Ispravljač za aku bušilicu ne radi

Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
Crkao mi je ispravljač za aku bušilicu 24v 450mah. Otvorio sam ga i prekontrolisao diode i uredu su. Premerio sam izlaze na trafou i ne daje nikakav napon. Sada pitanje da li ima negde da se posebno kupi taj trafo ili neki regulator napona koji bi mogao da sluzi umesto tog trafoa. ? Da li moze da se popravi taj trafo i kako i da li mozda i on ima neku komponentu na njemu koju bi trebao da prekontrolisem da li je ispravna. Izlaz sa trafoa sam premerio ovde kao na slici sto sam zaokruzio. Mislim da je ispravan da bi trebao da daje 24volta tu.
 

Prilozi

  • sketch-1499786116038.png
    sketch-1499786116038.png
    825,6 KB · Pregleda: 40
Učlanjen(a)
26.03.2010
Poruka
100
Trafo, kao što već vjerovatno i znate, ima ulaz i izlaz, iliti primar i sekundar.
Primar je, prosto rečeno, ulaz iz strujne mreže, odakle trafo preko kalema (namotaja), pretvara naizmjeničnu struju u jednosmjernu.
Dakle, sekundar je izlaz sa trafoa koji ide na štampanu ploču koja reguliše napon i jačinu jednosmjerne struje koju adapter treba da isporuči.
Što se tiče mjerenja napona direktno sa trafoa, može da pokaže napon, ali i ne mora, jer je upravo ta štampana pločica zadužena za kontrolu sekundara trafoa, tačnije napona koji će isti isporučiti.
Naj jednostavniji način da provjerite ispravnost trafoa je da mjerni instrument (unimjer), postavite u položaj za mjerenje otpora, te tako prekontrolišete i ulaz i izlaz samog trafoa.
Ukoliko je trafo ispravan, instrument mora na displeju prikazati određenu vrijednost izraženu u ciframa (otpor), ukoliko ne prikaže ništa, tj. na displeju ostane broj 1, taj kraj trafoa je neispravan.
Ovo važi za digitalni instrument, analogni će jednostavno pomjeriti kazaljku od nule ka određenoj vrijednosti!
Trafo se može popraviti, jer svaki trafo (i na primaru i na sekundaru), ispod plastične zaštite kalema, kao zaštitu ima po jednu diodu koja usled pregrijavanja ili opterećenja pregori.
Potrebno je da promijenite tu diodu ukoliko želite da imate zaštitu na trafou i ubuduće, u suprotnom, jednostavno skinite tu diodu i dvije žice kalema za koje je bila zalemljena dioda jednostavno zalemite, ali imajte u vidu da će u tom slučaju, ukoliko se isti problem ponovo javi, trafo nepovratno pregoreti.
Nadam se da sam Vam koliko - toliko pomogao i objasnio, mada mi to u životu nije nikada bila jača strana :)
Pozdrav!
 
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
60
Nisam bio neko vreme ovde. Hvala vam na odgovorima. Znači posebno na primarnom premerim otpor. I posebno na sekundarnom ako sam dobro shvatio.
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Trafo ne pravi od naizmenicne jednosmernu struju vec samo spusta sa 220 na na primer 18 Volti efektivne naizmenicne struje. Pretvaranje naizmenicne u jednosmernu vrse te diode u takozvanom Grecovom spoju. Bez elektrolitskog kondenzatora bi se dobila pulsirajuca jednosmerna struja koja 100 puta u sekundi (kod naizmenicne struje od 50Hz) skoci do maksimalne vrednosti koje je na primer pri 18 V efektivnog napona (koji se cita instrumentom) teoretski 18 puta koren iz 2 (1,41) pa je vrsni napon 25,38V. Isto tako, napon 100 puta u sekundi padne na nulu. Kada se prikljuci elektrolitski kondenzator on ne dozvoljava to padanje na nulu vec drzi napon teoretski na vrsnu vrednost, a prakticno nesto manje, zavisno kolikog je kapaciteta i koliko struje vuce potrosac, u ovom slucaju baterija koja se puni. Prema prikazanoj slici i lokaciji kondenzatora, mislim da se na zaokruzenim zicama dobija naizmenicni napon sa sekundara transformatora, a da je jednosmerni napon koji se salje bateriji onaj na elektrolitskom kondenzatoru.
Treba prvo proveriti otpornost primarnog i sekundarnog namotaja trafoa, kao i da nema prekida u kablu kojim se primar napaja sa 220V. Ako primarni namotaj ne pokazuje nikakav otpor, moze biti da je u trafou termo osigurac koji crkne kada se temperatura trafoa digne na npr. 135 stepeni.
Ako je sve omski u redu, onda se proveri ima li naizmenicnog napona na primaru (220V) i na sekundaru, oko 18VAC. Na elektrolitu se meri jednosmerni napon i treba da je oko 24VDC.
Na kraju, ovakav punjac je najprostiji moguci i to mi svedoci da se radi o jeftinijoj busilici i zato i losijim baterijama pa moze biti da je sa punjacem sve OK ali da je baterija otisla na onaj svet.
Moze biti i da je crkla jedna ili vise od cetiri diode ili elektrolit.
 
Član
Učlanjen(a)
07.07.2011
Poruka
557
Evo, vidite kako je kolega Fanuc lijepo objasnio.
Za Joeslav i NebojsaK, trafo ne pretvara u jednosmernu, nego Grec.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 
Učlanjen(a)
19.05.2017
Poruka
14
ko razume shvatice. i ko se razume u elektriku imalo shvatio je sta je NebojsaK napisao. ja sam ga vise razumeo nego sto je fanuc napisao pozdrav svima.
 
VIP IPTV
Učlanjen(a)
13.05.2012
Poruka
7.936
Ko zna šta si ti mjerio :D šanse su 99% da ti je crkla jedna od baterija.
 
Učlanjen(a)
19.05.2017
Poruka
14
ne mogu da sudim odavde sta je crklo. ako se ne snadjes probaj da nabavis 12V 0.5A ispravljac pa sve to x2 da dobijes 24V. to je oko 500-600 dinara po oglasima. naravno ako je do punjaca. pozdrav za sve
 
Natrag
Top