Gubitak vazduha iz Expanzione posude Hidrofora/Hidropaka

Učlanjen(a)
05.12.2015
Poruka
1.262
Drustvo...
Usled neredovnog snabdevanja vodom iz oficijalnog vodovoda prijatelj je odlucio da nedostatak premosti koriscenjem svog bunara. U bunaru je spustena solidno jaka dubinska pumpa sa nepovratnim ventilom a u sahti pored bunara prohromska expanziona posuda od 80L (bez gume u sebi) sa ventilom za pumpanje vazduha, manometrom i sklopkom za regulaciju pritiska pri vrhu. Expanziona posuda se napuni vazdugom pod pritiskom od 2 bara onda se ukljuci pumpa koja zarobi vazduh u expanzionoj posudi, i odrzava pritisak vode u instalaciji od 2,5 do 4,5 bara, i expanziona posuda je u toku rada pri vrhu za 1/3 suva sto ukazuje da je za toliko vazduga u njoj a tako stoji i u uputstvu za podesavanje hidroforskih postrojenja.

Sve ovo perfektno radi i bez ikakvih problema dok ne dodje do prekida u napajanju pumpe usled nestanka struje.

Ako se ne primeti da je nestala struja i neko slucajno pusti vodu zajedno sa vodom iz expanzione posude izadje i vazduh i samim tim nastaje problem. Kada struja ponovo dodje dolazi do stalnog kratkotrajnog ukljucivanja i iskljucivanja pumpe a voda iz cesme izlazi u mlazevima.
Onda sve iz pocetka praznjenje instalacije od vode pa ponovo pumpanje vazduhom...

Generalno, svi smo uvideli gresku, trebalo je uzeti expanzionu posudu sa gumom u sebi ali sad je vec kasno, glavno pitanje je da li postoji mogucnost da se na neki nacin spreci isticanje vazduha iz boce kada pumpa prestane da radi zbog nestanaka struje nekim ventilom ili cime vec?
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.12.2009
Poruka
17
Nije mi jasno zašto prazniti sistem od vode i duvati vazduh. Ja to doduvam čim primetim da mi se češće uključuju pumpe usled izgubljenog vazduha...
 
Natrag
Top