Sola Scriptura- da li je dovoljno

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.345
I šta je problem sa izjavom? Sada po tvom ispada da svako iznosi neistinu ko ovo kaže.

Po plodovima ćete ih njihovim prepoznati
"? Nije li upravo vjerska histerija u prvoj polovici 19. stoljeća među američkim protestantskim fundamentalistima iznjedrila histerične spodobe i histerične plodove? Valja reći kako je "iskra" zapaljena među engleskim protestantima, a onda je preskočila Ocean i kao "najzapaljivije" tlo zahvatila Ameriku.

- Joanna Southcott: Rođena i živjela u Engleskoj. Pridružuje se metodistima i sama se predstavlja kao proročica, objavljuje brojne pamflete u kojima su njene objave. Imala je ekstaze (isto kao i Ellen White) te je najavila brzi Kristaov dolazak. Vodila je unosan posao u prodaji svojih knjiga, opet kao Ellen White. Čudno, kako se čini, mnogi vodeći propovjednici u Engleskoj su joj vjerovali, a tisuće su postale njeni sljedbenici, tako da su u nekoliko godina brojali više od sto tisuća. Ona je samu sebe smatrala zaručnicom Jaganjca i proglasila, kada su joj bile šezdeset četiri godine, da je trudna s pravim Mesijom, kojeg nosi od 19. listopada 1814. Joanna Southcott tvrdila je da je pozvana "opečatiti" sto četrdeset i četiri tisuće Otk. 7,1-4. Ellen White je tvrdila da ima poruku za "pečaćenje" sto i četrdeset i četiri tisuće, znakom subote. Čini se da je Ellen White, nakon puno vremena, kopirala Joannu Southcott na razne načine. Joanna je umrla u svojoj samoobmani 27. 12. 1814., ali njeni sljedbenici nastavili su do 1831. pridržavati se židovske subote.

- Joseph Smith i Mormoni: Ovaj "prorok" i njegove vizije i objave su također dobro poznati. Smith je rođen 1805., a umro je 1844., iste godine kad je Ellen White počela primati objave. On je postao poznat u velikom religijskom buđenju, kao što je Ellen White u Adventnom pokretu 1843-1844. Kao i Ellen White bio je neobrazovan siromašan i nepoznat. Njegova "viđenja" i "objave" počele su 1823., kao i susreti i razgovori s anđelima. Drugi Kristov dolazak bio je blizu, tvrdio je, otuda i ime "Sveci posljednjeg dana." Njegovi sljedbenici su "sveci", a sve ostale Crkve su poganske ili bezbožničke. Sljedbenici Ellen White jednako tako su sveci, a sve ostale Crkve su "Babilon" i otpadnice. Što se tiče "darova" u crkvi Mormoni čak nadmašuju Adventiste. Osim što imaju proroka, oni imaju i apostolsku zadaću činjenja mnogih čuda, imaju dar jezika, i mogu pokazati mnoga proroštva koja su potpuno ispunjena. Oni također imaju novu Bibliju, novo Otkrivenje, oformili su potpuno novu zajednicu, neće imati ništa zajedničko s drugima, ali preobraćat će sve druge. Mormoni, isto kao i Adventisti sedmog dana koji tvrde da oni moraju biti istinita Crkva jer imaju živog proroka i progonjeni su, tvrde da oni imaju živog proroka i da su progonjeni tisuću puta više od Adventista. Smith i drugi bili su ubijeni, mnogi su premlaćeni, mazani katranom, napadani trulim jajima, kamenovani, maltretirani, otjerani izvan grada i izopćeni. Stoga oni moraju biti istinita crkva! Za usporedbu, Adventisti su u odnosu na Mormone pretrpjeli sitnicu. Adventisti zapravo i neznaju što je progon, a pokazuju se kao da jedva čekaju da se prikažu mučenicima.

- Eddy i Kršćanski Scijentisti: Gospođa Eddy je rođena 16. srpnja 1821. u New Hampshireu, a umrla je 3. prosinca 1910. kraj Bostona. Prema gospođi Eddy sve je samo um, duh, načelo. Nema osobnog Boga, nema đavla, nema anđela, nema grijeha, ni zla, ni bolesti, ni pakla, ni vječne kazne, ni izgubljenih duša. Isus je samo čovjek, nema uskrsnuća, ni drugog dolaska, nema dana suda, dijelovi Biblije samo su mitovi i zablude, Bog nikada ne odgovara na molitvu. Reklo bi se kako je ovo suprotnost onome što nalazimo kod Ellen White, ali obje proročice, s tako suprotnim teorijama, nalaze spremne sljedbenike. Sljedbenici i jedne i druge vjeruju svom vlastitom proroku s jednakom predanošću i spisima svake od njih kao nadahnutima i nepogrešivima. Ovi spisi su njihove Biblije, koje objašnjavaju ono što Božja Biblija govori.

- Charles T. Russell: Sam je sebe imenovao 'pastor' Russell. Russell je postavio brojne datume za dolazak kraja svijeta, posljednji je bio 1914. U listopadu iste godine rekao je: "Vremena pogana" bila bi ispunjena. Njegovi sljedbenici tvrde da je on bio najveći čovjek koji je živio od apostola i da je njegova vjerska zajednica jedina prava Crkva. Sve ostale su Babilon. Russell je živio u isto vrijeme kad i Ellen White i gospođa Eddy. Sljedbenici svakog od njih prihvatili su svog vođu kao jedinog nepogrešivog Božjeg proroka. Mogu li svi oni biti u pravu?

- Alexander Dowie: Dowie je bio još jedan zagovaratelj božanskog nadahnuća - drugi Ilija. Godinama je uživao široku popularnost. Tvrdilo se da je izveo na stotine čudesnih izlječenja. Privrženost i entuzijazam njegovih sljedbenika bili su bezgranični. Novac je pritjecao slobodno. Kao i svi ostali iz plejade "histeričara" bio je nekritičan i svojevoljan. Njegova riječ bila je zakon. Zahtijevao je strog vjerski život, nadmašujući čak i Ellen White.

- Ellen White: Puno je već o njoj rečeno, a sličnosti s ovima gore pokazane su u prikazu svakog od njih pojedinačno.

Mogu li svi ovi gore biti u pravu? Naravno da ne mogu. Ne samo da nisu svi oni u pravu, nego su svi oni gomila lažnih proroka koja je proizvela histeriju koja je u zraku i u ovim našim vremenima, pa i na ovom forumu.
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
To treba svaki hrišćanin da radi. Da proverava Pismom svaku nauku.

И када видиш шта пишу Иринеј (око 140 - ? ) и Јустин Мученик (105 - 165), да ли доводиш у питање адвентистичко супротно тумачење? Мислиш ли да су први хришћани били у криву, сви хришћани током векова такође, а да некакве творевине из америчких забити боље познају хришћанску догматику? Питаш ли се икада?
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape, naveo si zaista neke od propovednika i istrazivaca Biblije u 19 veku.
Nema nista protiv te tvioje liste, samo me iznanadjuje da si ti pocveo tek od 19 veka a ne od pocetka.

Zar nisi trebao da pocnes ovako:
U prvom veku n.e. postojala je starozavetna crkva koja je osnovana po Bozijem planu. Izriljski narod bio je zaduzen da sve mnogobozacke narode upozna sa pravim Bogo.


U to vreme, javlja se Isus Hristos iz Nazareta i poziva svoje ucenike, ne pitajuci bas nista postojece svestensvo, i osniva svoju Crkvu usled judajizma. Sta mislis kako se to moglo desiti da On uopste nije priznao postojece svestenstvo koje je osnovano po Bozijem planu? A na veliku nesercu, ono svestenstvo Ga je prvo osudilo na smrt.

U toj Hristovoj crkvu ustaje Arije, koji se suprostavio tadasnjem ucenju crkve.
Kasni javljaju se Valdenzanski hriscani koji su se odvojili od Crkve.


U V veku javlja se PAPSTVO koje je zelelo da sve podjarmi pod svoju vlast.

Zbog tih neslaganja 1054, godine, Rimska delegazija zvanicno iskljucuje Istocbnu pravoslavnui crkvu.
A Mihajlo Kiruralije, Carigradski patrijar sakupi ostale patrijarhe i episkope i ISKLJUCI ZAPADNU CRKVU.


Krasno, zar ne? Tako su ostale dve suparnicke crkve obe iskljucene od hirotonisanih i ovlascenih kardinala, patrijaraha i episkopa.
I to nije trajalo od dorucksa do vecera, nego i posle hiljadu godina jos uvek postoji.

Onda u 15.veku ustaje ugledni profesor teologije, odani katolik, Martin Luter i javno dojkazuje da papa gresi sto prodaje duhovne darove za velike pare. I sam znas da je to bio prvi razlog istupanja iz katolicke crkve.

Slape, vidis li ti kakva je to konfuzija nastala i pre pojave protestantizma?

Slazem sa sa tobom, da ni protestantizam nije izvrsio svoju ulogu koju je trebao da izvrsi.

Zato su ljudi u poslednjih vekova poceli da se vracaju biblijskom ucenju, jer to je temelj Hriscanstva koje je Hristo osnovao.

Za sada ovo je dosta
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
И када видиш шта пишу Иринеј (око 140 - ? ) и Јустин Мученик (105 - 165), да ли доводиш у питање адвентистичко супротно тумачење? Мислиш ли да су први хришћани били у криву, сви хришћани током векова такође, а да некакве творевине из америчких забити боље познају хришћанску догматику? Питаш ли се икада?

Adriane, molim te da pazljivo procitas komenatr koji sam uputio Slapu.

Amerikanci su gresnici kao i svi ostali, i svima nama je potrebna Bozija milost da nas spase. Medjutim, ako sledimo pravac predanja, a odbacijemo Bibliju koju su Hristos i apostoli proucavali i sledili nazivajuce je Bozja rec i Pismo koje je od Boga dano, zar da ne slusamo te svete ljude koji su bili prvi temelji hriscanstva?

Ako neko odbacuje Bibliju, odbacuije i njenog Autora, a Pavle je jasno naveo da je njen Autor Bog.
 
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Нико од нас не одбацује, зар толико не видиш? Проблем није Писмо, већ тумачење. Ако је Библија (реч Божија) најбоље оружије, зашто не читати упутство за употребу оних који су први користили? Који су чули и видели од оних чија су имена унутра. Уместо оних који су погубљени због своје (наше) вере, ја треба да слушам и читам упутства неких окултиста и лажних пророка? Тешко.

Имаш добар текст Јустинов, па ако имаш савести ти размисли. Он се расправљао са Јеврејима суботарима који су му се ругали. А ако те не занима, под изговором да то није у Библији, онда теби Библија више не може помоћи. Јер ти си дебело насео на предање суботарско (милеритско).
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Adrian, ZA TEBE su svi lažni koji ne žive u tvojoj državi gde je većinska tvoja vera.
ALI, to ne mora da bude slučaj sa drugima koji žive u drugim verama i državama.

U tom slučaju - ko si ti da sudiš o tome ko je istinit, a ko ne.

To sudi i osvedočava Bog, Sveti Duh, i Božja reč i istorijski kontekst.

Dakle, za tebe je Ellen White lažni prorok, za nas je pravi, potvrđen Duhom i silom Božjom da menja ljudsko srce, i biblijom i istorijskim koontekstom.

Ellen White nije padala u trans, ali je imala vizije, identično starozavetnim prorocima, i obećanju Božjem da će on dati i "SNOVE I VIZIJE"

I posle ću izliti duh svoj na svako telo, i proricaće sinovi vaši i kćeri vaše, starci će vaši sanjati sne, mladići će vaši viđati utvare.
I na sluge ću i na sluškinje u one dane izliti duh svoj;
I učiniću čudesa na nebu i na zemlji, krv i oganj i pušenje dima.
Sunce će se pretvoriti u tamu i mesec u krv pre nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji."
( Joilo 2. 28 - 31 )

Postoje tekstovi u bibliji gde su prorocima bile otvorene oči, i koji nisu disali prilikom vizija.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.345
Slape, naveo si zaista neke od propovednika i istrazivaca Biblije u 19 veku.
Nema nista protiv te tvioje liste, samo me iznanadjuje da si ti pocveo tek od 19 veka a ne od pocetka.

Tvoja sekta datira u 19. stoljeće, a proročica ti je jednaka onim drugima koje sam nabrojao. Eto, zato sam malo o njima pisao.

U to vreme, javlja se Isus Hristos iz Nazareta i poziva svoje ucenike, ne pitajuci bas nista postojece svestensvo, i osniva svoju Crkvu usled judajizma. Sta mislis kako se to moglo desiti da On uopste nije priznao postojece svestenstvo koje je osnovano po Bozijem planu? A na veliku nesercu, ono svestenstvo Ga je prvo osudilo na smrt.

Da danas dođe Isus, vi adventisti bi ga dva puta razapeli. Jednom zato što krši subotu, a drugi put zato što pije vino.

U toj Hristovoj crkvu ustaje Arije, koji se suprostavio tadasnjem ucenju crkve.
Kasni javljaju se Valdenzanski hriscani koji su se odvojili od Crkve.

Jesam li te dobro razumio? Hoćeš reći kako vi adventisti pravu vjeru baštinite od Arija i od Valdenza?

Krasno, zar ne? Tako su ostale dve suparnicke crkve obe iskljucene od hirotonisanih i ovlascenih kardinala, patrijaraha i episkopa.

Ovo ti je Darth vrlo lijepo pojasnio.

Onda u 15.veku ustaje ugledni profesor teologije, odani katolik, Martin Luter i javno dojkazuje da papa gresi sto prodaje duhovne darove za velike pare. I sam znas da je to bio prvi razlog istupanja iz katolicke crkve.

Netočno. Što bi takvo što smetalo nekome tko sam o sebi ovako kaže:

Martin Luther, Briefe aus Homberg, Luthers Werke II, Jena, 215: "Kao što ne mogu otkotrljati brda, letjeti s pticama i zaustaviti moje sranje i kurvanje, zamračiti sunce, stvarati nove zvijezde, odgristi si nos, tako se ne mogu ostaviti razvratnosti."

Slape, vidis li ti kakva je to konfuzija nastala i pre pojave protestantizma?

Marko, čitajući ovo gore što je napisao Luther, valjda ti je jasno da vi protestanti i niste mogli bolji ispasti.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Kada već kažete da nije dovoljna Sola Sc. navedite nam koja su to konkretna učenja ili koja je to nauka koja nedostaje u Bibliji, a to se nalazi u predanju i bitno je za spasenje.

Ovako samo lupate besmislice, ako nije nešto nije dovoljno, onda nešto fali, naravno da ne možete da date konkretne dokaze šta je to što mora da se doda na Bibliju.

Samo mantra "I sveto predanje i sveto predanje".
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.345
Ovako samo lupate besmislice, ako nije nešto nije dovoljno, onda nešto fali, naravno da ne možete da date konkretne dokaze šta je to što mora da se doda na Bibliju.

Samo mantra "I sveto predanje i sveto predanje".

Prvo, Sola Scriptura odvaja Crkvu i Pismo. A oni su jedno. To nisu dva rivalska konja u utrci autoriteta, već jedan jahač (Crkva) i jedan konj (Pismo). Crkva kao pisac, kanonizator i interpretator Pisma nije drugi izvor otkrivenja već autor, zaštitnik i učitelj jedinog pisanog izvora, Svetog pisma. Nismo poučavani od strane učitelja bez knjige niti knjigom bez učitelja, već smo poučavani od strane učitelja s jednom knjigom, Biblijom.

Drugo, sola scriptura je sama sebi kontradiktorna, jer kaže da trebamo vjerovati samo u Pismo, ali to se u Pismu nigdje ne navodi! Ako vjerujemo samo u ono što Pismo poučava, onda nećemo vjerovati u sola scriptura učenje, jer ga Pismo ne poučava.

Treće, sola scriptura narušava princip uzročnosti: da posljedica ne može biti veća od njezinog uzroka. Crkva (apostoli) je zapisala Pismo, a nasljednici apostola, biskupi Crkve, su odlučili o kanonu, popisu knjiga koje trebaju biti proglašene biblijskima i nepogrešivima. Ako je Pismo nepogrešivo, tada i kanonizator, a to je Crkva, mora također biti nepogrešiva.

Četvrto, postoji praktičan argument da osobne interpretacije vode u nastajanje denominacija. Dopustite pet stotina ljudi da interpretiraju Bibliju bez crkvenog autoriteta i uskoro ćete imati pet stotina denominacija. A denominacije su nedopustivi skandal po standardima Pisma, Ivan 17,20-23 i 1. Kor 1,10-17.

Peto, sola scriptura nije povijesna, jer prva generacija kršćana nije imala Novi zavjet, već samo Crkvu da ih poučava.

Još dva elementa:

Prvo
, Katolička Crkva ne tvrdi da je od Boga nadahnuta da dodaje bilo koje nove doktrine, nego samo da je od Boga zaštićena da čuva i interpretira postojeće doktrine – pologe vjere. Ona ne podržava dodavanje, ali odbija oduzimanje.

Drugo, sve doktrine Crkve proizlaze iz Pisma. Sveti Toma Akvinski izjednačava sacra doctrina, sveto učenje ili Božju objavu, s Pismom.
--------------------------------------------------------------
Tekst: Peter Kreeft, obraćenik s protestantizma
 
Natrag
Top