Sad vežbajte u prirodi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sad vežbajte u prirodi

Razlog tome je što se udiše mnogo više kiseonika, a to doprinosi boljoj cirkulaciji i razmeni materija u organizmu

1b70ca.jpg


EFEKAT fizičke aktivnosti znatno se povećava ako se vežba u prirodi. Razlog tome je što se udiše mnogo više kiseonika, a to doprinosi boljoj cirkulaciji i razmeni materija u organizmu.
Osim toga, veoma je značajan i boravak na suncu jer značajno popravlja raspoloženje i motivaciju.
Da bi ste u potpunosti iskoristili blagodeti lepog vremena najbolje je da se bavite nekom od aerobnih aktivnosti - hodanje, trčanje ili vožnja bicikla. Ovi oblici rekreacije prijaju srcu i plućima, a istovremeno jačaju muskulaturu.

Kako pravilno da se doziraju učestalost, intenzitet i vreme trajanja aktivnosti savetuje Nikola Lukić, fitnes instruktor iz Beograda:

HODANjE
Da bi se hodanje smatralo treningom trebalo bi da se praktikuje svakog dana najmanje od 30 do 45 minuta umerenim tempom na ravnom terenu. Tako može da se sagori oko 300 kalorija. Međutim, za razliku od drugih oblika aerobnih aktivnosti hodanje troši najmanje masnih naslaga. Zalihe šećera ostaju netaknute, ali za razliku od drugih oblika fizičke aktivnosti, hodanje ne podstiče osećaj gladi.
Ukoliko je hodanje izbor aktivnosti za smanjenje telesne težine onda je neophodno da tempo bude brži, odnosno da dovede do ubrzanijeg rada srca.

TRČANjE
Da bi fizička aktivnost imala brži efekat na formu i opšte zdravlje trebalo bi da se izabere trčanje. Početnicima se savetuje da kondiciju podižu postepeno: posle četiri minuta hodanja trebalo bi da se pređe na dva minuta trčanja. Ovakav tempo primenjuje se u okviru 30 minuta najmanje od dva do tri puta nedeljno. U svakoj narednoj nedelji trebalo bi da se produžava trčanje za minut, dok se trajanje hodanja zadržava na dva do tri minuta. Posle desete nedelje treninga pokušajte da nakon zagrevanja istrčite u kontinuitetu 15 minuta umerenim tempom i potom se ohladite šetnjom. Potrošnja kalorija trčanjem zavisi od težine vežbača, distance i trajanja trčanja, brzine, ali i od podloge. Prosečan trkač od 70 kg koji trči oko 10km/č može da potroši oko 700 kalorija za sat vremena.

BICIKLIZAM
Vožnja bicikla idealan je trening, jer osim što je fizički zahtevan pruža i veliki osećaj zadovoljstva. Ako ste tokom zime ispali iz forme, prvih nekoliko vožnji u ovoj godini započnite u tempu koji nije naporan, ali u trajanju od najmanje sat vremena. Osnovni cilj perioda prilagođavanja je da naviknete da vozite u konstantnom tempu i da održavate stabilan ritam otkucaja srca. Dišite snažno, ali tako da ste u stanju i da razgovarate tokom vožnje. Postepeno povećavajte intenzitet vožnje.

(Novosti)
 
Natrag
Top