Boje u enterijeru

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Romantične boje u trendu

Romantične boje u trendu

Ako ste planirali da osvežite dom i unesete snagu proleća, dekorateri predlažu koralne i purpurne nijanse

1.jpg
Dekorateri predlažu koralne i purpurne nijanse

Ako ste planirali da osvežite dom i unesete snagu proleća, dekorateri predlažu koralne i purpurne nijanse. Boje koje asociraju na romantiku, odlično se uklapaju u moderan stambeni ambijent.

U zavisnosti od intenziteta mogu da se upotrebe kroz detalje ili naglase na većoj površini.

Vrlo atraktivno deluju na kuhinjskim elementima ili na kupatilskoj komodi, kao i na zidu spavaće sobe. Ipak, ovakva, prilično hrabra, rešenja, oduševiće posebno dame i oplemeniti ženski kutak.

Međutim, mogu da budu zanimljivo rešenje i u "muškom dekoru", ako se ograniče na detalje. Purpurna draperija ili mali koralni dekorativni jastuci na modernoj i udobnoj garnituri za sedenje, osvežiće muški kutak u kojem uglavnom dominiraju tamne nijanse i stroge linije.

2.jpg

Svetliji tonovi ove dve boje su praktičniji za kombinovanje od tamnijih, koji mogu da "zaguše" ambijent iako deluju elegantno u prostoru.

Stručnjaci za enterijer posebno upozoravaju na purpurno ljubičastu, jer u tamnoj varijanti može da uzrokuje pad raspoloženja i depresiju, što nikako nije u skladu sa prolećem i buđenjem emocija.

Svetli tonovi ružičaste deluju lepršavo u domu koji ima jako prirodno osvetljenje, ali ne bi trebalo preterivati sa njom ako ambijent oskudeva sunčevim zracima, jer neće doći do izražaja koralni prelivi.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kombinacija boja crne, bele i žute

Kombinacija boja crne, bele i žute

Uglavnom smo uvek u dilemi kada treba da izaberemo boju koja će krasiti naš enterijer. Tada većina posluša modne trendove, neki poslušaju prijatelje, a neki pak poslušaju sebe i izaberu ono što im se najviše dopada. Ako mislite da još uvek niste izabrali pravu boju, onda je kombinacija žute, bele i crne apsolutni pogodak.



Kada spomenemo kombinaciju boja, većina se oduševi, ali postoji i nekolicina onih koji pomisle kako tu nema ničeg lepog, kako je to previše. Ovim tekstom možemo čak i njih ubediti da je kombinacija boja veoma lepa i moderna i da prostoru daje bolji izgled. Kupatilo je najčešće zapostavljeno što se boja tiče, i ne obraćamo pažnju koja će boja dominirati u njemu. Ali uz kombinaciju ove tri boje, i vaše kupatilo može zablistati. Najbolja varijanta je da zidovi ili pločice budu u beloj boji, a detalji kombinacija žute i crne.



Detalji u kući su veoma bitni i svi uglavnom obožavamo da oni krase naše police, stočiće, ali treba obratiti više pažnje pri njihovom dekorisanju. Moraju se uklopiti i boje i oblici. Kombinacijom bele, žute i crne vaše police će bez greške biti dekorisane.



Baš zato što je bela najnežnija boja, crna najača, žuta u kombinaciji sa njima balansira i stvara ravnotežu među njima. Kada se radi o kombinaciji ove tri boje, ne mislim da u sobi svaki detalj bude drugačije boje, naprotiv, žutu možete koristita da izbalansirate kontrast bele i crne. Ponekad je samo jedan jastuk, prekrivač,ili neki drugi detalj žute boje, dovoljan da stvori savršen efekat.



Ako se odlučite za ovu kombinaciju boja, morate da vodite računa o sledećim stvarima, da ne biste narušili izgled enterijera. Prva stvar je da nikako ne preterujete u kombinaciji detalja različitih boja, tj. nemojte na police stavljati sve što je žute, bele i crne boje. pokušajte da napravite sklad među bojama, jedna boja treba da dominira, a druge da je upotpunjuju. Sledeća stvar je da u porostorijama koje imaju malo prirodne svetlosti, ne koristite crnu kao dominantnu boju, jer efekat neće biti dobar.Ukoliko poslušate naše savete, imaćete savršen dom, uređen sa puno ukusa.

Izvor: Enterijer.rs




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako da izaberete boju za kupatilo

Kako da izaberete boju za kupatilo

Izgled prostora i atmosferu u kupatlilu najlakše ćete promeniti bojom. Kada mislimo na boju u kupatilu, uglavnom se to odnosi na boju pločica i zidova.

Jedna od preporuka stručnjaka za odnos boja u kupatilu je sledeći: Najtamniji tonovi u donjoj zoni, srednje vrednosti u nivou očiju i najsvetlije boje, tj. najlakše iznad nas. Ali ne mora to da bude pravilo...



Pri izboru pločica videćete da dosta proizvođača upravo i nudi svoje proizvode po ovom principu. To možete videti u salonima na eksponatima ili u katalozima, svaka serija ima svoju kombinaciju, na vama je da odaberete. Ali pre nego što se odlučite predlažemo da jedan deo zida, ako postoji mogućnost, obojite u sličnim tonovima kao što bi bile pločice, kako bi ste stekli pravi utisak. Za to mogu poslužiti i sasvim male površine.



Način na koji boja reaguje u datom prostoru je svetlost. Svetlost može drastično da promeni boju, da joj da toplinu ili plavičasto hladan ton. Naravno da i druga boja u prostoru, ukoliko postoji, reflektuje se i može takođe promeniti osnovni ton.



Prilikom izbora boja za kupatilo, razmotrite sledeće:

  • Izbegavajte monotoniju
  • Poslušajte vaše oko i psihu
  • Vizuelni doživljaj je od velike koristi
Da biste kreirali dobar prostor, razmotrite sledeće opcije za površine u kupatilu tople i hladne boje, svetle i tamne boje, glatke površine i one sa teksturom.



Neka jedna boja bude dominantna, jedna manje, a treća neka se pojavi samo kao akcenat. Izbegavajte kontraste u kupatilu, bar kada su velike površine u pitanju. Možda će vam delovati u početku interesantno, ali već posle nekog vremena boleće bas oči... Boja se u ovakvim prostorima posebno, ponaša kao kameleon, menja se u zavisnosti od susednih boja, bela ili beš će najviše poprimiti nijanse susednih boja, a neka boja može postati još intenzivnija. Evo izaključka, hladne boje i nijanse će povećati prostor, tople će ga samanjiti i ućiniti udobnim, kontrasne će bukvalno zgrčiti prostor.



Osećaj za temperaturu se razlikuje u zavisnosti od boje.Topli zemljani tonovi podstiču i održavaju temperaturu tela. Hladne boje su pogodne za mentalne aktivnosti, tako da možda i nisu baš preporučljive za kupatilo...

Izvor: Enterijer.rs




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Izaberite pravu boju za svaku prostoriju

Izaberite pravu boju za svaku prostoriju

Iako ne postoje stroga pravila o tome u koju ćete boju da okrečite svaku prostoriju u stanu, jer je to pitanje ličnog afiniteta i ukusa, postoje neke smernice koje će vam pomoći da vaš dom učinite harmoničnom sredinom.

1.jpg

Trpezarija
Kada birate pravu bolju za vašu trpezariju postoji opšte pravilo da to budu zemljani tonovi koji ne samo što će ovoj prostoriji dati toplinu već vam je na raspolaganju i široka paleta boja sa kojima možete da stvorite pravi ambijent. Ukoliko se oslanjate na psihologiju i značenje svake boje, crvena i žuta su prave boje za vašu trpezariju, jer ovi tonovi pospešuju apetit kod ljudi, nasuprot plavoj koja pak smanjuje želju za hranom i ne preporučuje se za ovaj prostor namenjen porodičnim okupljanjima za stolom.

Kuhinja
Boju kuhinje birajte po kuhinjskim elementima, pošto je to najdominantniji i najskuplji nameštaj u njoj. Kao i kod trpezarije obratite pažnju na to da u kuhinji preovlađuju zemljane boje poput žute, braon i boje breskve, ali i jarko crvene koja takođe može izgledati veoma lepo.

Dnevna soba
Za odabir boje u dnevnoj sobi treba voditi računa o njenoj veličini , obliku i osvetljenju. U zavisnosti od ambijenta koji želite da stvorite u vašoj dnevnoj sobi, preporučuju se svetli tonovi koji će je uvećati, ali ako se odlučite za tamne tonove time ćete ovoj prostoriji dati osećaj ušuškanosti I topline. Ako želite da prividno uvećate vaš dnevni kutak onda koristire bež, svetlije tonove žute kako bi soba izgledala veće ali i intimnije, dok će svetlo siva i svetlo zelena doprineti njenom formalnijem izgledu. Ono što se nikako ne preporučuje su jarke boje koje mogu da vas zamore.

Kupatilo
Svetle boje poput svetlo plave i zelene su idealne za ovu prostoriju, jer stvataju opuštajući spa efekat. Pokušajte da izbegnete korišćenje tamnih boja u kupatilu ne samo zbog toga što ćete tako smanjiti ovaj inače mali prostor već se na tamnim podlogama sve fleke od vode i druge prljavštine mnogo više primećuju.

Spavaća soba
Idealne boje za ovu sobu u kojoj se opuštate i skupljate energiju za naredni dan trebalo bi da budu pastelne nijanse zelene i plave.
Nikako nije preporučljivo da sobu u kojoj spavate ofarbate u jarke bolje koje imaju stimulišuči efekat na čula, ali ako baš morate onda neka to budu samo neki manji delovi. Boje poput roze, bordo, boja korala i kajsija će doprineti da vaša spavaća soba izgleda romantičnije.

Izvor: B92/Superžena

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Novi trend u dekoru kuće - plava i pink kombinacija

Novi trend u dekoru kuće - plava i pink kombinacija

Varijanta ove dve boje u prostoru deluje osvežavajuće, veselo, toplo i dinamično. Vrlo uspešno mogu da se primene i u dnevnom boravku, trpezariji, spavaćoj ili radnoj sobi

1.jpg

Na prvi pogled, kombinacija plave i pink nijanse deluje egzotično, šik, romantično i mladalački. Na prvi poged, idealna je za prolećni i letnji ambijent, međutim, dekorateri su je ove jeseni najavili kao dobitan spoj koji ima zadatak da prodrma usnulu atmosferu tipičnu za hladan i mračan period godine.

Varijanta ove dve boje u prostoru deluje osvežavajuće, veselo, toplo i dinamično. Zanimljivo je da, iako su ovi tonovi do sada uglavnom dominirali u sobama za decu i mlade, iz primera na fotografijama jasno je da vrlo uspešno mogu da se primene i u dnevnom boravku, trpezariji, spavaćoj ili radnoj sobi, a da ipak zadrže notu ozbiljnosti.
Stručnjaci za enterijer preporučuju prvenstveno spoj tirkizno plave i pink, jer unose jaku dozu energije. Ipak, mnogima je ova kombinacija suviše snažna, čak agresivna, tako da mogu da se opredele za nežnije varijante poput svetlo plave i roze.

Atraktivno izgleda i tamnija nijansa plave kao što je raskošno kraljevska, koja je idealna za ambijent opremljen u nekom od klasičnih stilova i vrlo reprezentativno deluje u dnevnom boravku.

2.jpg

U svakom slučaju, spektar nijansi ove dve boje je vrlo širok tako da svako može da pronađe ono što mu odgovara ako želi da prati aktuelni trend u dekoru.
Osim na tkaninama, spoj plave i pink poželjan je i na nameštaju, a posebno je upečatljiv na detaljima poput ukrasnih jastučića, prekrivača, zavesa i tepiha.

3.jpg

I psiholozi su podržali ovu kombinaciju, jer hladne nijanse plave deluju opuštajuće na nervni sistem i preporučuju se protiv stresa, a pink je tu da atmosferu probudi iz učmalosti, unese veselu atmosferu i podigne energiju ukućana.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Harmonija boja i mirisa u vašem domu

Harmonija boja i mirisa u vašem domu

Poslužite se malim trikom i napravite idealan spoj boja i mirisa, koji će vašem telu i duhu pomoći da postigne prirodnu ravnotežu

1.jpg

Ukoliko želite da u svom domu stvorite harmoničnu atmosferu, poslužite se malim trikom i napravite idealan spoj boja i mirisa, odnosno hromoterapije i aromaterapije, koji će vašem telu i duhu pomoći da postigne prirodnu ravnotežu.

* Ukoliko u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena preovladava zelena boja, koja je prema hromoterapiji boja prirodne harmonije i simbolizuje svežinu, taj prostor osvežite aromatičnim uljem nane i ubrzo ćete osetito kako vašim telom struji nova energija, a um vam je bistriji.

* Osobe koje zidove u stanu imaju žutu boju, vedre su i spontane, tvrde stručnjaci za hromoterapiju. Sa tom bojom se, prema pobornicima aromaterapije najbolje slaže miris citrusnog voća.

2.jpg

* Narandžasta nijansa budi optimizam i pozitivne misli. Zato ovom prostoru najviše odgovara miris cimeta, ističu stručnjaci za aromaterapiju. Tokom tmurnih i hladnih zimskih dana, narandžasta će vas „ugrejati“, a miris cimeta doprineće domaćoj atmosferi.

3.jpg

* Crvenu boju vole strastvene osobe, tvrde stručnjaci za hromoterapiju, a oni koji se bave aromaterapijom ističu da se sa „bojom ljubavi i vitalnosti“ najbolje slaže snažan miris karanfilića, kojem se oduvek pripisuju afrodizijačka svojstva.

4.jpg

* Staložene i komunikativne osobe, rado se okružuju svetloplavom nijansom. Po aromaterapiji, takvim osobama najviše prija miris lavande koji umiruje i čitavom prostoru daje opuštenu atmosferu.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Elegantna teget

Dizajnerima enterijera teget je postala nova inspiracija, jer se lako uklapa u sve stilove uređenja doma, ali i uz sve boje, od žute i ljubičaste do pink i azurno plave

68683306748477510235.jpg


Prijatna za oči, uvek elegantna i atraktivna- teget je postala nova inspiracija dizajnera enterijera. Njena prednost je u tome što se lako uklapa u sve stilove uređenja doma, ali i uz sve boje, od žute i ljubičaste do pink i azurno plave.


Zidovi u ovoj boji su idealni ako vam je nameštaj u beloj, bež ili nekoj svetlijoj nijansi. Teget garniture su savršene za održavanje jer se manje prljaju, a lako se uklapaju u moderno nameštene stanove i rustično uređene dnevne sobe.


Detalji poput jastučića, vaza ili ramova za slike u kombinaciji sa crvenom i belom daće svakom prostoru dodatnu vedrinu. Pošto deluje umirujuće odlična je za spavaće sobe, a kuhinja će delovati "ušuškano" jer ona nije hladna bez obzira što vuče na crno. Hodnik u ovoj boji sa efektnim zlatnim ili pink detaljima svakom gostu će poželeti dobrodošlicu.


Ulazna vrata, čiviluk, ogledalo, ali i rukohvate stepeništa takođe možete prefarbati u ovu tamno plavu. U kupatilu je kombinujte sa belom keramikom i crvenim prostirkama kako bi dobilo mornarski šmek. Ne plašite se eksperimentisanja, igrajte se bojama, detaljima i dopustite ovoj nijansi da nađe put do vašeg doma.

79092220572454316191.jpg


(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Karamel i med opet u modi

Mala promena u nijansi drveta učinila je da trpezarijski nameštaj od "teškog" postane "lagan". Leženost u izgledu uneli su i detalji poput cvetne ili geometrijske rezbarije koje krase stolice, kao i obod stola

67417048920320479076.jpg


Tamni tonovi drveta poput mahagonija i trešnje više nisu glavne "zvezde" u uređenju enterijera. Nakon mnogo godina, opet je u modi nameštaj u mednim i karamel tonovima.

Mala promena u nijansi drveta učinila je da trpezarijski nameštaj od "teškog" postane "lagan". Leženost u izgledu uneli su i detalji poput cvetne ili geometrijske rezbarije koje krase stolice, kao i obod stola, bilo u rustičnom ili modernom stilu.

U novije vreme u dizajnu nameštaja preovladava minimalizam, stolice su bez obloženog naslona i jastuka za sedenje, a po želji, lako možete sašiti male jastučiće u modernim nijansama poput teget, mint ili pink, i time dodatno osvetliti prostor.

Nasloni u varijantama bele i bež su takođe dobar izbor, ali i oni sa etno motivima. Svetle nijanse drveta se odlično uklapaju sa kuhinjskim elementima jarkih boja.

12932430011069443725.jpg


(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
“FARBA BR.1” OVE GODINE: Hit boja neonski zelena

Poznata svetska kuća “Pantone” predlaže da u ovoj godini u vaš stan “uđe” jedna smela nijansa

34xgpyw.jpg


JEDNA od najpoznatijih svetskih firmi za boje “Pantone” objavila je da je u 2017. godini “farba br.1” neonska i jaka zelenkasta nijansa, koja balansira između zelene i žute.

Takozvana grineri nijansa izgleda odlično u prirodnim enterijerima i može da se uklopi u neočekivano koloritnim ambijentima, sa bojama kao što su svetlo roze, tamnoplavo, bordo, belo. Ova boja može da se koristi na zidovima, nameštaju, tkaninama, ali samo kao detalj.

Ukoliko se odlučite da neki od zidova okrečite u ovu prilično jaku boju, računajte da će svakako biti centar pažnje u vašem stanu. Akcentni zid može biti prekriven tapetama sa obrascima.

U slučaju da ne želite velike promene, možete da se odlučite da ovu hit boju koristite za posteljinu, zavese, jastuke, tepihe i tapacirung, što će učiniti vaš enterijer vrlo stilskim i smelim. Ova nijansa zaista privlači pažnju, što će vam sigurno potvrditi i svi vaši gosti.

2s1agxy.jpg


Nameštaj je još jedno rešenje ako hoćete da budete moderni i u stan unesete “boju godine”. Postoji mnogo stilova i komada nameštaja koje možete da “ozelenite” - stolice, sofe, ormari, otomani, fotelje, kredenci... Vodite računa da sa ovom jakom bojom ne preterate, koristite je samo ponegde i kombinujte sa nekim drugim, umirujućim tonovima.

2v1n41g.jpg


(Novosti)
 
Natrag
Top