KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Opet trojka za pobedu i opet - promašaj! Ročesti u Kaunasu, Feldin u Železniku (VIDEO)

Budućnost odnela veliku pobedu u Železniku

15080961363033.JPG


Opet trojka za pobedu i opet - promašaj! Tejlor Ročesti u Kaunasu, a dva dana kasnije Džejms Feldin u Železniku! Nisu uspeli košarkaši Crvene zvezde da prebrode nesrećni poraz od Žalgirisa, već se na muku s početka evroligaške sezone nadovezao i poraz u derbiju protiv Budućnosti - 75:79 (16:17, 18:13, 16:22, 25:27).

Imao je iskusni šuter šansu da se proslavi, ali je iz potpuno otvorene pozicije promašio šut za trijumf! Ono što Feldin nije uspeo pošlo je za rukom Kajlu Gibsonu, koji je gotovo celu utakmicu ređao samo promašaje. Ali, u najvažnijem trenutku njegova ruka nije zadrhtala.

Posle svega viđenog iz dramatičnog okršaja u železničkoj dvorani, deluje kao da pojedinim igračima Crvene zvezde ozbiljno nedostaje samopouzdanje. Individualno, ali i vera u tim. Ostaje, ipak, vera trenera Dušana Alimpijevića i njegovih saradnika da će se promašaji s početka sezone pretvoriti u velike pogotke onda kada se budu lomila šampionska koplja.

Derbi dva, možda i glavna kandidata za titulu u Jadranskoj ligi rešile su sitnice, ali je gostujući sastav na kraju uspeo da skine prokletstvo staro osam godina! Tačnije, toliko godina prošlo je od poslednjeg trijumfa crnogorskog prvaka kada je domaćin Crvena zvezda.

Pokušao je Tejlor Ročesti da se iskupi za promašaj u Kaunasu i zaleči tugu bitnim skalpom, ali ni njegovo odlično izdanje nije pomoglo Crvenoj zvezdi.

Strašno dobro igrao je Ročesti i to baš onda kada su svi njegovi saigrači zaspali. Utakmicu je završio sa 23 poena, svih pet ubačenih trojki, ali i sedam asistencija i po četiri skoka i izgubljenih lopti. Vodio je paklen okršaj sa Nemanjom Gordićem u poslednjem kvartalu, ali kada su reprezentativcu Bosne i Hercegovine u pomoć priskočio nekadašnji Megin tandem Danilo Nikolić - Nikola Ivanović, Ročesti je ostao bez adekvatne podrške. Pokušao je Matijas Lesor da bude taj čovek odluke, kapiten Branko Lazić dao je i celog sebe kako bi odigrao dobru odbranu i nekoliko velikih pogodaka kako bih pogurao ekipu. Zvezdi je jako nedostajao bar još jedan raspoloženi igrač, a to ovog puta nisu bili ni Ognjen Dobrić, ni Pero Antić, ni veći deo tima...

15080951322101.JPG


Baš kao i u dosadašnjim utakmicama, sve je vrištalo: "Zvezdi je potreban dominantan centar da zaključa reket". Kakvi su bili Ognjen Kuzmić, Majk Cirbes, Vladimir Štimac ili Boban Marjanović prethodnih godina. Matijas Lesor jeste moderan centar i atleta atraktivan za oko, čiji potezi ostavljaju bez daha. Ali, njegova zaboravnost u odbrani i nedostatak defanzivnog štofa mogli bi da predstavljaju problem za Crvenu zvezdu u nastavku sezone. Posebno jer je Budućnost u nekoliko navrata dolazila do lakih poena baš prodorima kroz reket, ali i do skokova za drugu šansu.

Isključenje Pere Antića zbog drugog nesportskog faula početkom završnog kvartala bio je ujedno i kritičan trenutak utakmice. Ostala je Zvezda bez jako važnog šrafa u reketu i ogromnog iskustva prekaljenog Makedonca, što je Budućnosti dalo mogućnost da preuzme inicijativu i preko Gordića sagradi put do pobede. Nekoliko puta lakim prodorima kroz reket, onda i važnim pogocima sa distance. Dok je Ročesti uzvraćao, Zvezda se držala, a kada je samo na trenutak spustila gard, usledila je možda i najbitnija „krađa“ Nikole Ivanovića i polaganje koje je najavilo poraz.


Upravo je Gordić bio najefikasniji igrač Budućnosti sa 17 poena, dok je Ivanović ubacio devet, uz čak šest asistencija i čak pet ukradenih lopti! Heroj iz senke Kajl Gibson ubacio je 13 koševa i sedam puta bio najviši u skoku, dok je Danilo Nikolić takođe dopisao 13 poena. Kod Crvene zvezde Feldin je postigao 14, a Lazić i Lesor dodali su po 10 poena.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST 75:79
/16:17, 18:13, 16:22, 25:27/


Dvorana: FMP, Železnik.
Sudije: Ilija Belošević, Milija Vojinović, Josip Radojković.



CRVENA ZVEZDA: Kešelj -, Radičević -, Lazić 10, Lazarević -, Antić 3, Dobrić 2, Feldin 14, Janković 4, Ročesti 23, Lesor 10, Jovanović -, Bjelica 9.

BUDUĆNOST: Ivanović 9, Su. Šehović -, Barović, Se. Šehović -, Starovlah 2, Gordić 17, Ilić 7, Z. Nikolić -, Gibson 13, Popović -, Lendri 8, D. Nikolić 13.

JADRANSKA LIGA - 4. KOLO

Subota

Zadar - Partizan 97:104
/Božić 29 - Marinković 33/

Mornar - FMP 73:81
/Bursać 18, Nenadić 18 - Vranješ 19/

Cibona - Cedevita 100:94
/Žorić 29 - Čeri 19/

Nedelja

Mega Bemaks - Olimpija 77:86
/Rebić 18 - Morgan 20/

Crvena zvezda - Budućnost 75:79 (16:17, 18:13, 16:22, 25:27)

15080940952585.jpg
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Strašna Barsa u nevreme u Pioniru

Komplikovan i zgusnut raspored realnost je svih evroligaških ekipa i zato su sastavi mnogo dublji ove sezone nego u premijernom izdanju novog formata sa 16 klubova.

Presi.jpg


Naročito ozbiljno taj zadatak shvatila je Barselona, kojoj su povrede prošle sezone upropastile sezonu, “ostarile“ trenera Barcokasa barem za pet godina i uticale da potpuno ispusti kormilo tima i na kraju dobije otkaz.

Na klupi ga je zamenio Sito Alonso, koji nastavlja svoj razvojni put od španskih klubova srednjeg nivoa, preko izvanredne prošle sezone sa Baskonijom do klupe jednog od dva najveća tima u zemlji.

Napravljen je moćan tim sa po nekoliko kvalitetnih igrača na svim pozicijama i to se već isplaćuje, pošto Barsa igra u odličnoj formi – u ACB ligi je dobila sva četiri meča, uključujući i Baskoniju u prvoj rundi, a u poslednja dva kola Burgos i Kompostelu dobili su zbirno sa +74.

Možda ta dva tima nisu pravi reper, ali Katalonci su na startu Evrolige deklasirali Panatinaikos sa 98:71. Zelene mnogi smatraju najboljom defanzivnom ekipom u Evropi, ali Barsa je sve vreme držala konce igre, imala odličan protok lopte i uglavnom bila pokretljiva u odbrani pri tom dozvolivši samo pet ofanzivnih skokova suparničkom timu.

Dva pojačanja na ključnim mestima u timu naročito su se istakla. Fil Presi je pokazao da se njegov ratnički stil igre lako “prevodi“ na evropsku košarku, maestralno kontroliše tempo utakmice i lakim probijanjem prve linije pokretao je veliki broj akcija svog tima. U reketu je Kevin Serafan razgrtao atletski veoma nadarenu centarsku liniju Panatinaikosa, poentirao i sa niskog posta i iz pika, uz odličnu igru i u defanzivi.

Centarska linija Zvezde imaće velikih problema sa Serafanom, pogotovo što na pleju Barsa ima i pik-en-rol specijalistu Tomasa Ertela, a odbrana od pika bolno je mesto u odbrani crveno-belih, videlo se to na svim utakmicama do sada, uključujući i poraz od Budućnosti u ABA ligi.


Dodatnu čvrstinu u reketu donosi Moerman svojim postavljanjem i stabilnim težištem, a protiv Panatinaikosa je uhvatio 11 lopti. Solidnim šutom za tri Francuz može i da raširi igru, a šut za tri još je veće oružje pojačanja iz Valensije Pjera Oriole. U formu se posle povrede polako vraća Ante Tomić, tu je i Viktor Klaver, tako da Barsa zaista ima zastrašujuću rotaciju u reketu.

Ništa slabija situacija nije ni na spoljnim pozicijama – Aleksandar Vezenkov je odličan šuter za tri poena koji igra i na poziciji četiri, Adam Hanga je najbolji defanzivac Evrolige iz prošle sezone i dobro se razume sa trenerom Alonsom. Vrlo je moguće da će on vršiti pritisak na Tejloru Ročestiju, mada i Presi može da odigra ulogu defanzivnog buldoga.

Raznovrsni napadački arsenal trebalo bi da donosi i Rakim Senders, mada on za sada nije u prvom planu, što dovoljno ilustruje koliko Barsa ima kvalitetnih igrača na raspolaganju. Na poziciji dvojke su starosedeoci Ribas i Koponen, koji mogu da se ponašaju i kao klasični šuteri i da igraju bez lopte, ali mogu i da preuzmu organizaciju napada.

Utisak je da je Barselona trenutno tim u najboljoj formi u celoj Evropi, a klupski mentalitet je takav da je snažan start sada imperativ posle očajne prošle sezone i Katalonci neće igrati u prvoj ili drugoj brzini, kao što je trenutno slučaj sa nekim drugim velikanima.

serafan.jpg


Jasno je da su u predstojećem okršaju (hala Aleksandar Nikolić, 19.00) šanse Crvene zvezde veoma male. Pritisak na spoljnu liniju, na koji Zvezda želi da se oslanja, biće otežan velikim brojem igrača u Barseloni koji mogu da igraju s loptom, pa će se odsustvo Dangubića još više osetiti.

Pero Antić za sada igra i više nego što se očekivalo, takav trend verovatno će se nastaviti, a Lesor i strana pomoći moraju mnogo harmoničnije da funkcionišu kako Barselona ne bi prelako dolazila do poena iz pika.

Pune tribine na otvaranju beogradske evroligaške sezone mogle bi da donesu koju trojku, kontru i dobru odbranu više, crveno-beli moraju što duže da ostanu u egalu i da uskom i pokretljivom defanzivom učine da se oseti veliki broj novih košarkaša u redovima Barselone jer se ipak očekuje da negde to izađe na videlo.

Samo tako Zvezda može da se nada senzaciji.

Sastav Barselone
1 Kevin Serafan centar, 208cm, 1989. god.
5 Pau Ribas bek, 194cm, 1987.
6 Mark Garsija bek, 196cm, 1996.
8 Fil Presi plejmejker, 180cm, 1991.
9 Adam Hanga krilo, 201cm, 1989.
11 Huan Karlos Navaro bek, 192cm, 1980.
13 Tomas Ertel plejmejker, 189cm, 1989.
14 Alesandar Vezenkov krilo/krilni centar, 206cm, 1995.
17 Rodions Kurucs krilo, 206cm, 1998.
18 Pjer Oriola centar, 208cm, 1992. god.
21 Rakim Senders krilo 196cm, 1989.
25 Peteri Koponen bek, 194cm, 1988.
30 Viktor Klaver krilni center, 207cm, 1988.
44 Ante Tomić centar, 217cm, 1987.
45 Adrijen Moerman krilni centar, 201cm, 1988.
trener Sito Alonso
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezdin prošlogodišnji sjaj! Pade Barsa!

Crveno-beli u krcatom Pioniru slavili protiv Barselone - 90:82

15085253753121.jpg


Barso - jesi velika, jesi glamurozna, imaš ime, pobeđuješ, kapa dole.

Jesi velika, ali ovde si poput makovog zrna.
Jesi glamurozna, ali ovde tvoj sjaj ne zaslepljuje.
Jesi snažna, ali ovde se računaju neki drugi delovi tela.
Ovde ne igra ime, ovde igra srce. Ovo je Pionir u Beogradu.
Ovde vladaju drugačija pravila!

Crvena zvezda - Barselona - 90:82

Kakva pobeda!

Igralo se koš za koš u samoj završnici, Bjelica je dao jako važnu trojku za prednost,potom i Ročesti flouter za 86:82 na minut i po pre kraja. Ertel je promašio za tri, Feldin u sledećem napadu izgubio loptu, zatim i Tomić promašio.

Tu je bio kraj!

15085254099083.jpg


Bio je to meč u kom su crveno-beli imali prednost tokom celog meča, držali prednost na oko 10 poena razlike, dok se Barsa konstantno šunjala, ali su puleni Dušana Alimpijevića imali snage da izdrže sve nalete u poslednjoj deonici i dođu do iznenađenja. Velikog iznenađenja! Senzacije!

Barsa je od starta probala da spusti loptu na Serafana i napravi probleme crveno-belima ispod koša tako što će da uvede Lesora u problem sa ličnim greškama. Tim Dušana Alimpijevića je bolje šutirao, Ročesti je bio u svom modu i Zvezda je brzo došla do prednosti od 7:2.

Kada je Lesor odvalio obruč i odveo Zvezdu na plus šest Pionir je bukvalno ekspodirao. Osećala se ponovo ta energija koja lomi protivnika, sinergija između navijača i igrača. Barsa je iskusno, preko trojki i slobodnih bacanja uspevala da drži korak. Lesor se borio protiv znatno krupnijeg Serafana, dobio je i jednu strašnu „rampu“, ali je samo par minuta „skinuo kapuljaču“ i ponovo razbio obruč iz zakucavanja sa dve ruke.

Igrala je Zvezda jako atraktivno u tim momentima i vodila 24:13. Presi nije odao utisak pouzdanog igrača, Antić je dobro hvatao defanzivne skokove i sve je izgledalo kako treba po Zvezdu. Stefan Janković je pokazao mnogo više u skoku nego do sada, odbrana je bila na nivou, ali je napad počeo da puca, bilo je nerezonskih šuteva, Barsa je povećala nivo opreza, Ročesti je dobro gađao, Radičević slabije, ali je bolje organizovao igru...

1508525423680.jpg


Sve to rezultiralo je skorom 42:32 na poluvremenu. Poptuno iznenađujuće. Pre svega zbog šuta 12/19 za dva poena. Da Serafan nije izvlačio neke šuteve koji su samo njemu jasni, bilo bi to i veće vođstvo.

U ovakvim situacijama izuzetno je važna treća deonica, da tim koji vodi održi protivnika na distanci. Zvezda je mašila neke otvorene šuteve, dvocifrenu prednost održavala je najviše zajvaljujući Ročestiju i Lesoru.

Bila se Barselona primakla, ali je Antić dalekom trojkom držao tu čarobnu razliku od 10 poena, dok je Ertel činio protivtežu. Janković jepokazao da zna da udara banane, a Kešelj da je u jako slaboj formi.

Zaliha od pet poena prednosti i pitanje - može li Zvezda da izdrži?

Odgovor je bio - ovo je Pionir, ovde važe naša pravila! Bez obzira što je Barsa u jednom trenutku povela.

Crvena zvezda - Barselona 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25)

Dvorana Pionir
Gledalaca: 6.500
Sudije: Oleg Latiševs, Karmelo Paterniko, Pjotr Pastusijak

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Radičević 4, Lazić , Lazarević, Antić ‚10, Dobrić 9, Feldin 7, Janković 2, Ročesti 22 (7 asistencija), Lesor 13 (3 blokade), Jovanović, Bjelica 23 (9 skokova)

BARSELONA: Serafan, Ribas, Garsija, Presi, Hanga, Navaro, Ertel, Vezenkov, Kuruč, Oriola, Koponen, Tomić, Moerman
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Opet drama i opet poraz! Zvezda mora još da uči...

Treća utakmica „na nož“, na jednu loptu i opet neuspeh...

15086902156976.jpg


Ovo nije ono što je Dušan Alimpijević tražio... Crvena zvezda je posle evroligaškog trijumfa nad Barselonom u petak uveče želeo da potvrdi dobru igru brejkom u Zagrebu, ali je Cedevita na kraju izašla kao pobednik i slavila rezultatom 79:74 (19:18, 20:21, 24:22, 16:13).

Ne idu Crvenoj zvezdi ove sezone utakmice u kojoj se pobednik rešava na jednu loptu. Ako se ispuštena recka protiv Žalgirisa može pripisati tremi usled evropskog debija, a protiv Budućnosti zbog nedostatka iskustva, onda je trijumf nad Cedevitom ispustila zbog loših izbora u kritičnim trenucima. Jer, gotovo dva minuta Zvezda nije uspela da postigne koš iz igre - sve to u momentima kada se utakmica „lomila“.

Nakon prave rezultatske klackalice, cela utakmica stala je u četiri minuta drame. Sve je počelo od namernog faula Pere Antića, kod minimalnog vođstva Crvene zvezde (67:65), kada je Tonija Katića poslao na crtu. Doduše, hrvatski šuter bio je polovičnog učinka, ali je Roko Ukić bio siguran u dodatnom napadu, što je donelo novu promenu vođstva. Činilo se, bar na trenutak, da Cedevita ima vladara Jadrana u šaci posle velike trojke Tonija Katića, ali je Tejlor Ročesti uzvratio na identičan način! Njegova minijatura završena je dobrom odbranom na drugoj strani, a onda i duplim pogotkom sa linije penala, tačno 90 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene.

15086924574526.jpg


Zvezda je ponovo ugrabila minimalnu prednost, ali uprkos tome što je Demetris Nikolsnanizao nekoliko loših šuterskih izbora, nije uspela da kazni Cedevitu i situaciju iskoristi na pravi način. Jer, Branko Lazić je onda napravio ofanzivni, ujedno i isključujući faul i poslao Andriju Stipanovića na crtu. Bio je siguran, s druge strane Ognjen Dobrić je imao veliki promašaj iz ugla za tri poena, u međuvremenu je i Ročesti bio neprecizan, pa su Nikols i Stipanović stavili tačku na trijumf upravo sa crte.

Crvena zvezda je tako dovedena u situaciju u kakvoj se nije našla pune dve godine. Tačnije, vezane poraze u Jadranskoj ligi nije doživela još od sredine oktobra 2015. godine, kada su Cedevita i Olimpija nadigrali crveno-bele.

Nije Crvena zvezda bila na nivou utakmice protiv Barselone, niti joj je bilo lako u domu najvećeg takmaca u borbi za titulu. Nije prikazala lepršavu igru, niti dominirala kao protiv Barselone. Žargonski rečeno, okrenula je drugu stranu medalje. Na sve to - Alimpijevićevi izabranici bili su previše nervozni i fokusirani na sudijske odluke, a premalo usmereni ka tome da dobiju meč.

15086924871205.jpg


Suočeni i sa umorom, zbog čega su verovatno Nikola Radičević, Stefan Janković i Matijas Lesor imali malu minutažu, crveno-beli su napravili mnogo nepotrebnih grešaka. Suprotno prikazanom protiv Barselone. Mnogo ispuštenih šuteva sa slobodnih bacanja (21/29), čak 14 izgubljenih lopti, uz slabiju kontrolu skokova, ujedno i dozvoljenih šansi protivniku da stigne do lakih poena nakon ofanzivnih skokova. Cedevita ih je na kraju imala 12. I, uglavnom ih je sve materijalizovala.

Mučila se Crvena zvezda i sa odbranom od pik'n'rola, gde su Roko Ukić i Kris Džonsonuglavnom dobro operisali, a teško je branila i individualna rešenja razigranog Džanana Muse i solidnog Vila Čerija... I na kraju položila oružje. Cedevita je razotkrila sve Zvezdine mane, stavila ih na talon i porazila je.

Kod Cedevite Musa je imao 17 poena, Džonson je dopisao 13 poena i devet skokova, a Kevin Marfi 14 koševa. Kod Crvene zvezde Ročesti je ubacio 18, Milko Bjelica 12, a Pero Antić i Džejms Feldin po 11 poena.

CEDEVITA - CRVENA ZVEZDA 79:74
/19:18, 20:21, 24:22, 16:13/


Dvorana: Dom sportova
Sudije: Matej Boltauzer, Sašo Petek, Mario Majkić.

CEDEVITA: Ukić 4, Krušlin 5, Džonson 13, Katić 4, Bajo -, Nikols 6, Slavica -, Žganec -, Musa 17, Čeri 6, Stipanović 10, Marfi 14.

CRVENA ZVEZDA: Radičević -, Davidovac 3, Lazić 4, Lazarević -, Antić 11, Dobrić 4, Feldin 11, Janković -, Ročesti 18, Lesor 2, Jovanović 9, Bjelica 12.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Himki – dobar i kad Šved nije u formi

Samo četiri ekipe su ostvarile obe pobede u prva dva kola Evrolige. Himki je jedna od njih. Činjenica je da su igrali kod kuće i protiv umereno jakih protivnika Valensije i Žalgirisa, ali već na startu sezone pokazali su ozbiljnost u svojoj nameri da se plasiraju u plej-of Evrolige.

Khimki-Zalgiris_08.jpg


Iznenađenje je i što se uopšte nalaze u eliti, jer su u VTB ligi prošle sezone igrali veoma promenljivo, a u polufinalnoj seriji protiv Zenita gubili su sa 2:0. Nekoliko puta ekipa iz Sankt Peterburga mogla je da završi seriju u svoju korist, ali nije uspela i Aleksej Šved i Duško Ivanović vratili su Himki u Evroligu. Međutim, bilo je očigledno da atmosfera u ekipi nije posebno dobra, a i sam kvalitet nije bio odgovarajući potrebama najjačeg evropskog takmičenja, pa se tokom leta prionulo na renoviranje sastava i stručnog štaba.

Ekipa je napravljena tako da može da igra na nekoliko načina i to je jedan od najvećih kvaliteta Himkija. Imaju i čvrstinu i talenat. Dolasci Stefana Markovića i Čarlsa Dženkinsa značili su agresivnost u odbrani u spoljnoj liniji, Džejms Anderson deluje kao strelac iz Švedove senke, Tajler Hanikat (još ne igra) i Entoni Gil su izuzetni skakači na poziciji tri, Andrej Zubkov je doveden kao četvorka sa dobrim šutem, koja može da raširi protivničku odbranu. A pod koš su stigli Malkolm Tomas i možda i najveće pojačanje Tomas Robinson.

Momak koji je tokom studija na Kanzasu za samo mesec dana ostao bez babe, dede i majke oduvek je imao izuzetne radne navike, 2012. godine bio je peti pik na draftu. Za pet sezona u NBA promenio je šest timova, ali se nigde nije posebno dobro snašao i Himki mu je prvo evropsko iskustvo. Međutim, toliko je snažan i okretan da se momentalno nametnuo u skoku, udaranju rampi, ali i u pik-en-rol saradnji sa Švedom i Markovićem.

Naravno, glavni igrač ekipe je Aleksej Šved. Trenutno je evropski bek sa najširim napadačkim arsenalom, podjednako opasan u šutu ali i kreaciji pozicija za saigrače. Ima slobodu da radi šta mu padne na pamet na parketu. Bilo je igrača koji su se prošle sezone otvoreno bunili da pored Šveda ne mogu da igraju košarku. Džejkob Pulen je izašao i u medije sa tom pričom. U prva dva kola Evrolige, Šved je šutirao 6/22 za dva i 4/16 za tri poena. Nije baš zardžao formu sa Evrobasketa, ali i u tome je snaga Himkija. Kad Šved ne igra na svom nivou, oni mogu da pobede bez problema, jer trener Jorgos Barcokas koristi 11 igrača u rotaciji i svi osim Šveda imaju približnu minutažu.

09.jpg


Grčki trener koji je 2013. osvojio Evroligu sa Olimpijakosom doveden je pre svega jer je već imao uspeha u Rusiji. Lokomotivu Kubanj je sa Malkolmom Dilejnijem i Entonijem Rendolfom odveo na završni turnir u Berlin. Ovaj Himki poseduje i jači sastav od tima iz Krasnodara od pre dve sezone. Barcokas je imao pravu noćnu moru u Barseloni, jer su mu se igrači povređivali na nedeljnoj bazi, ali sada ima dobru poziciju da sa Himkijem napravi još jedan veliki rezultat.

Kakve su šanse Crvene zvezde u dvorani Mitišći? (Ona i nije u Moskovskom regionu odakle je Himki, ali ispunjava standarde Evrolige).

Crveno-beli su u petak uveče spektakularno pobedili Barselonu, zatim u nedelju izgubili od Cedevite u Zagrebu, posle toga se odmah uputili ka Rusiji. Na početku sezone nema priče o umoru, ali potrebna je velika energija da bi se odigrale tri teške utakmice u pet dana, od čega dve u gostima. Trener Alimpijević se trudio da proširi rotaciju u Zagrebu, igrali su i Davidovac, Lazarević i Jovanović. Ipak, loša forma Radičevića uticala je da Ročesti odigra celih 60 minuta u duelima sa Barselonom i Cedevitom. Protiv Barse je utakmica odlično pripremljena, odbrana od pik-en-rola je bila najbolja od početka sezone u prvom poluvremenu, da bi u drugom pobeda bila obezbeđena preko napadački raspoloženih Bjelice i Ročestija. Već protiv Cedevite videli su se neki stari problemi u igri, a Dušan Alimpijević je konstatovao da pojedini igrači nisu imali dobar pristup posle pobede nad Barselonom. Teško je očekivati od ovog sastava crveno-belih da igra odbranu visikog intenziteta u kontinuitetu i to bi u trećoj utakmici mini-ciklusa mogao da bude veliki problem.

Khimki_Valencia_01.jpg


Himki je dobio tu privilegiju da igra prve tri utakmice kod kuće i plan im je da upišu tri pobede. Od Zvezde svakako imaju širi igrački kadar a uz to su i odmorniji. Domaćin će sigurno pokušavati da iz dobre odbrane dolazi do lakih poena u kontri, jer i njihovi visoki igrači veoma brzo trče. U postavljenom napadu pik-en-rol sa loptom u Švedovim rukama svakako će biti glavno oružje, ali veliki je broj igrača koji u ovom sastavu Himkija mogu sami da kreiraju pozicije za šut. Početak sezone je pokazao da trener Alimpijević ima ideju kako bi ekipa trebalo da mu igra, ali da ne poseduje baš sastav koji bi to mogao da isprati.

U Evroligi Zvezda sebi i može da priušti poraze, ali izgubljene utakmice u ABA ligi od direktnih konkurenata u borbi za titulu mogle bi da nagoveste potragu za pojačanjima. U ovom trenutku Himki je veliki favorit protiv Crvene zvezde. Pretprošle sezone su crveno-beli 30. oktobra poraženi u dvorani Mitišći sa 91:53, da bi u drugom delu sezone, u decembru, zabeležili možda i najvažniju pobedu za plasman u Top 16.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezdina žuta minuta sve upropastila

Himki razbio srpskog i jadranskog šampiona furioznom igrom u uvodnih pet minuta trećeg kvartala serijom 17:4 i praktično završio ceo posao

15088710832296.JPG



Crvena zvezda nije uspela. Drugi poraz u Evroligi, drugi u nizu u svim takmičenjima, ali Himki je prikazanom igrom u svom Mitišćiju apsolutno zasluženo kompletirao niz od tri evropske recke u isto toliko utakmica - 85:78 (20:28, 23:16, 21:11, 21:23).

Sve ono dobro što je uspela da napravi za uvodna dva perioda utakmice, Crvena zvezda je prosula u pet minuta trećeg kvartala! Himki je upao u prepoznatljivi trans i baš u tom intervalu rasturio Zvezdinu koncepciju serijom 17:4! Ređale su se trojke na trojku, pogodak na pogodak, od Robinsona, preko Andersona i Šveda, do Gila. Zvezda se u takvim uslovima izgubila, a do kraja utakmice nije uspela da se oporavi, iako je muški pokušala da se podigne.

Na kraju je Zvezda ostala neukaljanog obraza. Praktično je do završna dva minuta utakmice šampion Jadranske lige i Srbije bio u igri, ali su tri slobodna bacanja Džejmsa Andersona i dva promašaja Milka Bjelice sa iste pozicije - stavila tačku.

Jasno je da trener Alimpijević ima polaznu tačku, element oko kojeg može da gradi igru. Ali, mora da pronađe agens koji će spojiti sve elemente u nerazdvojnu celinu. Žuti minuti, previše neiskorišćenih slobodnih bacanja (10/19), momenti potpunog odsustva energije... Sve to će ekipa morati da ispravi - pod hitno!

Dijametralno suprotna poluvremena! Takav utisak ostavlja Zvezdino izdanje u ovoj utakmici. Bio je mladi šef stručnog štaba ljut na svoje igrače posle Cedevite, baš kao što je bio i posle neuspeha protiv Budućnosti. Tražio je reakciju i dobio je! Doduše, samo u prvom delu, kada je Zvezda kontrolisala utakmicu uprkos sekvencama napadačke krize.

15088721438922.JPG


Ono što nisu mogli u napadu, nadoknađivali su dobrom odbranom i protivnika nekoliko puta terali da izađe daleko van linije 6,75 metara i ispali ćorke. Ni tu sve nije išlo podmazano od samog starta, pošto je Malkolm Tomas uspeo da izvuče četiri ofanzivna skoka i u uvodnih pet minuta i donese Himkiju neke lake poene iz drugog napada. Zvezdi je probleme pravio i Stefan Marković sa 10 poena u prvom delu, da bi na kraju tome dodao i pet asistencija i četiri skoka. I još dva poena.

Dok su se snage konsolidovale, odnosno od trenutka kada je na parket kročio Pero Antić, odbrana je uspela da se dotera i dobije željeni izgled. Dobre minute Džejmsa Feldina u prvom kvartalu preuzeli su Tejlor Ročesti i Milko Bjelica u nastavku, Nikola Radičević je prodao nekoliko dobrih poteza, iz kojih je profitirao i Matijas Lesor.

Ali, sve je puklo u trećem kvartalu. Zvezda je ponovo otkrila tu drugu, slabiju stranu medalje i izostanak prave ideje. Feldin je posle savršene prve četvrtine ostao bez poena sve do 35. minuta, a praktično do kraja utakmice ostao je najefikasniji strelac sa 14 poena.

Pokušao je mladi Nikola Jovanović da preuzme deo odgovornosti na početku četvrte deonice, u momentima odsustva iskusnijih saigrača. Uneo je porciju tražene energije, uspeo malo da razdrma Zvezdu, ali nedovoljno da bi se ostatak tima pokrenuo i uzvratio udarac.

Nedostajalo je Zvezdi malo energije, malo koncentracije, sreće, voljnog momenta... Sve to „malo“ dovelo je do toga da razigrani Tomas i Šved naprave razliku, da bi Anderson sigurnim hicima sa distance činio da Himki ostane na sigurnoj udaljenosti. Na kraju je bio i najefikasniji igrač utakmice sa 24 poena, ispred Šveda koji je ubacio 18 koševa, dok je Tomas skupio osam koševa i deset skokova. Lesor je skupio 12 poena i osam skokova, dok je Ročesti imao 11 poena i pet asistencija

Hrabro, ali nedovoljno dobro. Zvezdina žuta minuta je sve upropastila.

HIMKI - CRVENA ZVEZDA 85:79
/20:28, 23:16, 21:11, 21:23/


Dvorana: Mitišći.
Gledalaca: 5.198.
Sudije: Migel Perez Perez (Španija), Spiros Gkontas (Grčka), Amit Balak (Izrael).


HIMKI: Robinson 9, Šved 18, Vjalcev -, Zajcev 2, Marković 10 (5as, 5sk), Monja, Gil 6, Todorović -, Zubkov 2, Anderson 24 (5sk, 3as), Dženkins 6, Tomas 8 (10sk).

CRVENA ZVEZDA: Radičević 9, Davidovac -, Lazić 2, Lazarević -, Antić 6, Dobrić 3, Feldin 14, Janković -, Ročesti 13 (5as), Lesor 12 (8sk), Jovanović 4, Bjelica 15 (5sk).
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda u Podmoskovlju: Minusi i plusevi

Pet minuta na početku treće četvrtine bili su dovoljni da Himki prelomi utakmicu sa Crvenom zvezdom, pet minuta sa propustima gostiju i pet minuta u kojima je Barcokasov tim pokazao naznake svoje ofanzivne moći.

feldin.jpg


U drugoj četvrtini Zvezda je na pravi način gradila i nije dozvoljavala ofanzivne skokove, a upravo je tako početa serija 17:2 kojom je Himki prelomio. Usledile su dve trojke u tranziciji, crveno-beli nisu sekli faulovima, a povezana odbrana iz prvog poluvremena bila je na konopcima.

Ukupno, crveno-beli su u drugom poluvremenu primili poen manje (42 u prvom, 43 u drugom), ali su u nastavku igrali slabiju odbrani. U prvom nisu imali sreće – u tri navrata su bili na ivici ukradene lopte i primali su poene, Himki je na čist individualni kvalitet pogodio neke šuteve preko ruke, ali u reketu nije bilo promaje i pik je solidno branjen.

U nastavku to nije bio slučaj u ključnim delovima meča, nekoliko lobova je prošlo, a posle pika se ispadalo na prvoj ili drugoj rotaciji, što je vodilo do otvorenih pozicija, najprimetnije za Andersona u uglu. Generalno, manje je bilo pritiska na dodavanjima i povremeno bi Himki i pretrčao crveno-bele.

Iako su crveno-beli u završnici prišli na -4 (78:74), tok utakmice bio je takav da se osećalo da pobeda Himkija ne dolazi u pitanje. Naravno, to ne znači da Zvezda ne zaslužuje pohvale za to što se nije predala nijednog trenutka i to je jedna od ohrabrujućih stvari iz meča u Podmoskovlju.

DM7MtNRXUAEHq5X.jpg


Bjelica je udvajan kada primi loptu na niskom postu, ali je svejedno pronašao način da dođe do 15 poena, mada uz čak četiri promašaja sa linije penala, dva u završnici. Radičević je pokazao znake života sa nekoliko prodora i lepih proigravanja, mada je ponovo bilo trenutaka dekoncentracije, a Jovanović je fino iskoristio minute na parketu na poziciji četvorke.

Posle 12 poena u prvoj četvrtini, Feldin je potpuno nestao u nastavku meča, ne računajući dve izvrsne odbrane na startu poslednjeg perioda. U stvari nije nestao, nego je ušao u seriju promašaja od kojih je malo koji bio blizu toga da uđe u koš. Amerikanac ne poseduje raznovrstan arsenal u napadu – igraće i on bolje kako tim bude rastao, ali ovoj Zvezdi je potreban neko ko u kontinuitetu može da daje poene i da ih izmišlja kada ekipi ne ide.

Za sada tu ulogu, uz Bjelicu, najbolje obavlja Ročesti, koji je i sada bio solidan, mada se uklopio u očajno izvođenje penala (2-5). Zvezda je timski ubacila 10 od 19 bacanja, a možda je za veću brigu od toga činjenica da je u drugom poluvremenu šutnula samo dva penala, što ilustruje nedostatak agresivnosti.

Lesor je odigrao veoma dobru utakmicu, uz nekoliko standardnih propusta u odbrani, Branko Lazić još traži idealnu verziju sebe posle leta sa reprezentacijom i povrede od koje se nedavno oporavio, dok se od Antića ne može očekivati da u kontinuitetu blista u defanzivi.


Janković još ne uspeva da “probije“, Dobrić igra promenljivo, mada primetno sa više samopouzdanja, a šansu je sada dobio i Davidovac – promašio je oba šuta, ali su iza oba stajale prave odluke i od njega se mogu očekivati dobre partije ako dobije minute.

Naročito u prvom poluvremenu Zvezda je ostvarila odličan protok lopte, a bilo je tokom cele utakmice i nekoliko situacija u kojima je izgrađena prava pozicija, ali je izostala realizacija, npr. kod promašenih trojki Bjelice i Radičevića. Himki je imao i blago domaćinsko suđenje, ali daleko od toga da je to presudilo meč, presudio ga je spomenuti period početkom trećeg perioda i individualni kvalitet domaćih igrača.

Posle dva teška gostovanja, Zvezda se vraća kući, a utisak je da u duelu sa Himkijem emotivno nije potrošeno previše energije i da će tim Dušana Alimpijevića u tom smislu biti spreman za Beogradsku arenu i sudar sa Makabijem. Valjalo bi da se što pre vrati Dangubić jer je neophodan ovakvom timu Zvezde, pogotovo u sudaru sa Ponosom Izraela koji umnogome zavisi od ubojitosti bekova.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Dolazi Makabi: Savesno prema lopti i magični broj 70

Posle putovanja u Zagreb i Moskvu, Crvena zvezda vraća se u Beograd, ali vremena za predah nema – na redu je ovosezonsko otvaranje Arene i sudar sa Makabijem iz Tel Aviva.

Dzekson.JPG


Crveno-beli su sa ponosom Izraela igrali u tri od poslednje četiri sezone i rezultat je izjednačen 3-3. Zvezda je kod kuće slavila dvaput – prošle sezone u Pioiniru sa 83:58 kada je Makabi nadigran toliko da nije izveo nijedno slobodno bacanje, pre dve sezone u Areni u meču bez takmičarskog značaja kada su zablistali Dženkins Markus Vilijams, a u sezoni 2013/2014. u Pioniru je Demarkus Nelson promašio polaganje za pobedu.

Makabi je dvaput prilično lako slavio kod kuće, ali prošle sezone su crveno-beli sa deset trojki i čvrstom odbranom u završnici odneli trijumf.

Istorijsko podsećanje jeste lepo, Ponos Izraela i te kako je znao da padne u Beogradu, ali i za jedan i za drugi tim prethodnih sezona jedina konstanta jesu upravo promene u igračkom kadru.

Ništa se nije promenilo ni ove sezone, tako da potpuno novi Makabi dolazi na noge potpuno novoj Zvezdi. Osim na parketu, velike promene dogodile su se i na klupi – Radonjića je zamenio mladi Dušan Alimpijević, a Makabi je u Nevenu Spahiji konačno na početku sezone dobio autoritativnijeg stručnjaka sposobnog da ekipu drži pod kontrolom.

Hrvatski trener već je bio u klubu (2006-2007), a prethodne tri godine proveo je kao asistent u Atlanti – Hoksi nisu bili baš tim koji igra najbržim tempom u ligi, ali Spahija u Makabiju nastavlja tradiciju iz prethodnih sezona. Brzi ritam – da, ali nada se da će se maltene sve ostalo promeniti, pogotovo defanzivna tranzicija i generalno igra u odbrani.

Prve tri evroligaške utakmice odlična su naznaka jer je i Baskoniju (pobeda) i Olimpijakos (poraz) Makabi uspeo da spusti na ispod 70 poena, a od Bamberga su primili 71 u meču u kojem su stampedom u poslednjoj četvrtini pobedili sa 17 poena razlike.

Makabi poseduje nekoliko košarkaša koji su u svom najboljem izdanju kada su sa loptom u rukama, a osnovne napadačke opcije jesu Noris Kol i Pjer Džekson, koji će često biti zajedno na terenu.


U svojoj debitantskoj sezoni na evropskim parketima Kol pokazuje da malo ko može da ga čuva na otvorenom terenu, kao i da dobro apsorbuje kontakt i završava oko obruča. Džekson se više oslanja na šut za tri poena – zna da preteruje, ali ima dana kada i više gleda saigrače, jako je brz i u trenutku može da napravi višak.

Snaga Makabija kompatibilna je sa onim što bi trebalo da bude snaga Zvezde – pritisak na spoljnu liniju, ali crveno-beli moraju da pređu sa reči na dela jer nijedan tim u dosadašnjem delu sezone nisu uspeli da spuste na 70 poena, ni u ABA ni u Evroligi. Ponovo ne igra Dangubić i to skupo košta crveno-bele u prethodne dve nedelje.

Prvo poluvreme meča sa Barselonom treba da bude putokaz, a već se pred svaku utakmicu ponavlja da je odbrana od pika osnovni problem crveno-belih.

Ona je izgledala dobro u prvom poluvremenu meča sa Himkijem, u nastavku ne toliko, a Makabi ima Aleksa Tajusa koji samo na taj način može da bude pretnja. Centar visok 203 cm u Beogradu je imao i blistave i neprimetne partije, a sada ima ko da ga hrani loptama – uz spomenute Kola i Džeksona, Dibartolomeo sa plejmejkera i Majkl Rol kao sekundarni plejmejker i te kako umeju da bace upotrebljivo dodavanje.

Drugi centar je više stara škola, Artsjom Parahovski, nekadašnji saigrač Ročestija iz Nižnjeg Novgoroda i njihove vrhunske sezone 2013/2014. Belorusa je teško pomeriti, dobro se postavlja, pretnja je u ofanzivnom skoku, a nije mu strano ni da odigra na niskom postu.

Kol.jpg


Diandre Kejn na startu sezone deluje nesnađeno, a Spahija na raspolaganju ima i Dešona Tomasa, koji bi mogao mnogo da mu znači u meču sa Zvezdom. Tomas ima reputaciju bolju nego što su njegove partije, ali može da igra i na tri i na četiri, da napadne koš na različite načine i da odigra dobru odbranu.

Printezis se u utorak poigravao sa Džonom Boldenom na niskom postu, a Zvezdi je Bjelica jedan od napadačkih oslonaca. Himki ga je udvajao, a Spahija će vrlo verovatno pokušati da stavi snažnog Tomasa na njega. Uz to, Tomas je u duelu sa Baskonijom pogodio jedan od ključnih šuteva, već godinama igra u Evropi i atmosfera u Beogradu neće ga poremetiti.

Iako je umor prisutan kod svih, crveno-beli odbranu moraju da podignu na viši nivo i da budu ekstremno savesni prema lopti jer će Makabi kontrom kazniti svaku izgubljenu loptu. To se podrazumeva kada je pozicioni napad u pitanju, ali mora Zvezda da bude pažljiva i kada ona juri brzo u tranziciji, što će sigurno biti slučaj kako bi se iskoristila prednost koju nosi domaća publika.

Baš kao i sa Barselonom, početak utakmice biće dodatno važan za Zvezdu za samopouzdanje i podizanje vere u pobedu. Ročesti bi trebalo da ima dovoljno prostora da razigra i druge i sebe, a uz standarnde poentere, crveno-belima je potrebno da se barem još jedan-dvojica priključe na svakoj utakmici, što do sada nije uvek bio slučaj.

Zvezda se za sada u Evroligi drži bolje nego što su mnogi očekivali, eventualni trijumf nad Makabijem bio bi dokaz da se crveno-beli moraju ozbiljno shvatiti.

Sastav Makabija
1 Dešon Tomas krilo, 201cm, 1991. god
3 Karam Mašur krilo, 198cm, 1991.
5 Majkl Rol bek/krilo, 198cm, 1987.
7 Diandre Kejn bek, 196cm, 1989.
9 Aleks Tajus centar, 203cm, 1988.
12 Džon Dibartolomeo plej, 183cm, 1991.
15 Džejk Koen centar, 210cm, 1990.
18 Itaj Segev krilni centar, 204cm, 1995.
20 Noris Kol plej, 188cm, 1988.
43 Džona Bolden krilni centar, 208cm, 1996.
45 Artsjom Parahovski centar, 211cm, 1987.
50 Jovel Zosman bek, 200cm, 1998.
55 Pjer Džekson plej/bek, 180cm, 1991.
trener Neven Spahija
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Ovako je najslađe!

Makabi je držao inicijativu tokom većeg dela meča, vodio na poluvremenu s 10 razlike, ali se na kraju sve rešavalo u poslednjih 10 minuta u koju je Zvezda ušla s poenom prednosti. Poen na jednoj, pa na drugoj strani, sve do konačnih 87:84...

15090489044407.png


Opet neizvesna završnica Crvene zvezde, velika borba do poslednje kapi znoja, ali je ovoga puta pobeda u džepu učenika Dušana Alimpijevića - 87:84! Meč je rešavan u poslednjem minutu. Na 35 sekundi pre kraja bilo je nerešeno, Zvezda je imala napad, a onda je Ročesti pogodio za dva na 15 sekundi do kraja. U poslednjem napadu Makabi je promašio i tu je bio kraj! Promašio je Dešon Tomas koji je do tada dao 28 poena.

Neverovatan meč!

Bio je to duel u kom se igralo u serijama. Makabi je držao inicijativu tokom većeg dela meča, vodio na poluvremenu s 10 razlike, ali se na kraju sve rešavalo u poslednjih 10 minuta u koju je Zvezda ušla s poenom razlike. Usledila je klackalica. Poen na jednoj, pa na drugoj strani. I tako u krug. Sve do konačnog raspleta.

1509044246452.jpg


Zvezda je počela meč dekoncetrisano u napadu, ali je Lazić sa nekoliko požrtvovanih reakcija obezbedio dobru situaciju za domaće. Makabi se trudio da napada ispod koša i to je bila strategija Spahije da prodre kroz Zvezdinu odbranu i proba da navuče lične greške Zvezdinim teškašima.

Feldin se na početku isticao dobrim šutem s poludistance, a imao je i jednu jako lepu blokadu. To je sve uz trojku Bjelice držali crveno-bele u egalu uz dobar skok u napadu. Ročesti je imao probleme sa šutevima s poludistance, kao i Janković. Umor je bio vidan.

15090438448903.jpg


S druge strane veoma motivisan za igru pred polupunom Arenom bio je Džona Bolden. Bilo ga je svuda, davao je poene, pogađao trojke, Dešon oduzimao lopte, delio asistencije. Bio je jako fokusiran na igru kao i na ovom meču izuzetni Tomas. Bolden je do rekorda karijere u Evroligi stigao već posle 10 minuta igre kada je dao 10 poena. Do tada mu je najbolji skor bio sedam poena.

Alimpijević je probao sa Lazarevićem kao čuvarem nad Tomasom i to je dalo rezultat, mladi igrač je to opravdao i pokazao da je izuzetno koristan u defanzivi. Nedostajao je i Dangubić u rotaciji pa mu se Alimpijević u jednoj situaciji obratio kroz osmeh „Ajde, ulazi“. Ipak, Danga je i ovoga puta bio u civilu zbog povrede. Bilo je i dosta sumnjivih odluka sudija, pa su prisutni navijači nekoliko puta burno reagovali.

15090442622160.jpg


Kako je Zvezda odigrala prvih 20 minuta, zaostatak od 10 razlike (39:49) bio je neminovan. A sam rezultat pokazuje kako je izgledala Zvezdina odbrana. Jako, jako loše. Puna rupa poput švajcarskog sira.

Zvezda je u treću deonicu ušla s dve trojke, ali je napade odbijao omaleni Džeksonodličnim šutem za tri poena. Bili su to bitni momenti. Potom je Ročesti proradio pa je i Arena je u tim momentima proradila, proključala. Zvezda je opet bila u igri, na dva poena zaostatka.

Utakmica je bila u Zvezdinom dometu posle dve trojke i dvojke Bjelice. Samo je trebalo preokrenuti stvari na parketu. Ostao je onaj najteži korak kao domaći zadatak za poslednju deonicu. No i taj zadatak je uspešno rešen.

C. ZVEZDA - MAKABI 87:84
(19:24, 20:25, 23:12, 25:23)


Dvorana: Beogradska Arena
Gledalaca: 8.230
Sudije: Luiđi Lamonika, Karlos Peruđa, Ana Panter


Crvena zvezda: Radičević 3, Davidovac, Lazić 1, Lazarević 3, Antić7, Dobrić 8, Feldin 19, Janković, Ročesti 22, Lesor 6, Jovanović 2, Bjelica 16.

Makabi Tel Aviv: Tomas 28, Rol 11, Kejn 4, Tajus 6, Dibartolomeo 2, Segev, Kol 4, Bolden 11, Parahuski 4, Zosman, Džekson 14.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda koja ubacuje više i od Makabija

Stefan Lazarević je dva puta intervenisao u stilu Tjerija Omejea u trenucima dok su gosti iz Tel Aviva pokušavali da izvedu aut na 15 sekundi do kraja. Dao je vremena navijačima da zatresu tribine, a pomalo i ruku Dešona Tomasa koji je pogodio sve osim najvažnijeg šuta na utakmici.

aCRVENA_ZVEZDA_vs_MACCABI_10.JPG


Zvezda je ponovo pobedila Makabi. Ovoga puta nije bilo 25 razlike, već tri. Zapravo, sve je
bilo drugačije nego prošli put, samo je ishod bio isti.

Novi tim Crvene zvezde, novi trener, novi početak. Mnogo pitanja je postojalo vezano za mogućnosti tima, pre svega u Evroligi. Ipak, odigrane su četiri utakmice i u sve četiri je Zvezda bila konkurentna. Dakle, crveno-beli su pokazali da u ovom trenutku mogu da se nadigravaju sa najboljim timovima Evrope.

Prošli put kad se igralo protiv Makabija, Zvezda je uništila goste odbranom. To je išlo dotle da su pojedini skupo plaćeni Amerikanci protivnika otvoreno negodovali pa nisu ni ulazili u igru u drugom poluvremenu. Neven Spahija napravio je novi tim, ali kao i uvek, Makabi ima obavezu da igra atraktivnu i napadačku košarku. I to su mogli da rade u Beogradu ovoga puta, ali su opet izgubili. Zvezda Dušana Alimpijevića spremna je da uđe u šuterski obračun i sa Makabijem.

Utakmica nije počela počela idealno za domaćina. Opet je bilo defanzivnih problema, Džona Bolden je pogađao spolja i stekao se utisak da je meč u ritmu koji odgovara Makabiju. Tejlor Ročesti je promašio nekoliko prvih šuteva, jedino je Džejms Feldin bio u pravom napadačkom ritmu. U drugoj četvrtini su se nadovezale sudije. Karlos Peruga i Ana Panter su se utrkivali u traženju kontakata igrača Zvezde sa Makabijevim. Na momente se činilo da smo oni vide te kontakte. Iskusni Luiđi Lamonika se trudio da zadrži situaciju pod kontrolom, da se utakmica u potpunosti ne pretvori u sudijsku. Od troje sudija, svaki je imao svoj kriterijum u drugoj četvrtini.

aCRVENA_ZVEZDA_vs_MACCABI_05.JPG


Pero Antić se toliko unervozio zbog nedosuđenog faula nad njim da se zaleteo preko celog terena i odneo Džonu Boldena u reklame. Milko Bjelica je već uveliko zbog tri faula sedeo na klupi. Negde u tim momentima se razigrao i Dešon Tomas. Zvezda je imala sve više problema. Međutim, crveno -beli su zaigrali dobru odbranu. Na nekoliko minuta je ušao Lazarević, ukrao loptu, poentirao u kontri, osetio se žar u igri domaćina. Kad je Ročesti pogodio trojku, na semaforu je pisalo 36:37. Međutim, tada ga je trener Alimpijević izveo iz igre, najviše zbog toga jer prethodno nije zagradio Majkla Rola pod svojim košem i propala je dobra odbrana. Tada se ušlo u mračni napadački tunel. Bez Bjelice, Ročestija i Antića na terenu, crveno-beli nisu mogli do poena i stekao se utisak da je Makabi sa prevelikom razlikom otišao na odmor.

Međutim, na startu treće četvrtine Dušan Alimpijević poslao je Zvezdinu tešku artiljeriju. Napadačku petorku koja je već pobedila Barselonu, a ispostaviće se preokrenula duel i sa Makabijem. Milko Bjelica i Pero Antić na unutrašnjim pozicijama, Ročesti i Feldin kao bekovski tandem i kapiten Lazić. Mnogo je teško čuvati ovu petorku. Antić i Bjelica su odlični šuteri i uglavnom su daleko od reketa, a finte šuta koriste perfektno. Širina u napadu je maksimalna i ostaje mnogo prostora za igru jedan na jedan Feldina i Ročestija. A kad se probije prva linija odbrane, onda uz dobru cirkulaciju lopte u napadu nastaju otvoreni šutevi. U tom delu meča uglavnom ih je pogađao odmorni Bjelica. Postigao je 13 poena u trećoj četvrtini, Ročesti se nadovezao sa šest. U poslednjem minutu četvrtine Bjelica je pogodio trojku za vođstvo crveno-belih - 62:61. To je označilo početak drame u Beogradskoj areni.

U poslednjoj četvrtini su Majkl Rol i Dešon Tomas pokušavali na individualni kvalitet da dobiju utakmicu. Uspeli su da naprave četiri poena prednosti, ali je Pero Antić odmah odgovorio trojkom. Na kraju je odlučujuće poene postigao Tejlor Ročesti. Postigao je sedam poena u poslednja tri minuta.


Crvena zvezda je prošle sezone, posebno na početku, izgubila nekoliko utakmica baš zbog toga što nije bilo igrača koji će rešiti neizvesnu završnicu. Ove godine ih ima nekoliko. Tejlor Ročesti se uželeo Evrolige. Nije ga bilo neko vreme i u pobedama protiv Barselone i Makabija podsetio je na dane iz Novgoroda. U prethodne dve sezone u Makabiju, odnosno Lokomotivi, nije bio na nivou koji odgovara njegovom renomeu. Došao je u Beograd sa 32 godine i pitanjem da li može bar da se približi svojim najboljim igrama. Očigledno može. Prija mu sloboda koju ima u napadu i brz ritam koji Zvezda forsira.

Pogodio je nekoliko baš teških šuteva u završnicama Zvezdinih pobeda.

Džejms Feldin je sinoć prešao na "ti" sa navijačima Crvene zvezde. Odigrao je jednu od najboljih utakmica karijere u Evroligi sa 19 poena, osam asistencija i četiri ukradene lopte. Radio je prekovremeno (38 minuta), ali to nije uticalo na njegovu koncentraciju. Nije imao nijednu izgubljenu loptu. Feldin nije igrač koji će svake večeri ubacivati 20 poena, bar ne u evropskoj eliti. On je dobar šuter sa pristojnom kontrolom lopte koja mu otvara mogućnost igre u pik-en-rolu, ali nikako ne voli ulogu lidera. On je Dominikanac iz Njujorka, draži mu je laganiji ritam, poput Drejkove muzike recimo. Na kanadskog repera fizički i liči. U Panatinaikosu je bio peta ili šesta napadačka opcija, u Zvezdi hijerarhijski stoji nešto više. Ipak, čak i na utakmici sa Makabijem u kojoj je blistao, on nije šutirao kad nije bilo preke potrebe. Kad ekipi zatreba, tu je. To je dobar saigrač.

Neizbežan faktor je i Ognjen Dobrić. Već nekoliko puta ove sezone ulazio je u poslednjoj četvrtini i pogađao trojke kao da je sve vreme na parketu. Konstantno je spreman da preuzme odgovornost. Njegova trojka predstavljala je uvertiru za Zvezdinu dobru završnicu.

Kad se ostvare pobede nad Barselonom i Makabijem, a odigra ravnoravno u Litvaniji i Rusiji, logično je da se priča uglavnom o dobrim stvarima u Zvezdinoj igri. I zaista, sve te utakmice su bile atraktivne za gledanje i predstavljale su napadačke obračune. Ipak, utisak je da zvezda u ovom trenutku nije spremna za plan "B" i poprilično zavisi od šuta. Postoji zanimljiva statistika koja pokazuje sa koje prosečne udaljenosti ekipe šutiraju na koš. U Evroligi Efes šutira sa najmanje prosečne udaljenosti (3,60 metara), a Crvena zvezda sa najveće (4,72). Zavisnost od šuta na duže staze može da bude opasna i u perspektivi je potrebno više čvrstine. Ročesti, Antić i Bjelica predstavljaju trio koji u napadu može da napravi haos protivniku, ali u odbrani realno nisu u stanju da budu konstantni. Dušan Alimpijević je još posle uvodnih pobeda u ABA ligi pričao kako Zvezda mora da igra agresivnu odbranu. Za sada je to pokazivala samo u pojedinim četvrtinama. Takođe, prilično se oseća razlika u kvalitetu igre prve i druge petorke, što je uzrokovalo veliku potrošnju glavnih igrača na prethodnim važnim utakmicama.

Tomas.jpg


Može se reći da je uvodni mini-ciklus završen. Zvezda ima prijatno iznenađujućih 2-2 u Evroligi i neprijatno iznenađujućih 3-2 u ABA ligi. Tih devet utakmica je pokazalo da će novi tim crveno-belih biti zabavan za gledanje, ali da bi moglo da bude više neočekivanih rezultata u oba smera. Šut je poput vatre, dobar sluga a zao gospodar. Za sada se na tom plamenu greju nade navijača da bi Zvezda ponovo mogla da bude faktor u Evroligi. Da ne bi došlo do opekotina kad im vreme nije, potrebno je još graditi igru ali i sastav tima. Ipak, ovo je tek početak. Za sada im preostaje da uživaju u trenutku.

U Areni se okupilo nešto više od 8.000 gledalaca. I stvarno su maksimalno pomogli ekipi da dođe do pobede. Gornji prsten je bio prazan ali je na donjem bila kompresovana energija. Ipak, ako je protiv Makabija bilo 8.000 navijača, koliko će ih biti protiv Brosea? Puna Arena jeste ultimativno zadovoljstvo svih. Zarađuje se novac, dobija se podrška sa tribina, stvara se događaj za prepričavanje. Ipak, ako će gornji prsten uredno biti prazan, onda je dvorana "Aleksandar Nikolić" svakako bolja opcija. Duel protiv Brosea će biti dobar pokazatelj koliko će ljudi uvek dolaziti na Zvezdine utakmice u Evroligi tokom ove sezone.
 
Natrag
Top