Pomoc: Kako napuniti baterije

Član
Učlanjen(a)
09.04.2012
Poruka
185
Ovako imam paralelno spojene baterije izvadjene iz baterije laptop-a skupa je 10.8V , one su redno spojene sa obicnom baterijom od 9V, e sad me zanima na koji nacin bi ja ove baterije ovako spojene mogao puniti?

Imam hrpu punjaca od laptopa raznih snaga, velik broj punjaca od telefona pa da li bi se nesto od toga moglo iskoristit za punjenje ovoga, ako se uopste tako spojene baterije mogu puniti a vjerovatno ne.

Ili druga varijanta: dvije paralelno spojene baterije od 9V da li je njih na neki nacin moguce puniti skupa?
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
Najkrace receno baterije se teoretski ne spajaju paralelno jer nikada nisu idealno istih karakteristika pa dok se pune i nije problem, ali kada se prekine punjenje onda ona manje dobra predstavlja potrosac onoj boljoj. Obicnu bateriju od 9V ne mozes puniti. Cak i da je punjiva, NiCd ili neka druga, njen kapacitet je daleko manji od kapaciteta laptop baterija pa ne mozes da ih punis tako redno spojene. Dok bi se laptop baterije napunile, ova od 9V bi se prepunila, pregrejala, skuvala i crkla tiho ili mozda ne bas tiho. Punjaci mobilnih telefona daju mnogo manji napon nego sto bi bio potreban za punjenje ovakvih baterija. Napajanja laptopova daju konstantni napon, mislim da te tipicno 19,2V i ne kace se direktno na baterije laptopova vec u laptopu postoji elektronika za regulisanje punjenja i zaustavljanje kada se baterija napuni. Sve u svemu zaboravi, nemas resenje.
 
Član
Učlanjen(a)
09.04.2012
Poruka
185
Tacnije pokusavam napravit neki mini powerbank sa mobitel sa nekom baterijom , pogledo sam mnogo klipova na internetu, neki koriste baterije od laptopa , 9V bateriju.

Spoio sam jednu bateriju 9V tako sto sam uzeo punjac za tel koji se koristi u autu i samo bateriju spio na ulaz gdje inace ide 12V i puni, ali moja betarija od moba zahtjeva jaci punjac tako da mi na kraju baterija se prazni a ne puni, imali rijesenja za ovo?

Mislim da ipak nije do baterije vec do tog punjaca koji daje na izlazu 5V i max 1000mhA.
 
Član
Učlanjen(a)
05.12.2009
Poruka
17
Ovako...
Kod paralelno spojenih baterija napon se ne sabira, samo kod redno vezanih. Kod paralelno vezanih se sabira kapacitet. Moraš da doobjasniš situaciju ili nacrtaj šemu vezivanja. Nije loše da fotografišeš i postaviš fotografiju, da se vidi. Napon sugeriše da je u pitanju NiCd paket baterija (9x1,2v). Ovaj tip baterija je odavno napušten u izradi laptopova. Svaki komplet Li-Ion paketa trebalo bi da je deljiv sa 3,7v. Moguće da grešim kod procene, ali prosvetli me. Piše li nešto na ćelijama???. Svaki dalji savet zavisi od tipa baterijskog paketa koji poseduješ. Dobio si vrlo pametan savet - obične (NEPUNJIVE!!!) baterijske ćelije se NE PUNE. Možeš samo da očekuješ neku havariju. Nemoj strogo da povezuješ napon baterije sa naponom koji daje adapter-punjač. Napon na adapteru MORA da bude veći od napona baterije (Na primer - paket od 5 redno vezanih Li-Ion ćelija daje srednji napon od 18,5v. Pun napon istih ćelija je 4,2v (po ćeliji) , što znači da bi napon za punjenje kompletne baterije trebao da bude 5x4,2=21v ili veći). Da ne bih razvlačio, ograničimo se na tvoj slučaj.
Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
09.04.2012
Poruka
185
Odustao sam od tih baterija od laptopa jer bi mi sigurno trebala neka elektronika koja bi regulisala punjenje tih baterija. Pronasao sam semu sa kojom mogu napraviti punjac koji ce na izlazu davati 5V i 2A sto bi punilo moj telefon, jer ako je punjac ispod 1,5A on ne puni vec prazni bateriju.

Jos trebam pronaci neku bateriju koju mogu puniti i koju mogu koristiti za to.
Mislim da ce moci baterija od 9V jer imam punjac za njih. Naravno mislim da mora biti alkalna baterija od 9V. Spojici paralelno dvije tri i dobiti veci kapacitet.

Za male pare mogu kupiti gotov powerbank koji ce imat isti snagu koju bi ja mogao izvuci sa nekom baterijom i pretvaracam na 5V 2V, ali zelim da pokusam napraviti nesto.
 
Član
Učlanjen(a)
09.04.2012
Poruka
185
slobaboske72

Odgledan klip ali kao sto vidis kod mene je problem u punjenju baterija i u jacini punjaca jer ako punjac ima izlaznu struju manju od 1.5A prazni mi tel.
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
27.05.2013
Poruka
1.908
slobaboske72

Odgledan klip ali kao sto vidis kod mene je problem u punjenju baterija i u jacini punjaca jer ako punjac ima izlaznu struju manju od 1.5A prazni mi tel.

Ja sam svojevremeno imao sličan problem ,trebala mi je struja jačine oko 2~3 ampera ne za baterije ali slično .
Rešio sam to povezujuci vise punjača za telefone(moji su bili stari nokia punj.) davali su oko 450 mA .
Savrseno obavili posao .
Samo je trebalo na izlaze punjača postaviti diode .
Mislio sam na kraju postaviti neku vrstu dimmera pa da mogu regulisati napon,:D ali nisam .
 
Član
Učlanjen(a)
09.04.2012
Poruka
185
Evo jedna fina sema po kojoj cu seb napraviti punjac, jedino problem mi je naci komponente jer u mom gradu ih nema, a da placam dostavu 5 do 10 evra ne isplati se. Mislim da cu bez problema puniti telefon ako uspijem napraviti ovaj punjac. Kondenzatore i diode se mogu naci lako ali ovaj naponski regulator 78S05 teze cu nabavit.

power-supply-5v-2a-by-ic-78s05.gif
 
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
275
@zmay123
Ne mogu da vidim tu semu. Verovatno je nisi uploadovao kako treba. Naponski regulator 78S05 je za struje do 100mA, ali mozes da koristis i 78M05 koji je do 500mA ili onaj koji ces najlakse naci 7805 za struje do 1A. Posto ne vidim semu pretpostavljam da 78S05 obzirom na malu struju sluzi kao naponska referenca i da se nekim tranzistorom struja pojacava jer je 100mA malo za punjenje. U svakom slucaju radi se o analognoj regulaciji napona gde je stepen iskoriscenja mali tj. dosta energije odlazi na disipaciju odnosno toplotu, pa regulator i taj tranzistor koji verovatno postoji treba da se montiraju na hladnjak. Sve ce to zajeno sa transformatorom biti vecih dimenzija.
Originalni punjaci su mali jer nisu analogni vec prekidacki i imaju mnogo veliki stepen iskoriscenja pa se razvija malo toplote i komponente mogu biti male. Nema ni velikog mreznog transformatora vec samo jedan prekidacki mnogo mali.
 
Natrag
Top