KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Doza vitamina doktora Feldina, Zvezda eksplodirala!


Ubedljiva i sigurna pobeda crveno-belih protiv Cedevite - 82:66

15159584862050.jpg


Crvena zvezda je ponovo ona stara, Crvena zvezda je ponovo moćna! U velikom derbiju Jadranske lige protiv Cedevite blistala je šampionskim sjajem. Zato je pogled ka semaforu posle završnog zvuka sirene dao jasnu sliku i rezultat 82:66 (26:13, 28:16, 18:11, 10:26) za oduševljenje preko 6.000 ljudi, svesnih značaja trenutka i da je crveno-belima bio potreban jak vetar u leđa u ovoj hladnoj januarskoj noći!

Nema dileme - Džejms Feldin je mnogo nedostajao Crvenoj zvezdi protiv Budućnost i Efesa i možda je baš on bio tas na vagi koji je nedostajao da pohodi na Podgoricu i Istanbul budu trijumfalni. Zato se svojski potrudio da ispravi nepravdu i krcatim tribinama priredi šou za pamćenje zajedno sa celim timom. Koliko je navijačima bilo zabavno možda najbolje govori konačni rezultat, a koliko je Feldinu bila potrebna jedna dobra utakmica da skine „lošu mantru“ i probije barijeru pokazao je u gotovo savršenom prvom delu utakmice - 20 poena, 6/7 za tri poena! Na kraju je imao 27 poena, za drugu najefikasniju rolu u ABA ligi ove sezone.

Bila je prava doza „vitamina“ doktora Feldina potrebna Crvenoj zvezdi da večeras eksplodira i pokaže koliko je zaista moćna, a momku iz Dominikanske Republike da nakon 3/11 u Podgorici i 3/12 u Istanbulu ubrizga novu injekciju samopouzdanja i značajno popravi utisak.

Od Cedevite na kraju nisu ostali ni dugmići. Bukvalno. Crvena zvezda je bila napadačka lokomotiva vođena mašinovođom Feldinom, spremna da hrvatskom šampionu pomrsi račune i stavi tačku na seriju od sedam pobeda u Jadranskoj ligi. To je i učinila - sa stilom.

15159586602411.jpg


Začuđujuće deluje, ali Crvena zvezda je Cedevitu slomila već u prvoj četvrtini, a onda u još dva velika udara u drugom i trećem kvartalu posramio hrvatskog šampiona i bacio ga na kolena...

Jeste Džejms Feldin uradio baš ono što se tražilo kako bi konačni rezultat bio ovakav, ali sve je počelo od dobre saradnje Tejlora Ročestija i Matijasa Lesora. Francuski centar konačno je odigrao jednu mirnu, stabilnu, dominantnu rolu, pa je već u prvoj deonici ozbiljno namučio svoje čuvare, pre svega Andriju Stipanovića i do prvog malog odmora skupio devet poena, sedam uhvaćenih i dve ukradene lopte. Upravo su on i Ročestipodigli tribine na nogama sredinom četvrtine, kada je iskusni plejmejker pogodio trojku iz Lesorovog bloka, a onda u sledećoj odbrani ukrao loptu Roku Leniju Ukiću, prosledio je Lesoru, a on uradio ono što najbolje zna - poleteo do nebeskih visina i rasturio obruč.

Ali, Dušan Alimpijević je želeo još. Čekao je strpljivo pravi trenutak da na teren pošalje Feldina i Pera Antića, a upravo su oni dodatno prodrmali rivala. Prvi sa dve vezane trojke, pa je rezultat vrlo brzo iznosio 19:5, a drugi odličnim defanzivnim rešenjima i prepoznatljivom ulogom komandanta reketa i svih dešavanja na terenu. Tako su Feldin i Lesor tanjili mrežicu, Ročesti je pakovao asistencije, a Lazić, Dangubić i Antić su odradili svoj deo posla.

Videlo se koliko je Antiću bilo krivo što nije mogao da pomogne timu u Istanbulu, zato je bio spreman za dodatne napore protiv glavnog protivnika za drugo mesto, ali i jednog od takmaca za sam vrh tabele. Zbog svega što je uradio, kako je šmekerski prodavao fore Damiru Markoti i Andriji Stipanoviću, ali i odradio nekoliko dobrih napada, dobio je gromoglasne aplauze prepunih tribina, odakle se orilo njegovo ime, na čemu je on bio beskrajno zahvalan.

15159586921696.jpg


Baš kao i sredinom prve, Zvezda je u razmaku od dva minuta, sredinom druge četvrtine razbila Cedevitu novim snažnim udarom i serijom 12:0 odredila dalji tok utakmice. Interesantno, niz je išao ovako - Feldin je pogodio trojku, pa je Bjelica imao situaciju „2+1“,pa je Feldin opet ubacio sa distance, da bi zatim Ročesti u Bjeličinom stilu na tada velikih 45:24.

Tu se Zvezda nije zaustavila. Do poluvremena rezultat je iznosio gotovo nestvarnih 54:29, što je samo bio dokaz Zvezdine napadačke moći, da bi u punom zanosu želje i inata Feldin, Bjelica i Ročesti uništili protivnika za maksimalnih 72:39, samo 15 sekundi pred poslednji odlazak na mali odmor.

Ne treba preterivati, ali jasno je da će iz cele utakmice Crvena zvezda morati što pre da zaboravi poslednju četvrtinu u kojoj je prosto - nestala. Biće Dušan Alimpijević sigurno nezadovoljan činjenicom da su njegovi puleni dozvolili protivniku seriju 20:2 za nešto više od pet minuta i da se razlika drastično umanji, odnosno da praktično dođe do toga da bi jedna trojka Cedevite unela nemir i tenziju u završnicu utakmice. Srećom po crveno-bele, hrvatski šampion nije imao dovoljno snage, ali ni igračkog kapaciteta da tako nešto uradi. Zvezda je, inače, u poslednjoj deonici ubacila samo deset poena.

Falili su Juriju Zdovcu Ivan Ramljak i Filip Krušlin da svojom energijom u odbrani obuzdaju protivnika, ali to sad nije ni važno. Crvena zvezda je eksplodirala, pobedila i učinila da se porazi od Budućnosti i Efesa zaborave.

Pored Feldina odličan je bio Ročesti sa 15 poena i devet asistencija, Lesor je skupio 15 poena i osam skokova (četiri ofanzivna), dok je Bjelica ubacio 11 poena. Kod gostiju Demetris Nikols je ubacio 13, a Vil Čeri 12 poena.

CRVENA ZVEZDA - CEDEVITA 82:66

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Gledalaca:6345

Sudije: Jovčić, Hordov i Koljenšić

CRVENA ZVEZDA: Radičević, Dangubić 2, Davidovac 4, Lazić 2, Antić 1, Feldin 27, Janković 4, Ročesti 15, Lesor 11, Enis 5, Jovanović, Bjelica 11.

CEDEVITA: Ukić 5, Perković, Džonson, Katić 2, Nikols 13, Slavica 4, Žganec 11, Musa 8, Šeri 12, Markota 3, Stipanović 8, Marfi.

1515959461356.jpg
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Dobar trenutak da Zvezda ugosti Himki

Himki se trenutno nalazi u zoni plej-ofa, ali daleko od toga da je situacija u klubu iz Moskovskog regiona idealna. Od poslednje četiri utakmce u Evroligi, izgubili su tri.

_EC15179.jpg


Takođe, poraženi su od Kaleva u Estoniji u VTB ligi, što je prouzrokovalo zanimljiv monolog direktora kluba Pavela Astahova. Kaznio je ceo klub, uključujući i radnike koji nemaju veze sa parketom, sa 50 odsto manjom mesečnom platom. Kasnije se izvinio i povukao kaznu, ali reakcija igrača pošto je završio prvobitno izlaganje je najbolje pokazala koliko su trenutno spremni da izgaraju na terenu. Nekoliko dana kasnije, u duelu protiv Real Madrida, već na poluvremenu na svom parketu gubili su sa 51:31.

Trener Jorgos Barcokas u svojoj karijeri ima titulu prvaka Evrope sa Olimpijakosom, na temeljima rada Dušana Ivkovića, a zatim je sa Lokomotivom Kubanj napravio izuzetan rezultat i plasirao se na Fajnal for u Berlinu pretprošle sezone. Međutim, u Barseloni nije uspeo da stvori respektabilnu ekipu, na šta su poprilično uticale i povrede, a deluje da ni u Himkiju nije bolja situacija. Tim je skupocen, sa nekoliko igrača sa milionskim ugovorima, ali igre su veoma promenljive. Himki je u Evroligi zabeležio do sada devet pobeda, od čega čak sedam protiv ekipa iz donjeg dela tabele. Čak pet pobeda su zabeležili u prvih šest kola tokom kojih su četiri puta bili domaćini. Nastavak sezone doneo je nekonstantne igre i poraze u praktično svim duelima sa direktnim konkurentima u VTB ligi. Njima je ovo takmičenje veoma važno zbog prohodnosti u Evroligu. Prošle sezone su u tome uspeli pobedivši Zenit u polufinalu, iako nisu igrali preterano dobru košarku. Za ovu sezonu je sastav renoviran, ali se i dalje zna ko je gazda.

Prva opcija u napadu Himkija je Aleksej Šved, druga „treba dodati Švedu loptu“, a treća „daj da šutnemo dok je Šved na klupi“. Trenutno najbolji ruski igrač je prvi strelac Evrolige sa skoro 22 poena po meču, ali za dva šutira ispod 50 odsto, za tri ispod 40. Izuzetno je talentovan strelac i može da uništi protivnika svojim pogocima iz teških pozicija, ali je utisak da na duže staze ipak više košta svoju ekipu. On je i prvi asistent ekipe, ali to i nije čudno pošto mu je lopta stalno u rukama. Nije lako stvoriti homogenu ekipu oko Šveda. U reprezentaciji Rusije u tome je uspeo selektor Sergej Bazarevič, ali deluje da Barcokas nije. Pomalo je idikativno da je ovo druga uzastopna sezona u kojoj se grčki stručnjak suočava sa pričama oko odbijanja od plate. On je Šveda okružio dobrim timskim igračima, Markovićem i Dženkinsom, tu je još Džejms Anderson kao dobar strelac, krila Entoni Gil i Tajler Hanikat su fantastični skakači i na papiru selekcija je stvarno dobro odrađena. Problem je nastao pod košem kad se povredio Tomas Robinson. Bivši pet pik sa NBA drafta je počeo odlično svoju evroligašku karijeru, ali je doživeo prelom šake. Malkolm Tomas je ostao jedini centar, pošto uloga Marka Todorovića nije preterano velika, a Sokolov kao opcija u Evroligi nije za razmatranje. Igra Barcokas i bez centra po potrebi, ali na Tomasu je veliko opterećenje u ovoj fazi sezone. Robinson je na devet utakmica postao drugi najbolji strelac i najbolji skakač ekipe. Odlično je uspostavio pik-en-rol saradnju sa bekovima i možda je pomalo čudno što Himki nije reagovao dovođenjem bar kratkoročne zamene. Čarls Dženkins se vraća u Beograd i sigurno će biti glasno pozdravljen od Zvezdinih navijača. Prema zaslugama. Stefan Marković trenutno nema nikakvu napadačku ulogu u ekipi. U tri poslednje poraza Himkija nije postigao nijedan poen, a protiv Reala je igrao svega 13 minuta. U padu forme je i Džejms Anderson. Drugi najtalentovaniji strelac ekipe na poslednjih sedam utakmica Evrolige ima jednocifren učinak i poprilično mu je opala minutaža. Jedini igrač kome forma ide uzlaznom linijom je Tajler Hanikat. On je prvih devet utakmica propustio zbog povrede, ali trenutno posle Šveda najviše šutira na koš rivala. Procenat za tri je vrlo dobrih 44 odsto. On i Entoni Gil su pravo blago na krilnoj poziciji jer su fantastične atlete. Pritom, Gil šutira baš kad mu se ukaže prilika, pa je trenutno na 63 odsto šuta za tri (12/19).

Može se reći da Himki dolazi u povoljnom trenutku za Crvenu zvezdu u dvoranu Aleksandar Nikolić. Ekipa nije u pravoj formi, protiv Reala je delovala i nezainteresovano. Čini se da trener Barcokas trenutno pokušava da pronađe izlaz iz krize, a direktor Astahov mu je odmogao, pa je Grk i to indirektno pomenuo na konferenciji za novinare posle poraza od Reala. Naravno, iako u turbulentnom periodu, Himki je i dalje ekipa ispunjena iskusnim evroligaškim igračima. Na startu sezone su pobedili Zvezdu sa 85:78. Utakmica je uglavnom bila ravnopravna, ali je domaćin prelomio u drugom poluvremenu. Crveno-beli su od tada napredovali kao ekipa, Himki baš i nije.

Crvena zvezda je odigrala odličnu utakmicu protiv Cedevite. Utisak je da je akcenat pre svega bio na tom duelu i da je to uticalo na drugo poluvreme meča u Istanbulu protiv Efesa. Do kraja sezone ABA lige, crveno-beli verovatno nemaju protivnika koji može da ih ugrozi i akcenat može da se stavi na Evroligu. Pero Antić trebalo bi da bude deo ekipe. Pretprošle sezone je Zvezda u Pioniru savladala Himki sa 96:91 u jednoj od najvažnijih utakmica za plsaman u četvrtfinale. Ne može se reći da su crveno-beli sada favoriti protiv ovako moćnog sastava, ali imaju realne šanse da zabeleže pobedu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Šved i društvo pobedili Dangubića i Ročestija! Šta se desilo sa ostalima?

Himki na kraju ostvario rutinsku pobedu u Beogradu, Zvezda sve dalje od TOP 8 - 79:70

15161346638195.jpg


Crvena zvezda je ispustila novu šansu da se aktivno uključi u trku za četvrtfinalom Evrolige... Uprkos odličnim rolama Nemanje Dangubića i Tejlora Ročestija, Himki je slavio u dvorani Aleksandar Nikolić rezultatom 79:70 (14:21, 17:16, 21:17, 27:16) i tako napravio distancu od tri pobede u odnosu na crveno-bele, koji su sada opet kilometrima udaljeni od borbe za plej-of.

Da budemo precizni - Himki je ove večeri pobedio Ročestija i Dangubića, jer ostatak ekipe kao da mislima nije bio u ovom meču. Tačnije, samo je Džejms Feldin povremeno uspevao da odgovori izazovu, dok su ostali bili odsutni i zajedno su skupili samo 10 poena...

Posle dosta „natezanja“ i prave rezultatske klackalice, Himki je sredinom poslednje četvrtine slomio Zvezdu i brzom serijom 10:2 u nešto manje od dva minuta otišao na velikih devet poena viška (71:62). Sve je počelo trojkom Sergeja Monje, na koga se nadovezao raspoloženi Aleksej Šved hicem preko ruke Dangubića, da bi Tajler Hanikatdopunio niz minijaturom kojom je potpuno ugasio crveno-bele. A onda je Šved preuzeo stvari u svoje ruke, pocepao mrežicu s nekoliko teških šuteva i tako postavio jasnu crtu između njih (timova koji se bore za TOP 8) i ostalih. Ruski as je na kraju skupio 29 poena (5/11 za tri, 10/11 sa penala), uz još pet skokova i četiri asistencije.

15161330441356.jpg


Velika šteta je što Crvena zvezda nije uspela da materijalizuje ono što su Ročesti i Dangubić imali da pokažu. Potencijalni reprezentativac odigrao je jednu od najboljih ofanzivnih utakmica otkako je ušao u evroligaški svet. Ubacio je 20 poena, od čega 18 u prvom delu, čime je prebacio dosadašnji lični rekord od 16 koševa protiv Žalgirisa pre nešto više od godinu dana. Imao je poluvreme za pamćenje, šutirao je kao u transu. Četiri uzastopna dalekometna hica realizovao je Dangubić, do poluvremena čak pet. Bio je prepun samopouzdanja, baš kao Džejms Feldin protiv Cedevite pre nepunih 48 časova, ali osim Ročestija nije imao željenu podršku.

Ročesti je mogao da bude Zvezdin meč viner, upisao je 27 poena (10/15 iz igre, 5/8 za tri), uspeo je čak i da flertuje s tripl-dablom (devet skokova, sedam asistencija). Gotovo savršeno je rasporedio poene, jer je u drugom poluvremenu ubacio 14 koševa. Ali, bez adekvatne pomoći sve je palo u vodu...

Teško je objasniti dešavanja iz prvog dela utakmice, ali je zaključak da je Crvena zvezda morala bolje da iskoristi situaciju i materijalizuje ukazanu šansu i tako utaba put do pobede. Himki je imao strašno loše procente (6/23 za dva, 3/13 za tri), ali Zvezda je u prvom delu utakmice živela samo od Dangubićevih i Ročestijevih poena. Odnosno, od njihovih osam trojki, što je praktično i pravilo rezultatski diferencijal.

15161330671157.jpg


Gotovo nestvarno zvuči da je Dangubić u prvom delu šutirao 6/10 iz igre, da je Ročesti imao 5/7, a ostatak ekipe - 1/15! Dakle, samo jedan pogodak iz igre i to slabo raspoloženog Feldina. Gotovo neprimetnog gledajući kako je razbio Cedevitu.

To je samo otvorilo mogućnost gostima da se u nastavku utakmice raspucaju i u nekoliko jakih serija okrenu rezultat i stignu do važne pobede u gostima, posle onih u Madridu, Milanu, Bambergu... Himki je vrlo dobro odgovorio na poraz od Reala u Mitišćiju i na veliki pritisak klupske vrhuške prethodnih dana i izgleda kao tim s početka sezone - dostojan plasman na završni turnir. Ono što Zvezda nije imala (Davidovac, Lazić, Janković, Jovanović bez poena, Antić i Enis po dva, Lesor četiri), imao je Himki - napadače iz senke u vidu Malkolma Tomasa, Džejmsa Andersona i Stefana Markovića, koji su dovršili posao. Koliko su dva poluvremena bila različita možda i najbolje govori to da je Zvezda u prvom delu primila 31, a do kraja još 48 poena.

Opet, ne treba zaboraviti da je Crvenoj zvezdi ovo bila četvrta utakmica u poslednjih osam dana i da je svaka bila važnija od one prethodne, da je Pero Antić još rovit zbog upale Ahilove tetive i da Ognjen Dobrić ponovo nije igrao, a da je Himki do meča u dvorani Aleksandar Nikolić imao četiri puna dana odmora...

Crvena zvezda - Himki 70:79

Dvorana: Aleksandar Nikolić, gledalaca: 5.958
Sudije: Garsija Gonzales (Španija), Karmelo Paterniko (Italija), Serđo Silva (Portugalija)

CRVENA ZVEZDA: Dangubić 20, Davidovac -, Lazić -, Antić 2, Dobrić -, Feldin 13, Janković -, Ročesti 27, Lesor 4 (9sk), Enis 2, Jovanović -.

HIMKI: Šved 29, Hanikat 4, Vjalcev -, Zajcev -, Marković 7 (6as), Monja 3, Gil 3, Todorović 2, Zubkov 1, Anderson 14, Dženkins 5, Tomas 11.

15161329551100.jpg
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda bez snage i čvrstine u reketu

Crvena zvezda je imala premalo raspoloženih igrača da bi pobedila Himki u 18. kolu Evrolige. Čak 62 poena od 70 koliko su postigli crveno-beli, stiglo je iz ruku spoljnih igrača. Centarska linija je postigla osam, uz ukupan šut iz igre 1/13.

aCRVENA_ZVEZDA_vs_BASKONIA_11.JPG


Odbrana Himkija bila je vrlo pokretljiva, sa mnogo preuzimanja. Zvezda je u napadu imala mnogo mis-meč situacija koje je mogla da napada, ali je sve to uglavnom bilo sporo. Matijas Lesor je najčešće ostajao sa protivničkim bekovima blizu obruča i nijednom nije izgradio poziciju da primi loptu. Igra sa niskog posta svakako nije njegova jača strana, ali fizička snaga jeste, pa se očekuje da bar ponekad primi loptu i zapreti obruču. Zvezda inače ne igra sa niskog posta, jer ne poseduje centre koji mogu da u kontinuitetu budu opasni na taj način. Jorgos Barcokas je to koristio, naredio svojim igračima da praktično sve preuzmaju u odbrani. Bekovi Zvezde su koristili duele sa višim protivnicima i često poentirali iz prodora, centri nisu uopšte. Suviše jednodimenzionalna igra da bi se dobio iskusan protivnik.

Logično je bilo da Himki ima više energije u drguom poluvremenu, između dve utakmice nisu imali duel u VTB ligi, dok se zvezda sa Cedevitom u nedelju uveče borila za što bolju poziciju uoči plej-ofa ABA lige. Baš zbog toga dobra igra u prvom poluvremenu morala je da bude bolje prikazana na semaforu. Promašeni ziceri i slobodna bacanja, kao i loša završnica druge četvrtine, uticali su da Himki rezultatski ostane potpuno u igri i pripremi teren za preokret. Nemanja Dangubić je za poluvreme ubacio pet trojki, Tejlor Ročesti je imao fantastičan učinak blizu tripl-dabla. Šteta je što njihovo dobro veče nije bolje iskorišćeno.

DTspnigWkAAkxWp.jpg


Aleksej Šved je odigrao svoju najbolju utakmicu ove sezone u Evroligi. Postigao je najviše poena (29), a za to mu je bilo potrebno samo 14 šuteva iz igre. Upotrebio je agresivnu odbranu na njemu kao oružje, izveo je čak 11 slobodnih bacanja. On ume da bude i život i smrt za svoju ekipu, a ovoga puta je iskoristio sav svoj napadački arsenal na pravi način i u pravim trenucima. Stefan Marković u poslednje vreme nije imao preterano bitnu ulogu, ali ga je ambijent Pionira inspirisao. Posle jednog od brojnih duela sa Lesorom u kome Francuz nije uspeo da ga nadjača, postao je neprijatelj broj jedan u hali. Međutim, kao rođenom takmičaru, jasno se videlo da mu je sve prijalo i da mu nedostaje da češće naspram sebe ima tako brojne protivnike. Postigao je sedam poena i imao šest asistencija uz tri ukradene lopte. I Džejms Anderson je u Beogradu pronašao jesenju formu koja je nestala onog trenutka kad je počela zima. Čarls Dženkins nije morao mnogo napadački da doprinosi, ali će sigurno pamtiti ovo gostovanje koje je završio među bivšim saigračima otpozdravljajući navijačima. Za Himki ovo je vrlo značajna pobeda, jer se ekipa izdigla iznad ponižavajućeg videa u kome ih direktor "riba" i smanjuje im plate.

Kad je Zvezda u pitanju, poraz dokazuje da ekipa ima problema u zgusnutom rasporedu, pa bi to moglo da utiče i na gostovanje u Tel Avivu. Još jednom je nedostajalo čvrstine u reketu, a utisak je da protivnički treneri to sve češće koriste. Lesor ima predispozicije koje ne zna kako da upotrebi, Pero Antić sa 35 godina ne može toliko često da igra intenzivne utakmice, Milko Bjelica nikad nije bio veliki defanzivac, a u napadu je sve manje upotrebljiv kako sezona odmiče. Pred Jankovićem i jovanovićem je još dug put prilagođavanja na evropsku košarku. Ekipi će svakako prijati malo odmora posle meča u Tel Avivu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Makabi u boljoj situaciji od Zvezde

Crvena zvezda ima četiri uzastopne pobede protiv Makabija u Evroligi. Doduše, pre toga je imala sedam vezanih poraza. Večeras u Menora Mivtačim areni ponos Izraela svakako ima ulogu favorita.

aCRVENA_ZVEZDA_vs_MACCABI_10.JPG


Ekipa Nevena Spahije igra na svom terenu, a crveno-beli su na kraju mini-ciklusa od četiri utakmice za samo osam dana. Nedostatak energije se osetio u drugom poluvremenu duela sa Himkijem, pa je za očekivati da trener Dušan Alimpijević malo proširi rotaciju za duel u Tel Avivu. S obzirom da Pero Antić nije ni otputovao sa ekipom, Janković i Jovanović će verovatno imati nešto više minuta. Davidovac i Enis su igrali vrlo malo protiv Himkija, pa bi i oni trebalo da imaju više prostora na ovom gostovanju.

U prvom duelu sezone zvezda je savladala Makabi sa 87:84 u Beogradskoj areni. Gosti su vodili na poluvremenu 49:39, ali bolja odbrana u drugom delu i serija trojki crveno-belih su doneli veliki preokret. Ročesti je postigao 22 poena, uključujući i šut za pobedu, Feldin je ubacio 19, a Milko Bjelica 16. Trojke je šutirao 4/4. U Makabiju je najbolji bio Dešon Tomas sa 28 poena. Navikao je da igra dobro protiv Zvezde.

Makabi igra vrlo promenljivo poslednjih nekoliko godina, a takav je slučaj i ove sezone. Od poslednjih sedam utakmica u Evroligi, izgubili se pet. U tim mečevima su po pravilu primali preko 90 poena. Savladali su evropskog šapiona Fenerbahče sa 82:73 i Brose posle velikog preokreta u finišu sa 90:88.

Od devet pobeda ove sezone, sedam su zabeležili na svom parketu. Dvorana u Tel Avivu je po pravilu ispunjena i podrška je bučna. Ipak, u slučaju lošije igre, navijači Makabija brzo umeju da ostanu i bez strpljenja. Najveća ofanzivna pretnja je Pjer Džekson. Omaleni plejmejker ume sam sebi da izgradi poziciju, d apogađa trojke u serijama. Drugi igrač na toj poziciji je Noris Kol, koji je sa Lebronom Džejsmom u Majamiju bio NBA šampion. Dešon Tomas je imao problema sa povredom, pa u poslednjih nekoliko utakmica ponovo treži svoj ritam. Majkl Rol je oduvek bio fantastičan strelac, ali u Makabiju čeka svoju šansu za šut i igra vrlo racionalno. Centri su potpuno različitog tipa, snažni Parahovski i izuzetno skočni Aleks Tajus. Džona Bolden, bivši igrač FMP Železnika, solidan je ove sezone, mada trenutno ima problema sa skočnim zglobom. Diandre Kejn se povredio u poslednjoj četvrtini duela sa Olimpijakosom pre dva dana i pitanje je da li će biti spreman za večeras.

DT0WeBEWAAAbG8P.jpg


Makabi je ove sezone ušao u prvu sezonu renoviranja ekipe sa hrvatskim trenerom Nevenom Spahijom na čelu. Ove sezone sastav nije toliko skupocen kao nekih prethodnih, jer su brojni igrači iz prošle sezone morali da budu isplaćeni zbog raskida ugovora. Ipak, ekipa je trenutno na poziciji koja vodi u plej-of i zbog toga joj je meč protiv Crvene zvezde veoma značajan.

Crveno-beli su četiri puta ove sezone igrali bez Pera Antića u Evroligi i sve utakmice su izgubili. Iskusni makedonski centar ima problema sa stopalom i ostao je u Beogradu, a ostatak ekipe je imao naporan put do Tel Aviva. Ako se imaju u vidu sve okolnosti, Makabi je mnogo bliži pobedi u večerašnjem duelu.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Nestalo je goriva, trepće crvena lampica... Još se i Feldin povredio

Zvezda poražena na gostovanju Makabiju u Tel Avivu

15163072814857.jpg


Nema energije, bez snage, nema Pera Antića na parketu, izmoren Tejlor Ročesti, povredio se Džejms Feldin i na sve to još slaba igra... Kada se sve stavi na vagu, nije ni bilo realno da Crvena zvezda dođe do pobede na gostovanju Makabiju u Tel Avivu. Ostao je tim Dušana Alimpijevića bez goriva, pružio je dosta slabiju partiju od onoga što može i zasluženo je poražen na ovom gostovanju s 89:75.

Kako je odigrala Zvezda, i s obzirom na formu većine njenih igrača (Lesora, Bjelice, Jankovića, Lazića, Dobrića, Jovanovića...), sasvim realan ishod. Moraće crveno-beli da se trgnu što pre, najpre zbog ABA lige, jer je Top 8 baš daleko u ovom momentu.

Potencijalno ozbiljan problem za Zvezdu može da bude pomenuta povreda Džejmsa Feldina. On je iskrenuo skočni zglob na početku druge četvrtine i nije se do kraja vraćao u igru. Videćemo kolika ga pauza čeka. Ne sluti na dobro...

Tokom celog toka meča Makabi je bio u prednosti, na poluvremenu je imao 18 poena razlike, na šest minuta pre kraja je bilo 16 razlike. Imala je Zvezda periode kada je prilazila, napadala, ali je izraelski sastav imao odgovor na sve.

Pjer Džekson dao je 22 poena, dok je Tajus dodao 15. Kod Zvezde najefikasniji je bio Milko Bjelica s 13 poena.

15163072893736.jpg


Makabi je na početku mnogo bolje krenuo iako je Tomas promašio tri otvorena šuta. Veoma raspoložen za igru bio je Rol. Pogodio je iz nekoliko različitih situacija, dobro trčao kontre i u ranoj fazi utakmice Makabi se odlepio na sedam razlike. Bilo je 12:5.

Videlo se da je Ročesti bio umoran, pa je Enis već posle četiri i po minuta igre ušao na parket. Amerikanac je bio vidno umoran. Enis je potom dao neke poene s linije slobodnih bacanja, pogodio trojku i dao doprinos igri Zvezde. Nije ni Makabi igrao Bog zna kako, ali je držao prednost na svojoj strani i zbog dobre igre Aleksa Tajusa.

Zvezda je ovaj duel igrala bez Pera Antića i to se videlo u više navrata, baš i zbog Tajusakoji je pravio probleme u reketu.

Generalno se igralo u sporom ritmu, praktično bez ritma, a u svemu tome se bolje snašao Makabi koji je maksimalno iskoristio energetski pad Zvezde i do poluvremena otišao na velikih 47:28.

Treća deonica bila je period bolje igre Crvene zvezde. Poeni Lazića, malo agresivnija odbrana i Lesorove akcije. Sve je to dovelo do topljenja prednosti Makabija. Stigla je Zvezda do 11 poena zaostatka. Onda i spustila ispod 10 razlike poenima Bjelice i Davidovca.

Ali, kad god bi se Zvezda približila napravila bi loše odluke u napadu, a Makabi bi odgovorio trojkom.

Tako je bilo i u poslednjoj deonici kada se razigrao Pjer Džekson. Makabi je otišao na 16 poena razlike na šest minuta pre kraja i to je bilo to. Imala je Zvezda još neke trzaje, ali ne previše opasne po tim Nevena Spahije.

Izgleda da mu se ono taktiziranje i odmaranje igrača protiv Olimpijakosa isplatilo.

EVROLIGA: Makabi Tel Aviv - Crvena zvezda 89:75
Dvorana: Menora Mivtačim Arena
Sudije: Hristos Hristodulu (Grčka), Karlos Peruđa (Španija), Robert Viklicki (Češka Republika)

MAKABI TEL AVIV: Tomas 10, Mašur, Rol 7, Kejn 14, Tajus 15, Dibartolomeo 6, Koen, Kol 10, Bolden 1, Parahuski 4, Zusman, Džekson 22

CRVENA ZVEZDA: Radičević, Dangubić 9, Davidovac 6, Lazić 2, Dobrić 5, Feldin 6, Janković, Ročesti 10, Lesor 10, Enis 7, Jovanović 7, Bjelica 13

15163087163350.JPG
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda bez kontinuiteta u surovom ritmu

Košarkaši Crvene zvezde su u Tel Avivu doživeli očekivan poraz. On ne bi bio toliko bolan da nije bilo povrede Džejmsa Feldina.

aCRVENA_ZVEZDA_vs_MACCABI_05.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

On je nagazio na nogu Aleksa Tajusa i izvrnuo zglob pa je otežano i hodao. Crveno-beli su platili skupu cenu surovog rasporeda u Evroligi. Bilo je očigledno da je akcenat bio na utakmicama protiv Cedevite i Himkija. Tu je ekipa Dušana Alimpijevića energetski izgledala dobro, ali je u mečevima protiv Efesa i Makabija na momente odavala utisak neozbiljne ekipe. U Istanbulu se to ogledalo u velikom broju baš početničkih faulova, a u Izraelu u primanju jeftinih poena iz kontri i polukontri. Bilo je čak situacija kad sbi igrači Makabija izvodili loptu iz auta, a crveno-beli nisu bili spremni na drugoj strani. I odlična treća četvrtina devalvirana je nedostatkom koncentracije u odbrani. Zvezda je imala polukontru na minus sedam, usledila je izgubljena lopta i trojka Di Bartolomea. Kasnije je Pjer Džekson nanizao 10 poena u svom stilu i priča je bila završena.

Za Makabi je utakmica bila veoma značajna. Protiv Olimpijakosa su bili poraženi već na poluvremenu i sav fokus je bio prebačen na duel sa Zvezdom. Protivnik koji je igrao četvrtu utakmicu u osam dana stigao je kao poručen za domaćina koji inače igra u najbržem ritmu u Evroligi. Džekson i Kol su sve vreme diktirali utakmicu, napadali u prvim sekundama, a i postavljenu odbranu su lako probijali. Od toga je najviše profitirao Tajus, sa lakim poenima oko obruča.

Zvezdin napad je brzo oslabljen za Feldina, dok su igrači Makabija odbranom insistirali da se Ročesti što pre oslobađa lopte. Kao posledica toga, usledilo je osam asistencija najboljeg Zvezdinog strelca i više prostora za Matijasa Lesora. Davidovac i Enis su očekivano dobili nešto veću minutažu, a i Ognjen Dobrić je dobio šansu da se rastrči i pogodi dva šuta. Biće potreban crveno-belima u narednom periodu, posebno zbog povrede Feldina, koja nije delovala baš bezazleno.

Da bi Zvezda u ovom sastavu bila konkurentna u Evroligi, potrebno je da ekipa bude na 100 odsto mogućnosti. Protiv Efesa i Makabija to nije bio slučaj, a nije igrao ni Pero Antić. Protiv Himkija je dobra igra trajala skoro tri četvrtine, ali ekipa ostala bez goriva. Kad ekipa nije na potrebnom fizičkom nivou, onda njene mane izlaze na čistinu. Loše branjenje protivničke tranzicije, pre svega. Crveno-beli svakako nemaju potencijal da dobro štite reket, osim kad Lesor ponekad prepozna razvoj situacije i udari atraktivnu rampu.

Kontinuitet igara jeste problem, ali je za Zvezdu prioritet da dobije utakmice u završnici ABA lige, kad će ekipa moći da se nešto duže priprema za mečeve. Sedam pobeda iz 19 mečeva u Evroligi je dobro prolazno vreme ako se imaju u vidu sve okolnosti. Nije realno očekivati da se napadne plej-of, posebno ako se ima u vidu da se završnica ABA lige poklapa sa finišom regularnog dela Evrolige. Čak i kad bi Zvezda imala šansu da se bori za doigravanje u Evropi, jasno je da će u tom periodu akcenat biti na regionalnom takmičenju.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Nema Feldina i Antića, tu je - snajperista Dobrić! Zvezdin rekord u Skopju i MZT za podešavanje nišanskih sprava

Treba se spremiti za Olimpijakos


15166459953056.JPG



Nema Džejmsa Feldina i Pera Antića, tu je - Ognjen Dobrić!

Izašla je Crvena zvezda oslabljena na megdan MZT u dvorani Jane Sandanski, ali drami u ovoj utakmici nije bilo mesta. Aktuelni vladar Jadrana zapečatio je novu ubedljivu pobedu uz rekordnih 16 trojki i strašnu rolu tek oporavljenog Ognjena Dobrića, u meču koji je izabranicima Dušana Alimpijevića poslužio kao dobar šuterski trening uoči teškog evroligaškog sudara sa Olimpijakosom u dvorani Aleksandar Nikolić - 92:58 (21:18, 19:7, 28:17, 24:16).

Ispalila je Crvena zvezda možda i previše hitaca sa distance (37), ali je srušila dosadašnji ovosezonski rekord sa 14 pogodaka, ostvaren u mečevima protiv Cibone i Partizana u prvom delu sezone. Mnogo više od ovog statističkog podatka trenera Alimpijevićazanimaće to što je Dobrić odigrao jednu od najboljih utakmica dosadašnje karijere, uz ostvarenih 23 poena i čak sedam uspešno realizovanih šuteva za tri poena iz devet pokušaja! I sve to u strašnom šuterskom naletu koji je MZT ostavio u dubokoj senci neprikosnovenog šampiona Jadranske lige.

Sve ono što je mladi stručnjak zahtevao od svojih igrača uoči putovanja u Skoplje - ispunjeno je. Zvezda je odigrala stabilno od prvog do poslednjeg minuta, napadački ozbiljno, a najviše od svega Alimpijevića će zadovoljiti još jedna ozbiljna defanzivna predstava celog tima posle derbija sa Cedevitom, bez obzira što je ista upisana protiv fenjeraša regionalnog takmičenja.

MZT je imao samo jednu, gotovo neprimetnu priliku da ozbiljnije parira Crvenoj zvezdi. Bilo je to u ranoj fazi prvog dela, kada je talentovani Andrej Maslinko doveo MZT na svega tri poena zaostatka posle ozbiljno Zvezdinog naleta na startu koji je predvodio Tejlor Ročesti.

Sve je, praktično, bilo rešeno već u drugom kvartalu. Branko Lazić je u svom stilu, kapitenski, odigrao "flaster" na Dominiku Mavri i sprečio ga da ima ozbiljniji napadački učinak. Lazića je u tom periodu igre ispratila cela ekipa, pa je MZT bio ostavljen na svega sedam ubačenih poena, uz čak četiri minuta posta. Tada je krenula rafalna paljba mladog Dobrića, posle čega za najslabiji tim Jadranske lige nije bilo spasa.

Iz poseda u posed razlika se samo uvećavala, Alimpijević je nešto veći prostor udelio Nikoli Jovanoviću u odsustvu Pera Antića, potrudio se i da dobro podeli minutažu na ceo tim, a pravo iznenađenje na parketu viđeno je u finišu utakmice kada je priliku nakon dužeg vremena dobio Marko Kešelj. Nekadašnji osvajač Evrolige je na terenu proveo gotovo osam minuta i za to vreem ubacio devet poena (2/3 za tri), čemu je pridodao i tri skoka i jednu asistenciju.

Pored Dobrića jedini igrač sa dvocifrenim učinkom u Crvenoj zvezdi bio je Tejlor Ročestisa 13 poena, uz još četiri asistencije i tri ukradene lopte. Zanimljivo, čak sedmorica igrača imala su pet ili više poena. Kod MZT Maslinko je skupio 15 poena.

Crvenu zvezdu u petak čeka utakmica sa Olimpijakosom (TV Sportklub, 19.00).

15166467682071.jpg
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Armanijevo novo odelo

Crvena zvezda je sva tri puta u evroligaškim okršajima pobeđivala Armani. U prvom delu sezone crveno-beli su rano stekli veliku prednost. Ipak, završnica je bila neizvesna, pa je Feldin morao da završava posao sa linije za slobodna bacanja.

Micov.JPG


Od te utakmice, Armani ima učinak 3-3, a Zvezda 2-4. Iz ove perspektive, nijedna od ekipa nema velike šanse za plasman u plej-of. U dvorani Aleksandar Nikolić sastaće se dve najlošije odbrane Evrolige. Armani se drži konstantno loše odbrane tokom cele sezone, dok su crveno-beli imali utakmice u kojima se defanzivno uspevali da pokažu kvalitet. Bekovske linije su svakako kvalitetniji delovi tima, pa bi trebalo očekivati pravo nadigravanje u brzom ritmu.

Od dolaska Mindaugasa Kuzminskasa, ekipa Armani Eksčejndža je zaigrala nešto bolje. Trener Simone Pjaniđani uglavnom ima kompletnu ekipu na raspolaganju i to se oseća, pre svega u napadačkom delu. Na poslednje četiri utakmice u Evroligi, ekipa Armanija postiže u proseku 92 poena.

Endrju Gaudlok je pronašao svoj šuterski ritam. U te četiri utakmice učinak za tri poena mu je 14/21. Arturas Gudaitis na poslednje tri utakmice nije promašio šut iz igre (16/16). Vladimir Micov igra konstantno kao i u većem delu karijere. Protiv Zvezde po pravilu igra dobro, možda i zbog toga što nije dobio pravu šansu u periodu dok je bio član kluba. Džordan Tiodor je takođe u odličnoj formi. U pomenutoj seriji Armanija ima doprinos od 15,5 poena i 6,5 asistencija.

Trener Dušan Alimpijević i košarkaši Crvene zvezde imali su dovoljno vremena da se pripreme za ovaj duel i ekipa bi trebalo da bude sveža za okršaj sa Milanezima. Pero Antić će propustiti još nekoliko utakmica, njegov povratak očekuje se na završnom turniru Kupa Radivoja Koraća.

Dakle, gosti iz Milana igraju najbolje od početka sezone. I jedni i drugi igraju bez pritiska, pa bi meč u Pioniru mogao da bude jedan od onih sa velikim brojem poena i obračunom odličnih šutera.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Živi nada za TOP 8!

Crveno-beli ostvarili deveti trijumf i tako zadržali bar teoretsku nadu da mogu da mogu do velikog uspeha

8490661ba1ecd666c34a552a3104eb9f6d849ebc.jpg


Iskra nade i dalje tinja! Još je Makabi (pre)daleko, ali dokle god teorija igra ulogu, Crvena zvezda ima razlog da u svakoj utakmici ide na pobedu. Ako ništa drugo, bar zbog sopstvenog ugleda.

Deveti trijumf u evroligaškoj sezoni, i to ubedljiv, Crvena zvezda je ostvarila protiv milanske Olimpije, u narodu poznatije kao Armani - 100:89 (23:20, 27:25, 21:20, 29:24).

Nije to bila jedna od najlepših utakmica, ni po prikazanoj igri, ni po samom ritmu. Ali, pukla je stotka i imala je svojih momenata za pamćenje! Mnogi će reći da je imala emotivni pečat, jer su crveno-beli novi evropski uspeh posvetili preminulom asu srpskog glumišta i velikom zvezdašu Nebojši Glogovcu. Emocije su počele da naviralu kraj Zvezdine klupe, ali i na gotovo ispunjenim tribinama košarkaškog hrama u ulici Čarlija Čaplina kada se sa razglasa začula kultna rečenica iz filma Nebeska udica, tek nekoliko minuta pre same utakmice. Imali su puleni Dušana Alimpijevića motiv više da visoko uzdignute glave završe meč i nastave pobednički niz u direktnim okršajima s milanskim Manekenima.

Crveno-beli su uradili dovoljno da grupu skupocenih pojedinaca kući otprati s novim porazom u koferu. Bilo je uspona, bilo je padova, ali Zvezda je uspela u svojoj nameri uspela. I kada je jednom uzela dvocifrenu prednost u svoje ruke svojski se potrudila da Olimpiji ne dozvoli da se razigra i tako pokuša da ugrozi domaćina.

Kada je Zvezda htela, igrala je košarku koja je dizala temperaturu i mamila uzdahe. Baš u jednom takvu, stravično atraktivnom naletu društvo sa Malog Kalemegdana razbilo je i ovako tanak otpor Olimpije, serijom 12:0 uzela dvocifrenu razliku i na talasu iste jahala do kraja utakmice.

zvezda-armani-3465.jpg


Bila su to dva i po minuta čiste inspiracije. Počelo je važnim ofanzivnim skokom Matijasa Lesora i vraćanjem lopte u obruč posle neuspele akcije Dilana Enisa, a nastavilo se monstruoznim zakucavanjem Nemanje Dangubića zbog kojeg je dvorana Aleksandar Nikolić pala u ekstazu! Vezali su baš u tih nekoliko akija Dangubić i Lesor možda i najvažnije poene u tom delu utakmice, skrojili osam poena, posle čega je Ognjen Dobrić trojkom iz ugla iznudio faul Amata Mbajea i izvukao još i dodatno slobodno bacanje. Zvezda je otišla na velikih 39:28, što joj je samo omogućilo da uhvati dobar zamajac za nastavak utakmice.

Nije se, doduše, Olimpija tek tako predavala. Mnogo problema zadavali su Endrju Gaudlok posle svojih turbo prodora ka košu, a u kombinaciji sa momkom NBA kalibra Mindaugasom Kuzminskasom i probijanjem kroz pik'n'rol bili su gotovo nerešiva enigma Zvezdine odbrane. To je, doduše, omogućilo samo da Olimpija nekoliko puta smanji zaostatak na šest razlike, jednom i na tri poena. Ali, u poslednjoj deonici Zvezdi se sve lepo otvorilo, pa je trijumf bio neizbežan.

No, uprkos sada već dobro poznatom defektu jadranskog šampiona, najvažnije je bilo da je postojao adekvatan odgovor pod suparničkim košem. Koristio je Lesor ono što mu je Majka priroda nesebično dala, a imao je razbuđenog Tejlora Ročestija da ga "hrani" loptama i omogući mu da se proslavi. Što je dovelo do novog dabl-dabla 15 poena i 10 uhvaćenih lopti. Uz nekoliko eksplozivnih zakucavanja i poteza.

Put do pobede bio je lakše raskrčen jer su Lesor i Dangubić ovog puta imali kraj sebe ponovo "napaljenog" Ročestija, koji je ovog puta bio nadomak dabl-dabla (14p, 9as), ali Stefana Jankovića, čiji su poeni iz drugog plana dodatno opteretili defanzivni bedem gostiju. Mladi krilni centar odigrao je jednu od najboljih evropskih utakmica u svojoj karijeri i meč završio sa 15 poena. Veliki plus je i povratak Džejmsa Feldina, kome fali malo takmičarskih duela da bi našao svoj pravi ritam. Na kraju je imao 10 koševa.

Kod gostiju petorica su imala dvocifreni učinak, a najefikasniji je bio Kuzminskas sa 17 koševa. Gaudlok je dodao 15, a Vladimir Micov 11 poena.

CRVENA ZVEZDA - OLIMPIJA MILANO 100:89
/23:20, 27:25, 21:20, 29:24/


Hala: Pionir
Gledalaca: 4.895
Sudije: Jerezuelo (Španija), Gontas (Grčka), Haliko (Estonija)

CRVENA ZVEZDA: Dangubić 10, Davidovac 5, Lazić 5, Dobrić 6, Feldin 10, Janković 15, Ročesti 14, 9as, Omić 11, Lesor 15, 10sk, Enis, Jovanović, Bjelica 9.
ARMANI: Gaudlok 15, Micov 11, Paskolo, Kalnijetis, Tarževski 3, Kuzminskas 17, Ćinćarini 2, Mbaje 3, Tiodor 13, Bertans 10, Džerels 7, Gudatis 8.

Evroliga.jpg
 
Natrag
Top