Lekovito bilje

Učlanjen(a)
25.03.2016
Poruka
50
Izvor:travarisrbije.com
Trnjina

Drugi nazivi: Trn crni, trnovina, drača, kukinja, mrki trn, trnina, trnjina, trlinka.
Latinski naziv: Prunus spinosa
trnjina.jpg

Opis biljke. Trnjina je listopadni, vrlo razgranat, trnovit grm sa crnom korom. Naraste do 4 m visine. Širi se po okolini pomoću izbojaka iz korena. Listovi su naizmenični, imaju peteljke, jajoliki su, nazubljenog oboda, dlakavi po žilicama naličja. Cvetovi su dvopolni, petočlani, rastu pojedinačno na kratkim drškama, a cvetaju pre listanja. Latice su bele. Cveta u aprilu i maju. Plodovi su okrugle, tamnoplavo-sivkaste koštunice, oporog i kiselog ukusa.

Stanište. Raste po grmovitim obroncima, obodima šuma, krčevinama i drugim pustim nizijskim i brdskim predelima.

Upotrebljivi delovi biljke. Cvetovi, plodovi i kora sa korena.

Hemijski sastav. Plod sadrži tanine, organske kiseline, vitamin C. Semenka ploda je otrovna jer sadrži otrovni glukozid amigdalin koji daje cijanovodoničnu kiselinu.

Lekovito delovanje. Cvet se koristi kao diuretik, on povećava lučenje soli, kao blagi laksativ i za poboljšanje metabolizma i povećanje nepropusnosti kapilarnih zidova. Plod se koristi kod probavnih smetnji praćenih prolivom, a spolja za ispiranje usta i ždrela kod upale sluzokože. Čaj od kore korena se preporučuje za lečenje groznice. Čaj od cvetova se ne sme uzimati za vreme trudnoće i dojenja.

Način upotrebe. Čaj od cvetova: 2 kašikice cvetova trnjine natapati 8 sati u jednoj čaši ohlađene provrele vode, procediti. Piti po 1/4 čaše 4 puta na dan. Čaj od kore sa korena: 5g kore korena trnjine kuvati 15 minuta u 1,5 čaša vode, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti. Piti u gutljajima sa malim prekidima. Pekmez od zrelih plodova. Sirup od cvetova. Sveži zreli plodovi.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
25.03.2016
Poruka
50
Izvor:travarisrbije.com
Zujanje u ušima

kategorija: Uho, grlo i nos
TINITIS - ZUJANJE U UŠIMA Zujanje u ušima, izmedju ostaloga, nastaje i slablenjem slušnog živca. Ono može biti prouzrokovano starošcu, promajom, prevelikom bukom, povišenim krvnim pritiskom, ili nasledno steceno. Bolest se iskazuje skoro trajnim šumovima u ušima i osetnim smanjenjem sluha.

Lečenje - recepti:


Sastav čaja:

  • 30 g listova i cvetova maticnjaka
  • 30 g listova i cvetova vreska
  • 30 g cvetova gloga
  • 20 g listova masline
Trave jako usitniti i smešati. U 2 litre prokljucale vode namociti
preko noci 15 g mešavine trava. Ujutro dodati 4 do 5 supenih kasika meda i na tihoj vatri kuvati 1 minut. Ohladiti poklopljeno, procediti i dodati 1 dcl svežeg limunovog soka. Izmešati i svakih 2 sata piti po 1 dcl caja
Pored toga uši ispirati cajem od mešavine sledecih trava:

  • 20 g stabljike bele gorcice
  • 20 g bele imele
  • 20 g cvetova kamilice
Trave jako usitniti i smešati. Pripremiti umeren caj. Mlakim cajern ispirati uši, a nakon toga spoljni deo uha osušiti i staviti tanki sloj procešljanog pamuka (vate). Ispirati pumpicom. Postupak vršiti uvece, pre spavanja, Pripremiti kompot od suvih smokava i suvih šljiva, ali bez sladjenja. Smokve i šljive jesti, a tecnost piti umesto vode. Izbegavati sve što narušava živce i sluh.

ZUJANJE U USIMA ZBOG VISOKOG KRVNOG PRITISKA

Zujanje u ušima može biti uzrokovano povišenim krvnim pritiskom, posebno kod starijih osoba. Ukloni li se visoki pritisak, prestaju i zujanje i slušne smetnje. Lijecenje Pored leka kojega treba uzimati za lecenje povišenog krvnog pritiska potrebno je 2 puta dnevno piti po 1 dcl umereno pripremljenog caja od mešavine jednakih kolicina listova masline, glogovih cvetova i listova i cvetova majcine dušice. Hladan caj pije se uz dodatak supene kasike svežeg limunovog soka što se posebno iscedi za svaki decilitar caja.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Junsko grmlje i drveće smiruje živce i gasi upale

Lečenje biljem: arodna medicina za lečenje zdravstvenih tegoba preporučuje i cvetove i listove gmlja i drveća koji su odavno ozeleneli: cvetovi jasmina, listovi i plodovi crnog duda, listovi biljke crkvine...

Y9RJx6R.jpg


Iako tokom juna mogu da se koriste brojne lekovite trave, naša narodna medicina za lečenje zdravstvenih tegoba preporučuje i cvetove i listove gmlja i drveća koji su odavno ozeleneli. Kako piše časopis „Bilje i zdravlje”, među njima su cvetovi jasmina, listovi i plodovi crnog duda, listovi biljke crkvine...

Jasmin (Jasminum officinale)

Listopadna biljka penjačica, duge, tanke i povijene stabljike i listova neparno perastih sa šiljatim vrhovima. Cvetovi su beli, zvezdoliki, sakupljeni u grozdaste cvasti, intenzivno mirišu i beru se od maja. Sadrže glikozide, kumarin, esencijalna ulja, flavonoide, saponine...

Koristi se:
* deluje umirujuće
* snižava povišene nivoe holesterola i triglicerida
* kao prirodni antibiotik
* protiv stresa i teskobe

Sa 2,5 dl vode koja samo što nije počela da vri prelijte 1 do 2 kašičice osušenih cvetova jasmina, poklopite, sačekajte 2 do 3 minuta i procedite.

Napomena: ovaj čaj blagotvorno deluje u slučaju napetosti, osećaja teskobe, razdraženosti nervnog sistema, stresa... S obzirom na to da sadrži kofein ne bi trebalo da se pije pre spavanja.

Drača (Paliurus spina-christi)

Biljka obično raste sa ostalim grmljem i stvara guste šikare. Ima jak i razvijen koren, grane su sjajne, sivosmeđe do tamnosmeđe i prekrivene su čvrstim i oštrim trnjem. Listovi su jajoliki, kožasti, sjajnozeleni, blago nazubljenih ivica. Cvetovi su sitni, zvezdasti, žuti ili zelenkastožuti i razvijaju se u pazusima listova od maja do kraja leta. Plodovi su okrugle koštunice sa krilcem i lekoviti su.

Koristi se:
* kao antiseptik
* da pospeši izbacivanje viška vode
* za piće i ispiranje

U hladnu vodu stavite kašičicu do dve zdrobljenih plodova, zagrevajte, kad provri sklonite sa ringle, poklopite, sačekajte 10 do 15 minuta. Posle toga procedite i pijte šoljicu do dve tokom dana pre obroka ili koristite za grgljanje i ispiranje u slučaju upale grla, ždrela i desni, kao i rana koje sporo zarastaju.

Crni dud (Morus nigra)

Drvo koje izraste i do 20 metara sa jakom i razvijenom krošnjom. Listovi su jajasti, na vrhu zašiljeni, nazubljenih ivica i na naličju dlakavi. Plod je dudinja, tamnoljubičasta ili crna sa mnogo semenki, ali ukusna i sočna. Sadrži limunsku i jabučnu kiselinu, karotin, vitamine C i B2, tanin...

Koristi se:

* kao antiseptik
* protiv retke stolice
* da snizi povišenu temperaturu

Sirup gasi upalu

Kilogram zrelih plodova pomešajte sa 2 kašike jabukovog sirćeta i pola litra vode, prekrijte gazom i ostavite po strani 24 sata. Posle toga promešajte, procedite, sipajte kilogram šećera i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete gustinu sirupa, ali obavezno sklanjajte penu. Koristite razređeno sa vodom u slučaju proliva, povišene temperature, upala grla, usne duplje, krajnika...

Za dijabetičare

Litrom vrele vode prelijte 50 g osušenih listova, poklopite, ostavite preko noći, ujutro promešajte, procedite i pijte u slučaju šećerne bolesti.

Crkvina (Parietaria officinalis)

Ova biljka je dobila naziv jer, osim u vlažnim šumama, uspeva i u ogradama crkava, a reč je o malom grmu koji se prepoznaje po duguljastim i sjajnim listovima. Cvetići se protežu duž stabljike i cvetaju od maja do septembra kada se biljka i koristi kao lek. Sadrži gorke materije, sluz...

Koristi se:
* kao diuretik
* smiruje infekcija mokraćnih kanala
* protiv peska i kamena u žuči i bubrezima

Tinktura sa stolisnikom

U manju flašu sipajte 25 listova crkvine i 10 g stolisnika, nalijte 2 dcl domaće rakije i stavite na tamno mesto. Posle 7 do 10 dana procedite, sipajte u manju flašu i po kašičicu pijte u čaju ili vodi.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slačica - melem za jetru, pluća, zglobove

Od nje su i stari Rimljani pravili senf, koji daje ukus i ima antibakterijsku moć

VfYa1Y6.jpg


MNOGA jela bi imala potpuno drugačiji ukus da im se ne dodaje senf. Ovaj, mnogima omiljeni začin, pravi se od slačice, biljke u narodu poznate kao gorčica i gorušica, senf, mustarda, ardalj, ognjica... U prirodi postoji crna (Brassica nigra) i bela slačica (Sinapis alba), sa karakterističnim svojstvima.

Bela slačica, poreklom iz Indije, gaji se radi semena iz kog se ekstrahuje ulje slično suncokretovom. Od njega se prave preparati protiv zatvora, dok se seme koristi za senf, koji su prvi počeli da prave stari Rimljani, po recepturi iz prvog veka nove ere. Za senf su znali i stari Grci, a prvi zapis o njemu datira od pre 5.000 godina. Senf i neprerađeno seme slačice imaju lekovita svojstva za dijabetes, nesanicu, reumatizam, jetru, dušnik.

Seme je u mahunama, bere se u jesen, dobro se osuši i čuva u zatvorenim limenkama. Slačica je medonosna biljka, a žute cvetiće pčele obožavaju. Sadrži veliku koncentraciju lipida, ugljenih hidrata i proteina. Od minerala najviše ima fosfora, kalijuma i kalcijuma, a od vitamina najviše vitamina A, tiamina, riboflavina i niacina. Dobar su izvor i omega 3 masnih kiselina, kao i glikozid sinalbina, sastojka koji daje osećaj vreline u ustima.

Crna slačica je takođe prepoznatljiva po sitnim žutim cvetovima, koji se javljaju od maja do avgusta. Na plantažama se gaji kao industrijska i lekovita biljka, a divlja i poludivlja raste gotovo svuda na planeti. Žanje se u leto, dok je stabljika zelena, a seme tamno. I to noću dok je rosa, da seme ne bi otpalo. Ostavlja se u snopićima, 10 do 15 dana se suši, a zatim se mlati kao pasulj. Seme se suši na tavanu kao žito, uz često prevrtanje da se ne bi upalilo.

Seme slačice je bez mirisa, ali kada se žvaće u početku ima uljast, gorkast i kiseo ukus, koji potom prelazi u ljutu aromu i peče. Brašno dobijeno mlevenjem, pokvašeno u vodi, takođe ima ljut miris koji izaziva suze. Iz semena se izdvaja veoma efikasno etarsko ulje, sa kojim treba pažljivo rukovati. U suprotnom, može da izazove teška trovanja. Dobija se destilacijom iz semena, prethodno samlevenog, ceđenog pod pritiskom i oslobođenog masnog ulja. Nalik je bistroj tečnosti, žućkaste boje, ljutog i prodornog mirisa. Izaziva suzenje, iritira sluzokožu, dok na koži mogu da se jave plikovi, pa čak i rane. Drži se u apotekama pod ključem i izdaje samo na recept. U farmaceutskoj industriji služi za spravljanje brojnih lekova, koji mogu da se upotrebe samo po preporuci lekara. Aktivni sastojak ulja slačice alilizo- tiocijanid, ima mali molekul zbog čega brzo prodire u sve organe, a izlučuje se preko pluća i urina. Antibakterijska moć mu je izuzetno jaka, kao i senfa koji se preporučuje preventivno protiv bakterija.

U manjim količinama, crna slačica pospešuje izlučivanje sokova za varenje. Velike količine nisu preporučljive jer mogu da izazovu nadražaj i upalu želuca i creva, a kod žena i smetnje u vreme menstrualnog ciklusa, kao i upalu jajnika. Stoga se u narodnoj medicini preporučuju oblozi, jer su delotvorniji, pošto sastojci duboko prodiru kroz kožu, podstičući metabolizam i eliminišući bolove.

ŠPIRITUS I OBLOGE

OD gorčice se u apotekama spravlja i špiritus, a preporučuje se protiv reumatizma i sličnih tegoba. Brašno od slačice u narodnoj medicini preporučuje se za lečenje bronhitisa, lakšeg zapalenja pluća i plućne maramice. Lek se sprema u vidu obloga ili kupke. Obloga se pravi tako što se u litar mlake vode stave dve šake brašna slačice i sačeka da počne da se kroz paru oslobađa ljutina, koja štipa nos i oči. U tu smesu potopi se čaršav i isceđen obmota oko grudnog koša bolesnika, a preko njega se stavi suv flanelski čaršav. Oblog se drži tri do pet minuta, potom brzo skine, a koža opere mlakom vodom, da tragovi brašna ne bi izazvali opekotine.

Brašno može da se koristi i kao kupka, kada se u vodu za kupanje potopi platnena vrećica sa dve šake brašna. Pošto se oseti ljut miris, oboleli treba da legne u kadu najduže tri do pet minuta, a zatim odmah istušira i legne u krevet.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
LEKOVITA PRIRODA: Iva od antičkih vremena pomaže ljudima

Isceljuje i najteže bolesti, smanjuje stres, efikasna je kod gljivica, afti, bolesti želuca i creva, dijabetesa

fu0qp3.jpg


TRAVA iva (Teucrium montanum) u narodu poznata i kao dupčac ili gorsko smilje, koristila se za lečenje još u antičko doba. Među narodima Balkana vlada drevno mišljenje da podstiče mentalni i fizički oporavak posle duge bolesti, kao i oporavak nakon teške telesne ili duševne iscrpljenosti. "Trava iva od mrtva pravi živa", narodna je izreka, jer je po blagotvornim sastojcima zlata vredna.

Raste na krševitim mestima, brdima i planinama, a prepoznaje se po malim okruglim i poleglim busenovima. Stabljike su pretežno uzdignute i delimično drvenaste. Cvetići privlačne bledožućkaste boje se javljaju od juna do septembra. Kada se iva bere, trebalo bi makar trećinu cvetića ostaviti, jer pomažu da biljka lakše veže malu količinu zemlje na kamenjaru i spreči njeno spiranje u kišnom periodu. S obzirom na to da se lako čupa, nadzemni deo bi trebalo seći oštrim makazama i tako je sačuvati.

Zbog izuzetne vrednosti, pristalice narodne medicine insistiraju kod berača da je čuvaju i beru samo kao lek.

Trava iva je izuzetno gorkog i oporog ukusa, jer sadrži obilje gorkih materija. U većim količinama ima tanin, metanol, petrolejski eter, hloroform, etilni acetat. Zbog specifičnih sastojaka je i u zvaničnoj medicini preporučuju za jačanje imuniteta. Pokazala se i kao odličan lek protiv stresa, a gorke materije pomažu kod nadimanja i drugih bolesti želuca i creva. Delotvorna je i kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj od ive leči grčeve i čisti krv. Blagotvorno deluje kod svih vrsta groznica, ali i dijabetesa. Tinktura pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči, jer podstiče stvaranje i bolji protok žučne kiseline. Spremljena u vidu kupke, povoljno deluje na kožu, pogotovo ako su na njoj rane i druge vrste promena.

U vidu balzama ublažava reumatizam, a prah od osušene biljke se koristi za razne tegobe. Narodni lekari tvrde da deluje protiv bakterija, smanjuje upale, snažan je antioksidans, pomaže kod depresija, izbacuje višak tečnosti iz organizma i čisti organizam.

NARODNI RECEPTI

* Čaj - kašičicu ive prelijte sa 2 dl kipuće vode i poklopite. Posle 15 minuta, čaj procedite i pijte 1 do 2 puta dnevno pre jela, ali nezaslađen.

* Tinktura - u 1 dl alkohola potopite 20 g ive i ostavite da stoji u posudi dve nedelje. Sadržaj potom procedite i dobijenu tinkturu pijte 3 puta dnevno po 20 kapi.

JAČANjE IMUNITETA

* U litar crnog vina potopite 20 g ive i ostavite da stoji osam dana. Nakon toga pijte po jednu čašicu neproceđenog vina, 3 puta dnevno pre jela.

* Osušenu ivu sameljite u mlinu za kafu, a prah sipajte u čistu bočicu, u količini koja vam je potrebna. Dok traju zdravstvene tegobe, uzimajte 1 do 3 g pre jela. Ovaj prah snažno podiže imunitet.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Leči rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac… evo kako je pripremiti..

Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak ishrani trudnicama i ženama u postmenopauzi

1203e4.jpg


Celu biljku najlakše je ubrati tako da pod njen koren zavučete nož i izvučete biljku sa korenom jer su svi delovi ove samonikle biljke vrlo lekoviti.

Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuvana jaja i krompir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać i paradajz. Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak ishrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od šargarepe i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, regulišu metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mleko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki veruju da je „mleko“ maslačka toksično, to nije tačno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je lekovito.

Od cvetova ove biljke dobija se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vreme da zakoračite u prirodu i nabavite si maslačak.

Priprema:

Uberite oko 400 žutih cvetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške iseckana 4 limuna i 4 narandže. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procedite da ne ostanu mrvice i prebacite tečnost u lonac. Dodajte 2
kilograma šećera i, uz često mešanje, kuvajte otprilike sat i pol nakon što tečnost proključa. Trebalo bi dobiti gušći sirup.

Zatim smanjite vatru i dobijeni vrući sirup prelijte u tople tegle koje ste pre toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa … Uzimajte ga na kašičicu. Odličan je i za decu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Čaj od cvetova

Možete pripremiti i čaj. Uberite cvetove i osušite ih na vazduhu. Od osušenih cvetova napravite čaj i pijte ga uvek sveže pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti lekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom kašikom. Koristite drvenu ili plastičnu.

Koren maslačka leči rak

Da je ova biljka toliko lekovita, ne tako davno su otkrili i naučnici koji su izvestili da se korenom maslačka može izlečiti rak. Ako želimo čuvati koren maslačka, potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba pažljivo oguliti i iseći na jednake manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši na svežem vazduhu. Koren maslačka raširite na podlozi, na suvom i hladnom mestu sa dobrim protokom vazduha.

Koren će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u tegli na suvom i tamnom mestu.

Koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te podstiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tela. Ovaj koren koristi se i za lečenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni, edema i slično, leči artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac …

Koren maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, poput cista, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlekom.

Da bi se iskoristio puni potencijal korena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.

Recept za dekokciju je sledeći: pomešajte 30 grama suvog korena maslačka sa 60 grama svežeg te smesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodamo prstohvat soli. Pustite tečnost da provri, prekrijte posudu i lagano kuvajte 20 minuta. Nakon kuvanja, sadržaj procedite, te pijte po tri šoljice „čaja“ dnevno.

Čaj od korena maslačka:

Koren biljke osušite, zatim sitno isecite i sameljite. Sačuvajte prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne kašičice uz čašu vode.

(Web-tribune)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
HIPOKRAT: ‘Ova Božja biljka može da zameni sve lekove - KORISTITE JE!’

zova-2-BalkansPress.com_800.jpg


Jedna od najstarijih i najlekovitijih biljaka na Zemlji!

Zova, bazga, baza, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, bujad, aptika; neka su od narodnih imena biljke koja u proleće zabeli i snažno zamiriše kako bi nas pozvala na branje svojih lekovitih cvetova. Zova spada među najstarije i najlekovitije biljke sveta. Ona je hiljadama godina u službi čovečanstva, a Hipokrat ju je posebno cenio kada je za nju govorio da je upravo zova biljka koja može zameniti sve druge lekove na zemlji.

Zova je u našim krajevima dobro poznata i cenjena lekovita biljka koja se stolećima koristi u prirodnoj medicini. U poslednjih dvadeset godina naučna zajednica sprovodi istraživanja koja potvrđuju ta brojna lekovita svojstva.

Najviše istraživanja bavilo se uticajem zove na lečenje simptoma gripa, prehlade, kašlja i sličnih bolesti. Rezultati nekoliko studija upućuju da je ekstrakt zove uporediv s lekovima kao što je Tamiflu kod lečenja gripa. Lekovita zova pomaže u brzom oporavku, a bez loših nuspojava

Lekovita svojstva zove

Zovu povezujemo najviše s bolestima respiratornog sistema. Bronhitis, astma, kašalj, gušenje u grudima, početni stadijum upale pluća, upale i infekcije grla… samo su neke od bolesti i stanja kojima pomaže njena lekovitost. Koristi se kao biljni lek za podsticanje imunološkog sistema, a kao i većina bobičastih lekovitih biljaka, izvor je antioksidansa. Zova je blagi laksativ pa ju je preporučeno uzimati kod crevnih i probavnih poremećaja, a ugodna je ukusa, što posebno cene deca. Njena diuretička svojstva gode radu naših bubrega i urinarnog trakta.

Cvetovi zove su bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše ćelije od oštećenja, a zbog toga se zova koristi i u lečenju degenerativnih bolesti i kao i u prevenciji karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripa i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje. Korisna je kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja, a u proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv alergija. Zova sadrži i detoksikacijsko delovanje i pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezdi. Ova biljka može pomoći i kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje te leči vodenu bolest. Zova se koristi i u kremama protiv pega i mrlja na koži.

Ne moramo otići u daleku prošlost da bismo saznali kako su još naše bake zovom lečile grip, prehladu, virozu, groznicu, začepljenja sinusa…

Dobro su znale za njeno svojstvo izazivanja znojenja koje je izuzetno korisno jer pomaže uklanjanju toksina iz tela te se na taj način, biljnim moćima potpomognut, čovek lakše oporavlja i izbacuje iz sebe otrovne materije, a zbog čega se može potvrditi Hipokratovo mišljenje o ovoj biljci, jer zova obnavlja sve što dotakne.

(Family.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mirta zlata vredna

Simbol ljubavi i besmrtnosti sa Mediterana je sveta biljka mnogih naroda. Koristi se protiv upala, bolova, prehlada i infekcija disajnih puteva

11b2d7.jpg


Mirta (Myrtus communis) je simbol ljubavi i besmrtnosti, nezaobilazni deo flore mediteranskog područja. U južnu Evropu je doneta iz jugoistočne Azije zbog privlačnog izgleda i opojnog mirisa zimzelenog žbuna koji raste i do pet metara, ali i lekovitosti koju su dokazali još stari naroda. Opojni miris nalik pomorandži ispuštaju kožasti listovi, dok beli zvezdasti cvetovi ukrašavaju prirodu od aprila do kraja avgusta.

Plodovi su tamnoplave, jestive bobice veličine graška, delotvorne protiv lošeg daha, koje se koriste i kao začin. Sušene, mlevene bobice služe kao zamena za biber dok se cela zrna stavljaju u različite sosove. Beru se od novembra do kraja januara. Listovi daju poseban ukus jelima sa mesom, naročito jagnjetini i svinjetini.

Mirta se smatrala svetom biljkom koja je u grčkoj mitologiji pripadala Afroditi i Demetri, a u rimskoj Veneri. Koristili su je kao afrodizijak i sadili u vrtovima da obezbedi mir i ljubav među partnerima. Sitni beli cvetovi simbolizovali su čistoću i smirenost device Marije, a njihov slatkast miris njenu milost i ljubav. Jevreji je takođe smatraju jednom od četiri svete biljke, a kod pojedinih evropskih naroda cvet mirte se nosi na venčanjima.

Osim kao začin, koristi se i u proizvodnji pića, a zbog umirujućeg i dezinfekcionog delovanja upotrebljava se za proizvodnju eteričnog ulja i lekovitih preparata. Pored eteričnog ulja, mirta sadrži i smolu, gorke sastojke, limunsku i jabučnu kiselinu. Za lekovite potrebe sakupljaju se samo listovi ili zajedno listovi i cvetovi, od maja do kraja avgusta.

Čaj od listova sprečava nadimanje, podstiče izbacivanje sekreta iz bronhija i sinusa, pomaže u lečenju prehlada i infekcija disajnih puteva. Ulje greje i deluje protivupalno pa se koristi za ublažavanje bolova kod reumatizma i artritisa. Koristi se u kozmetici, kao i u proizvodnji parfema. Eterično ulje mirte razbuđuje, poboljšava koncentraciju, povećava hrabrost i samopouzdanje.

Ekstrakt biljke pomaže kod čira na želucu i problema sa varenjem, bolesti creva i bešike. Štiti sluzokožu usta i osetljive desni, a podstiče i rast kose.

LIKER DAJE SNAGU

Narodni lekari preporučuju liker od rakije i bobica mirte za poboljšanje opšteg zdravlja organizma. Ovaj napitak se pravi od 350 g bobica, 300 g šećera i litar domaće rakije. Sve sastojke pomešajte u staklenoj boci i ostavite da odstoji četiri do pet nedelja, uz povremeno mućkanje. Nakon toga sadržaj procedite i liker pijte ujutru po jednu čašicu na prazan stomak.

2706e6.jpg


MIRIS OPUŠTA I USPAVLjUJE

Pomalo gorak, pikantan ukus lišća mirte poboljšava aromu jestivog ulja, sirćeta ili rakije. Sveži pupoljci i cvetovi bez gorkih zelenih delova se dodaju salatama od povrća i voća.

Takođe, osušeni cvetovi i listovi dugo zadržavaju miris pa su pogodni za mirišljave vrećice koje se stavljaju u garderobere. Ukoliko ih stavite u jastuk, učiniće da se opustite i lakše utonete u san.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Svi Znamo Da Se Bokvica Stavlja Na Rane, Ali Da Li Znate Šta SVE Ova Biljka Liječi?

jivovlqk4c029703f2aa94f2.jpg


Postoje li biljke koje srećemo svaki dan – prolazimo li pokraj njih, a da pritom uopće nismo svjesni koliko su ljekovite i korisne?

Naravno da postoje, jedna od njih je i ženska bokvica. Više puta se desi da je vidimo pokraj puta, nekad je i zgazimo, ili uopće na nju ne obraćamo pažnju – potpuno je ignorišemo i negdje je u svojoj glavi pohranjujemo kao najobičniji korov i tako se prema njoj i ophodimo.

Vjerujte da je to potpuno pogrešno. Kada bi se samo neki od nas malo više angažovali, saznali bismo svi da su bokvica i med idealna kombinacija za želudac i snažan imunitet – što sve više potvrđuju i doktori zvanične medicine.
Ovim tekstom ćemo se potruditi da vas uvjerimo u potpuno drugu stranu priče, jer je bokvica kao lijek izuzetna, te da njeno vrijeme u fitoterapiji i prirodnoj medicini tek dolazi.

Ostanite sa nama da biste saznali kako se pravi sirup od bokvice, koji je fenomenalan borac protiv svih vrsta infekcija, naročito ukoliko se kombinuje sa medom.

Ljekovitost bokvice i sastav
Svaka domaćica zna da je salata neophodan dio svakog obroka, što zbog živih materija koje unosimo u organizam, zbog vitamina, dragocjenih minerala i svega toga što nam pomaže da budemo zdravi. E sad, ako nemate vremena da prošetate do vaše pijace, kako biste nabavili sezonsku zelenu salatu, svježu rukolu, kupus i slično, vi skoknite do vašeg dvorišta ili obližnje šume i naberite malo svježe bokvice. Ne samo što će to biti ukusna salata, već i izuzetno zdrava.

Iako će vam najvjerovatnije svojim izgledom djelovati kao obični štetni korov, u pitanju je veoma korisna biljka. U našoj narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za liječenje želuca. Takođe bokvicu su koristili spolja za oblaganje rana i čireva po koži, te za razne upale i otoke, dok se ljekovit čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma, rastvaranje sluzi, protiv čira na želucu, kao i kod upale bešike.

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da bokvica i med imaju snažno delovanje na krv i sistem krvotoka, te na bubrege i jetru. Upravo zbog ovih zdravstvenih prednosti se govori da vreme bokvice kao lijeka tek dolazi.

Da rezimiramo kod kojih se sve bolesti može upotrebiti bokvica kao lek:

  • kod hroničnog kašlja,
  • bronhijalne astme,
  • bronhitisa,
  • drugih plućnih oboljenja i komplikacija,
  • čira na želucu,
  • čira na dvanaestopalačnom crijevu,
  • hemoroida,
  • uboda insekata,
  • vaginalnih infekcija,
  • produžene menstruacije i krvarenja,
  • ekcema i dermatoza,
  • povreda i opekotinama,
  • bubuljica i akni na koži,
  • upale bešike i infekcije mokraćnih kanala.
Koliko vrsta ima ova biljka?
Postoje tri vrste ove biljke i sve su samonikle: ženska bokvica koja ima latinski naziv Plantago Major, poznata kao širokolista, muška(uskolista) – Plantago Lanceolat i srednja – Plantago media. Iako sva tri tipa imaju isti hemijski sastav, u narodu se dosad ponajviše upotrebljavala širokolista, jer ona predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda, kao i u popularnoj smesi koju čine bokvica i med.

Sve tri vrste biljke se koriste u našoj narodnoj medicini. List bokvice se može koristiti potpuno svjež kao obloga za saniranje rana nastalih od uboda insekata, samo ga malo zgnječite i prislonite na mesto uboda. Na isti način liječi opekotine i udarce.

U nekim delovima Balkana bokvica kao lijek se primjenjuje na slijedeći način: Stavite svjež list bokvice iznad upaljača, malo ga oprljite pa ga tek onda prislonite na mjesto uboda, opekotine ili rane. Ova biljka sadrži dragoceni alantoin – to je supstanca koja stimuliše rast ćelija, te su vjerovatno zbog toga bokvica i med toliko cjenjeni u narodnoj medicini. Samostalno se koristi za liječenje najrazličitijih kožnih oboljenja.

Zahvaljujući alantoinu, kao i drugim dragocenim supstancama, ženska bokvica kao lek se koristi i za obnavljanje unutrašnje sluzokože, pa se često od nje prave lijekovi protiv čira na dvanaestopalačnom crijevu i želucu, u te svrhe najbolje je da sakupite svježe listove ove biljke.

Ispitivanjem je utvrđeno da ona ima izuzetno dobra antibakterijska svojstva, tako da je ovo narodno-tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu. Svež sok (sirup) isceđen iz listova ove dragocene biljke koristi se veoma često za lečenje obolelog želuca i creva. Svakako najbolja kombinacija su bokvica i med u omjeru 1:2 u korist meda. Samo jedna supena kašika dnevno, može vas riješiti svih tegoba i muka..

Kako se koriste bokvica i med za želudac
Da biste dobili ovaj izuzetni prirodni lijek za želudac i crijeva, najprije svježu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode, kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće, jer ona obično raste na zapuštenim – prljavim mjestima.

Nakon pranja, trebate je sitno iseckati, samljeti (poslužiće i mašina za meso) ukoliko nemate blender. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promešajte i iscedite tečnost. Sirup od bokvice sa medom je posebno ljekovit i za tu namenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubjedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje. Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup..

Bokvica i med kao lijek se doziraju tri puta na dan i to po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog lijeka najbolje je da nabavite drvenu kašiku. Ovaj ljekoviti sok, najbolje da čuvajte u frižideru i nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

Također, ako se zajedno koriste bokvica i med za želudac najbolje efekte ćete postići sa medom koji je dobijen sa hladnom preradom. Tada će doći do još boljih rezultata, jer sam med koji je hladno prerađen ima izuzetno djelovanje na brojne bakterije u želucu i našim crijevima, sa bokvicom je još bolji tandem. Koristite ovaj narodni lijek samo nekoliko dana i odmah ćete osjetiti olakšanje.

Sok od bokvice sa medom, ako se dozira prema uputstvu imat će izvanredno djelovanje. On će na čudesan način da zacijeli i regeneriše sluznicu želuca i njega sve više prihvataju i ljekari zvanične medicine. Ako ovoj recepturi dodate i čaj napravljen od jednakih dijelova kantariona i slatkog korjena, liječenje će biti još uspešnije i brže.

Danas znamo da bokvica i med nisu jedino korisni kod organa za varenje, već i da postižu izvanredne rezultate kod bolesti respiratornih organa, za tu namjenu koristi se ljekoviti čaj.
Kako napraviti čaj od bokvice protiv kašlja

Od sušenih listova bokvice pravi se čaj, a od svježih se izvlači ekstrakt tj. sirup koji čisti disajne organe od nagomilane sluzi, smiruje nadražaj i pomaže nam da iskašljemo sadržaj koji se nalazi u našim bronhijama i plućima. Kombinacija ova dva lijeka je više nego dobra. Bokvica i med se takođe jako fino slažu u čaju.

Recept za čaj

Malu kašičicu do vrha punu osušenim listovima bokvice prelijte sa dva i po decilitra, tek provrele vode, poklopite i stavite na stranu neko vrijeme da odstoji. Dobro ga procijedite i pijte do 3 puta tokom dana. Ujutru će vam pomoći za bolje izbacivanje nagomilanog šlajma, te ga tada obavezno upotrijebite.

Također, biljka bokvica se posebno preporučuje ljudima koji pate od bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom i majčinom dušicom. Ove tri biljke zajedno čine jednu fantastičnu mješavinu za liječenje pomenute bolesti i ako imate takvih problema, obavezno je probajte.

Blagotvorni čaj od bokvice može biti odlična prva pomoć i kod uporne vaginalne infekcije. U tu svrhu prave se blage i tople obloge koje se koriste za spoljašnje i unutrašnje čišćenje i sapiranje.

Uzeti pola kafene kašičice osušene i sitno nasjeckane bokvice i preliti sa proključalom vodom (1 dl). Kada se malo prohladi natopiti tampon sa čajem i koristite za intimnu njegu.

Sirup od bokvice recept sa šećerom
Da bismo napravili lejkoviti sirup od bokvice koji pomaže za bolje iskašljavanje šlajma kod prehlade kao i kod bolesti kakve su bronhitis, katar pluća, astma trebaće nam nešto više strpljenja – ali ono se na kraju svakako isplati.

Za početak pronađite odgovarajuću teglu koja se dobro zatvara, te u nju redajte listove bokvice, na koje se dodaje red smeđeg šećera, pa opet bokvice i tako naizmjenično sve do vrha. Smjesa se dobro nabije, zatvori i drži na ujednačenoj temperaturi tri mjeseca, najbolje zakopana u zemlji. Nakon 90 dana iscedite dobijeni sirup od bokvice i pijte ga svakodnevno.

Bokvica u trudnoći da ili ne?

Iako se bokvica i med navode kao potpuno neškodljiva kombinacija, koju mogu koristiti djeca, starije osobe, dojilje i trudnice, za ovaj prirodni lijek ipak budite na oprezu i konzumirajte ga tek nakon konsultacija sa fitoterapeutom ili vašim ljekarom tj. nakon njihovog odobrenja.

Ako vam česte migrene i snažne glavobolje ne daju mira, iskoristite ljekoviti sirup od bokvice tako što ćete ga namočiti na gazu i prisloniti na glavu kao oblogu. Da se oslobodite brojnih zanoktica, zgnječite nekoliko listova od svježe ženske bokvice (širokoliste) i stavite ih na zagnojeni nokat. Već drugog dana možete proveriti rezultate, oni će vjerovali ili ne biti iznenađujuće dobri. Širokolista će upiti sav gnoj i saniraće upalu.

Nikako ne smijemo zaboraviti ni sjeme bokvice, za koje je ustanovljeno da sadrži puno ljekovite sluzi, te da je ono jedan izvanredan, neškodljiv i potpuno prirodan lijek za liječenje opstipacije odnosno zatvora. Ona povećava tj. voluminizira stolicu i na taj način joj olakšava prolaz kroz crijeva, što je veoma korisno za osobe koje pate od hemoroida. Uz ljekovito sjeme preporučuje se i kombinacija bokvica i med, koji će također doprinijeti boljem varenju.

Također, bokvica kao lijek se sve češće koristi za izradu melema protiv ekcema, kao i njen svjež ekstrakt koji je koristan za sve tipove problematične kože(akne, bubuljice i sl.). Kako njen list sadrži fitoncide – supstance koje pomažu stabilizaciji stanja na koži.

Priroda nam nudi izobilje zdravlja, dovoljno je samo osvrnuti se oko sebe – bokvica i med su izvanredna kombinacija!

(Pikanterije.com)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ljekovita svojstva bosiljka

dobrobiti-bosiljka228a34bd0123e66a.jpg


Jedna od najpopularnijih i najstarijih začinskih biljaka blago ljutkasta okusa u Africi i Aziji koristila se još prije 5000 godina, a Indijci je smatraju svetom biljkom.

Riječ je, naravno, o bosiljku.

Svoju današnju popularnost ponajviše može zahvaliti talijanskoj kuhinji, odnosno slavnom pestu, koji je omiljen diljem svijeta.

Postoji čak 35 vrsta bosiljka, među kojima je najpoznatiji obični bosiljak (lat. Ocimum basilicum), koji je kod nas jako udomaćen.

Najljekovitijim se smatra sveti bosiljak ili tulsi (lat. Ocimum sanctum), koji ima snažna protuupalna i antibakterijska svojstva.

On spada i među adaptogene biljke - pomaže tijelu da se obrani od bolesti te emocionalnog i fizičkog stresa.

Osim kao začin koji podiže okus svakog jela, bosiljak je pravi prirodni lijek za razne zdravstvene tegobe, poput prehlade i kašlja, nadutosti, infekcija, glavobolje, PMS-a i bubrežnih kamenaca.

Ljekovita svojstva bosiljka

Oduvijek se vjerovalo u čudesna, ljekovita svojstva bosiljka, a istraživanja to su i potvrdila.

Bosiljak sadrži eterična ulja bogata aktivnim tvarima, poput cinamata, citronelola, geraniola i eugenola, koji mu daje osebujan miris i okus.

Svoju ljekovitost bosiljak može zahvaliti upravo tim sastojcima.

Baš kao što eterična ulja štite samu biljku od štetnika i kukaca, tako djeluju i na naše zdravlje kada je konzumiramo, štiteći nas od patogenih bakterija i bolesti.

Bosiljak, među ostalim, obiluje vitaminom A, željezom i magnezijem, važnim nutrijentima i antioksidansima, koji potiču cirkulaciju, smanjuju oksidaciju kolesterola te sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala.

Također, ova biljka sadrži i antocijanine, koji štite organizam od reaktivnih oblika kisika - glavnih uzročnika pojave raka.

Istraživanja su pokazala da bosiljak uravnotežuje razine šećera u krvi, stoga je dobra pomoć i kod dijabetesa.

Naime, konzumacijom listova bosiljka usporava se otpuštanje šećera u krv te se smanjuje razina štetnih triglicerida.

Dobrobiti bosiljka:

  • ima snažno antioksidativno djelovanje
  • podiže imunitet i štiti od infekcija
  • usporava starenje
  • štiti od raka i tumora
  • smanjuje rizik od dijabetesa
  • poboljšava probavu
  • poboljšava zdravlje jetre
  • štiti zdravlje krvnih žila i srca
  • djeluje kao prirodni analgetik (smanjuje bolove)
  • ima učinak antipiretika (snižava temperaturu)
  • štiti od demencije i drugih moždanih oboljenja
9 načina primjene bosiljka

U ljekovite svrhe možete koristiti svježe ili sušeno lišće bosiljka, eterično ulje ili ekstrakt.

1. Kod probavnih tegoba i PMS-a

Bosiljak potiče probavu, stoga nije nikakvo čudo što ga Talijani dodaju u gotovo sva svoja jela.
Zahvaljujući bogatstvu željeza, ovaj začin pomaže i u ublažavanju neugodnih simptoma PMS-a.
Patite li od nadutosti, grčeva i drugih tegoba vezanih uz probavu ili menstruacijski ciklus, jednostavno u obroke (tjesteninu, salate…) što češće dodajte svježe listove bosiljka ili pijte čaj od bosiljka.

Primjena: pola žličice sušenog bosiljka prelijte šalicom vruće vode pa popijte čaj za umirenje trbuha, poboljšanje probave te kako biste ublažili osjećaj nadutosti.

2. Protiv glavobolje

Zahvaljujući učinku opuštanja mišića, bosiljak pomaže i kod glavobolje.
U tom slučaju, možete si skuhati čaj od svježeg bosiljka ili si od sušenog bosiljka pripremiti vodenu kupku za inhalaciju.
Volite li jači okus bosiljka, možete i žvakati listove bosiljka.

Primjena: zakuhajte 2 šalice vode u većem loncu pa dodajte 1 žlicu sušenog bosiljka. Pokrijte glavu ručnikom pa udišite paru 5-10 minuta, odnosno dok ne osjetite poboljšanje.

3. Kod prehlade i kašlja

Da bosiljak pomaže kod kašlja i prehlade, znaju i Amiši, koji su inače poznati po tome što koriste samo prirodne lijekove.
U slučaju kašlja oni žvaču listove svježeg bosiljka, a kod prehlade i grlobolje jednostavno si kuhaju čaj od sušenih listića ove biljke.
Brojni sirupi za kašalj sadrže upravo sastojke bosiljka jer oni pomažu izbacivanju viška sluzi iz pluća te ublažavaju kašalj.

Primjena: 5 zrna klinčića i 8 listova svježeg bosiljka prelijte šalicom vode, zakuhajte pa kuhajte 10-ak minuta. Zatim procijedite i popijte.

4. Kod problema s vidom

Budući da obiluje moćnim vitaminom A, bosiljak je odličan saveznik zdravlja vaših očiju.
Svježe izmiksani sok od bosiljka može vam pomoći u ublažavanju iritacija, nelagode i bolova u očima te kod noćnog sljepila jer su te zdravstvene tegobe uvelike povezane s manjkom vitamina A.

Primjena: 100 grama svježeg bosiljka na dan pokrit će vaše preporučene dnevne doze vitamina A koje su potrebne za dobar vid.

5. Kod uboda i ugriza

Boravite li često u vrtu i u prirodi, velika je vjerojatnost da će vas barem jednom bocnuti neki kukac. I tu pomaže bosiljak.
Svježi bosiljak sadrži kamfor, sastojak koji na koži stvara osjećaj svježine baš poput mentola i koji ublažava osjećaj nelagode i bola.

Primjena: Listovima bosiljka istrljajte mjesto uboda. Također, kako biste ublažili bol, žvačite listove svježeg bosiljka.

6. Kao pomoć kod infekcija

Ova začinska biljka pruža zaštitu od infekcija – istraživanja su pokazala da konzumacija bosiljka povećava proizvodnju antitijela, koja se bore protiv infekcija, za 20 posto.
Stručnjaci i znanstvenici sve više istražuju ulogu ulja bosiljka kao prirodnog antibiotika.
Čini se da eterično ulje može pomoći čak i kod infekcija bakterijama koje su otporne na antibiotike, poput Staphylococcusa, Enterococcusa i Pseudomonasa.

Primjena: Žvačite po dva-tri lista svježeg bosiljka dvaput dnevno.

7. Kao pomoć kod stresa, tjeskobe i nesanice

Bosiljak ublažava štetne učinke stresa, pridonosi relaksaciji i poboljšava san. Možete napraviti kupku s bosiljkom neposredno prije spavanja.
Pokazalo se da bosiljak pomaže i u ublažavanju tjeskobe i depresije. On, naime, potiče funkciju neurotransmitera koji reguliraju hormone zadužene za dobro raspoloženje.

Primjena: kadu napunite vrućom vodom pa dodajte 2 šalice jakog čaja od bosiljka. Opuštajte se u ovoj kupki prije spavanja.

8. Za bolju funkciju bubrega i kao pomoć kod kamenca

Istraživanja su pokazala da bosiljak, ako se redovito konzumira, može poboljšati funkcije bubrega.
Također, sok od bosiljka pomogao je i osobama koje pate od bubrežnih kamenaca da ih lakše izmokre i eliminiraju.

Primjena: kako biste potaknuli rad bubrega, svaki dan na prazan želudac sažvačite 5-6 listova bosiljka.

9. Za savršenu kožu

Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, bosiljak uvelike smanjuje štete nastalu djelovanjem slobodnih radikala.
Ova začinska biljka sadrži orientin i viceninar - moćne flavonoide koji jačaju imunosni sustav, štite vaše stanice i usporavaju starenje.
Eterična ulja u sastavu ove biljke djeluju tako da čiste kožu iznutra te uklanjaju nečistoće koje začepljuju pore, stoga je bosiljak odličan izbor za masnu kožu i kao pomoć kod akni.

Primjena: za vanjsku primjenu napravite pastu od svježih listova bosiljka, ulja sandala i ružine vodice. Nanesite na lice i ostavite da djeluje 20-ak minuta. Potom isperite hladnom vodom. Ova je pasta dobra pomoć protiv akni.

Mjere opreza
Iako se bosiljak općenito smatra sigurnim začinom, u nekim slučajevima ga ipak treba izbjegavati. Primjerice, trudnice ili žene koje uskoro planiraju zatrudnjeti ne bi trebale uzimati bosiljak jer ova biljka može djelovati protiv začeća.
Isto tako, eterično ulje bosiljka ili ekstrakt bosiljka ne bi trebale uzimati osobe koje piju lijekove za snižavanje kolesterola i za dijabetes zbog moguće interakcije.

(Alternativa za vas)
 
Natrag
Top