KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Ovo nije ona Zvezda sa početka sezone

Sredinom druge četvrtine Dobrić je pogodio trojku uz faul i tada je Crvena zvezda prvi put stvorila dvocifrenu prednost (39:28). Armani nije momentalno dotučen, ali je tim Dušana Alimpijevića sve vreme kontrolisao igru i rezultat, da bi na kraju slavio 100:89 pred nepunih 5.000 gledalaca u Pioniru.

Rocesti.JPG


Semafor je dobra vest – posle duela sa Efesom, crveno-beli su drugi put ove sezone došli do stotinu poena, sada uz šest “dvocifrenih“. Takav pogled na statistiku bio je nemoguć na startu sezone kada je igra isključivo zavisila od najiskusnijih i jedino sa njihovim vrhunskim partijama imala je Zvezda šanse za pobedu. Sada to više nije slučaj, ključne poene u nekim mečevima davali su Davidovac, Dobrić, Enis...

Sada je Stefan Janković bio džoker domaćih. On ima 24 godine, ali kako je i sâm istakao, nekada se čini da je 18-godišnjak jer je celu dosadašnju karijeru proveo u sistemu koji sa evropskim načinom igre ima vrlo malo dodirnih tačaka. Prilagođavanje traje duže, pogotovo u odbrani, ali sada se nekoliko puta Janković dobro postavio kao pomoć, dok je u napadu blistao i meč je završio sa 15 poena – kada je već stekao samopouzdanje, u završnici je pogodio i fejd-avej sa tri metra, to je nešto što ćemo češće viđati.

Crveno-beli su imali 22 asistencije i samo sedam izgubljenih lopti, hoće reći da je lopta išla dobro i da je Zvezda češće no inače dolazila u situaciju da poentira iz visokoprocentnih pozicija. Bekovi gostiju nisu igrali dovoljno usku odbranu, pritom Omić pravi “najbolje blokove“ po rečima Feldina, centri Tarzuski i Gudaitis prečesto su zaostajali u svojoj neodlučnosti, a strana pomoći praktično nije postojala. Zato je sada, kao ni na jednoj utakmici ove sezone, Zvezda postigla mnogo lakih poena direktno iz pik-en-rola, častili su se i Omić i Lesor i Janković, a Ročesti je završio sa devet asistencija.

Veliki udeo u postavljanju tempa utakmice imao je i Nemanja Dangubić sa dva odlična prodora. Primetno je da igra sa više vere u sebe Dangubić, da čvršće ide na prodor, bio je to slučaj i sa onim ulazom koji je promašio, a u odbrani je ukrao tri “žive“ lopte.

DVnjxtqUQAUk1j5.jpg


U periodu kada je prvi put stekla dvocifreni višak odbrana Zvezde bila je energična, aktivna na iskakanjima, ruke su letele svuda, a publika je osetila da je pravi trenutak da se dâ vetar u leđa. Zato se +5 na poluvremenu činilo nedostatnim, stekao se utisak da je trebalo da bude više, ali nekoliko puta se dešavalo da bi domaći pravili gluposti kada bi imali priliku da definitivno reše pitanje pobednika – previd u građenju, promašeno zakucavanje, primljena trojka uz faul...

Možda crveno-beli nisu do samog finiša stekli razliku koja je van domašaja Milaneza, ali isto tako ni Pjaniđanijev tim nijednog trenutka nije igrao sa verom u preokret niti sa potrebnom energijom. To je najočiglednije bilo u reketu, gde su Omić i pogotovo Lesor dobili bitke sa protivničkim centrima – Francuz je meč završio sa 15 poena i 10 skokova, a Omić je posle defanzivno slabog prvog znatno bolje zatvarao reket u drugom poluvremenu. Zvezda je uhvatila deset lopti više od suparnika (31-21) i time nadomestila neke lošije odbrane, nekoliko puta su se rivalski bekovi prošetali na ulaz.

Sada predstoji evroligaška pauza zbog nacionalnih kupova, a Zvezda će imati priliku malo da napuni baterije i da zaleči povrede. Antić je još van stroja, Feldin još nije u pravoj formi, a malo duži period bez putovanja prijaće i ostalim iskusnijim igračima, tj. Ročestiju i Bjelici.

Zvezda sada ima skor 9-13, dve pobede ispod 50%, a za osmoplasiranim Makabijem zaostaje tri trijumfa. Plasman u plej-of domet je maštanja, ali ako crveno-beli misle da doigravanje približe javi, pravi trenutak jeste u sledećih nekoliko kola – daleko od toga da su protivnici naivni, ali u duelima sa Bambergom, Unikahom, Barselonom i Valensijom crveno-beli nijednom neće biti autsajderi.

Uskoro će borba za prvi trofej, zatim i završnica ABA lige, a navijači Zvezde mogu da budu zadovoljni jer je evidentan i timski i individualni napredak u odnosu na ranu fazu sezone. A takav trend obično donosi željene uspehe.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Branko Lazić – legenda Zvezde

Branko Lazić ući će u ponedeljak u istoriju KK Crvena zvezda, postaće igrač sa najviše nastupa u dresu kluba sa Malog Kalemegdana.

4309419065a8164c7b751c385530994_w640.JPG


On će u ponedeljak na utakmici protiv Zadra, u 20. kolu ABA lige, 430. put obući crveno-beli dres i nadmašiti rekord Slobodana Nikolića.

Lazić je od 2011. godine deo Zvezde, u kojoj je pre svega radom i upornošću postao jedan od stubova tima, kapiten, miljenik navijača, a usput i reprezentativac Srbije

On nije igrač koji će da podigne na noge arenu zakucavanjem, driblingom, ili nekim "šmekerskim" potezom, nije igrač koji beleži dabl-dablove, ali će se bez razmišljanja baciti u reklame i preko ograde da bi spasao loptu čak i u prvom minutu utakmice.

"Kad vidim Lazu (Branka Lazića) kako igra, koliko se baca, a znam da dečka boli celo telo...Mene to dodatno motiviše, kao i ostale momke iz tima. Kakav bih ja bio čovek kada ne bih cenio taj trud? Bilo bi me sramota", najbolje je opisao Lazića njegov prethodnih sa kapitenskom trakom Zvezde Marko Simonović.

Zvezdin "diksretni heroj" u ponedeljak ulazi u istoriju. Zvezda igra od 18 časova u Pioniru.

 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
ABA: Zvezda ubedljiva na Lazićevom jubileju

Košarkaši Crvene zvezde slavili su u 20. kolu ABA lige kod kuće protiv Zadra rezultatom 97:67. Zvezda je obeležila i 430. meč Branka Lazića čime je postao igrač sa najviše utakmica odigranih za aktuelne šampione Srbije i ABA lige.

normal_kkcz_cdvta_11042017_0221.JPG

Izvor: KK Crvena zvezda

Zadar je nešto bolje počeo meč protiv Crvene zvezde, pa je uglavnom vodio u prvoj četvrtini. Crveno beli su imali samo startnu prednost 2:0, a zatim su ipak stigli hrvatsku ekipu pa su imali vođstvo 22:19 na kraju prvog perioda.

U drugoj četvrtini Zvezda nastavlja seriju 10:0 pa uspeva da dođe do prve dvocifrene prednosti, a kako su bili raspoloženi svi igrači crveno belih ta prednost je ostala i na velikom odmoru.

Momci Dušana Alimpijevića su dodali gas u trećem periodu, tada je važne trojke pogodio Džejms Feldin, a pridružili su mu se Milko Bjelica i Tejlor Ročesti. Ništa se nije promenilo ni u četvrtoj četvrtini, a na minut do kraja je Zvezda imala maksimalnih plus 31.

U 17. Zvezdinoj pobedi ove sezone najefikasniji su bili Alen Omić i Džejms Feldin sa po 14 poena, Matijas Lesor je imao jedan manje. Kristijan Krajina je bio bolji od ostalih u Zadru postigavši 16 poena.

Bila je ovo i specijalna utakmica za kapitena Branka Lazića. On je postao igrač sa najviše utakmica u dresu Crvene zvezde jer je odigrao 430. put branio crveno bele boje. Lazić je tako pretekao legendu Slobodana Nikolića.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Kreće kup "Radivoja Koraća" – Zvezda brani titulu

Utakmicama između FMP i Metalca (17h), kao i Crvene zvezde i Borca (19.30) kreće kup "Radivoja Koraća".

10515546385a855b0f5e9cb651160252_w640.JPG


Titulu od prošle sezone brani ekipa sa Malog Kalemegdana koja je u finalu bila bolja od Partizana (74:64).

Srpski kup igra se od 2003. godine i najviše titula ima Crvena zvezda (šest), dok je na drugom mestu Partizan koji je pet puta podizao pehar namenjen najboljem.

Sve ekipe su otputovale u Niš gde će se održati turnir, na kojem još pored pomenuta četiri tima učestvuju: Mega, Dinamik, Zlatibor i Partizan.

Učešće u Kupu obezbedila su četiri tima iz ABA lige i prva četiri iz Košarkaške lige Srbije.

"Odlazimo na Kup u veoma dobroj formi, s devet pobeda u Evroligi, s prvog mesta u ABA ligi. Ono što je meni najvažnije je da su igrači u dobroj formi. Veoma smo motivisani, želimo Kup i idemo u Niš sa najvećim mogućim motivom da osvojimo trofej", rekao je Alimpijević za klupski sajt.

Pre dve godine prisustvovali smo iznenađenju pošto je Mega po prvi put u istoriji uspela da osvoji domaći kup. Nije isključeno ni da ove sezone gledamo neka iznenađenja.

U petak su na programu veoma zanimljivi mečevi, pošto će od 17.00 igrati Mega sa Dinamikom koji predvodi Miroslav Nikolić, dok će od 19.30 igrati Partizan i Zlatibor.

Polufinalni mečevi na programu su u subotu, dok je u nedelju od 21h veliko finale kupa "Radivoja Koraća".

Kup Radivoja Koraća:

četvrtak:
17.00 FMP – Metalac
19.30 Crvena zvezda – Borac

petak:
17.00 Mega – Dinamik
19.30 Partizan – Zlatibor

subota:
17.00 pobednici mečeva od četvrtka
21.00 pobednici mečeva od petka

nedelja:
21.00 FINALE
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Umalo senzacija! Zvezda se kockala s ispadanjem iz Kupa, Borac promašio dva penala za pobedu

Neverovatno četvrtfinale u Čairu, za pamćenje

58f0d5d18e7fca5c0f27729798728b9b9d96070e.jpg


Au, kakvo četvrtfinale Kupa! Crvena zvezda je bila na milimetar od ispadanja! Borac iz Čačka je odigrao duel kakav samo poželeti može, vodio je s četiri poena u poslednjem minutu, ali mu ni to nije bilo dovoljno da dođe do velike pobede. Imao je Borac i osam poena prednosti u poslednjih pet minuta utakmice, delovalo je da će doći do prave senzacije na krilima Ilije Đokovića, ali se Zvezda volšebno izvukla i pokazala veličinu slavivši u produžetku - 85:79.

Prvo je trojku pogodio Tejlor Ročesti na minut i po do kraja za rezultat 65:68 i bila je to najava povratka Zvezde među žive. Ipak, Todorović je dao trojku na ulasku u poslednji minut i Borac je poveo četiri poena razlike, a onda je Dangubić vratio istom merom. Potom je uhvatio loptu na 10 sekundi do kraja i otišao na slobodna bacanja i dao jedno za 71:71.

Prlja je na sedam sekundi pre kraja promašio oba slobodna bacanja, a onda ni Ročesti nije pogodio na drugoj strani. Tako se otišlo u produžetak.

Zvezda je u dodatnih pet minuta bila stabilnija i psihološki jača i uspela je da se plasira u polufinale Kupa Radivoja Koraća. Možda je i najvažnija bila trojka Feldina pri rezultatu 85:83. Potom su pogađali i Lesor i Ročesti, a Feldin je dvojkom stavio tačku.

Kakav meč!

upload_2018-2-15_22-29-24.jpeg

U prilično dobro popunjenoj dvorani Čair pretežno naklonjenoj Zvezdi Ognjen Dobrić je dobro počeo šuterski meč is a trojkom i dvojkom držao crveno-bele u prednosti. Da je Dangubića krenuo bolje šut na početku, odmah bi Zvezda pobegla na 10 razlike. Marinović je pogodio sa druge strane i uspeo je da vrati Borac u egal. Crveno-beli su posle 10 minuta imala poen prednosti posle koša s jedne noge Džejmsa Feldina (15:14).

Zvezda je na ovommeču igrala bez Pera Antića (oporavlja se od povrede) i Stefana Jankovića (temperatura), a šansu da zaigra dobio je Marko Kešelj.

Uspeli su Čačani da izdrže nalete Zvezdei dobrim šutem za tri poena da se drže u utakmici pa čak ida povedu na polovini druge deonice na radost trenera Raška Bojića, baš kada je Kešelj pogodio trojku i krunisao neke dobre odbrane od pre tog poteza.

Ipak, iako Zvezda nije briljirala u igri o čemu svedoče i mnogobojni povici Dušana Alimpijevića sa klupe, crveno-beli su na suv kvalitet uspeli da se izbore za prednost od šest poena na poluvremenu (36:30).

Sigurno je Alimpijević spremio razgovor sa svojim igračima iako su bili u prednosti. Videlo se da nije zadovoljan, kao ni Antić koji je u civilu pratio duel iza klupe.

Probao je Bojić sa zonskom odbranom da iznenadi Zvezdu na početku treće deonice, ali je to razbio Ročesti trojkom jer je ostao sam, a to ne prašta.

Balaban je visinom pravio problem Lesoru u reketu pa je imao neke lake poene. Slabo je Francuz reagovao u tim momentima kada je Borac došao do izjednačenog rezultata (39:39).

Sve do poslednjeg sekunda regularnog dela i poslednjeg minuta produžetka se nije znao ishod, ali je na kraju Zvezda izašla kao pobednik.

Tim Dušana Alimpijevića će u polufinalu u subotu igrati protiv FMP-a. A delovalo je da je na milimetar od ispadanja...

Aplauz za obe ekipe za ono što su pokazale večeras!

Kup Radivoja Koraća: Crvena zvezda - Borac Čačak
Dvorana Čair, Niš
Gledalaca: 2.000

CRVENA ZVEZDA: Dangubić 12, Dobrić 5, Ročesti 15, Lesor 11, Bjelica 11, Kešelj 3, Davidovac 3, Lazić, Feldin 15, Omić 10, Enis, Jovanović

BORAC ČAČAK: Popović 2, Đoković 18, Balaban 8, Stojadinović 6, Marinović 5, Pešaković 12, Prlja 2, Dimić 14, Gavrolović, Todorović 7, Čarapić 5, Čalović

ČETVRTFINALE

Četvrtak:

FMP - Metalac 101:68
/Čović 18 - Đukanović 22/

Crvena zvezda - Borac Čačak 85:79
/Feldin 15 - Đoković 18/
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Enisova šuterska rapsodija odvela Zvezdu u finale Kupa - presudila serija 6/6

Crveno-beli se relativno rutinski plasirali u borbu za trofej u Nišu savladavši FMP

8f817294378b124d455b63b0033b5745764aff9a.jpg


Crvena zvezda nije briljirala, ali se manje-više rutinski plasirala u finale Kupa Radivoja Koraća!

Do takvog rezultata je pre svega došla posle fantastične serije troki Dilana Enisa u prvom poluvremenu, te dobrim rolama Branka Lazića i Milka Bjelice u nastavku utakmice 98:82. Rezultatski ubedljivije nego što je to bilo stanje na parketu.

Ritam meča je bio prilično spor, neće Dušan Alimpijević biti prezadovoljan igrom svog tima, ima tu još dosta mesta za napredak, ali je i to bilo dovoljno da se prvi favorit za titulu plasira u finale i ostvari primarni cilj.

Enis je bio najefikasniji sa 20 poena, Bjelica je dodao 16, Ročesti 14. Na drugoj strani Apić je dao 21 poen, a Čović 19.

Tamo će Zvezda igrati sa pobednikom drugog polufinala u kom se sastaju Partizan i Mega Leks.

Na početku duela Zvezda je ponovo delovala smušeno, posebno u odbrani. To je FMP iskoristio pa je poenima Čovića i Simanića držao prednost od šest poena prednosti. Ipak, Zvezda se ovoga puta nije dala iznenaditi. Prvo je poentirao Lazić, pa je onda Ročesti imao trojku i neke veoma dobre poteze pa je Zvezda brzo stigla do prednosti, a Amerikanac dobio aplauze od prisutnih u dvorani za svoje majstorstvo.

Početak duela obeležila je i povreda Stefana Lazarevića kog je Majkl Odžo izneo sa parketa. Zaista to nije delovalo dobro. Videćemo kolika pauza čeka košarkaša FMP-a.

Ipak, ni FMP nije želeo da odustane od svoje igre. Nastavili su Panteri da napadaju preko Apića i to im je ponovo donelo prevlast na semaforu. Bili su ravnopravan rival.

Videlo se da je Dilan Enis u šuterskoj “zoni”, kada je pogodio prvu trojku na kraju prve četvrtfine uz zvuk sirene, a to se nastavilo i kasnije kada je povezao ukupno čak šest preciznih šuteva van 6,75, bez promašaja, i uz jedan prodor i polaganje bio je pravi predvodnik Zvezde u prvom poluvremenu.

upload_2018-2-17_23-8-5.jpeg

Dao je 20 poena u prvih 20 minuta. Protiv toga ne bi mogle da se izbore ni dosta jače ekipe od Crvene zvezde. Na talasu njegove dobre igre i dobrih poteza Branka Lazića Zvezda je otišla na odmor sa prednošću od sedam poena (51:44). Nije to bila neka prednost s obzirom na to šta je sve Enis pogodio. Ostali su zakazali, posebno u odbrani… Sve van te serije bilo je u egalu, tako da se dobro veče Enisa pokazalo kao presudno.

Inače, Pero Antić je bio u timu, ali ga Alimpijević nije uvodio u igru na ovoj utakmici.

I u nastavku duela se pokazalo da Zvezda najviše problema ima da sačuva Apića u reketu, a s njim se najviše mučio Matijas Lesor. Kao i sa gorostasnim Majklom Odžom.

Kontratežu mu je pravio Milko Bjelica koji se s dva zakucavanja i jednom trojkom i polaganjem držao svoj tim u prednosti od oko 10 poena razlike. Malo je Zvezda uspela da zategne i odbranu i to je bilo dovoljno da se održi prednost do kraja meča. FMP je imao i jedan napad u poslednjoj deonici, prišao je na pet poena zaostatka, a tada je upravo Feldin dao trojku, pa i Marko Kešelj. I Zvezda je opet otišla na dvocifrenu prednost.

Zvezda će u finalu igrati protiv boljeg iz meča Partizan- Mega Bemaks koji je na programu od 21 čas.

Kup Radivoja Koraća: Crvena zvezda - FMP 98:82

Dvorana Čair, Niš, 3000 gledalaca
Sudije: Vojinović, Obrknežević, Glišić

CRVENA ZVEZDA: Kešelj 9, Dangubić, Davidovac 3, Lazić 13, Antić, Dobrić, Feldin 7, Ročesti 14, Omić 8, Lesor 8, Enis 20, Bjelica 16

FMP: Lazarević, Čović 19, Uskoković, Jeremić, Apić 21, Nenadić 12, Radanov 7, Bursać, Radovanović, Šešlija, Simanić 14, Odžo 9
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Partizan ugrabio Žućkovu levicu posle šest godina! Gos eksplodirao, Zvezda se kasno setila!

Zvezda pretila preokretom u poslednjoj deonci, ali crno-beli slavili zasluženo - 81:75

73bbca1a511a262659e1832c6a445fb5bce81d57.jpg


Očekivali smo šlag na torti, dobili smo ga. Velika borba u finalu Kupa Radivoja Koraća, borba koja je možda dobila nagoveštaj epiloga već posle 10 minuta. Partizan je imao inicijativu, napravio je veliku razliku, ostavio Zvezdu na devet poena za prvih 10 minuta i uspeo da ostane u prednosti do kraja meča uprkos naletima crveno-belih -81:75 . Ovo je prva titula Partizana u Kupu još od 2012. godine.

Dakle, posle šest godina čekanja...

Partizan je do trofeja došao najpre uz dobru igru Novice Veličkovića i Najdžela Vilijams Gosa koji je eksplodirao kada je za crno-bele bilo najvažnije. Bio je slab u prve dve utakmice na turniru, ali je ovo bila njegova utakmica.

Zvezda je igrala slabije od onoga na šta je navikla navijače u dosadašnjem delu sezone i nije uspela da se izbori sa onim što nosi finale Kupa. Partizan je zasluženo došao do titule. Onakva igra crveno-belih u prvih 10 minuta morala je da joj se obije o glavu. Protiv Borca se Zvezda volšebno provukla, ali je večeras morala da položi oružje.

Iako je u poslednjim minutima ozbiljno pretila i prišla na tri poena zaostatka. Da je uspela da dobije bio bi to epski preokret.

Naravno, ova utakmica se razlikovala u odnosu na sve dosadašnje jer je dvorana bila krcata, a navijači podeljeni na dve strane. Svaki poen se pratio s glasnim odobravanjem ili zvižducima.

Partizan je krenuo meč agresivnije, a Gagić i Marinković su to pretvorili u poene, a na njih se nadovezao VilijamsGos sa dva pogotka distance i crno-beli su prvi put napravili razliku od pet poena - 11:6. Kada je Veličković pogodio daleku trojku deo dvorane gde su navijači Partizana je potpuno eksplodirao. Partizan je imao prednost od osam poena. Crno-beli su zadali prvi udarac u bokserskom ringu Čair.

Alimpijević je tražio tajm-aut, napravio rotacije i izmene, a Novica je potom prostrelio još jednu trojku za vođstvo od 17:6. Partizan je u prvih 10 minuta postigao ukupno 25 poena, imao šut za tri 4/4, a Zvezda je za ceo kvartal dala samo devet poena. Strahovit je to bio početak igrača Nenada Čanka. I najlošije četvrtina Zvezde u sezoni bez sumnje. Sa samo jednim košem iz igre.

upload_2018-2-19_3-21-21.jpeg

Očekivao se odgovor Zvezde koja je u ovaj meč ušla kao favorit, ali on je izostajao u prvom poluvremenu. Veličkovićje igrao nadahnuto, razigravao je ceo tim, stvarno je Partizan delovao dominantno u svim aspektima i došao je do prednosti od 20 razlike (31:11). Zvezda je u tim momentima imala šut iz igre samo 8%.

Pored njega, Najdžel Vilijams Gos je pokazao znatno,znatno bolju igru u odnosu na pre dve na turniru i bio je turbina Partizana. Sve je to, uz promašaje penala Zvezde, dovelo do toga da Partizan ode na odmor sa prednošću od 49:31. Malo je ko je mogao da očekuje ovaj rezultat.

Zvezda je izašla na parket u drugom poluvremenu s jasnom namerom - da što pre spusti razliku. Dangubić je pogodio trojku i malo digao svoje saigrače. Usledila su zakucavanja Omića i Bjelice i Zvezda je prišla na 11 poena prednosti.

Nastavila je Zvezda da diktira ritam, zakuvalo se na parketu, a crveno-beli su prišli na zaostatak od osam poena već posle pet minuta igre u trećoj deonici. Do kraja trećeg kvartala razlika je bila 10 poena. Partizan je donekle odbio taj nalet.

I uspeo da odbrani još jedan do kraja. I konačne pobede.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 75:81
/9:25, 22:24, 24:16, 20:16/


Dvorana: Čair
Gledalaca: Preko 5.000
CRVENA ZVEZDA: Dangubić 14, Lazić 4, Ročesti 7, Lesor 4 (4sk, 3as), Bjelica 14 (6sk), Davidovac 2, Antić 2, Dobrić 3, Feldin 7, Janković 6, Omić 2, Enis 10.

PARTIZAN: Gagić 12 (6sk), Marinković 10, Veličković 13 (7sk), Vilijams Gos 23 (7as), Si 5, Aranitović 7, Šalić 2, Gavrilović -, Von 6, Andrić 3, Tadić -, Tanasković -.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda igra da odagna sumnje

Sudar u Bavarskoj dolazi u specifičnom trenutku i za Bamberg i za Crvenu zvezdu – Andrea Trinkijeri posle tri i po sezone više nije trener Brosea, dok su crveno-beli ostali bez prvog trofeja u sezoni.

Rajt.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Dakle, igrači oba tima imaju razloga za dodatni trud, uz onaj pogled krajičkom oka na tabelu jer je i za Bamberg (8-14) i za Zvezdu (9-13) predstojeća utakmica verovatno i poslednji voz za plej-of.

Doigravanje ipak jeste daleko, ali crveno-belima motiva ne bi trebalo da manjka. S obzirom na to da je u pitanju novi tim u odnosu na prethodnu sezonu i uprkos činjenici da su brojni evroligaši izgubili kupove prethodne nedelje, poraz od Partizana u finalu KRK probudio je sumnje u tim.

Tih sumnji bilo je u nekoliko navrata ove sezone i Zvezda je po pravilu reagovala dobro. Sada je i kapiten Lazić priznao da je ekipa olako shvatila Kup, videlo se to i po nedostatku energije u finalnom meču, a sada je prilika za iskupljenje.

Ono što je zajedničko nedavnom meču sa Partizanom i onim sa Bambergom u Areni na startu sezone jeste očajan početak Zvezde posle kojeg se nije oporavila. Tada su crveno-beli imali čak šest izgubljenih lopti u prvoj četvrtini, odbrana od pik-en-rola bila je vrlo slaba, što je najviše koristio Rubit i Bamberg je manje-više rutinski dobio tu utakmicu.

Hikmen.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Na tom meču debitovao je Dorel Rajt, i to sasvim pristojno, a on je i sada jedan od petorice igrača Bamberga koji u proseku ubacuju dvocifren broj poena (11, 39% za tri). Voli da igra jedan na jedan licem ka košu i širi odbranu šutom za tri poena, pa će Bjelica imati nezgodan posao da ga juri.

Rajt je ujedno i drugi skakač tima, a treći je spomenuti Rubit, koji uglavnom poentira iz pik-en-rola sa Haketom i Hikmenom (11,5 poena po meču), i tip je igrača koji je nanosio štetu Zvezdi ove sezone.

Tokom sezone je Brose dobio i pojačanje u igri na niskom postu, Dejan Musli ulazi sa klupe i tada veliki broj lopti u napadu ide na njega – za Zvezdu ponovo neće igrati Antić, ali bi Lesor i naročito Omić mogli da pariraju Musliju, dok bi francuski centar na drugoj strani mogao da koristi svoju okretnost i nešto sporije reakcije Muslija u piku.

Na spoljnim pozicijama crveno-beli će biti oslabljeni neigranjem Nemanje Dangubića, čiji je doprinos ove sezone očigledan na oba kraja parketa. Biće to veliki hendikep za Zvezdu, pogotovo u situaciji kada Ročesti i pogotovo Feldin nisu u dobroj formi. Zabrinjavajući je bio i Feldinov stav tokom finala Kupa, a i generalno u poslednje vreme više liči na igrača sa početka sezone nego na onog koji je nosio tim tokom mesec-dva u Evroligi.

Feldin.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Bamberg je oduvek važio za domaćinski tim, to je i dalje slučaj, ostvarili su šest pobeda ove sezone kod kuće, uključujući i poslednja dva meča, na kojima su Žalgirisu i Panatinaikosu ubacili 93 i 95 poena. To je u suprotnosti sa ovosezonskim trendom jer je Brose i dalje najlošiji tim lige po ofanzivnom rejtingu, dok su po defanzivnom na devetom mestu.

Spolja sa loptom u rukama uglavnom igraju Haket i Hikmen, s tim što Riki češće gleda kako sebi da stvori šut nego saigračima. Tu je i Maodo Lo, koji voli brzu igru i u prošlosti je znao dobro da odigra protiv Zvezde, kao i iskusni Zisis koji pokreće protok lopte.

I jedan i drugi tim moraju da pokažu reakciju na vanredne okolnosti i zato želje neće manjkati, li ipak je realno očekivati meč na veliki broj poena, neretko i sa individualnim rešenjima. Za Zvezdu će od posebne važnosti biti da uhvati svoju porciju ofanzivnih skokova protiv tima koji izuzetno gradi svoj koš i inače ne dozvoljava mnogo drugih prilika.

Ako crveno-beli pobede, probudiće se i nada za plasman u plej-of, ali daleko od toga da postoji imperativ pobede. Ipak, postoji imperativ da se pokaže “krv“, prava energija i spremnost da se uđe “u meso“ zarad trijumfa.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezdu pregazio brzi voz iz Bamberga

A pobegao joj je onaj važan evroligaški, jedan od retkih koji ide za TOP 8

86cb4161d790888b5a719bb293ee94448e6021b7.jpg


Nekako je Brose Bamberg vesnik loših stvari za Crvenu zvezdu. Na počektu sezone doneo je poraz crveno-belima koji je malo uzdrmao tim u stvaranju, a večeras je po drugi put uzeo meru Zvezdi i potvrdio da se tim Dušana Alimpijevića posle Kupa u Nišu nalazi u padu forme. Energetskom padu. I igračkom padu. U padu u svakom smislu.

Epilog - 86:62. Poraz od 24 poena razlike. Možda i najlošija partija Zvezde ove sezone. Najefikasniji igrač Zvezde bio je Matijas Lesor sa 12 poena, dok je kod Bamberga Dorel Rajt ubacio 21.

Zvezda na ovoj utakmici nije mogla da računa na Pera Antića i Nemanju Dangubića zbog povreda. Ali, to svakako nije i ne sme da bude opravdanje crveno-belima da dođu do pobede koja bi ih približila na dve pobede zaostatka u odnosu na Makabi iz Tel Aviva koji se nalazi na osmoj poziciji.

Sa ovim porazom, te šanse su na sedam kola do kraja ligaškog dela baš u nivou teorije.

Ovaj duel bio je pokazatelj da su mnogi igrači u padu forme, da igraju dosta slabije, kao i ceo tim generalno. Mnogo je posla pred Alimpijevićem jer Zvezdi slede bitke u završnici ABA lige, a kada su se crveno-beli ovako proveli protiv tima koji je 10. na tabeli nemačkog šampionata...

Mnogo šta tu ne štima. Ali Zvezda i dalje ima vremena da ih ispravi dok ne bude kasno.

upload_2018-2-23_23-4-58.jpeg

Prvo poluvreme nije bilo najbolje iz ugla Zvezde. Počeli su crveno-beli bolje, ali je Brose potom počeo malo po malo da preuzima inicijativu i da koševima mahom sa slobodnih bacanja pravi prednost.

Dobre poteze imali su Dilan Enis šutevima iz igre, kao i preko Branka Lazića, dok je Brose preko Rajtevih šuteva i dobre igre Dejana Muslija lako pravila prevlast.

Zvezda je Broseu pomogla i sa dosta izgubljenih lopti, a Brose je to nekako rutinski pretvarao u prednost, a nemački sastav nije sada u formi da može da kaže da mu cvetaju ruže. Posebno posle odlaska Andree Trinkijerija.

I takav Brose je bio dovoljno jak da ode na veliki odmor sa 10 poena prednosti (46:36).

Možda je i najbolji otpor pružao Lesor, delovao je nekako najratoboronije na parketu. Ipak, Brose je i u trećoj deonici pritiskao nekako prave dugmiće na džojstiku i to je Brose vodilo na prednost od 60:42.

Delovalo je u tim momentima da je Zvezda baš u lošoj formi i da nekako izgleda pogubljeno na parketu. To je pokazivao i semafor - 27 razlike je vodio Brose.

Možda je imala šansu Zvezda i da proba da se vrati i zapreti, ali kada je Omić po pravilu dao jedno slobodno bacanje, te šansu odmah pale. Barem takve situacije moraju uvek da se koriste.

A kada je i to problem da se da, onda i ne čude porazi ovakvog tipa.

EVROLIGA: Brose Basket - Crvena zvezda 86:62 (21:23, 25:13, 23:9, 17:17)

Dvorana: Brose Arena (5.841 gledalac)
Sudije: Latiševs, Pastusijak, Kortes

BROSE BASKET: Heket 7, Hikmen 9, Rajt 21, Zizis 7, Nikolić 2, Štajger 12, Mitrović, Lo 1, Olinde 2, Rubit 10, Musli 13, Radošević 2

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Davidovac 5, Lazić 11, Dobrić, Feldin 4, Janković 1, Ročesti 11, Omić 7, Lesor 12, Enis 8, Jovanović, Bjelica 3
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda u Bambergu - žrtvovanje ili veliki problem?

Košarkaši Crvene zvezde odigrali su katastrofalnu utakmicu u Bambergu. Poraženi su od Brozea sa 86:62. Trostruki uzastopni nemački šampioni bili su u seriji od četiri poraza, a od poslednjih devet utakmica izgubili su osam.

KK-Crvena-zvezda

Izvor: KK Crvena zvezda

Izdvojili su se neuspesi u Bonu (106:69) i Jeni (85:68). Delovalo je da je Andrea Trinkijeri nedodirljiv, ali je zbog 10. pozicije u nemačkom prvenstvu ipak morao da bude smenjen. Njegov pomoćnik Ilijas Kadzuris preuzeo je ekipu i Bamberg je sinoć za Zvezdu bio Golden Stejt. Ubacili su cak 14 trojki iz 23 pokušaja. Olakšavajuća okolnost za domaćina svakako je bila što su šutevi bili otvoreni. Za pravi duh Voriorsa pobrinuo se njihov bivši igrač Dorel Rajt koji je pogodio pet puta iza linije, Luka Štajger se pobrinuo za ulogu splash brata sa četiri pogotka. U utakmici sa vrlo sporim ritmom, protiv rivala koji statistički ima ubedljivo najlošiji napad u Evroligi, Crvena zvezda je primila 86 poena. Komunikacija u odbrani je bila loša.

Čak i u onim posedima u kojima se videla želja da se odigra dobra odbrana, usled slabe koncentracije pravljeni su faulovi za slobodna bacanja domaćina ili bi sve bilo devalvirano dozvoljanvanjem ofanzivnog skoka. Posle toga bi po pravilu usledili laki poeni. Bamberg je imao samo 41 odsto šuta za dva poena, ali su zato izlazni pasovi na šut za tri poena nekoliko puta zaboleli crveno-bele. Broze je svih ovih godina bio odlicna trojkaška ekipa. I upravo tim napadačkim oružjem najviše su naštetili Zvezdi.

Sa druge strane, ekipa Dušana Alimpijevića šutirala je trojke 6/26 (24 odsto). Protiv Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća ucinak je bio 4/17. Dakle, šut za tri poena u ovom trenutku nije saveznik Crvene zvezde, a vrlo je mali broj utakmica koje je beogradski tim dobio pretežno odbranom u Evroligi. Možda je samo utakmica protiv Žalgirisa u Pioniru bila pravi primer da Zvezda može svih 40 minuta da igra dobru odbranu. U devet pobeda u elitnom takmičenju, crveno-beli su samo dva puta primili manje od 80 poena (Žalgiris, Olimpijakos). Trener Alimpijević je u prvom delu sezone pričao kako će odbrana biti znak raspoznavanja ove ekipe. Na ulasku u odlučujući deo sezone to definitivno nije slučaj.

Napad je bar podjednako veliki problem. Unutrašnje igre uglavnom i nije bilo tokom sezone, a sada kad nema proizvodnje spolja, na momente deluje da Crvena zvezda nikada neće postići koš. U poslednjih pet minuta prvog poluvremena u Bambergu nije bilo poena iz igre i utakmica je tada rešena.

Većina igrača je van forme. Najbolji strelci ekipe Tejlor Ročesti, Džejms Feldin i Milko Bjelica šutirali su u Broze areni iz igre 4/13 za dva i 2/11 za tri poena. Kod Bjelice loša forma traje već neko vreme, Feldin se nije vratio starim igrama posle povrede u Tel Avivu, dok Ročesti definitivno nema karateristike lidera koji ce pokušati da se nametne i kad ekipi ne ide, iako je jedini igrač koji i kad ima loše šutersko veče može da pogodi iz teških pozicija. Dilan Enis je došao tokom sezone i bilo je utakmica u kojima je bio glavni igrač ekipe, ali on definitivno nije preterano kreativan igrač, a Zvezdi od početka sezone nedostaje plejmejker aistent. Davidovac se nametnuo u jednom trenutku. Ipak, on ne može tokom cele utakmice da bude plejmeker, a uloga mu se nešto promenila od dolaska Enisa. I dalje je spreman da dočeka svoju šansu i da pogodi šut, ali lopta mu je sve manje u rukama. Nemanja Dangubić napadacki ima najbolju sezonu otkad je u Crvenoj zvezdi, dok defanzivno ne može da doprinese kao u prethodnim godinama, jer je igra ekipe potpuno drugacija. Slično je i sa Brankom Lazicem. Ognjen Dobrić nije dobio ulogu kakvu je sam nagovestio igrama u finišu prošle sezone.

Dolazak Alena Omića najviše je značio, paradoksalno, Matijasu Lesoru. Pojačana konkurencija u reketu uticala je da Francuz dobro reaguje i u poslednje vreme je najkonstantniji igrač Crvene zvezde. To je samo po sebi problem, jer je Lesor igrač za određene zadatke. Medutim, pošto se ostali ne ističu, on koristi prostor. Omić jeste uticao na nešto lošije procente šuta rivala iz reketa, ali protivnički treneri čim ga vide na parketu, uvlače visokog Slovenca u pik-en-rol. To se ne završava najbolje po crveno-bele. Stefan Janković je pokazao na nekoliko utakmica da ume da koristi svoje odlične predispozicije, međutim kad ekipi ne ide on se potrudi da joj ne ide još više svojim neobuzdanim ponašanjem.

Igra Crvene zvezde u Bambergu je bila ispod svakog nivoa. Bilo je to najlošije izdanje crveno-belih u Evroligi još od teških poraza od Himkija i Reala na početku sezone 2015/2016. Ipak, to je bio tek početak a sada je Zvezda na tri nedelje od pocetka najvažnijeg dela sezone, plej-ofa ABA lige. Ako se Evroliga već polako arhivira i postaje poligon za vežbanje uoči finiša regionalnog takmičenja, onda poraz u finalu Kupa Radivoja Koraća svakako nije mogao biti planiran, posebno jer je usledio od najvećeg rivala. Partizan je u potpunosti nadigrao Crvenu zvezdu, a najvažniji igrači Zvezde su bili neprimetni i psihološki nespremni za drugačiji tip utakmice od onih na koji su navikli u većem delu sezone. Od početka takmičarske godine je bilo jasno da Zvezda u ovom sastavu ne može da igra konstantno cele sezone.

Zapravo, nijedna ekipa u Evropi to ne može sa ovakvim sistemom takmičenja. Možda je CSKA jedini tim koji se baš nijednom nije izblamirao na nekoj od utakmica Evrolige. Sećamo se crne serije Olimpijakosa na gostovanjima kad nisu uspevali da prebace 60 poena. Sećamo se i prošle sezone kad je Fenerbahče vezanim porazima izgubio prednost domaćeg terena u plej-ofu, a onda od aprila nije izgubio nijednu utakmicu. Dakle, treneri u Evropi moraju da biraju utakmice u kojima će njihova ekipa igrati maksimalno. Sa Bjelicom, Antićem i Ročestijem, nosiocima koji su u godinama, kao i Feldinom koji igra po principu "bolje ne računajte na mene, a ako se pojavim na utakmici - odlično", bilo je realno očekivati da će biti perioda kad ekipa neće izgledati dostojna Evrolige. Ipak, utakmica protiv Partizana svakako je bila među "odabranima" i izgubljena je ubedljivo. Ne rezultatski, vec igrački.

775060147_EC_0370_2697403E0D2210A8AF3DEB9C58B30C23.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Kad Pero Antic nije u timu, Crvena zvezda zaista nema vođu. On nije najbolji igrač ekipe, ali je najvažniji. Zbog toga ga stručni štab cuva za najvažnije utakmice. Ovaj deo sezone je važan za Zvezdu da se podigne posle debakla u Kupu. Utakmica u Bambergu je dodatno produbila probleme, ali ne mora nužno da znači apokalipsu. Sa ovakvom igrom crveno-beli će teško pobediti bilo koga do kraja elitnog takmičenja, ali je već sad u toku proces u kome Evroliga pada u drugi plan, a igrači maksimalno spremaju za završnicu ABA lige. Navijači će verovatno morati da istrpe nekoliko neprijatnih poraza. O stanju Zvezdine ekipe u nastavku sezone treba suditi isključivo na osnovu utakmica ABA lige. Tu nema prava na grešku i ako u mečevima regionalnog takmicenja crveno-beli budu igrali loše, onda je to nagoveštaj dubljeg problema. Ova ekipa ima svoje limite i realno je slavila na više utakmica u Evroligi nego što je bilo očekivano. Ovo je drugi izrazito loš period za crveno-bele u sezoni. Prvi je obuhvatio pet teških praza zaredom u Evroligi u početku. Tada je ekipa uspela da se podigne i da upiše neke velike pobede.

Drugi loš period je u toku i odneo je jedan trofej. Takođe, u duelima sa Cedevitom i Budućnošcu u ABA ligi, Zvezda ima učinak 1-3, a sa ovim ekipama će se boriti za titulu. Ako se uzme u obzir i finale Kupa Koraća, Zvezda je izgubila četiri od pet važnih utakmica u regionu ove sezone. Pred Dušanom Alimpijevićem su dva meseca koja bi mogla da odrede tok njegove karijere. Potrebno je da pokaže da je ovaj loš period samo žrtvovan zarad višeg cilja, dobrog stanja ekipe kad je najvažnije, jer čak i treneri najvećih ekipa Evrope moraju da kalkulišu. S obzirom da mu je prva sezona na klupi, navijači nemaju na osnovu čega da veruju da će na kraju sve biti u redu u periodu kad ne ide dobro. Moraće da ih uveri rezultatom. Pobede protiv Reala i Olimpijakosa neće doneti Zvezdi plasman u plej-of Evrolige, ali mogu da posluže kao podsećanje da ova ekipa u idealnim okolnostima zna da igra košarku. Ključno je pogoditi period prave forme. Ako se to ne bude dogodilo krajem marta i početkom aprila, mogla bi da bude srušena crveno-bela imperija koju je Nebojša Čović strpljivo gradio godinama. Ovakva igra nije dovoljna ni za osvajanje Kupa Radivoja Koraća, a kamoli ABA lige. U Evroligi je kvota pobeda već ispunjena, Zvezda će do kraja igrati "na ler", pa ako eventualno nekoga pobede, na tome će se graditi samopouzdanje za ABA ligu.


https://twitter.com/kkcrvenazvezda/status/967161328564670464
 
Natrag
Top