Nba playoffs 2017

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Voriorsi su šampioni, MVP Durentu prvi prsten!

Golden Stejt Voriorsi su novi šampioni NBA lige! U petoj utakmici finala su sa 129:120 bili bolji od Klivlend Kavalirsa, a MVP finala je Kevin Durent.

1109434959593f6eb962211933603445_w640.jpg


Prednost Voriorsa 3-0 je bila prevelika, pa je Klivlend dobio samo jednu utakmicu a Golden Stejt je u seriji slavio sa 4-1 i osvojio trofej Lerija O'Brajena.

Kavalirsi nisu uspeli da ponove prošlogodišnju senzaciju, vrate se i pobede u finalu. Glavni igrač koji je napravio razliku između dva finala je Kevin Durent.

On je fantastičnom partijom razbio odbranu Klivlenda, titulu vratio u Oukland, a sebi prvi prsten u karijeri.Voriorsi su kompletirali "osvetu" za prošlogodišnji šokantni poraz kada im je titula posle tri vezana nokauta iskliznula iz ruku i otišla po prvi put u istoriji u Ohajo.

Durent je tokom ove finalne serije imao neverovatne brojke i nijednu utakmicu serije nije završio sa manje od 31 poena. U odlučujućoj utakmici je imao 39 uz vanserijski procenat šuta iz igre 14/20 za 40 minuta na parketu. Tome je dodao sedam skokova i pet asistencija.

Briljirao je i Stef Kari sa 34 poena (10/20 iz igre), šest skokova i deset asistencija, a "džoker" Voriorsa je ovog puta bio Andre Igudala. Popularni Igi je imao 20 poena, ali je mnogo važnije što su i on i Durent pogađali kada je bilo najbitnije. Osim toga, Igudala je doprinos davao u usporavanju Lebrona Džejmsa koga ni sada nije moglo ništa da zaustavi.

"Kralj" je imao 41 poen (19/30 iz igre) 13 skokova i osam asistencija nije pomoglo Kavalirsima da ostanu u finalu. Nije mu pomoglo ni to što je Džej Ar Smit postigao 25 poena iz svega 11 šuteva (7/8 trojke), jer su zakazali Kajri Irving i Kevin Lav. Lav je bio praktično nevidljiv u napadu jer je imao svega šest poena i 10 skokova.


"Ujka Dru" nije ponovio partije iz utakmica 3 i 4. Iako je plejmejker Klivlenda postigao 26 poena i imao šest asistencija, loše je birao šuteve i još lošije ih realizovao (9/22 iz igre).

Klivlend je na početku meča stvari držao pod kontrolom, bili su igrači iz Ohaja agresivniji i čvršći u duelima, presecali su igru faulovima pa Golden Stejt nije mogao da se razmaše u igri kojom razbijaju protivničke odbrane.

Kavalirsi su na kraju prve četvrtine imali i prednost 37:33. Duplirala je prednost četa Tajrona Lua i do rezultata 41:33 sve se razvijalo dobro za ekipu Kavsa. Od tada kreće uragan Golden Stejta čiji igrači maksimalno ubrzavaju tempo igre, koriste lošu odbranu i još gora rešenja u napadu Kavalirsa da naprave seriju 28:4 kojom su i prelomili utakmicu u drugoj četvrtini.

"Crna rupa" u igri Klivlenda trajala je predugo a tokom očajne serije u drugoj četvrtini Klivlend je od osam poena prednosti došao do 17 poena zaostatka. Uspevali su da se približe uglavnom zahvaljujući Lebronu Džejmsu i trojkama Džej Ar Smita, ali je Golden Stejt uvek imao spreman odgovor u vidu igrača koji će na kraju osvojiti MVP titulu finala, Kevinu Durentu.

Durantula je pogodio pet trojki, ali je gotovo svaka bila važna što nije bilo karakteristika prošlogodišnjeg Durenta koji je sa Oklahomom prokockao prednost 3–1 upravo protiv Golden Stejta u finalu Zapada.

Ovog puta je na terenu bio potpuno drugi igrač koji je zasluženo došao do prve šampionske titule i MVP priznanja u finalu. Prvi prsten je uz Durenta osvojio i Dejvid Vest čija je borbenost na početku druge četvrtine držala konce Voriorsa da se protivnik ne odlepi previše u periodu kada su "Ratnici" promašivali.

Stanje stvari se vrlo brzo preokrenulo u korist Voriorsa, koji su do kraja uspeli da sačuvaju prednost, Lebronu Džejmsu nanesu peti poraz u finalima NBA lige, a svojoj franšizi donesu ukupno petu titulu u istoriji i drugu u poslednje tri godine.

588273091593f6eb97ceed962325127_w640.jpg


Tok meča:

Utakmicu prodorom otvara Tristan Tompson koji polaže za početnu prednost Klivlenda. Tompson pokazuje da prodori nisu rezervisani samo za bekove, ali na drugoj strani slobodnim bacanjima i ulazom Durenta Golden Stejt dolazi do prvih poena.

I Lebron Džejms napada Durenta u sledećem napadu, ali Golden Stejt daje dve uzastopne trojke. Prvo Drejmond Grin, a onda i Klej Tompson i Golden Stejt posle dva minuta vode sa 9:4.

Džej Ar "Sviš" se takođe upisao u listu strelaca posle lepog floutera, a Klivlend dolazi do izjednačenja kada je Lebron Džejms u prodoru iznudio faul Durenta, a potom pogodio polaganje i dodatno slobodno bacanje.

Blickrig Kavalirsa od 9:0 nastavljen je sa dve brze krađe. Prvo je Kajri Irving istrčao kontru posle ukradene lopte Stefu Kariju, a onda seriju kompletirao i Džejms svojim pogotkom. Stiv Ker je bio prinuđen da traži tajm aut, jer je njegova ekipa izgubla prednost od pet poena za nepunih dvadeset sekundi.

Durent odmah posle tajm auta prekida seriju Klivlenda, da bi Klej Tomspon u odbrani pokazao koliko je koristan. Prvo je na niskom postu zaustavio leđnu igru Lebrona Džejmsa, a onda onemogućio pas kroz reket protivniku.

Posle poena Lebrona i faula u napadu Pačulije, Klivlend deluje kao čvršća i sigurnija ekipa u prvih pet minuta utakmice. Kavsi posle trojke Džejmsa Kavalirsi vode 18:11, a "Kralj" je već zabeležio 10 poena.

Novi poeni Džejmsa, ovoga puta sa poludistance za osam poena prednosti Klivlenda na polovini prve četvrtine 20:12. Zaza Pačulija je upisao tri ofanzivna skoka, ali sa nula poena pre odlaska na klupu nije mnogo doprineo svom timu.

Voriorsima će biti potrebna dobra igra Drejmonda Grina koji je u napadu zatvorio Tristana Tompsona, sprečio ga da isprati Karija koji je imao "livadu" i lako poentirao za 22:16. Poeni Durenta sa boka smanjuju prednost na četiri poena, ali Durent već u sledećem napadu pravi drugi faul.

Kari je raspoložen za igru. Novi dobar prodor i Voriorsi dolaze na samo jedan posed, 22:20 pre tajm auta Tajrona Lua.

Do koša Tristana Tompsona i Kajrija Irvinga za 26:20 Lebron Džejms je protiv svojih saigrača vodio sa 12:10 u postignutim poenima. Kari i Kajri razmenjuju po koš, a Drejmond Grin i Džej Ar Smit po blokadu u dva napada.

Kavalirsi igraju snažno, ne čekaju u napadu već vrlo brzo kreću na koš čime iznuđuju faulove Golden Stejta. Posle slobodnih bacanja Lebrona Džejmsa Kavsi na dva minuta do kraja imaju 30:25.

Klivlend seče napade Voriorsa faulovima, a Ratnici pogađaju slobodna bacanja i preokreću rezultat sa linije penala pred početak poslednjeg minuta prve četvrtine 31:30.

Kajri Irving nastavlja gde je stao posle druge i treće utakmice. Dva slobodna bacanja a potom i neverovatan pogodak uz kontakt povećavaju prednost Kavsa pred kraj prve deonice. Prvu četvrtinu trojkom završava Džej Ar Smit, a Šon Livingston ne uspeva da iskoristi poslednjih pet sekundi da smanji zaostatak i na semaforu ostaje 37:33 za Klivlend Kavalirse.

2019347245593f6eb99182e317992309_w640.jpg


Voriorsi loše šutiraju na početku druge četvrtine što Klivlend koristi da se odlepi na osam razlike. Osam poena prednosti je obezbedio Lebron Džejms žestokim zakucavanjem preko Kevina Durenta.

Rezervista Dejvid Vest prekida "post" Voriorsa i smanjuje prednost Kavalirsa, ali Ratnici nastavljaju da promašuju što bi u nastavku utakmice moglo da im se osveti. Otvoreni šut je promašio Andre Igudala, ali pre njega je otvorenu trojku promašio i Drejmond Grin.

Dejvid Vest u ovoj četvrtini jedini pogađa za Golden Stejt. Za četiri minuta u drugoj deonici pre kontre i zakucavanja Igudale Voriorsi su dali samo četiri poena, ali su se serijom 6:0 približili na 41:39.

Tristan Tompson pogađa posle sjajne kombinacije Kavalirsa i prekida seriju Voriorsa, a na drugoj strani trojku pogađa Kevin Durent. U odbrani tima iz Ouklanda Drejmond Grin i Dejvid Vest se za sada pokazuju kao dobar tandem. Kevin Lav je imao priliku da prve poene iz igre postigne posle faula Grina, ali je promašio oba bacanja i do sada nema njegovog učinka.

Klivlend dobro brani pik end rol akcije Golden Stejta, Kevin Durent ostaje jedan na jedan sa Lebronom Džejmsom, šutira trojku, ubacuje svoj 11. poen, a Golden Stejt je u prednosti 45:43 posle pet minuta igre u drugoj četvrtini.

Voriorsi su napravili seriju od 12:2. Seriju povećava Stef Kari novom trojkom. Golden Stejt je konačno počeo da pogađa, Klivlend da promašuje pa Voriorsi slobodnim bacanjima Durenta dolaze do sedam poena prednosti 50:43.

Klivlend je potpuno stao. Tim Stiva Kera je pogotkom Karija otišao po prvi put na dvocifrenu razliku. Prvom košu Klivlenda posle duže vremena prethodila je trojka Drejmonda Grina, ali odmah pošto je Džej Ar Smit pogodio, novu trojku dao je i Kevin Durent za maksimalnih +15 za Voriorse.

Stef Kari koji u ovoj seriji ima najviše skokova za Ratnike, uhvatio je jedan u napadu, što je njegova ekipa pretvorila u vredan koš.

Posle promašaja Klivlenda Kajri Irving i Dejvid Vest su se otimali za loptu, Vest je uspeo da je izvuče, ali je tom prilikom došlo do laktanja. Umešao se Tristan Tompson koji se uneo u lice Vestu, igrači su se umalo potukli i dobili po tehničku grešku.

Do trojke Lebrona Džejmsa Voriorsi su napravili seriju 28:4. Od rezultata 41:33, Kavalirsi su potpuno posustali i Ratnici su preuzeli kontrolu nad tokom meča.

Kavalirsi teško dolaze do pozicija za šut, Kajri Irving posle jedne takve pozicije pogađa trojku, ali nepune tri sekunde kasnije u kontri je Kevin Durent koji zakucava, a njegova ekipa ima 15 poena prednosti.

Voriorsi igraju mnogo brže, u odbrani jače i sa više želje. Ratnicima se međutim osvetilo to što su posle trojke Džej Ar Smita pokušali da odgovore trojkom manje od pet sekundi od početka napada. Kari je promašio, a Lebron iskoristio asistenciju Derona Vilijamsa da smanji, a poluvreme je neverovatnom trojkom zatvorio Džej Ar Smit. Umesto 17, Kavsi su se "vratili u život" i gube sa 11 razlike na poluvremenu 71:60.

Tim Tajrona Lua je u drugoj četvrtini "pregažen" sa 38:23, ali bi razlika bila i veća da pred kraj Smit i Džejms nisu realizovali tri bitna napada.

348965516593f6eb9a78ee102992597_w640.jpg


Drugo poluvreme trojkom otvara Klej Tompson, uzvraća u direktnom duelu protiv Kevina Durenta Lebron Džejms, ali Durent poentira već u sledećem napadu za svoj tim.

Lep prodor Kajrija Irvinga i flouter smanjuje razliku na 10 poena, ali Klej Tompson novom trojkom donosi GSW +13, 79:66 posle tri minuta u nastavku.

Džej Ar Smit nastavlja da rešeta van linije 7.25. Klivlend loše organizuje napad, lopta u poslednjim sekundama dolazi do Smita na levi bok, a ovaj daje četvrtu trojku iz isto toliko pokušaja i vraća minus 10.

Glupost Pačulije i nepotreban faul pružaju priliku Kavsima da dodatno smanje razliku što oni i čine posle promašaja i ofanzivnog skoka Lebrona Džejmsa, 79:71.

Andre Igudala je u ovim trenucima ključna figura na parketu za svoju ekipu, ali njegova trojka i ofanzivni skok ne održavaju prednost Golden Stejta. Irving i Tristan Tompson poentiraju za dva, pa su Kavsi pre prodora Karija pored Kevina Lava došli do minus pet 82:77.

Kari polaganjem sa desne strane vraća sedam poena, a potom posle faula Kajrija Irvinga pogađa oba bacanja i Voriorsi su za tili čas opet na +9, 86:77.

Voriorsi se uglavnom oslanjaju na napade preko krila, Kevina Durenta. Bilo da pogađa sa poludistance ili prolazi kroz reket i spušta za Igudalu, Durent je ključni igrač u ovim minutima.

Ozbiljniju povredu zahvaljujući Drejmondu Grinu izbegao je Klej Tompson prilikom pokušaja blokade nad protivničkim igračem. Tompson je krenuo da pada glavom ka parketu a neverovatni Grin ga je u vazduhu zadržao. Pripomogao mu je i Kajri Irving.

Klivlend pravi mini seriju 6:0, ali u važnom trenutku trojkom odgovara Kevin Durent koji će verovatno još jednom premašiti 30 poena do kraja utakmice, 93:86.

Kajri Irving pogađa dva slobodna bacanja, Stef Kari jedno posle faulova nad ovim igračima, ali bi problem za Kavse mogao da bude taj što je Kajri zbog bolova u donjem delu leđa otišao na klupu.

Skok Drejmonda Grina, poeni Mekoa i peta trojka Džej Ar Smita okončavaju treću deonicu koju je Klivlend dobio sa šest razlike, ali Golden Stejt vodi sa 98:93.

687816179593f6eb9bbb2f390310417_w640.jpg


Lebron Džejms posle dobrog poteza i prolaska na drugi obruč daje prvi koš u poslednjoj četvrtini, Durent odgovara svojim poenima i nastavlja neverovatan efikasan niz na ovoj utakmici.

Mini seriju 5:0 upotpunjujue za Voriorse trojkom Andre Igudala na asistenciju Durenta. Trojci je prethodio er bol Kajrija Irvinga, a Durent posle toga "spakovao" još jednu trojku i anulirao koš uz faul Kevina Lava.

Voriorsi odigravaju dobar napad, ali posle nekoliko dobrih pasova i kruženja Tompson za "Ratnike" promašuje trojku. Loptu hvata Drejmond Grin koji biva fauliran i ide na liniju penala i sa nje vraća dvocifrenu prednost Voriorsima.

Ono što je uspeo pod košem Kavsa, nije pod svojim jer je Kevin Lav uhvatio ofanzivni skok a Grin je bio prinuđen da četvrtim faulom pošalje i krilnog centra Kavalirsa na liniju za slobodna bacanja. Lav je bio polovičan ali je Klivlend posle tri minuta igre u poslednjoj četvrtini na devet poena razlike, 108:99.

Trojka Kajla Korvera smanjuje zaostatak Kavsa na šest poena, ali "Ratnici" sa dve brze akcije vraćaju deset poena prednosti. Tim poenima su kumovali teški propusti u odbrani Kavsa pa je kod provg sam ostavljen Durent, a kod drugog je Igudala ostao sam, a obojica su loptu lako zakucali u koš za 112:102.

Lebron Džejms prvo igra leđima, a onda protrčava. Epilog je u obe situacije bio zakucavanje, ali Kari na drugoj strani polaže a Kevin Durent prvo preko ruke "Kralja" pogađa, a onda kao promaja prolazi pored Kajla Korvera, pa se Voriorsi drže na dvocifrenoj prednosti 118:108.

Irving u ovoj četvrtini ne pogađa, ostali saigrači ne pružaju podršku u napadu, a odbrana Klivlenda je katastrofalna pa Voriorsi na tri i po minuta do kraja imaju 12 poena prednosti i blizu su pobede sudeći po igri koju Kavalirsi prikazuju, 122:110.

Klej Tompson posle driblinga poentira za dva i momentum je na strani Golden Stejta, ali Džej Ar Smit pogađa spektakularnu trojku uz dodatno bacanje koje ne koristi. Lebron Džejms pogađa sa niskog posta a Kavalirsi na minut i po do kraja posle izgubljene lopte Kajrija Irvinga gube sa 126:115.

Trojka Karija na minut do kraja zapečatila je ovo finale, pa su poeni iz reketa Lebrona Džejmsa i nova trojka Džej Ar Smita samo ublažili poraz Klivlend Kavalirsa koji su seriju završili u petoj utakmici porazom 129:120. Lebron Džejms je izgubio svoje peto NBA finale, a Voriorsi su vratili titulu u Oukland posle 2015. godine.
 
Natrag
Top