Australian Open 2017

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Vilander: Nisam iznenađen
Konsultant Eurosporta Mats Vilander, nije iznenađen eliminacijom Novaka Đokovića sa Australijan opena, iako je pre dva dana smatrao da je favorit.

Izvor: B92

Foto: Getty images
Đoković je bez titule u Melburnu ostao već u drugom kolu, senzacionalnim porazom od 117. igrača sveta Denisa Istomina u pet setova posle pet sati igre.

"Nisam iznenanđen eliminacijom Novaka, jer Istomin igra dobar tenis. Nisam mislio da ima oružje za najbolje na svetu, ali prvi set je trajao mnogo dugo i dosta je uticao. I teniseri su obična ljudska bića, imaju emocije... Ovakvi kiksevi su se dešavali i Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru. Ne mogu uvek da budu na visi zadatka", rekao je Vilander.

Đoković je prvi put od 2008. godine eliminisan već u drugoj rundi neko Grend slema.

"Novak još u Londonu na Završnom turniru prošle godine nije delovao ubedljivo. Istomin je, s druge strane, imao mnogo asova. Razlog zašto Uzbekistanac nije na boljoj poziciji jeste možda taj što nema dovoljno samopouzdanja u velikim mečevima", dodao je nekada prvi teniser sveta i sedmostruki GS šampion.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Novak: Kapa dole Istominu, nisam imao šansu
Novak Đoković smatra da je Denis Istomin zasluženo slavio u drugom kolu Australijan opena, istakavši da ni u jednom trenutku nije imao šansu da pobedi.

Izvor: B92

Foto: Getty images
Njega je posle petočasovnog maratona u pet setova savladao Uzbekistanac sa 7:6 (8), 5:7, 2:6, 7:6 (5), 6:4.

"Sve zasluge Denisu što je igrao sjajno. Bio je bolji u važnim trenucima i zaslužio je da pobedi. Nisam mnogo toga mogao, iako nisam zadovoljan svojom igrom. Ovo su oni dani kada vam ne ide najbolje, a protivnik igra sjajno, ali to je sport. U trećem setu sam se osećao komforno, dobro udarao i imao taj promašen forhend na brejk lopti. Ali nikada nisam imao čistu šansu. On je uvek izvlačio dobre servise kad je trebalo i mogu samo da kažem kapa dole", rekao je Đoković posle meča.

Đoković je prvi put od 2008. godine eliminisan u tako ranoj fazi nekog Grend slema, te prvi put u karijeri poražen od igrača van Top 100 sa ATP liste.

"Nisam navikao da gubim u drugim kolima na Australijan openu. Ovde sam mnogo pobeđivao, ovaj stadion je bio dobar prema i naravno da mi je teško. Sve se preokrenulo u prvim gemovima četvrtog seta", dodao je srpski teniser.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Mediji o Đokoviću: Britanci likuju, ostali iznenađeni
Poraz Novaka Đokovića na Australijan openu nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Izvor: B92

Foto: Getty images
Gotovo svi svetski mediji u izveštaju iz Melburna i eliminaciji branioca titule imaju reč "šokantno" ili "senzacija", i dok jedni sa žaljenjem konstatuju da je prekinuta jedna fantastična serija srpskog tenisera na Ozi openu, drugi naravno likuju.

U likovanju logično prednjače Britanci, jer njihov predstavnik Endi Mari ima otvoren put ka trofeju, ukoliko ga u tome ne zaustavi povreda zgloba.

"Mail online" likuje nad činjenicom da je Novaka eliminisao igrač sa vajld kartom, dok "San" u senzacionalnom porazu srpskog tenisera vidi šansu da se Mari domogne prvog grend slem trofeja u 2017. godini.

Španci su opet umereni po pitanju eliminacije, konstatovali su je na svojim stranama naslovima "Senzacija" (Marka) i "Bombastično" (AS), ali ne na udarnim mestima, već tek iz priča o Ronaldu, Realu, Zinedinu Zidanu. Uprkos činjenici da Rafael Nadal može da se domogne trofeja, Španci ne likuju nad porazom Novaka Đokovića.

Sa Švajcarcima je već druga priča. Tabloid "Blick" na sportskiom stranama ima udarnu vest o senzacionalnom porazu Novaka, sa slikom srpskog tenisera koji pognute glave napušta teren. Mediji u Australiji uglavnom prenose reči našeg tenisera "da je Istomin zaslužio pobedu", smirenim tonom i bez bombastičnih naslova.

Hrvati, tačnije "Jutarnji list" piše o "najvećoj senzaciji ikada", "Index.hr" vrdi da je u pitanju "najveće iznenađenje desetljeća", dok "Večernji list" samo konstatuje da je Novaka izbacio 117. igrač sveta.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Mekinro: Đokovićev poraz izneneđenje decenije
Bivši prvi reket sveta Džon Mekinro smatra da je poraz Novaka Đokovića od Denisa Istomina najveće iznenađenje u poslednjih deset godina.

Izvor: B92

Foto: Getty images
Đoković je izgubio od 117. tenisera sveta već u drugom kolu Australijan opena, turnira koji je osvajao šest puta.

"Neverovatan rezultat. Ovo je iznenađenje decenije. Istomin je jedva dobio meč prošle godine", rekao je Mekinro.

Iznenađen je i bivši Đokovićev trener Boris Beker, dok s druge strane nije i Mats Vilander. Đoković je rekao da je Istomin jednostavno bio bolji.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Đoković: Svi napreduju, šta ja tu mogu?
Novak Đoković istakao je posle rane eliminacije sa Australijan opena da ne njegovu motivaciju ne utiče prethodna sezona.

Izvor: B92

Foto: Getty images
Srpski teniser je prvi put od 2008. godine eliminisan već u drugoj rundi nekog Gren slema, od Uzbekistanca Denisa Istomina.

Đoković je savladao Istomina u svakom od prethodnih pet međusobnih duela, pre dve godine sa 3-0 upravo u Melburnu, ali je sada poklekao pred 117. igračem sveta.

"Nikad ne potcenjujem protivnika, nije bitan turnir ili runda. Uvek dajem sve od sebe, poštujem svakoga. On je igrao odlično, neverovatno. Bio je iznad svog nivoa. Dosta stvari mu se poklopilo danas. Zasluženo je pobedio", rekao je Đoković.

Đoković je jesenas ostao bez prve pozicije na ATP listi, ali je na startu 2017. osvojio turnir u Dohi pobedom nad brojem jedan Endijem Marijem.

"Dobro sam počeo sezonu, ali takav je tenis, uvek možeš da izgubiš. Ništa nije nemoguće. Tu je više od 100 igrača u glavnom žrebu. Kvalitet tenisa je svake godine je sve veći. Svi napreduju, bolji su na terenu. Šta je tu mogu? Trudim se do poslednjeg udarca, ali sada nije vredelo", dodao je Novak.

Đoković je dominirao svetskim tenisom do prošlog leta, a mnogi smatraju da je posle osvajanja Rolan Garosa ostao bez prave motivacije.

"Nije sada trenutak da dublje razmišljam o tome. To uopšte ne utiče na mene u ovom trenutku. Počeo sam novu sezonu, novu godinu, sve je novo. Zaboravio sam to. Sami donosite zaključke", nasmejao se Novak, "Ne mislim da je u pitanju fizička priprema. Obojica smo izgledali dobro. Posle četiri i po sata nisam osećam umor. Ali, mislim da to nije smetalo ni mom pritivniku. Bio je ovo običan teniski meč, jedan momak je pobedio drugog".

Đoković tokom mečeva često vrlo emotivno reaguje kada gubi, ali protiv Istomina je retko to pokazivao.

"Nije bilo pravog razloga što se nisam nervirao. Trudio sam se da budem u ritmu, koncentrisao se na poene. To je sve. Nisam očekivao, nije nešto što želip, moram izaći na kraj s tim. Lekcije se uče svakodnevno, ne samo kada se gubi. Spakovao sam stvari i idem kući", rekao je srpski teniser.

Serijom poraza od RG kao da je pokazao protivnicima da nije nepobediv.

"Pa ne bi igrali protiv mene ili bilo koga drugog da ne veruju da mogu da pobede. Izađu na teren i daju sve od sebe. Danas je Denis bio autsajder, ali nije pokazao nervozu. Dugo godina igra, nema možda mnogo velikih mečeva, ali je to sve slično. Bio je pravi trenutak za njega, pravi dan. Bio je bolji", zaključio je Đoković.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Đoković izgubio 1955 bodova: Šta posle Melburna?
Novak Đoković napravio je korak unazad u borbi za prvo mesto na ATP listi, eliminacijom u drugom kolu Australijan opena izgubio je 1955 bodova.

Izvor:B92
1501158539588087cd1217a969380082_640.jpg

Foto: Getty images
Ukoliko Endi Mari stigne do finala i odbrani bodove, Britanac će dodatno uvećati aktuelnu prednost koja trenutno iznosi skoro 2.000 bodova.

Đoković je pre početka sezone planirao samo četiri turnira u prva tri meseca 2017, odbranio je Dohu, a pred njim je sad pauza svedo 9. marta.



Đokovićev raspored posle AO:
9-19. mart BNP Paribas Open
ATP 1000 Indijan Vels, SAD; tvrda podloga, nagradni fond 6.993.450 $
Novak je na prošlogodišnjem BNP Paribas Openu u Indijan Velsu osvojio rekordnu petu titulu. U meču odluke bio je bolji od Miloša Raonića rezultatom 6:2, 6:0.

23. mart - 4. april Miami Open presented by Itaú
ATP 1000 Majami, SAD, tvrda podloga; 6.993.450 $
Novak je šest puta do sada osvajao Masters u Majamiju. U finalu 2016. godine je savladao Keija Nišikorija rezultatom 6:3, 6:3 i postao prvi teniser koji je četiri puta "vezao" titule u Indijan Velsu i Majamiju.




Krajem trećeg meseca godine na programu su Mastersi u Indijan Velsu i Majamiju, gde Đoković takođe brani titule. U nastavku sezone Novak na nove bodove može računati u Monte Karlu gde je prošle sezone eliminisan u drugom kolu, a nakon toga brani Madrid.

Prvu šansu da direktno oduzme bodove lideru na ATP Endiju Mariju imaće na Mastersu u Rimu, gde ga je prošle godine Britanac savladao u finalu. Posle Italije mora da odbrani Rolan Garos, gde se revanširao Britancu, a onda sledi napad na Vimbldon, gde takođe može da osvoji veći broj bodova zbo poraza od Sema Kvarija u trećem kolu prošle sezone.

U tom trenutku sezone se pre Melburna očekivao potencijalni povratak Đokovića na vrh, ali će sada za to morati da se poklopi nekoliko rezultata. Drugi deo sezone bi trebalo već da donese Srbinu laški put ka broju 1 jer brani samo titulu na Rodžers kupu, a u igri su US Open, Šangaj, Pariz i Završni turnir što se tiče takmičenja iz serije 1.000.

Za razliku od prethodnih godina najbolji srpski teniser neće nastupiti u Dubaiju koji je osvajao pet puta, a u rasporedu nema ni prvog kola DK protiv Rusije (3-5. februar).

S druge strane, Mari kako je već navedeno brani finale AO, nakon čega ima priliku da skuplja poene na Indijan Velsu i Majamiju gde je u 2016. gubio u trećem kolu, te u Monte Karlu gde brani polufinale.

Posle najavljenih izazova u Rimu i RG, Mari brani titule na dva turnira – Kvins i Vimbldon, gubi poena sa Olimpijskih igara, ali potom ima finale Sinsinatija i četvrtfinale US Opena. U samoj završnici ga očekuje pakao – titule Pekinga, Šangaja, Beča, Pariza i Završnog turnira.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Hrvatica izbacila Radvanjsku, Serena sigurna
Hrvatska teniserka Mirjana Lučić-Baroni priredila je jedno od najvećih iznenađenja četvrtog dana Australijan opena.

Izvor: B92

Foto: Getty images
Lučić-Baroni je eliminisala treću nositeklju Agnješku Radvanjsku u dva seta, sa 6:3, 6:2 za svega sat vremena igre.

Treće kolo u Melburnu rutinski je izborila druga teniserka sveta Serena Vilijams, koja je savladala Lusi Šafaržovu sa 6:3, 6:4.

Timea Bačinski je eliminisala Crnogorku Danku Kovinić sa 6:1, 7:6(5), dok je Barbora Stricova bila bolja od Nemice srpskog porekla Andree Petković sa 6:0, 7:5.

Jelena Vesnina je sa dva puta po 6:3 nadigrala Mendi Minelu iz Luksemburga, dok Karolina Voznijacki nije imala problema sa Donom Vekih iz Hrvatske, koju je dobila sa 6:1, 6:3.

Dalje su prošle još Darija Gavrilova, Nikol Gibs, Dženifer Brejdi, Dominika Cibulkova, Jelena Ostapenko, Džoana Konta, Karolina Pliškova, Jekaterina Makarova i Karolin Garsija.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
Endi o Novaku: Kako je neko mogao da pomisli…
Endi Mari iznenađen je porazom Novaka Đokovića na Australijan openu, ali kaže da nije realno očekivati da jedan čovek dominira tokom čitave karijere.

Izvor: B92

Photo by Scott Barbour/Getty Images
Đoković je završio učešće na prvom Grend slemu sezone već u drugoj rundi, porazom od Denisa Istomina u pet setova.

Novak je tako propustio priliku da po sedmi put podigne pehar namenjen pobedniku u Melburnu, omogućivši Mariju da bez najvećeg rivala igra na turniru koji nikad nije osvojio.

“Njegova forma u poslednjih šest meseci se može nazvati mučenjem samo za najviše standarde, ali ako ga uporedite sa mnogim igračima, onda nije tako loš. Rani porazi na Vimbldonu i Australijan openu su razočaravajući, želeo je da igra najbolje na tim Grend slemovima. Ipak, osvojio je Masters u Kanadi, igrao finale US opena, finale Završnog Mastersa gde je pobedio petoricu top10 igrača. Osvojio je turnir u Dohi prošle nedelje. Igrao je dobro u poslednjih šest-sedam meseci, samo nije bio konstantan kao pre tri godine. Ali kako je neko uopšte mogao da pomisli da će držati tako visok nivo tokom čitave karijere, ne postoji razlog da nešto tako očekujete”, rekao je Mari.

Najbolji igrač sveta istakao je da takav rezultat neće uticati na njegov nastup.

“Za mene ne menja ništa jer smo mogli da se sastanemo u finalu. Nismo mogli da igramo u trećoj ili četvrtoj rundi. Ne brinem oko toga previše, ali ako dođete do finala, onda bi bilo uticaja. Mnogo puta sam bio u finalima ovde, igrao protiv njega i neka su bila baš teška. Nije bilo u planu da igram danas sa Novakom, pa je moj zadatak bio da se fokusiram na Sema, uđem čistih misli i pokušam da odigram dobro. To sam i učinio”.

Iznenađenje je još veće kada se u obzir uzme činjenica da je Đoković šest puta trijumfovao na Australijan openu.

“Naravno da sam iznenađen, Novakov rekord ovde govori za sebe, imao je neverovatnih uspeha u Melburnu. Očigledno je da voli uslove ovde, ali je možda posle onako dugog prvog seta očekivao da Istominov nivo malo padne. Nisam gledao meč, video sam možda tri-četiri poena, ne znam šta se tačno dogodio”, dodao je Mari.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
Agasi: Novak je jedan od najvećih, vratiće se
Legenda tenisa Andre Agasi čvrsto veruje da Novak Đoković može da se vrati i zaigra ponovo svoj najbolji tenis.

Izvor: B92
1436622189588306c1ed584968409596_640.jpg
Getty images
Srpski teniser je posle osvojenog Rolan Garosa prošle godine u priličnom padu forme, što je definitivno potvrdio i poraz u 2. kolu Australijan opena.

Mnogi sumnjaju da Novak nema više motivaciju da se takmiči za najveće titule, ali Agasi, koji je igrao na vrhunskom nivou do 35. godine, veruje u srpskog tenisera.

"Slavio sam Novakova ostvarenja toliko da sam predvideo da će osvojiti sve. Iskreno, uvek je iznenađenje kada on izgubi. Ono o čemu mogu da govorim je Novakova igra i njegove mogućnosti i sa te strane ne postoji nijedan razlog na svetu zbog kojeg on ne bi mogao da preokrene situaciju", kaže osmostruki Gren slem šampion koji očekuje Novaka ubrzo na vrhu.

"Moje mišljenje je da je on jedan od najvećih svih vremena i zbog toga očekujem da se vrati brzo."
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.637
David srušio Golijata, prošao i Tim
David Gofan pobedio je Ivu Karlovića sa 6:3, 6:2, 6:4 i plasirao se u osminu finala Otvorenog prvenstva Australije u tenisu.

Izvor: B92
16693427385882d837d15b6601011899_640.jpg
Getty images
Belgijanac je odigrao fantastično i neočekivano lako i ubedljivo je savladao igrača sa verovatno najefikasnijim servisom na ATP turu.

Meč je praktično prelomljen u osmom gemu prvog seta kada je Gofan došao do prvog brejka na meču. U drugom setu je čak dva puta oduzeo servis visokom Hrvatu, a u trećem je prelomio brejkom u petom gemu.

Belgijanac će za četvrtfinale igrati sa Dominikom Timom koji je u veoma zanimljivom duelu pobedio Benou Pera sa 6:1, 4:6, 6:4, 6:4. Osim prvog seta duel su obeležili brojni brejkovi i preokreti, kao i potpuno različit pristup tenisu.

Francuz je poznat kao potpuno opušten igrač koji često bira nerezonska rešenja, dok je Tim disciplinovan i tempom lomi rivale. To je u finišu četvrtog seta uradio i Peru i prošao je dalje uprkos problemima sa desnim ramenom.
 
Natrag
Top