KK Crvena Zvezda

Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
19-0: Zvezda slavila i u Republici Srpskoj
Crvena zvezda nastavila je seriju nepobedivosti u ABA ligi pošto je u meču 19. kola regionalnog takmičenja slavila u gostima protiv Igokee – 77:68 (39:38).


1005808930588390df488a5737960384_w640.JPG


Ekipa Dejana Radonjića nastavila je sa strahovitom formom, srpski i regionalni šampion zabeležio je i 19. trijumf u regionalnom takmičenju, dok je tim iz Laktaša pretrepo deseti poraz.

Domaćin se dobro držao u prvom poluvremenu, uspeo je predvođen Vukom Radivojevićem da odgovori na nalete gostiju iz Beograda, odnosno da na odmor ode sa samo poenom zaostatka.

Međutim, crveno-beli su samo za nijansu pojačali ritam u nastavku i serijom od 12:0 prelomili susret u svoju korist.

Najbolji kod gostiju bio je Marko Simonović sa 22 poena (6/7 za dva, 3/4 za tri) i pet skokova, Milko Bjelica dodao je 11, a Nejt Volters 10 poena. Marko Gudurić ubacio je sedam poena, dok je Stefan Jović imao osam asistencija.

Kod Igokee se najviše istakao, bivši kapiten Zvezde, Radivojević sa 18 poena, ali ga je ispratio samo Strahinja Mićović sa tri manje.

Tim sa Malog Kalemegdana, koji je u četvrtak slavio protiv Makabija u Tel Avivu, zabeleživši petu uzastopnu pobedu u Evroligi, već u utorak očekuje duel sa Baskonijom u Vitoriji, dok samo dva dana kasnije dočekuje Panatinaikos u Pioniru.

492344213588390df5bd23346404385_w640.JPG

ABA/Igokea/Nenad Vuruna


Početak meča u Republici Srpskoj doneo nam je nešto 'sporiju' igru na obe strane, sa nešto većim brojem grešaka, pa smo u uvodnih tri minuta košarke videli tek pet poena. Ipak, Zvezda je ubrzo preuzela kontrolu, Marko Simonović vezao je šest poena, a crveno-beli su stvorili prvu osetniju prednost (6:11).

Međutim, usledio je odgovor domaćina preko Strahinje Mićovića, koji serijom vraća svoj tim u egal. Zatim, Milko Bjelica zabeležio je svoju prvu trojku, potom je Stefan Jović ostavio loptu do Diona Tompsona, koji zakucava, a Zvezda odlazi na novih +5. Ali i ovoga puta je domaći sastav imao odgovor, pa je razlika posle deset minuta igre bila samo 'pola' koša – 15:16.

Za razliku od starta susreta, početak druge deonice bio je daleko efikasniji. Branko Lazić je upisao trojku, Bjelica i Simonović su nastavili tamo gde su stali u prvoj četvrtini, pa Igokei nije pomogla ni dobra rola Vuka Radivojevića. Trener domaćih reagovao je tajm-autom pošto je Zvezda za kratko vreme stvorila sedam poena viška (23:30).

I ovoga puta je Igokea imala odgovor, Radivojević je nastavio da igra sjajno protiv kluba čiji je nekada bio kapiten (14 poena), pogodio je novu trojku i dvojku, u međuvremenu je precizan bio i Mićović, pa je domaćin brzo 'istopio' zaostatak. Miroslav Pašalić primakao je svoj tim na samo poen zaostatka, da bi Čarls Dženkins promašio oba slobodna bacanja pred odlazak na odmor – 38:39.


Igokea je bolje otvorila drugo poluvreme, poenima Pašalića i Rikića stigla je do vođstva, prvog još od početka meča. Međutim, usledila je strahovita serija Zvezde, koja je samo malo pojačala ritam i ekspresno stigla do dvocifrene prednosti.

Ekipa Dejana Radonjića radila je isto ono što čini i u Evroligi, bila je agresivna pri prenosu lopte i kod prvog dodavanja protivnika, što joj je donelo, uz čak 12 ukradenih lopti, lagan ulazak u poslednjih deset minuta. U potpunosti se razigrao Jović, koji je posle ukradenih lopti i asistencija počeo da upisuje i poene. Nadovezali su se Kuzmić i Lazić, da bi posle trojki Dženkinsa i Simonovića, koji je ponovo napravio seriju od sedam poena (ukupno 14:2), za najveću prednost crveno-belih – 46:58.

Poslednja deonica nije nam donela gotovo nikakvo uzbuđenje, pošto je Zvezda bez ikakvih problema zadržavala svaki nalet Igokee, koja nije imala rešenja za Simonovića.

Sjajni šuter je do kraja susreta promašio samo po jedan šut za dva i tri poena, pa su crveno-beli potpuno zasluženo ostali neporaženi i poslednje 19. runde regionalnog takmičenja – 68:77.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda piše istoriju – bez poraza godinu dana!
Ekipa Crvene zvezda nastavlja da pomera granice kada je u pitanju domaća košarka, ekipa Dejana Radonjića ne zna za poraz u ABA ligi više od godinu dana.

3000166415883afb51cd88192295462_w640.jpg


Poslednji poraz u ABA ligi Zvezda je doživela 25. januara prošle godine, od večitog rivala Partizana, pa će do naredne runde 30. januara, kada u Pioniru bude gostovao Mornar, nepobedivost biti i duža od godinu dana.

Srpski i regionalni šampion slavio je u 19. kolu ABA lige protiv Igokee u Laktašima, zadržavši maksimalan učinak u tekućoj sezoni.

Crveno-beli su pri tom u seriji i od pet pobeda u Evroligi, gde su redom pobeđivali Real iz Madrida, prvaka Evrope CSKA, Žalgiris i Makabi iz Tel Aviva, pa su zadržali dobre šanse da se ponovo nađu među osam najboljih timova Starog Kontinenta.

Računajuću i finiš prethodne takmičarske godine, Crvena zvezda upisala je u Republici Srpskoj 29. trijumf u regionalnom takmičenju.

Tim sa Malog Kalemegdana već u utorak očekuje duel sa Baskonijom u Vitoriji, dok samo dva dana kasnije dočekuje Panatinaikos u Pioniru.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Ima li Radonjić stari lek za novu Baskoniju?

Glavna odlika Zvezdinih velikih pobeda ove sezone u Evroligi jeste timska igra. Ipak, postoji jedna ekipa koje je savladala crveno-bele isključivo zbog timskije igre (70:63). U pitanju je Baskonija.

Dejan-Radonjic


Činjenica je da je prvi duel ove sezone odigran još 4. novembra i da se mnogo toga promenilo od tada, ali timska odbrana koju su demonstrirali gosti iz Baskije u Kombank areni bila je impresivna. Mnogo preuzimanja i dobre komunikacije u defanzivi učinili su zvezdine igrače nemoćnim. Šutirali su svega 36 odsto za dva poena. Takođe, to je bila jedna od retkih utakmica u kojoj je spoljna linija protivnika baš naigrala protiv Zvezde.

Šejn Larkin i Rodrig Bobua postigli su po 16 poena. Larkin je imao i šest asistencija. Kod Zvezde su Gudurić (12) i Simonović (11) pokušali da urade nešto više, ali unutrašnje igre i poena iz reketa nije bilo, previše se šutiralo za tri poena i delovalo je da ni dve vezane utakmice ne bi bile dovoljne da crveno-beli bar jednom dođu do prednosti.

Nešto više od dva i po meseca kasnije Baskonija i Crvena zvezda će odigrati još jedan meč, u dvorani Fernando Buesa u Vitoriji. Biće to okršaj druge (Zvezda) i treće (Baskonija) najbolje odbrane u Evroligi. Na prvom mestu po defanzivnim brojkama je Olimpijakos, a onda redom idu Zvezda, Baskonija, Panatinaikos, CSKA, Fenerbahče...

Baskonija u poslednje vreme igra promenljivo. Kod kuće su krajem prošle i početkom ove godine ubacivali preko 100 poena u pobedama protiv Makabija i Uniksa, da bi zatim u poslednja dva meča primali preko 90 poena u gostima i rutinski gubili od Darušafake i posebno Olimpijakosa. U Pireju su praktično poraženi već negde u 13. minutu kad je razlika otišla na preko 20 poena. Dva teška poraza i loša igra u defanzivi svakako će uticati na borbenu gotovost ekipe za duel za Zvezdom.


aCRVENA_ZVEZDA_vs_BASKONIA_067.JPG

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Crvena Zvezda - Baskonia
Statistički gledano, najveća prednost Baskonije u odnosu na Zvezdu jeste skok. Baski su među tri najbolje, a Beograđani među tri najlošije skakačke ekipe u Evroligi. Međutim, kako sezona odmiče ekipa Dejana Radonjića sve više uspostavlja ravnotežu sa rivalima u tom segmentu, pre svega zahvaljujući činjenici da gotovo svi igrači idu na skok, uključujući i Dženkisa, Voltersa i Jovića. Baskonija ima izuzetne skakače na pozicijama tri i četiri, poput Hange, Badingera i Tilija.

Dobra vest za Beogrđane je što neće igrati Toko Šengelija, četvrti strelac ekipe, sa vrlo raznovrsnim napadačkim arsenalom na poziciji krilnog centra, koju je Zvezda nešto teže branila u svim ezonama Evrolige.


I crveno-beli će biti oslabljeni usled povrede Dangubića. Rotacija će biti malo izmenjena, malo više minuta mogao bi da dobije Gudurić. Dejan Radonjić izbegava da Simonovića često koristi na poziciji tri jer na taj način gubi prednost u brzini u napadu u odnosu na protivničke četvorke. Ipak, sad kad je tu i Dion Tompson kao opcija više pod košem, možda bi trebalo očekivati nekoliko minuta za Simonovića na niskom krilu.

Baskonija je bila jedna od prvih žrtava lavine Radonjićeve Zvezde. U pretprošloj i sezoni pre te, crveno-beli su ukupno četiri puta savladali ovu ekipu. I praktično sve pobede su bile rutinske. Sastavi su sada prilično izmenjeni, Blažič i Bjelica su zamenili i strane, ali Zvezdin trener je i dalje isti.

Za večerašnju utakmicu najbitnija je ravnoteža u skoku. Teško da Zvezda može više lopti da pokupi od Baskonije, ali potrebno je bar da bude blizu. Šejn Larkin jeste lider ovog tima, ali gubi skoro tri lopte po utakmici, a Baskonija ih ima 13,5 po meču. S obzirom da crveno-beli ukradu najviše lopti
po utakmici u Evroligi, jasno je da je to šansa da se stvori prednosti. Pritisak na Larkina i Bobuu će biti ključan i Dangubića će u tom kontekstu prilično nedostajati. Andrea Barnjani je ove sezone stigao kao najveće pojačanje za Baskoniju, ali je zbog povreda i bolesti propustio veliki broj
utakmica. Ipak, polako se vraća u pravu formu, a njegovi šutevi sa poludistance neugodni su za čuvanje za većinu odbrana.

Trener domaćina Sito Alonso rekao je da Crvena zvezda trenutno igra najbolju košarku u Evroligi. Pet vezanih pobeda to najbolje opisuju. Ipak, Baskonija je favorit pre svega zbog činjenice da ove sezone igra fantastično kod kuće. Imaju učinak 8-1, a u poslednje dve sezone 21-2. U tekućoj sezoni izgubili su samo od Olimpijakosa krajem oktobra. Tada za Baskoniju nije igrao Barnjani, Bobua se tek vratio posle povrede, a Badinger još nije ni došao u tim. Početkom januara su u dvorani Fernando Buesa ostavili Real Madrid na 62 postignuta poena. Slična stradanja imali su i Uniks i Darušafaka, koja je postigla svega 52 poena u Vitoriji i to zbog opuštanja domaćina na kraju. Na poluvremenu su bili na 19.

Ekipa koja ima pet pobeda zaredom u Evroligi svakako je prepuna samopouzdanja i nema potrebe da se plaši bilo čega, ali domaćinu je posle dva vezana poraza utakmica veoma važna. Biće potreban dobar pritisak na Larkina i Bobuu, kao i bar približna ravnoteža u skoku da bi crveno-beli
mogli da razmišljaju o pobedi. Doduše, i promenjiva forma Baskonije u poslednje vreme kao i dobra tradicija Dejana Radonjića sa ovim rivalom dodatno povećavaju šanse za trijumf.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
ZVEZDOMANIJA! Ovo više nije čudo, ovo je kaznena ekspedicija!

Crveno-beli preslišali Baskoniju u Fernando Buesa areni - 69:87


14852954004948.jpg

Ovo što Crvena zvezda radi u Evroligi više nije čudo, niti senzacija, ovo je postala više nego surova realnost za sve evropske velikane. Izabranici Dejana Radonjića zabeležili su i šesto uzastpono slavlje u elitnom takmičenju, ali ne samo to, večeras su u Fernando Buesa areni očitali pravu košarkašku lekciju prošlogodišnjem učesniku Fajnal fora - 69:87 (15:22, 12:25, 22;20, 20:17).

Na mestu gde je ove sezone slavio samo samo Olimpijakos, večeras je domaća Baskonija doživela potpuni debakl. Zvezdina totalna rapsodija trajala je od početka do kraja utakmice, a sve krenulo pravom košgeterskom kanonadom koju je predvodio fantastični revolveraš Mako Simonović. Takva igra, koju je pratila sada već konstantno odlična igra u odbrani, donela je crveno-belima plus od 23 poena razlike već na poluvremenu utakmice (27:50), što je predstavljalo dovoljan kapital za juriš ka 11. pobedi u ovoj sezoni.

Koliko je Zvezda bila raspoložena u prvih 20 minuta pokazauje i činjenica da se do tada već devet igrača gostujućeg tima upisalo u strelce. Čak i tada je bilo jasno da Zvezdina dominacija ne može u tolikoj meri da bude izražena i u nastavku meča, ali su na dodatni gas domaćina, gosti odgovorili još čvršćom odbranom i onemogućili sastav Sita Alonsada dođe do daha i vrati se u meč.

Crveno-beli su još jednom pokazali da su u stanju da veliku zalihu stave pod kontrolu, a u tome je najzaslužniji bio perfektni Stefan Jović, koji je prvu izgubljenu loptu zabeležio tek u 32. minutu utakmice. Fantastnični organizator Zvezdine igre pokazao je da je mozak ovog tima, u svakom trenutku je video svoje saigrače, ali i protivnički koš, prema kojem je znao ozbiljno da se stušti, ali i pogodi iz daljine.

Baskonija gotovo 34 minuta nije mogla ni da razmišlja o pobedi, ali je se onda serijom 9:0 vratila u meč i spustila prednost gostiju na gotovo dostižnu. Ipak, onda je usledilo novo buđenje gostujućeg tima i ulazak u mirnu završnicu zahvaljujući najboljim akterima večerašnje košarkaške predstave Marku Simonoviću i Stefanu Jovicu.

Njih dvojica su ujedno bili i najefikasniji akteri ove utakmice. Marko Simonović je ubacio 23 poena, a Jović 18, uz čak 12 asistencija i ozbiljan je kandidat za MVP titulu 19. kola Evrolige.

BASKONIJA - CRVENA ZVEZDA 69:87
/15:25, 12:25, 22:20, 20:17/

BASKONIJA: Larkin 16, Barnjani 2, Vojtman 5, Hanga 7, Sedkerskis 3, Bobua 9, Blažič 5, Diop 2, Tili 12, Laprovitola 6, Badindžer 2, Luz

CRVENA ZVEZDA: Volters 9, Tompson 4, Mitrović 4, Lazić 5, Dobrić, Simonović 23 (3/6 za tri), Rakićević, Dženkins 5, 4uk, Gudurić 2, Jović 18p, 12as, Kuzmić 11, Bjelica 6.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Zvezda - najmanje omiljen protivnik u Evroligi

U novoj Evroligi koja mašta da kad poraste postane kao NBA liga vrlo je teško biti konstantan. Real Madrid je jedina ekipa koja nije imala dva vezana poraza u takmičenju, a uz njih još samo Olimpijakos i Panatinaikos nisu imali duže serije od dva poraza.
branko-lazic-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague

Ipak, nijedan od tih timova nije imao seriju pobeda dužu od četiri. Samo su CSKA i Crvena zvezda uspeli da vežu šest pobeda zaredom. CSKA dva puta.

Crveno-beli su imali dve serije od tri vezana poraza. Prva je obuhvatala mečeve sa Panatinaikosom, Baskonijom i Uniksom, a druga je usledila ubrzo. Bolji su bili Anadolu Efes, Žalgiris i Fenerbahče. U ta tri neuspeha Zvezdini igrači su u proseku dozvoljavali rivalima 91,6 poena po utakmici. A onda je počelo. Od osam utakmica, Zvezda je dobila sedam. U Pireju ne bi dobili ni da se igralo mnogo duže od 40 minuta. Međutim, u tih sedam trijumfa Crvena zvezda je spustila protivnike na 66,4 poena po utakmici. Među rivalima bile su i ekipe sa najboljim statističkim ofanzivnim rejtinzima u Evroligi: CSKA (prvi), Real (drugi), Žalgiris (šesti), Fenerbahče (sedmi). Baskonija je 13, a Makabi 14.

Kad bi se u ovom trenutku napravila anketa među igračima u Evroligi, izvesno je da bi Zvezda bila najmanje omiljeni protivnik. Ko se bavio sportom, verovatno mu je poznato. Nije to samo pitanje pobede ili poraza. Jer, ako De Kolo ubaci 30 poena, Teodosić proturi loptu kroz noge, Ljulj ubaci
trojku sa devet metara preko ruke, Spanulis doda za Printezisa za pobedu u poslednjoj sekundi, to su stvari na koje su se rivali navikli i uveliko su priznate u svetu Evrolige. Čak je pomalo glamurozno izgubiti od Reala ili CSKA, jer to podrazumeva da ste napadački nadigrani od najvećih zvezda evropske košarke.

U porazu od crveno-belih toga nema, ali zato bole i ruke i noge od brojnih pokušaja da se prođe između blokova ili izgradi pozicija za šut. Zvezda je postala ubica džinova, što je na prvi pogled teško objašnjivo jer u svojim redovima nema igrača koji je nezaustavljiv u igri jedan na jedan. Ali je zato igra matematički precizna. Kad se u jednačinu ubace disciplina, želja, energija i poslušnost prema mozgu operacije Dejanu Radonjiću, onda nepoznatih više i nema. Ako pošteno odradiš sve što ti je rečeno, pobedićeš.

stefan-jovic-crvena-zvezda-mts-belgrade-eb16-7dsd93nnuuunf7q8.jpg

Izvor: Turkish Airlines EuroLeague



Ako Branko Lazić na 20 razlike za Zvezdu u Vitoriji ima želju za petoricu da dođe do ofanzivnog skoka, ako Stefan Jović, inače šesti asistent Evrolige, poput rukometnog golmana koji brani sedmerac preseca prve pasove i odšeta se do koša protivnika, ako Ognjen Kuzmić

promaši zakucavanje, ali nastavlja da unosi protivnike u koš i iznudi faul, ako Dion Tompson koji je u životu bio i NCAA šampion, a delio petorku i sa Stefom Karijem, 17 minuta gleda utakmicu a opet gori od želje da uđe i za dva i po minuta doprinese sa četiri poena, onda pričamo o ekipi koja nikad ne odstupa, a takav protivnik je najteži. Takav protivnik ne priznaje talenat kao osnovnu mernu jedinicu za pobedu.Morate da ponudite mnogo više.

Zvezdina prva četvrtina sigurno je tema u mnogim evroligaškim svlačionicama. Crveno-beli su napravili prosek od 4,6 izgubljenih lopti protivnika u prvim četvrtinama u sedam ostvarenih pobeda. Makabi ih je imao šest pa četiri, CSKA osam, Žalgiris sedam, Baskonija četiri. Najbolje su se pokazali Fenerbahče sa dve i Real sa jednom. Tokom ove serije crveno-beli su imali prosečnu koš-razliku plus šest u prvim četvrtinama. To je zaliha koju bi kasnije čuvali a neretko i uvećavali. U tih 10 minuta Zvezda lomi protivnika i uspostavlja sudijski kriterijum. Mnogim protivničkim trenerima Zvezdina upotreba defanzivne sile je prekomerna, ali zaista je teško poverovati da crveno-beli imaju kolektivnu zaštitu od Lamonike i družine. Naravno, najviše su se bunili Španci Pablo Laso i Sito Alonso. Bilo bi neobično da je drugačije.


Agresivna odbrana zarazna je poput virusa, pa onda uđe Volters sa klupe i otme loptu protivniku direktno iz ruke. Što kaže Marko Simonović: "Kad vidim Lazića da se baca na glavu, mene to dodatno motiviše". I kapiten Luka Mitrović traži svoju formu kroz odbranu. Protiv Baskonije je imao nekoliko odličnih defanzivnih rola.

Baskonija je sinoć pokušala da uzvrati ratničkim pristupom na početku treće četvrtine, ali je razlika samo otišla na minus 28. Prišli su na minus 12 tek onda kad je Zvezdinim igračima pala koncentracija pre svega u napadu, pošto su tri ili četiri minuta igrali tek da prođe vreme, bez pravih ambicija da napadnu koš. Ništa što Radonjić nije mogao da sanira jednim tajm autom.

Biće situacija kad su protivnici tako napadački inspirisani da nijedna od Zvezdinih metoda da se dođe do pobede neće funkcionisati. Biće rivala koji poseduju jednaku fizičku snagu za borbu prsa u prsa. Biće utakmica kad crveno-beli neće moći da računaju na šut za tri poena kao oružje za vađenje iz neprijatnih pozicija. Ali izgleda da neće biti situacija da neko više želi da dođe do lopte od Branka Lazića ili da se probije kroz protivnički blok od Čarlsa Dženkinsa. A to nije pitanje forme i zato je Zvezda uvek spremna da dočeka i najmanji pad protivnika. I zato je uz CSKA jedina vezala šest pobeda u ovako surovoj Evroligi. Zato je sigurno navukla i gnev velikana. Ali i poštovanje.
 
Učlanjen(a)
13.11.2016
Poruka
397
Crvena zvezda - jedini stanovnik sedmog neba u Evropi! I PAO je završio pod nogama Radonjićeve mašinerije

Crveno-beli srušilili Panatinaikos u fantastičnoj atmosferi dvorane Aleksandar Nikolić


14854601113818.jpg



Crvena zvezda nastavlja da ređa podvige u ovoj evroligaškoj sezoni. Srpski šampion je u dramatičnoj utakmici, sa mnogo tenzija i velikog naboja odneo još jednog evropskog šampiona i domogao se sedme uzastopne pobede u elitnom takmičenju - 72:66.

Paklenom odbranom na strašan napad, srcem na protivnički kvalitet. Tako je delovala žestoka bitka između beogradskih crveno-belih i atinskih zelenih, koja kao ni u prethodna dva okršaja u srpskoj prestonici nije mogla da se završi bez drame u posmlednjim sekundama.

Panatinaikos je tokom gotovo čitave utakmice šutem za tri poena do ludila dovodio crveno-bele, koji su utakmicu otvorili serijom ubitačnih kontranapada, ali su kasnije morali da izvuku poslednji atom snage kako bi nadigrali i nadmudrili sjajnog rivala.

Bilo je isuviše rano da bi nezapamćeno otvaranje utakmice i serija 16:0, za šest i po minuta utakmice, slomili otpor Panatinaikosa, pošto je šestostruki prvak Evrope odgovorio sa 14:2 i najavio da će bitka trajati daleko duže. Ono što je bilo nepovoljno po domaćina jeste činjenica da je tada proradio šut gostiju za tri poena, dok su crveno-beli meč započeli sa sedam promašaja van linije 6,75. Bjelica, Volters i Lazić su konačno prekinuli Zvezdin post, ali je Paskvalov tim do krana prvog poluvremena ostao u rezultatskom egalu.

Zvezdin veliki plus u ovoj utakmici bio je kapiten Luka Mitrović, koji je konačno uhvatio kontinuitet utakmica, pa je bljesnuo onda kada je to bilo najvažnije. Raznosio je protivničke krilne centre, a koliko je raspoložen pokazao je strašnim zakucavanjem na početku utakmice. Ipak, velike probleme izlascima spolja i šutevima za tri poena pravio mu je Keni Gabrijel, koji je pretio da postane noćna mora srpskog šampiona jer je do završnice treće četvrtine gađao 5/5 za tri, a na kraju meč okončao sa 23 postignuta poena.

Iako je Crvena zvezda pogodila samo četiri od 20 šutnutih trojki, a prva haubica Marko Simonović samo jednu od upućenih sedam, još jednom se pokazalo da je ovo tim koji ne zavisi samo od jednog oružja i segmenta igre. Primera radi, PAO je trojke šutirao 11/30, ali su ga crveno-beli razneli ispod koša. U šutu za dva poena, Zvezda je imala 58 odsto uspešnosti, a PAO 43 odsto. Uz premoć u skokovima (31:29), asistencijama (19:18). ukradenim loptama (6:4) i duplo manje izgubljenih lopti (7:14) jasno je koliko je Zvezda večeras nadigrala atinske Zelene.

Marko Simonović je sa 13 poena bio najefikasniji u pobedničkom timu, postizao je ključne poene od čega je trojka u finišu meča bila zlata vredna. Luka Mitrović je upisao 11 poena i odigrao meč sezone. Vraća se onaj stari kapiten... Opet je sjajan bio Ognjen Kuzmić koji je bivšem klubu pokazao šta su propustili sa 10 poena i čak 14 skokova. Jović je majstorski dirigovao i završio sa sedam poena i osam asistencija. Svih 10 igrača koje je koristio Radonjić su se upisali u listu strelaca što najbolje govori kakav je ovo TIM!

CRVENA ZVEZDA – PANATINAIKOS 72:66 (20:14, 19:19, 18:23, 15:10)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 7.000
Sudije: Pukl (Slovenija), Zamojski (Poljska), Silva (Portugal)

CRVENA ZVEZDA: Volters 5, Tompson 6, Lazić 5, Dobrić, Simonović 13, Rakićević, Dženkins 6, Gudurić 4, Jović 7 (8 asistencija), Kuzmić 10 (14 skokova), Bjelica 5.

PANATINAIKOS: Singlton 5, Nikols, Rivers 12, Džejms 19, Focis, Papas 2, Feldin, Haralampopulos, Gabrijel 23, Đentile, Burusis 3, Kalates 2.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Evroliga: Zvezda kao mladi Majk Tajson
Košarkaši Crvene zvezde ove sezone igraju fantastičnu košarku, a to nije prošlo nezapaženo ni ljudima u najjačem evropskom takmičenju.

Izvor: B92 četvrtak, 26.01.2017. | 14:21
5993741335889f849a90e8856782285_w640.jpg
Starsport

Kolumnista Evrolige napisao je na sajtu renomiranog takmičenja članak posvećen timu Dejana Radonjića.

Zvezda je do sada pobedila skoro sve najbolje timove Evrope i posle 19 utakmica ima sjajnih 11-8 na petom mestu na tabeli.

Od tima kome su svi predviđali svega nekoliko pobeda, Zvezda je postala strah i trepet u Evropi.

„Hajde da budemo jasni u jednoj stvari: To što je Crvena zvezda ostvarila u poslednjih mesec dana je više od najveće serije pobeda ekipe od povratka u Evroligu pre četiri godine. Počeli su sa 2-4 i svi su se pitali da li Zvezda može da se nosi sa ekipma u Evroligi, ali ono što je uradila u poslednjih mesec dana bez sumnje govori da je Zvezda jaka kao nikada ranije“, piše Frenk Lejvor i nastavlja:


„Ono što se dogodilo u Baskoniji u utorak je bilo van svih očekivanja. Zvezda je i pre nekoliko godina razbuila domaćina u Vitoriji, ali sada je bilo mnogo drugačije. Baskonija je sada tim u vrhu tabele, tim koji je igrao završni turnir prošle godine. Prethodne dve utakmice kod kuće dobila je postigavši više od 100 poena. Pored svega toga, Zvezda ih je razbila. Bilo je 50:27 na poluvremenu, zaboga! Taj meč je dokazao da je Zvezda jaka i to ne samo kod kuće, gde ima navijače koji su poznati da vrše neverovatan pritisak na sve protivnike do tačke da protivnički igrači ne mogu da komuniciraju, pa čak ni da razmišljaju. Protivnici u Beograd dolaze znajući da ne igraju pet na pet, već pet na hiljade. Ali i pored toga, protiv Zvezde bi ste mogli u ovom trenutku da igrate i u praznoj hali bilo gde i morate da budete spremni jer će Zvezda svakako biti. Jedna od najimpresivnijih stvari Zvezde je stav sa kojim izlazi na teren, kao kada je mladi Majk Tajson ulazio u bokserski ring i nije puštao protivnika iz ugla dok ga ne obori. Najveći deo tog stava je Zvezdina neverovatna odbrana koja uliva igračima poverenje čak i kada ne ide dobro u napadu. To je najmlađi tim u ligi, 24,3 godine i potrošnja energije očigledno nije problem. Oni vole da mentalno i fizički umore protivnika.“

Ipak, crveno-belima u četvrtak stiže tim koji može da se nosi sa njima.

„Panatinaikos je i te kako sposoban da zaustavi Zvezdu. U Panatinaikosu znaju kako sa bučnom publikom, ali takođe znaju i da čuvaju loptu jer imaju najmanje izgubljenih lopti tokom utakmica. U svakom slučaju, Zvezda je ciglu po ciglu izgradila karakter tokom poslednjih nekoliko godina na isti način na koji je to uradio Panatinaikos nekada. Nije daleko trenutak kada će Zvezda biti uz rame sa velikim imenima koje je pobedila ove sezone.“
 
Učlanjen(a)
01.12.2015
Poruka
254
Mornar nije dao predaha šampionu: Zvezda se ozbiljno preznojila, ali je izjednačila rekord ABA lige!

Crveno-beli se namučili sa Baranima, ali su na kraju postavili stvari na svoje mesto i došli do 20. slavlja u regionalnom takmičenju

14858016429987.jpg


Mnogi navijači Crvene zvezde smatrali su da će utakmica protiv Mornara iz Bara biti prilika da se pošteno odmore igrači koji su izneli najveći teret u dosadašnjem toku sezone, ali ni približno nije bilo tako. Izuzetno nadahnuti gosti imali su ozbiljnu prednost, koja je prilično dugo bila i dvocifrena, gotovo tri kompletne četvrtine, ali je na kraju ipak prevagnuo znatno veći kvalitet aktuelnog osvajača ABA lige. Crveno-beli su tako uspeli da izjenače sopstveni rekord regionalnog takmičenja od 20 startnih pobeda iz sezone 2014/2015, pa će već u nedelju (18.00) u večitom derbiju protiv Partizana imati priliku da postave novi, ali ih samo dva dana ranije očekuje utakmica sa Efesom u Evroligi - 82:71 (9:23, 27:20, 21:13, 25:15).

Upravo u večerašnjoj utakmici pokazalo se od kolike su važnosti Stefan Jović i OgnjenKuzmić za ekipu Dejana Radonjića u ovoj sezoni. Barani su njihov izostanak iskoristili da u potpunosti suze prostor u reketu i isprovociraju šut domaćina, koji nikako nije išao, dok su sa druge strane gosti euforično pogađali van linije 6,75, pa su tokom treće četvrtine u tri navrata imali maksimalnih 15 poena razlike.



Domaćin je odbranu na sebi prepoznatljivom nivou zaigrao u trećoj četvrtini, pa se serijom 10:0 od dvocifrenog minusa spustio na dostižnu razliku, a u poslednjim sekundima treće deonice i do potpunog preokreta, kada je bilo jasno u kom smeru odlazi utakmica.

Jovića su večeras na poziciji organizatora igre menjali Čarsl Dženkins i Nejt Volters, koji su uvodne probleme uspeli da prevaziđu u drugom poluvremenu, dok je startni centar bio Milko Bjelica, koji je minutažu delio sa Dionom Tompsonom.

Nedostajali su Jović i Kuzmić, ali je još jednom bio vidljiv i izostanak Nemanje Dangubića, bez kojeg je Marko Simonović još jednom izneo veliki teret utakmice. Možda i najbolji igrač crveno-belih ove sezone još jednom je bio najefikasniji akter utakmice sa 15 postignutih poena, ali je čak 10 dao sa linije penala. Za tri poena je gađao 1/7, ali je sve to nadoknadio ogromnim požrtvovanjem. Dvocifreni su još biliDženkins i Lazić sa po 12 poena, kao i Dion Tompson sa 11.

Zvezdu nije išao šut, ali je zato dominantna bila u skokovima, kojih je sakupila čak 44, a najviše Luka Mitrović (13), naspram 29 gostujućeg tima. Kod Mornara je više od ostalih pružio Antabija Voler, koji je ubacio 15 poena u koš domaćina, od čega tri puta van linije 6,75.

CRVENA ZVEZDA - MORNAR 82:71
/9:23, 27:20, 21:13, 25:15/

ZVEZDA: Volters 8, Tompson 11, Mitrović 4p, 13sk, Lazić 12, Simanić, Dobrić 3, Simonović 15, Rakićević, Dženkins 12, Gudurić 8, Kuzmić, Bjelica 9.

MORNAR: Anderson 4, Vitkovac 8, Radunović, Vujošević 5, Čalić 3, Mijović, Tatum 10, Elis 6, Pavić 10, Mugoša 3, Voler 15, Bakić 7.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Radonjić: Nije presudan meč, euforija nam ne smeta
Trener Crvene zvezde Dejan Radonjić smatra da duel protiv Anadolu Efesa nije presudan u borbi za plasman u četvrtfinale Evrolige

IZVOR: B92


Foto: StarSport



Crnogorski stručnjak je istakao da ga ne opterećuju pritisci i euforija van terena jer ekipa čvrsto stoji na zemlji posle sedam uzastopnih trijumfa u tom takmičenju.

"Već smo odigrali 20 velikih mečeva u Evroligi i svaki je bio težak. Sada nas očekuje novi protiv Efesa, kvalitetnog tima koji nas je nadigrao u Istanbulu i dao 100 poena. Mnogo puta smo igrali dobru odbranu, ali protiv njih moraćemo da budemo još bolji kako bismo došli do pobede", rekao je Radonjić.

Prema njegovim rečima, predstojeći meč protiv tima iz Istanbula ne razlikuje se od prethodnih, iako bi pobeda dovela crveno-bele na četiri više od konkurenta Efesa.

"Ulazimo u meč svesni svega, za mene je jako važan bio duel i protiv Darušafake. Bilo je tada "velikih optimista" da ćemo ostvariti najviše pet pobeda. Ako se spolja vrši pritisak posle naših rezultata, nema razloga da nas to opterećuje. Na kraju će se praviti analize i ne vidim zašto bi se podizala važnost ove utakmice", dodao je trener Zvezde.

Crnogorski trener izjavio je da se crveno-beli dobro nose sa pričama o velikim dometima ove sezone.

"Čvrsto smo na zemlji i to jasno pokazujemo svakog dana. Koliko je to teško? Treniramo svaki dan. Pobedu donosi jedno stanje, poraz drugo, ali godinama smo dokazali da možemo da se nosimo sa raznim pričama", odgovorio je Radonjić na pitanje kako gleda na priče o plasmanu na Fajnal-for.

Radonjić naglašava da ekipu remeti veliki broj problema sa povredama košarkaša.

"Više smo u procesu rehabilitacije, nego trenažnom. Dangubić od subote kreće da trči, Kuzmić je imao nezgodnu povredu, ali je juče trenirao, dok Jović nije još od utakmice protiv Panatinaikosa. Nisam prognozer i videćemo kakva će situacija sutra biti. Nismo u sjajnoj poziciji, ali izlazimo da damo sve od sebe. Za bilo kog evroligaša bi bilo previše, ali mi izdržavamo", zaključio je trener Zvezde.

Utakmica 21. kola Evrolige između Crvene zvezde i Anadolu Efesa igra se u petak od 20.45 u dvorani Aleksandar Nikolić (Pionir).
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
U kakvom sastavu Zvezda čeka Efes?
Košarkaši Crvene zvezde dočekuju od 20.45h turski Anadolu Efes u 21. kolu Evrolige.

Izvor: B92
25809939658945c8a8397d152523359_w640.JPG

Starsport



Tabela:

1. Real Madrid 20 15 5 1738:1601
2. CSKA 21 15 6 1822:1667
3. Olimpijakos 21 15 6 1673:1562
4. Fenerbahče 21 14 7 1621:1593
5. Crvena zvezda 20 12 8 1497:1453
6. Baskonija 20 12 8 1619:1583
7. Panathinaikos 20 11 9 1497:1473
8. Darušafaka 21 10 11 1666:1670
9. Anadolu Efes 20 9 11 1645:1657
10. Žalgiris 21 9 12 1653:1698
11. Bamberg 21 8 13 1668:1667
12. Barselona 21 8 13 1532:1603
13. Unics Kazan 21 7 14 1608:1699
14. Makabi Tel Aviv 21 7 14 1627:1731
15. Milano 21 7 14 1727:1843
16. Galatasaraj 20 6 14 1597:1690



Srpski šampion nalazi se u seriji od 13 pobeda u oba takmičenja, ali navijači sa zebnjom očekuju duel sa turskom ekipom, najviše zbog zdravstvenih problema igrača.

Ono što je sigurno je da Nemanja Dangubić neće igrati protiv Efesa. Dangubić se povredio u Tel Avivu na utakmici sa Makabijem i od tada ne igra, a tek u subotu bi trebalo da počne sa trčanjem (povreda stopala).

Na prethodnom meču ABA lige nije bilo ni najkorisnijeg igrača januara u Evroligi Ognjena Kuzmića, kao ni prvog plejmejkera ekipe Stefana Jovića.

Prema saznanjima B92, obojica bi trebalo da budu u timu, ali je pitanje koliki će doprinos moći da pruže. Kuzmić je tokom meča sa Panatinaikosom povredio šaku, a Jović ima problem sa leđima.

"Već smo odigrali 20 velikih mečeva u Evroligi i svaki je bio težak. Sada nas očekuje novi protiv Efesa, kvalitetnog tima koji nas je nadigrao u Istanbulu i dao 100 poena. Mnogo puta smo igrali dobru odbranu, ali protiv njih moraćemo da budemo još bolji kako bismo došli do pobede. "Više smo u procesu rehabilitacije, nego trenažnom. Dangubić od subote kreće da trči, Kuzmić je imao nezgodnu povredu, ali je juče trenirao, dok Jović nije još od utakmice protiv Panatinaikosa. Nisam prognozer i videćemo kakva će situacija sutra biti. Nismo u sjajnoj poziciji, ali izlazimo da damo sve od sebe. Za bilo kog evroligaša bi bilo previše, ali mi izdržavamo", rekao je Dejan Radonjić pred ovaj duel.

Na klupi Efesa je Velimir Perasović koji kaže da njegov tim nije favorit.

“Crveno-beli imaju fantastičnu sezonu. Čestitam Zvezdinom treneru. Zaista je uradio sjajan posao. Posebno dobro igraju u Beogradu, gde njihovi igrači prave sjajnu atmosferu i niko ne može tamo da ode i da kaže 'Mi smo danas favoriti“.

Zvezda u ovaj meč ulazi sa skorom 12-8, a turski tim ima tri pobede manje.
 
Natrag
Top