Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Apple priznao problem Mac računara sa malverom

Diskusija u 'Apple' započeta od sendi, 13.04.2012.

 1. sendi

  sendi Legend

  Postova:
  29.060
  Zahvala:
  145
  [h=1]Apple priznao problem Mac računara sa malverom
  [/h]

  Kompanija Apple je najzad priznala da korisnici njihovih mašina imaju problem sa malverom i obećala je da će srediti problem putem zakrpe. Ipak, eksperti navode da je ovde u igri mnogo više od jednog virusa ili jednog problema. Naime, još od početka devedesetih se postepeno pojavljuju sve veći i veći problemi sa malverom. No, Apple je nekako uspevao da bude van tih tokova, Mnogo je razloga zašto i kako - mali tržišni udeo, specialni kod OS-a, i tako dalje. Na taj način je izgradio imidž koji ga je pratio toliko godina, da njegovi proizvodi nemaju problema kao svi ostali i da su iznad problematike malvera, koja je potresala ostatak računarskog tržišta. Sada je ta vrsta ugleda, ili bolje reći dobrog glasa, postala ugrožena.  [​IMG]


  Najnoviji problem nosi ime "Flashback", a poznat je i kao "Flashfake". Radi se o trojancu koji je evoluirao iz više srodnih aplikacija, koji se maskira kao Java aplikacija na određenim web sajtovima. Korisnici koji ga odobre nisu svesni da se izvršava kod koji iskorišćava problem u Java platformi kompanije Oracle, i na taj način se instaliraju backdoor kontrolni programi zaobilaženjem ograničenih odbrambenih mogućnosti u OS X operativnom sistemu. Pogođene mašine postaju "botovi", koje napadači koriste za slanje spama ili za druge potrebe. Navodi se da je Flashback inficirao oko 600 hiljada mašina, od toga 300 hiljada samo u SAD. Oko 98% inficiranih mašina su Mac računari.

  Apple je isporučio zakrpe kako bi regulisao problem sa Javom koji je Flashback koristio, i izbacio tzv. Knowledge Base post u kome upozorava vlasnike Mac mašina na ovaj malver, priznajući visoku stopu infekcije. Ovo je verovatno prvi put da je Apple otvoreno priznao ovakav tip problema. Prethodni veliki problem sa Trojancem, imena MacDefender, koji je inficirao oko 5% svih Mac računara na svom vrhuncu, Apple je rešio na tih način, tako što je izbacio zakrpe i alatke za uklanjanje. Ono što je privuklo pažnju tom prilikom jeste bio procureli memo kojim je Apple izdao instrukcije za tehničko osoblje da lažu svoje mušterije i da ne informišu korisnike o infekciji računara. Kompanija je sada pripremila alatku koja uklanja Flashback. Prema navodima kompanije Symantec, izgleda da ista već deluje, imajući u vidu da je broj inficiranih Mac računara spušten na 270 hiljada.

  Ipak, ostaje pitanje imidža kompanije Apple. Američka kompanija je poznata i po tome što uporno odbija ponude za saradnju kompjuterskih i bezbednosnih stručnjaka koji žele da pomognu da se poboljša stabilnost platforme. Zapravo, danas hakeri smatraju da je Mac platforma najlakša za hakovanje. Upravo su Apple računari bili najbrže hakovani na skorašnjim takmičenjima ovog tipa, koja se redovno organizuju.

  Izvor: Dailytech


   
 2. nenad.s

  nenad.s

  Postova:
  1
  Zahvala:
  0
  Pol:
  Muški
  Jao!!! Raspade mi se računar od virusa!!! Razboleo mi se Mountain Lion!!! …
   

Preporučite stranicu