Истина о циганским злочинима у Јасеновцу!

Učlanjen(a)
07.04.2013
Poruka
879
Kod:
http://arijevska-zora.blogspot.com/2013/05/blog-post_4329.html






Поред Јевреја у командним структурама У НДХ и Цигани су били савезници Хрвата у најсвирепијим злочинима у историји цивилизације који су почињени над србским народом. Цигани су ту служили да обављају прљаве послове.

То је њихова стара традиција, што се може прочитати код Иво Андрића у ''На дрини ћуприја'', ко је за Турке набијао Србе на колац, секао главе и радио остала зверства.

Наравно да су ту Хрвати били главно зло, али често наши историчари стрпавају у исти кош Србе и такозване Роме као жртве Јасеновца. Мислим да кад човек размотри чињенице добија се друга слика о томе шта су Роми (тј. Цигани).

Ево неколико цитата из послератног извештаја о Јасеновцу:


''Ликвидације у Градинама и Уштицама обављали су испочетка сами усташе, а од 1942. помагали су им и цигани. Осуђеници су морали сами да ископају дугачке и дубоке јаме, усташе су их скинули до гола, избили им златне зубе или зубала, па је затим жртва морала да скочи у раку, гдје ју је дочекао усташа или циганин, те ју ударио маљем по глави или јој пререзао гркљан ножем.''
''Свједоци исказују, да је Циганима на Градини досадило што морају дан и ноћ да копају гробове, па су се машили тољага и тјерали жртве, да саме себи копају дуге и дубоке гробове. Цигани су се натјецали с усташама, тко ће брже и боље резати жртвама гркљане, или их млатити маљем и чекићем по глави. Кад су јаме биле затрпане, опијали су се усташе и Цигани до бесвијести.''

''Кроз три дана усташки надзорници купили су ноћу по баракама старе, болесне и немоћне Жидове, те тако 17., 18. и 19. студенога 1942. покупили око 800 Жидова, који су били на раду у Јасеновцу. Најприје су их затворили у посебну сабирну просторију, а онда их једне ноћи превезли чамцима преко Саве у Градину, гдје су морали сами да копају своје гробове, а затим су их Цигани поклали и закопали.''

''Свједоци Хабијанец Јосип и Данон Јакоб исказали су, да су видјели, како је ове заточенике преузео заповједник Маричић Јерко те их дао одмах одвести на Градину, гдје су их Цигани побили. Од тада су заточеници знали, да ће усташе све "трогодишњаке" побити одмах по доласку у логор, па се тако доиста и догађало, како нам потврђују горњи свједоци.''

"У Јасеновцу сам био као усташки частник и управитељ логора од конца липња 1942. до краја листопада 1942. Признајем да сам лично код јавних стријељања убио око стотину заточеника логора Јасеновац и Стара Градишка. Исто тако признајем да су се за вријеме мога управитељства у логору Јасеновац вршила масовна убијања у Градини, али ја у томе нисам судјеловао и ако сам за та масовна убијања знао. Исправљам се, да сам код тих масовних убијстава присуствовао, али их нијесам извршивао. Та масовна убијања допуштао сам као управитељ, јер сам имао усмене налоге од Љубе Милоша а још више од Матковић Ивице. A каткада и од Макса Лубурића. У Градини убијало се маљем, и то тако да би жртва морала сићи у ископану јаму, нашто је слиједио ударац маљем по глави одострага. Осим тога се убијало и стријељањем и клањем. Кад су се вршиле ликвидације жена и дјевојака у Градини знам, да су се над млађима извршила и силовања. О томе је одређивао Матковић Ивица, а силовања су, колико ја знам, вршили Цигани, и то Цигани гробари. Ја нисам вршио силовања."

''Тако се открило да се у логору налази преко 400 дјеце мушке и женске у доби од 4-14 година. Лубурић се посавјетовао са својим "официрима" те је - на велико чудо свих заточеника - дао сву ту дјецу регистрирати и смјестити у посебне просторије. Нашао је међу заточеницима неколико учитеља и учитељица, па их је задужио, да уче дјецу читању, писању и пјевању."

Тако је тај мали "дјечји дом" постао једина радост свих заточеника. Њихово весеље није дуго трајало. Матковић Ивица, Капетановић и Слишковић Иван нису били задовољни резултатима у одгоју дјеце; чинило им се, да одгој не напредује довољно у усташком духу, а осим тога установили су, да су та дјеци већином србска или жидовска.

Кад је Лубурић стигао у Јасеновац, пријавили су му ствар, па је одредио, да се сва та дјеца, која су и онако била на терет опскрбног буџета, побију.

Усташе су ту дјецу одвели у групама од 60-80 у Градину, гдје су их Цигани заклали и закопали.''

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Поред Јевреја у командним структурама У НДХ и Цигани су били савезници Хрвата у најсвирепијим злочинима у историји цивилизације који су почињени над србским народом. Цигани су ту служили да обављају прљаве послове.

Luburić ti je porijeklom Srbin iz Nikšića, otac mu je doselio u Zap. Hercegovinu, mnoge ustaše su bili Srbi porijeklom. I šta sada pričaš protiv Roma kada je jedan od glavnih zločinaca por. Srbin.
 
Natrag
Top