KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Lazić i Kuzmić podebljali prvo mesto, Zvezda kompletna pred plej-of

Rutinsko slavlje ekipe Dejana Radonjića

14965192221774.JPG


Previše dileme nije bilo pred početak utakmice, a Crvena zvezda se dovoljno potrudila da je ne bude ni na parketu Hale Dinamik na Dorćolu. Srpski šampion je podebljao pol poziciju pred početak plej-ofa, pošto je rutinskom igrom došao do sigurnog slavlja protiv ekipe Miroslava Nikolića – 69:85.

Najraspoloženiji u redovima ekipe Dejana Radonjića bio je Branko Lazić, koji je zajedno sa Ognjenom Kuzmićem tokom najvećeg toka utakmice pravio ključnu prevagu na terenu.

Zvezda je od početka držala utakmucu pod kontrolom, ali je kakav-takav otpor domaćina trajao do početka poslednje četvrtine, koju su gosti otvorili serijom 15:5 i definitivno stavili tačku na večerašnji meč.

Dejan Radonjić je večeras računao na sve igrače, kojima je ravnomerno podelio minutažu, a na terenu su se posle kraće pauze našli i Nejt Volters i Marko Simonović, koji su zajedno sa ostatkom ekipe uhvatili željeni ritam pred početak polufinalne serije sa Mega Leksom.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Lazić sa 16 poena, Kuzmić je ubacio 12, a Dženkins 10. Ipak, najefikasniji akter meča bio je Marko Čakarević koji je ubacio 17 poena u koš prvaka Jadranske lige i osvajača Kupa Radivoja Koraća u ovoj sezoni.

Crvena zvezda prvi meč polufinala sa Megom igra 6. juna u dvorani Aleksandar Nikolić.

MOZZART Superliga - 14. kolo:

Subota:
Partizan - Mega Leks 98:102
/Birčević 20 - Jaramaz 22/

Borac – FMP 71:73
/Milovanović 13 – Apić 12/

Dinamik - Crvena zvezda 69:85
/Čakarević 17 - Lazić 16/

Ponedeljak:
19.00 Spartak - Vršac

14965194605584.jpg
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Skakačka nadmoć i granitna odbrana: Zvezda i bez šuta prejaka za borbenu Megu!

Crveno-beli uspostavili apsolutnu dominaciju pod obručima i bez većih problema stigli do vođstva u polufinalnoj seriji MOZZART Superlige - 85:70

1496782012849.jpg


Mega je dostigla vrhunac forme u završnici MOZZART Superlige, ali ni to nije dovoljno da bi se nadigrao glavni favorit takmičenja. Crvena zvezda je zahvaljujući snažnoj odbrani i apsolutnoj dominaciji pod obručima došla do vođstva od 1:0 u polufinalnoj seriji i napravila veliki korak ka plasmanu u veliko finale, koji će pokušati da overi već za dva dana u Sremskoj Mitrovici - 85:70

Domaćunu šut nije funkcionisao, ali je uspeo da iskoristi svoje skakačke kvalitete, koji su bili dovoljni da se nadigra u tom pogledu značajno inferiorniji protivnik.

Mega je sa više energije ušla u meč, već u drugom delu prve četvrtine nakon sjajne role Ognjena Jaramaza stekla je rezultatsku prednost i držala je prilično sigurno u svojim rukama. Ipak, takva igra mladog sastava Dejana Milojevića samo je dodatno motivisala Radonjićevu ekipu da pojača agresivnost u odbrani, a publiku u dvorani Aleksandar Nikolić da pruži dodadatnu energiju sa tribina domaćem timu. Gosti su do kraja prvog perioda ostali bez te prednosti, ali i bez Save Lešića, koji je iskrenuo zglob nakon skoka pod svojim obručem, pa je već tada morao da završi meč, što je predstavljalo veliki hendikep za ekipu iz Sremske Mitrovice.

14967820264850.jpg


Zvezda je isključivo na osnovu podizanja kvaliteta odbrane uspela do kraja prvog poluvremena da stigne do dvocifrene prensti (46:33) i tako sebi obezbedi miran nastavak utkmice. Jedini koji je pokušavao da se odupre centarskoj liniji domaćina bio je Predrag Samardžiski, ali su pobedu to ipak odneli Ognjen Kuzmić sa 20 poena i Milko Bjelica sa 18. Veliki problem Megi predstavljao je Zvezdin ofanzivni skok, ali i činjenica da je Marko Tejić vrlo rano ušao u problem sa ličnim greškama.

Zvezdina spoljna linija večeras kao da je “uzela slobodno” jer do 29. minuta ništa nije mogla da pogodi, ali nije previše ni forsirala, s obzirom da je posao pod koševima bio gotovo perfektno odrađen, dok je sa druge strane Mega na moment delovala izuzetno raspoloženo. Skakačka nadmoć i granitna odbrana bili su dovoljni da dvostruki uzastopni šampion rutinski privede utakmicu kraju.

CRVENA ZVEZDA - MEGA LEKS 85:70 (21:21, 25:12, 16:17, 23:20)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Gledalaca:3500

CRVENA ZVEZDA: Volters 8, Dangubić 6, Mitrović 6, Lazić 3, Dobrić 3, Simonović 2, Dženkins 6, Jović 7, Kuzmić 20, Bjelica 18.

MEGA LEKS: Mušidi 7, Rebić 4, Čarapić 2, Jarmaz 12, Spasojević 12, Tejić 3, Novak 15, Samardžiski 15.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezdina overa finala i muka zbog plejmejkera

Crveno-beli otišli u finale, ali "navukli" brigu zbog Stefana Jovića i Nejta Voltersa

1496954393578.JPG


Red slavlja, pa dva reda brige. Tako se, u najkraćim crtama, može opisati Zvezdino putovanje u Sremsku Mitrovicu, gde je overila mesto u finalu MOZZART Superlige drugom uzastopnom pobedom nad Mega Leksom rezultatom 84:75, ali i došla u opasnost da izgubi dvojicu plejmejkera - Stefana Jovića i Nejta Voltersa.

Veliki problem navukao se u svlačionicu vladajućeg šampiona Jadrana. Jer, tokom treće deonice Volters se požalio na povredu, da bi nedugo zatim i Jović zaradio novu povredu i to u igri bez kontakta. Mada nema zvanične potvrde, deluje da je stradao list desne noge...

Crvena zvezda je ponovo utakmicu dobila na iskustvo i mirniju glavu u trenucima kada se rezultat lomio. Čak i kada je Mega uspela da napadne i povrati se iz velikog minusa, crveno-belima nisu se zatresle ruke. Marko Gudurić i Čarls Dženkins potrudili su se da finiš utakmice protekne u znaku Crvene zvezde, ujedno učinili da Megino napadačka oružja u vidu šuta i brzih akcija ne budu toliko efektivna. Ipak, domaćin je pružio toliko jak otpor da je trener Dejan Radonjić bio "primoran" da ponovo iz rukava izvuče džokera u liku raspoloženog Diona Tompsona. Takođe, odlučio se i za to da minutažu raspodeli na ceo tim i pojedinim igračima "spusti" vreme na terenu, poput Kuzmića (sedam minuta), Simonovića (osam minuta), Bjelice (četrnaest minuta)...

Mega nije imala šta da izgubi u ovom meču, tako su se i postavili učenici Dejana Milojevića. Uprkos dobrom šuterskom početku, igračima mladog tima iz Sremske Mitrovice kao da su se ukočile ruke u nastavku. Trebalo im je vremena da probiju psihičku barijeru u glavi, opuste se i odigraju košarku na nivou polufinalne serije. Gotovo celo poluvreme. To je Crvena zvezda iskoristila da probije Meginu barijeru i napadne je tamo gde je najslabija - u reketu. Ređali su se pogoci Luke Mitrovića, Ognjena Kuzmića, Diona Tompsona... A Mega bez Alfe Kabe i Save Lešića nije mogla mnogo. Predrag Samardžiskije ulagao maksimalni trud, ali nije mogao protiv daleko svežijih i brojčano jačih rivala.

Kraj prvog i početak drugog poluvremena doneo je novi Zvezdin uspon, koji je doveo do toga da crveno-beli lako i brzo stignu do prednosti od čak 15 poena (58:43). Međutim, umesto da zada završni udarac i odlepi se do nedostižne prednosti, Milojevićevi puleni uspeli su da se trgnu i krenu u strašnu ofanzivu.

Na pet uzastopnih koševa Ognjena Jaramaza nadovezao se Nikola Rebić s istim učinkom, da bi Kostja Mušidi i Rebić trojkama potpuno razbili Zvezdinu koncepciju i došli do prvog vođstva na meču (59:58). To je unelo neku novu dinamiku u meč i nateralo Dejana Radonjića da promeša karte. Branko Lazić je prekinuo veliku ofanzivu rivala trojkom iz ugla, što je samo bio početak „psihičkih igara“ samom parketu sve do kraja utakmice.

Doduše, Radonjić je morao da kombinuje prvo bez Nejta Voltersa, koji se požalio na povredu, da bi nedugo zatim i Stefan Jović osetio bol i otišao na klupu. Obojica se više nisu vraćali na teren, pa su uloge organizatora igre preuzeli Marko Gudurić i Čarls Dženkins. Upravo su njih dvojica i bili vinovnici Zvezdine pobede, ali i oni koju su održavali Zvezdinu prednost na jednocifrenoj, ali opet nedostižnoj distanci.

Verovatno i ključni trenutak na meču bila je trojka Marka Gudurića za 74:68 na sedam minuta pre završnog zvuka sirene čime je, činilo se, slomio duh rivalu. A tako je i bilo.

Na kraju Crvenu zvezdu do pobede vodio je Dion Tompson sa 15 poena i šest skokova, Čarls Dženkins imao je 14, a Ognjen Kuzmić 10 poena. Kod Mege Ognjen Jaramaz skupio je 14, Radoslav Spasojević 13, a Nikola Rebić 12 poena, uz još pet skokova i četiri asistencije.

MEGA LEKS - CRVENA ZVEZDA 75:84
/26:28, 13:19, 27:20, 9:17/


Dvorana: Pinki, Sremska Mitrovica
Gledalaca: oko 1.800
Sudije: Jovčić, Nešković, Jevtović

MEGA LEKS: Mušidi 9, Rebić 12, Čarapić 2, Jaramaz 14, Spasojević 13, Musić -, Čančar -, Simeunović 9, Novak 8, Kapetanović, Samardžiski 8.

CRVENA ZVEZDA: Volters, Tompson 15, Dangubić 6, Mitrović 9, Lazić 7, Dobrić -, Simonović -, Dženkins 14, Gudurić 7, Jović 7, Kuzmić 10, Bjelica 9.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Mnogo je jača - surova Zvezda će peške do trofeja

Crveno-beli na ubedljiv način stigli do vođstva u finalnoj seriji. Najraspoloženiji u domaćim redovima sjajni Ognjen Dobrić koji je dao 21 poen

14972994995608.jpg


Maksimalno koncentrisano, odgovorno, rasterećeno i raspucano. Kada Crvena zvezda igra na taj način ni mnogi kvalitetniji timovi u Evropi ne mogu da joj pariraju. Večeras u tome nije uspeo FMP, koji je lagano položio oružje pred 4.000 gledalaca u dvorani Aleksandar Nikolić, pa je ekipa Dejana Radonjića bez većih problema stigla do vođstva u finalnoj seriji i biće veliko iznenađenje ukoliko čitav posao ne okonča u tri utakmice - 94:66.

Uloga najboljeg igrača prvog meča poneo je izuzetno raspoloženi Ognjen Dobrić, koji je bio najzaslužniji za odlično otvaranje utakmice domaćeg tima, ali i za klasični nokaut gostiju u poslednjoj četvrtini. Ukupno je dao 21 poen i bio najefikasniji na meču.

Pored njega istakli su se i Simonović sa 11 i Volters sa 10 koliko je dao Bjelica. Apić je na drugoj strani dao 13, a Lazarević 10.

Jasno je da ekipa Dušana Alimpijevića bez Džone Boldena ne može ravnpravno da se nosi sa dvostrukim uzastopnim šampionom u finalnoj seriji. Domaćin je od starta meča napravio prevagu na terenu, ekspresno stihgao do dvocifrene zalihe, pa su već uvodni trenuci utakmice nagoveštavali da bi iznađujući finalista mogao da doživi pravu rezultatsku katastrofu ove večeri.

Za ekspresnu razliku bio je zaslužan sjajni Dobrić. Nekadašnji igrač upravo FMP-a je jednu i po četvrtinu igrao „jedan na pet“ sa Panterima i za 12 minuta ubacio 15 poena, uz stopostotan procent šuta (u jednom momentu šutirao 5/5 za tri).

Radonjićev tim je igrao sa dosta samopouzdanja i lakoće, što je rezultitalo i velikim brojem pogođenih šuteva van linije 6,75. FMP je donekle uspeo da se trgne u finišu prvog poluvrenmenu i izbegne ranu kapitulaciju, ali je ona usleidala već u trećoj deonici, gde su crveno-beli rešili pitanje pobednika.

Dobrićevu ulogu u nastavku utakmice preuzeli su Marko Simonović i Milko Bjelica. Nemilosrdno su zatrpavali koš protivnika iz svih pozicija, a povremeno su se u „akciju“ uključivali i ostali igrači, pa je u Zvezdinim redovima ostalo dovoljno energije i za drugi meč, koji je na programu već sredu (18.30). Rafalna paljba iskusnih prvotimaca samo je dodatno motivisala Ognjena Dobrića, koji se u poslednjoj deonici potrudio da eliminiše neizvesnost oko pitanja najefikasnijeg igrača utakmice.

Crveno-beli su bili nadmoćni u svi segmentima košarkaške igre, pa je i pozamašna razlika na kraju utakmice u korist domaćeg tima bila proizvod svega prikazanog u dvorani Aleksandar Nikolić.

CRVENA ZVEZDA – FMP 94:66 (23:11, 15:13, 34:15, 22:27)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 3.500
Sudije: Belošević, Vojinović, Jovčić

CRVENA ZVEZDA: Volters 10, Tompson 5, Dangubić 7, Mitrović 6, Lazić 6, Simanić 4, Dobrić 21, Simonović 11, Dženkins 3, Gudurić 5, Kuzmić 6, Bjelica 10.

FMP: Radanov 2, Čović 7, Davidovac 9, Apić 13, Lazarević 10, Bursać 4, Šešlija 9, Kutlešić 4, , Ljubičić, Radovanović 2, Ostin 6, Kaplanović
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Panteri su male mace za Zvezdu, šampion pred odbranom trona

Crveno-beli ubedljivi u Železniku - 91:76, u petak u Pioniru možda i poslednji meč u seriji

14974631199532.jpg


Zvezda je nemilosrdna, Zvezda je pred osvajanjem još jednog, trećeg trofeja ove sezone. Crveno-beli su u Železniku ubedljivo savladali FMP sa 91:76 u drugoj utakmici finala i poveli sa 2:0 u seriji. Sada im je potrebna još jedna pobeda za odbranu srpskog trona.

Prvu meč loptu za to ekipa Dejana Radonjića imaće u petak, kada se serija ponovo vraća u halu Aleksandar Nikolić.

Zvezda je u svakom smislu večeras još jednom opravdala ulogu velikog favorita. Dominirali su gosti u svim elementima igre - skoku, šutu, asistencijama i ukradenim loptama.

Najefikasniji kod Zvezde bili su Marko Gudurić sa 19 i Luka Mitrović sa 14 poena. Ajzea Ostin je sa 25 poena bio ubedljivo najbolji strelac FMP-a

Furiozno je Zvezda otvorila i ovu utakmicu. Svima je i pre početka bilo jasno da je potrebno da se desi nešto više od čuda, da bi FMP mogao iole ravnopravno da se nosi sa aktuelnim prvakom Jadrana i braniocem titule u Srbiji.

Serijom od 7:0 u prva tri minuta Zvezda je Panterima stavila do znanja ko je gazda na terenu. Prvu dvocifrenu prednost gostujući igrači su imali već minut kasnije (14:4), a u timu FMP-a samo je Ajzea Ostin pružao kakav-takav otpor.

Zvezda je do kraja prvog poluvremena nastavila da melje rivala, raspoloženi za igru bili su Gudurić, Simonović i kapiten Mitrović, pa su gosti očekivano lako zadržali dvocifrenu prednost uoči odlaska na veliki odmor.

U trećoj četvrtini, Zvezda je zaigrala i za nijansu atraktivnije, nešto više od 1.000 navijača moglo je da uživa u lepim potezima, a do 19 poena prednosti (59:40) došli su u 23. minutu.

Ako je do tada i bilo neke dileme da li FMP može da se vrati u utakmicu, Zvezdini košarkaši su je prilično brutalni odagnali i samo je bilo pitanje sa kolikom razlikom će gosti rešiti ovaj meč u svoju korist.

Završili su crveno-beli utakmicu u malo opuštenijem ritmu, očekivano, ali to se i nije baš osetilo na rezultatu.

FMP ŽELEZNIK - CRVENA ZVEZDA 76:91 (18:30, 22:22, 14:19, 22:20)

Hala u Železniku
Gledalaca: 1.200
Sudije: Nešković, Glišić i Juras

FMP: Radanov 5, Čović 10, Davidovac 12, Apić 8, Bursać 2, Šešlija 9, Kutlešić 2, Ljubičić 3, Radovanović, Ostin 25, Kaplanović.

CRVENA ZVEZDA: Volters 1, Tomson 5, Dangubić 12, Mitrović 14, Lazić 5, Simanić 2, Dobrić 7, Simonović 10, Dženkins 10, Gudurić 19, Kuzmić 6, Bjelica.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Tripleta! Kruna Zvezdine dominacije!

Crveno-beli još jednom porazili FMP (87:57) i stigli do 18.trofeja domaćeg prvenstva

14976436265064.jpg


Dominacija Crvene zvezde u ovoj sezoni kompletirana je u finalnoj seriji MOZZART Superlige. Ekipa Dejana Radonjića je i u trećoj utakmici nanela ubedljiv poraz FMP-u, koji još jednom nije imao snage da ovo finale učini uzbudljivim, pa se ekipa Dejana Radonjića domogla trećeg trofeja u ovoj sezoni i treće uzastopne šampionske titule -87 :57.

Odgovornom igrom u odbrani domaćin je već na samom startu utakmice došao kapitalne prednosti, a nošeni napadčikim nabojem najboljeg igračem ove finalne serije Ognjenom Dobrićem crveno-beli su još jednom su potukli sastav Dušana Alimpijevića u svim segmentima košarkaške igre, ali i dobili igrača koji bi već u narednoj sezoni mogao da nadomesti odlaske ključnih igrača.

Utakmica je bila rešana već nakon prve deonice, kada je prednost iznosila 21 poen razlike, (30:9) pa je slavlje u dvorani Aleksandar Nikolić već posle 10 minuta igre moglo da počne. Sa druge strane uzavrela atmosfera sa tribina unela je dodatno samopouzdanje u napadačkim akcijama domaćina, pa je bio i atraktivnih poteza, dok je sa druge strane goste iz Železnika učinila potpunon dezorjentisanim.

14976428234162.jpg


Uz Dobrića, koji je meč završio sa 25 postignutih poena, raspoložen je bio i Nemanja Dangubuić, čija je energija bila nešto sa čim odbrana gostiju nije mogla da se nosi. Radonjić je situaciju na terenu iskoristio da pruži gotovo ravnomernu minutažu svim raspoloživim igračima.

14976431997790.jpg


Sa druge strane FMP ponovo nije imao igrača koji bi od samog početka meča preuzeo odgovornost i odupreo se rastrčanom domaćinu. Iznad suštog proseka izdigli su se samo Aleksa Radanov i Ajzea Ostin, ujedno i najefikasniji igrači u redovima gostujućeg tima.

CRVENA ZVEZDA - FMP 87:57 (30:9, 16:15, 29:18, 12:15)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Gledalaca:6.500

Sudije: Oberknežević, Nikolić, Jevtović

CRVENA ZVEZDA: Volters 5, Dangubić 16, Mitrović 7, Lazić 7, Dobrić 25, Simonović 7, Dženkins 5, Gudurić 4, Kuzmić 5, Bjelica 6.

FMP: Radanov 13, Davidovac 4, Apić 8, Bursać 6, Šešlija 7, Kutlešić 3, Ljubičić 3, Ostin 13.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda odmah udarila atraktivno i jako! Navijači se zaljubili u Lesora na prvi pogled

Francuz fantastičnim zakucavanjima obeležio pobedu protiv Mornara, dobar start za novi sastav crveno-belih

15068905251065.jpg


Počelo je dobro, počelo je uspešno po novi tim Crvene zvezde na čelu sa Dušanom Alimpijevićem. Bila je to atraktivna igra, sa dosta lepih poteza, koja je rezultirala ubedljivom pobedom na otvaranju ABA lige u meču protiv Mornara rezultatom 88:77 (19:12, 28:18, 23:20, 18:27).

Videlo se da su crveno-beli jedva čekali da istrče na parket. S obzirom da je ovo bio prvi zvanični meč, te da je potrebno vreme da se Zvezda uigra, Alimpijević može da bude zadovoljan kako su se stvari odvijale u meču protiv Mornara koji je ovog leta ambiciozno stvarao tim za novu sezonu.

Naravno, biće to i bolje kako sezona bude odmicala, ali su crveno-beli pokazali da i sa ovim sastavom mogu da dođu do jako dobrih rezultata u ovoj sezoni ABA lige. Zaista je to sve delovalo jako dobro.

Već na startu meča Matijas Lesor je pokazao da će biti jedan od atraktivnijih igrača koji su igrali u Zvezdi. U prvoj odbrani udelio je rampu, a u napadu je dva puta tako zakucao da je umalo odvalio obruč. Publika je zaista uživala u tim momentima.


Zaista je Francuz tako dominirao u tim momentima da su se Zvezdaši zaljubili u njega na prvi pogled. Na kraju je skupio 22 poena i tako se na savršen način predstavio u beogradskom hramu košarke. Odličan je bio i Tejlor Ročesti sa 17 poena i sedam asistencija.

Vidi se da je Zvezda mlada, ali da nivo odbrane skače u odnosu na pripremni period, pa su crveno-beli u prvoj deonici primili samo 12 poena. Takođe, bilo je dobrih rešenja, te probijanja zonskog presinga Mornara.

Nikola Radičević je solidno vodio igru, pogodio i trojku, pa je uz sve sigurniju igru svog imenjaka Jovanovića predstavljao pozitivni deo igre ove “nove Zvezde”. Ima tu dosta dobrog košarkaškog materijala. Jedini malo veći otpor pružao je Karviar Šeperd dobrom igrom ispod koša. Ipak, najefikasniji igrač Mornara bio je Brendis Rajli Ros sa 21 poenom.

Ipak, u tim momentima Ročesti, Bjelica i Dangubić su pojačali ritam, pogodili daleke šuteve, pa je uz dobru odbranu Zvezda na poluvreme otišla s 17 poena razlike.

I tu je praktično meč rezultatski bio rešen, iako je Zvezda imala manji pad nivoa igre u poslednjoj deonici.


Dobre defanzivne role imao je i mladi Stefan Lazarević, pogotovo u čuvanju Vranješa, dok je probleme da pronađe igru u napadu imao Džejms Feldin. Lazarević bi mogao da bude iznenađenje sezone. Takođe, Radičević je imao nekoliko veoma dobrih poteza i u napadu i u odbrani. Pokazao je da na njega treba da se računa. U svom takmičarskom debiju skupio je sedam poena i četiri asistencije.

Zvezda je ovaj meč igrala bez Branka Lazića i Ognjena Dobrića koji se vraćaju iz povrede, te Dragana Apića koji nije pronašao mesto među 12. Pero Antić je bio na klupi, nije ulazio u igru, ali je dobio ovacije.

Dodajmo i da je sa tribina meč pratio i bivši trener Zvezde Svetislav Pešić.

Zvezda naredni meč u ABA ligi igra u sredu od 21 čas protiv Mega Leksa. Nema sumnje da će ga dočekati u dobrom raspoloženju posle ovakve partije.

Obećavajuće. Veoma.

ABA liga, 1. kolo: Crvena zvezda - Mornar

Dvorana Aleksandar Nikolić

Sudije: Matej Boltauzer, Siniša Herceg, Mario Majkić

CRVENA ZVEZDA: Kešelj 4, Radičević 7, Dangubić 7, Davidovac -, Lazarević 2, Antić -, Feldin 4, Janković 2, Ročesti 17 (7as), Lesor 22, Jovanović 8 (5sk), Bjelica 15.

MORNAR: Luković 2, Mićović 10, Nidam 14, Rejli Ros 21, Šeperd 12, Vranješ 9, Ćalić -, Mijović -, Hadžibegović -, Pavić 3, Mugoša -, Bakić 3.

(FOTO: Crvena zvezda MTS)
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Pero ukrao šou, Ročesti i Feldin pokazali zašto su došli - Zvezda srušila žilavu Megu

Trujumf crveno-belih protiv Mege

15071505191652.jpg


Dozivali su navijači sporadično “ubaci Peru, ubaci Peru”, a trener Dušan Alimpijević im je u jednom momentu meča protiv Mege u drugom kolu ABA lige te želje i uslišio. Antić je ušao, vezao koševe iz daljine, razgalio navijače i bio važan faktor u trijumfu Crvene zvezde od 90:80.

Crveno-beli nisu uspevali da se odmaknu rezultatski, tokom većeg dela meča razlika se kretala oko 10 poena, Mega je bila prišla skroz tokom treće deonice, pa i četvrte. TejlorRočesti je pokazao zbog čega je doveden, odigrao je jako dobru partiju, kao i DžejmsFeldin, i pokazao Zvezdi put do trijumfa. Crveno-beli su sada na 2/2 u ABA ligi. Upravo su njih dvojica bili najefikasniji igrači u pobedničkom sastavu. Ročesti je ubacio 26, a Feldin21 poen.

Zvezda je dobro otvorila meč šuterski jer su pogodili sa distance Dangubić i Ročesti, ali je problem bila odbrana jer je Enis jednom iz prodora, a Bitadze dva puta zakucavanjem, lako došao do koša na startu. Praktično bez odbrane crveno-belih. Mega je dobro kontrolisala skok i unutrašnju igru preko Bitadzea, pa smo gledali rezultatsku klackalicu.

15071505745234.JPG


Alimpijević je tako imao najveći zadatak da zaustavi Enisa i Bitadzea. Prvi je postigao 21, a drugi 19 poena. Na Enisa je slao Dobrića, dok je Lesor pokušavao da se izbori sa Gruzinom koji je viši od njega, uz pomoć Jovanovića. Dobra vest za Zvezdu je bila da se Feldin razigrao i doprineo šutem spolja. Dejan Milojević je pokušavao i sa presingom na izvođenje lopte, tako da je to bilo zanimljivo taktičko nadmudrivanje na parketu Pionira.

Problem Zvezde u skoku umanjivao je Jovanović koji je igrao dobar meč pod oba koša, a upravo u momentima Pionirom se prolomilo “Pero Antić” što je označilo ulazak u igru Antića po prvi put po povratku u Zvezdu posle 10 godina. A kada je pogodio iz prvog šuta za 26:19, a dvoranom se prolomio gromoglasan aplauz.

Mega je odlično branila reket, Enis (kao plej) i 210 centimetara visoki Bitadze su podelili ukupno tri rampe, pa je Zvezda bila primorana da rešenja traži sa distance. Zanimljivo, u jednom momentu smo gledali obračun Antića i Samardžiskog, pa su se obojica nasmešili kada su prvi put stali su stav, a i sudije su više puta sa tribina dobile zvižduke zbog odluka koje su donosile.

15071506034241.jpg


Zvezda je sa Antićem opasno dobijala na šutu, pogodio je tri od četiri vezana pokušaja, imao je i sjajnu asistenciju do Bjelice. Bilo je doduše primetno u nekim momentima da pomalo kasni u odbrani kada “iskoči” što može da predstavlja problem ako saigrači to “ne pokriju”. Naravno, dobit na kvalitetu nije upitna, dovoljno je samo da imate bivšeg NBA igrača u svom timu pa da se svi igrači drugačije osećaju. Uostalom, reakcija navijača sve govori.

Jedan od najlepših momenata na meču bilo je zakucavanje Matijasa Lesora koji je bukvalno poneo obruč sa sobom kako je jako zakucao i potvrdio o kakvom se atleti radi.

Mega se nije predavala, a Ročesti je, uz danas sasvim dobrog Feldina, bio taj koji je vukao svoju ekipu kada je bilo najpotrebnije i kada je Milojevićev tim pretio rezultatski, a onda je Dangubić trojkom na dva minuta rešio ovaj zanimljiv susret.

CRVENA ZVEZDA – MEGA BEMAKS 90:80
/26:19, 18:17, 22:25, 24:19/

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 3.489
Sudije: Saša Pukl, Radoš Arsenijević, Branislav Mrda

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Radičević 2, Dangubić 9, Lazarević, Antić 10 (3/6 za tri), Dobrić, Feldin 21, Janković, Ročesti 26 (4/7 za tri, 6as), Lesor 6, Jovanović 6, Bjelica 10, 8sk.

MEGA:Rebić 19, 6as, 5sk, Sinovec 4, Marjanović, Čančar 4, Bitadze 19, 6sk, Jovičić, Lazić 4, Koprivica, Samardžiski, Enis 21, 7as, Fundić 9, Kapetanović.

ABA LIGA - 2. KOLO:

Utorak
FMP - MZT 100:72

Sreda
Mornar - Partizan 83:81
Zadar - Cedevita 76:92
Crvena zvezda - Mega 90:80

Četvrtak
18.00: Cibona - Olimpija
20.00: Igokea - Budućnost

 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Tradicionalno - Zvezda teško, ali uspešno protiv Olimpije! Janković se razigrao, Dobrić i Ročesti su sve rešili

I sve to bez Džejmsa Feldina - 82:73

15074810822648.JPG


Tri utakmice - tri pobede! Uoči novog evroligaškog početka i odlaska na noge Žalgirisu Crvena zvezda nastavila je seriju pobeda u regionalnom takmičenju i to na teškom gostovanju Olimpiji. S tim da je izostanak Džejmsa Feldina dobrano zabrinuo navijače branioca triple krune - 82:73 (18:29, 25:13, 21:16, 18:15).

Iskusni šuter propustio je meč sa Olimpijom pošto je na poslednjem treningu pred utakmicu iskrenuo skočni zglob, zbog čega je upitan i njegov odlazak u Kaunas, dok Pero Antić nije odigrao ni minut u ovoj utakmici. Dobra vest za trenera Dušana Alimpijevića je da je u timu po prvi put imao kapitena Branka Lazića, ali i da je konačno na delu video Stefana Jankovića! Nije u uvodna dva kola bio na željenom nivou mladi krilni centar, zbog čega se našao i na meti kritika, ali je na prvom ovosezonskom gostovanju bio među najboljima - 13 poena, pet uhvaćenih lopti i vrlo dobra rola u finišu prvog poluvremena, kada je Crvenu zvezdu trgnuo iz letargije i sa šest vezanih pogurao je ka velikom preokretu, seriji 14:4, što je samo najavilo pobedu beogradskog sastava.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=27&v=dWZuzn748CU

Pored dobrog izdanja nekadašnjeg studenta koledža Havaji, udarne igle Crvene zvezde bili su razigrani Tejlor Ročesti i talentovani Ognjen Dobrić. Prekaljeni organizator ponovo je dugo tražio sebe, ali kada je u njegovoj glavi „kliknulo“ osetio se boljitak u Zvezdinoj igri. Pre svega, Crvena zvezda je igrala stabilnije posle turbulentne prve četvrtine i čak 29 primljenih koševa za deset minuta. Na kraju je Ročesti skupio 16 poena, sedam uhvaćenih lopti i pet asistencija, dok je u minutima njegovog odmora sasvim solidan bio i Nikola Radičević, koji je susret završio sa četiri poena, ali i sedam završnih dodavanja.

Mladi Dobrić bio je izuzetnog šuterskog raspoloženja. Otvorilo se sve mladom levorukom šuteru u ovom meču, bio je najefikasniji igrač Crvene zvezde sa 17 poena, čemu je dodao i četiri skoka i tri ukradene lopte, izrastao je u heroja važne pobede, jer su upravo njegovi hladnokrvni hici dodatno uznemirili domaćina posle isključenja Gregora Horvata u ranoj fazi utakmice zbog dve uzastopne tehničke greške zbog simulacije, onda i prigovora sudijama.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=9h3Sca5DtU0

Kao da je upravo taj detalj pokosio Olimpijin početni nalet u kojem je totalno nadigrala zbunjene goste. Upravo od tog momenta na terenu se sve promenilo. Zvezda je uhvatila strašan zalet na Jankovićevim krilima i do sredine trećeg kvartala napravila dobru zalihu poena, a dobrim odbranama naterala rivala da promaši većinu šuteva koji su u prvoj deonici prolazili. To se najbolje ogledalo u samom rezultatu, jer je Olimpija u prvih deset minuta ubacila 29, a posle za 26 minuta - tek 22 poena. Odnosno, do kraja ukupno 44.

Pored već pomenutog trilinga dobar utisak u drugom delu ostavio je Matijas Lesor. Nije francuski centar bio u pravom elementu tokom prvog dela, gde je često bio meta protivničkih napada i neko pored koga su često prolazili Zmajčeki. Ali, u drugom poluvremenu se potpuno razigrao. Osim toga što mu je falio jedan skok kako bi upisao novi dabl-dabl (12p, 9sk), Lesor je delovao značajno čvršće na parketu, a što je najvažnije - sigurnije. Bio je najznačajniji faktor za uzimanje ofanzivnih skokova (on - pet, ekipa - trinaest), što je Zvezdi dalo više šansi da se ispravi i održi razliku.

Čini se da su kritike trenera Alimpijevića iz nekoliko jednominutnih pauza urodile plodom kada je bilo najvažnije.

Kod Olimpije Telor Betl je ubacio 17 poena, Roko Badžim je imao 12, a Džordan Morgan10 poena, uz 12 skokova i četir asistencije.

OLIMPIJA - CRVENA ZVEZDA 73:82
/29:18, 13:25, 16:21, 15:18/


Dvorana: Tivoli.
Sudije: Sreten Radović, Igor Dragojević, Miloš Koljenšić.

OLIMPIJA: Kastrati 6, Barbarič -, Raduloević 2, Oliver 11, Špan 5, Bubnić 3, Badžim 12, Morgan 10, Šćekić -, Betl 17, Jurček -, Hrovat 7.

CRVENA ZVEZDA: Kešelj 2, Radičević 4, Dangubić 5, Lazić 4, Lazarević 2, Antić -, Dobrić 17, Janković 13, Ročesti 16, Lesor 12, Jovanović -, Bjelica 7.

15074890877180.jpg
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Šteta, šteta, Ročesti promašio pobedu u Kaunasu!

Crveno-beli poraženi u meču na jedan posed - 78:76

15079222198534.jpg


Počelo je dobro, ali bez pobede. Imala je Crvena zvezda šest razlike prednosti u poslednjoj četvrtini na gostovanju Žalgirisu. Tejlor Ročesti je na kraju šutirao i trojku za pobedu, ali je promašio i tako su bodovi ostali u Kaunasu! Takođe, Kevin Pengos se povampirio i serijom pogodaka preokrenuo meč na stranu Žalgirisa koji je slavio s 78:76 pre svega zbog trojki u četvrtoj denoci i koševima Ulanovasa posle zidanja ispod koša.

Imali su crveno-beli jako lepu šansu da otvore Evroligu pobedom na gostovanju, ali su je ispustili, najviše zbog neiskustva.

Pogodio je Antić daleku trojku na nešto od minut pre kraja, smanjio na poen zaostatka (74:73). Pengos je potom vratio dvojkom, Pero nije iskoristio naredni napad, Ulanovas je dao dva bacanja (78:73). Bjelica je zatim pogodio trojku i doveo Zvezdu na dva poena razlike na 15 sekundi pre kraja. Kada je bilo najvažnije, Ulanovas je izgubioloptu. Gledao se potom video snimak, a sudije su dodelile loptu Zvezdi.

Na kraju je ceo meč rešavao Ročesti, ali je nedostajalo i malo sreće.

Milko Bjelica je dao 18 poena i bio najefikasniji kod Zvezde, a Pero Antić je dodao 17 poena. Jankunas je dao 15, Pengos 14 poena u redovima Žalgirisa.

15079212663179.JPG


Već u prvom meču najjačeg evropskog takmičenja mogli smo da se uverimo da Zvezda ima tim koji može da igra na najvećem nivou i na čemu da gradi optimizam iako je u tim ovog leta pored novog trenera došlo i 11 novih igrača. Među 12 najboljih nije se našao Marko Kešelj, dok Nemanja Dangubić nije ulazio u igru sa klupe, verovatno zbog povrede. Zbog tog razloga za domaće nije igrao Di Bost.

Za pobedu u Kaunasu morali su Beograđani ipak da daju još malo više od ovoga što su pokazali.

U prvoj četvrtini Zvezda je uspela da utakmicu drži na manjem broju poena, Branko Lazićje dirigovao odbranom, Pero Antić imao dobre poteze u napadu, pa je uz solidnu odbranu, ali i probleme u skoku, rezultat bio u egalu. Odbrana je bila na nivou, ali je bilo loših faza u napadu poput šuta Feldina preko ruke iz neizrađene situacije, pa potom i nagazio aut-liniju.

Ipak, kada je pogodio daleku trojku na 15:18 držao je Zvezdu u igri, bio je to jako težak koš preko ruke, tako da se i Jasikevičijusu pojavila grimasa neraspoloženja na licu. Potom je uz Bjelicu nosio igru Zvezde u napadu, dok je odbrana bila daleko bolja nego u prve tri utakmice u sezoni, a opet je srpski tim primio 43 poena za poluvreme.

Žalgiris je pravio Beograđanima problem skokom u napadu, a imao je Šaras neka iznenađenja u odbrani pa je u jednom napadu Zvezda ostala bez lopte usled velikog pritiska na prenošenje iste. Feldin je u sledećem napadu ponovo pogodio trojku preko ruke i održavao Zvezdu u egal meču.

15079219385940.jpg


Počeo je Žalgiris u završnici prve četvrtine da zida ispod koša i da lako pogađa. Seriju Jankunasa koji je dva puta poentirao, nastavio je Ulanovas doveo Žalgiris na vođstvo od 41:35, ali je Zvezda uspela da na poluvreme ode sa podnošljivih tri poena zaostatka (43:40). Igralo se sa dosta oscilacija, a odnos u skokovima posle 20 minuta bio je 16:6.

Žalgiris je dosta napadao i Ročestija leđima preko plejmejkera pa je tu nedostajalo snage u odbrani. Zelena šuma je počela da se drma startom drugog poluvremena i Zvezda je počela da se "gubi" u njoj. Put je pokazao Radičević trojkom za 43:47, pa potom i dobrom odbranom kada je iznudio faul u napadu.

Konstatno je Žalgiris bežao za dva do pet poena i nikako crveno-beli nisu mogli da to preseku i pređu u vođstvo. To se dogodilo krajem treće deonice, imao je šansu i Ročestida podigne prednost ali je promašio važnu trojku.

Zvezda je u poslednju deonicu ušla s prednošću od četiri poena. Jankovićem je košem iz naskoka digao prenost na 59:53. Potom je Pengos imao strašnu seriju i doveo svoj tim na 61:59. Počeli su onda i njegovi saigrači Vajt i Jankunas da pogađaju iz daleka, kao i Ulanovas zidanjem ispod koša u neizvesnoj završnici.

Jedan šut je rešavao, nažalost - nije ušla.

Zvezda u drugom kolu dočekuje Barselonu 20. oktobra.

EVROLIGA, 1. KOLO: Žalgiris - Crvena zvezda 78:76

Dvorana: Žalgirio arena
Sudije: Ana Panter, Matej Boltauzer, Elijas Koromilas

ŽALGIRIS: Dejvis 10, Pengos 14, Tupan 2, Jankunas 15, Milaknis 3, Micić 7, Arlauskas, Vajt 10, Kavalijauskas 6, Valinskas, Ulanovas 11

CRVENA ZVEZDA: Radičević 3, Dangubić, Lazić 5, Lazarević, Antić 17, Dobrić 4, Feldin 8, Janković 5, Ročesti 10, Lesor 6, Jovanović, Bjelica 18

15079220414721.JPG
 
Natrag
Top