Pravoslavlje

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Зашто православни народи имају вишу стопу убистава, развода бракова, абортуса, корупције, употребе дувана и алкохолизма, него секуларни Запад, ако имају најбоље што има људски род?

Зар није то ласкање гордости?

А тек ово од Николаја Велимировића:

"Ни један народ није тако смишљено и нежно украсио празнике Христове нарочитим дирљивим обичајима као србски народ. Замислите Божић и Богојављење, па Велики Петак и Васкрс, па Вазнесење и Тројичин дан, и Преображење и Крстов дан. Све је окићено красним обичајима као лепо исткани ћилим. Исто су тако искићени и празници Богородичини. Никоме у небеском свету нису Срби подигли толико цркава колико Приснодјеви Марији. Па још како су Срби научили да празнују и воле свеце Божје, нарочито своје крсне славе. Заиста као нико у свету. Души Србиновој небески свет је био од вајкада ближи и приснији од земаљскога. У томе свету он је увек гледао многобројнију родбину него на земљи. Зато се толико и сећа својих умрлих, пали свеће и чини помене. ... Тамо, само тамо где је велика Небеска Србија. Ај, та Велика Небеска Србија! Она представља већ одавно остварени идеал Велике Србије. Верујемо да је у њој више од сто милиона крштених Срба, који у земаљском веку Христу служише или за Христа страдаше, кроз векове и векове. Верујемо по евангелски, да ће неки народи, далеко већи од србског на земљи, бити мањи у Царству Небеском. ... А у руским народним причама увек је презрени и ‘’глупи‘’ Иванушка на крају морао спасавати своју браћу, која су се правила паметнија од њега. Тако ће православни Словени са осталим православним народима, као мрзан и презрени Иванушка спасавати обе хемисфере света, исток и запад. ... У својој праволинијности и историјској доследности Срби су надмашили и Русе, да не говоримо о другим православним народима, коњуктуристима у безброј одсудних момената.”

Како да се човек не отрује националном и верском гордошћу после оваквог ласкања?

Да ли где у Библији Бог ласка Јеврејима?

Не, већ им каже:

"Немој да речеш у срцу свом: За правду моју уведе ме Господ у ову земљу да је наследим; ... Не идеш за правду своју ни за чистоту срца својега да наследиш ту земљу; него за неваљалство тих народа Господ Бог твој тера их испред тебе, и да одржи реч за коју се заклео оцима твојим, Авраму, Исаку и Јакову. Знај дакле да ти Господ Бог твој не даје те добре земље за правду твоју да је наследиш, јер си тврдоврат народ." (5.Мој. 9,4-6)
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
I prožrdljivci ne misle bukvalno da im je trbuh bog.

I Grčka paganska filozofija nije smatrala da su kipovi mrtvi idoli, već predstave bogova koji žive na planini Olimp.

Tako je i sa Hrišćanskim slikama i kipovima.

Bog zabranjuje da se kipovima i slikama prikazuje Božanstvo, jer to jeste idolopoklonstvo u Božjim očima, bez obzira da li je to predstava nečega sto je na nebu ili zemlji, ljudi se tome klanjaju, ljube, izražavaju poštovanje, itd..
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Stalno jedno isto ponavljas.
Jeste ne misle da je ikona Bog, a ikona im i nije Bog. Mozda je tebi bila nekada?

I ti nikako da oboriš, pa vidiš da te Biblija demantuje. I ovima nije bukvalno trbuh Bog pa je to nazvano idolopoklonstvom, tako je klanjanje ikonama idolopoklonstvo iako niko oda vas ne misli bukvalno da je ikona Bog.
 
Natrag
Top