TOM TOM Navigacija

Učlanjen(a)
05.02.2017
Poruka
224
Sve radi kako treba prateći korake iz posta #442 koji je napisao kolega @Boki72 Fremiun licenca radi.

Nije da mi je trebala pored AvicSync, Sygic Auto i GM ali neka se nadje. Ovamo u DE je super.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk
 
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.620
Super je svuda, barem meni :)
Skoro sam je testirao, u paraleli sa iGO-om
Razlika gotovo i da nema, (logilčno, s' obzirom da koristim TT mape u oba slučaja, uzgred, dosta nemaca je hvalilo njihov kvalitet u DE).
Sviđa mi se opcija gotovo direktnog pristupa pumpama duž puta i izuzetno jednostavnog modifikovanja istog. Čist prikaz, bez previše odvlačenja pažnje na šareniš.
A GM su nezamenljive korisniku kao pešaku jer imaju definitivno najviše informacija za ono što može da te zanima, jelte (pošte, restorani, kafići, tržni centri...).
 
Učlanjen(a)
05.02.2017
Poruka
224
U osnovi se slazem s tobom da je ovo kvalitetna navi.

Sto se tice Balkana vozio sam sa TT 2015/2016 malo po BiH i ok radi svoj posao, nista impresivno ali radi. Naravno dvije godine u svijetu mapa je dobar period da se nesto veliko desi. Moj mali osvrt tice se voznje po Njemackoj.

Vozio sam najvise sa Sygic (TomTom) kao i iGO (TomTom) i nemam apsolutno nijedne primjedbe. Isao sam sa kraja na kraj DE i nemam sta reci, cista desetka.

Eh sada TomTom GO par puta sam ga probao na mom problematicnom Note 3 i svaki puta je nesto bilo problem, gps ili cudni skokovi na velikim nadvoznjacima itd. Sada sam ponovo instalirao na novom mobitelu (Note 8 EU verzija) i sve radi odlicno bar ovdje lokalno. Nisam jos pravio velike rute (uskoro cu) ali nema sumnje da ce raditi.

Kao sto ti kazes jako lijepa i pregledna navi bez nepotrebnog sarenila koje cesto mozemo vidjeti na iGO uz skinove. Ja oduvijek tvrdim i stojim uz to (iako samo moje licno misljenje) da vozacu treba cista jasna mapa, linija kuda treba i to je to. Ali kao sto rekoh stvar ukusa i ovome ne vrijedi trositi vrijeme. TomTom GO je ovim redizajnom upakovao jako lijep proizvod gdje je fokus na jasnu mapu i dobro rutiranje.

Istina je to sto kazes za Njemacku, TomTom je izuzetno popularan ovdje i pored NAVIGON i GARMIN-a svakako najvise zastupljena standalone navigacija. Rijetko vidim mobitel kao navigaciju sem ako nije u pitanju Google Maps. Cesto idem po shopovima tehnicke opreme i ovdje dominiraju TomTom, Garmin i BECKER uredjaji...cak nisam siguran da sam i vidio neke druge proizvodjace. U razgovoru i posmatranju jasno je da TomTom dominira. Ako se ne varam na site TomTom pise da je Njemacka pokrivena 100% i jos se nije desilo da nisam nasao neki kucni broj ili adresu (doduse i sa Here je isto tako).

Jos jedna stvar zbog koje koristim TomTom Go ako i Sygic TT je TRAFFIC INFO. Volim iGO ali spram TT iGO Traffic info je smjesan. Imao sam par situacija da vozim i reicmo ispred nas je udes ja dok sam stigao vec sam dobio instant info. Moje iskustvo je da Traffic Info na iGO je vrlo cesto bajat u odnosu na TomTom. Evo javno cu izjaviti da po mom iskustvu TomTom ima bolji Traffic Info nego Google Maps.

Paketi mobilnog neta su ovamo smjesno jeftini i veliki tako da mi je 4g 24/7 online.

Ali..uvijek ima ono ali...

Danas sam bas vozio do nekih marketa i testirao TT_GO, na moju veliku zalost POI baza TOMTOM je blago receno UZASNA. Od tri marketa koja sam trazio nijednog nema na spisku. Ovaj problem sam imao i prije sa TomTom GO kada sam kod nas trazio neke POI, jednostavno nisu tu.
Rjesenje je naravno da znate ulicu i broj ili da Google Maps kombiniramo sa TomTom ali jasno je koliko je to neprakticno. Moze se desiti da je ovo slucajnost ali pretrazivao sam dosta POI tacaka i poredio sa iGO i razlika je vidljiva na prvu. Ono sto je meni jos cudnije da recimo TomTom paket na iGO ili na Sygic je DALEKO bogatiji u odnosu originalnu TomTom GO. Da li sam ja jedini kojem ovo nema smisla da originalna app oskudjeva sa POI u tolikoj mjeri u odnosu na paket koji oni prodaju nekom drugom.

To me nekako podsjeca na odnos SKODA vs VW. Sa izuzetkom Skoda SuperB Laurin Klement verzijom sve ostale skode se ne mogu nositi sa VW. Sada da li ova paralela ima smisla ne znam ali eto...meni to tako izgleda.

Bilo bi zanimljivo cuti Vasa iskustva sa POI pretragom na TomTom GO i ovom meni nelogicnom odnosu TT mapa kod ostalih i TomTom GO. Kao sto kolega @Boki72 kaze odlicna navi ali po meni sa velikom manom a to je POI baza. Nedostatcima bi mozda i dodao taj map management sto ne ide po drzavama nego po regiji ali ajd 2018 je i prostor kao i internet nisu vise problem. Da li smo mi navikli kroz iGO da nam je sve secirano (kamere, POI, Mape itd) pa nam/meni smeta ovaj nacin kod TomTom ne znam ali volio bi da je to kao kod iGO.

Za kraj ne bi isao tom linijom da li je iGO ili TomTom GO bolji, meni je to stvar preference ali eto ja sam jos uvijek na strani iGO navigacije i Here mapa. Koristim primarno fabricki cist iGO_AvicSync (fully crk) i prezadovoljan sam.

Malo sam oduzio ali zelio sam da iznesem svoje iskustvo kao i neke nedoumice oko TomTom GO navigacije. Hvala svima na linkovima kao i savjetima.

Uzdravlje dragi clanovi foruma.
 
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.620
Hm. Možda ipak treba imati u vidu ono čemu su namenjene - vožnji. POI u bazi samo one koje su bitne vozačima. Ako ja zapucam iz Papua Nove Gvineje u npr Murmansk, teško da će mi odrednica biti Lidl :)
Malo banalizujem ali razumemo se. Zato sam i pomenuo GM kao izvorište informacija tog tipa.
Podelu po regionima ne uzimam za manu, uostalom i kod Garmina je takva, samo nas je iGO razmazio u tom pogledu.
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Tom_Tom_logo.png

Apdejt mape TomTom za PNA uređaje
Map Release Date : 10.05 (Februar 2018)
Europe 1005.8801 (Released 01/2018)

Preuzimanje kompletne mape Evrope za uređaj START 42 je trajalo blizu 3 sata. Pošto se na zvaničnom forumu može pročitati da postoji dosta problema prilikom apdejta uređaja, ja sam zadovoljan. Međutim, moj uređaj je kupljen legalno, nov je i još ne treba očekivati probleme.

Maps_version_10.05_1.jpg


U novoj verzija TomTom mape za sada sam primetio samo promene u novim imenima ulica i dodatim kućnim brojevima. Verovatno postoje i značajnije promene u ucrtanim novim putevima, kružnim tokovima i sl...

Kao i obično, vrlo brzo se očekuje apdejt mape i za android verziju GO Mobile.

EDIT 1
U prilogu su slike saobraćajnica oko železničke stanice "Prokop" u Beogradu. Verzija 10.05 ima pravilno ucrtane pristupne puteve i navigacija pravilno rutira.
Takođe, ulice u naselju "Stepa Stepanović" su označene ispravnim nazivima.
Upoređivanjem sam zaključio da su ove promene vidljive i u najnovijoj TT mapi za navigaciju iGO, TomTom_2017.12.
Sve ovo govori da je TomTom mapa za Srbiju već kvalitetnija od mape HERE.


EDIT 2
Verzija 10.05 je raspoloživa i za Android navigaciju GO Mobile (06. Mart 2018)
 

Prilozi

  • up-to-date.jpg
    up-to-date.jpg
    327,9 KB · Pregleda: 30
  • Maps version 10.05.jpg
    Maps version 10.05.jpg
    240,5 KB · Pregleda: 25
  • Route.jpg
    Route.jpg
    299 KB · Pregleda: 23
  • Naselje Vojvode Stepe 10,00.jpg
    Naselje Vojvode Stepe 10,00.jpg
    50,5 KB · Pregleda: 20
  • Naselje Vojvode Stepe 10,05.jpg
    Naselje Vojvode Stepe 10,05.jpg
    504,7 KB · Pregleda: 19
  • Stanica Prokop 10.00.jpg
    Stanica Prokop 10.00.jpg
    54,6 KB · Pregleda: 20
  • Stanica Prokop 10.05.jpg
    Stanica Prokop 10.05.jpg
    555,8 KB · Pregleda: 19
Poslednja izmena:

NiM

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
16
Skinuo sam hr glas Irena. Unutra su 2 fajla. ( data527.chk i data527.vif) Dali je moguce, i kako, taj glas pokrenuti na TT go mobile. Hvala.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
07.03.2011
Poruka
2.971
@NiM
Probaj.
Kopiraj ta dva fajla u - com.tomtom.gplay.navapp/files/data/voices.
Onda u izboru glasova izaberi - Irena.
 

NiM

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
16
Tnx nens
Na taj nacin ne vidi taj glas. Probao sam ta dva fajla ubaciti umjesto gorana i onda prepozna glas kao irena, ali kaze da nije kompatibilan sa uredjajem. U simulaciji se tada ne cuje glas. Mozda je jos potreban koji dodatni fajl. (kao u srpskom, kada se jovana ubaci preko predraga)
Hvala u svakom slucaju.
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
916
Tnx nens
Na taj nacin ne vidi taj glas. Probao sam ta dva fajla ubaciti umjesto gorana i onda prepozna glas kao irena, ali kaze da nije kompatibilan sa uredjajem. U simulaciji se tada ne cuje glas. Mozda je jos potreban koji dodatni fajl. (kao u srpskom, kada se jovana ubaci preko predraga)
Hvala u svakom slucaju.

Na mom telefonu se 2 fajla glasa nalaze na SD (eksterna) kartica, na putanji :
Android/data/com.tomtom.gplay.navapp/files/data/voices/110/voices/
i tu su 2 fajla
data47.chk
data47.vif

Dakle, nalaze se u drugom podfolderu voices. Selektujem ga u navigaciji u Settings/voices pod imenom Predrag a oglašava se, ako se ne varam, kao Jovana.

EDIT
@NiM
, utvrdio sam da je glas Goran u folderu sa imenom 111. U prilogu je zipovani folder 111. Raspakuj ga i u folderu voices tog foldera 111 ubaci svoje fajove data527.* koje si preimenovao u imena:
data49.chk
data49.vif

Fajl files ostaje nepromenjen. Ubaci na isto mesto folder 111, navigacija će ponuditi glas Goran a siguran sam da će se oglasiti Irena.

Ukoliko ne uspeš, ako možeš upakuj oba data527.* u neki Zip format i uploaduj negde i postavi link, pa da probamo da se "oglase".
 

Prilozi

  • 111.zip
    685,1 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:

NiM

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
16
Tnx navigas
Probao sam razne kombinacije, ali ne uspijevam. Po zadnjem tvojem upustvu prepoznaje glas pod imenom irena ali kaze da nije kompatibilan. U tom momentu ne mogu vise ni selektirati drugi glas koji imam, predraga, tj. Jovanu.
U nastavku link na zip fajl sa irenom (ubacio sam i srpski glas jelena, ali je bio samo .chk file)


Kod:
https://drive.google.com/file/d/1GP5Z3v-78qC2Cg1Jj9wZo_9uan-CtYVM/view?usp=drivesdk
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top