Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

bastensko cvece

Diskusija u 'Bašta i Vrt' započeta od Nostradamus, 25.11.2011.

 1. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Krokosmia - biljka iz lukovice ali se nikada ne vadi iz zemlje

  [​IMG]
   
 2. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Muskatle

  [​IMG]
   
 3. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Brugmansija

  [​IMG]
   
 4. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  CVEĆARSTVO
  (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu
  dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama
  [h=3]HELIOTROPIUM ARBORESCENS
  syn. H. PERUVIANUM L.
  [/h] fam. Boraginaceae
  sunčanica, lažna vanilija
  Vrsta pripada rodu Heliotropium čije je ime vezano za okretanje cveta prema sunčevoj svetlosti. Rod ima oko 250 vrsta koje rastu u tropskim i suptropskim šumama Perua i Ekvadora kao žbunaste biljke, visine do 100 cm. Kao dekorativna vrsta gaji se samo H. Peruvianum.
  [​IMG]H. Peruvianum ima gusto razgranat, grmolik habitus

  Gusto je razgranata, grmolika vrsta sa visinom stabla 30 – 60 cm, zavisno od sorte. Široko ovalno lancetasti listovi su tamno zelene boje, celog oboda i izražene nervature sa veoma hrapavom strukturom i u naizmeničnom rasporedu. Struktura lista je veoma hrapava i gusto su dlakavi. Grane su čvrste strukture, te je biljka veoma stabilnog habitusa. Cvetovi su od ljubičaste do tamno plave boje, sitni i sakupljeni u impozantne, krupne štitaste cvasti mirisa vanile, što joj daje posebnu vrednost. Cvetanje je od sredine maja pa do kraja oktobra meseca.
  [​IMG]Cvetovi Heliotropiuma mirišu na vanilu

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Razmnožavanje može biti generativno, setvom semena ili vegetativno reznicama.
  Ako primenimo generativni način razmnožavanja, setvi pristupamo od januara do marta meseca, na stakleničkoj temperaturi od 20 – 22°C.
  Za proizvodnju 1.000 komada rasada sejemo 5 grama semena. Klijanje traje do 20 dana i nakon sadnje u saksije 10–12 cm i užiljavanja, uzgajamo je na 18°C. Rasad je spreman za sadnju na stalno mesto od kraja aprila do sredine maja meseca.
  [​IMG]H. Peruvianum – listovi imaju izraženu nervaturu i hrapavu strukturu

  Drugi način proizvodnje je ožiljavanje vršnih reznica koje režemo sa matičnih biljaka januara – februara meseca. Potrebna temperatura za ožiljavanje u prve dve do tri nedelje je 20 – 22°C a kasnije, nakon ulončavanja se smanjuje na 18 – 16°C. Za proizvodnju koristimo pripremljene zemljišne supstrate sa Ph 5,5 – 6,5. Presadnja ožiljenih reznica se vrši u saksije dimenzija 8 – 10 cm i nakon užiljavanja biljke, počinjemo nedeljnu prihranu sa tečnim gnojivima za cvetajuće biljke, u koncentraciji od 0,2 – 0,3%. U ovom periodu uzgoja kada se presađene biljke užile, vršimo i vršno prikraćivanje radi intenzivnijeg bokorenja. Kada bočni izbojci dostignu visinu od 5-6 cm, vršimo tretiranje viših sorti, u cilju regulisanja rasta sa basacelom u koncentraciji od 0,1%.
  Uzgoj rasada iz reznica traje u proseku četiri meseca.
  [​IMG]H. Peruvianum – cvetovi mogu biti od ljubičaste do tamno plave boje

  Uslovi gajenja

  • Potrebna je sadnja u hranljive supstrate i na stalno mesto u dobro obrađeno zemljište.
  • Traži izrazito sunčane položaje kod stalne sadnje kako bi bogato cvetala.
  • Obezbeđujemo konstantnu umerenu vlažnost tla i stalnu ishranu tečnim gnojivima jedanput nedeljno.
  • Odstranjujemo obavezno precvetale cvetove rezanjem, radi bržeg formiranja novih.
  • Osetljiva je na gljivično obolenje Phytium pri hladnom i vlažnom vremenu, te je preventivna zaštita u takvim uslovima obavezna mera nege.
  [​IMG]H. Peruvianum „Marine“

  [​IMG]H. Peruvianum „Mini Marine“

  Sorte i primena
  Veoma efektna je selekcija «Marine» proizvodjača Selecta, snažne plavo ljubičaste boje sa belom sredinom i visine do 40 cm sa veoma ranim cvetanjem, a kao hibridna sorta Bruna Nebelunga «Nautilus Blue» je veoma tražene, snažne plave boje, kompaktnog rasta i stalnog, celoletnjeg cvetanja. Vrsta pleni korisnike svojim obilnim cvetanjem i prelepim mirisom.
  [​IMG]H. Peruvianum „Nautilus Blue“

  Heliotrop je pogodna vrsta za sadnju u cvetnim lejama, kao i u žardinjerama na slobodnim površinama, na sunčanim balkonima i terasama. Kada radimo pripremu spoljnih površina za sadnju na stalno mesto, potrebno je izvršiti i rasturanje dugotrajnog hraniva za cvetne kulture Osmocote koji u svom produženom dejstvu pomaže našim biljkama da su u stalnom cvetanju i u odličnoj kondiciji, sve do same jeseni, kada to prestaje i dolazi sadnja jesenjeg aspekta.
   
 5. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  CVEĆARSTVO
  (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama

  [h=2]GAZANIA RIGENS[/h] fam. Asteraceae
  Gazania je idealna za sadnju na sunčanim položajima cvetnih grupa, bordura, kao i na balkonima i u žardinjerama.
  [​IMG]Gazania odlično uspeva na sunčanim položajima – Gazania Gazzo Citrus Mix

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Proizvodi se setvom semena od decembra do kraja februara na temperaturi od 18-20[SUP]0[/SUP]C i niče za 7-14 dana. Za proizvodnju 1.000 komada rasada potrebno je zasejati 3 grama semena. Seme je pre setve poželjno držati u komori 2 nedelje na temperaturi od 2-4[SUP]0[/SUP]C.
  Dalji uzgoj rasada je na 14-16[SUP]0[/SUP]C i to do ulončavanja u saksije veličine 10 cm, nakon čega se i temperatura smanjuje na 12[SUP]0[/SUP]C. Sa redovnim prihranjivanjem se počinje odmah nakon užiljavanja i primenjuje redovno, što zahteva i u daljem uzgoju. Moguća je i septembarska setva semena, tako da ulončenu rasadu preko zime održavamo na temperaturi od 5-8[SUP]0[/SUP]C, i u aprilu je iznosimo na planiranu lokaciju i sadimo.
  [​IMG]Gazania Gazoo Orange with ring

  Gazania zahteva supstrat obogaćen mineralnim materijama, sunčani položaj i dobru ventilaciju staklenika. Nije osetljiva na temperature oko nule, tako da se može izneti napolje već u aprilu mesecu.
  [​IMG]Gazania rigens „Sonnengold“

  Serija Gazania Morgensonne je rano cvetajuća, veoma kompaktna, sa tamno zelenim, sjajnim listovima, visine 15-20 cm. Iz ove serije vrsta Morgensonne Orange je dobitnik zlatne medalje na FLEUROSECT 1997. godine, intenzivne je oranž boje sa crnom sredinom.
  Serija Gazooima osobinu da i po lošim vremenskim uslovima (oblačno vreme), zadržava otvorene cvetove za razliku od drugih.
  [​IMG]Gazania – F1 Orange Flame

  Syngenta Seeds GmbH se u 2002. godini predstavlja na tržištu sa 7 svojih noviteta iz ove serije. Razlikuje se od svih prethodnih selekcija i po veoma krupnim cvetovima prečnika 10-11cm, snažnim i uspravnim cvetnim drškama i izuzetnim izgledom samog habitusa biljke. Dostiže visinu od 25 cm.
  [​IMG]Gazania rigens »Big Kiss White Flame«

  Zanimljiv je tamnije obojeni prsten koji građi cveta daje kod nekih selekcija izuzetan izgled.
   
 6. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  CVEĆARSTVO
  (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort Bojana Kokar, dipl. ing. hort
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama
  [​IMG]Osteospermum ecklonis

  Vrsta pripada rodu Dimorphoteca sa poreklom iz Južne Afrike, tako da u ovom rodu ima više predstavnika jednogodišnjih vrsta i perena, kao i zimzelenih grmolikih vrsta.
  Iz osnovne vrste zadnjih godina nastaju brojne sorte, tako da na cvetnom tržištu stalno ima noviteta raznih serija.
  [h=3]DIMORPHOTECA
  syn. Osteospermum ecklonis L.[/h] fam. Asteraceae
  dimorfoteka
  [​IMG]Cape Daisy „Nuanza Dark Pink“

  Cvetovi dimorfoteke su, zavisno od sorte, krupni 6-8 cm u prečniku i sa jezičastim laticama koje polaze iz izražene jastučaste sredine u pravilnom zrakastom rasporedu. Boje cvetova su od bele, krem, ružičaste, ljubičaste pa do bordo. Krunica je posebno atraktivna kod selekcije «Cape Daisy – Nasinga» gde su krunični listići iz osnove pravilno raščešljani, da bi se na sredini latice stisnuto spojile i onda u kašikastoj formi ponovo otvorile svoje vrhove.
  Listovi su šakasto izduženi, nepravilno urezani, dlakavi i tamno zelene boje. Visina stabla, zavisno od sorte, iznosi 20-40 cm, a rast je veoma ujednačen.
  [​IMG]Cape daisy „Nasinga Pink“

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Kod nekih sorti je razmnožavanje moguće i semenom, ali je daleko bolje i brže razmnožavanje reznicama. Ovaj, vegetativni način primenjuje se u normalnim terminima od sredine januara pa do kraja februara meseca. Režemo vršne reznice i stavljamo ih na ožiljavanje nakon čega ih sadimo u saksije veličine 11-12 cm u zemljišni supstrat koji u sastavu ima gline i kiselosti je Ph 6,0. Nakon užiljavanja počinjemo sa redovnom prihranom tečnim gnojivima u koncentraciji od 0,2 – 0,3% nedeljno. Prve tri nedelje, koliko traje period ožiljavanja reznica potrebna je temperatura od 20 -22°C (srednja dnevna je 18°C), a nakon toga se ona snižava na 16 – 18°C (srednja dnevna je 14°). Nedelju dana nakon ulončavanja reznica vrši se pinciranje vršnih delova i kada nakon dve nedelje dobijemo bočne izbojke dužine 2 cm, primenjujemo 0,5 – 0,8% basacel koji sa listova spiramo nakon tretmana. Kod bujnijih sorti ponavljamo primenu ovog stimulatora rasta. Nakon užiljavanja presađenih biljaka dolazi primena metode hladnog jutra kada temperaturu od 4 sata ujutro, pa do dest sati spuštamo na svega 8°C, što biljkama obezbeđuje čvrst rast i obilno cvetanje.
  [​IMG]Cape daisy „Nasinga Purple“

  Druga mogućnost je primena hladnog uzgoja pri kojoj skidanje reznica obavljamo novembra meseca, ožiljavamo ih na temperaturi od 20°C, sadimo u saksije 11 – 12 cm i držimo ih na temperaturi od 6 – 8°C od sredine decemra do sredine januara meseca. Nakon ovoga perioda temperaturu povećavamo na 12 –16 °C čime forsiramo razvoj cvetova i biljku dovodimo u punu fazu rasada sposobnog za spoljnu sadnju od kraja aprila do sredine maja, što je i optimalni period sadnje jednogodišnjih cvetnih vrsta.
  [​IMG]Osteospermum ecklonis Jamboana „White Spoon“

  Uslovi gajenja

  • Održavanje stalne vlažnosti tla, sem u hladnoj fazi uzgoja, kada treba smanjiti zalivanje.
  • Traži svetle položaje (najmanje 3.000 lux-a).
  • Potrebno je odstranjivanje precvetalih cvetova.
  [​IMG]Cape Daisy „Nuanza Cooper Purple“

  [h=3]Sorte i primena[/h] Na tržištu su najprisutnije sorte iz serije «Jamboana» sa novitetima S&G Flauersa iz 2003. godine «White Improved» bele boje i «Light Purple Improved» pink boje, niskog i kompaktnog rasta i sa potpunim cvetanjem.
  [​IMG]Cape Daisy se može uzgajati i kao malo drvo u saksiji

  U Selecta seriji «Cape Daisy Nasinga» imamo crvene, drap i bele boje sa primenom na cvetnim gredicama, kao i u većim dekorativnim posudama.
   
 7. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  CVEĆARSTVO
  (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)

  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama[/h]
  [h=3]D E L P H I N I U M[/h] fam. Ranunculaceae
  Ime roda dolazi od reči delphin što je aluzija na formu cveta pred rascvetavanje. Rod sadrži veliki broj vrsta, ali se kao jednogodišnje cvetne vrste gaje:
  [h=3]Delphinium ajacis[/h] Poreklo mu je Južna Evropa, Zapadna Azija i Severna Amerika. Stablo je visine 30-120 cm, najčešće nerazgranato, glatko, šuplje i slabo maljavo. Listovi su režnjeviti i slabo maljavi. Donji listovi su sa lisnom drškom, a gornji su sedeći. Cvetovi su sakupljeni u uspravne grozdaste cvasti dužine 12-20 cm sa cvetovima do pola punim i otvaraju se postepeno od osnove prema vrhu cvasti. Boja je ljubičasta, plava, roza ili bela.
  [​IMG]Delphinium ajacis – ljubičasta, roza, plava i bela boja cvetova

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Razmnožava se setvom semena i zato što ne podnosi pikiranje i presadnju najbolje je primeniti direktnu setvu na stalno mesto u periodu septembar-oktobar mesec. Jedan gram semena ima oko 450 semenki.
  [​IMG]Delphinium ajacis Pink

  Ako se seje direktno napolju na stalno mesto treba na 100 m[SUP]2[/SUP] posejati 50-100 grama semena. Setva se obavlja u redove koji su na rastojanju 20 cm jedan od drugog. Za proizvodnju 1.000 komada rasada u stakleniku treba posejati 5 grama semena. Optimalna temperatura do nicanja je 16[SUP]0[/SUP]C. Niče za 20-25 dana. U daljem uzgoju dovoljna je temperatura od 6-12[SUP]0[/SUP]C. Zahteva glinovito tlo, umereno vlažno i sunčanu ekspoziciju.
  [​IMG]Delphinium ajacis Kalsay Mix

  Serija Kalsey ima rane sorte, stablo nerazgranato, prave-ravne drške i pogodna je kako za spoljnu, tako i za stakleničku proizvodnju, a naročito za rezanje cveta. Boje cveta su tamno i svetlo plava, roza i bela.
  [h=3]Delphinium consolida [/h] [​IMG]Delphinium consolida ima krupne cvetove

  Ova se vrsta kod nas sreće kao autohtona. Ima jako režnjevite listove i stablo visine do 120 cm koje je jako razgranato. Cvetovi su krupni i skupljeni u cvasti dužine 20-30 cm. Cveta od juna do septembra.
  [​IMG]Delphinium consolida

  Sorte Exquisit su snažne, visoke sorte, tamno i svetlo plave, jasno crvene, roza i bele boje i idealne su za veće cvetne grupe na zelenim površinama, kao i za rezanje cveta.
  [​IMG]Delphinium je pogodan za izradu aranžmana posebnih dimenzija

  Primena Delphiniuma je zavisno od sorte, veoma široka. Najviše se proizvodi kao rezani cvet i koristi za izradu aranžmana posebnih dimenzija uz izuzetnu mogućnost primene koloritnog bogatstva.
  [​IMG]D. consolida sa bulkama na livadi

  U vrtnoj arhitekturi pogodna je primena Delphiniuma pored grupne sadnje na prigodnim položajima i pojedinačno u predbaštama, na travnim površinama, gde raskošno pokazuje svoj pravilni grmoliki habitus i dekorativni cvet.
   
 8. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=3]CVEĆARSTVO
  (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)[/h] Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=3]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama[/h] [h=3]D A T U R A M E T E L
  fam. Solanaceae
  [/h] [​IMG]Datura – zavodljiva otrovnica

  Sorta se gaji kao pojedinačna biljka ili u manjim grupama, često kao saksijska u žardinjerama. Cvetovi su krupne trompete veličine 10- 15 cm.
  Razmnožava se semenom od januara do februara u staklenicima pri temperaturi 20-22[SUP]0[/SUP]C .
  Seme se pre setve podvrgava stratifikaciji tako što se polaže u vlažni pesak nedelju dana pri temperaturi od 10[SUP]0[/SUP]C.
  [​IMG]Datura - botanički prikaz

  Za proizvodnju 100 komada rasada potrebno je sejati 200 semenki, a nicanje ponika je za 18-25 dana. Rasađivanje se obavlja u saksije veličine 12-14 cm.
  Traži svetlo, toplo i prozračno mesto sa srednje teškim zemljišnim supstratom Ph 5,5-6,5. Seme nakon setve treba tankim slojem zemlje prekriti. U daljem uzgoju rasada treba obezbediti temperaturu od 15-18[SUP]0[/SUP]C.
  [​IMG]Datura – plod i presek ploda

  Visina Datura je veoma različita i kreće se između 40 – 150 cm sa cvetovima koji su povijeni prema tlu ili stoje uspravno. Cvet traje kratko, ali je bogatsvo pupoljaka veliko i oni se naizmenično otvaraju dajući prelep cvetni utisak, tako da Datura ima visoku tržišnu cenu.
  Dature u semenu i cvetu sadrže alkaloide, posebno atropin, te treba izbegavati sadnju na domaku ruku male dece. Primena u farmakologiji je veoma široka.
  [​IMG]Datura metel – Double golden queen

  Najnovije selekcije D. Oesberg dale su Dature visine 40 cm sa cvetovima veličine 15 cm uspravljenim prema gore. Cvetovi su ispunjeni, violet, krem-žuti ili beli.
  Sorta Weisse Glockeima plavo-zelene listove i cvetove bele boje. Gaji se kao soliterna biljka i formira krošnju sa visinom do 1,5 m. Zasađena u tlu, može da izdrži mrazeve i obnavlja se niskom rezidbom stabla u proleće.
  [​IMG]Datura metel - Double purple

  U daljem prilogu dajemo zanimljivu priču o Daturi sa ciljem da zapamtite koliko ova lepotica može biti i opasna!
  [h=3]Priča o DATURI[/h] Sa ovom „đavoljom biljkom“ treba biti vrlo oprezan. Iako se koristi i kao lek, vrlo je otrovna, a smrt može da nastupi vrlo brzo
  Datura (Datura inoxia), tatula, anđeoska truba, beladona ili bunika, je jednogodišnja zeljasta biljka krupnih listova. Raste samoniklo na polusenovitim, vlažnim terenima i dostiže visinu do metar i po. Ima je svuda u svetu, pa i kod nas. Sve češće u mnogim dvorištima i vrtovima, od jula do oktobra, može se videti nestvaran prizor: sa razgranate krošnje, kao duguljasta zvona, vise na stotine cvetova opojnog mirisa bele, žute ili roze boje. Ali, ne dozvolite da vas previše opčini njena lepota. Datura se ne zove bez razloga i đavolja biljka. Ako padnete pod njen uticaj, recite zbog pameti. Jer, pored toga što je lekovita, ona je i veoma otrovna!
  Od davnina je poznato da datura ima opasan halucinogeni uticaj na čoveka. Zato je mnoga indijanska plemena, među kojima i Zuni, smatraju kao svetu. Poznato je i da se dosta koristi u magičnim ritualima. U starim spisima na sanskritu, kineskom i arapskom jeziku, o njoj se takođe govori kao o magičnoj biljci.
  Prilikom „vatrenih“ rituala mladi Indijanci, pored nešto malo hrane, dobijaju i sok od korena dature koji ih drži u stanju halucinacije čitavih osamnaest do dvadeset dana! Supstance koje sadrži izbrišu im sva sećanja. Poznate su priče o „živim leševima“ sa Haitija, odnosno siromašnim radnicima. Njih su vlasnici plantaža opijali daturom koja im je ubijala volju pa su tako postajali pravi zombiji. Zahvaljujući tome imali su besplatnu radnu snagu!
  [​IMG]Od davnina je poznato da datura ima halucigeno dejstvo na čoveka

  Zombiji sa Haitija
  U Južnoj Americi i Aziji se dešava da turistima željnim avanture sa lepim ženama, prostitutke stavljaju daturu u piće kako bi ih opile i opljačkale, a u Evropi ulični narkodileri umeju da umesto LSD poture daturu.
  I kod nas se nekada, na seoskim prelima i svadbama datura dodavala pojedincima u hranu ili piće kako bi uveseljavali društvo raznim ludorijama, počev od striptiza do hodanja četvoronoške… Naročito su na mete bili mirni i staloženi ljudi, kako bi od sebe pravili budalu, na radost okoline. I seoske vračare su daturom znale da „začaraju“ nepoželjne meštane, tako da bi ovi kopneli dok se u njima ne bi izgubio život.
  Datura je, kao što smo rekli, i lekovita. Po čitavoj Aziji i dalekom istoku koristi se protiv groznice, tumora, stomačnih i kožnih bolesti, nervoze i raznih psihičkih smetnji. U Indokini se i danas u cigarete od marihuane i duvana dodaje i seme i lišće dature za smirenje napetosti. Meksikanci je najviše koriste za mazanje otečenih zglobova. U afričkim zemljama koristi se kao lek protiv astme, od nje se čak pravi i pivo, a u kombinaciji s vinom i kanabisom (marihuanom) upotrebljavana je kao sredstvo protiv bolova prilikom manjih operacija.
  [​IMG]Ova zavodljiva lepotica može biti izuzetno opasna

  U modernoj medicini datura se najčešće koristi kao sredstvo protiv astme. Lekovite supstance koje ova biljka sadrži su: alkaloiden atropine, scopolamine, hyoscyamine i mandragorine. Atropin, koji se izdvaja za proizvodnju leka, povećava jačinu morfina (glavni sastojak opijuma iz maka), koji se kombinuje u sredstvima za umirenje jakih bolova.
  Znaci trovanja
  Najvažnije je znati koja je doza dozvoljena, a to je baš ono što se bez ispitivanja u laboratoriji neke farmaceutske industrije ne može utvrditi. količina otrovnih materija u biljci varira od podneblja do podneblja, pa nijedna doza odoka ne može biti pouzdana. Zato je, za svaki slučaj, neophodno prepoznati znake trovanja daturom, a to su: izrazito sušenje usta i grla, neizdrživa žeđ, proširene zenice, zamućenje vida, slabost mišića, vrtoglavica, glavobolja, neobuzdan smeh, razuzdano veselje, a zatim i haluciniranje, drhtavica, gubitak svesti i – na kraju – smrt!
  U lekovite svrhe se obično puše listovi dature ili se od njih, korena, cvetova ili semenki, pravi čaj. Međutim, postoji realna opasnost da i u sasvim maloj dozi bude veliki procenat alkaloida (jaka otrovna azotna jedinjenja u biljkama), što za posledicu može da ima paralizu, ludilo ili smrt. zato se u avanturu s daturom nikako ne treba upuštati. Ovo je stvarno đavolja biljka!
  Dana Stanković
   
 9. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  [h=3]CVEĆARSTVO[/h] (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama[/h] [h=2]CUPHEA IGNEA
  fam. Lytraceae[/h] U narodu je poznata kao kufeja.
  [​IMG]Cuphea ignea – cigaretica

  Malo je gajena vrsta koja 1995. dolazi najpre u Nemačku, pa zatim i kod nas.
  Rod kuphea ima polu grmoliko stablo sa brojnim vrstama koje srećemo kao uspravne po rastu.
  C. cyanea, visine do 50 cm sa krupnim jajasto eliptičnim i veoma lepljivim listovima i cevastim cvetovima koji cvetaju od početka maja pa do kasne jeseni.
  [​IMG]Cuphea cyanea „Pink Mouse“ – cveta od početka maja do kasne jeseni

  Vrsta C. hyssopifolia – japanska mirta, je niski žbun koji dostiže svega 20 – 30 cm, sa sitnim i sjajnim listovima 2 – 3 cm, tamno zelene boje. Obasuta je brojnim ljubičatim, skerletno crvene – oranž boje ili belim cvetovima, koji se rascvetavaju u proleće i u jesen.
  [​IMG]C. hyssopifolia – obasuta je brojnim ljubičastim cvetovima

  C. pallida je vrsta visećeg habitusa koja svojim rastom dostiže do 80 cm i ima krupnije cvetove cevastog oblika sa snažnom oranž-ljubičastom bojom.
  Vrsta C. Ignea – cigaretica, je grm visine 30 cm sa svetlo zelenim listovima naspramnog rasporeda i eliptičnog oblika sa svetlom, istaknutom nervaturom. Cvetovi su joj cevastog oblika, tamno oranž-crvene boje koji cvetaju od proleća pa do jeseni.
  [​IMG]Cuphea ignea „Magine“

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Sve kufeje možemo uspešno razmnožavati vegetatativno, reznicama, dok Japansku mirtu i cigareticu možemo razmnožiti i semenom.
  Reznice skidamo sa matične biljke u februaru mesecu. Režemo ih na dužinu od 5-6 cm i zabadamo u supstrat za ožiljavanje na temperaturi od 22°C, gde ukorenjavanje traje do tri nedelje. Zabadanje reznica možemo raditi i direktno u saksije gde stavljamo 2-3 komada zajedno, ili u saće iz koga ožiljene reznice sadimo u finalne saksije u kojima biljke negujemo do potpunog formiranja rasada za prodaju.
  Za proizvodnju koristimo supstrat kiselosti Ph 5,5 – 6,0. Prihranjivanje vršimo desetodnevno sa tečnim gnojivima za cvetajuće biljke i sa smanjenim prisustvom azota. Japanska biljka traži nešto višu temperaturu u daljem uzgoju rasada i to 16 – 18°C, dok ostale samo 12 – 15°C.
  Kufeje koje smo razmnožili setvom semena za svoj uzgoj trebaju period od novembra, kada ih sejemo, pa do aprila iduće godine, dok reznično proizvedene biljke dospevaju za 3-4 meseca.
  Sem japanske mirte, sve kufeje pinciramo u uzgojnom periodu 2 – 3 puta zbog povećanja bokora. Kako samoodbacuju cvet ne moramo ga skidati u precvetaloj fazi.
  [​IMG]Cuphea ignea „Medaillon“

  Uslovi gajenja:

  • Biljka traži sunčane položaje, dok cveta i u polu senci.
  • Ne škodi joj ni jači vetar, veoma je stabilna i otporna biljka.
  • Redovno se zaliva i moramo konstantnu, umeru vlažnost tla održavati, ne sme se zasušiti jer tada hoće da odbacuje svoje pupoljke.
  [​IMG]C. pallida „Extra“ – vrsta visećeg habitusa

  Primena
  Vrste sa poleglim habitusom sadimo u viseće posude ili korpe, kao i u balkonske sandučiće. Sadnja može biti čista ili mešana kada možemo koristiti verbene, salvije, kao i sanvitalije.
  Zbog svog dobrog bokorenja i razvijenog korenovog sistema vrstu C. Ignea možemo koristiti i za sadnju na javnim zelenim površinama ili u baštama kada je sem u čistoj sadnji interesantna i u kombinaciji sa žutim sortama jednogodišnjeg cveća, kao što je kadifica ili cinija.
   
 10. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  25.040
  Zahvala:
  3.551
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  CVEĆARSTVO
  (Segmenti knjige CVEĆARSTVO – u rukopisu)
  Dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort.
  Bojana Kokar, dipl. ing. hort.
  Cvetne vrste na otvorenom prostoru
  [h=4]JEDNOGODIŠNJE CVETNE VRSTE
  Sezonsko – letnje cveće za sadnju na zelenim površinama[/h] [h=3]CONVOLVULUS SABATIUS
  fam.Convolvulaceae[/h] Narodna imena: plavi vodopad, modra puzavica, uvijeni ladolež
  [​IMG]Convolvulus Sabatius sađen u kombinaciji sa drugim vrstama, kao puzajuća biljka na kosom, kamenitom terenu

  Rod je dobio ime po uvijenom stablu – convolvo. Imamo oko 150 vrsti ovoga roda koje vode poreklo iz severozapadne Afrike, Sicilije i Španije.
  Stablo je povijeno, dlakavo i uvrće se. Brzog je rasta i dostiže dužinu do 5 metara. Listovi su srcasti, naizmeničnog rasporeda u gustom sklopu i tamno su zelene boje. Cvetovi su krupni, 7 – 8 cm u prečniku, točirastog oblika na dršci dugoj 7 – 8 cm i formiraju se celom dužinom stabla, često po 2 – 3 zajedno ili su pojedinačni. Krunica je nebo plave boje sa beličastim rubom i sa zvezdasto belim centrom. Cvetovi se otvaraju samo danju pri sunčanom vremenu, a noću su potpuno zatvoreni.
  [​IMG]Cvet Convolvulus S. je sraslih latica, sa oštrim ivicama i istaknutim prašnicima i tučkom

  Razmnožavanje i proizvodnja
  Najbolji način razmnožavanja je vegetativnim putem – reznicama koje uzimamo sa matičnih biljaka smeštenih pre mraznih dana, u staklenike na temperaturi od 10°C. Sa razmnožavanjem počinjemo februara – marta meseca.
  Ukoliko želimo proizveden rasad za ranije cvetanje za tržište u klimatski pogodnim regionima, pribegavamo uzimanju reznica u avgustu – septembru mesecu i primenjujemo hladnu fazu tako što ih nakon ožiljavanja i sadnje u saksije držimo 6 – 8 nedelja na temperaturi 5-8°C do kraja januara kada je povećavamo na 12 – 13°C. Pri odabiru reznica moramo uzimati dobro dozrele izbojke i rezati ih na dužinu od 5 cm. Sadnju vršimo u supstrat kiselosti Ph 6,0 a sadimo po 2 – 3 komada reznica u jedno saće.
  Dve nedelje nakon ulončavanja ožiljenih reznica vršimo prikraćivanje vrhova. Nakon porasta izbojaka do 3 cm primenjujemo alar u koncentraciji 0,25 – 0,5%.
  [​IMG]Convolvulus S. Manati

  Uslovi gajenja:

  • Biljka traži redovno zalivanje i prihranu nedeljno sa tečnim gnojivima u koncentraciji od 0,1 – 0,2%, kao i hemijsku zaštitu jer u slučaju preterane vlažnosti dolazi do pojave truleži na korenovom vratu, kao i do sive plesni koja dovodi do propadanja cvetova.
  Traži sunčane položaje, ali ne podnosi previsoke temperature.
  [​IMG]Convolvulus Sabatius Blaue Mauritius

  Primena
  Hibrid Blaue Mauritius je svojom svetlo plavom bojom veoma atraktivna biljka i najčešće primenjivana. Postoji i sorta Blue koja je boje lavande.
  [​IMG]Convolvulus Sabatius Moroccan Glory Vine, kao padajući, u žardinjeri kombinovan sa ostalim cvetnim vrstama

  Osnovna primena je u visećim posudama, zatim u žardinjerama i isto tako je moguća sadnja i na otvorenim površinama kada se primenjuje kao pokrivač tla.
  [​IMG]Polegla sorta Convolvulus S. sa visokom vrstom Agapanthus sp. na poluzasenčenom položaju
   

Preporučite stranicu