Novosti i događaji iz sveta muzike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Lajam Galager otvara „Egzit”

Pored pevača „Oejzis” na Petrovaradinskoj tvrđavi od 6. do 9. jula nastupiće Džejk Bag, Pol Kalkbrener, Robin Šulc, Hardvel

2ziq4y0.jpg


Lajam Galager, Džejk Bag, Hardvel, Pol Kalkbrener, Robin Šulc, Alan Voker, Djuk Dumont samo su neka od dvadesetak imena čije su nastupe organizatori „Egzita” najavili tokom susreta sa novinarima za predstojeći festival, koji će biti održan od 6. do 9. jula u Novom Sadu.

Osnivač i vođa jedne od najvoljenijih britanskih grupa „Oejzis”, Lajam Galager nastupiće na otvaranju „Egzita” na Petrovaradinskoj tvrđavi 6. jula. Galager, koji je sa svojim bratom Noelom bio udarna pesnica brit-popa, posle raspada grupe 2009. formirao je sastav „Bidi aj”, a prošle godine otisnuo se u solo vode, i narednih meseci objaviće album, koji će, pored poznatih hitova, i predstaviti na Glavnoj bini.

Galagera, koji je pre nekoliko godina u izboru magazina „Kju” proglašen za najboljeg frontmena svih vremena, rok kritičar Dragan Ambrozić nazvao je i izvrsnim autorom, o čemu svedoči i podatak da je svih osam albuma „Oejzisa” bilo na prvom mestu britanske liste, kao i 37 nagrada.

Iako je brit-pop, kako je podsetio, bio britanski odgovor na američki grandž, i iako su „Oejzis” često nazivali „zamenom” za „Bitlse”, Galager i danas ima šta da kaže, i jedna je od poslednjih zvezda rokenrola.

Upravo je sastav „Oejzis” utro put za autore kakav je Džejk Bag, koji će nastupiti 7. jula na Glavnoj bini. O talentu mladog engleskog kantautora i gitariste sa stavom, koji za sebe ima već tri albuma, svedoči i podatak da se sa samo 17 godina pojavio na čuvenom „Glastonberiju”.

Prve najavljene zvezde najvećeg plesnog podijuma u „Dens areni” jesu nemački tehno producent Pol Kalkbrener, koji je nedavno nastupio pred pola miliona ljudi ispred Brandenburške kapije, Djuk Dumont, Robin Šulc, Kungs, Džejmi Džons…

Svirke na „Eksploziv” bini za sada su potvrdili sastavi: „Destruction”, „Discharge”, „The Black Dahlia Murder”…

Glavna bina od ovog leta ima novi koncept, kako je pojasnio predstavnik „Egzita” Sagor Mešković jer će posle velikih koncerata ovu scenu preuzimati popularna imena elektronske muzike.

Tako će prvog dana „Egzita”, posle Galagera, publiku zabavljati Alan Voker, poznat po hitovima „Faded” ili „Alone”, koji imaju skoro dve milijarde pregleda na „Jutjubu”, a poslednje veče biće u znaku jednog od najpopularnijih di-džejeva današnjice Hardvela.

Holanđanin, poznat po nastupima na čuvenim festivalima, kakvi su „Ultra” ili „Tumoroulend”, dve godine zaredom proglašavan je za najboljeg di-džeja na svetu, a kuriozitet je da je bio najmlađi di-džej u istoriji (25 godina) ovenčan ovom „titulom”.

Iako je zvezda elektronske muzike već nastupao na „Egzitu”, ali na „Dens areni”, ovoga puta zatvoriće žurku na Glavnoj bini 9. jula.

(Politika)
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.685
Pevačica popularne pesme "Lambada" pronađena mrtva
Brazilska pevačica Loalva Braz Vijeira, u svetu poznata po hitu Lambada, pronađena je u četvrtak mrtva u svom automobilu u Sakveremi, saznaje se iz policijskih izvora.

Izvor: B92
166064785880f600a4c4a564700874_v4_big.jpg

Foto: Screenshot
Loalva Braz Vijeira preminula je u 64. godini života.

Prema pisanju brazilskog lista Globo, telo je izvučeno iz automobila u plamenu nedaleko od doma pevačice u Sakveremi.

Pesma Lambada bila je veliki svetski hit 1989. godine.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Hindi Zahra, marokanska zvezda, u Srbiji

Hindi Zahra, svetski poznata marokanska kantautorka, nastupiće u sklopu Musicology Barcaffe Sessions, 9. februara u Beogradu.

vpjlhg.jpg


Umetnica baršunastog vokala, dobitnica prestižnih nagrada "Constantin" i "Victoires de la Musique", rođena u Maroku, sa prebivalištem u Parizu, Hindi Zahra sebe opisuje kao uvek nemiran, slobodan duh. Ćerka vojnika i majke koja se bavila glumom i pevanjem, sestričina muzilara koji su stvorili marokansku psihodeličnu scenu, Hindi spaja sve ove uticaje u jedno skladno i jedinstveno muzičko iskustvo.

Zahra obožava da priča priče - ali samo o sopstvenom proživljenom iskustvu - i da ih pretoči u muziku. Upoređivali su je sa Bili Holidej, Dženis Džoplin i Pati Smit. Sa malo bluza, džeza i neobičnog marokanskog etna, Zahra je gotovo sama aranžirala i stvorila svoju muziku, kao samouki multiinstrumentalista.


Prvi kontigent karata za njen nastup u Bitefart kafeu je rasprodat, a cena je 2.200 dinara.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Nemanja Radulović i prijatelji na proslavi Kolarca

Nemanja Radulović nastupće na koncertu "Nemanja i prijatelji" 4. feburara u Kolarčevoj zadužbini, u okviru proslavljanja 85 godina Velike dvorane.

330tzq0.jpg


Proslavljeni violinista Nemanja Radulović (31) koji gradi izuzetno uspešnu međunarodnu karijeru, tradicionalno nastupa 4. februara na Dan Velike dvorane koja je svečano otvorena 1932.godine.

Nemanja će na ovom koncertu nastupiti zajedno sa svojim dugogodišnjim saradnicima i prijateljima sa kojima deli scenu- orkestrom Dabl Sens (Double Sens), violinistkinjom Tijanom Milošević (u Bahovom duplom koncertu), Majom Bogdanović na violončelu i pijanistkinjom Lor Favr Kan. Na programu su klavirska trija Rahmanjinova i Hajdna dok će u drugom delu koncerta biti izvedena odabrana dela J.S.Baha.

I ovaj i dodatni koncert 7.februara rasprodati su za jedno pre podne.

Da bi izašli u susret velikom broju zainteresovanih, u dogovoru sa izvođačima organizatori će postaviti i dodatna sedišta na pozornici.


Izuzetno popularan u našoj sredini, Nemanja uvek sa radošću prihvata poziv Kolarčeve zadužbine da nastupi u njihovoj organizaciji. Koncert koji su zajedno realizovali u Studenstkom parku 2015. godine proglašen je koncertom godine a tom spektaklu je prisustvovalo oko 5000 posetilaca.

Nemanja je rođen u Nišu, školovao se u Beogradu i Francuskoj. Svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima osvaja svet klasične muzike.

Ima ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Dojče gramofon, za koju je objavio tri kompakt diska. Poslednji, sa delima J.S. Baha niže uspehe jedan za drugim odličnim kritikama kao i prvim pozicijama na top listama najprodavanijih izdanja.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
"Stonsi" na leto na Bjelašnici?

Rok dinosaurusi sviraju po evropskim stadionima i planinama

6dddf61e521887d3a61f6.th.jpg


ROK dinosaurusi "Roling stonsi" trebalo bi ovog leta da krenu na evropsku turneju u okviru koje bi, mada još nema nikakve zvanične potvrde, mogli da održe koncert na Bjelašnici, pred sto hiljada ljudi!

Naime, na sajtu njihovog fan kluba Iorr.org, koji ima prilično pouzdane informacije, na evropskoj turneji 2017. za sada je upisano tek osam koncerata, svih osam pod oznakom "šuška se". To znači da koncert može da se desi, ali detalji još uvek nisu potvrđeni. Takođe, može da nikad ne bude održan. Jedino status "potvrđeno" znači da će Mik Džeger (73), Kit Ričards (73), Čarli Vots (75) i Roni Vud (69) zaista svirati u tom gradu.

Po sajtu "It's only rock'n'roll", prvi koncert "Kotrljajućeg kamenja" trebalo bi da bude 3. juna u austrijskom Špilbergu, na mestu održavanja trka Formule 1, gde se očekuje 110.000 ljudi. Slede Dablin (stadion Krok park), Pariz (stadion Stad de Frans), Oslo (stadion Voldsloka iderts park), Barselona (stadion Kamp Nou), Venecija (park San Đulijano), Najmegen (Gofert park) i jul/avgust 2017. Bjelašnica, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Želju da ugoste "Stonse" izrazili su i Beograd, Sofija i Ljubljana. Ali, pre toga potrebno je dobiti bankovnu garanciju koju traži menadžment grupe, a koja iznosi pet miliona evra. "Stonsi" koji zajedno imaju 290 godina, nakon prošlogodišnjeg istorijskog koncerta krajem jula na Kubi, objavili su 2. decembra album "Blue and lonesome" sa 12 bluz obrada hitova Haulin Vulfa, Litl Voltera, Medžik Sema, Vilija Diksona...

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Nik Kejv u Areni 28. oktobra

Kao što je "Blic" ranije najavio, Nik Kejv i "The Bad Seeds" nastupiće u beogradskoj Kombank areni 28. oktobra, potvrdili su danas organizatori.

10b4d5.th.jpg


Nik Kejv i "The Bad Seeds" održaće koncert u okviru svoje svetske turneje na kojoj predstavljuju album "Skeleton Tree" koji je "Guardian" opisao kao "remek-delo ljubavi i razaranja". Prodaja ulaznica za koncert počinje od petka 17. februara.

Prethodni nastup ovih muzičara u Areni proglašen je za najbolji koncert 2008. godine u Srbiji. Bio je to jedan od najdužih Kejvovih koncerata koji je trajao blizu 150 minuta.

"Prvi bis trajao je oko sat vremena. Svaka sledeća pesma podizala je raspaljenost atmosfere, a Kejv se još više opustio svojim 'rokerskim akrobacijama' za mikrofonom...", izveštavali su domaći mediji.

Nov album nastajao je u periodu kada je Kejv izgubio sina i objavljen je dan nakon premijere dokumentarca novozelandskog reditelja Endrua Dominika "One More Time With Feeling" koji svedoči o muzičarevoj patnji i traumi.

"Skeleton Tree" našao se na prvom mestu slušanosti u osam zemalja. Album je bendu doneo najviše pozicije ikada na britanskoj (UK: 2) i američkoj listi slušanosti (Billbord: 27). Nik Kejv & The Bad Seeds su nedavno nominovani za Brit nagradu (2017) u kategoriji Najbolja međunarodna grupa.


Bend je započeo aktuelnu turneju nastupima u Australiji i na Novom Zelandu a od jeseni se premešta u Evropu u okviru koje će posetiti i Beograd.

Kejv dolazi sa svojim dugogodišnjim saradnikom, tekstopiscem Vorenom Elisom kao i bendom koji čine Martin Kejsi, Tomas Vajdler, Džim Sklavunos, Konvej Sevidž, Džordž Vjestica i Leri Mulins.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Pijanista Ričard Klajderman 31. marta u Sava centru

Pijanista Ričard Klajderman održaće koncert 31. marta u Velikoj dvorani Sava centra uz pratnju osam gudača.

16acee.th.jpg


Svoju popularnost širom sveta Klajderman je stekao izvođenjem poznatih kompozicija i rok numera na klasičan način. U Ginisovu knjigu rekorda ušao je kao najuspešniji pijanista na svetu.

Ovaj Francuz rođen je kao Filip Pažes (Philippe Pagès). Počeo je da uči klavir sa šest godina, jer mu je otac bio učitelj klavira, a Pariski konzervatorijum upisuje sa navršenih 12 godina. Kasnije će se zainteresovati za savremenu muziku i pratiti francuske pevačke zvezde.


Kada je 1996. snimio kompoziciju „Balada za Adelinu“ francuskog muzičkog producenta Pola de Senvila, singl je prodat u 22 miliona kopija u 38 zemalja sveta. Život mu se radikalno promenio. Filip je promenio ime u Ričard Klajderman (Richard Clayderman, izvorno se izgovara Rišar Klederman) i postao međunarodna zvezda.

Od tada je snimio više od 1.300 kompozicija različitih žanrova i uspeo da stvori novi romantični stil izvodeći popularne kompozicije i rok numere na klasičan način, što je postalo njegov zaštitni znak.

Ulaznice za koncert prodaju se na blagajnama Sava centra i prodajnim mestima Eventim-a po ceni od 2300 do 5500 dinara.

(Blic Online)
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.685
Areta Frenklin ide u penziju
Jedna od najboljih pevačica u istoriji popularne muzike najavila svoje povlačenje sa scene do kraja godine

areta-frenklin.jpg



По „Ролингстоуну”, најбољи вокал свих времена: Арета Френклин (Фото Ројтерс)




Kada je čuveni muzički magazin „Rolingstoun” pre nekoliko godina pravio listu najboljih pevača svih vremena, novinari ovog časopisa postavili su pitanje: „Šta definiše moćno pevanje u eri popularne muzike?”

Odgovor je bio krajnje jednostavan – tenzija koja postoji u prostoru između pevača i pesme.

Međutim, taj „most” preko praznog prostora nije lako savladati, i mogu ga „preći” samo najbolji.

To je, po „Rolingstounu”, uspela Areta Frenklin. Upravo ova pevačica izabrana je za najbolji vokal svih vremena, i to ispred svojih slavnih kolega, kakvi su Rej Čarls, Sem Kuk ili Elvis Prisli.

Nije „Rolingstoun” jedini koji je Frenklinovu „dizao u nebesa”. Na silnim listama najboljih, ona je gotovo uvek tokom impresivne karijere bivala u vrhu, a njen uticaj ne samo na muziku, već prevashodno na generacije pevačica više je nego očigledan.

Možda je to najbolje formulisala još jedna sjajna pevačica, Meri Džej Blajdž rekavši jednom prilikom: „Areta je razlog što žene žele da pevaju.”

Međutim, karijeri Frenklinove, koja traje još od 1956. godine, izgleda da je došao kraj. Tako bar tvrdi dama, koju su odavno prozvali „kraljicom soula”.

Naime, Areta je ovih dana, u razgovoru za jednu TV stanicu u Detroitu, najavila svoje povlačenje sa scene. Ali, oproštaj od muzike proteći će u „velikom stilu”.

Jer, ova pevačica, ali i kantautorka objaviće u septembru novi album, koji će producirati njen slavni kolega Stivi Vonder.

Na ploči, kako je rekla, naći će se originalne kompozicije, a sve pesme snimljene su u njenom voljenom Detroitu:

„Idem u penziju, ali može da se desi da jednom u šest meseci uradim ponešto. Osećam veliko zadovoljstvo i ispunjenost kada se osvrnem na svoju karijeru”, izjavila je pevačica, dodavši da želi da provodi što više vremena sa svojim unucima.

Poslednjih godina Frenklinova je imala silne probleme sa zdravljem. Dama, koja će krajem narednog meseca napuniti 75. godina, još od 2010. godine slabo nastupa, a dešavalo se i da je otkazivala koncerte zbog zdravstvenih problema.

Pre nekoliko godina, mediji su spekulisali da ima rak pankreasa, što je ona demantovala, da bi tek kasnije potvrdila da je imala tumor i da je odstranjen, ne precizirajući ništa više…

Areta Frenklin počela je da peva još kao dete u crkvi, s obzirom na to da joj je otac bio sveštenik. Već sa 18 godina potpisala je diskografski ugovor sa „Kolumbija rekordsom”, ali uspehe je počela da niže tek kada je prešla u konkurentsku kuću – „Atlantik rekords”, snimivši i danas legendarne hitove, kakvi su „Respect” ili „Think”.

Tokom bogate karijere čak 21 pesma Arete Frenklin našla se na prvom mestu „Bilbordove” liste singlova, a njeni albumi prodati su u tiražu od 75 miliona primeraka. Ovenčana je sa 18 „Gremi” nagrada, uključujući i priznanje za životno delo Američke akademije za diskografsku umetnost.






(Izvor: Politika)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Ulaznice za koncert Nika Kejva u Beogradu od 2.990 dinara

Ulaznice za koncert Nika Kejva i "The Bad Seeds" koji je najavljen za 28. oktobar u Kombank Areni, u prodaji su od danas, petka, 17. februara.

1611b0.jpg


Ulaznice se mogu kupiti po cenama od 2.990 dinara (Parter stajanje), 3.990 (Tribina 1) i 3.590 (Tribina 2) na svim prodajnim mestima CS Eventima i na blagajnama: Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Ušće Šoping centra, Doma omladine i putem sajtova: Kombankarena.com i Eventim.rs.

Nik Kejv i "The Bad Seeds" novu turneju su započeli nastupima u Australiji i Novom Zelandu, a od jeseni stižu u Evropu kada će posetiti i Beograd.

(Blic Online)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Nikola Vranjković svira u Zemunu, Nišu i Novom Sadu

Nikola Vranjković će nakon nedavno održanih koncerata u beogradskom Domu omladine nastupiti u Zemunu, Nišu i Novom Sadu.

162ddb.jpg


U Zemunu će svirati u klubu "Fest" 26. februara (cena karte 600 dinara u pretprodaji), zatim 24. marta nastupa u niškom klubu "Feedback" i 31. marta u klubu "Fabrika" SKC Novi Sad gde će specijalni gosti biti sastav "Brigand" (pretprodaja ulaznica na prodajnim mestima Gigstix do 1. marta po ceni od 600 dinara, nakon toga biće 700, a na vratima kluba 800 dinara).


Uz gitaristu Vranjkovića nastupiće uigrana ekipa muzičara: bubnjar Vladan Božilović, basista Ivan Mihailović, gitarista Danilo Ikodinovski i klavijature i gitara Ivan Zoranović.

(Blic Online)
 
Natrag
Top