Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Ako zrno ne umre (2010)

Diskusija u 'Domaći Filmovi' započeta od Shane, 30.10.2016.

 1. Shane

  Shane Moderator Moderator

  Postova:
  5.024
  Zahvala:
  21.412
  Lokacija:
  N/A
  Poslednja izmena od urednika: 17.02.2017
 2. katamaniak

  katamaniak Urednik

  Postova:
  2.823
  Zahvala:
  16.374
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Ako zrno ne umre (2010)


  [​IMG]


  [​IMG]  [​IMG]
  Ako zrno ne umre nudi gledaocima univerzalnu i provokativnu priču o značaju čovekove volje u očuvanju sopstvenog identiteta i autentičnosti. Film je inspirisala dve stotine stara rumunska legenda o fantomskoj crkvi koja putuje Dunavom, stvarajući pozadinu za savremenu priču o sudbini dva oca, Srbina i Rumuna, čiji se životi ukrštaju na ovoj reci. Rumunu traži svoju kćerku odvedenu u belo roblje na Kosovo, a Srbin telo svog sina poginulog u saobraćajnoj nesreći u Rumuniji. Oni upoznaju skeledžiju koji se priseća legende o crkvi koju su rumunski seljaci neuspešno pokušavali da popnu na brdo u vreme kada su Pravoslavne crkve bile zabranjene u Rumuniji. U ovaj zaplet autor učitava nekoliko slojeva priče. Prvi čini jedan od ''akutelnih problema u ovima krajevima - trgovina ljudima. Druga priča nam oslikava vrlo često absurdna, gotovo groteskna, društva u post-komunističkoj eri. Sledeća nam govori o snazi ljudi da istraju u svojim poduhvatima, kako onima iz naših dana, tako i o onima iz doba naših predaka. Tu je onda i sudbina koja ume neočekivano da reši neke tragične situacije i da svemu u jednom trenutku udahne smisao'' reči su Siniše Dragina, reditelja filma.

  O REDITELJU

  Siniša Dragin, autor filma i dugogodišnji snimatelj Rojtersa, afirmisao se kao reditelj kroz nagrađene filmove kratkog metra. Nakon glavne nagrade za prvi kratki film 'Tuga crnog zlata na filmskom festivalu u Oberhauzenu, usledila su brojna priznanja i prvi dugometražni filmovi - višestruko nagrađivani Dugo putovanje vozom i Svakog dana Bog nas ljubi u usta. ''Svi moji dosadašnji filmovi se bave realnošću koja me okružuje. Pokušavam kroz njih da nađem ključ za njeno razumevanje. Ako zrno ne umre je još jedan korak u tom pravcu, kompleksna freska sadašnjosti, potpomognuta senkom prošlosti'', pojašnjava Dragin.

  režija: Siniša Dragin
  uloge: Mustafa Nadarević, Joana Barbu, Miloš Tanasković, Dan Konduraće, Franc BUhriser, Milenko Pavlov, Goran Radaković, Simona Stojčesku

  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]
  [​IMG]


  Hidden Content:
  **Skriveni sadržaj: Morate kliknuti 'Hvala' prije nego sto mognete vidjeti skriveni post.**

   

Preporučite stranicu