Razne vrste pašteta i namaza

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Grčki puter

73686775930997287356.jpg


Potrebno je: 225 g putera, 85 g fete, 2 kašike očišćenih crnih maslinki i kašičica sušenog origana.


Puter ostavite da sat, dva stoji na sobnoj temperaturi, pa ga pomešajte sa izmrvljenom fetom i seckanim maslinkama.

Dodajte sušeni origano i sve dobro umutite da dobijete homogenu, glatku masu. Služite uz pivo, sa kriškama prepečenog hleba.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Pašteta sa sardinama

Potrebno je: 2 konzerve sardina, 3 limuna, 20 g maslaca,nekoliko struka vlašca, pola veze peršuna, 150 g prženih listića badema, so i biber.

Sardine ocedite i sadržaj jedne i po konzerve izmiksajte zajedno sa maslacem da dobijete kremastu masu. Limunove pažljivo oljuštite da skinete belu opnu, odvojte kašiku soka i pomešajte je sa preostalim sardinama koje ste prethodno grubo izgnječili viljuškom. Dodajte pripremljeni krem od sardina i maslaca, promešajte, posolite i pobiberite. Dodajte preostale limunove isečene na kockice seckani vlašac i peršun i sve sjedinite. Odozgo pospite prženim listićima badema i služite sa kriškama prepečenog hleba.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Pašteta od mešanog mesa

Potrebno je: veća glavica luka, 5 čenova belog luka, 3 kašike svinjske masti, 5 listova lorbera, 10 zrna bibera, pola veze peršuna, 4 pileća bataka, 500 g svinjetine od vrata, 200 g junetine, 2,5 dl suvog belog vina, so i biber.


U veću šerpu sipajte mast, seckani luk i cele čenove belog luka. Odozgo poređajte pileće batake i svinjetinu i junetinu isečene na kockice. Posolite, dodajte zrna bibera, lovorov list, vino i sve prelijte vodom da ogrezne. Kuvajte na sasavim slaboj temperaturi 3 sata. Meso izvadite, odvojite od kostiju, sačekajte da se ohladi, usitnite i pomešajte. Dodajte sos u kojem se meso kuvalo i mešajte da dobijete kremasu smesu. Dobijenu masu preručite u sterilisane staklene tegle, odozgo sipajte po kašiku sosa i malo svinjske masti, hermetički zatvorite i čuvajte u frižideru. Pašteta pripremljena na ovaj način može da traje nekoliko nedelja.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Pašteta za vegeterijance

Potrebno je: veća glavica luka, 2 kašike maslinovog ulja, 8 velikih šampinjona ili šitake pečuraka, nekoliko struka vlašca, 2 kriške integralnog hleba, 1 dl sojinog mleka, kašika soja sosa i biber.

Pečurke operite, osušite i usitnite. Na vrelom ulju propržite seckani luk, dodajte pečurke i kuvajte deset minuta. Pržene pečurke i luk malo ocedite, dodajte kriškama hleba koje ste prethodno potopili u soja sos i dobro ocedili. Dodajte još i soja razblažen sa dve kašike mlake vode, seckani vlašac i biber i sve zajedno izmiksajte da dobijete kremastu masu. Služite kao namaz preko prepečenog hleba.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Pašteta od suncokreta

pasteta-od-suncokreta_zpsee530cb0.jpg


Sastojci:

  • 15 dag suncokretovih sjemenki
  • 10 dag sezama
  • 10 dag kikirikija
  • 5 dag badema
  • 3 režnja svježeg češnjaka ili 1 crveni luk
  • malo prokuhane vode
  • začini po želji
Priprema:
  1. Suncokretove sjemenke popržite par minuta u suhoj tavici.
  2. Suncokret i sezam sameljite u multipraktiku, dodajte kikiriki, badem, češnjak/luk, začine (sol, papar) i malo prokuhane vode.
  3. Izmiješajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Ukrasite po želji – peršinovim listom ili vlascem.
Izvor: Alternativa za Vas


Napomena:
Ja pravim malo jednostavniju varijantu. Obično uzmem oko 300 gr sirovog suncokreta, pa ga isto kao i u ovom receptu malo pecnem u suvom tiganju. Sačekam da se prohladi, pa ga sameljem sitno u prah. Bude tu jedno tri ture mlevenja u blenderu za suve sastojke, a u poslednju turu stavim i malo nekog drugog semena (kim, lan, susam, seme korijandera... šta u tom trenutku imam) po malo, tek zbog ukusa. Kad sve sameljem, dodam pola kašičice soli, oko dve kašike maslinovog ulja i vode koliko je potrebno da se sve lepo izmeša. I to je sve. :)
Ovo je neutralna varijanta, koja može da se koristi i kao slana i kao slatka. Za slanu, možete slobodno da je kombinujete sa nekim seckanim povrćem, jajima, nekim mesom...
A za slatku, možete u sam namaz da dodate malo taana ili meda, ili da jednostavno preko ovog namaza stavite i malo nekog džema.
Može da se dodaje i u razna jela zbog poboljšanja ukusa, a na isti način pravim i namaze od kikirikija, indijskog oraha, lešnika, ma može od sveg koštunjavog voća. Od lešnika ukusom najviše podseća na Eurokrem, ako mu dodate kakao - ličiće na Nutellu.

Mogućnosti su neograničene, probajte i prijatno Vam bilo :)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Pašteta od pečuraka i oraha

1_zps1f1aa004.jpg


Potrebno vam je:
1/2 šolje oraha
1/2 glavice malog luka, usitnjena
termostabilno ulje
2 čena belog luka
1 i 1/2 šolje pečuraka
1/2 kašike miksa začina: žalfija, ruzmarin i majčina dušica
2 kašike jabukovog sirćeta
morska ili himalajska so i biber


Priprema:
Zagrejte malo ulja u tiganju i propržite na njemu luk nekoliko minuta, dok ne postane providan. Dodajte beli luk i pržite 30 sekundi pre nego što ubacite pečurke i začine. Nastavite da zagrevate dok pečurke ne smekšaju a zatim ubacite sirće. Koristeći drvenu varjaču mešajte pečurke, starajući se da ništa ne ostane zalepljeno za dno tiganja. Kada se mešavina dovoljno ohladi, ubacite je u blender zajedno sa orasima i sve sjedinite.

(Zdrav život)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
PAŠTETA OD ŠARANA


Potrebno je:
1,5 kg očišćenog šarana
100 g margarina
2 dl belog vina
100 g kiselih krastavaca
2 kašike paradajz pirea
2 manje glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 kašike mlevene paprike
2 kašike senfa
biber, so


Očišćenog šarana iseći na krupnije komade i staviti u lonac. Naliti belim vinom i vodom da ogrezne i kuvati na umerenoj temperaturi dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.


Obarenog šarana procediti od tečnosti i ostaviti da se ohladi. Zatim ga odvojiti od kože i kostiju. Kisele krastavce ocediti od tečnosti i iseći na krupnije komade. Crni i beli luk očistiti i iseći. Pripremljeno povrće pomešati s ribljim mesom, pa sve zajedno izmiksati u blenderu. U samlevenu masu dodati omekšali margarin, senf, paradajz pire i mlevenu papriku. Začiniti po ukusu i dobro izmešati da se dobije kremasta masa. Paštetu ohladiti i poslužiti sa dvopekom i paradajzom.

Izvor: Politika
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Ekstra teleća pašteta

KCkmlit.jpg


Za testo: 400 g brašna, kašičica soli, 150 g hladnog putera i 2 žumanceta. Za paštetu: 1 kg mlevene teletine, kašika putera, 2 kriške starog hleba, 150 ml toplog mleka, 2 glavice crnog i 2 čena belog luka, 50 ml kisele pavlake, 40 ml šerija, prstohvat rendane limunove kore, kašičica majorana, 4 jaja, so, biber, ljuta aleva paprika i žumance za premazivanje.

Brašno, so, puter i žumanca umutite sa 2-3 kašike hladne vode, zamesite glatko testo, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Kockice hleba potopite u mleko, a crni i beli luk iseckajte i propržite na vrelom puteru. U posudu stavite mleveno meso, oceđen hleb, luk, kiselu pavlaku, šeri, koru od limuna, majoran, jaja, so, biber i ljutu papriku, pa rukama dobro izmesite. Testo podelite na tri dela. Dve trećine razvijte u obliku kalupa (za dno i poklopac), a ostatak kao traku za rubove. Na dno okruglog kalupa stavite testo, a na obod traku i čvrsto pritisnite rukama. Sipajte nadev, poklopite testom, pritisnite ivice, premažite žumancetom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 75 minuta. Paštetu ohladite, isecite na komade i servirajte sa renom ili drugim sosom po ukusu.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Namaz od sira i avokada

XP8NxFI.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 1 avokado, 100 g feta sira, 3 kašičice limunovog soka, 30 g pinjola ili badema, kašika maslinovog ulja, kašika bosiljka i prstohvat mlevenog bibera.

Avokado operite, oljuštite, očistite od koštice i isecite na kockice. Ravnomerno ga prelijte kašičicom limunovog soka, što će sprečiti da promeni boju. Pinjole ili bademe pomešajte u blenderu sa avokadom, maslinovim uljem i feta sirom, ispasirajte, dodajte ostatak soka od limuna i biber, pa dobro promešajte. Preko pospite bosiljak i ostavite da se hladi u frižideru. Servirajte kao hladno predjelo uz dvopek ili bruskete.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.972
Namaz od maslina

jka7hy.jpg


Potrebno je: 200 g krem sira sa začinima, 20 crnih maslina, 100 g svežeg ili sušenog paradajza u ulju, 200 g kisele pavlake, prstohvat šećera, so, biber, čen belog luka i biljni začini po ukusu.

U posudu sipajte začinjen krem sir i kiselu pavlaku i mutite mikserom dok ne postane kremasto i glatko. Masline očistite, prepolovite, izvadite koštice i isecite na sitnije komade, paradajz operite, očistite i izrežite na kockice, a beli luk oljuštite i što sitnije iseckajte. Usitnjene masline, paradajz i beli luk umešajte u krem sir. Posolite, pobiberite, dodajte prstohvat šećera, promešajte, pospite seckanim vlašcem, ukrasite listićem nane i servirajte.

(Novosti)
 
Natrag
Top