Novosti i događaji iz sveta muzike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gregori Poter i Mešel Ndegeočelo u Beogradu

Za kraj ovogodišnjeg izdanja Musicology Barcaffe Sessions festivala ostavljena su dva koncerta - Gregori Poter 20. arila, a svega nekoliko dana kasnije i Mešel Ndegeočelo 26. aprila.

15fbb9.jpg

Gregori Poter

Od izlaska prvog albuma 2010. godine, Gregori Poter je rastao i muzički i kao kantautor, te je, nakon što je bio nominovan za Gremi i za prvi i za drugi album, njegova karijera bila dodatno lansirana u visine nagradom za najbolji vokalni džez album 2014. godine. Osim unikatnog vokala kojim iznosi najrazličitije emocije, Porter je postao prepoznatljiv po tome što se uvek pojavljuje sa kapom, pravljenom baš za njega, koju naziva svojim “sigurnosnim ćebencetom”.

Zbog velikog interesovanja njegov koncer je zakazan u Domu Sindikata.

Ndegeočelo će zatvoriti koncertnu seriju nastupom u klubu Bitefartcafe, 26. aprila. Ova umetnica iz SAD proslavila se kao kantautor, vokal i basistkinja. Njena muzika obuhvata različite uticaje od fanka, preko soula, hip - hopa, regea, R&Ba, roka, pa do džeza, vešto "spakovanih" u 11 muzičkih izdanja. Priznata od strane muzičkih kritičara i kolega, Mešel je deset puta bila nominovana za Gremija.

2866a2.jpg

Meshell Ndegeocello

U svojoj karijeri svirala je i snimala za umetnike poput Prinsa, The Rolling Stones, Alanis Moriset i mnoge druge, a 2005 godine je komponovala, aražirala i producirala džez album u počast Nini Simon, svojoj najvećoj inspiraciji.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
U OKVIRU OPROŠTAJNE TURNEJE Zubin Mehta u Beogradu nastupa sa Aleksandrom Madžarom

U okviru svoje oproštajne turneje, dirigent Zubin Mehta održaće koncert sa Beogradskom filharmonijom 18. marta 2018. u 20h u Kolarčevoj zadužbini. Solista na klaviru biće Aleksandar Madžar.

147c08.jpg

Zubin Mehta

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, otkrio je na današnjoj konferenciji za medije da će indijski maestro Zubin Mehta nastupiti sa našim orkestrom i Madžarom 18. marta sledeće godine.


- Napravićemo isti program koji je Mehta dirigovao u Beogradu pre 60 godina: Debisijev "Prelid za popodne jednog fauna", Simfonijske varijacije Franka i Berliozova "Fantastična simfonija". Solista će biti Aleksandar Madžar na klaviru - rekao je Tasovac.

25e1cd.jpg

Aleksandar Madžar

Osamdesetogodišnji maestro pre dva meseca je najavio odlazak u penziju u oktobru 2019. godine.

Najveći dirigent današnjice do sada je nastupao osam puta sa Beogradskom filharmonijom, a prilikom poslednjeg nastupa u septembru 2015. izrazio je želju da obeleži jubilej od debitantskog nastupa sa našim orkestrom.

Doživotni je muzički direktor Izraelske filharmonije koju je predvodio na brojnim koncertima i turnejama na pet kontinenata od kad se prvi put pojavio sa ovim orkestrom 1961. godine. Nedavno je obeležio pedeset godina rada i sa Bečkom i Berlinskom filharmonijom.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Stefan Milenković nastupa na Novosadskim muzičkim svečanostima

Festival umetničke muzike "Novosadske muzičke svečanosti" (NOMUS) počinje 20. aprila i trajaće do 28. aprila, a predstaviće 13 programa koje će izvesti domaći i inostrani umetnici, među kojima je i čuveni Stefan Milenković.

1c0c6b.jpg


Na konferenciji za novinare je najavljeno da će nastupi biti u novosadskoj Sinagogi, Gradskoj kući, Srpskom narodnom pozorištu, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i na Akademiji umetnosti.

Umetnička direktorka NOMUS Marija Adamov istakla je Fredija Kemfa i Vojvodjanski simfonijski orkestar koji će nastupiti na otvaranju manifestacije, potom Stefana Milenkovića i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Najavljen je i nastup multimedijalnog umetnika iz Srbije Vladimira Labata Rovnjeva, sa svetskom premijerom dela pod nazivom "Svečulni tragovi svetlosti".

Odgovorni urednik Festivala Milan Radulović najavio je da će se NOMUS sa tri priredbe predstaviti i u Beogradu - u Kolarčevoj zadužbini, kao i na "Somborskim muzičkim večerima" - nastupom Stefana Milenkovića i Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Posebna zanimljivost predstojećeg Festivala biće i nastup izraelskog umetnika Avi Avitala s mandolinom, koji će u Sinagogi nastupiti s Kamernim orkestrom iz Berlina. Tom koncertu će prisustvovati ambasadori Izraela i Nemačke.

(Beta)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Disciplina kičme", Edo Majka i "Film" na Mikser festivalu

Deveto izdanje Mikser festivala biće održano od 25. do 28. maja u silosima Žitomlina na donjem Dorćolu, pod sloganom “Migracija", a upravo su objavljena prva imena muzičkog programa.

1d2a76.jpg

Disciplina kičme

U petak 26. maja nastupiće britanski garažni pank sastav "Avalnche Party" te domaći "E-Play" i "Disiplina kičme", dok će posle ponoći binu preuzeti organizacija Kišobran.

U subotu 27. maja publiku Mikser festivala očekuje nastup Bojane Vunturišević koja će predstaviti numere sa prvog albuma "Daljine" kao i hitove grupe "Svi na pod!". Posle nje nastupiće "Zemlja gruva" kao i popularni reper Edo Majka sa novim bendom, a nakon ponoći na red dolazi "Love Revolution Party".

U nedelju 28. maja nastupiće sarajevski bend "Fikusi", dok će festival zatvoriti grupa "Film" na čelu sa pevačem Jurom Stublićem.

Na festivalu će nastupiti i "ExYu Vinyl Diggers", ekipa di-džejeva sa prostora bivše Jugoslavije koja pušta muziku isključivo sa vinila.


Promo ulaznice (prvih 500) koštaju: za petak do ponoći 500 dinara, nakon ponoći 250 dinara; subotu do ponoći 600, nakon ponoći 800 dinara i nedelju 500 dinara. Komplet ulaznice za sva četiri dana koštaju 1200 dinara i mogu se kupiti na prodajnim mestima Gigstixa i u Mikser hausu.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gitarsita Dušan Jevtović sa Vasilom Hadžimanovim

Sve priznatiji i cenjeniji gitarsita Dušan Jevtović sutra gostuje u Beogradu. On, Vasil Hadžimanov i Peđa Milutinović za bubnjevima, predstaviće se kao trio u Soul Society klubu. Repertoar koji će izvesti spoj je džeza i progresiv zvuka.

1d6733.jpg

Dušan Jevtović

Jevtović je ostavio trag na svetskoj jazz/pro rock sceni, posebno svojim poslednjim izdanjem „Am I Walking Wrong?“, izdatim za njujorškog izdavača Moonjune records. Album je kritički prihvaćen u čitavom svetu sa preko stotinu odličnih recenzija u svim relevantnim časopisima, blogovima, i web stranama zaduženim za džez i progresivnu muziku.

Vasil i Dušana su počeli da sarađuju još re nekoliko godina, a kako to zvuči moćiće sutra uživo da se čuje.

Inače, Jevtović već ima zakazano snimanje narednog albuma a upravo će Vasil svirati na klaviru, električnom klaviru i mini moog.


(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Koncert "Nouvelle Vague" 24. juna u Beogradu

Francuski bosa nova sastav "Nouvelle Vague" održaće 24. juna koncert u Beogradu na "izuzetno atraktivnoj lokaciji za sada u tajnosti" poručuju organizatori.

1cc637.jpg


Poslednjih meseci bend se nalazi na svetskoj turneji na kojoj promoviše najnoviji album "I Could Be Happy".

Četiri do sada objavljena albuma prodata su u preko milion primeraka širom sveta.


"Nouvelle Vague" svojim obradama redefiniše najznačajnije periode iz istorije rokenrola, otvarajući novu, brazilskim ritmovima inspirisanu dimenziju poznatih pesama panka, novog talasa i klasičnog rokenrola.

Karte za koncert biće u prodaji od četvrtka, 20. aprila, na svim prodajnim mestima Eventima.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Matija Dedić nastupa za Beograđane u Sava centru!

Vodeći pijanista i jazz muzičar ovih prostora Matija Dedić nastavlja da oduševljava publiku i osvaja scene, dok impresije senzacionalnim albumom "Matija svira Arsena" ne jenjavaju.

105664.jpg


Koncert "Matija svira Arsena" biće održan u sklopu proslave 40. godina postojanja Sava centra. Konferencija za novinare povodom predstojećeg koncerta biće održana 20.4.2017. godine u Art ceffeu, sa početkom u 12 časova.

Svim dosadašnjim uspesima, pa i onim na komercijalnom nivou potvrđeno je ono što je već duže vreme poznato, ne samo ljubiteljima jazza i instrumentalne muzike, nego i najširoj publici, da je Matija Dedić proizveo kultni album, koji nesumnjivo, sada već možemo reći, pripada muzičkom kanonu.

Svim dosadašnjim uspesima, pa i onim na komercijalnom nivou potvrđeno je ono što je već duže vreme poznato, ne samo ljubiteljima jazza i instrumentalne muzike, nego i najširoj publici, da je Matija Dedić proizveo kultni album, koji nesumnjivo, sada već možemo reći, pripada muzičkom kanonu.

Osmišljen kao dirljiva muzička posveta njegovom preminulom ocu, neponovljivom Arsenu Dediću, "Matija svira Arsena" donosi 12 nezaboravnih izvođenja na kojima su se na redak način stopili izuzetan emocionalni sadržaj i vanserijsko muzičko umeće. To njegovo svojstvo nije moglo promaći ni struci ni javnosti, a činjenica da je intimni instrumentalni album bio na prvom mestu prodaje, (najprodavaniji album 2016. godine), samo potvrđuje o kakvom umetničkom ostvarenju je reč.

Matijin koncert „Matija svira Arsena – Live in ZKM“, koji je održan u Zagrebačkom kazalištu mladih, a koji je zabeležen na DVD izdanju, nagrađen je na ovogodišnjem Porinu u dva navrata:proglašen je najboljim koncertnim albumom, dok je izvođenje kompozicije „Ni ti ni ja“ nagrađeno za najbolje instrumentalno izvođenje. Matijin veliki uspeh zaokružio je Porin za najbolje izvođenje jazz muzike, koji su on i brilijantni mladi vibrafonista Šimun Matišić osvojili za interpretaciju kompozicije „Fortune Smiles“ s istoimenog albuma.

Publika u Sava centru u Beogradu, 20.5. imaće priliku da oseti dojmljivost Matijinih interpretacija Arsenovih kompozicija i istinski uživa u ostvarenju ovog izuzetnog muzičara, na vrhuncu njegove umetničke izražajnosti.

(Story.rs)


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Holandski bend My Baby ponovo u Novom Sadu i Beogradu

Holandski bend My Baby održaće dva koncerta u Srbiji i to 12. maja u Novom Sadu u Firchie Think Tank Studiju i dan kasnije, 13. maja, u beogradskom Domu omladine, u organizaciji koncertne agencije Rock svirke.

1b8fc4.jpg


Njihova treća poseta Srbiji deo je evropske turneje na kojoj promovišu novi, treći po redu album “Prehistoric Rhythm”, objavljen 17. marta ove godine.

Zahvaljujući unikatnoj mešavini delta bluza, gospela i fanka koji se u hipnotičkom plesnom ritmu spajaju na eksplozivnim nastupima, My Baby su, predvođeni harizmatičnom pevačicom Kato van Dijk, za samo 3 godine postali svetski poznata atrakcija.


- Tokom prošle dve ili tri dekade, elektronska plesna muzika je postala značajan segment naše kulture. Teško je proceniti koliko ljudi se povezalo da bi zajedno slavilo život odlazeći na žurke i rejvove. Ova okupljanja su veoma slična tribalnim proslavama i ritualima koji postoje hiljadama godina unazad u različitim kulturama širom sveta. Želja i potreba za tim ritualima je ostala i ona je postala naša fascinacija, pa smo napravili taj trens-hipnotički gruv kao esencijalni elemant našeg nastupa, koji preovladava i na novom albumu. Zabavno je kada se razmišlja o tome. Vraćamo se u praistorijsko vreme, ljudi igraju oko vatre! To je deo naše DNK - kaže Daniel “daFriz” Džonston, virtuozni gitarista benda My Baby.


Ulaznice za oba koncerta su u prodaji preko sistema Eeventim, Gigstix, DD Tickets (za Beograd još i u Felix Shopu, TC Sremska): Novi Sad - promo cena je 500 (ograničen kontigent), pretprodaja 700, na dan koncerta 900 dinara; Beograd - promo cena je 600 (ograničen kontigent), pretprodaja 800, na dan koncerta 1000 dinara.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Veliki jubilej Dejana Cukića

Pre tačno trideset godina, u maju 1987. otpočelo je snimanje prvog solističkog albuma Dejana Cukića. Bio je to početak jedne od najdugotrajnijih karijera naše pop rok scene.

smNktkqTURBXy9hYmVkMTFiZjA5N2RkNTgzNzVhMjU4OGUyNDFmMzI2Yy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Dejan Cukić slavi 30 godina karijere

U godini jubileja, Dejan i Spori ritam bend planiraju veliki broj koncerata, ali i nekoliko singl izdanja praćenih video spotovima. Prva u nizu pesama je obrada hita slovenačkog kantautora Andreja Šifrera iz 1979. "Od šanka do šanka".

- Poigravamo se već dugo u studiju basiste SR benda, Peđe Milanovića sa raznim idejama. Ima tu novih autorskih pesama i novih verzija nekih naših starih stvari, ali i nekoliko obrada. Rešili smo da prvo objavimo "Od šanka do šanka" jer poseduje tu melanholično nostalgičnu notu koja čini mali odmak od poslednjih izdanja... Poslali smo snimak Andreju i njegova reakcija dala nam je jak pozitivan vetar u leđa - kaže Dejan Cukić.


(Blic Online)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Iznenada umro Kris Kornel, frontmen grupe Saundgarden
Američki muzičar, pevač i tekstopisac Kris Kornel, koji se proslavio kao vokal i ritam gitarista bendova Saundgarden u Audioslejv, umro je u 53. godini života, javlja Asošiejted pres.
B 92
1531858872591d51020b041869873150_v4_big.jpg

Foto: Gettyimages

Vest je saopštio muzičarev portparol Brajan Bamberi, koji je dodao da je Kornel preminuo u sredu uveče u Detroitu.

Bamberi je rekao da je Kornelova smrt bila “iznenadna i neočekivana” i da se njegova supruga i porodica nalaze u šoku.

Uzrok smrti još nije poznat, piše Asošiejted pres.

Osam sati pre nego što je preminuo, Kornel je na Tviteru objavio fotografiju svog ulaska u Detroit.



 
Natrag
Top