Uefa Champions League Nokaut faza

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
LŠ: Juve na Real, žreb spojio Engleze

Četvrtfinalnu rundu UEFA Lige šampiona obeležiće duel dva giganta evropskog fudbala, Juventusa i Real Madrida!

6691083525aab9da53872f681310852_w640.jpg


Biće to repriza prošlosezonskog finala. U drugom derbiju faze žreb je spojio jedina dva engleska kluba Liverpul i Mančester siti.

Barselona će igrati sa drugim italijanskim klubom Romom, dok najlakši posao na papiru ima Bajern koji će igrati dvomeč sa Seviljom.

Prve utakmice četvrtfinala igraće se 3. i 4. aprila, a revanš mečevi 10. i 11. Žreb polufinala je 13. aprila, a mečevi 24/25, te 1/2. maja. Finale je 26. maja u Kijevu.

DYZ-UCBX4AcDeFy.jpg


* Real je prošle godine u finalu LŠ ubedljivo pobedio Juve 4:1 u Kardifu. Međutim, "Stara dama" je dobila poslednja dva dvomeča u nokaut fazi, uključujući polufinale u sezoni 2014/2015.

* Roma i Barsa su se poslednji put sreli u grupoj fazi u sezoni 2015/2016, a Španci su slavili 6:1 na Kamp Nou.

* Liverpul i Siti se nikad nisu međusobno sastali u Evropi, dok u engleskim takmičenjima "redsi" imaju bolji skor 87-45-46. Ove sezone Siti je slavio na Etihadu 5:0, ali je izgubio na Enfildu u januaru 4:3.

* Bajern je apsolutni favorit protiv Sevilje, ali je bio i Mančester junajted. Osim toga, Bavarci su eliminisani svaki put u duelima sa Špancima od 2013.

Četvrtfinale LE:
Barselona (ESP) – Roma (ITA)
Sevilja (ESP) – Bajern (GER)
Juventus (ITA) – Real Madrid (ESP)
Liverpul (ENG) – Mančester siti (ENG)
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Magija i nokaut Ronalda za polufinale, veliki korak i Bajerna!

Fudbaleri Real Madrida maltene su prošli u polufinale, dok je Bajern napravio veliki korak već u prvim utakmicama u Ligi šampiona.

8677584285ac3e2c3f16a7937655936_w640.jpg


Aktuelni šampion je sa 3:0 deklasirao Juventus u gostima i, uprkos tome što je u pitanju bila repriza prošlogodišnjeg finala, najviše zahvaljujući maestralnom Kristijanu Ronaldu može da razmišlja o potencijalnom rivalu na žrebu.

U Sevilji je domaćin poveo, ali je gigant iz Bavarske uspeo da preokrene i dođe do velikog trijumfa rezultatom 2:1.

‘Kraljevski’ klub nije mogao da zamisli bolji početak utakmice – već u trećem minutu Ronaldo je postigao osmi gol protiv Juventusa. Isko se izborio za prostor na levoj strani, zavrnuo povratnu na peterac, gde je Portugalac pobegao čuvarima i ponovo savladao Bufona.

Od tog trenutka ‘Stara dama’ je preuzela loptu, ali sve do 20. minuta nije bilo šansi, kada je Kejlor Navas fantastičnim refleksima spasao svoj tim. Nešto kasnije je Toni Kros zatresao prečku sa 25 metara, da bi posle promašaja Kjelinija ostalo 0:1 na poluvremenu.

Drugo poluvreme nije bilo previše uzbudljivo, iako se igralo u visokom ritmu, ali se onda dogodio 63. minutu i jedan od najlepših golova u istoriji takmičenja. Posle greške odbrane Juventusa i duge akcije, lopta je stigla do Danija Karvahala, on je centrirao na peterac, odakle Ronaldo hvata nestvarne makazice i ostavlja ceo Torino u čudu.

Italijanski klub je bio šokiran, dva minuta kasnije je Dibala neoprezno startovao i dobio drugi žuti karton, da bi u 72. minutu Marselo overio trijumf, a verovatno i prolaz Reala.

14513771515ac3d8c6b6355381115883_w640.jpg


U drugoj utakmici dana Bavarci su bili veliki favoriti, ali su tek posle preokreta došli do pobede od 2:1.

Domaćin je bio bolji rival u prvih pola sata, iako je Bajern pre početka susreta važio za velikog favorita. Sevilja je bila ta koja je imala kontrolu, a u 20. minutu se Pablo Sarabija obrukao jer je promašio otvoren gol sa sedam-osam metara.

Ipak, nešto više od desetak minuta kasnije se iskupio – odlično se ubacio iza leđa odbrani, prihvatio loptu sa suprotne strane i poslao je iza Ulriha.

‘Ramon Sančes Pishuan’ je eksplodirao, ali je utihnuo nekoliko minuta kasnije. Akciju po levoj strani poveo je Rodriges, a nastavio Riberi. Francuz je želeo da ubaci u kazneni prostor, lopta je na putu zakačila Hesusa Navasa dovoljno da prevari golmana Soriju i završi u mreži – 1:1 na poluvremenu.

Kao što je moglo da se pretpostavi, nemački prvak je mnogo ofanzivnije otvorio drugi deo igre, pa je malo falilo Riberiju da preokrene. Ono što nije uspeo on, jeste Tijago Alkantara u 68. minutu, baš na centaršut Francuza. Ponovo su golu kumovali igrači Sevilje koji su kačili loptu i prednost je prešla na stranu gostiju.

Oni su spustili tempo u sledećih 15-ak minuta, potom je veliku šansu promašio Levandovski, ali će i pored toga Bajern zadovoljno sačekati drugu utakmicu.

U sredu su na programu preostala dva duela, Barselona će biti domaćin Romi, a Liverpul i Mančester siti igraće engleski derbi na ‘Enfildu’.

Revanši su na programu sledeće nedelje.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
LŠ: Rapsodija Liverpula, Klop nokautirao Gvardiolu!
Ekipa Liverpula deklasirala je Mančester Siti u engleskom derbiju u okviru četvrtine finala Lige šampiona – 3:0 (3:0)!

12902928475ac527df3b8b6794150201_w640.jpg


Gosti su bili ti koji su prvi napali, a ujedno su prvi i zapretili posle prodora i pokušaja Liroja Sanea iz teške pozicije.

Međutim, već u 12. minutu situacija na terenu drastično se promenila pošto je neverovatni Mohamed Salah postigao svog sedmi gol u Ligi šampiona, a već 38. u sezoni, na asistenciju Roberta Firmina.

Ipak, munjevitom kontranapadu domaćina prethodila je sporna situacija, a deluje i minimalan ofsajd Egipćanina, ali zastavica pomoćnog arbitra ostala je spuštena.

Brazilac se u nastavku akcije lepo oslobodio čuvara na ulasku u kazneni prostor i uspeo da šutira ka golu Edersona, koji brani, ali nedovoljno dobro – njegov zemljak prvi stiže na obitak, dotura loptu do Salaha, a ovaj je zakucava u mrežu sa peterca.

Rani pogodak je ekipi Jirgena Klopa samo uneo dodatnu sigurnost, da bi samo osam minuta kasnije Aleks Okslejd-Čemberlen duplirao prednost sjajnim udarcem sa oko 25 metara.

Prethodno se Džejms Milner izborio za loptu i nekako uspeo da ga proigra, čime je stigao do već sedme asistencije u elitnom takmičenju, tri više od prvog pratioca.

Siti je pokušao da odgovori, ali je odbrana L'pula lako rešavala sve njihove pokušaje, pre nego što je Sadio Mane u 31. minutu izazvao novi delirijum na krcatom Enfildu

3430466795ac539ada102c953939923_w640.jpg


Ponovo su uhvatili 'Građane' na 'krivoj nozi', pokušaj Firmina je izblokiran, ali je lopta stigla do Salaha koji šalje idealnu loptu na drugu stativu – odakle Senegalac glavom još jednom tera Edersona da vadi loptu iz mreže.

Nisu mogli gosti da se oporave od velikog šoka do odlaska na odmor, da bi im domaći sastav u nastavku svesno prepustio loptu čekajući šansu iz eventualnih kontranapada.

Đozep Gvardiola je, i pored izuzetno nepovoljnog rezultata po njegov tim, reagovao tek u 57. minutu uvodeći Rahima Sterlinga umesto Ilkaja Gindoana, ali ni brzonogi Englez nije mogao ništa protiv gotovo savršene zadnje linije Liverpula.

Nastavio je Siti očajnički da napada, uglavnom pokušajima preko krila, da bi napokon u 85. minutu zatresao mrežu Lorisa Karijusa, ali je Sane ipak bio u malom ofsajdu.

Nemački stručnjak po sedmi put nadmudrio je španskog stratega, više nego bilo koji drugi trener na svetu, dok će Gvardiola verovatno dugo pamtiti ovu noć na Enfildu u kojem njegov tim nije nijednom šutnuo u okvir gola!

Naravno da ne treba zaboraviti da je apsolutni lider Premijer lige u stanju da stigne i prestigne prednost 'Crvenih' na Etihadu, dok u gradu Bitlsa sve može da raduje da, po svemu sudeći, povreda Salaha nije teže prirode jer se Egipćanin, posle izalska sa terena u 53. minutu, ubrzo našao na klupi za rezerve.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Barselona posle prvog meča overila polufinale
Fudbaleri Barselone napravili su veliki korak ka polufinalu Lige šampiona jer su u prvom meču savladali Romu sa 4:1.

6392692595ac536bc666be209750432_w640.jpg


Katalonci, iako veliki favoriti u ovom dvomeču, imali su mnogo sreće na svom stadionu jer su, uz pogotke Pikea i Suaresa, protivnički igrači dva puta tresli sopstvenu mrežu.

Utakmica na ‘Kamp Nou’ očekivano je počela dominacijom domaće ekipe, u sedmom minutu je opravdano poništen gol Suaresa, da bi dva minuta kasnije Roma tražila penal posle kontakta Semeda i Džeka u kaznenom prostoru.

Od tog trenutka je tim Ernesta Valverdea umrtvio ritam, sve je išlo preko Mesija, da bi posle prekida Rakitić pogodio stativu.

Ipak, Roma nije mogla da izdrži konstantne napade rivala, pa se mreža gostiju zatresla u 38. minutu – posle još jedne duge akcije Inijesta je pokušao da proigra Mesija, Danijele De Rosi je uklizao i pogodio sopstvenu mrežu sa ivice kaznenog prostora za 1:0.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, da bi u ranoj fazi drugog dela ‘Blaugrana’ postigla dva brza gola i rešila pitanje pobednika, verovatno i plasmana među četiri najbolje ekipe.



Foto: Tanjug/AP Photo/ Manu Fernandez


Prvo je Kostas Manolas postigao drugi autogol Rome u prestonici Katalonije, kada se lopta nesrećno odbila od stative i završila u mreži, da bi se samo tri minuta kasnije Đerar Pike potrudio da ipak neko ime igrača Barselone bude na semaforu.

Činilo se da se Roma oslobodila, ali je onda sevnula kontra – Mesi je sa desne strane pronašao Suaresa na drugom boku, on gađao suprotni ugao, golman je kratko odbio, ali samo na nogu Pikeu koji je siguran.

Pred finiš susreta ekipa koju vodi Di Frančesko je krenula ofanzivnije, naterala Ter Stegena da u nekoliko navrata sjajno reaguje, a takav pristup im se isplatio u 80. minutu. Oštro je Peroti ubacio loptu u kazneni prostor, Pike slabo reagovao, da bi se Džeko odlično snašao i vratio nadu Vučici. Ipak, ona je trajala kratko, pošto je Suares tri minuta pre kraja postavio konačan rezultat.

Revanš je na programu sledeće nedelje na Olimpijskom stadionu u Rimu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Rim plače od sreće! Gladijatori pojeli Barselonu (VIDEO)

Čudo neviđeno, Roma nadoknadila minus tri i prošla u polufinale

8c7401576fc9629d196c68c2dd8f199f9c78c9af.jpg


Evropa ovo odavno nije videla! Magica Roma, rekli bi Italijani i bili bi u pravu. Čudesnu noć priredili su fudbaleri Rome celoj Italiji, patosirali Barselonu, slavili sa 3:0 i plasirala se u polufinale Lige šampiona prvi put u istoriji takmičenja u ovom formatu.

Delovalo je da će onih 4:1 sa Nou Kampa od prošle nedelje biti više nego dovoljno za miran revanš, ali je Euzebio di Frančesko od 11 momaka u bordo dresovima napravio prave gladijatore od kojih bi se postideli slavni preci iz rimskog Koloseuma.

A Barselona je dobila takvu šamarčinu od koje će joj brideti obrazi neko vreme. A možda im se jednostavno i vratilo za Pari Sen Žermen od prošle sezone. Leo Mesi se nije video, kao ni Luis Suarez, niti Andres Inijesta. Domaći fudbaleri su ih prosto poništili.

Olimpijski stadion u Rimu prosto je eksplodirao osam minuta pre kraja kada je večeras fenomenalni Kostas Manolas glavom zakačio loptu posle kornera sa desne strane i kroz šumu tela u kaznenom prostoru provukao tu loptu do male mreže!

Ovo čudo koje je napravila Roma uspela su da naprave još samo dva tima istoriji Lige šampiona. Odnosno nalaze se u istom rangu. Deportivo protiv Milana 2004. godine, odnosno Liverpul godinu dana kasnije takođe protiv Rosonera.

Hrabro je igrala Roma i navijači Vučice zaista moraju da budu ponosni na svoje igrače, ali i trenera Euzebija di Frančeska. Jer, malo ko je ove sezone tako namučio Katalonce, kao što su to uradili rimski gladijatori.

A bukvalno tako su i igrali večeras na krcatom Olimpiku. A jedan od zapaženijih bio je kapiten Srbije Aleksandar Kolarov koji je zadavao baš dosta problema desnoj strani Barselonine odbrane.

Pravi šamar dobio je lider Primere već u šestom minutu kada je Edin Džeko iskoristio jednu dubinsku loptu i kao pravi majstor je bocnuo iza leđa Ter Štegena. A na tribinama Olimpika - delirijum!

Mnogo, mnogo problema je Džeko večeras zadavao odbrani Barselone. Delovao je kao pravi buldožer koji je rušio sve pred sobom i bio je prava pokretačka snaga Rome. Nije Barsa uspela da pronađe način kako da ga zaustavi. A da nije bilo Ter Štegena u par navrata, Vučica bi još ranije napravila čudo.

Upravo je Džeko kumovao i drugom pogotku domaćina, u 58. minutu, kada je posle još jednog pasa iz drugog plana maltene naterao Đerara Pikea da ga faulira i napravi penal. Ništa drugo nije preostalo štoperu Katalonaca nego da na taj način zaustavi reprezentativca BiH, a pritom je zaradio i žuti karton.

Plela je Roma mrežu oko Barsinog gola u poslednjih pola sata. Nije bilo previše nervoze, igrali su pametno i to im se na kraju itekako isplatilo!




ROMA BARSELONA 3:0 (1:0)
/Džeko 6, De Rosi 58pen, Manolas 82/

Stadion: Olimpiko
Sudija: Turpan (Francuska)



ROMA: Alison - Žesus, Facio, Manolas - Kolarov, Strotman, De Rosi, Naingolan (77. El Šaravi), Florenci - Šik (73. Under), Džeko.

BARSELONA: Ter Štegen - Semedo (85. Dembele), Pike, Umtiti, Alba - Roberto, Rakitić, Buskets, Inijesta (80. Gomes) - Mesi, Suarez.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
I na kraju - Liverpul isprašio Siti! Mo i Bobi bacili pod noge Gvardiolin streljački vod (VIDEO)

Građani krenuli furiozno, biće ljuti i na sudije ali dalje ide bolji tim

05a295014b1b556a8c72466dc4d158849cd324fa.jpg


Možda Mančester Siti sa svojim ofanzivnim arsenalom i može da juri tri gola deficita, ali sa ovom odbranom ne može da ne primi još. Liverpul je Građane pobedio i na Etihadu preokretom u drugom poluvremenu (2:1) i sa ukupnih 5:1 ih isprašio iz četvrtfinala Lige šampiona! Potpuno zasluženo Liverpul ide u polufinale. Iako je u jednom trenutku visio...

Pep Gvardiola je izveo streljački vod sa šest ultraofanzivnih igrača, samo trojicom defanzivaca i jednim zadnjim veznim. I naredio napade sa svih strana! Posle samo 116 sekundi mu se isplatilo. Van Dajk je tražio faul, nije ga dobio, Građani su sjajno iskombinovali i Gabrijel Žezus je raspalio Etihad!


Idealan poečtak za Mančester Siti košmar za Redse koji posle toga nisu mogčli da dođu sebi i panično su se branili od Sitijeve opsade. Domaći će sigurno posle eliminacije galamiti i na sudiju Lahoza iz Španije. Dva puta su tražili penal pri 1:0. Prvi put posle igranja rukom Milnera, drugi posle starta Robertsona. Čini se da je sudija u prvom slučaju mogao da pokaže na belu tačku...

Potom je Bernardo Silva uzdrmao stativu, Liverpul se povijao pred talasima Sitijevih golova i uspeo i drugi put da ztarese mrežu. Posle greške Karijusa, Milner je nespretno inetervenisao ispred Sanea i pogodio sopstvenu mrežu. Ali Lahoz je poništio gol! Čini nam se opravdano, ali domaći nisu mislili tako i Gvardiola je pobesneo na zemljaka koji ga je isključio na poluvremenu.


Kada je preživeo prvo, Liverpul je mnogo bolje ušao u drugo poluvreme. Klop je očigledno uspeo da trgne svoje momke i rezultat je bio gol čudesnog MohamedaSalaha. Sevnula je kontra Redsa, Salah je proigrao Manea ispred kojeg je intervenisao Ederson, ali Salah je na pravom mestu! I tu je bio kraj svih Sitijevih nada... Čak ni oni nisu mogli da veruju da mogu do četiri gola za pola sata. Potonuli su. I primili još jedan! Otamendi je častio Bobija Firmina koji je izašao na Edersona i stavio tačku na ovaj dvomeč.



Ljutiće se domaći na suđenje Lahoza, ali moraju da pruže ruku jer dalje ide bolji tim u dva meča. Jirgen Klop je potpuno porazio Gvardiolu u dva meča, ogolio sve mane ovog tima Građana i pokazao šta im to nedostaje da bi napali evropski vrh. Sa ovakvim Mohamedom Salahom, Liverpul može da sanja i o tituli. Egipćanin ima 39 golova i 11 asistencija u sezoni, igra kao u transu i rasplamsao je večlike nade i očekivanja na Enfildu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
LŠ: Formalnost za Real i Bajern u revanšima
Real Madrida i minhenski Bajerna, posle pobeda nad Juventusom i Seviljom u prvim mečevima, na svom terenu čekaju da overe prolaz u polufinale Lige šampiona.

3183971345acccbe069c1f097340695_w640.jpg


Real je već "viđen" među četiri najbolja tima u Evropi, razbio je italijanskog šampiona u Torinu 3:0, uz spektakularne "makazice" Kristijana Ronalda, i revanš je praktično čista formalnost, ukoliko Juventus ne priredi jednu od najvećih senzacija u istoriji elitnog takmičenja.

Juventus dolazi na Santijago Bernabeu na Ronaldovov jubilej jer igra 150. utakmicu u Ligi šampiona protiv tima koji mu je jedan od najdražih za golove, čak sedam puta je bio strelac na poslednjih devet susreta, među kojima su dva sa prošlog duela.

Ujedno, zvanično najbolji fudbaler sveta imaće motiv na svojoj žurki da produži seriju golova jer je na svakom od prethodnih 11 mečeva u LŠ bio strelac, čak 14 puta, a pogodio je i u nedelju u madridskom derbiju protiv Atletika (1:1) u Primeri.

"Ronaldo je Ronaldo, uvek je gladan golova. Ne postoji nijedan drugi igrač koji je strelac kao on", rekao je trener Zinedin Zidan iz čijih reči može da se zaključi da je Portugalac i dalje "gladan" pogodaka.

Do sada se nije desilo da jedna ekipa, nakon 0:3 iz prvog meča, prođe dalje u Ligi šampiona, što znači da je Juventus praktično pred "nemogućnom misijom" na terenu prvaka Evrope. Posebno što će biti bez najboljeg fudbalera Paula Dibale zbog isključenja u Torinu.

Nešto veću neizvesnost nosi sudar na Alijanc areni, gde Sevilja ide na noge Bajernu kao veliki autsajder.

Veliku šansu Andalužani su ispustili na Sančes Pishuanu, imali su vođstvo i ne baš blistavo veče Bajerna, ali je bavarski gigat preokrenuo i otvorio vrata polufinala.

Ujedno, Sevilja gostuje u Minhenu u svečanoj atmosferi jer je Bajern prošlog vikenda proslavio titulu šampiona Nemačke, ali u Augzburgu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Ako u ovome ne uživate, onda s vama nešto nije u redu...

Liverpul i Roma od 20.45 na Enfildu ispisuju novu stranicu fudbalske istorije

d88928caf7ea622672c0ca4ed6cf5baf5e4b1737.jpg


Da vam je pre mesec dana neko rekao da će Liverpul i Roma u polufinalu Lige šampiona odlučivati o putniku u Kijev na veliko finale, rekli biste mu sigurno da je lud i da ne zna ništa o fudbalu. Ali, oba tima uspela su da naprave nemoguće stvari, da izbace Barselonu i Mančester Siti i ispišu najlepše stranice fudbalskih bajki koje žive ovog proleća.

Realno, malo ko je očekivao da će ovi autsajderi s početka sezone dospeti do ovde, ali će Enfild, taj čudesni fudbalski hram od 20.45 večeras ponovo zasijati onako kako samo on zna. Tu, pored Šenklijeve i Pejslijeve kapije, i jedan i drugi tim priželjkivaće da naprave novo čudo, da iznenade rivala i na srce i petlju, kako često igraju Klopov i Euzebijev tim, nastave da sanjaju budni.

Favorit je, kažu svi, Livepul. Ako ne zbog forme i efikasnog i kvalitetnog fudbala, a ono samo zbog te atmosfere na Enfildu koja prosto guta rivale. Koliko je samo "Fields of Anfield Road" huk, onaj preludi poklič sa tribina nosio Crvene protiv Mančester Sitija.

Iako su Građani bolji u mnogim linijama, nisu ništa mogli protiv te čudne, neobične buke koja trese Enfild i daje nadljudsku snagu momcima u crvenom. To je faktor koji je prečesto glavni "pomagač" Liverpula i verovatno glavna Romina briga pred ovaj prvi meč, mnogo više od forme fantastičnog Mohameda Salaha.

Zna to i te kako i Euzebio Di Frančesko. Sjajni trener Rome oduševio je fudbalski svet postavkom svog tima u četvrtfinalu protiv Barselone, kojom je potpuno neutralisao verovatno najbolju napadačku liniju na svetu. Očekuje se da večeras bivši trener Sasuola neće menjati pristup da nastavlja sa svojom 3-4-2-1 formacijom svestan da mu je ona jedini lek u nameri da preživi ludački huk sa tribina.
"Enfild je neverovatan. Lepota engleskih stadiona je jedinstvena. U Italiji nismo navikli da imamo navijače iza nas na način na koji to funkcioniše u Liverpulu, ali imaćemo podršku naših najvernijih pristalica. Više nego bilo kada do sad moramo da igramo kao tim. Liverpul je drugačiji od Barselone i po pitanju brzine, moramo da budemo baš dobri da bismo pobedili. Želimo da iskoristimo svaku slabost Liverpula", poručio je Euzebio di Frančesko.

Jirgen Klop uzda se u samo jednog tipa - Mohameda Salaha. Odbegli sin Vučice, koji je eksplodirao na Ostrvu ove sezone i postao najbolji fudbaler Engleske, biće ponovo glavna uzdanica Nemca, koji se nada da neće imati milosti prema bivšem klubu.
"Mo je imao fantastičnu karijeru u Romi, ali ubrzo će shvatiti da tamo više nema drugare. Obojica imamo priliku da se plasiramo u finale i to je ono što nam treba. Moguće je - hajde da se potrudimo da ostvarimo to. Za Romu je ovo specijalna utakmica, plasman u polufinale, ali je i za nas. Ovakvi mečevi su posebni, i ako ne umete da uživate u njima, onda nešto nije u redu sa vama", istakao je Jirgen Klop.

Za ljubitelje statistike evo još nekih zanimljivih podataka koji bi i te kako mogli da vam budu od pomoći i prilikom sastavljanja tiketa.

Liverpulu je ovo večeras deseto polufinale Lige šampiona u istoriji, a u sedam prethodnih navrata uspeli su da se plasiraju u borbu za trofej. Dva puta kada su bili poraženi bilo je u sezoni 1964/65. protiv Intera i 2007/08. protiv Čelsija.

Istini za volju Crveni u sedam uzastopnih polufinala nisu dobili prvi meč (tri poraza, četiri remija) još od trijumfa nad Panatinaikosom u sezoni 1984/85.

Ove sezone Klopov tim je fantastičan u Ligi šampiona gde je postigao 33 gola, najviše od svih engleskih timova u istoriji.

Roma je, pak, pobedila samo jednom na poslednjih 14 gostovanja u Ligi šampiona (pet remija, osam poraza) i to protiv Karabaga ove sezone.

Đalorosi su se takođe radovali samo jednom na 19 gostovanja u Engleskoj (11 poraza, sedam remija), mada su i pobedili na Enfildu 2001. godine u Kupu UEFA kada je sadašnji trener Di Frančesko bio rezerva.

Primili su gol na poslednjih 26 gostovanja u Ligi šampiona, što je drugi najduži niz u istoriji iza Seltika koji je od 2001. do 2016. primo po pogodak na čak 30 vezanih utakmica.

Ipak, to je sve samo statistika. Opustite se večeras, piva u frižidere, tikete u ruke i uživajte. Biće ludo i nezaboravno. Garant.


LIVERPUL - ROMA (20.45, Arena Sport)

Stadion: Enfild Roud
Kapacitet: 54.074
Sudija: Feliks Brih (Nemačke)

LIVERPUL (4-3-3):
Karijus - Aleksander Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Čemberlen, Henderson, Milner - Salah, Firmino, Mane.

ROMA (3-4-2-1):
Alison - Manolas, Facio, Žezus - Florenci, Strotman, De Rosi, Kolarov - Najngolan, Under (Šik) - Džeko.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
(S)Alahom u Rim

Liverpul propustio priliku da deklasira Romu u prvom meču polufinala Lige šampiona (5:2). Može li Vučica kao protiv Barselone?

8d1411feb8b859e7957fcd5ab53e9f075f2cd5a8.jpg


Svetski fudbal je dobio trećeg igrača magičnog dara, fudbalera koji je u potpunosti zasenio Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Igrača kakvog koji su čelnici Liverpula dve decenije tražili po Evropi i svetu, a onda ga pronašli u Rimu, na mestu gde je otišao kao odbačeni sin londonskog Čelsija. Teško da je bilo ko na Enfildu, pa čak ni oni koji su učestvovali u njegovom dovođenju, mogao da zamisli da će za svega nekoliko meseci doživeti ovakav bljesak u svojoj karijeri. Fantastični Mohamed Salah je večeras bacio Romu na kolena i sa dva izuzetna gola i dve blistave asistencije doneo Liverpulu ogromnu u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona - 5:2 (2:0).

Romini najveći strahovi pred ovu utakmicu su se obistinili. Vučica je diktirala tempo u prvih 25 minuta i umalo uspela da povede posle stravičnog udarca Aleksandra Kolarova, ali je nakon toga uletela u stravične napade domaćina, koji su poput uragana noslili sve pred sobom do samog kraja - do poslednjeg daha. Roma ipak nije izdahnula, iskoristili su gosti izlazak Mohameda Salaha iz igre u 75. minutu i golovima Džeka i Perotija ipak vratili kakvu takvu nadu.

2018-04-24T193114Z_649448247_RC1B053FA9D0_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-ROM.JPG


Da je Sadio Mane bio prisebniji u pojedinim trenucima prvog poluvremena, mogli su Rimljani već tada da pretrpe pravi debakl na Enfildu. Ipak, Salah je u nastavku meča preuzeo ulogu asistenta, pa je namestio golove Manea i Firmina, a onda je Brazilac odlično odregovao na centaršut Džejmsa Milnera i zatao konačan udarac potpuno utučenim gostima. Egipćanin je odigrao božanstvenu utakmucu, posle svakog gola se u svom stilu zahvlaljivanjem svevišnjem, ali i izvinjavao pristalicama Vučice. U svakom slučaju rimska publika će u revašu gledati novi fudbal za Bogove neverovatnog fudbalera Liverpula.

2018-04-24T202836Z_1363093133_RC1BF6E5E120_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-LIV-ROM.JPG


Nije Roma uspela da odgovori na Liverpulovu brzinu, na tempo za koji rešenje nisu imali ni Gvardiolini majstori iz Mančestera u četvrtfinalu. Sistem igre koji Jirgen Klop forsira od kada je došao u Liverpul možda još nije sazreo za osvajanje Premijer lige, ali bi u Ligi šampiona mogao da donese ono o čemu niko nije mogao ni da sanja da bi mogolo da se dogodi ove sezone, a to je osvajanje šestog najvažnijeg trofeja u klupskom fudbalu.

Ipak, izlazak Salaha je pružio nadu Rimljanima da u revanšu mogu da učine ono što im je uspelo protiv Barselone u četvrfinalu. Svima je to pre samo dve nedelje delovalo kao nemoguća misija, deluje i sada, a da li je Rim grad koji je sposoban da priredi dva fudbalska čuda u tako kratkom vremenskom periodu biće jasno naredne srede.

LIVERPUL - ROMA 5:2 (2:0)
/Salah 36, 45+1, Mane 56, Firmino 61, 69 - Džeko 81, Peroti 85pen/


Stadion: Enfild Roud
Kapacitet: 54.074
Sudija: Feliks Brih (Nemačka)

Liverpul (4-3-3): Karijus - Aleksander Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Čemberlen (od 18. Vajnaldum), Henderson, Milner - Salah (od 75. Ings), Firmino (od 90+3. Klavan), Mane;
Roma (3-4-2-1): Alison - Manolas, Facio, Žezus (od 67. Peroti) - Florenci, Strotman, De Rosi (od 67. Gonalon), Kolarov - Najngolan, Under (od 46. Šik) - Džeko.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Čin #1: Osveta!

Bajern je ogorčen zbog mađarskog procesa u Madridu, Real naoštren da se plasira u treće uzastopno finale

fe3e74edeee4976eebaebd44110ec762971b2761.jpg


Svaka čast Liverpulu i Romi koji su u prethodnoj rundi kao autsajderi iznenadili Mančester Siti i Barselonu, svaka im čast i na spektaklu sa Enfilda posle kojeg se nazire prvi putnik u Kijev, ali dvoboj Bajerna i madridskog Reala je finale pre finala Lige šampiona.

Utakmica na Alijanc arena (20.45, RTS 1) biće čak 25. između divova svetskog fudbala u elitnom klupskom takmičenju u kojem se niko nije češće sastajao od njih, a ovo je već sedmi put da se susreću na pretposlednjoj stepenici. Bavarci vode sa 4:2 u prolazima i to im je jak adut, ali u minula dva navrata (2014. i 2017) radovao se kraljevski klub, pa i on ima „rasnog konja za trku”.

Sigurno se sećate prošlosezonskih četvrtfinalnih obračuna; oba su donela brojna uzbuđenja – 1:2 u Minhenu, isti rezultat u Madridu, pa Realovu pobedu od 4:2 posle produžetaka – a taj uzvratni na Santijago Bernabeuu i kontroverzne odluke mađarske sudijske ekipe na čelu sa Viktorom Kasaijem na štetu nemačkog prvaka: najpre prestrogo isključenje Artura Vidala u 84. minutu, potom i dva gola Kristijana Ronalda iz očiglednih ofsajda, kojima je Portugalac kompletirao het-trik. Zato nikoga ne treba da čudi što je kroz izjave koje su prošle nedelje davali Bajernovi fudbaleri pre svega provejavala ogorčenost zbog nanesene im nepravde, pojačana dešavanjima u nedavnom duelu Reala i Juventusa (da se ne vraćamo na njih). Ogorčenost i želja za osvetom – a kad je Bajern ljut, ne staj mu na put, što se ne odnosi samo na momke iz zemlje zvaničnog svetskog prvaka.

Recimo, Hames Rodriges ima ogroman motiv druge prirode, budući da je u Minhen stigao na pozajmicu upravo iz španskog „teškaša”, jer nije bio po volji trenera Zinedina Zidana i većine navijača, mada su CR7 i još nekolicina Galaktikosa imala su drugačije mišljenje. Kolumbijski plejmejker bio je među najzaslužnijima za šestu uzastopnu titulu Crvenih u Bundesligi i poginuće da pokaže Zizuu da se ogrešio o njega.

Posebno špto ga je u fudbalski život vratio Jup Hajnkes.
U sličnoj smo formi kao što smo bili 2013, kad smo poslednji put postali prvaci Evrope. Osećam se privilegovanim što vodim tim u polufinalu i to protiv mog bivšeg kluba, a nadam se da ću opet proći u finale”; optimista je trener Bajerna, koji je i pre pet godina na putu do pehara prvaka Evrope, baš na ovoj stepenici, eliminisao Real.

2017-04-12T120000Z_525101660_14777623_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-BAY-MAD.JPG


Sad je situacija po Bavarce kud i kamo teža, jer dočekuju dovstrukog uzastopnog šampiona kontinenta, a muče ih i kadorvski problem, pošto je jutros potvrđeno da David Alaba zbog povrede, ipak, ne može da igra, zbog čega će levog beka igrati Rafinja. Svesni su domaćini da im glavna opasnost preti od Kristijana Ronalda (lane im dao pet golova u dvomeču, ove sezone u Ligi šampiona je na koti 15), međutim...
Kristijanova karijera je neverovatna, međutuim, mi imamo Roberta Levandovskog, ove sezone postigao je 38 golova i neka se Madriđani zapitaju kako će da zaustave Poljaka”, motivisano deluje Hajnkes, kao i čitav Bajern, koji nikome ne ostaje dužan, što se moglo videti u mečevima grupne faze, pošto je posle debakla na Parku prinčeva - posle kojeg je smenjen Karlo Ančeloti, a iz penzije se vratio Jup - slistio Pari Sen Žermen na Alijanc areni.

Bio Real favorizovan kod arbitara ili ne, nesporno je da je moćan kao i u prošla dva izdanja Lige šampiona, i onom iz 2014, u kojima je osvajao “ušati” pehar. Na prvi pogled ne deluje tako, ali valja znati da je imao najteže rivale na žrebu i da je pre Juventusa eliminisao ambiciozni Pari Sen Žermen, i to sa dva trijumfa (3:1 kod kuće, 2:1 na Parku prinčeva).

Dakle, Zidan i njegovi izabranici su pravi kad je najpotrebnije, a pritom su čak devetorica standardnih igrača učestvovala u pomenutim uspešnim pohodima na najsjajniji evropski trofej, što rečito govori o iskustvu Los Blankosa. Plus, tu je i uigranost, jer će francuski stručnjak večeras izvesti deset identičnih igrača kao sa susreta igranog pre 372 dana. Jedino neće biti povređenog Naća Fernandeza, mada i da je zdrav teško da bi Španac izbacio iz tima ove sezone standardnog Rafaela Varana.
Moji fudbaleri se nisu zasitili što im je ovo treće uzastopno polufinale. Naprotiv, raduju se ovakvim utakmicama. Znamo koliko je Bajern opasan, moraćemo dobro da motrimo na svakog njihovog igrača, ali za početak bi bilo dobro da ne primamo golove kao protiv Juventusa. Sigurno se nećemo u... u gaće od straha”, mirno je odgovorio Zidan na pitanje da li se plaši atmosfere u Minhenu.

Trener Reala ima samo jednu, uslovno rečeno, dilemu oko sastava. Tiče se partnera Kristijanu Ronaldu u napadu. Bliži status startera je Karim Benzema, iako odavno nije poentuirao u Ligi šampiona, a ko odluči da zemljaka ostavi na klupu, francuski stručnjak će Portugalca upariti sa Lukasom Vaskezom, u pokušaju da brzinom naudi odbrani Bajerna.

Jedva čekamo!

Projektovani sastavi...

sasatvi.jpg
 
Natrag
Top