Vlasnici ljubimaca zaboravljaju na stres

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Vlasnici ljubimaca zaboravljaju na stres

Izvor: B92

Vlasnici pasa zdraviji su jer više vremena provode na otvorenom, zaključak je najnovijeg istraživanja.


19153214485506f19ea6cf7950141893_640x427.jpg

Foto: Thinkstock



Ljubimcima u prilog ide i činjenica da u njihovom prisustvu ljudi zaboravljaju na svakodnevne brige. Naučnici najveće američke kardiovaskularne organizacije (American Heart Association), ponovo su dokazali da vas pas može zaštititi od bolesti srca.

Ljubimci smanjuju stres


Foto: Thinkstock


- Vlasnici pasa zdraviji su jer više vremena provode u šetnjama na otvorenom. Dokazano je da u prisustvu svojih ljubimaca zaboravljaju na svakodnevne brige koje uzrokuju stres. Ljubimci takođe utiču na smanjenje broja otkucaja srca i krvni pritisak - rekao je dr Glen N. Levin, koji se nalazio na čelu istraživačkog tima.

Brojni testovi su pokazali isto – ljubimci leče. U jednom od eksperimenata učestvovalo 48 brokera koji su svakodnevno izloženi stresu. Podeljeni su u dve grupe i nakon šest meseci izmeren im je nivo stresa. Brokeri koji su udomili psa ili mačku pokazivali su manje znakova stresa od kolega koji su živeli bez ljubimaca.

Upozorenje budućim vlasnicima


Uprkos pozitivnim rezultatima, dr Levin istakao je da on i njegove kolege preporučuju udomljavanje ili kupovinu kućnih ljubimaca, samo ako je razlog nabavljanja pružanje ljubavi i krova nad glavom.

- Ako neko udomi kućnog ljubimca, a većinu dana sedi na kauču, puši i jede velike količine nezdrave hrane ne može očekivati da će samo zato što ima ljubimca smanjiti rizik od bolesti srca - zaključio je on. Iako je većina istraživanja rađena sa vlasnicima pasa, takođe je dokazano da i druge vrste ljubimaca smanjuju mogućnost dobijanja srčanog ili nekog drugog infarkta.
 
Natrag
Top