Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

18. Dani orgulja – Dies Organorum u Beogradu

Diskusija u 'Kultura' započeta od crvendac_011, 19.06.2018.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  35.204
  Zahvala:
  20.897
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  18. Dani orgulja – Dies Organorum u Beogradu

  [​IMG]

  Od 24. juna do 4. jula biće održan 18. međunarodni festival „Dani orgulja – Dies Organorum“ u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

  Neiscrpne mogućnosti ovog velikog instrumenta i bogatstvo njegovog zvuka svake godine publici se predstavljaju kroz dinamičan program iz neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa, obuhvatajući periode od baroka do savremenog doba.

  Programska koncepcija 18. izdanja festivala Dani orgulja bazira se na koncertima resitalskog tipa i ovom prilikom Beograd će posetiti i predstaviti se publici, neki od najtraženijih koncertnih orguljaša današnjice.

  Dani orgulja – virtuozi i novi talenti

  Festival će u nedelju, 24. juna svečano otvoriti Kalevi Kiviniemi, svetski poznati koncertni orguljaš iz Finske koji je samo tokom prošle godine održao oko 100 koncerata.

  Međunarodna kritika ubraja ovog orguljaša među najuticajnije muzičare našeg doba, a beogradskoj publici će se predstaviti poznatim delima A. Hačaturjana, J. Sibelijusa, M. de Falje i drugih autora.Za dž

  U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom realizovaćemo koncert orguljaša mlađe generacije Marka Paolačija (Marco Paolacci), koji radi na Konzervatorijumu za crkvenu muziku u Sankt Peltenu.

  Za program beogradskog koncerta u ponedeljak, 25. juna odabrao je ostvarenja Bukstehudea i Mocarta, kao i kompozicije Perta i orguljaša Danksagmilera, poznatog beogradskoj publici sa prethodnih izdanja Festivala.

  Narednog dana, u utorak 26. juna nastupiće nemački orguljaš, dobitnik nagrade Echo (ECHO), Kristijan Šmit (Christian Schmitt), jedan od najtraženijih koncertnih orguljaša današnjice, o čemu svedoče i pozivi iz Berlinske filharmonije, Salcburškog festivala i bečkog Muzikferajna.

  Šmit će u Beogradu izvesti dela J. S. Baha, Arva Perta, ali i dela manje poznatog nemačkog orguljaša i kompozitora, Gustava Merkela.

  Posle koncerta u Zagrebu, ruski orguljaš Danijel Zarecki (Daniel Zaretsky), šef odseka za orgulje i čembalo na Državnom konzervatorijumu Sankt Peterburga Rimski-Korsakov, predstaviće program pod nazivom „Bah i muzika francuskih i ruskih katedrala“, u četvrtak 28. juna. Program će obuhvatiti dela Baha, Vidora, Vijerna, Prokofjeva, Čajkovskog i drugih francuskih i ruskih kompozitora.

  Subota, 30. jun, posvećena je džezu i improvicaciji. Nemački orguljaš Martin Šturm (Martin Sturm) čija je specijalnost improvizacija na ovom instrumentu, zajedno sa našim poznatim kompozitorom i saksofonistom Borisom Kovačem i perkusionistom Lavom Kovačem, izvešće program pod Ispitivanje granica zvuka orgulja džezom i drugim imptovizacijama. Publika će imati priliku da uživa u melodijama džez standarda.

  U ponedeljak, 2. jula, nastupiće italijanski orguljaš Rikardo Kosi (Ricardo Cossi) iz Trsta, koji je nastupao širom Evrope. Kosi će svirati dela Šumana, Franka, Bosija, Rahmanjinova i Šredera.

  Posle nekoliko godina pauze, na festivalu ćemo ponovo slušati muziku za orgulje četvororučno. Na zatvaranju, u sredu, 4. jula će se predstaviti orguljaš Nenad Đukić (iz Srbije, koji živi i radi u Švajcarskoj), zajedno sa francuskom orguljašicom Aurorom Bal.

  Glavni deo repertoara je čuvena svita „Krcko Oraščić“ P. I. Čajkovskog, ali su na repertoaru i kompozicije Mocarta i drugih autora.

  Dani orgulja za najmlađe

  Koncertni program namenjen edukaciji najmlađe publike će se odvijati u Muzeju nauke i tehnike i u Katedrali.

  U nedelju, 1. jula, u Muzeju nauke i tehnike, orguljašica Višnja Dimitrijević i udruženje Artish:lab predstaviće program za decu od dve do pet godina.

  Posle toga, koncert će održati Marija Družijanić sa svojim učenicima iz MŠ „Stanković“ za decu predškolskog i školskog uzrasta.

  Ove godine za decu školskog i predškolskog po prvi put biće priređen koncert u Katedrali Blažene Djevice Marije. Ovaj koncert, pod nazivom „Susret sa kraljicom instrumenata“, biće održan 3. jula u utorak, a na njemu će nastupiti Nenad Đukić i Aurora Bal, koji su za decu pripremili neke od najpopularnijih melodija za orgulje kako bi im što bolje dočarali instrument.

  Ulaz na koncerte Festivala je slobodan i dostupan svim zainteresovanim građanima.

  Edukativni deo festivala, objedinjen u Letnjoj školi orgulja, i ovog puta će sadržati majstorske radionice i predavanja gostujućih orguljaša. Letnja škola orgulja je besplatna i namenjena učenicima i studentima orgulja iz Beograda i regiona. (danubeogradu.rs)

  18. Dani orgulja – Dies Organorum – program

  Nedelja, 24. jun 2018. (20.30)
  Katedrala Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 15)
  Svečano otvaranje festivala – Kalevi Kivinemi (Finska), orgulje

  Ponedeljak, 25. jun 2018. (20.30)
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Marko Paolači (Austrija), orgulje

  Utorak, 26. jun 2018. (20.30)
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Kristijan Šmit (Nemačka), orgulje

  Četvrtak, 28. jun 2018. (20.30)
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Danijel Zarecki (Rusija), orgulje – Bah i muzika francuskih i ruskih katedrala

  Subota, 30. jun 2018. (20.30)
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Martin Šturm (Nemačka), orgulje, Boris Kovač, saksofon i Lav Kovač, perkusije ( Srbija) – Ispitivanje granica zvuka orgulja džezom i drugim improvizacijama

  Nedelja, 1. jul 2018.
  Muzej nauke i tehnike (Skenderbegova 51)

  Koncerti za decu u Muzeju

  10.00… Orgulje u Artiš labu – za decu od dve do pet godina
  Višnja Dimitrijević, orgulje i Artysh:lab

  11.30… Susret sa kraljicom instrumenata – za decu predškolskog i školskog uzrasta
  Marija Družijanić, orgulje i učenici MŠ Stanković

  Ponedeljak, 2. jul 2018. (20.30)
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Rikardo Kosi (Italija), orgulje

  Utorak, 3. jul 2018. (11.00)
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Koncert za decu u Katedrali
  Susret sa kraljicom instrumenata – koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta
  Duo Nenad Đukić i Aurora Bal, orgulje

  Sreda, 4. jul 2018. (20.30)
  Katedrala Blažene Djevice Marije
  Zatvaranje festivala
  Duo Nenad Đukić (Srbija/Švajcarska) i Aurora Bal (Francuska/Švajcarska), orgulje

  (Danubeogradu.rs)
   

Preporučite stranicu