boje i sa karakterističnim mirisom koji ima i stablo, zbog toga što su obrasli žlezdastim maljama koje luče mirisnu tečnost.
  [​IMG]Calendula officinalis – bogatstvo cveta

  Cvetovi su pojedinačni i na cvetnoj dršci različite dužine, zavisno od sorte. Cvet je dvospolan i može biti jednostavan ili složen. U sredini cveta se nalazi tamniji disk koji može biti zelen, braon pa i crn, zavisno od sorte. Boja cveta je različita u raznim nijansama žute ili oranž – crvene. Krunični listići su jezičasti, ravni ili kudravi. Cvet je prečnika 6-10 cm, a cvetanje traje od marta do mrazeva.
  [​IMG]Boja i oblik pečata u sredini cveta daje razlike u samom izgledu

  Seme je srednje krupno, kiflastog oblika i u 1 gramu imamo 150-170 semenki, a za proizvodnju 1.000 komada rasada treba posejati 20 grama semena. Seme zadržava klijavost 5 godina, a samo se obnavlja i ima prijatan miris. Neven se najčešće razmnožava semenom koje se seje od februara u staklenicima, pa do maja direktno na otvorenim površinama. Ukoliko sejemo seme direktno na slobodnoj površini potrebno je planirati 140 gr / 100 m[SUP]2[/SUP].
  [​IMG]Seme Calendule officinalis u potpunoj zrelosti

  Pri proizvodnji u stakleniku setvu je najbolje raditi odmah u stiroporske ili plastične kontejnere 4×4 cm, koje nakon setve pokrivamo sa zemljišnim supstratom od svega 2 mm. Obezbeđujemo temperaturu do nicanja od 15-20°C, a seme niče za 10-14 dana. Temperatura u daljem uzgoju je 12-8°C.
  [​IMG]Calendula officinalis – proizvodnja na otvorenom

  Ukoliko proizvodimo Calendulu za prodaju kao saksijsku kulturu, setva se obavlja u saksije vel. 10 cm sa 2-3 semenke. Kada rasad u saksiji dostigne visinu od 10 cm potrebno je prskanje 3- 4 puta sa 0,3% Alarom ili sa 0,1% CCC 1-2 puta.
  [​IMG]Calendula officinalis Apricot & Orange

  U pogledu zahteva biljka je veoma adaptilna i sa minimalnom negom uspeva gotovo na svakom zemljištu. Dobro podnosi sunčane, kao i polusenovite položaje.
  Koristi se za negu u vrtovima, na javnim zelenim površinama, kao saksijska kultura za sadnju u žardinjere i za rezanje cveta. Lekovita je vrsta i koristi se u medicini i kozmetici.
  Trajnost cvetanja je 2 meseca, a može se obnoviti rezidbom. Kasnija setva i sadnja omogućavaju i cvetanje u jesen, sve do mrazeva.
  [​IMG]Calendula officinalis nana Apricot Twist

  Od viših sorti namenjenih za rezanje imamo:
  Calypso
  , snažnija, kompaktna biljka, odlična za baštu, krupnih cvetova oranž, žute i kajsija boje. Visine je 30-35cm.
  [​IMG]Calendula officinalis Calipso Orange

  [​IMG]Calendula officinalis Calipso Yellow

  Sada su na tržištu od niskih sorti najpoznatije:
  Little Ball, sa ispunjenim cvetom,veoma kompaktna, mnogocvetna sa visinom od 15 cm i veoma pogodna za sadnju napolju. Cvetovi su oranž, žute i boje kajsije. Često se gaji i kao saksijska kultura.
  Sorta C. Prinzess dobitnik je bronzane medalje FLEUROSELECTi posebno je lepa sa izraženom sredinom u fazi potpunog rascvetavanja. Visine je 50 cm, tako da se idealno koristi za rezanje cveta. Cvetanje započinje u julu i traje do septembra. Varijeteti su zlatno žute i oranž boje sa tamnim diskom ili u boji samoga cveta.
   
 6. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama
  [/h] [h=2]BIDENS FERULIFOLIUM
  fam. Compositae[/h] [h=3]Američka puzavica[/h] [​IMG]Bidens fer. Compact Bidi

  Vrsta je predstavljena 1993. godine kao novitet. Njeno poreklo je Latinska Amerika, Meksiko i južna Arizona gde ona u slobodnom prostoru raste kao agresivna kultura i zauzima okolni prostor veoma brzo.
  Njen bujan rast na tankim granama koje se blago povijaju dostižući do jeseni dužinu do 150 cm, kao i brojnost cvetova, svrstavaju Bidens među vodeće puzave vrste za spoljne površine.
  [​IMG]Nova sorta sa snažnim dvobojnim cvetom Bidens fer. Compact Bidi

  Cvetovi su izrazito žute boje, prosti i petočlani. Listovi su tanki, uzani, dvostruko deljeni i svetlo su zelene boje. Žilni sistem je snažno razgranat i veoma zahteva stalno prisustvo vlage u tlu.
  Razmnožavanje i proizvodnja
  Bidens se razmnožava vegetativnim putem tokom cele zime. Reznice uzimamo sa matičnih biljaka i ožiljavamo ih u namenjenom supstratu za reznice kiselosti Ph 5,0 – 6,0. Reznice zabadamo u saće. Temperatura u razmnožištu je 20°C i period ožiljavanja je tri nedelje.
  Nakon toga sadimo po tri reznice u svaku saksiju dimenzije 10 – 12 cm u supstrat za sadnju rasada kome dodajemo hranivo produženog perioda delovanja 3 – 4 meseca Osmocot u količini od 2,5 – 3,5 kg/m[SUP]3[/SUP] zemljišnog supstrata. Nakon sadnje temperaturu snižavamo na 18°C, a nakon četiri nedelje na 10°C i gajimo je po metodi hladne kulture.
  [​IMG]Bidens fer. Gold Marie

  Nedelju dana nakon sadnje ožiljenih reznica vršimo i orezivanje vršnog dela, što ponovimo još dva puta kada nam bočni izbojci dostiignu dužinu 5 – 6 cm, a sve u cilju što bujnijeg razvoja biljke. Mesec dana pre prodaje sadnica ne vršimo više skraćivanje. Nakon prve rezidbe kada su nam novi izbojci dostigli dužinu od 3 cm, primenjujemo i hormone za regulisanje rasta, što ponavljamo i nakon druge rezidbe koristeći 0,3% alar ili o,5% topflor.
  Uzgoj iz reznica traje 3,5 meseca, kada dobijamo lepo formirane biljke koje već svojim rastom prelaze preko ruba saksije.
  [​IMG]Dekorativnost Bidens fer. čini i sam rast sorte Solaire sa karakterističnim padajućim habitusom

  Uslovi gajenja:

  • Bidens zahteva veliku osunčanost.
  • Najpogodniji način uzgoja je u visećim saksijama.
  • Traži konstantnu vlažnost tla i nedeljnu primenu tečnih đubriva.
  • U jesen pre mrazeva unosimo biljke u zaštićen, svetao prostor gde ih držimo na temperaturi od 10°C.
  [​IMG]Bidens fer. Gonzales Big primenljiva je i kao saksijska kultura, pojedinačno sađena

  Zbog svoje snažne bujnosti jedna od najviše gajenih sorti je «Gold Marie» koju treba pojedinačno saditi u veće saksije jer prerasta svoje susede. Manje bujna je sorta «Golden Star» te je možemo saditi sa Surfinijama, puzavim Pelargoniumima ili sa Verbenama.
  Moguća je sadnja Bidensa i na otvorenim zelenim površinama gde se može postaviti kao soliterna biljka ili u manjim grupama na travnoj površini.
  [​IMG]Primenjena u mešovitoj sadnji sa letnjim jednogodišnjim cvetnim vrstama, čini primamljiv koloritni aranžman

  Najefektnija je u visećim posudama ili korpama obloženim mahovinom i postavljenim na stubove, balkone ili prozore.
  [​IMG]U kombinovanoj sadnji na baštenskoj ogradi, primenjeni Bidens fer. sa muškatlama i minđušicom (Fuxia sp.)
   
 7. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama
  [/h] B E G O N I A
  fam. Begoniaceae
  Narodna imena: begonia, pištika
  Rod ima preko 450 vrsta poreklom iz tropskih predela Srednje Amerike i iz tropskih i subtropskih predela Južne Amerike i Jugoistočne Azije i Afrike. Ime rodu dato je u čast poznatog biologa i kolekcionara biljaka prof. Michel Begonie koji je živeo u 16 veku.
  Rod je zastupljen brojnim vrstama koje se gaje kao lisno-dekorativne, gomoljasto-cvetne saksijske vrste ili kao parkovske vrste, od kojih najviše sorti ima vrsta Begonia semperflorensstalno cvetajuća begonija.
  [​IMG]Braveheart F1

  Poreklom je iz Meksika, a u Evropu je doneta u 19. veku. Samo ime govori da cveta neprekidno i veoma obilno.
  Begonia je zeljasta, sočna i veoma krhka biljka. Koren joj je žiličast. Stablo je nisko a razgranati žbun je visine od 15-25 cm. Listovi su srcasti, nesimetrični, mesnati i glatki svetlo ili tamno zelene ili tamno crvene boje, što zavisi od same sorte.
  [​IMG]Listovi Begonie su srcasti, nesimetrični - Begonia »Inferno red«

  Begonija je jednodoma biljka sa jednospolnim cvetovima. Muški cvetovi se javljaju u grupi. Četiri krunična listića raspoređena su u obliku krsta, od kojih su dva veća, a dva manja. Cvet ima veliki broj prašnika. Ženski cvetovi sadrže 4-5 kruničnih listića i razgranat tučak. Ovo je strano oplodna biljka. Plod je tobolac sa krilcima. Seme je veoma sitno, tako da u 1 gramu ima oko 80.000 semenki, a za proizvodnju 1.000 komada rasada potrebno je zasejati 2.000 semenki. Seme zadržava klijavost tri godine.
  [​IMG]Begonia semperflorens - krunični listići raspoređeni su u obliku krsta

  Begonija je višegodišnja biljka, ali se u parkarstvu uzgaja kao jednogodišnja zbog osetljivosti na mraz.
  Razmnožavanje i proizvodnja
  Proizvodi se setvom semena ili reznicama. Setva se obavlja u staklenicima počev od januara, pa do marta. Seje se u sterilni, humusni supstrat i ne pokriva se zemljom nakon setve, već se preko sandučića stavlja staklo ili folija i sloj hartije radi zatamnjenja do faze klijanja, koje pri optimalnim uslovima nastupa za 10-14 dana. Potrebna temperatura je za prvih 7 dana 28°C, a zatim 20°C, dok je relativna vlažnost vazduha 90%. Supstrat koji koristimo za setvu semena ima kiselost Ph 4,5-5,5 a u kasnijem uzgoju Ph 5,5-6,5.
  [​IMG]Eureka F1 bronzanih listova

  Prihranjivanje tečnim gnojivima neophodno je od samog početka. Nakon nicanja temperaturu snižavamo na 20°C i obavezno radimo dva pikiranja, a nakon porasta ulončavamo je u saksije veličine 8 cm. U daljem uzgoju temperatura je 16°C, a položaj joj je svetao, i prozračan staklenik. U toku uzgoja, a pre formiranja cveta, obavezno je dva puta tretiranje Cycocelom zalivanjem sa 0,4% rastvorom.
  [​IMG]Begonia seperflorens Dark Pink

  Od setve do cvetanja potrebno je 12-16 nedelja proizvodnje. Proizvodnju vegetativnim putem možemo obavljati cele godine.
  Dve nedelje pre isporuke rasada za sadnju na otvorenom prostoru „kalimo“ rasad tako što smanjujemo zalivanje, potpuno osvetljavamo staklenik (skidamo svaku vrstu zasene) i maksimalno držimo otvoren objekat privikavajući na taj način biljku na spoljne uslove u koje odlazi.
  [​IMG]Ascot F1 – mešavina

  Sadnja na stalno mesto vrši se početkom maja meseca u dobro pripremljeno zemljište sa obaveznim dodatkom treseta ili supstrata (10 litara po m[SUP]2[/SUP]). Prema posebnim zahtevima Begonia traži umereno vlažno zemljište, redovnu prihranu i sunčani ili polusenoviti položaj. Sadimo 20-25 kom/m[SUP]2[/SUP] u naizmeničnom rasporedu po principu ravnostranih trouglova.
  Niske sorte se koriste za cvetnjake, bordure ili su u sastavu cvetnih figura i to veoma uspešno, dok se višlje Begonije sade u žardinjere ili saksije u čistom sortnom odbiru ili u kombinaciji sa drugim jednogodišnjim cvetnim vrstama.
  Holandski proizvodjač semena Syngenta Seeds u svom sortimentu ima dve poznate serije:Ascot i Eureka. Sorte serije Ascot F1 su rane, kompaktne, otporne prema spoljnim uslovima i visine 20 cm. Po izboru boja imaju sorte sa zelenim listom: crvena, svetlo crvena, svetlo roza i tamno roza, bela i bela sa roza ivicom, dok novitet od 2002. godine predstavljaju Begonie sa tamnim listom: Ascot Bronse Scarlet Improved – crvena, Ascot Bronse Pink Improved – svetlo roza, Ascot Bronse Rose Improved – roze i Ascot Bronse White Improved – bela.
  [​IMG]Eureka F1 White-Pink

  U seriji Eureka F1 sorte su srednje rane, dobro se bokore formirajući loptaste guste bokore, idealne su za cvetne površine i veoma su otporne na spoljne uslove, a posebno na vetar; visine su 16-18 cm.
  Od sorti sa zelenim listom imamo: tamno i svetlo roza, crvene, bele i bele sa roza ivicom.
  Kod sorti sa tamnim-bronzanim listom imamo: šarlah crvene, bele i svetlo i tamno roza boje, dok je novitet Eureka Bronse Bicolour bela sa roza ivicom.
  Nova, veoma izdržljiva, otporna vrsta je hibridna Begonia Braveheart F1, koja razvija snažne bokore i dostiže u širini do 30 cm, dok je visinski rast do 45 cm. Pogodna je za sadnju u žardinjere, kao i za otvorene cvetne površine, gde je sadimo najviše do 5 kom/m[SUP]2[/SUP].
  [​IMG]Begonia Lotto F1 White

  Zanimljiva je i sorta Lotto F1, kao krupnocvetna sa krupnim, zelenim listovima u beloj, roza ili crvenoj boji. Sađena u slobodnom prostoru dostiže 25-30 cm.
  [​IMG]Begonia F1 »Volumia Rose Bicolor«

  Novi var. u 2008. godini je snažna Volumia, krupnih cvetova i velike otpornosti na spoljne uslove. Zbog posebne bujnosti potrebna je sadnja u saksije najmanje 13 cm prečnika. Ima je u roza, crvenoj, beloj boji, kao i pink i pink sa belom ivicom koja je dobila prošle godine zlatnu medalju na Fleuroselectu.
  [​IMG]Begonia F1 »Scentsation mixed« sole survivor

  Beg. x semperfl. Doublet,zanimljiva je zbog duplih, poluloptastih cvetova grozdasto formiranih u gustom sklopu i po položaju iznad tamnih bordozelenih listova. Ima je u crvenoj, beloj i roza boji. Proizvodi se vegetativno iz reznica.
  [​IMG]Cvetni tepih na trgu u Briselu (2008) pokriva 300 m2 i satkan je od skoro milion svežih begonija

  [h=3]Ostavite Vaš komentar[/h]
   
 8. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE[/h] Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama

  [h=3]BACOPA-SUTERA DIFFUSA
  fam. Scrophulariaceae[/h] Narodna imena: snežna lopta, beli oblak
  Bacopa je otkrivena u Africi 1992. godine kao močvarna vrsta. U rodu Sutera najviše je gajena vrsta, veoma skromnih zahteva sa bujnim loptastim rastom i puzećim granama do 80 cm.
  [​IMG]Cvet Bacopa-sutera diffusa je sitan, petočlani i dostiže 2 cm u prečniku

  Bacopa je veoma kompaktnog rasta, sa tankim ali savitljivim granama koje se pužu, sitno su maljave i imaju svetlo zelenu boju. Listovi su sitni do 2,5 cm, jajastog oblika, svetlo zelene boje, naspramno su raspoređeni i somotasto su maljavi. Imaju eteričnog ulja. Cvetovi su sitni i dostižu 2 cm u prečniku, petočlani su i mogu imati belu, roza ili plavo-pink boju. Cvetanje počinje krajem marta i traje sve do mrazeva, kada biljke orezujemo i unosimo u svetle prostorije gde prezimljavaju na temperaturi 10-15°C.
  [​IMG]Grančica Bacopa-sutera diffusa

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Sa vegetativnim razmnožavanjem počinjemo u januaru mesecu i pripremljene reznice zabadamo po 2-3 zajedno u supstratom napunjena saća. Potrebna temperatura za ožiljavanje je 18-20°C i za 3-4 nedelje imamo dobro ožiljene reznice koje tada sadimo u saksije 10-11 cm. Supstrat za sadnju je obogaćen hranljivim materijama i ima Ph 5.0-6.0. Kada se biljke ukorene temperaturu smanjujemo na 16-14°C. Obavezno je kada se biljke ukorene, a to je kraj februara – početak marta meseca, da uradimo zakidanje vrhova kako bi podstakli razvijanje bočnih izbojaka. Možemo primeniti jednom i tretiranje sa stimulatorima rasta.
  [​IMG]Razmnožavanje vegetativnim putem i uzgoj sa dovoljno međurazmaka između postavljenih saksija

  [h=3]Uslovi gajenja:[/h]
  • Ovo je veoma brzorastuća vrsta i rano donosi cvet ako je gajena na svetlom mestu sa dosta vlage, ali ne premnogo! Ukoliko je prevlažna imaćemo pojavu hloroze.
  • Veoma je važno odabrati pravo mesto za Bacopu, jer ona na jakom suncu neće biti vitalna biljka, ali isto tako ni u jačoj senci neće cvetati! Njeno pravo mesto je istočna i jugoistočna ekspozicija.
  [​IMG]Bacopa - Sutera diffusa „Snowflake“

  Svojim izuzetno kompaktnim rastom ističe se sorta «Snowflake» koja je izrazito bele boje. Kod sorte «Taifun» takođe bele boje cvetova, imamo osobinu značajne otpornosti na toplije vremenske uslove i direktniju, jaču osunčanost, dok je sorta «Shovers» snažnijeg rasta od drugih i dovoljno otporna, a imamo je u plavo-pink boji, roza i beloj.
  [​IMG]Bacopa - Sutera diffusa „Snowstorm Pink“

  [​IMG]Bacopa „Shovers“ - Blue

  [​IMG]Bacopa „Taifun – White“

  Bujnost korenovog sistema i zahtevi za stalnom vlagom u tlu, uslovljavaju sadnju Bacope sa vrstama koje traže slične uslove. Ovde biramo za susede vrste sa sitnijim cvetom kao što su: Diascia sp, Lobelia sp, Verbena sp, kod sadnje u visećim posudama ili korpama. Boje cvetnih vrsta sa kojimo kombinujemo sadnju treba da budu snažne boje sunčevog spektra pa će tako i bacopa doći do potpunog izražaja.
  [​IMG]Primena Bacope - Sutera diffusa u vrtu u kombinaciji sa puzavom Begonijom cnoll
   
 9. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=1]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE[/h] SEZONSKO – LETNJE CVEĆE ZA SADNJU NA ZELENIM POVRŠINAMA
  [h=3]A S T E R CHINENSIS syn. Calistephus chinensis
  fam. Asreraceae
  [/h] Lepa Kata ili šimirezla
  Aster vodi poreklo iz Kine i Japana gde se i danas nalazi u divljim formama. Postoji preko 600 vrsta i sorti koje, kao jednogodišnje ili višegodišnje vrste, imaju veoma široku primenu. Ime Aster potiče od latinske reči Aster – zvezda, što se odnosi na zvezdasti izgled cveta.
  Narodno ime je lepa kata, ili šimirezla.
  [​IMG]Aster chinensis kod nas je poznat kao lepa kata ili šimirezla

  Korenov sistem je veoma plitak ali se prostire u širinu, bolje se razvija pri nižim temperaturama i uz prisustvo dovoljno vlage, tako da se preporučuje rasađivanje rasada u rano proleće kada još nisu nastupile žege.
  Stablo je zeljasti, razgranati žbunpiramidalnog ili loptastog oblika i prema njegovoj visini razlikujemo visoke sorte – oko 80 cm, srednje visoke – oko 50 cm i niske sorte – oko 30 cm.
  [​IMG]A. Chinensis Color Carpet je izrazito niska sorta – naraste svega 20 cm!

  List je jajolik i na kratkim je lisnim drškama, a po obodu je krupno nazubljen.
  Cvet je složen a krunični listići mogu biti jezičasti, različite dužine, široki ili uski, ili su trubasti sa mnogobrojnim nijansama bele, žute, plave ili crvene boje.
  [​IMG]Uzgoj lepe kate na otvorenom

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Aster se proizvodi iz semena ili reznicama u proleće. Setva semena se radi u stakleniku počev od februara, pa do kraja aprila meseca. U 1 gramu semena ima oko 500 semenki, a za proizvodnju 1.000 komada rasada treba zasejati 6 grama. Optimalna temperatura za nicanje je 16-18°C, a minimalna 5-6°C što je važno ako setvu radimo direktno na spoljnim lejama.
  Ovo je biljka kratkog dana, što znači da ranije posejana i ranije rasađena biljka cveta znatno ranije. Zalivanje zbog plitkog korenovog sistema treba obavljati češće i ne dozvoliti isušivanje biljke. Obavlja se jedno pikiranje, a nakon toga sledi sadnja u tacne ili saksije, odakle se po prestanku mrazeva rasad sadi na stalno mesto. Niske sorte se sade na međusobnom rastojanju 15-20 cm, srednje visoke na 25-30 cm i visoke sorte na 40-50 cm.
  Uslovi gajenja
  Najbolje uspeva na južnim ekspozicijama i na srednje teškom, peskovitom zemljištu.
  Ne podnosi sveža organska đubriva, ali traži stalnu prihranu mineralnim đubrivima.
  [​IMG]A. chinensis Zwerg Astern Konigin

  Od patuljastih, niskih sorti namenjenih sadnji u bašte, poznata je Zwerg Astern Koniginvisine 25 cm sa cvetanjem od početka avgusta do kraja septembra.
  Veoma niska, svega 20 cm je Colour Carpet, ispunjena i mnogo podseća na hrizantemu, odlična je za sadnju u leje, za žardinjere i saksije.
  [​IMG]A. chinensis Teppich

  [​IMG]A. chinensis Starlight (mixed) naraste do 30 cm

  U srednje visoke spada sorta Teppich i Scharlach, tamnoplava, crvena i bela.
  Za rezanje cveta imamo sortne grupe prema obliku i veličini cveta: Germania, sa dugim kruničnim listićima, visine 100 cm; Calisto sa pompon cvetom, visine 80 cm, na jakim cvetnim drškama i pompon cvetovima u svim bojama crvene, bele, žute, svetlo plave i roza; Amadeus, krupnocvetna i dugotrajna, visine 70 cm.
  [​IMG]A. chinensis Thousand Wonders Deep Blue u otvorenoj leji

  SortaUni spada u srednje visoke sorte, oko 6o cm visine, sa prostim cvetom, svetlo žute sredine, sa laticama boje lavande, bele, roza ili plave i srednje rana je.
  Zanimljiva sorta je i Hulkkoja je po zvezdastim laticama zelene boje i središnjim pečatom bele i žute boje, dobila ime »Amazonska zelena zvezda«. Razmnožava se generativno – setvom semena od marta, pa do kraja aprila meseca i do formiranja rasada traži temperaturu oko 20ºC. Dostiže visinu od 60 cm, a cvetanje joj počinje u kasno leto i traje do mraznih dana. Veoma je atraktivna kao rezana sorta za aranžiranje.
  [​IMG]A. Chinensis Hulk – Amazonska zelena zvezda

  Izrazito zanimljiva i uočljiva je i Cal. Chinensis Spider sa igličastim laticama.
  Primena
  Za rezanje cveta imamo sortne grupe prema obliku i veličini cveta: Germania, sa dugim kruničnim listićima, visine 100 cm; Calisto sa pompon cvetom, visine 80 cm, na jakim cvetnim drškama i pompon cvetovima u svim bojama crvene, bele, žute, svetlo plave i roza; Amadeus, krupnocvetna i dugotrajna, visine 70 cm.
  [​IMG]A. Chinensis Spider ima igličaste latice

  Visoke sorte Astera koriste se najviše kao rezano cveće jer im je trajnost u aranžmanu 10-15 dana, srednje sorte su pogodne za sadnju u baštama, a niske sorte za bordure, kao i za samostalne cvetne gupe na javnim zelenim površinama u kombinaciji sa drugim jednogodišnjim vrstama koje ranije od njih počinju sa cvetanjem.
  [​IMG]A. chinensis u vrtnoj primeni
   
 10. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.550
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=2]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.

  CVETNE VRSTE NA OTVORENOM PROSTORU
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE[/h] SEZONSKO – LETNJE CVEĆE ZA SADNJU NA ZELENIM POVRŠINAMA
  ARGYRANTHEMUM FRUTESCENS syn. Chrysanthemum frutescens
  fam. Asteraceae
  Narodna imena: margareta, grmolika hrizantema
  [​IMG]Argyranthemum frutescens sa Verbenom hybridom u baštenskoj primeni

  Vodi poreklo sa Kanarskih ostrva gde raste kao višegodišnja vrsta i do 100 cm u visokom polugrmolikom obliku.
  U Evropi je veoma raširena i gaji se kao saksijska, jednogodišnja biljka ili zasađena u baštenskom prostoru sa cvetanjem do kasne jeseni u vrlo efektnim poluloptastim grmovima.
  Vrsta se odlikuje sitnim cvetovima od 5-8 cm u prečniku, a brojnost sorti je velika, tako da razlikujemo biljke sa jednostavnim simpla cvetom, sa sabranim sitnim cvetom poluduplog oblika, sa loptastim – pompon cvetom i sa anemonoidnim cvetom jako razvijenog središneg dela u trubičastom obliku.
  [​IMG]A. frutescens Neptun

  Po boji cvetova imamo bele, žute, ljubičaste, roza, crvene, kao i brojne međunijanse i što je novo, sorte sa nijansiranim laticama. Boja središnjeg diska je veoma različita i najčešće izrazito žuta, ali može biti i tamno mrka ili pratiti boju samih kruničnih listića.
  [​IMG]A. frutescens Daisy Crazy Pink

  Listovi su sitni i dvojno perasti, tamno zelene boje i obuhvataju stablo celom dužinom. Loptasti ili poluloptasti oblik stabla je visine od 20-30 cm, a može se negovati i kao biljka sa diferenciranim stablom koje u gornjem delu razvija svoju loptastu formu.
  [​IMG]A. frutescens Butterfly

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Margarete se razmnožavaju reznicama koje možemo uzimati sa matičnih biljaka u decembru ili januaru mesecu. Ožiljavamo ih u supstratu na temperaturi od 18-20°C i nakon toga ih sadimo u saksije od 12-14 cm, zavisno od naše želje koliko velike biljke uzgajamo. Neposredno nakon ukorenjavanja počinjemo sa redovnom prihranom tečnim gnojivima u koncentraciji 0,2-0,4 %, a temperaturu snižavamo na 16-18°C.
  [​IMG]Poluloptasti oblik A. frutescens Sunshine F1 je najčešće viđen u primeni

  U ovom periodu uzgoja orezujemo vršne delove i nakon bočnog porasta mladih izbojaka na 3-4 cm, vršimo primenu stimulatora rasta basacel sa koncentracijom od 1,0 -1,5% i ovo ponavljamo još jednom. Ukoliko smo prilikom zalivanja sa basacelom pokvasili listove moramo uraditi spiranje sredstva orošavanjem preko listova.
  [​IMG]Usmerenom rezidbom i višegodišnjim uzgojem moguće je i formiranje stablenog oblika A. frutescens

  U martu i aprilu biljke podvrgavamo sistemu hladnog jutra od 5 sati na 5°C pa do 11 sati kada podižemo temperaturu na 12° sve do 16 sati kada je regulišemo na 16°C i držimo tako do hladnog jutra. Dodatnim osvetljenjem, gde dužina dana traje 14 časova, možemo po potrebi ubrzati formiranje cveta.
  Uzgojni period traje do 4 meseca, zavisno od veličine biljke, te je za prodaju spreman krajem aprila meseca. Biljke gajene na diferenciranom stablu imaju uzgojni period dug 6-7 meseci.
  Biljke mogu prezimeti na temperaturi od 5-6°C i biti na proleće presađene uz radikalno orezivanje.
  Uslovi gajenja:

  • Redovno zalivanje, sa nedeljnom prihranom tečnim gnojivima.
  • Preventivni sistem zaštite svakih 15 dana sa primenom insekticida i fungicida.
  • Skidanje precvetalih cvetova.
  S&G Flovers predstavlja novu sortu iz grupe “Molimba Dublo Pearl“ sa duplim cvetom i izrazito srebrnim listovima. Holandska Selecta ima veoma atraktivnu sortu “Summer Melody”, dvonijansiranog ljubičastog, duplog cveta, a značajna je i serija «Daisy Crazy» za proizvodnju snažnih biljaka sa pravilnim grananjem i mnoštvom boja simpla i duplih cvetova.
  [​IMG]Grupisanjem pogodnih žardinjera, efekat se postiže i u malim vrtovima, na platoima, kao i većim terasama

  Primena
  Gajena kao saksijska vrsta u kombinovanoj ili pojedinačnoj sadnji odlično uspeva u većim keramičkim saksijama i žardinjerama na osunčanim, najbolje istočnim ekspozicijama. Primena na javnim zelenim površinama se sve više sreće i uz redovno održavanje i malčiranje nakon sadnje, veoma je efektna. Ovde se ne preporučuje gušća sadnja od 9 kom/m[SUP]2[/SUP], kada biljke dolaze po svom habitusu do potpune lepote.
  [​IMG]Vrtna primena A. frutescens, širokog spektra boja u jesenjem aspektu postavljena u vrtnoj kombinaciji daje posebne efekte
   

Preporučite stranicu