iGO Primo, NextGen - dodaci, skin, branding, lang, voice, ux, poi, speedcam...

Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.262
Pongo i merenje prosecne brzije...
Posto vidim da ima i dalje nejasnoca vezano merenje prosecne brzine pongo skinom da rezimiramo...
Pongo skinom mozemo mereiti prosecnu brzinu na 2 nacina.
Sa Jednom i sa Dve kamere.
Jednom kamerom:
Prolaskom kroz kameru upozorenje pocinje a prestaje po odredjenom vremenu zadatom u failu plugin.ini u speedcam.zip linija max_section_time=180.
[speedcam_category:3]
activated_spoken_type=speech
activated_speech="Average speed camera ahead."
approach_beep_distances=10
approach_beep_spoken_type=speech
approach_beep_speech="Average speed camera."
approach_beep_spoken_type=sound
skin_first_sound="Section_Start"
skin_speed_sound_delay=250
skin_repeat_sound="Section_Start"
skin_repeat_distance=0
section_beep_distance=10
section_beep_spoken_type=speech
section_beep_speech="Average speed camera."
section_beep_spoken_type=sound
section_beep_sound="Section_Start"
max_section_time=180
overspeed_spoken_type=speech
overspeed_speech="Reduce your speed."
overspeed_min_speech_repeat_delay=-1
overspeed_min_tone_repeat_delay=-1
min_frc=-1
use_road_speedlimit=0
Slozicemo se da nama ovo upozorenje nikako ne odgovara...
---------------------------------------------------------------------
Sa Dve kamere: (ono sto nama treba)
Prva kamere je podesena na brzinu ogranicenja (120km/h) a druga kamera na 0km/h.
Prva pokrece upozorenje a druga gasi upozorenje uz poruku kraj zone.
---
Posto svi mere prosecnu brzinu jednom kamerom jedino mi sa 2 niko nece specijalno da radi i objavljuje ux dodatke specijalno prilagodjene nama nego to moramo da uradimo mi.
Tako da linija max_section_time=180 treba biti obrisana iz plugin.ini ako testiramo kod nas jer nama nista ne znaci kratko merenje deonice vec je cilj cela ruta.
U postu gde sam objavio novi skin i speeedcam.zip napomenu sam da je prilagoden za 2 kamre.

(prilagodjen za upozorenje sa 2 kamre)
znaci samo uklonjena problematican linija.
Untitled.jpg
Otvoriti speedcam.zip sa Total Commander na putanji speedcam.zip/ux/speedcam/plugin.ini.
plugin.ini
editirati sa bilo koji txt editor i obrisati liniju max_section_time=180.
---

Na svim stranim forumima gde god da je ovaj speedcam.zip objavnjen objavljeno je sa ovom linijom za vremensko ogranicenje i mora biti obrsana za ispravno testiranje kod nas, inace dzabe sve probamo i testiramo, a autoru se nazad salju netacne povretne informacije sto ne dopinosi resavanju problema...
------------------------------------------------------------------------------------------------------

EDIT:
Nova koncepcija uz poslednju verziju skina 11.01.2018.
Pomenuta linija max_section_time se ne brise vez se menja u:
max_section_time=7200
Untitled.jpg
sto odgovara nasim uslovima merenja (za sada naj duza deonica oko 2h).
Ovim je merenje prosecne brzine odraniceno na 2h ali ce prestati i ranije prolaskom kroz drugu kameru (0km/h) na izlazu sa auto puta.
Ako se neko zadrzi duze od 2h na auto putu onda prosecna brzina vise i nije bitna jer vise niste u prekrsaju.
Posto je defaul vrednost lijije (prilagodjeno za jednu kamereu) max_section_time=180 za svaku novu verziju pongo skina podrebno je prilagodoiti nama max_section_time=7200 (ili po zelji povecati, smanjiti).
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
26.02.2017
Poruka
146
Da, to je objasnjenje za ovako zbunjujuce rezultate na skrinsotima @navigas samo sto sam ja mislio da je taj uslov o 2 kamere u njegovim testovima ispostovan a s obzirom da su testovi radjeni sa uvek postojecom rutom mislio sam da zbog postojanja rute aplikacija zna gde je druga kamera te da je se zato ne ticu ukrstanja sa drugim ulicama.

U koriscenom scenariju se kamera gasila sto zbog ogranicenja na 3 minute, sto zbog ukrstanja sa drugim ulicama. Jer sasvim je prirodno da se speedcam iskljuci ako napustimo saobracajnicu na koju se ona odnosi. Isto bi bilo i za druge kamere, eto ako se npr. krecemo ulicom O. Brigada od pravca autoputa ka ulici Jurija Gagarina imali bismo upozorenje na kameru za brzinu na O. Brigada x J. Gagarina ali bi se to upozorenje iskljucilo ako skrenemo u Urosa Martinovica.

Vec smo nekoliko puta zakljucili da testiranje treba raditi samo na autoputu ali posto nije moguce svakodnevno ici na autoput zbog toga, onda bi trebalo zadovoljiti makar kriterijum neukrstanja sa drugim ulicama i svakako koristeci i drugu kameru.

Astal da blista bejbi!
 

WOB

Član
Učlanjen(a)
11.08.2009
Poruka
859
Vec smo nekoliko puta zakljucili da testiranje treba raditi samo na autoputu ali posto nije moguce svakodnevno ici na autoput zbog toga, onda bi trebalo zadovoljiti makar kriterijum neukrstanja sa drugim ulicama i svakako koristeci i drugu kameru.
Zato Beograd ima mostove, koji imaju jasno definisane ulaze i izlaze, nema raskrsnica. A ima i "autoput" koji prolazi kroz ceo grad i takođe ima definisane ulaze i izlaze, bez raskrsnica.
Ja sam ovih dana malo probao, na Pančevačkom mostu i na (auto)putu do Pančeva i nazad...
Nije se "neočekivano" isključivalo merenje, iako sam probao sve realne i nerealne aktivnosti vožnje autoputem (stajanje u zaustavnoj traci, odlazak na pumpu, postavljanje drugog tipa kamere unutar zone, ...). Isključilo se kada sam skrenuo sa pančevačkog puta, kod bivšeg Peveca, odmah nakon preračunavanja rute, iako je nova ruta nastavljala dalje istim autoputem (već poznato)
Pošto nisam ispoštovao savet da se obrišu postavke [warning] iz sys.txt, sve vreme mi je TTS najavljivao završnu kameru, između iritantnih čitanja prosečne brzine svaki put kad se vrednost promeni...
Toliko za sada...

Izmena: što se tiče blokiranja, možda to tako treba? Pitajte Ponga...
Naime, koliko sam ja primetio, navigacija se ne blokira, već se ne može izaći iz navigacije. Taster Menu radi, može se ući u sve postavke, jedino ne radi taster Exit. Takođe, ne radi taster Back na telefonu, ali on ima takođe funkciju izlaska iz navigacije, pa možda zato.
Ipak, taster za nazad u izbornicima navigacije radi, kao i taster gore levo, sa simbolom volana, koji vraća na ekran navigacije...
Screenshot_2018-01-05-20-26-59.jpeg Screenshot_2018-01-05-20-26-25.jpeg
Zaključak je dakle, da navigacija ne blokira, već se ne može isključiti App, dok je aktivno "merenje" prosečne brzine. Ako baš želite da isključite App u sred merenja, onda prvo prekinite merenje, pa isključite App...
Što se tiče GPS signala.... Nisam siguran da App isto reaguje kada izgubi GPS signal (tunel npr.) i kada se GPS prijemnik na uređaju isključi...
Ja nisam simulirao odlazak na pumpu... Ja sam stvarno išao na pumpu, Gazprom na putu ka PA i neke dve pumpe u povratku iz PA. Niti na jednoj se nije prekinulo merenje, ali kao što rekoh, kod Peveca jeste, verovatno zato što mi je navigacija preračunala rutu, da obiđem oko zgrade i vratim se na glavni put.
Jutros je na Pančevačkom mostu probano bez rute... Radi merenje potpuno isto, kao i sa rutom.

Ako obrišem postavke u sys.txt, možda proradi još bolje...
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Merenje prosečne brzine sa novim Pongo UX dodacima
Dve kamere - bez vremenskog ograničenja 180 sec


Mojom greškom su rezulzati testiranja (post #1257) u nekoj meri neregularni. Da li je neznatno, kako ja mislim, ili značajno, procenite sami. Nisam obratio pažnju da pri testiranju jednom kamerom postoji vremensko ograničenje. Tako je kolega @Mapkc samo delimično u pravu za prekidanje Merenja prosečne brzine nakon isteka vremena od 180 sec.

Da, to je objasnjenje za ovako zbunjujuce rezultate na skrinsotima @navigas samo sto sam ja mislio da je taj uslov o 2 kamere u njegovim testovima ispostovan a s obzirom da su testovi radjeni sa uvek postojecom rutom mislio sam da zbog postojanja rute aplikacija zna gde je druga kamera te da je se zato ne ticu ukrstanja sa drugim ulicama.
U koriscenom scenariju se kamera gasila sto zbog ogranicenja na 3 minute, sto zbog ukrstanja sa drugim ulicama. Jer sasvim je prirodno da se speedcam iskljuci ako napustimo saobracajnicu na koju se ona odnosi.

Kolega @Mapkc, nisam siguran da je bilo problema iz razloga koji si pomenuo kao drugi : "zbog ukrstanja sa drugim ulicama. Jer sasvim je prirodno da se speedcam iskljuci ako napustimo saobracajnicu na koju se ona odnosi". Nisam baš ni shvatio potpuno tvoje obrazloženje...

Ovo su, nadam se, sada korektni rezultati testiranja jučerašnjih prepravljenih Pongo dodataka.

180.jpg


Na prvim dvema slikama u prvom redu se vidi da je sada Merenje korektno trajalo na deonici dugoj iznad 7 km.

1) Ako se krene jednom rutom i kasnije odstupi od nje, Merenje se prekida. Mislim da je ovo i razumno pošto se sve vreme prati Kamera za Prosečnu brzinu, Code 3, prve dve slike, donji red.
Sada mi nije jasno kako je i sinoć a i jutros, Merenje nastavljeno iako sam izabrao drugu rutu posle početka Merenja. Ne znam da li to može imati veze sa onom jednom kamerom...
2) Za razliku od iskustava koje su imale druge kolege, @pera.simic o @WOB, kod mene je svraćanje na pumpu, simulirano skretanjem na UCRTANU PUTANJU parkinga restorana Milošev Konak, izavalo prekid Merenja, bez obzira na korišćenje jedne (jutros) ili dve kamere (popodne).
3) Jasno je da, bez obzira što sam izbrisao liniju koju je pera.simic pomenuo, da se nije mogla otkloniti greška blokiranja dugmeta Back na telefonu, nakon ulaska u meni. To je i dalje problem za koji očekujem da će ga Pongo, uz dobro objašnjenje, lako otkloniti.
4) Pomenuo sam da je Merenje korektno trajalo na deonici dugoj preko 7 km, mala slika br 2. Nisam previše analizirao i ne znam zašto je u Ulici Ljutice Bogdana Merenje odjednom prestalo. Trajanje korektnog Merenja je bilo od starta (15-08-52) do tog momenta (približno 15-21-11) što iznosi oko 12 minuta. Možda će neko dobiti ideju na osnovu ovih podataka...
5) Proverio sam još jednom da li se Merenje prekida ako isključim GPS prijemnik. Odgovor je razumljiv : prekida se.

Post #1257 može ostati jer je makar 50% ispravan tj. istinit. Samo ću tamo naglasiti da sam pogrešno testirao ako se ima u vidu za šta smo koncipirali Merenje. I crvenim slovima označito ono što sam pogrešno proglasio neispravnim Merenjem zbog prekida nakon isteka onih 180 sec...

Pošto smatram da sam preterao sa pisanjem o ovoj temi, više neću testirati. Članovima ostaje da procene da li je Merenje u Pongo skinu sada zadovoljavajuće. Meni nije zbog tačaka 2 i 5. Očekujem da će se 3) srediti a i razjasniti tačka 4)
 

Prilozi

  • Screenshot_2018-01-05-16-43-59.jpg
    Screenshot_2018-01-05-16-43-59.jpg
    120,1 KB · Pregleda: 109
  • Screenshot_2018-01-05-15-08-52 copy.png
    Screenshot_2018-01-05-15-08-52 copy.png
    219,8 KB · Pregleda: 107
  • Screenshot_2018-01-05-15-21-11 copy.png
    Screenshot_2018-01-05-15-21-11 copy.png
    429,8 KB · Pregleda: 104
Učlanjen(a)
26.02.2017
Poruka
146
Vi navigas kao da namerno ubacujete dodatne nepoznate u jednacinu? Sta je cudno ako se kamera iskljuci kada napustite saobracajnicu na koju se odnosi?
Zasto svoje testiranje smatrate realnim ako je za vas potpuno napustanje saobracajnice odlazenjem na parking restorana jednako zaustavljanju na pumpu koja je sastavni deo infrastrukture autoputa?
U realnim okolnostima, na autoputu, izmedju Rume i Simanovaca npr. i da hocete ne mozete napustiti saobracajnicu - zasto onda smatrate da je primereno testiranje uz napustanje jedne po jedne saobracajnice ...pa pogledajte svoje skrinsote - zar samo vi ne primecujete da ste u svom testu promenili X saobracajnica?
Sada ste u test ukljucili 2 kamere ali kako zamisljate da bi u stvarnim uslovima radile te 2 kamere, zasto bi trebale da znaju kada cete vi i gde skrenuti? I kakve to veze ima sa problemom koji ljudi pokusavaju da rese?

Ali bas zato sto je to jedna saobracajnica sa jednim pravcem, nema nikakve potrebe da je simulirate tako nekorektno, skrecuci u po nekokiko saobracajnica i po nekoliko pravaca.

Tacka 2 vam je time objasnjena a tacka 5 nikada i nije bila sporna nikome sem vama - sasvim je prirodno da kamera radi samo ako imate GPS konekciju a to u realnim uslovima i ne predstavlja nikakav problem jer ako se ne varam na deonicama koje su kaznjive nema niti tunela niti bilo kakvih drugih prirodnih prepreka za prostiranje GPS signala. A ako neko ima uredjaj sa losim GPS prijemnikom za to ne moze kriviti speedcam 3. Zar ne?


Nabacacu i ja par kamera na dugim saobracajnicama ali cu testirati bez planirane rute ...i kao nadopunu vasim testiranjima a i zato sto mi je priroda posla takva da mi ne odgovara postojanje rute.

Astal da blista bejbi!
 

WOB

Član
Učlanjen(a)
11.08.2009
Poruka
859
Ono što npr. meni najviše smeta kod Pongo merenja prosečne brzine je upravo ovaj veliki prikaz prosečne brzine...
4gg2up.jpeg
Ne znam zašto je potreban, prekriva pola ekrana... Zar nije dovoljan ovaj mali prikaz, pored trenutne brzine...
Tako je bilo u prethodne dve verzije skina...
A možda da zamolimo Ponga da specijalno za nas napravi taster za Start/Stop merenja prosečne brzine, pa da ne zavisimo više od oznaka kamera i/ili naplatnih rampi, pumpi, skretanja sa puta i sl. Uključiš => meri (računa), isključiš => ne meri (ne računa).

IZMENA: zaboravio sam da je Pongo napravio opciju, da se prikaz merenja prosečne brzine isključi
Screenshot_2018-01-13-16-45-42.png
Sa isključenim prikazom, prosečna brzina se i dalje meri, TTS najavi kameru za merenje prosečne brzine i ograničenje, zatim najavi da ste u zoni merenja prosečne brzine, prikazuje samo ovaj mali prikaz, gore pomenut (taman dovoljno) i na kraju najavi završetak merenja prosečne brzine.
Nema ogromnog prikaza na sred ekrana, nema iritantnog čitanja prosečne brzine svaki put kada se ona promeni.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
26.02.2017
Poruka
146
Smanjivanje podloge za ovu kameru ili kreiranje dugmeta standardnih dimenzija bismo cak i sami mogli da uradimo ali ajde da ne gubimo fokus sa funkcionala pre nego sto bude nesporno zadovoljavajuci.
A tu opciju sa start/print su vec obradili frontzosd, navigas & co za sta im svakako sleduje zahvalnost i ja im se licno i zahvaljujem. Ta opcija ima svoje prednosti ali i nedostatke - e upravo zato sto postoji sansa da Pongovo resenje (uz sadejstvo nislije, pere.simica, WOBa...) uspe da ispravi nedostatke prvog resenja, mi treba da ostanemo otvorena uma za njega.

- Prednost Pongovog resenja bi bio visi stepen automatizacije u odnosu na frontzosd resenje (kod frontzosda nema automatskog gasenja meraca vec ga drugi okidac [koji je ujedno okidac ukljucivanja sledece faze merenja] samo resetuje). Postavlja se i pitanje kako se frontzosd resenje ponasa kod izlaska sa autoputa - onako kako sam ja razumeo on bi zapoceo novo merenje i ne bi se sklonio sa displeja ...sto je jos jedan oblik nize automatizovanosti u odnosu na Pongo resenje. Obratite paznju na to da sada primecujemo kako prednosti frontzosd resenja koje naglasava navigas odjednom pocinju da budu nedostaci. Pocinjemo da shvatamo kako nasem komforu i zakonskom resenju upravo vise odgovara specificnost camera3 u odnosu na tollbooth pristup - za realni problem nam ne smetaju ogranicenja koje imaju speedcam vec nam gode, a nude nam i vise automatizma i vise mogucnosti za ozvucivanje.

Ako buduca kvalitetna testiranja pokazu da je Pongo resio problem na zadovoljavajucem nivou onda nema dalje. A tek ako ishod ne bi bio takav, tek onda bi trebalo razmisljati o resenju sa automatskim (uz koriscenje duplih tollbooth/speedcam3 - duplih kako bi radio i on/off a ne samo reset) pokretanjem neke GP spoljnje floating countdown stopwatch aplikacije ali koja bi bila modovana tako da kod pozivanja od prvog (onog koji ukljucuje) tollbooth prekidaca primi i minimalno dozvoljeno vreme za tu deonicu, kao komandu od koje vrednosti ce startovati.
@navigas - da sada odgovorim na ranije pitanje - ovo vreme ne mora biti nigde objavljeno, ali je ono egzaktno i mi ga mozemo sami izracunati. Ako se potrudimo nasa racunica ce biti precizna mada ja licno ne erujem da ce tu drzava mnogo cepidlaciti i da sigurno nece naplacivati prekoracenja koja, kada se preracunaju iz vremena u brzinu, budu ispod 130km/h ...a to onda dozvoljava i da u racunanju preskocimo neku neveliku deonicu sa ogranicenjem na 100km/h.



Astal da blista bejbi!
 
Učlanjen(a)
15.08.2014
Poruka
920
Pošto smatram da sam preterao sa pisanjem o ovoj temi, više neću testirati.
Ovo jesam napisao ali to ne znači da prekidam komunikaciju.
- Prednost Pongovog resenja bi bio visi stepen automatizacije u odnosu na frontzosd resenje (kod frontzosda nema automatskog gasenja meraca vec ga drugi okidac [koji je ujedno okidac ukljucivanja sledece faze merenja] samo resetuje). Postavlja se i pitanje kako se frontzosd resenje ponasa kod izlaska sa autoputa - onako kako sam ja razumeo on bi zapoceo novo merenje i ne bi se sklonio sa displeja ...sto je jos jedan oblik nize automatizovanosti u odnosu na Pongo resenje. Obratite paznju na to da sada primecujemo kako prednosti frontzosd resenja koje naglasava navigas odjednom pocinju da budu nedostaci.
Kolega @Mapkc , tačno je da se prolaskom kroz Naplatnu rampu (Code 12) samo resetuje brojač prosečne brzine, prilagođenje prosečne (ne računa se mirovanje) i max brzina. Složio bih se da je veoma nekomforno ako se ne bi ti podaci sklonili sa ekrana, jer smetaju i nepoželjni su. U postu

http://serbianforum.org/threads/igo-nextgen-gps-navigacija.571773/page-225#post-2223354

sam pojasnio način prikaza podataka o prosečnoj brzini. U tom postu, mala slika br. 4, u centralnoj velikoj, prikazuje izgled ekrana za vreme vožnje. Ekran je SVE VREME bez prikaza prosečne brzine. Samo kada tapnemo na dugme u kokpitu ekrana (označeno kao 1), tada se na ekran izbace trenutne prosečne vrednosti koje su izračunate od trenutka poslednjeg prolaska kroz naplatnu rampu. Posle 5-6 sekundi se te vrednosti AUTOMATSKI (same) uklone sa ekrana. Dakle, činjenica što brojač i nakon napuštana autoputa i dalje broji, nama ne smeta jer mi to ne vidimo. Jedino ako tapnemo na dugme 1, kratkotrajno će na ekranu biti novi podaci vezani za prosečnu brzinu...
 
Član
Učlanjen(a)
07.05.2013
Poruka
380
Hm...koliko vidim, ovo Pongovo za prosecnu brzinu radi samo sa Pongo skinom. Probao na Pal sa osnovnim i sa Arimi skinom i ne radi - brlja. Pa me interesuje u cemu je razlika - prednost u odnosu na ono sto je Frontzosd uradio?! Kao sto pera.simic rece ranije -
"Pa zato sto je skin beskoristan ako radi samo na jednoj verziji..."
 
Učlanjen(a)
26.02.2017
Poruka
146
...aplikacije"

Kao sto je slucaj sa Frontzosdovim resenjem koje radi samo sa Avicom. Pongovo resenje (trenutno) radi samo na njegovom skinu ali zato na svim aplikacijama. To je trenutno dovoljna komparativna prednost a ako resenje bude dovoljno dobro onda tek dolaze na red i ostali skinovi. Bar meni to deluje kao ispravan put.

Astal da blista bejbi!
 
Natrag
Top