KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda – uvertira idealna, sada sledi najvažniji ispit

Crvena zvezda je dočekala meč sa Valensijom sa dve želje u vidu – da se ostvari pobeda i da igra u toj pobedi bude takva da nudi razlog za optimizam pred najvažniji period sezone.

Feldin.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

U trijumfu 106:90 obe želje su ispunjene, pa će crveno-beli u dobrom raspoloženju dočekati nedelju i sudar sa Mornarom na početku plej-ofa ABA lige.

Dvorana Pionir nije bila puna, okupilo se oko 4.500 ljudi, nije bilo neprestanog navijanja, ali se osetila hemija između tribina i parketa – na početku utakmice, ali pogotovo krajem treće i u poslednjoj četvrtini.

Publici, ali i celoj ekipi, adrenalin je podigao Ognjen Dobrić – pri vođstvu 68:65 bek crveno-belih dojurio je i udario atraktivnu rampu Garsiji. Bio je to najlepši potez na utakmici. U sledećem napadu Zvezde promašio je Ročesti trojku “u ritmu“, ali svejedno je Zvezda od tog trenutka zaigrala još angažovanije, dok su navijači aktivno učestvovali u svakom napadu i reagovali su u zavisnosti od onoga što se dešavalo na parketu.

A usledila je kanonada trojki – dve u poslednjem minutu trećeg perioda za +12 (Feldin i Antić), da bi zatim Feldin ušao u trans i ubacio tri trojke za tri minuta, između je pogodio i Bjelica, pa je očas posla bilo +19 i meč je rešen.

Od samog početka videla se želja u Zvezdinoj odbrani, nešto što nije uvek bio slučaj tokom sezone. Lazić je ukrao živu loptu, igralo se agresivno i usko na lopti, ali je uprkos tome bilo propusta u rotacijama i Valensija, koja važi za odličan trojkaški tim, prečesto je imala otvorene pozicije – tako su ubacili tri trojke, plus još jednu Rafa Martines preko ruke.

Na drugoj strani je Ročesti pokretao napade i Zvezda je brzo nadoknadila -8, da bi i ulazak Enisa doneo novi vetar u leđa. Posle 7-7 u meču sa Cibonom, Enis nastavlja da šutira trojke sa velikim samopouzdanjem (3-4 u četvrtak veče), a sada je inicirao i nekoliko akcija za saigrače. Pokušan je i presing na protivničkoj polovini nekoliko puta, ali period od skoro tri minuta bez primljenog koša prekinuo je Martines trojkom.

Valensija ima ogromnu centarsku liniju, pa je Alimpijević na Plajsa i Dubljevića u istoj postavi odgovorio Antićem i Omićem, posle Antićem i Lesorom. Skupljala je Zvezda dosta u reketu, rizikovala sa poluotvorenim šutevima za tri, a to se u prvom poluvremenu nije isplatilo – ubacili su gosti tri u nizu, do kraja poluvremena šutirali su 8-12 (8-9 ne računajući Vivesa), a manje puta poentirali su za dva (7-18).

Uprkos tome što je već na poluvremenu bilo 98 poena (50:48 za Zvezdu), nije to bio mlak meč bez kontakta, ali igralo se u vrlo brzom ritmu koji obe ekipe vole.

Crveno-beli su na poluvremenu bili bolji u skoku (17-12, i tu se videlo htenje) i imali su +2 uprkos nestvarnom šutu rivala za tri i dvama nehotičnim koševima (jednom je Martinesova asistencija od table završila u obruču, drugi put je Plajs poentirao a la Raduljica protiv Francuza na SP 2014).

Logičan zaključak bio je da će se Zvezda u nekom trenurku odlepiti ako nastavi da igra na isti način. To se na opisani način i dogodilo – Antić je ponovo bio i telom i umom 100% prisutan na utakmici, Feldin se raspucao u pravi čas (30p), Ročesti je bio standardno dobar (u trećoj četvrtini dao je devet poena, mahom iz izolacija), Lesor je sve konstantniji i nerezonske poteze sveo je na minimum, solidan meč odigrao je i Bjelica, iks faktor bio je Dobrić…

Poslednjih sedam-osam minuta bili su manje-više formalnost, ali jeste Zvezda u tom intervalu imala propuste u komunikaciji koji su rezultovali lakim poenima suparnika pod obručem. Glavni zadatak Alimpijevićevog tima jeste da zadrži napadačku razigranost i rastrčanost iz prethodna dva meča, ali i da periode dobre odbrane još malo produži.

Zvezda je mnogo oscilirala ove sezone, ali dve utakmice u tekućoj nedelji dali su novu sigurnost igračima pred plej-of ABA lige. Ne računajući Nemanju Dangubića, problema sa povredama nema, a Džejms Feldin rekao je da ekipa ne oseća pritisak jer cele sezone igra odlično kod kuće – upravo je upadljiva razlika u nastupima kod kuće i na strani razlog zašto je za Zvezdu još važnije što je ligaški deo ABA lige završila na prvom mestu.

“Mislim da su poslednje dve utakmice pravi pokazatelj stila igre koji želimo, uz to smo imali i pravu energiju. U pravi čas pred plej-of ABA lige. Ipak, ništa što se desilo u prošlosti neće nam pomoći za naredne utakmice, moramo ovako da odigramo i u nedelju”, sumirao je trenutnu situaciju Tejlor Ročesti.

U Evroligi je broj pobeda već iznad očekivanja (11), ali sada je vreme za najveći Zvezdin ispit ove sezone.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Počinje plej-of, kome će titula ABA lige?

Utakmicom Crvena zvezda – Mornar od 19 časova počinje plej-of ABA lige.

14949082275aae3485340d2698844239_w640.JPG


‘Crveno-beli’ brane titulu na Jadranu i očekuje se da se lako dođe do finala, gde bi čekali Budućnost ili Cedevitu, koji prvi duel igraju dva sata kasnije.

Košarkaši Crvene zvezde ulaze kao apsolutni favoriti u ovaj polufinalni duel, međutim klub iz Bara zasluženo se našao ispred Partizana na tabeli i sigurno da ih ekipa sa Malog kalemegdana neće potceniti.

U dva susreta ove sezone 'crveno-beli' slavili su oba puta – u Beogradu 88:77, odnosno u Crnoj Gori 82:74.

"Vidite kakvih sve stvari ima oko kluba i šta se sve dešava u poslednje vreme, koliko ljudi žele da Zvezdu sklone ove godine sa prvog mesta. Time se klub bavi, a sportski deo ostaje nama. Ovo je momenat u kome moramo da uđemo u opštu mobilizaciju. Svima je jasno i svi vide sve ove stvari", rekao je Alimpijević.

Dva tima sastala su se na otvaranju regionalnog košarkaškog takmičenja ukrstili su "koplja" u hali 'Aleksandar Nikolić', a iako rezultat tako ne kaže crveno-beli su bez veće muke savladali Mornar.

"Imaju sjajnu sezonu, vrlo dobre partije na svim frontovima. Apsolutno su zasluženo na tom mestu. Izuzetno cenim rad trenera i siguran sam nije neosnovano što su toliko puni samopouzdanja. Ali, naši ciljevi su takvi kakvi su, bez obzira na to ko je na tom mestu", kazao je Alimpijević.

Crnogorci će verovatno biti bez najboljeg igrača Uroša Lukovića, dok će Crvena zvezda za deset dana odigrati pet mečeva, od čega tri u Evroligi i dve u polufinalu regionalnog takmičenja.

Beogradski klub u četvrtak je dobio Valensiju, dok posle susreta sa Mornarom, ekipu očekuju dueli u dva dana sa Panatinaikosom i Fenerbahčeom, dok se ovaj ciklus utakmica završava 25. revanšom u Baru.

"Mi smo dobrim igrama u protekla tri meseca postigli cilj – sada svi misle da Mornar može da igra protiv bilo koje ekipe. To je izuzetan kompliment za nas. Za dve godine igranja u ABA ligi već smo stekli toliko simpatija u regionu, da ne stižemo ni da odgovorimo na sve čestitke koje svakodnevno dobijamo. Bilo bi neumesno da pretimo Zvezdi, koja je u proteklih nekoliko godina, na ovim prostorima, apsolutno dominantan tim. To sve govori da bi ljubitelji košarke u nedelju mogli da prisustvuju lepoj, kvalitetnoj, utakmici. Zvezda je sigurno, ne samo u odnosu na nas, nego na sve ekipe u ABA ligi, apsolutni favorit, ali kao što sam bezbroj puta rekao – mi se ne plašimo nikoga", rekao je trener Mornara Mihailo Pavićević.

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić istakao je navijače kao ključan faktor polufinalne serije ABA lige sa zagrebačkom Cedevitom.

Budućnost u nedelju uveče dočekuje Cedevitu u prvom meču polufinala u kojem ima prednost domaćeg terena.

"Svi zovu publiku da napuni "Moraču", a ja ih zovem da dođu, ali ne u pozorište. Ne zovem ih da gledaju tenis. Očekujem da će da nas bodre i podržavaju, a da protivniku smetaju. To je valjda prirodno", rekao je Džikić
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
King Džejms opet dominirao, Zvezda lagodno do 1:0!

Feldin ponovo pokazao kako je opasan kada krene u seriju

0af1ddc59ae45921ece40282751540070a7b559c.jpg


Crvena zvezda vodi s 1:0 protiv Mornara u polufinalnoj seriji ABA lige!

Do takvog rezultata stigla je najviše zbog fenomenalne igre u prvom poluvremenu, očajnog šuta za tri Mornara u tom periodu i fenomenalnom Džejmsu Feldinu koji je sa 10 poena u trećoj deonici odbio napade Barana i ponovo bio najvažniji igrač crveno-belih - 91:63. Potom je u poslednjoj deonici Zvezda odigrala za uživanje navijača koji su u velikom broju pohrlili u dvoranu Pionir.

Delovalo je da je na poluvremenu sve bilo gotovo, imao je Mornar trzaj tokom treće četvrtine, ali je pomenuti Feldin uz dobru igru Antića i saigračato smirio i Zvezda je lako došla do trijumfa u ovoj, u najavi, veoma neugodnoj utakmici.

Feldin je protiv Cibone dao 23 poena, protiv Valensije 30, a večeras 23 (4/7 za dva, 5/7 za tri). Luda forma.

Prvo poluvreme je bilo indikativno, videli smo sve mane Mornara i sve vrline Zvezde. Crveno-beli su za prvih 20 minuta imali prednost od 19 poena, a Barani nisu dali nijednu trojku. U drugih 20 minuta Mornar je pružio dosta bolji otpor, posebno u trećoj deonici kada je imao priliku za priključenje, ali Feldin je bio pravi u pravom momentu. To je bilo presudno...

Ročesti je odlično otvorio utakmicu i postigao prvih sedam poena. Sa druge strane Nidam nije uspevao da pogodi iz svojih prvih pet pokušaja, tako da smo došli u situaciju da Vujošević drži Mornar, a očekivalo se da Barani baš tu budu najtanji. Kada mu se pridodao Pavić bilo je jasno da Zvezda ne pravi prednost pod košem koju bi trebalo.

Ipak, crveno-beli su malo podigli nivo igre u odbrani i to je uz neke lake poene Dobrića i Bjelice, uz trojke Ročestija i Dobrića odvelo Zvezdu na pristojnu razliku od preko 10 poena.

zazaza1.jpg


Omić u tim momentima nije igrao kako može, oromašio je otvoren šut, a u odbrani nije zatvorio reket iako bi trebalo da je fizički dominantan, pogotovo protiv igrača kakvi su Pavić i Vujošević.

Centarska linija Mornara dala je 16 od 22 poena u prvih 20 minuta. U prvom poluvremenu Nidam je imao šut iz igre 1/10! Ros je šutirao 1/5. To su dva igrača od kojih je Zvezda očekivala najveću pretnju posle izostanka Uroša Lukovića, a ispostavilo se nešto potpuno drugačije. Bila je to utakmica kakvu Zvezda nije očekivala, ali su se crveno-beli opet odlično snašli.

Zvezda je zategla odbranu u odnosu na ranije utakmice, šutirala 5/11 za tri poena, Mornar je šutirao 0/11 za tri, i na poluvreme je Zvezda otišla sa 19 poena razlike (41:22). Već tada je utakmica mogla da se završi, pobednik se znao. Zvezda je već tada imala 1:0 u džepu.

Istina, Mornar je u drugom poluvremenu krenuo malo živahnije, a kada je Nidam pogodio trojku i doveo goste iz Bara na 14 poena razlike Alimpijević je morao da traži tajm-aut kako bi prekinuo i malo opuštanje svoje ekipe.

I oni su pomislili da je meč gotov kada su poveli s 23 poena razlike. I to ih je koštalo u trećoj deonici, ali sreća po crveno-bele pa je Feldin prašio sa distance i sa dve dvojke i dve trojke čuvao miran san svom timu. U poslednjih 10 minuta Zvezda je ušla sa 64:49.

To je bilo dovoljno da crveno-beli odrade pola posla u ovom polufinalu ABA lige.

Drugi meč serije se igra u Baru 25. marta. Zvezda će u međuvremenu igrati protiv Panatinaikosa i Fenerbahčea u Evroligi.


ABA LIGA, POLUFINALE: Crvena zvezda - Mornar 91:63
Dvorana Pionir
Sudije: Saša Pukl, Tomislav Hordov, Milan Nedović

CRVENA ZVEZDA: Kešelj 8, Davidovac 2, Lazić 3, Antić 5, Dobrić 7, Feldin 23, Janković 2, Ročesti 10, Omić 10, Lesor 2, Enis 2, Bjelica 17

MORNAR: Pavićević, Ćalić 1, Mićović 6, Nidam 16, Mijović, Pavić 12, Vujošević 10, Mugoša, Rejli Ros 12, Vranješ 4, Bakić 2
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
PAO ima imperativ, ali Zvezda ne želi da se bruka

Ni u duelu sa Unikahom košarkaši Panatinaikosa nisu blistali, gubili su i sa 14 poena razlike početkom drugog poluvremena, ali su potom zaigrali bolje u odbrani, nadovezali su se šutevi Lekavičusa i Riversa, pa su Zeleni slavili 90:79, znatno ubedljivije nego što je bio realan tok meča.

Kalates.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Kako bilo, time je Panatinaikos prekinuo niz od tri evroligaška poraza - od toga dva vrlo ubedljiva (Himki i Real Madrid) i jedan vrlo bolan, gradski od Olimpijakosa. Meč sa Crvenom zvezdom (prenos na Sport klubu od 20.15) izuzetno je važan za meč Ćavija Paskvala jer još imaju šansu da se domognu četvrtog mesta i prednosti domaćeg parketa u plej-ofu - to je za Zelene od naročtog značaja jer kod kuće ove sezone imaju skor 11-2. Jedino CSKA ima bolji skor kod kuće (12-1), Olimpijakos je takođe na 11-2.

PAO zaostaje za četvrtoplasiranim Realom jednu pobedu, ali uz lošiji međusobni skor. Do kraja Paskvalov tim ima relativno lak raspored - posle Zvezde, sastaju se sa Makabijem, Valensijom i Milanom, pa im je pobeda sada imperativ, to oseća i vlasnik kluba, pa je ponovo izdao saopštenje u kojem kritikuje suđenje.

U prvom meču ove sezone PAO je na svoj tipičan način ove sezone dobio utakmicu, ugušili su Zvezdin napad i dozvolili samo 25 primljenih poena u drugom poluvremenu.

Glavni igrač Panatinaikosa ove sezone jeste Nik Kalates. Prošlu sezonu počeo je briljantno, potom je naglo pao, ali sada je konstantan - ima prosečno 14 poena i 8,3 asistencija, od njegove pik-en-rol igre mnogo toga polazi u napadu Zelenih, a tokom cele karijere je i odličan defanzivac.

Povratnik Majk Džejms još nije došao do svog šuta za tri poena, ali je izuzetno opasan u igri jedan na jedan, što je donekle nedostajalo Panatinaikosu. Uprkos tome što im je odbrana neuporedivo bolja od napada, Zeleni imaju i brojna napadačka oružja.

Gist.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Kris Singlton napada i licem i leđima ka košu, izvlači se i na šut za tri, pa ga je vrlo nezgodno čuvati jer otvara mnoge druge kombinacije ostalima. Papas tradicionalno dobro igra protiv Zvezde i voli da ubrza ritam, Riversovi šut i defanziva su pouzdani, a i Denmom ume da se "zapali" i da pogađa u nizu, što su crveno-beli osetili u Pioniru.

Ejdrijen Pejn za sada se ne snalazi baš najbolje u svom prvom evropskom iskustvu, malo je i nejasno njegovo dovođenje u ovoj fazi sezone, ali zbirno to ne bi trebalo mnogo da utiče na idanja Panatinaikosa - tu je Gist, zatim petica stare škole Vujukas, a Gejbrijel uglavnom četvorku, pa Paskval ima mnogo različitih opcija na raspolaganju.

U prvih 26 utakmica Zvezda je postigla ukupno devet poena više od Panatinaikosa, ali razlika je na drugoj strani - grčki tim šesti je po defanzivnom rejtingu, a crveno-beli su na pretposlednjoj poziciji, jedino je Armani ispod.

Feldin.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Crveno-beli su u neobičnoj situaciji - plej-of ABA lige je u toku, pa Evroliga u ovom trenutku nije prioritet. Uz Dangubića koji ne igra do kraja sezone, u Atini neće biti ni Antića, ali Zvezda neće odustati, makar ne na početku. Ukoliko utakmica brzo krene po zlu, kao što je to bio slučaj sa brojnim evroligaškim gostovanjima Zvezde ove sezone, možemo očekivati da i jedan i drugi tim spuste tempo, da trener Alimpijević još više odmori startere jer već za dva dana u Pionir dolazi aktuelni šampion Evrope Fenerbahče.

Poraz ne bi bio problem, ali ne nalik onom u Barseloni, takvi debakli ne utiču dobro na moral ekipe koliko god nešto drugo bilo prioritet. Džejms Feldin je u poslednje dve utakmice u izvanrednoj šuterskoj formi, u kući bivšeg kluba uvek postoji poseban motiv. Ročesti je ponovo podigao nivo igre u poslednje vreme i to treba da raduje Zvezdine navijače, pošto od tandema američkih bekova mnogo zavisi - od njihovog poentiranja, ali i od sposobnosti da otvore prostor drugima.

Jedini zadatak Zvezde jeste da se u Beograd ne vrati sa gorkim osećajem u ustima, a ako se ukaže prilika za iznenađenje, onda dodati gas.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Ovo nije Zvezdina trka...

Panatinaikos dominantno do trijumfa u OAKA Areni - 91:71

3391302c1e3d28ab915d7dbb27fe66afc8f7e7a2.jpg


Poraz Crvene zvezde kao znak da ove sezone tim Dušana Alimpijevića nije dostojan TOP 8 faze, ali i najava da Evroliga sada više nije Zvezdina trka i da crveno-beli što pre treba da se fokusiraju na plej-of ABA lige od koga sve zavisi. PAO je održao košarkašku lekciju Zvezdi i slavio s 91:71.

On je, uz Himki, jedini tim koji je ove sezone dobio Zvezdu u Pioniru. Sada je vrlo lako slavio i u OAKA areni. Dokazao je tim Ćavija Paskvala da nikako ne leži Zvezdi. U svim apsektima je PAO nadigrao crveno-bele, a da će tako biti mogli smo da naslutimo posle samo nekoliko uvodnih minuta. Probala je Zvezda da stigne Zelene u završnici, stigla je do 12 razlike na četiri minuta pred kraj, imala i napad, ali je sve to bilo kratkog daha.

Panatinaikos je na startu meča lako dolazio do poena, kao da je Zvezda ušla sa niskom koncentracijom i bez dovoljno žara. Kalates je odlično vodio PAO, a posle nesportske greške Davidovca i trojke Džejmsa PAO je vodio već tada sa 12:2.

Vrlo brzo posle toga PAO je stigao i do vođstva od 19:4, šta god da su igrači Ćavija Paskvala bacili ka košu Zvezde to je i ušlo. Crveno-beli nisu igrali sa dovoljnom energijom u prvih 10 minuta.

Omić je nosio Zvezdu u tim momentima, bio je dobar u igri leđima što je deo koji mora da popravi i što više eksploatiše. Na kraju je tim Dušana Alimpijevića posle prve četvrtine gubio s 24:15. To je bio dobar rezultat s obzirom na očajan početak utakmice.

Kada smo kod Omića, ovo mu je možda bila i najbolja utakmica u dresu Zvezde i pokazao je da mu je forma u uzlaznoj putanji. Postigao je 15 poena. Pored njega istakao se i Dejan Davidovac sa 17 datih poena. To mu je rekord karijere u Evroligi.

Kod Panatinaikosa najbolji je bio Nik Kalates sa 17 poena, šest ukradenih lopti, 10 asistencija i pet skokova. Indeks korisnosti mu je bio 34. Pored njega je blistao Singlton sa 21 poenom i četiri skoka (4/5 za tri).

ooooooooooo.jpg


Imala je Zvezda dosta problema sa odbranom prodora Kalatesa i Papasa. Pored toga, i Singlton je bio raspložen za šut. Loše je bilo to što je Džejms Feldin ušao prilično nervozno u utakmicu.

Nismo navikli da unutrašnja igra Zvezde bude jača od spoljne, a to je baš bio slučaj u prvom poluvremenu. Ipak, sa trojkom Ročestija i Davidovca Zvezda se skroz vratila u igru pri rezultatu 36:32.

Mnogo je Panatinaikos pravio problema Zvezdi u toj brzoj igri, Kalates i Papas su pravili dodavanja i preko celog terena, a Singlton i Gist lako završavali te napade.

Zeleni kao ekipa nikako ne leže Crvenoj zvezdi, videlo se to i u Beogradu u prvom meču. Previše su jaki fizički, kada stanu u odbranu nema muva gde da prođe, imaju ogromnu rotaciju i sve to spojeno činilo je život Zvezde veoma teškim.

leka.jpg


Pokušavao je i Dušan Alimpijević što više da rotira jer mu svakako ovo nije bila prioritetna utakmica jer ga već za pet dana čeka revanš u polufinalu ABA lige protiv Mornara. Pogotovo kada se tokom treće deonice prednost Zelenih kretala tu oko 15 poena razlike.

Praktično su kasnije obe ekipe čekale da se utakmica završi.

Zeleni su dobili još jednu recku u napadu na 4. poziciju koja donosi prednost domaćeg terena u plej-ofu, a Zvezda posle ovog poraza može do TOP 8 faze samo uz naučnu fantastiku. Ukoliko Baskonija dobije sutra Bamberg, tu će i matematički biti kraj za crveno-bele. Imaće tri pobede manje na tri utakmice do kraja i slabiji međusobni skor.

Evroliga, ima već nekoliko utakmica, nije traka u kojoj Zvezda treba da se trka. Od ishoda u ABA ligi mnogo toga zavisi. I na to će crveno-beli preusmeriti sve snage. Čak iako im u četvrtak dolazi prvak Evrope Fenerbahče.

EVROLIGA: Panatinaikos - Crvena zvezda 91:71 (24:15, 23:23, 30:18, 14:15)
Dvorana, OAKA
Sudije: Paterniko, Peruđa, Fric

PANATINAIKOS: Singlton 21, Rivers 11, Džejms 9, Pejn 2, Papas 9, Gist 3, Vujukas 3, Lekavičijus 4, Gebrijel 2, Lodžeski 5, Kalates 17, Adetokunbo 5

CRVENE ZVEZDE: Kešelj, Davidovac 17, Lazić 3, Dobrić 3, Feldin 6, Janković 5, Ročesti 7, Omić 15, Lesor 9, Enis 1, Jovanović, Bjelica 5
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda u Atini: Očekivano od 1. do 40. minuta

Prvi napad Crvene zvezde je istekao, u drugom je Davidovac jedva šutnuo uz zvuk sirene i bio je to lep pokazatelj onoga što Panatinaikos čini evroligaškim plej-of timom. Imala je Zvezda i periode dobre igre, ali Zeleni su na vreme prelomili meč i bez mnogo napora ga priveli kraju – 91:71.

Omic.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Počelo je vrlo loše po crveno-bele – Kalates je već na startu pokazao zašto je jedan od najboljih igrača u Evropi ove sezone, Adetokumbo je bio jedan od onih koji su veličinom pravili muke Zvezdi, a Kris Simglton je skoro savršeno šutersko veče (4-4 za dva, 4-5 za tri) započeo trojkom i dvojkom posle kojih je PAO poveo sa 17:2.

Mirisalo je tada na katastrofu, ne bi bila prva Zvezdina ove sezone na gostovanjima, ali ulazak igrača sa klupe doneo je energiju gostima. Jedna od pozitivnih stvari sa atinskog gostovanja jeste najbolja ofanzivna partija Alena Omića od dolaska u klub – meč je završio sa 15 poena (6-8 iz igre, 3-5 penali) i 7 skokova, a upravo je on bio najzaslužniji što je Zvezda do kraja prvog perioda prišla na jednocifreni zaostatak.

Otkad ga je Radoje Vujošević udario u finišu meča sa Mornarom, Omić kao da je postao agresivniji na niskom postu, možda samo treba neko da ga iznervira kako bi efektnije koristio prednost u snazi koju ima u odnosu na većinu direktnih rivala. Sada je triput poentirao sa niskog posta i Zvezdi bi prijalo malo takvih poena u završnici sezone.

Iako su crveno-beli i tada, baš kao i tokom cele utakmice, imali problema sa vraćanjem u odbranu, pa su primali preveliki broj poena iz kontri (ukupno 21 na utakmici), napad je odlično funkcionisao i Zvezda je opet uspela da se vrati, ovaj put preko Ročestija i Feldina, da bi Davidovac svojom prvom trojkom približio crveno-bele na -4 (36:32).

Davidovac je bio otkrovenje u ranoj fazi sezone, za sada igra dobro, a sledeći korak u napretku jeste da bude agresivniji i odlučniji, tj. da preuzima više odgovornosti u napadu – sada je u Atini ubacio 17 poena (2-3 za dva, 3-4 za tri, 4-6 penali, 5sk).

DYwsaGZXkAEiheF.jpg


Do kraja meča crveno-beli se nisu primakli bliže od ta četiri poena minusa – bili su u igri do poluvremena, ali serijom 10-2 na startu treće četvrtine Paskvalov tim dolazi do 57:40 i definitivno prelama meč. Prednost je rasla do 23 poena i manje-više smo gledali utakmicu kakvu smo i očekivali – rutinsku pobedu Panatinaikosa u meču kojem nijedna ekipa nije potrošila mnogo energije.

Uostalom, i trener Alimpijević rano je kalkulisao sa minutažom, pa je tako već početkom druge četvrtine u igru uveo Marka Kešelja, koji je ove sezone retko bio u rotaciji, a Kešelj je na terenu proveo sedam od svoja ukupno 34 evroligaška minuta u sezoni. Šansu jedino nije dobio Nikola Jovanović, Lesor i pogotovo Omić igrali su na zadovoljavajućem nivou.

Bilo je i neozbiljnih poteza i početničkih grešaka, ali uglavnom u periodu kada je meč već više ličio na rekreativni. I da je u najboljoj formi i kompletna i motivisana, Zvezda ne bi imala mnogo šanse u Atini. Ovako, i -20 je realan odnos snaga.

Zvezdu sada čeka Fener – iako je utakmica sa Mornarom prioritet, igrači imaju obavezu da zaigraju sa maksimalnom energijom pred svojim navijačima protiv aktuelnog prvaka Evrope. Dobra igra, a pogotovo eventualna senzacija, dala bi timu samopouzdanje pred borbu za trofej na Jadranu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezdin sparing sa evropskim šampionom

Evroliga daje brojne beneficije svojim učesnicima, pa će tako ovoga puta košarkaši Crvene zvezde moći da se za završnicu ABA lige spremaju sa šampionima Evrope lično.



EMR_0640_2.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague



Prošle sezone u dvorani Aleksandar Nikolić odigrana je jedna od najboljih utakmica u prvom delu takmičenja, kad su Čarls Dženkins svojim pogotkom sa poludistance i Ognjen Kuzmić rampom nad Jodoom doneli veliku pobedu crveno-belima.

Ove sezone se Fener revanširao, pobedom u svojoj hali rezultatom 82:56. Suštnski, i Crvena zvcezda i Fener su završili posao kad je regularni deo takmičenja u Evroligi u pitanju. Crveno-beli su sa 11 pobeda prebacili očekivano i ako imamo u vidu raspored, kao i da je ABA liga apsolutni prioritet, verovatno će na tom broju i ostati. Sa druge srane, Fenerbahče je obezbedio prednost domaćeg terena u prvom kolu plej-ofa. Prošle sezone su vezanim porazima šokantno završili na petom mestu, pa su morali da dva puta slave u Atini, ali ovoga puta su zadržali situaciju pod kontrolom.

DY1O9c_XUAEMH7i.jpg


Željko Obradović i njegova ekipa u narednom periodu treba da obezbede prvo mesto na tabeli turskog prvenstva. Ova faza sezone trofejnom stručnjaku tradicionalno služi za što bolju pripremu igrača za ono najvažnije, u aprilu i maju. Zato treba očekivati proširenu igračku rotaciju i raspodelu energije, posebno u Evroligi. Međutim, treba obratiti pažnju na jedno, Željko Obradović ne voli da dva puta zaredom gubi na istom mestu.

Odlaskom Epea Judoa, Jan Veseli je postao neprikosnoven na poziciji centra u Fenerbahčeu. Najbolji je strelac i skakač ekipe u Evroligi. Džejson Tompson je potpuno drugačiji tip igrača od Judoa i još se nije u potpunosti prilagodio na zahteve Željka Obradovića, ali bilo je utakmica u kojima je njegov šut sa poludistance pravio razliku.

DY243z5XcAEuGzc.jpg


Bred Vonamejker u prvoj sezoni u Feneru igra promenljivo pa je bilo perioda u kome je imao manju minutažu, ali od njega se očekuje da bude među liderima kad bude najvažnije. Na poslednjih nekoliko utakmica slabo ga je služio šut za tri poena. Pored njega, jedina razlika u odnosu na prošlu sezonu jeste dolazak Marka Gudurića. Protiv Makabija je odigrao utakmicu karijere u Evroligi, kod Željka Obradovića dobija priliku za napredak. Glavna osovina Fenerbahčea prošle sezone bila je Bogdanoviać-Judo-Veseli. Samo je Čeh ostao u ekipi i igrački šampion Evrope je slabiji nego lane. Ipak, Željko Obradović je uvek znao da izvuče ono najbolje iz igrača koji su mu na raspolaganju.

Od osam poraza u Evroligi ove sezone, Fenerbahče je sedam doživeo od ekipa iz gornjeg dela tabele. Samo je Makabi, koji je sada deveti, uspeo da napravi veliko iznenađenje. Evropski đampion je izgubio mnogo derbija ove sezone, što naravno ne mora da znači da će isti ishod biti kad se bude odlučivalo o trofejima. Više nego prošle sezone dobijali su utakmice za koje se očekivalo da će u njima slaviti. Takva se igra večeras i u dvorani Aleksandar Nikolić.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezdin šestominutni sumrak, snajperista Dikson i skupe lekcije evropskog šampiona

Crveno-beli lako položili oružje - 63:80

7e0ddb0845db8f1aeb6018a4bdde632726794178.jpg


Nema boljih lekcija od onih koje deli evropski šampionu. Jesu najbolje, ali se i najskuplje plaćaju. Tako je Crvena zvezda ove snežne martovske večeri tonula ka najtežem porazu na svom terenu, ali je na kraju uspela da zaustavi slobodan pad iz trećeg kvartala i ipak ne doživi totalni debakl. Crvena zvezda - Fenerbahče 63:80 (17:22, 14:18, 10:25, 22:15).

Dobre utakmice protiv Cibone, Valensije i Mornara na startu plej-ofa nisu mnogo pomogle protiv Željka Obradovića i njegove moćne čete. Istini za volju, teško da bi bilo šta pomoglo protiv ekipe koja je u najvećem naletu šutirala trojke vratolomnih 75 odsto (12/16) i pritom imala naoštrenog snajperistu u liku Bobija Diksona da odradi najveći deo posla. Prekaljeni reprezentativac Turske odigrao je svoju daleko najbolju partiju ove sezone i popravio lični rekord po broju ubačenih koševa. Protiv Olimpijakosa pre nepuna dva meseca imao je 24, a sada - 25 poena, uz strašnih 7/10 za tri poena. Od čega je četiri dalekometna hica pogodio u trećem kvartalu, kada je razlika i iznosila maksimalnih 26 poena, a Fenerbahče bio u strahovitom zaletu. Nikola Kalinić meč je završio sa deset, a Marko Gudurić sa devet poena, uz pet asistencija.

Prelaznu ocenu u opremi branioca titule u Jadranskoj ligi dobijaju samo Dilan Enis i Dejan Davidovac. Prvi je izvukao svoj maksimum u prvom delu utakmice, da bi najprijatnije ovosezonsko iznenađenje iz tima sa Malog Kalemegdana možda i neočekivano dobilo glavnu ulogu. Odličnu igru protiv Panatinaikosa pre samo dva dana krunisao je još jednom partijom za svaku pohvalu, pa je na kraju imao 18 poena (3/5 za tri), uz pet skokova i tri asistencije. Demonstrirao je ozbiljnu zrelost protiv vladajućeg šampiona i pokazao da ovo nije njegov igrački maksimum. Da može još mnogo više i bolje.

Zvezda je od početka bila u kontraritmu i to se i te kako osetilo u igri. Matijas Lesor, Tejlor Ročesti, kasnije i Džejms Feldin... Nijedan od njih nije glavom bio u utakmici, zbog čega trener Alimpijević nimalo nije bio zadovoljan. Da ovo zaista nije bilo njihovo veče govori i to da su zajedno ubacili 10 poena, ali i podelili devet od čak petnaest timskih asistencija.

CRVENA_ZVEZDA_vs_FENERBAHCE-019.jpg


S takvim odmerom snaga Fenerbahče je odmah uspostavio kontrolu i dirigovao ritam, što se brzo odrazilo na rezultat. U razmaku od samo 20 sekundi Bobi Dikson je strpao pet poena, da bi posle dobre odbrambene reakcije i brzog napada Gudurić poslao vrhunsko alej-up dodavanje za Veselog, pa j Fenerbahče brzo otišao na 10:3. Zvezdin obraz u uvodnim minutima jedino je čuvao Dejan Davidovac koji je sa dve vezane trojke pokušao da pokrene ekipu. Umesto toga usledila je Diksonova rafalna paljba posle koje je Fenerbahče za nepunih šest minuta imao dvocifrenu prednost - 20:9.

Dok je Alen Omić samo na momente uspevao da učini nešto više od Lesora, Ročestijev odlazak na klupi ispostavio se kao pun pogodak. Dilan Enis uspeo je da unese željenu energiju i napadačku sigurnost, čime je zaustavio gotovo četvorominutni post. Brzo se kanadski plejmejker razigrao i bio jedina svetla tačka Zvezdinog tima, što mu je donelo čak osam vezanih poena u finišu prvog kvartala - uz dve trojke. Činilo se da je Zvezda uspela da se vrati u život i da je uspostavila određenu ravnotežu. Ali, samo nakratko.

Previše grešaka i gotovo neobjašnjiva konfuzija u domaćim redovima olakšavala je Feneru posao. Veseli je iskusno koristio Lesorovu uspavanost i eksploatisao protivnički reket za novu dvocifrenu prednost i nove bore na Alimpijevićevom čelu. Pokušavao je mladi trener na sve načine da uvede ekipu u utakmicu i tako joj omogući ravnopravnu borbu sa aktuelnim šampionom Evrope, ali nije se dalo. Ročesti je do prvih poena na utakmici stigao u 13, a Feldin u 19. minutu utakmice i to posle pet uzastopnih promašaja. Bili su to njihovi retki iskoraci napred u ovom meču.

Sve ono što Ročesti nije mogao u ofanzivnom delu donekle je „pokrivao“ Enis, ali ono što je mogao da iznese na parket bilo je premalo za ovakvu, vrlo lošu Zvezdu.

A onda se dogodila treća četvrtina koja je odredila ceo meč. Odnosno, dogodio se neverovatni Bobi Dikson sa svoje četiri otrovne strelice s distance, a za njim Gudurić sa dve i Kalinić sa još jednom trojkom. Ukupno sedam za četvrtinu. Tako je razlika sa devet otišla na gotovo nestvarnih 26 poena (36:62) u samo šest i po minuta, a Dikson je imao 25 poena na svom kontu. Cela situacija toliko je izgledala neverovatno da su čak i navijači Diksonu poručivali da šutira što više, dok su Zvezdini igrači bili ispraćani sa ovacijama kada bi pogodili i slobodno bacanje... Ruku na srce, setile su se pristalice crveno-belih nešto kasnije za koga navijaju, pa su ipak svojim miljenicima pružili podršku do poslednjeg sekunda. Uz pesmu i gromoglasne aplauze za svaki dobar potez. Kojih je bilo daleko više nego u prethodne tri deonice.

Ali, poraz nije mogao da se izbegne...

CRVENA ZVEZDA - FENERBAHČE 63:80 (17:22, 14:18, 10:25, 22:15)

Dvorana: Aleksandar Nikolić.
Gledalaca: 4.849.
Sudije: Emilio Perez Pizaro (Španija), Spirok Kontas (Grčka), Amit Balak (Izrael).

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Davidovac 18, Lazić 6, Antić, Dobrić 7, Feldin 2, Janković 6, Ročesti 6, Omić 6, Lesor 2, Enis 10, Jovanović.

FENERBAHČE: Tompson, Meli 7, Mahmutoglu, Vonamejker 5, Slukas 3, Naneli 2, Gudurić 9, Veseli 9, Kalinić 10, Muhamed 25, Duverioglu 8, Datome 2.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda od starta mora da “gine“

U goste je došao aktuelni evropski šampion i, uprkos smišljenom odsustvu Bjelice i činjenici da se u nedelju nastavlja ABA plej-of, očekivalo se da Crvena zvezda grize od samog starta i da, kao što sportisti vole da kažu, pokaže zube Fenerbahčeu.

Guduric.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Malo šta od Zvezdine vilice osetio je tim Željka Obradovića, koji je igrom daleko od maksimalnog napora došao do pobede pred nešto manje od 5.000 gledalaca u dvorani “Aleksandar Nikolić – 80:63.

Prošlosezonski meč sa Fenerbahčeom bio je jedan od onih koji su obeležili sezonu crveno-belih. U Pioniru nije moglo da se diše od gužve, Zvezda je odigrala hrabar i čvrst meč, a posle blokade Kuzmića na Judou hala je “eksplodirala“.

U četvrtak veče počelo je od atmosfere. Vejavica krajem marta, činjenica da meč nema takmičarski značaj, ali i brojni ubedljivi porazi ove sezone, učinili su da dvorana ne bude puna, a posle bojkota najvatrenijih navijača, ni pesma ne ide sama od sebe, tako da se ambijent na početku duela doimao neadekvatnim za dolazak velikog Fenera.

Startne petorke bile su neuobičajene za modernu košarku, pošto su obojica trenera počeli sa po dvojicom visokih u postavi – Veseli i Duveriolu sa jedne, a Antić i Lesor sa druge strane. Atmosferu sa tribina ekipa je prenela i na parket – slično kao u Atini u duelu sa Panatinaikosom, izgubljene lopte vodile su do lakih poena iz kontri za rivala, a na napadačkoj strani parketa prolaza nije bilo. Fenerova odbrana gledana izbliza još je impresivnija – igraju čvrsto, ali promišljeno, tačno se zna ko kada i koga preuzima, a na rotacijama se retko kasni.


Zapravo, prvi “kvar“ u komunikaciji desio im se na ulazu Enisa, koji je rano zamenio vrlo lošeg Ročestija, za 11:20 na 1:51 do kraja prve četvrtine. Do tada Zvezda nije imala lak šut, a potom se Enis “zapalio“ i dao dve trojke, pa je domaćin posle prvih deset minuta imao prihvatljivih -5. Bilo je ipak jasno da to nije način da se konstantno postižu poeni, ali i Zvezda je malo podigla nivo u odbrani, pa je na poluvremenu još bila u igri (31:40).

Ponovo isto kao u Atini, Zvezda je belu zastavu podigla već na startu trećeg perioda, i to pod rafalom trojki Alija Muhameda (meč je završio 7-10, bilo je 7-8 u jednom trenutku) koji je isisao svu nadu iz domaćeg tima. Po jednu trojku pogodili su i Gudurić i Kalinić, a Zvezda je na drugoj strani delovala nemoćno i na semaforu je stajalo neprijatnih 36:62.

Enis.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Ako je cilj crveno-belih bio da dobrom igrom sakupe još malo samopouzdanja pred sudare u ABA ligi, taj cilj nije bio ni na vidiku jer su delovali bezvoljno i bez energije, mada treba uzeti u obzir da im je to bio treći meč u pet dana, kao i da dubina sastava Zvezde ne može da se meri sa dubinom Fenera (ilustrativne su bile Obradovićeve izmene krajem prve četvrtine, “rezerve“ su bile Slukas, Meli i Datome).

Ipak, nije prvi put da Zvezda daleko od kraja meča već nema ni najmanje šanse za trijumf, a onda se desio period meča koji je donekle izvadio fleke. Navijači su osetili letargiju u timu i na -24 počeli su pesmom “i kada gubimo i kada vodimo, mi tebi pevamo“ da bude svoje momke.

Dejan Davidovac, koji je možda predugo bio na klupi posle solidne role u prvom poluvremenu, zajedno sa Ognjenom Dobrićem i Brankom Lazićem bio je predvodnik borbenije Zvezde. Davidovac je meč završio sa 18 poena, 5 skokova i 3 asistencije.


Nisu crveno-beli bili ni blizu preokreta, -13 najviše je što su prišli, ali požrtvovana poslednja četvrtina dala je razlog navijačima da ne idu kući sa potpuno gorkim ukusom u ustima.

Eventualni trijumf na vrućem gostovanju u Baru bio bi višestruko važan – i zbog same pobede, ali i zbog dodatnog fizičkog i psihičkog odmora koji bi donelo neigranje majstorice.

U ligaškom delu sezone Zvezda je slabije počela meč u Baru, dešavalo joj se to i u Kupu i na još gostovanja ove sezone, tako da je osnovni zadatak trenera Alimpijevića da osigura da tim od starta “gine“ na parketu.

 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Vranješ i Nidam pobedili Zvezdu! (VIDEO)

Mornar izjednačio u polufinalnoj seriji Jadranske lige, sledi majstorica u Beogradu

ffc22600585664a7d8e307eb374acc7400a2585a.jpg


I u drugom polufinalu imamo majstoricu!

Trener Mornara Mihailo Pavićević tražio je reakciju svojih pulena nakon teškog poraza u Beogradu, a sada će se na istom mestu boriti sa favorizovanom Crvenom zvezdom za finale! Barani su u drugoj utakmici plej-ofa Jadranske lige savladali vladajućeg prvaka rezultatom 88:84 (30:21, 18:24, 21:19, 19:20) i tako uveo seriju u možda i neočekivanu majstoricu, gde će pobednika odlučiti mirnija glava i jači napadački arsenal.

Ono što su Džejms Feldin i Milko Bjelica pokazali u prvom meču Nemanja Vranješ i Derek Nidam učinili su sa još upečatljivijim izdanjem u Topolici. Ovakvu partiju dvorana u srcu crnogorske luke dugo nije videla! Nemanja Vranješje ove večeri bio meč-viner Mornara i njegove trojke odvojile su Zvezdu od finala, bar do narednog ponedeljka! Vranješ je utakmicu završio sa 29 poena (6/10 za tri poena), dok je Derik Nidam dopisao čak 28 koševa, bez ijedne ubačene trojke (0/7)! I ne samo što su ubacili više od polovine poena domaćeg tima, Brendis Rajli Ros i Radoje Vujošević bili su prava ispomoć sa po 10 poena.

Crvena zvezda prikazanom igrom u većem delu utakmice nije zaslužila pobedu. Samo upornošću gosti iz Beograda stigli su do neizvesne završnice, u kojoj je tako malo nedostajalo da se dogodi veliki preokret. Posle trojki Dejana Davidovca i Ognjena Dobrića i rezultata 85:81, odnosno 87:84 nedostajali su samo još po jedna dobra odbrana i napad kako bi se rezultat bar izjednačio, ali je nervoza učinila svoje. Mada, takav je bio i ceo meč, koji je na kraju video čak 61 izvedeno slobodno bacanje.

Ono čime trener Alimpijević nimalo nije mogao da bude zadovoljan već od prvog minuta utakmice jeste odbrana. Posebno u prvom delu utakmice, kada je Crvena zvezda protivniku dozvolila čak 48 poena! Odnosno, čak 30 samo u prvoj deonici posle silovitog naleta domaćina, za koji Crvena zvezda nije imala apsolutno nikakav odgovor.

Mada se igralo u serijama, Mornar se bolje pokazao. Napadom je komandovao Nemanja Vranješ, koji je od prvog sekunda pokazao da je izuzetno motivisan da Zvezdi vrati milo za drago nakon prošlonedeljne blamaže. Vukao je šuter iz Sanskog Mosta sve konce Mornarovog napada, pa je tako vrlo brzo naterao Dejana Davidovca na faul pri šutu za tri poena, da bi situacija iz koje je nešto kasnije pogodio trojku, a Radoje Vujošević istovremeno izvukao faul Matijasa Lesora za dva dodatna slobodna bacanja odvela domaćina na opipljivih 14:6.


Uspela je Zvezda da se nakratko da se izvuče, pa je za manje od dva minuta vezala sedam poena, zaključno s Antićevom trojkom, ali je Mornarov odgovor bio žestok. Zvezdina odbrana je potpuno nestala, Vranješ je povukao napred, Reli Ros i Pavić su vezanim trojkama dodatno začinili, da bi Nidam dodao još pet poena i domaćin je serijom 14:3 otišao na tada maksimalnih 30:18!

Konsolidacija aktuelnog šampiona počela je u završnim trenucima prvog kvartala, kada je Bjelica iskoristio lepu Omićevu asistenciju i izvukao koš uz faul i dodatno slobodno bacanje. Isti recept izneo je na sto početkom drugog kvartala, kada je Zvezda ponovo uzvatila serijom 7:0. Efekat iste bio je kratkotrajan, baš kao i nekoliko minuta ranije. Jer, Mornar je posle manjeg pada ponovo razbio Zvezdin bedem i vrlo brzo otišao na velikih 42:29.

Ono što je Zvezdu spasilo u nastavku jesu rešenja iz reketa, gde je Mornar bio i te kako ranjiv. Alen Omić je zablistao i značajno uticao da Beograđani dobiju na samopouzdanju i tako gotovo potpuno umanje zaostatak. U prilog tome ide i činjenica da je Zvezda čak 20 poena, a Omić je samo u prvom poluvremenu imao 11 poena (ostao na istom učinku do kraja). Ali, nije mogla da prelomi rezultat. Mornar je veliki zamajac dobio lakim pogocima sa linije slobodnih bacanja. Pomalo začuđujuće, Mornar je u prvih 20 minuta izveo čak 21 penal, a pogodio 18 (na kraju 27/34)! I tako, praktično, anulirao Zvezdin učinak iz polja blizu obruča.


Trećim kvartalom ponovo je komandovao Mornarov tandem Nidam - Vranješ, koji je držao Mornar u životu i bar minimalnoj prednosti! Koliki su uticaj dvojica ponajboljih šutera - doduše, Nidam je posle 2/10 u Beogradu imao 0/6 za tri poena u Baru - imali na igru Barana dovoljno govori da su zajedno ubacili 15 od 21 poena samo u ovom intervalu utakmice. Prvi devet, drugi šest, što je bilo sasvim dovoljno da se zbunjena i na momente nedovoljno konkretna Zvezda ostavi da gleda u leđa protivniku. Sve je Alimpijević pokušao kako bi promenio stvari na terenu, ali ponovo je jedini igrač sa nešto većim uticajem na igru, baš kao protiv Fenerbahčea u četvrtak uveče, bio Davidovac. Njegovi potezi jesu dali veštačko disanje Zvezdi, ali ni to nije bilo dovoljno.


Jer, ako je bilo i trunke nade na kraju treće, Vranješ se pobrinuo da u četvrtoj deonici ista - ispari! Ono što je Vranješpogodio u završni deset minuta i trojke koje je Zvezdina odbrana dozvoljava samo je pokazalo da crveno-beli ne zaslužuju pobedu u Baru i da ovo polufinale mora da se reši u trećoj utakmici. A, svaki put kada je bilo važno - Vranješ je pogodio! Malo on, pa malo Nidam i Mornar je u završna četiri minuta ušao sa 14 poena viška (84:70). Mada je Ročesti gotovo iz besa imao želju da sve reši sam, njegovih 16 poena na kraju ostali su u zapećku novog Feldinovog košmara sa svega pet poena i neprimetnog učinka Dilana Enisa (dva poena), dok je Ognjen Dobrić proigrao tek u finišu i skupio 11 koševa. Davidovac jeste imao 14 poena, pet skokova, dve ukradene lopte i asistenciju, jeste pogodio trojku kojom je meč uveo u dramatičan finiš u poslednjem minutu (85:81) i ponovo je zaslužio pohvale za trud i prikazani kvalitet, ali činjenica je da Zvezda mora u Beograd po finale.

Treća utakmica igra se u ponedeljak, 2. aprila.

MORNAR - CRVENA ZVEZDA 88:84
/30:21, 18:24, 21:19, 19:20/


Dvorana: Topolica.
Gledalaca: Oko 3.000.
Sudije: Sreten Radović, Matej Boltauzer, Marko Juras.

MORNAR: Pavićević -, Ćalić 1, Mićović 6 (7sk), Nidam 28 (5as), Mijović -, Pavić 4, Vujošević 10, Mugoša -, Reli Ros 10, Vranješ 29, Bakić -.

CRVENA ZVEZDA: Kešelj -, Davidovac 14 (6sk, 2as, 2uk), Lazić -, Antić 9, Dobrić 11 (6sk), Feldin 5 (4as), Janković -, Ročesti 16 (4as), Omić 11, Lesor 8, Enis 2, Bjelica 8.
 
Natrag
Top