KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Madridska senzacija koja budi slobodu

Tek treći put u evroligaškoj sezoni Pablo Laso rešio je da Luku Dončića ostavi na klupi na početku meča. Nije Real Madrid doživeo slom kao u Vitoriji (105:75), ali je Zvezda napravila jedno od najvećih iznenađenja u dosadašnjem toku Evrolige – 87:83 pred više od 9.000 gledalaca u prestonici Španije.

Davidovac.JPG


Nije samo po sebi problem to što je Dončić počeo na klupi – pa i Teodosić je ulazio sa klupe za CSKA i bezbroj je primera koji nam kazuju da “nije važno ko počinje, nego ko završava utakmice“. Ipak, taj potez je adekvatan ilustrator početnog pristupa Reala koji je, uprkos četiri poraza u poslednjih pet utakmica, ipak bio pomalo potcenjivački prema ekipi Dušana Alimpijevića.

Brzo je Laso shvatio da njegov tim ophrvan povredama (Ljulj, Ajon, Rendolf, Kuzmić) nije u stanju da kalkuliše ni protiv koga, pa je u igru ubacio Dončića i izveo Justu, koji uprkos pogođenoj teškoj trojci nije bio uspeo eksperiment kao u pređašnjem kolu sa Panatinaikosom.

A Zvezda je bila odmorna i bila je rasterećena – istorija je kazivala da se u Madridu retko prolazi sa minusom manjim od 20 poena, a ko je sadašnjem timu u sadašnjoj situaciji davao veće šanse?

Dončić jeste ubacio 12 od 24 poena Reala u prvoj četvrtini, ali bila je to uglavnom posledica njegovog individualnog kvaliteta, a ne pucanja Zvezdine odbrane. Statistika zaista može da nam kaže mnogo, ali ne uvek. Real je Zvezdi ubacio 83 poena, Baskonija dva više, ali Zvezdina odbrana bila je upadljivo bolja u Madridu nego nedavno u Areni.

Zbog problema sa povređenim centrima u Realu nije imao ko da eksploatiše Zvezdine nedostatke u odbrani pika. U prvoj četvrtini Tavareš je jednom ostao sâm na ziceru, a odbrana ne da nije padala na prvoj rotaciji kao često u duelu sa Baskonijom, nego je veoma retko uopšte ostavljala Realu iole otvoren šut. Takva odbrana, pa i posle primljenih poena uglavnom na puki kvalitet Realovih igrača, davala je krila napadu – Bjelica je pokrenuo rafal trojki koji do kraja utakmice nije utihnuo.

Antic.JPG


Lesor je i u drugoj četvrtini bio dobar u odbrani. Uostalom, kao i tokom čitave utakmice – bio je mnogo koncentrisaniji nego inače i njegova partija mogla bi da se oceni odličnom s izuzetkom, povećim doduše, tri glupa faula koji su suparniku doneli bacanja kada im vreme nije bilo.

Ročesti je dobio dve brze lične greške i ispostavilo se da je to bio “blessing in disguise“ za Zvezdu jer je Davidovac rano dobio priliku da oseti parket, a Ročesti je po povratku u igru koristio način Realove odbrane od pika, kao i to što sa Kampacom na sebi može i da šutira i da prodire, pa je Zvezdi doneo preokret u drugom periodu.

Odbrana je u prvom poluvremenu bila sinhronizovana kao nikada ove sezone (i u drugom je Real često poentirao iz teških pozicija, Rudi onakvu trojku munjevito iz bloka nije dao od 2014), a novi ton ozbiljnosti Zvezdinoj igri davale su samo dve izgubljene lopte, obe u završnici poluvremena.

Posle -7 na poluvremenu očekivao se znatno energičniji i napadniji Real – jesu Madriđani bili agresivniji na prenosu lopte i u prvoj liniji, ali nekada i prerevnosno, što je odavalo nervozu.

Na početku nastavka ukazao se početak najveće dobiti za Zvezdu iz ove utakmice – doprinos većeg broja igrača. To je utakmica sa Baskonijom najavila, a ovaj meč nagovestio da bi to mogla da bude češća praksa kako sezona odmiče.

Feldin.JPG


Feldin je vezao dve trojke na startu drugog poluvremena i odbio jedan od naleta Reala. Na isti način to je učinio Dangubić sredinom poslednje četvrtine, i to posle ne baš blistave partije na obe strane parketa, i Dobrić je pogodio tri važna šuta, a u završnici je Davidovac preuzeo štafetu od umornog Ročestija – podsetilo je mnogo na način na koji je Kokoškov ostavio Dragića na klupi u finišu finala Evrobasketa.

Sudije u drugom poluvremenu uglavnom nisu imale ujednačen kriterijum. Jeste se Zvezda oslanjala uglavnom na šut za tri poena, ali uska i aktivna odbrana Reala na prvoj liniji sigurno je zaslužila više od pet faulova za 18 minuta, pogotovo uzevši u obzir da su se na drugoj strani slični kontakti svirali. Onda je Davidovac u trenu “ispravio nepravdu“ i naterao mnogo nižeg Kampaca da utera Real u bonus, a potom je pogodio tri od četiri penala u momentima kada se meč odlučivao.

Šlag na tortu vrhunske timske partije dao je Pero Antić – prvo odličnom odbranom bez faula nakon što je ostao sa Dončićem, a zatim i trojkom “kao kap“ koja je rešila meč. Antić je vezivno tkivo ovog tima i to se vidi golim okom.

Veliki razlog pobede Zvezde leži u čak 17 postignutih trojki. Od šuta se naravno ne može živeti na duže staze, ali on je u Madridu bio istovremeno i uzrok i posledica ostalih dobrih stvari koje su viđene u igri crveno-belih (uz to, ne zaboravite da je Real procentualno bolje šutirao trojke, 11-23 naspram 17-40).


A te stvari jesu odbrana u kojoj su konačno svi na istoj talasnoj dužini, spomenuti doprinos cele ekipe (pet “dvocifrenih“), kao i staloženost i prikladan odgovor kada je Real anulirao zaostatak u poslednjoj deonici igrajući sa nižom postavom.

Veliki trijumf u Madridu nadasve bi trebalo da podigne moral ekipi koji je, hteli to da priznaju ili ne, bio poljuljan posle pet vezanih poraza u elitnom takmičenju i nekih poraza bez ispaljenog metka. A kada su moral i incijalni ambijent takvi da bude slobodu u igri, a ne uzrokuju stegnutost, onda sve znatno lakše ide i kompletni nastup tima postaje mnogo više od prostog zbira individualnih kvaliteta igrača.

Tome Zvezda teži i tome je sada korak bliža.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Kad je pao Real u Madridu, morala je i Igokea u Beogradu

Neka se spremi Efes, crveno-beli su u dobrom ritmu

15124236798581.jpg


Kada pobedite Real Madrid usred Španije, teško je očekivati da će vam na domaćem terenu problem napraviti Igokea. Crvena zvezda nije baš počistila uvek neugodnog protivnika, ali je uspela da ostvari važnu pobedu u 10. kolu ABA lige i slavi s 85:80 (22:19, 26:19, 16:20, 21:22). Vezala je drugi trijumf u svim takmičenjima posle reprezentativne pauze i napravila lepu najavu evroligaškog obračuna s Efesom u petak.

Samopouzdanje se videlo na licima igrača Dušana Alimpijevića, ali je i pre početka meča bilo jasno da su crveno-belima utakmice na Jadranu prioritetnije nego one u Evroligi. Zato su morali da materijalizuju veliki skalp iz Madrida, a to im je i pošlo za rukom.

Zvezdu je predvodio Tejlor Ročesti sa 20 poena i pet asistencija, Nemanja Dangubić je imao 12, a Džejms Feldin 11 poena. Kod Igokee Robert Rikić je ubacio 23, a Malkolm Li 13 poena.

Pred 3.500 gledaoca Zvezda je odigrala težak duel, dugo lomila otpor gostiju i konačno uspela da ga slomi u poslednjoj četvrtini. Igokea je došla i na dva poena zaostatka u trećoj deonici, ali se domaćin na vreme probudio.

Zvezda je i na ovom meču počela s šuutevima s distance, a u reketu je imala problema i da napadne i da brani 219 centimetara visokog Rikića sa Lesorom na petici. Njegova visina je terala Zvezdu da šutira s udaljenosti, a prilikom pik en rola Igokee odbrana domaćina nije reagovala najbolje.

15124236891019.jpg


Saigrače i publiku je potom podigao upravo Lesor kada je fenomenalno zakucao, obruč je bio na ivici da se odvali, ali se Francuz potom i ugruvao pri padu, napustio na kratko teren, otišao u svlačionicu, ali se ubrzo vratio na klupu i dobio aplauz publike. Sve se dobro završilo kako je moglo.

Bilo je i razmene dobrih šuteva, na jednoj strani trojku je dao Milko Bjelica, na drugoj strani je motivisan i precizan van linije 6,75 bio Danilo Šibalić sa dve trojke.

Crveno-beli su u drugoj deonici malo podigli nivo agresivnosti u odbrani, Ročesti je bio raspoložen za igru pa je imao nekoliko pogodaka s poludistance, kao i prodora, i to u trenucima kada se ostali saigrači nisu kretali na pravi način. Jako važni poeni su to bili.

Pomagao mu je i Janković šutem za tri i blokadama, Feldin napadački, kao i Jovanović ofanzivnim skokom, pa je Zvezda na poluvreme otišla s prednošću od 10 poena (48:38). Bilo bi i 13 da Radivojević nije dao trojku u poslednjem sekundu prvog dela.

Ipak, u trećoj deonici došlo je do pada u Zvezdinoj igri pa je Igokea uspela totalno da se vrati u igru i priđe na dva poena zaostatka, ali je tada Dejan Davidovac dao važne poene i održao domaće u prednosti pred ulazak u poslednju četvrtinu.

Davidovac je nastavio s dobrim igrama i u poslednjoj deonici, razigrao Lesora i Bjelicu, postigao važne poene, izašao uz ovacije s tribina, a Zvezda je otišla na 10 razlike.

To je bilo odlučujuće.

ABA LIGA, 10. KOLO: Crvena zvezda - Igokea 85:80
/22:19, 26:19, 16:20, 21:22/


Dvorana Pionir
Poseta: 3.574
Sudije: Siniša Hercog, Igor Dragojević, Sašo Petek

CRVENA ZVEZDA: Radičević -, Dangubić 12, Davidovac 8 (5as), Lazić 3, Antić 3, Dobrić -, Feldin 10, Janković 7, Ročesti 20 (5as), Lesor 11, Jovanović 2, Bjelica 9.

IGOKEA: Ponjavić -, Li 13, Gajić -, Glogovac -, Milošević 10, Jevtović 2, Radivojević 10, Ljubičić 12, Šibalić 10, Rikić 23.

15124237686458.jpg
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Efes - neće u plej-of, ali mogu svakoga da pobede

Ako je Madrid prekretnica Zvezdine košarkaške sezone, onda bi to već Anadolu Efes trebalo da pokaže. Ekipa Dušana Alimpijecića odigrala je najbolju utakmicu na gostovanju Realu, a duel sa turskim predstavnikom dolazi odmah posle toga, dakle u pravom trenutku.

Mekolum.JPG


Ipak, u modernom sportu u kome se utakmice igraju skoro svakog dana, kvalitet se ocenjuje kontinuitetom. Sada je trenutak da crveno-beli pokažu da su u stanju da ga ostvare. To naravno ne znači da su favoriti protiv iskusnih igrača poput Danstona, Simona, Mekoluma ili Štimca, ali da su u obavezi da održavaju evroligaški nivo igre, potreban da bi se povećala mogućnost serije pobeda.

Anadolu Efes je skup dobrih igrača koji još ne zaslužuje da se bez ustezanja nazove ekipom. Po procentu asistiranih poena poslednji su u Evroligi. Previše je ruku koje je potrebno nahraniti loptom. Trener Velimir Perasović je tokom leta imao nekoliko igračkih želja koje nije ispunio poput Markovića i Kalatisa. Umesto njih, na bekovskim pozicijama angažovani su Erik Mekolum i Džoš Adams. U poređenju sa prvom dvojicom, oni se bave nekim drugim sportom. Obojica imaju oko dve asistencije po utakmici. Najbolji asistent ekipe je Krunoslav Simon sa tri po meču. Dakle, jasno je da se mnogo toga bazira na igri jedan na jedan koju uz Mekoluma i Adamsa pokreće i Riki Lido.

Erik Mekolum je 2016. bio MVP Evrokupa i doneo je trofej Galatasaraju. Stariji je brat zvezde Portlanda Si Džeja. Drugi je strelac ekipe sa 14,1 poenom po utakmici. Protiv Panatinaikosa je šutirao trojke 8/11, a protiv Ušaka je u turskom prvenstvu pre desetak dana postigao 41 poen uz 8/12 za tri poena. Ove sezone nešto bolje šutira trojke nego dvojke, što je malo neobično jer je poludistanca

tokom karijere češće bila njegova teritorija. U Kini je pre dve godine na jednoj utakmici ubacio 82 poena. U paru sa njim je Riki Lido, prošle sezone najbolji strelac prvenstva Turske. Igrao je za Aleksandra Trifunovića u Ješilgiresunu a sezonu završio u Baskoniji. Nije pronašao očekivani šuterski ritam u Efesu, a propustio je i nekoliko utakmica zbog smrti oca. Ipak, u stanju je da za malo vremena
postigne veliki broj poena. Džoš Adams nije dobio toliko bitnu ulogu, a Kruno Simon neretko obavlja i plejmejkerske obaveze. Zoran Dragić je u poslednje dve utakmice malo razmrdao spoljnu liniju i ubrzao igru Efesa svojim insistiranjem na realizaciji u ranom napadu. Tejlor Ročesti sigurno nije srećan zbog dvomesečnog odsustva Doguša Balbaja zbog povrede leđa, ali će u večerašnjoj utakmici sigurno imati više kiseonika na raspolaganju. Turski defanzivni specijalac ume da bude naporan.

Unutrašnju liniju drže Brajant Danston i Vladimir Štimac. Danston je u sistemu Olimpijakosa bio dežurni najbolji defanzivac Evrolige. I u Efesu igra dobro, ali sa nešto bitnijom ofanzivnom ulogom. Utisak je da nije bilo planirano da uloga Vladimira Štimca bude tako velika, ali se on kao po običaju izborio za nju. Najbolji je strelac i skakač ekipe u Evroligi (14,4, 7,2 po utakmici). Na četvorci se

nametnuo Brok Motum. Kad bi u košarci postojali poeni za estetiku, on ih ne bi postizao, ali ume vrlo dobro da iskoristi orijentaciju odbrane na zvučnije napadačke opcije. Edo Murić najviše se bavi defanzivnim i skakačkim obavezama. Turski igrači su tu jer su potrebni za domaće prvenstvo.


Pored činjenice da je Efes ostao uskraćen za pojedina pojačanja tokom leta, najveći problem je činjenica da je uoči starta Evrolige koleno teže povredio Derik Braun. Prošle sezone je bio prva napadačka opcija u igri koju je forsirao Velimir Perasović. Nedostaje igrač koji bi bio prava veza između spoljne i unutrašnje linije.


Ovosezonski Anadolu Efes je ekipa koja može da pobedi skoro svakoga u Evroligi, ali nisu u stanju da igraju konstantno. Imaju mnogo individualnog talenta, ali ništa neće osvojiti. Isto tako, neće se plasirati ni u plej-of Evrolige. Ipak, u slučaju šuterskog raspoloženja njihovih strelaca postaju izrazito neprijatan protivnik. Ni u jednom statističkom parametru nisu u vrhu Evrolige, ali nije ni Zvezda.

Sličan Efes je i prošle sezone stigao u dvoranu Aleksandar Nikolić i prekinuo seriju Crvene zvezde od sedam pobeda. Tada je Derik Braun postigao 20 poena i imao 11 skokova, a Dešon Tomas sa iste pozicije dodao 17. Njih dvojice sada neće biti u sastavu, ali je i sastav crveno-belih potpuno drugačiji. Obe ekipe prilično zavise od trenutne šuterske inspiracije, ali je tim Dušana Alimpijevića u Madridu nagovestio da bi i odbranom mogao da napravi razliku. Antić i Bjelica bi mogli da stvore velike robleme spolja ovakvoj centarskoj liniji Efesa. Zvezda ima realne šanse da zabeleži četvrtu pobedu u sezoni i prestigne turskog predstavnika na tabeli, ali ne treba zavoraviti da je Efes dve od tri pobede zabeležio na gostovanjima Barsleoni i Efesu. Nikad se ne zna da li je Mekolum u torbi poneo 30 poena koje nije prijavio po sletanju. Carinik Lazić će preuzeti njegov slučaj.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Uragan Džejms razneo Efes!

Neka ostane zapisano da je glavni i odgovorni scenarista ovakvog napadačkog raspleta bio momak vrele dominikanske krvi, Džejms Feldin!

15127623797927.jpg


Pobeda koja je trebalo da se dogodi ranije. U nekom drugom vremenu, u nekim drugim okolnostima. Ali, ono što je pre deset meseci bio poraz za kraj gotovo nezapamćene serije pobeda i svojevrsna najava konačnog rasplet u borbi za četvrtfinale, sada se pretvorilo u veličanstven uspeh za potvrdu vrtoglavog uspona forme. Žig potvrde da madridski skalp nije bio slučajnost! Crvena zvezda - Efes 100:81 (29:23, 21:21, 24:18, 26:19).

Čarobna noć Džejmsa Feldina! Kako drugačije opisati ono što je reprezentativac Dominikanske Republike uradio Efesu u noći punoj emocija? U najmanju ruku - partija koju će pamtiti zauvek, uz lični rekord po broju ubačenih poena (29) i šut iz igre - 11/16 (7/9 za dva). Feldin je bio lice i naličje pobede koja je široj košarkaškoj javnosti dokazala da je Crvena zvezda na pravom putu. A da je Crvena zvezda opet ona prava i da su navijači vratili veru u ovaj tim možda i najbolje opisuju ushićeno iščekivanje "stotke" kod slobodnih bacanja Matijasa Lesora. Zver se probudila!

Da je želeo, Dušan Alimpijević verovatno ne bi mogao da nacrta bolju utakmicu za svoje momke. S mnogo iskristalisanih detalja, konkretnih poteza, dobrih rešenja u oba polja. Ne treba biti mnogo pronicljiv, sve se samo otvorilo - pre nepunih mesec dana napadački tmurna Crvena zvezda, sa po 58 poena u mečevima protiv CSKA i Olimpijakosa, sada je zver koja gotovo zastrašujuće utrpava lopte u protivničke obruče i traži još!

Šteta je što u riznici trijumfalnih pohoda u poslednje dve sedmice ne stoji i Baskonijina „glava“ jer sada bismo govorili o, fudbalskim žargonom rečeno, savršenom het-triku. Bilo kako, Crvena zvezda učinila je da se Efesovi individualci osećaju inferiorno na mestu gde su padali mnogo veći, jači i bolji sastavi.

Za četvrtinu i po strahovitog udara Zvezda je istanbulskom takmacu ubacila čak 45 poena! Bio je to dokaz zvezdanog psihološkog i ekipnog uspona momaka koji su do pre samo dve sedmice bili skoro, pa prežaljeni. Neka ostane zapisano da je glavni i odgovorni scenarista ovakvog napadačkog raspleta bio momak vrele dominikanske krvi, Džejms Feldin. Sa svojih 13 poena u prvom kvartalu, odnosno 15 do odlaska na zasluženi odmor, Feldin je bacio rivala u ozbiljan odbrambeni rebus, jer spasa za njegove hice nije bilo. A šta je do kraja uradio - zapamtiće košarkaši Efesa dugo, dugo...

15127624644335.jpg


Njegova dobra napadačka rola kao da je probudila želju u ostalima da svojim navijačima pruže još jedno sportsko zadovoljstvo, veče posle najvećeg fudbalskog uspeha u više od dve i po decenije. Nemanja Dangubić se definitivno nalazi u nekoj drugoj priči - opušteniji, razigraniji, sigurniji. Njegova rešenja dala su krila Crvenoj zvezdi, dok je Stefan Janković iskočio kao džoker trenera Alimpijevića jer je bio gospodar oba reketa. Ne treba trošiti reči koliko su lopte Tejlora Ročestija značile u momentima kada je ekipi trebalo malo vazduha i lakih poena. Počev od one trojke na trojke koja je pokrenula Zvezdinu lavinu, do asistencije Peri Antiću sredinom drugog kvartala za potvrdu sjajne napadačke igre.

Ponovo je u njegovom odsustvu čovek sa loptom u rukama bio Dejan Davidovac, koji se očigledno sve lepše oseća u koži organizatora. Ali, ni njegova dva sigurna prodora na koš, pravo u lice fizički daleko moćnijim čuvarima, potvrdila su da je igrač na koga crveno-beli mogu da računaju u više faza.

1512762882971.jpg


Nije sve bilo u dobrom napadu i gotovo perfektnoj organizaciji igre. Ključ pobede leži u strašnoj, gotovo frenetičnoj odbrani koju su Zvezdini policajci Branko Lazić i Nemanja Dangubić uz pomoć celog tima sproveli na glavnim Efesovim igračima - Eriku Mekolumu, Rikiju Ledu i Vladimiru Štimcu. Dovoljno je samo uputiti na činjenicu da su Mekolum i Ledo, ti moćni skoreri koji su Barseloni i Makabiju utrpavali poene kako su hteli, u prvom delu utakmice sa Zvezdom bili svedeni na zajedničkih sedam poena, odnosno jedan koš iz igre! I da su im crveno-beli do kraja utakmice pokazali da ipak nisu takav bauk, kako se od početka sezone pričalo. Ni Vladimir Štimac, koga su krcate tribine dvorane Aleksandar Nikolić dočekale stojećim ovacijama, nije bio u svom elementu, ali je utakmicu završio sa osam poena i šest skokova. Nedovoljno za ovosezonske standarde.

Dok su slavine bile zatvorene za Efesov vodeći triling, u prvi plan iskočio je povratnik Zoran Dragić. Ali, ni njegovih 14 poena, kao ni 16 koševa košarkaške zveri Brajanta Danstona, nisu mnogo pomogle Efesu. Jer, čak i kada se činilo da je gost iz Turske u dobrom momentumu, razarajuća odbrana na startu trećeg kvartala, dve ukradene lopte i ona zakucavanja Matijasa Lesora odnela su i poslednji tračak nade.

Crvena zvezda je bez prestanka zatrpavala koš i bušila mrežicu kako joj se htelo! Zato je na kraju odnela više nego uverljivu pobedu.

CRVENA ZVEZDA – EFES 100:81
/29:23, 21:21, 24:18, 26:19/


Hala: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 6.123
Sudije: Huan Karlos Garsija Gonzales (Španija), Janis Fufis (Grčka), Robert Viklicki (Češka).

CRVENA ZVEZDA: Radičević, Dangubić 10, Davidovac 6, Lazić 5, Antić 5, Dobrić 10, Feldin 29, Janković 6, Ročesti 11, Lesor 9, Jovanović, Bjelica 9. Trener: Dušan Alimpijević.

EFES: Ledo 7, Mekolum 8, Braun 6, Batuk, Demir, Motum, Adams 12, Štimac 12, Murić, Dragić 14, Danston 16, Simon 6. Trener: Velimir Perasović.

15127640363359.png
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Crveno-beli vatromet!

Peta je uzastopna godina igranja Crvene zvezde u Evroligi. Na tom putu Olimpijakos je jedini velikan koji nije pao pod crveno-belima, ali niti jednom Zvezda nije ubacila trocifren broj poena za 40 minuta košarke (jeste za 50 minuta one užasne noći u Istanbulu).

Rocesti.JPG


Prošle sezone Zvezda je ostvarila čak 16 pobeda, ali potpuno drugom filozofijom – najviše poena ubačeno je Baskoniji u Vitoriji (87). Tu razliku u filozofiji ilustruje činjenica da su crveno-beli dvaput ove sezone došli do 87 (Real i Makabi), jednom do 90 (Barselona), a u igrački najkompletnijem meču koji je Zvezda odigrala ove sezone došlo se i do “stotke“ – Efes je pao u Pioniru sa 100:81.

Ekipa Dušana Alimpijevića šutira 26,5 trojki po meču, manje jedino od Real Madrida, pa je vreme da se shvati da ova Zvezda igra na koš više, pa kud puklo. A u prethodne dve nedelje puklo je po protivnicima – kao što smo konstatovali prošle nedelje, Zvezdi je podvig u Madridu podigao samopouzdanje i naoštrenost do maksimuma.

Džejms Feldin se dobro naspavao, među prvima je izašao na zagrevanje, a onda je od starta počeo da puni koš rivala – ubacio je 13 poena u prvoj četvrtini, tri od ukupno pet trojki Zvezde u tom intervalu.

Podsećalo je na meč sa Barselonom, igralo se veoma lepo na obe strane, bila je to jedna od onih situacija kada odbrane nisu loše, nego su napadi jednostavno suviše dobri. Crveno-belima su ruke konstantno bile gore, kao što trener uvek traži, pik je odlično branjen i za svaki koš gosti su morali da se pomuče, jedino je Dragić nešto lakše pronalazio rupe u odbrani.

Ulazak Antića dodatno je učvrstio reket, lopta je išla brzo i precizno, što je vodilo do otvorenih pozicija i 7-10 za tri u jednom trenutku – kada se dodaju prodori Dobrića i ofanzivni skokovi Jankovića, prednost od 12 poena bila je logična posledica.

Šut je malo stao, a Efes se do poluvremena primakao na šest poena zaostatka. Utisak je bio da je Zvezda bila bolja i za više, ali sudije nisu dozvolile crveno-belima da uspostave nešto oštriji kriterijum, pa je svirano nekoliko sumnjivih faulova, Laziću pre svega, i Perasovićev tim izveo je 16 bacanja u prvom poluvremenu.

Zato je Zvezda primila 44 poena, a igrala je bolju odbranu nego što taj broj kazuje – bilo je i nekih nepredvidljivih pogodaka poput trojke Danstona, prve u evroligaškoj karijeri (do kraja je dao još jednu), ali crveno-beli nisu sebi dozvoljavali da budu pretrčani (to se nekoliko puta desilo u Madridu) niti su gosti imali jedan posed u kojem su se prošetali do koša.

Tejlor Ročesti možda nije “pass first“ plejmejker, ali dodaje bolje i češće nego što mu se za to odaje priznanje. U prvom poluvremenu spojio je Antića sa košem, a u trećoj četvrtini omogućio je i Lesoru dva zicera – završio je levoruki Amerikanac sa šest asistencija, trenutno je šesti asistent Evrolige.

To se dogodilo u ključnom intervalu u trećem periodu, kada je i Feldin nastavio tamo gde je stao – pogađao je pravovremeno, svaki put kada je Efes pretio, dizao je publiku na noge i ponašao se kao pravi lider na terenu. Na kraju je ubacio 29 poena, uz 4 ukradene i bez ijedne izgubljene lopte.

U drugom poluvremenu Lesor je bio odličan u defanzivnom skoku, a pošto mu je Štimac iskobeljao jednu loptu, štafetu je opet preuzeo Antić – Zvezda je iz drugih napada primila samo četiri poena, dva kada je meč već bio rešen.

Poslednji put na jednocifrenom zaostatku Efes je bio u finišu trećeg perioda, a onda je Bjelica trojkom napravio podlogu za ulazak Davidovca. Momak koji je otkrovenje u prethodnih nekoliko nedelja nije dozvolio da ga sputa to što je u centru pažnje više nego što je navikao – odlično čita igru, strpljiv je, ne forsira i za to po pravilu biva nagrađen.

Davidovac.JPG


Sada je vezao šest poena u nizu koristeći nepažnju rivalske odbrane, podelio jedno lukavo dodavanje i doveo Zvezdu pred ciljnu ravninu preko koje su je trojkama prevalili Dangubić i Lazić – 86:66 na sedam i po minuta do kraja. Tada je meč bio gotov.

Pobeda u Madridu najveća je ove sezone, ali duel sa Efesom najbolji je Zvezdin ove sezone. Statistika često ne može da objasni do kraja zbivanja na terenu, ali sada je adekavatan ilustrator – 24-45 za dva, 14-28 za tri, 10-12 penali, 31 skok, 21 asistencija i samo 6 izgubljenih lopti za timsku partiju blizu idealne.

Trojke jesu ponovo bile ključne, ali Zvezdin tim sada već raspolaže većim brojem korisnih igrača u rotaciji, deluje uigranije, sigurnije i zrelije.

A uz pobede se brže raste.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Road trip!

Počevši od večeras i duela u Zagrebu košarkaše Crvene zvezde očekuju četiri vezana gostovanja

15129873205664.jpg


Crvena zvezda gostuje Ciboni večeras od 18 časova u 11. kolu ABA lige, a to će biti samo najava onoga što čeka crveno-bele u narednom periodu. A čeka ih, računajući i ovaj meč, četiri vezana gostovanja, po dva u ABA ligi i Evroligi

11. decembar: Cibona - Crvena zvezda
15. decembar: Valensija - Crvena zvezda
17. decembar: Mornar - Crvena zvezda
19. decembar: Fenerbahče - Crvena zvezda

Od 11. do 19. decembra tim Dušana Alimpijevića će konstantno biti spakovanih kofera. Prvo Zagreb, pa Valensija, onda povratak u komšiluk, u Bar, pa na kraju put u Istanbul na noge prvaku Evrope. Kao šlag na tortu.

Biće to izazov, kako košarkaški, tako i logistički, ali i po pitanju umora.

Pisali smo o tome kako je Zvezdina forma u usponu, a raspoloženje je dodatno popravila informacija da je Dilan Enis novi košarkaš crveno-belih.

Dobro je i to što su mlađi igrači počeli da igraju bolje. Jedan od njih je i Ognjen Dobrić. On je protiv Efesa bio važan „šraf" u velikoj pobedi.

Ipak, upozorava da će i meč u Zagrebu biti jako težak. On kao i njegovi saigrači i stručni štab će u ovakvom rasporedu morati da misle samo o narednom izazovu.
Svakako je teška utakmica pred nama, ne samo zbog činjenice da smo igrali protiv Efesa u Evroligi pre samo dva dana. Cibona je imala vremena da se pripremi za ovaj meč i važno je da odgovorimo čvrstom i agresivnom igrom. Naše ambicije u Evroligi su jasne, želimo da dobijemo svakoga, ali naš prioritet je, i to namerno ponavljamo - ABA liga. Cibona je promenila trenera, vidi se reakcija, stigao im je Ratkovica, a ekipu predvodi vrlo iskusan tandem Tomas i Žorić. Želimo pobedu kako bi nastavili da gradimo i samopouzdanje, ali i da spremni dočekamo seriju gostovanja do Nove godine u oba takmičenja" rekao je Dobrić, koji se naravno osvrnuo na seriju gostovanja koja sledi.

Ništa Zvezdo, spakuj kofere, srećan put na ovom pravom "road trip-u", i nastavi da igraš igru koju si pokazala protiv Efesa.

Prvi naredni meč Zvezda će na svom parketu igrati 21. decembra protiv Panatinaikosa, i to samo dva dana posle gostovanja Feneru.

Čak Zvezdu i posle Zelenih čeka gostovanje - Megi u Sremskoj Mitrovici. Dakle, Zvezda ima pet gostovanja u narednih šest utakmica.

15129283388181.jpg
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda lako kroz Zagreb, Feldin nastavio da rešeta

Crveno-beli opet odlični u šutu za tri poena, to je bilo ključno

15130165052666.jpg


Crvena zvezda je u ozbiljno dobrom momentumu. Posle reprezentativne pauze vezala je i četvrtu pobedu u svim takmičenjima, ovoga puta stradala je Cibona u Zagrebu s 93:87. Tim Dušana Alimpijevića deluje sve bolje i polivalentnije, a osnovni sastojak su trojke. Zvezda ih je danas dala 14 iz 26 šuteva.

Najviše je u ovom aspektu prednjačio Džejms Feldin koji je ubacio 23 poena. Igra sve bolje i bolje. Šutirao je za tri 6/10.

Gostovanja Ciboni u Zagrebu nikada nisu bila laka i spadala u "odrađivanje posla", ali je ovoga puta Zvezda toliko bila dobra da je sve zaličilo upravo na to. Praktično, pitanje pobednika se nije postavljalo tokom celog toka meča. Iako su domaći malo prišli pri kraju utakmice.

Još jedan dokaz da je Zvezda u naletu i da je papučica od gasa dodirnula pod. Valensija je sledeća stanica...

Pored Feldina, Ročesti je dao 19, Bjelica 14 uz sedam skokova, a Lesor 11.

Od samog početka bilo je jasno da će Zvezda brzo do prednosti, trojke su ulazile u velikom procentu, samo u prvoj četvrtini Zvezda je šutirala za tri poena 6/8, imala 10 asistencija i vodila je posle 10 minuta igre s čak 35:18.

Jedini otpor Zvezdi pružao je Luka Žorić dobrom igrom ispod koša, ali mu se i Lesor revanširao s nekoliko dobrih napadačkih akcija tako da je Zvezda imala odgovor na svaki izazov domaćina.

15130165698964.jpg


Pero Antić je bio dobar u ofanzivnom skoku, Feldin, Ročesti i Lesor su bili ofanzivno raspoloženi pa je Zvezda samo u prvom poluvremenu dala čak 57 poena! Otišli su igrači Dušana Alimpijevića na odmor s prednošću od poena, tako da je delovalo da je već tada pobednik bio poznat.

Nikola Radičević ponovo nije igrao, videćemo kakav će biti njegov status još sada kada je na njegovoj poziciji došao Dilan Enis.

Zato je Feldin potvrdio da je u fantastičnoj formi, već nekoliko utakmica je u "zoni", odlično šutira za tri poena, vidi se da se potpuno navikao na svoju ulogu, na ekipu i okruženje, i počeo je da pruža svoje najbolje igre u crveno-belom dresu.

Sve vreme je Zvezda držala sigurnu prednost. Cibona nije imala šanse da ozbiljnije pripreti. Probala je pred kraj utakmice, ali nije uspela. Bilo je to ubedljvije od onoga što rezultat pokazuje.

Neka se spremi Valensija.

ABA LIGA: Cibona - Crvena zvezda 87:93 (18:35, 24:22, 21:22, 24:14)

Dvorana: Košarkaški centar Dražen Petrović
Sudije: Saša Pukl, Mario Majkić, Radoš Savović

CIBONA: Bilinovac 7, Ulajrević 11, Ratkovica, Žorić 20, Ćorić, Melvin III 7, Žilber, Novačić 17, Bošnjak 6, Rozić 8, Gospić 2, Tomas 9

CRVENA ZVEZDA: Radičević, Dangubić 3, Davidovac 4, Lazić 3, Antić 6, Dobrić 7, Feldin 23, Janković 3, Ročesti 19, Lesor 11, Jovanović, Bjelica 14

15130178612910.JPG
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
To se zove pun gas

I Zvezde i Feldina

15130972624851.jpg


Jasno je - počele su da se slažu kockice u Crvenoj zvezdi pod vođstvom Dušana Alimpijevića. Onaj čuveni igrač kog je ovaj strateg tražio od početka sezone - "vreme", počeo je da igra važnu ulogu. Ekipa je kliknula, izgleda sve bolje na parketu, a tome je dokaz bila i pobeda u Zagrebu nad Cibonom od 93:87. Mnogo je to bilo ubedljivije od toga što rezultat kaže.

Bila je to četvrta vezana pobeda Zvezda ove sezone (Real Madrid, Igokea, Anadolu Efes i Cibona). To je ujedno prvi put od 1. oktobra, kada je sezona počela, da su crveno-beli vezali četiri pobede. Igraju najbolje otkako su se okupili.

Drugi najveći niz je bio upravo na početku sezone kada su imali tri pobede nad Mornarom, Megom i Barselonom. Posle toga su usledile oscilacije u rezultatima i mini-serije od tri puta po dva vezana poraza.

Ne znamo šta se dogodilo između 23. novembra i 1. decembra, šta je Alimpijević rekao svojim igračima i kakve je čini bacio, ali posle reprezentativnog prozora Zvezda je počela da gazi i u velikom je, očiglednom naletu. I igračkom - i rezultatski.

Pao je Real u Madridu, rutinski i Efes, Igokea, kao i Cibona usred Zagreba.

15130972742210.jpg


Upravo je ta reč "rutinski" nešto što je do sada nedostajalo. A izjave posle Cibone govore da su i trener i tim voljni da sve to izgleda mnogo bolje. Alimpijević će to sigurno zahtevati, ima tu još dosta prostora za napredak, posebno u odbrani pik en rola i građenju skoka.

Napredak je uočljiv kod mnogih igrača, a primetno je i da Džejms Feldin igra kao u transu. Protiv Cibone je dao 23 poena (6/10 za tri), Efesu je strpao čak 29, Igokei 10 i Real Madridu 10. Bilo je potrebno malo vremena Zvezdinom beku da se potpuno aklimatizuje i navikne na saigrače, uslove u Srbiji i klubu, ali izgleda da je to sve iza njega i da se sada od njega dobijaju optimalni rezultati.

Recimo, tokom zagrevanja pre utakmice, dok je još u trenerci, možete da primetite koliko je fokusiraniji nego na početku sezone. To sve, takvi detalji, donose rezultat na parketu.

15130976531266.jpg


Takođe, Ognjen Dobrić je sve bolji, Nemanja Dangubić je počeo nešto da pogađa spolja, Dejan Davidovac vrti u napadu neverovatno pametno i kvalitetno menja Ročestija. Napravila se hemija, sistem igre, a nikako se ne može pobeći od činjenice da Zvezdina igra i dalje zavisi dosta od trojki.

Protiv Cibone ih je bilo 14/26, protiv Efesa 14/28. Primetan je i pad u pokušaju za tri, što je dobro, jer ih je protiv Reala bilo čak 40, što je mnogo, previše. Ali, kada šut ide, to je oružje protiv kog nema odbrane.

Sve ovo dovelo je Zvezdu do drugog mesta u ABA ligi, ali i do prihvatljivog skora 4-7 u Evroligi. Taj skor može da bude i bolji ukoliko Zvezda pregazi Valensiju u petak u Španiji. Slepi miševi imaju sedam vezanih poraza u Evroligi, a dolazi im tim koji je u najvećem naletu od početka sezone. Uz sve to stigao je i "paketić" u kom se našao Dilan Enis.

Zvezda je u punom gasu!

(FOTO: MN Press, Star sport)
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Dejan Davidovac – igrač za tripl-dabl

Crvena zvezda nije pobedila Baskoniju 21. novembra u Areni, ali su navijači posle nekoliko uzastopnih razočaranja imali razloga da sa opreznim optimizmom napuste dvoranu. Momci iz drugog plana odigrali su dobro, a jedan od njih bio je preko potrebna iznenađujuća i prijatna vest.

Davidovac.JPG


Trener Dušan Alimpijević shvatio je da je Nikola Radičević potrošio kredit, barem za sada, a neko je trebalo da omogući Tejloru Ročestiju da se odmori. Na poziciju plejmejkera, na nešto manje od tri minuta do kraja treće četvrtine, ušao je Dejan Davidovac i ne samo da je dostojno zamenio Ročestija, nego je i uneo preokret u Zvezdinu igru i na parketu se zadržao deset minuta, uz učinak od 7 poena i po 2 skoka i asistencija.

Rođeni Zrenjaninac visok 203 cm bio je vesnik boljih dana za Zvezdu, a od tog trenutka ustalio se u rotaciji i imao vitalnu ulogu u velikim trijumfima nad Realom i Efesom, dok mu nivo nije padao ni u ABA ligi.

“Mislim da na poziciji pleja može da pravi ozbiljne probleme svima. Ima dugačke ruke i veliko telo za pleja – u odbrani daje treneru mnogo opcija i može da preuzima visoke igrače, a u napadu može sa lakoćom da napadne na niskom postu, pri tom ima i odličan pregled igre i asistenciju. Šut može da popravi i biće mu potrebno malo vremena da se još privikne na evroligašku košarku“, kaže Branko Maksimović, koji je prošle sezone sarađivao sa Dejanom u FMP Železniku.

Maksimović poznaje Davidovca još od 2012. godine, jedno leto su “krvnički radili“ (zajedno sa Dejanovim bratom Bojanom koji je sada u jednom francuskom niželigašu), i ističe da je još tada pokazao visoku košarkašku inteligenciju i razumevanje igre. Igranje na mestu plejmejkera nije mu strano, kod trenera Alimpijevića u Superligi je pokrivao tu poziciju (i nešto ranije kod Maksimovića u ABA ligi), a njihova veza na isti način funkcioniše i u zahtevnijem okruženju, u Zvezdi.


“Pre početka sezona rečeno mi je da ću igrati i na mestu plejmejkera – iako mi to nije prirodna pozicija, nije mi ni nepoznanica. Nekada mi je teško da protiv nižih rivala prenosim loptu, ali saigrači mi pomažu i rasterećuju me u tom smislu. Ipak, to ima i prednosti jer mi je sa nižim suparnicima lakše da napadnem sa niskog posta. Dobro koristim tu prednost i generalno se trudim da budem što bolji, prevashodno da igram za tim“, objašnjava Davidovac šta mu najteže, a šta najlakše pada na mestu organizatora igre.

Ponikao je u Proleteru iz rodnog grada, potom je tri godine igrao za Vršac, a od 2015. nosio je dres FMP-a dok pred početak tekuće sezone nije prekomandovan u Zvezdu. Prošao je postepeni razvojni put na kojem je bilo oscilacija, a jedan od težih perioda bio je početak prošle sezone, kada nije uspevao da se pronađe i kada je čak razmišljao i da odustane od svega.

Ne da nije odustao, nego se preko FMP-a preporučio za sledeći stepenik. Često je javnost sklona da prerano otpisuje igrače i, iako u januaru puni tek 23 godine, u svetu u kojem se sve traži brzo i odmah, mnogi su već spekulisali da je “prestar“ da bi postao ozbiljan igrač.

Ali nije ni prvi ni poslednji koji je nešto kasnije došao u prvi plan – strpljivo je čekao priliku od početka sezone i, po onoj izanđaloj, ali tačnoj izreci da “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane“, dočekao je svojih pet minuta pošto Radičević nije ispunio očekivanja.

Košarkaški “kliker“ ono je što na prvi pogled izdvaja Davidovca iz mase. Odlično čita igru, poseduje izvrsnu koordinaciju i ne žuri sa pronalaženjem rešenja, već koristi ono što mu igra ponudi.

Dav.JPG


“Tako igram ceo život, trudim se da ostanem smiren i koncentrisan tokom celog meča. Kako igra teče i kako se situacije odvijaju, tako i ja reagujem na njih. Ništa ne mogu unapred da zacrtam da ću odigrati, nastojim da budem najbolji što mogu u svemu – od odbrane do postizanja koša. Još kada nas navijači nose, onda je lakše i energija je na maksimumu“, naglašava Davidovac.

U Madridu je šutirao penale 5-6 kada se meč lomio, a u duelu sa Efesom je adekvatnim čitanjem suparničke odbrane postigao šest poena i doprineo tome da se meč prelomi već tada. Uz sve dobro što radi, Dejan nije “skup“ igrač – nije mu potrebno mnogo šuteva da bi se istakao i nije sklon brzopletostima koje vode do izgubljenih lopti.

“Lopta treba da bude kod njega u rukama jer je on nesebično deli, nije gladan poena, u tom smislu je sličan Joviću ili Stefanu Markoviću – više se raduje kad napravi asistenciju nego kada pogodi koš. Vrlo interesantan, atipičan i polivalentan igrač, ne postoji detalj u košarci koji ne razume, uz to poseduje i košarkaški bezobrazluk, tako da uopšte nisam iznenađen njegovim sadašnjim igrama“, kaže Maksimović i dodaje:

“U nastavku sezone očekujem da dobije još više na samopouzdanju i drskosti, kao i da ubaci dozu atraktivnosti u svoju igru, npr. da zakuca nekada umesto polaganja kada sve uradi idealno. Na nekoliko utakmica videli smo koliko on lagano reši neke protivničke zamke u odbrani, igru razume savršeno i mislim da je on budućnost i Zvezde i srpske košarke“.


Zaista deluje da bi Davidovac, uz adekvatan rad i adekvatnu slobodu, mogao da postane igrač koji je “kompletan paket“. Ipak, tek je vezao nekoliko kvalitetnih utakmica – jedan od konstitutivnih elemenata veličine jeste konitunitet, a i protivničke odbrane u budućnosti će se temeljnije pripremati za Davidovca, pa faktor iznenađenja neće biti prisutan.

“Mogu da popravim sve – kad tako kažem, zvuči kao da sam nikakav igrač, ali stvarno mislim da još treba da se poboljšam u mnogim aspektima igre“, smeje se Davidovac, “Ako moram nešto da izdvojim, neka to budu šut i individualna tehnika, pošto mi je ona potrebna naročito na mestu plejmejkera“.

Dejan će morati i da unapredi svoje telo i kondiciju kako bi mogao više da igra u optimalnom ritmu, a iskustvo koje postepeno skuplja na evroligaškom nivou biće mu od velikog značaja za dalji razvoj u više smerova, pogovoto što će posle dolaska Enisa verovatno minute dobijati i na drugim pozicijama. Važi za mirnog, ali pronicljivog momka koji ne beži od rada i napora.

“Nikakav problem sa njime nisam imao, naprotiv, reagovao je na pravi način i na kritike i na pohvale. Važno mu je da trener veruje u njega. Išao je korak po korak, imao i uspona i padova, tako da mu je glava stabilna. On je igrač sa karakterom i ima svoj stav, nije od onih koji samo klima glavom – ti kao trener daš jednu ideju, a on je uvek nadgradi svojom idejicom, što mi se veoma dopadalo. I saigrači vole da dele parket s njime. Jedino što bih želeo jeste da tera sebe da bude još bolji. Ranije je imao problem da se zadovolji nekim dobrim učinkom, ali treba uvek da teži višem – on je igrač za tripl-dabl i mora da ga juri“, ističe Maksimović.

Dobre igre dovele su Davidovca u centar medijske pažnje. Do pre samo mesec dana retko ko mu je prilazio posle utakmica, a sada novinari stoje u redovima kako bi od njega uzeli izjavu i saznali što više o njemu. Počela su i poređenja sa Nemanjom Bjelicom i, dok sličnosti svakako postoje, za takva poređenja i za hvalospeve ipak je rano i može da bude kontraproduktivno.

davidovacdejan.jpg


“Dejan ne treba da ‘proguta udicu‘ koju mu mediji nameću i ne sme da shvata lično ono što se o njemu piše. Važno je šta o njemu govore ljudi koji ga poznaju i cene, a najvažnije je ono što on misli o sebi – gde je trenutno i šta može da uradi kako bi postao još bolji, na tome treba da mu bude fokus“,kaže doktor Igor Četojević, koji je svojevremeno pomogao Novaku Đokoviću da dođe do prvog mesta na svetu.

Potpuno staloženo, kakav je i na parketu, Dejan nam objašnjava da se dobro nosi sa svime što mu se desilo u prethodnih nekoliko nedelja.

“Sada se već navikavam polako, mada mi u početku jeste bilo malo čudno. Ovo mi je prva sezona na tako visokom nivou – pratio sam ja ranije koliko se piše i priča, ali nisam znao da je baš toliko medijski ispraćeno. Kako vreme protiče, sve mi je lakše, sada sam OK sa svime time“.

Još veći ispit biće kada neminovno dođu neke slabije partije, ali crveno-beli ove sezone spoj su mladosti i iskustva, pa Dejan ima kome da se obrati.

“Tejlor je odličan plejmejker i košgeter, sjajan dečko, ali ne pomaže mi samo on, nego i svi ostali svojim iskustvom – prihvatam sve savete i mnogo mi znače. Pero možda najviše savetuje, on nas nosi kroz igru i treba se ugledati na njega“,zaključuje Davidovac.

Svi preduslovi su tu, ali put do vrhunskog košarkaša još je dug. Zato, Dejane, kao i do sada, u ritmu koji tebi odgovara, bez žurbe i smireno.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Hoće li Zvezda gurnuti Valensiju u provaliju?

Sezonu je Valensija počela iznad svih očekivanja, sa tri pobede i jednim porazom. Potom je trebalo pokazati da su ti uspesi više posledica njihovog kvaliteta nego lošeg momenta rivala, ali povrede, nešto teži raspored i tri neizvesne završnice donele su sedam uzastopnih evroligaških poraza.

ErikGrin.jpg


U prošlom kolu protiv Makabija trojku za produžetak promašio je Grin, nedavno u Bavarskoj su poraženi 83:82 od Bamberga posle +16 i neshvatljivim faulom Plajsa na Hikmenu na šutu za tri poena na 2,1 sekundu do kraja, a od Armanija kod kuće poraženi su posle dva produžetka 103:98 u duelu u kojem su takođe imali +16.

Još tri ubedljiva poraza (Fenerbahče, CSKA i Barselona) i eto Valensije u donjem delu tabele sa skorom 3-8. Osećaju da zaslužuju više, pogotovo zato što su se dobro držali uprkos povredama koje su im poremetile ritam, a pogled na tabelu Endesa lige (8-3) diže im veru u sopstvene mogućnosti uprkos tome što i tu dozvoljavaju previše primljenih poena.

Latavijus Vilijams već duže je van terena, na početku sezone bio je povređen San Emeterio, Diou ostaje još mesec-dva pauze, Sastre je sada blizu povratka, a za sudar sa Crvenom zvezdom u tim bi trebalo da se vrate Abalde i Bojan Dubljević.

Snažni crnogorski centar u Valensiji je od 2012. godine, tu se oseća svoj na svome, mada ove sezone u Evroligi nije uvek igrao kako ume. Sada se vraća posle pauze od tri nedelje – to nije dovoljno da “zarđa“, ali jeste dovoljno da sa dodatnom svežinom i motivacijom zaigra u meču koji je važan za njegov tim.

Lopta se često spušta na niski post Dubljeviću, a u njegovom odsustvu još više se istakaoTibor Plajs, koji je tokom karijere uglavnom poentirao u pik-en-rolu, mada ponekad može solidno da odigra i leđima ka košu.

775060088_JI_6030_C6CF0938C4A9161C31B20C6CDC6877A7.JPG


Prvi strelac ekipe je Erik Grin, koji je u Valensiji dobio sva prava i koristi ih sa promenljivim uspehom – često igra jedan na jedan, diže se na šut posle pika, a i iz teških pozicija. Ubacuje 17,4 poena po meču, uz 48% šuta iz igre, dakle igra veoma dobro, ali dugoročno dati Grinu da odlučuje u tolikoj meri nije baš najmudrije. Gledano striktno za predstojeći meč, crveno-beli imaju dovoljno defanzivnih specijalista, Lazić će želeti da natera Grina da potroši što veći broj lopti kako bi došao do svoje mere, ali mora da se pazi faulova koje Amerikanac umešno iznuđuje.

Plejmejkerske dužnosti uglavnom dele Sem van Rosom, koji može da pogodi za tri poena i iz pika, ne samo iz mesta, a prvi asistent tima je Gijem Vives – 24-godišnjak igra solidno, ali od njega su se ipak očekivale bolje igre. Nekada su i zajedno na terenu, kada Vidoreta želi veću kontrolu – generalno Valensija, slično Zvezdi, nije tim koji gubi mnogo lopti.

U domaćem prvenstvu blista Fernando San Emeterio (33), a uglavnom je veoma dobar i u Evroligi – kao i tokom cele karijere, lepo čita igru i može razvnovrsno da napadne, u zavisnosti od toga ko ga čuva. Uz njega, tu je i dve godine stariji Rafa Martines, koji ne može da igra mnogo kao ranije, ali i dalje je u stanju da svojim brzim izbačajem pogađa trojke.

SanEmeterio.JPG


Dornekampa je trener Ćus Vidoreta doveo sa sobom iz Tenerifa, ali Holanđanin za sada ne uspeva da na višem nivou ponovi partije iz prošle sezone, za nijansu je bolji Vil Tomas, a dovođenje Damjana Rudeža za sada nije mnogo pomoglo, ipak je hrvatski internacionalac tri godine uglavnom sedeo na klupi za rezerve u NBA.

I Valensija i Zvezda timovi su koji mnogo šutiraju za tri poena i kojima je napad jači od odbrane, pa bi trebalo očekivati meč na veliki broj poena.

Valensija svojim rivalima dozvoljava 38% pogodaka za tri poena na 20,8 šuteva, a poslednja dva meča u Evroligi crveno-beli su dobili najviše zahvaljujući preciznom šutu za tri. Ipak, španski tim biće motivisan da pred svojim navijačima prekine seriju poraza i Zvezda ne sme da dozvoli rivalu da se razmaše, pa je neophodno da i energija u odbrani bude na nivou iz prvih poluvremena mečeva sa Efesom i Barselonom.

Crveno-beli su uhvatili ritam i dobili na samopouzdanju, a Valensija je sada u situaciji u kojoj je Zvezda bila pre meča sa Realom. Na koju stranu će se okrenuti vodenica posle meča u dvorani Fuente San Luis?

Sastav Valensije:
0 Vil Tomas krilni centar, 203cm, 1986. godište
3 Đozep Puerto krilo, 200cm, 1999.
6 Alberto Abalde krilo, 202cm, 1995.
8 Antoan Dio plej, 193cm, 1989.
9 Sem van Rosom plej/bek, 188cm, 1986.
10 Damjan Rudež krilo, 203cm, 1986.
14 Bojan Dubljević centar, 295cm, 1991.
16 Gijem Vives plej, 192cm, 1993.
17 Rafa Martines plej/bek, 190cm, 1982.
19 Fernando San Emeterio krilo, 199cm, 1984.
21 Tibor Plajs centar, 218cm, 1989.
22 Latavijus Vilijams centar, 203cm, 1989.
30 Đoan Sastre krilo, 201cm, 1991.
32 Erik Grin bek, 190cm, 1992.
42 Aron Dornekamp krilni centar, 201cm, 1985.
51 Trigvi Hlinason centar, 215cm, 1997.
trener: Ćus Vidoreta
 
Natrag
Top