Premier League

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Junajted dovodi Benfikin biser, klauzula 80 mil.
Vezni igrač Benfike Renato Sančes verovatno će karijeru nastaviti u Mančester Junajtedu.

AK Izvor: B92

Foto: Getty images


Portugalski mediji prenose da se predsednik lisabonskog giganta Luis Filipe Vijeira i "superagent" Žorž Mendeš, koji zastupa Sančesa, nalaze u Mančesteru kako bi dogovorili transfer na Old Traford.

Otkupna klauzula u ugovoru 18-godišnjeg veznog igrača iznosi 80 miliona evra, a prethodnih meseci se spekulisalo da bi Junajted mogao da ga dovede za 50-60.

Sančes je ove sezone debitovao za "Orlove" te na 18 utakmica postigao dva gola.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
REAKCIJA POSLE ČUDA Trener Lestera se tresao, a onda je rešio da pozove rivala
D. Nikolić | 03. 05. 2016 - 08:44h

Dva kola pre kraja Premijer lige ozvaničeno je jedno od najvećih čuda u modernom engleskom fudbalu - "mali" Lester je u konkurenciji finansijskih giganata uspeo da ovoji Premijer ligu. I, kako se ta priča neobično i odvijala tokom čitave sezone, tako je i završena - bez igrača Lestera na terenu, jer im je titulu potvrdio neuspeh Totenhema da u gradskom derbiju Londona savlada ekipu Čelsija (2:2).


4380e0c7f3a3c60d1588083b471c8b78.jpeg

Foto: Reuters Klaudio Ranijeri

U Lesteru se sa nestrpljenjem čekao taj duel, u koji je drugoplasirani Totenhem ušao sa osam bodova manje od nejneverovatnijeg lidera u nekoj od najjačih evropskih liga. Zato je "pevcima" bio neophodan trijumf, da sa "-5" uđu u poslednja dva kola, kao i sa nadom da će Lester izgubiti preostale mečeve, a Totenhem svojim pobedama uspeti da ga preskoči.

Međutim, iako je Totenhem vodio sa 0:2 sve do 58. minuta, golovi Kejhila u pomenutom, a onda Edena Azara u 83. minutu, doneli su razočaranje Čelsijevom gradskom rivalu, a oduševljenje u Lesteru.

Nedugo po okončanju meča zazvonio je telefon Gusa Hidinka, trenera dosadašnjih šampiona, londonskih "plavaca". Sa druge strane žice bio je strateg Lestera.

"Zvao me je (Klaudio) Ranijeri. Pozvao me je i zahvalio se za ono što smo uradili, naročito u drugom poluvremenu, a ja sam mu čestitao na tome što su postali šampioni. Pet puta mi je rekao 'hvala!", emocije su ga ponele. Suze nisam mogao da vidim, jer nismo imali video-razgovor, ali glas mu je drhtao", rekao je strateg Čelsija o razgovoru sa kolegom iz Lester sitija.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Revolucija u Engleskoj, Lester siti šampion!
Fudbaleri Lester Sitija neočekivano su postali šampioni engleske Premijer lige za sezonu 2015/2016!

Izvor: B92

Foto: Getty images

"Lisice" su do prvog šampionskog trofeja u klupskoj istoriji stigle dva kola pre kraja sezone, a poklon im je uručio odlazeći šampion Čelsi.

Londonski tim je u gradskom derbiju izborio remi sa Totenhemom 2:2, iako je imao dva gola zaostatka posle prvog poluvremena na Stamford Bridžu.

Tako je Lester dva kola pre kraja ostao na nedostižnih sedam bodova ispred Totenhema, pa će u sledećem kolu slaviti istorijsku titulu protiv Evertona, na svom King Pauer stadionu.

U konkurenciji Mančester Junajteda, Arsenala, Totenhema, Čelsija, Mančester Sitija i Liverpula, titulu je osvojio tim koji je prošle sezone jedva izbegao ispadanje u niži rang.

Pod vođstvom često osporavanog italijanskog stručnjaka Klaudija Ranijerija, a predvođeni na terenu do ove sezone anonimusima Kanteom, Mahrezom i Vardijem, Lester je postao 24. šampion Engleske.

Titulu im je uručio Eden Azar, fantastičnim golom u 83. minutu na Stamford Bridžu za izjednačenje protiv šokiranog Totenhema, koji je borbu za titulu izgubio remijima u poslednja dva meča.

Čelsi izborio bod posle dva gola zaostatka

Foto: Getty images
Premijer liga, 36. kolo:
Čelsi – Totenhem 2:2 (0:2)
Kejhil 58, Azar 83 – Kejn 35, Son 44

Čelsi: Begović – Aspilikueta, Teri, Kejhil, Ivanović – Matić, Mikel – Pedro, Vilijan, Fabregas – Kosta
Totenhem: Loris – Rouz, Vertongen, Aldervireld, Voker – Dembele, Dajer – Son, Lamela, Eriksen – Kejn

U poslednjem meču 36. kola Premijer lige izgledalo je da će Totenhem rutinski osvojiti tri boda i ostati u trci za titulu.

Nakon slabog otvaranja meča na Bridžu, Spursi su slomili gradskog rivala u roku od desetak minuta, iskoristivši greške Fabregasa i Ivanovića golove su postigli Kejn i Son.

"Pevci" su u drugom poluvremenu pokušavali da "troše" vreme, nisu srljali u napadu, pa su kažnjeni već u desetom minutu nastavka kada je Kejhil pogodio glavom posle kornera.

Uspevao je Totenhem da kontroliše ritam meča i u nastavku, 15 minuta pre kraja Son propušta šansu da reši meč, da bi bi u 83. Čelsi organizovao brzu akciju, a posle dodavanja Koste sjajan gol za konačnih 2:2 postigao ove sezone bledi Azar.

U samoj završnici je viđeno nekoliko sukoba igrača dva tima, nervozni gosti su igrali pomalo prljavo, isključenje je izbegao Dajer, a u nadoknadi vremena su "požuteli" Kejn, Dembele i Mejson.

U sastavu domaćeg tima su bila oba srpska reprezentativca, Branislav Ivanović je igrao ceo meč na desnom beku, dok je Nemanja Matić zamenjen u 78. minutu.

10751259595727c12c0e68d214448134_w640.jpg

Foto: Beta/AP
Totenhem je odmah napao i stvorio šansu preko Eriksena, koga domaći igrači zaustavljaju u kaznenom, nakon čega Čelsi preuzima kontrolu lopte.

Domaći tim je potpuno kontrolisao ritam meča u prvih desetak minuta, kružio je oko kaznenog prostora gradskog rivala, ali nije bilo gol šansi.

Uspeli su Spursi do sredine prvog poluvremena da se oslobode pritiska domaćina i krenu ka golu Begovića, ali Eriksen ne uspeva da pronađe "rupu" u odbrani "plavaca".

Sjajna šansa za Čelsi u 27. minutu, nakon kontre Pedra po levoj strani, lopta stiže u sredunu do Koste koji je posle okreta prosleđuje dalje do Fabregasa, Španac šutira iz prve, ali njegova dijagonala po zemlji prolazi za malo pored leve stative.

Već u sledećem napadu konačno je zapretio i Totenhem, Kejhil nije najbolje izbacio loptu ispred svog kaznenog, nju je pokupio Son koji šutira snažno, ali i njegov udarac ide pored stative.

Usledio je novi period mirne igre, da bi deset minuta pre poluvremena Totenhem stigao do vođstva na Bridžu. Loše je reagovao vezni red Čelsija, Lamela šalje sjajan pas kroz sredinu do Kejna, Aspilikueta nije na vreme izašao u ofsajd zamci, pa najbolji strelac Premijer lige (25) lako matira Begovića – 0:1.


Foto: Beta/AP
Pokušali su Spursi da iskoriste nervozu gostiju i povećaju psihološku prednost, Vertongen je uspeo da isprovocira Dijega Kostu, ali je sudija Mark Klatenburg dobro pratio situaciju i kaznio igrača Totenhema žutim kartonom.

Malo je nedostajalo da Totenhem duplira vođstvo već u 40. minutu, Lamela je ispratio dodavanje sa desne strane, šutirao je iz prve, ali je jedan defanzivac Čelsija uspeo da uklizavanjem izblokira opasan udarac.

Ipak, minut pre kraja prvog dela igre gosti uspevaju da postignu drugi gol. Opet je pogrešio domaći tim, tačnije Ivanović je poklonio loptu rivalu, Eriksen koristi poklon i šalje poput Lamele savršen pas u prazan prostor, Son beži Aspilikueti i drugi put je Begović morao da vadi loptu iz mreže – 0:2.

To je potpuno izbacilo iz takta igrače Čelsija, Vilijan je "poludeo" nakon jačeg starta Rouza, uključili su se i ostali igrači, Kosta je pokušao da iscenira udaranje Dembelea, a Klatenburg je sve smirio žutim kartonima za autore incidenta.

Kontrolisao je Totenhem ritam meča u nastavku duela na Bridžu, te u desetom minutu nastavka opet zapretio preko Sona, čiji opasan šut završava pored leve stative.

Ipak, pola sata pre kraja utakmice Čelsi se vraća u igru. Geri Kejhil se najbolje snašao u kaznenom prostoru nakon kornera Vilijana i smanjio rezultat – 1:2.


Foto: Getty images
Usledila je velika borba na sredini terena bez mnogo uzbuđenja u kaznenim prostorima, da bi 15-ak minuta pre kraja Rajan Mejson propustio šansu da potvrdio pobedu Totenhema.

Rezervista Spursa je imao dve prilike u jednom napadu da savlada Begovića, ali mu je golman Čelsija oba puta branio šut iskosa sa leve strane.

Izgledalo je da će Totenhem osvojiti tri boda na Bridžu i ostati u igri za titulu, ali se onda dogodila magija. Kosta je u brzom napadu Čelsija pronašao Azara na levoj strani kaznenog prostora, a Belgijanac šutirao unutrašnjim delom kopačke i šalje loptu u gornji desni ugao za verovatno erupciju oduševljenja u Lesteru – 2:2.

U završnici meča su viđene nemile scene, nervozni igrači Totenhema su zaigrali grubo, umalo je došlo do fizičkog obračuna, ali je sve završeno žutim kartonima za trojicu "pevaca".
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kvota na Lester bila 5.000, kladionice u strahu
Senzacionalna titula koju bi igrači Lestera mogli da osvoje skupo bi koštala kladionice u Engleskoj.

Izvor: B92
921163749571a02024d5a6735773526_w640.jpg
Getty images
Britanski BBC prenosi da će kladionice, ukoliko ekipa Klaudija Ranijerija osvoji titulu u Premijer ligi, morati da isplate više od 10 miliona funti.

Kvota da će Lester osvojiti titulu pred početak sezone je bila neverovatnih 5.000, dok je krajem godine pala na 1.000.

Lester trenutno ima pet bodova više od Totenhema na tabeli četiri utakmice pre kraja, a ako bude slavio na tri duela osvojiće titulu.

Pojedine kladionice su već počele da isplaćuju manje iznose ljudima koji imaju opkladu, a nisu uvereni u osvajanje titule Lestera. Pred početak sezone 47 ljudi je u kladionici ’Ladbrokers’ stavilo novac na Lester, a njih 23 je već uzelo novac.

„Pobeda Lestera bi bilo najveće iznenađenje u istoriji klađenja. To bi za nas bio finansijski najlošiji rezultat i daleko najveća isplata. Da su Siti, Čelsi ili Junajted osvojili, isplata bi bila nekoliko stotina hiljada“, rekao je Aleks Donohju iz pomenute kladionice.

Prošlog meseca, jedan navijač Lestera je odlučio da naplati svoju opkladu. On je pred početak sezone uplatio 50 funti na kvotu 5.000, a sada se zadovoljio sa 72.000 funti.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Ranijeri: Sledeće sezone? Borba za 10. mesto
Menadžer Lester Sitija Klaudio Ranijeri kazao je posle osvajanja Premijer lige da je trofej u najjačoj ligi sveta kruna njegove karijere.

Izvor: B92
239875523572854237702d885963476_w640.jpg

Getty Images

Iskusni italijanski stručnjak predvodio je veliki broj vrhunskih timova tokom prethodnih skoro tri decenije, Juventus, Atletiko Madrid i Inter, između ostalih, ali mu je trofej u nacionalnim šampionatima uvek zamalo izmicao.

"imam 64 godine, borim se već dugo, ali sam uvek ostajao pozitivan i imao pozitivnost na svojoj strani. Oduvek sam verovao da ću na kraju negde uspeti da osvojim titulu. Ja sam onaj isti čovek koji je dobio otkaz u Grčkoj, čisto da podsetim one koji su možda zaboravili taj deo moje karijere", kaže Ranijeri.

Italijan je prošle godine otpušten sa klupe Grčke, posle poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj od Farskih ostrva, da bi ove napravio jednu od najvećih senzacija u novijoj istoriji sporta.

142653728457285424e3153035889921_w640.jpg

Getty Images
"Ne kažem da je bilo ko zaboravio, ali bih voleo da istaknem da sam isti čovek koji je sedeo na klupi Grčke. Nisam se promenio. Što se budućnosti tiče, ostajem u Lesteru, ali ovakvu sezonu je nemoguće ponoviti. Sledeće sezone ćemo pokušati da se borimo za deseto mesto, nadam se. Moramo da nastavimo da rastemo i napredujemo", iskren je Klaudio.

Prvu titulu 'Lisicama' u istoriji doneo je Čelsi, pošto je uspeo da nadoknadi dva gola minusa u derbiju Londona protiv Totenhem Hotspura (2:2), koji je na dva kola pre kraja ostao na nedostižnih sedam bodova razlike. Za to vreme Ranijeri je bio u avionu, vraćao se iz Italije – gde je večerao sa svojim devedesetšestogodišnjom majkom.

"Kada vam se dogodi nešto ovako – ne možete u potpunosti da pojmite šta se u stvari odigralo. Totenhem je vodio na poluvremenu, pa sam bio i malio neraspoložen. Ali, onda, kada je Gari Kejhil postigao gol pomislio sam da nešto ipak može da se dogodi. Jesam, slavio sam posle gola Edena Azara", zaključio je Ranijeri.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Remi na Etihadu, Siti pod znakom pitanja za LŠ
Fudbaleri Mančester sitija i Arsenala odigrali su nerešeno 2:2 u meču pretposlednjeg, 37. kola Premijer lige.

Izvor: B92
441028663572f70a47a3ee889403245_w640.jpg

Getty Images

Siti je dva puta vodio, preko Aguera i De Brujnea, i stvorio je više prilika, ali su gosti izborili bod – prvo izjednačenje doneo je Žiru, a drugo Sančes.

’Tobdžije’ sada imaju 68 bodova na trećem mestu, tri više od Sitija, a ’Građani’ imaju dva boda više i meč više od gradskog rivala Junajteda.

U drugom meču dana Liverpul je savladao Votford sa 2:0 i još je u igri za plasman na poziciju koja vodi u Ligu Evrope, mada će se Klopova ekipa fokusirati na finale Lige Evrope koje može da im donese plasman u Ligu šampiona.

Meč na Etihadu počeo je ofanzivno i već u osmom minutu videli smo prvi gol, a strelac je bio Aguero. Fernandinjo je glavom spustio loptu, a Argentinac se lepo namestio i levom nogom sa ivice kaznenog prostora poslao loptu u donji levi ugao Čehovog gola.

Međutim, samo dva minuta kasnije gosti su izjednačili – Elneni je centrirao, a Žiru je pobegao Mangali i glavom je zakucao loptu u mrežu.

Aguero je u 16. minutu umalo došao do 30. gola u sezoni, ali ga je izblokirao Gabrijel i lopta je potom otišla preko gola.


Getty Images
Sredinom poluvremena tempo je opao, a povređenog Velbeka zamenio je Vilšer. Do kraja prvog dela igre Siti je imao inicijativu, pretili su Navas i De Brujne, ali bez uspeha.

Ono što nije tada, domaćin je uradio u 51. minutu kada je Belgijanac prekinuo post duži od mesec dana – De Brujne je povukao loptu, prošao pored trojice igrača i sa ivice šesnaesterca šutirao vrlo precizno po zemlji i lopta je prošla kroz noge Gabrijelu, a onda je završila u mreži.

’Tobdžije’ su se tada trgle, ulazak Volkota uneo je novu energiju i posle nekoliko opasnih napada pao je i gol, u 68. minutu. Sančes je dodao loptu do Žirua i nastavio da trči, Francuz je petom kompletirao dupli pâs i ostavio je Sančesa samog pred Hartom, a Čileanac nije pogrešio – 2:2.

U 74. sjajna akcija De Brujnea i Aguera nije rezultirala golom jer je šut Argentinca završio pored stative. Još bliži golu ’Građani’ su bili u 88. minutu, kada je rezervista Vilfred Boni sjajno uhvatio volej i pogodio prečku, što je bila i poslednja prilika na meču.


Getty Images
Votford jeste pretio iz kontri na Enfildu, pogotovo Ighalo, ali je Liverpul imao inicijativu i uspeo je da je naplati u 35. minutu – Kutinjo je nabacio loptu Bentekeu, Belgijanac je spušta glavom, a Džo Alen uklizava i šalje je u mrežu.

Ighalo je propustio šansu u 56. minutu, Votford je delovao opasnije, ali su ’Crveni’ rešili pitanje pobednika u 76. minutu – šutirao je Firmino pored neodlučne odbrane gostiju, a golman Gomeš mogao je bolje da reaguje.

Tada je meč odlučen, pa je Liverpul 11. uzastopni meč na Enfildu ostao neporažen.

Premijer liga, 37. kolo:

nedelja:
Totenhem Hotspur – Sautempton 1:2 (1:1)
Son 16 - Dejvis 31, 72
Liverpul – Votford 2:0 (1:0)
Alen 35, Firmino 76
Mančester Siti – Arsenal 2:2 (1:1)
Aguero 8, De Brujne 51 - Žiru 10, Sančes 68

subota:
Norič Siti – Mančester Junajted 0:1 (0:0)
Mata 72
Sanderlend – Čelsi 3:2 (1:2)
Kazri 41, Borini 67, Defo 70 - Dijego Kosta 14, Matić 45
Aston Vila - Njukasl Junajted 0:0
Bornmut – Vest Bromič Albion 1:1 (0:1)
Riči 82 - Rondon 16
Kristal Palas – Stouk 2:1 (0:1)
Gejl 47, 68 - Adam 26
Vest Hem – Svonsi Siti 1:4 (0:2)
Kingsli 68(ag) - Rautlidž 25, Aju 31, Ki 51, Gomis 90
Lester Siti – Everton 3:1 (2:0)
Vardi 5, 65(p), King 33. - Miralas 88

Tabela:
1. Lester Siti 36 22 11 3 64:34 77
2. Totenhem Hotspur 37 19 13 5 68:30 70
3. Arsenal 36 19 11 7 61:36 68
4. Mančester Siti 37 19 8 10 70:40 65
5. Mančester Junajted 36 18 9 9 44:31 63
6. Sautempton 37 17 9 11 55:40 60
7. Vest Hem 36 15 14 7 61:47 59
8. Liverpul 36 16 10 10 61:48 58
9. Čelsi 36 12 12 12 57:51 48
10. Stouk Siti 37 13 9 15 39:54 48
11. Svonsi Siti 37 12 10 15 41:51 46
12. Everton 35 10 14 11 55:49 44
13. Votford 36 12 8 16 36:44 44
14. Kristal Palas 37 11 9 17 38:47 42
15. Vest Bromič Albion 37 10 12 15 33:47 42
16. Bornmut 37 11 9 17 44:64 42
17. Sanderlend 36 8 11 17 43:60 35
18. Njukasl Junajted 37 8 10 19 39:64 34
19. Norič Siti 36 8 7 21 35:62 31
20. Aston Vila 37 3 8 26 27:72 17
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Iznenađenje za Ranijerija, tuširanje uživo
Bajka Lester sitija i dalje traje – podigli su pehar namenjen šampionu Premijer lige, a na proslavi titule razbili Everton sa 3:1.

Izvor: B92

Photo by Shaun Botterill/Getty Images

’Lisice’ slave prvu titulu u istoriji kluba i posle meča su iz svlačionice i terena, žurku preneli u salu za konferencije.

Menadžer Klaudio Ranijeri, koji je pobrao simpatijemnogih ljubitelja fudbala, odgovarao je na pitanja novinara kada su se pojavili prvotimci.

Prvo je golman Kasper Šmajhel doneo pehar i stavio ga ispred Italijana, da bi potom Kristijan Fuhs istuširao Ranijerija šampanjcem.


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
PL: Junajted 'rasterao' 'Lisice' za 20 minuta
Ekipa Mančester Junajteda pokazala je da je izašla iz male krize, pošto je na otvaranju šestog kola Premijer lige ubedljivo savladala Lester Siti – 4:1 (4:0).

Izvor: B92
9134691157e6770199ec6877572301_w640.jpg

Getty Images

Premijer liga – šesto kolo:

Mančester Junajted – Lester Siti 4:1 (4:0)
Smoling 22, Mata 37, Rašford 40, Pogba 42 - Grej 59
16.00 Bornmut – Everton
16.00 Liverpul – Hal Siti
16.00 Midlsboro – Totenhem
16.00 Stouk Siti – Vest Bromič Albion
16.00 Sanderlend – Kristal Palas
16.00 Svonsi Siti – Mančester Siti
18.30 Arsenal – Čelsi

nedelja:
17.00 Vest Hem – Sautempton

ponedeljak:
21.00 Barnli – Votford

'Crveni đavoli' su, posle trijumfa nad Nortempton Taunom u Liga Kupu, kojim su prekinuli seriju od tri poraza, zabeležili drugi uzastopni trijumf, dok su 'Lisice' pretrpele treći poraz u sezoni.

U uvodnih dvadeset minuta igre nije bilo previše uzbuđenja, ni pravih šansi, ali je tim Žozea Murinja onda odigrao furiozno do poluvremena i rešio pitanje pobednika.

Prednost domaćinu doneo je Kris Smoling posle korneta Dejlija Blinda u 22. minutu, da bi petnaest minuta kasnije Huan Mata duplirao vođstvo, posle kombinacije Pola Pogbe i Džesija Lingarda.

U 40. minutu već je bilo 3:0, a i ovoga puta je Blind započeo akciju iz kornera, Mata je sa ivice peterca produžio loptu na centar peterca, a Markus Rašford lagano pogodio praznu mrežu.

175048168857e683b1cb4a9449944948_w640.jpg

Getty Images
Pobedu Mančesteru, iako ni prvi deo igre nije bio gotovo, doneo je Pol Pogba u 42. minutu, krunisavši svoju najbolju partiju od povratka na Old Traford – kada je glavom, posle još jednog savršenog centaršuta Blinda, zakucao loptu u gol 'Lisica'.

Drugo poluvreme bilo je daleko manje sadržajnije, a tačku na meč stavio je rezervista šampiona Engleske Damaraj Grej, koji je posle sjajnog prodora uputio još bolji udarac u same rašlje gola Davida de Hee.

U tradicionalnom popodnevnom terminu, od 16 časova, lider Mančester Siti gostuje Svonsi Sitiju, dok Liverpul čeka Hal Siti, a veliki derbi Londona igra se od 18.30 na Emirejtsu – gde će Arsenal ugostiti Čelsi.

U nedelju je na programu susret Vest Hem Junajteda i Sautemptona, dok se u ponedeljak sastaju Barnli i Votford.

16642714057e683b34aae3157774004_w640.jpg

Getty Images
Tabela:
1. Mančester Siti 5 5 0 0 15:4 15
2. Everton 5 4 1 0 10:3 13
3. Mančester Junajted 6 4 0 2 12:7 12
4. Totenhem Hotspur 5 3 2 0 8:2 11
5. Arsenal 5 3 1 1 12:7 10
6. Čelsi 5 3 1 1 10:6 10
7. Liverpul 5 3 1 1 11:8 10
8. Kristal Palas 5 2 1 2 7:5 7
9. Votford 5 2 1 2 10:9 7
10. Vest Bromič Albion 5 2 1 2 6:5 7
11. Hal Siti 5 2 1 2 6:7 7
12. Lester Siti 6 2 1 3 8:11 7
13. Midlsboro 5 1 2 2 5:7 5
14. Sautempton 5 1 2 2 4:6 5
15. Svonsi Siti 5 1 1 3 4:7 4
16. Barnli 5 1 1 3 3:8 4
17. Bornmuth 5 1 1 3 3:9 4
18. Vest Hem 5 1 0 4 7:13 3
19. Sanderlend 5 0 1 4 3:9 1
20. Stouk Siti 5 0 1 4 3:14 1

183462089257e683b4ba97b352896841_w640.jpg

Getty Images
Premijer liga – šesto kolo:

Mančester Junajted – Lester Siti 4:1 (4:0)
Smoling 22, Mata 37, Rašford 40, Pogba 42 - Grej 59

Sastavi:

Mančester Junajted: De Hea – Valensija, Baili, Smoling, Blind – Erera, Pogba – Lingard (od 78. Karik), Mata (od 87. Jang), Rašford (od 83. Runi) – Ibrahimović

Lester Siti: Ciler – Simpson, Morgan, Hut, Fuks – Olbrajton (od 62. Šlup), Drinkvoter, Amartej, Mahrez (od 46. King) – Vardi (od 46. Grej), Slimani

Gosti su se od starta odlučili za svoju igru, zaigrali su duboko u odbrani i čekali grešku domaćina. Junajted je to iskoristio i krenuo da preti, ali Zlatan Ibrahimović najpre nije uspeo da pogodi gol iz voleja, da bi potom poslao prejaku loptu za Markusa Rašforda.

Međutim, 'Lisice' su se ubrzo oslobodile i počele da koriste prostor na bokovima, pa su i one uskoro imale prvi korner. Ni Lester nije imao previše uspeha ispred gola rivala, što je dovelo do toga da u uvodnih dvadeset minuta igre ne vidimo pravu šansu.

Ali, samo nekoliko minuta kasnije 'Crveni đavoli' stigli su do vođstva, posle udarca iz ugla u 22. minutu. Dejli Blind izveo je udarac iz ugla i poslao loptu na drugu stativu, a Kris Smoling sjajno skočio i uspeo da savlada Ron-Roberta Cilera – 1:0.

Vođstvo je totalno razigralo i ubrzalo domaćina, koji je u narednih pet minuta mogao da stigne do velikih 3:0.

9757101457e66c7018b18577176411_w640.jpg

Getty Images
Ipak, prvo Markus Rašford nije uspeo da završi sjajnu kontru Andera Erere, odnosno pâs spoljnom Zlatana, da bi Šveđanin već u sledećem napadu poslao strahovit volej iz okreta, posle lopte Pola Pogbe, ali je lopta završila tik iznad prečke.

Junajted je nastavio da napada i u preostalih petnaestak minuta prvog dela igre, što mu se isplatilo još jednom – ovoga puta u 38. minutu. Posle akcije po desnom krilu Pogba je poslao novu dobru loptu, sada do Džesija Lingarda koji je 'ostavlja' Huanu Mati, a Španac sa ivice kaznenog divnim udarcem pogađa dalji ugao gola Lestera – 2:0.

'Lisice' su u tim trenucima delovale totalno pogubljeno, a tim Žozea Murinja to je maksimalno kaznio do odlaska na odmor. U 40. minutu videli smo akciju domaćina u maniru onih sa malog fudbala – Blind je brzo izveo korner po zemlji na prvu stativu, Mata je produžio loptu po liniji do sredine peterca, a Rašford lagano pogodio praznu mrežu – 3:0.

Ni to nije bilo sve u prvih 45 minuta igre, pošto je do odlaska na odmor Pol Pogba postigao svoj prvi pogodak od povratka na Ostrvo i svoj klub. Igrao se 42. minut, ponovo se Blind našao u ulozi inicijatora, tačnije – ovoga puta kao direktni asistent, poslao je centaršut iz kornera na peterac, a Francuz glavom zakucao loptu u gol – 4:0.

115195307657e67b0fc5c43124523458_w640.jpg

Getty Images
Klaudio Ranijeri reagovao je na očajnu igru svoje ekipe u prvom delu sa dve izmene odmah na startu, pa je Endi King zamenio Rijada Mahreza, a Demarej Grej Džejmija Vardija.

Međutim, to nije donelo previše efekta u igri Lestera, pošto je Junajted i dalje bio taj koji je kontrolisao igru i stvarao šanse, da bi posle nekoliko nepreciznih pokušaja Ibrahimovića Italijan napravio i treću izmenu – u 62. minutu Mark Olbrajton ustupio je svoje mesto Džefriju Šlupu.

Tri minuta ranije, u 59. minutu, videli smo najlepši pogodak na meču. Rezervista Grej prošao je po levom boku i ušao ka sredini, na nekih 25 metara od gola, pre nego što je uputio fenomenalan udarac u bliže rašlje gola Davida de Hee 4:1.

Usledio je novi nalet Junajteda, dok je Lester ponovo čekao svoju šansu iz kontre. I dalje je prednjačio Ibrahimović, ali se mora istaći da je Pol Pogba odigrao daleko najbolji meč kao najskuplji igrač sveta.

175048168857e683b1cb4a9449944948_w640.jpg

Getty Images
Bio je deo svake akcije, pri tom sjajno sarađivajući sa Džesijem Lingardom, ali i Ibrom.

U međuvremenu reagovao je i Murinjo, pa je Majkl Karik ušao na mesto Džesija Lingarda, a nešto kasnije je Vejn Runi zamenio Markusa Rašforda.

Ipak, kako se susret bližio kraju tempo susreta je značajno opao, domaćin nije previše zapinjao, dok Lester nije imao rešenja u poslednjoj trećini terena, pa nije uspeo da ugrozi Španca na golu Junajteda.

Do kraja smo videli samo još ulazak Ešlija Janga umesto Huana Mate, pa je Portugalac zabeležio prvi trijumf nad Italijanom na suprotnoj klupi posle četiri meča bez pobebe. Ta serija Ranijerija počela je još za vreme dok je bio trener Rome, odnosno dok je Murinjo bio na klupi milanskog Intera.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Arsenal za 40 minuta savladao Čelsi
Izvor: Politika
2016-09-24T182140Z_117742900_MT1ACI14621442_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-ARS-CHE.jpg



LONDON - Fudbaleri Arsenala su ubedljivo savladali Čelsi sa 3:0 (3:0) u londonskom derbiju u okviru 6. kola Premijer lige.

Arsenal je već posle uvodnih 15 minuta imao dva gola prednosti posle golova Aleksisa Sančeza i Tea Volkota, da bi u finišu prvog dela igre Mesut Ozil postavio konačan rezultat.

Izabranici Arsena Vengera iskoristili su svaki kiks odbrane Čelsija, posebno štoperskog tandema Gari Kejhil - David Luiz, i otišli na deobu drugog mesta sa Liverpulom.

Za „plavce” su ceo meč odigrali srpski fudbaleri Branislav Ivanović, koji je bio kapiten, i Nemanja Matić – prenosi Tanjug.



______________________________________________________________________________________________________

Arsenalu dovoljno poluvreme, Čelsi nemoćan
Fudbaleri Arsenala pobedili su Čelsi sa 3:0 u šestom kolu engleske Premijer lige.

Izvor: B92
208235917857e6c4cf2d15b453736420_w640.jpg
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Tabela:
1. Mančester Siti 6 6 0 0 18:5 18
2. Totenhem 6 4 2 0 10:3 14
3. Arsenal 6 4 1 1 15:7 13
4. Liverpul 6 4 1 1 16:9 13
5. Everton 6 4 1 1 10:4 13
6. Mančester Junajted 6 4 0 2 12:7 12
7. Kristal Palas 6 3 1 2 10:7 10
8. Čelsi 6 3 1 2 10:9 10
9. VBA 6 2 2 2 7:6 8
10. Votford 5 2 1 2 10:9 7
11. Lester 6 2 1 3 8:11 7
12. Hal 6 2 1 3 7:12 7
13. Bornmut 6 2 1 3 4:9 7
14. Sautempton 5 1 2 2 4:6 5
15. Midlsbro 6 1 2 3 6:9 5
16. Svonsi 6 1 1 4 5:10 4
17. Burnli 5 1 1 3 3:8 4
18. Vest Hem 5 1 0 4 7:13 3
19. Stouk 6 0 2 4 4:15 2
20. Sanderlend 6 0 1 5 5:12 1

Pobedu ekipi Arsena Vengera doneli su Sančes u 11, Volkot u 14. i Ezil 40. minutu. Arsenal je pobedio Čelsi na Emiratima prvi put posle pet godina u Premijer ligi.

„Tobdžije“ su vezale četvrtu pobedu i nalaze se na trećem mestu na tabeli sa 13 bodova, dok je Čelsi i treći meč u nizu bez trijumfa i pao je na osmo mesto sa 10 bodova.

Arsenal je bio bolji tokom celog meča i zasluženo stigao do važne pobede nad velikim rivalom, koji nije ozbiljnije zapretio, osim u poslednjih desetak minuta kada je pitanja pobednika već bilo rešeno.

Domaći su od starta nametnuli svoj ritam i poveli u 11. minutu, posle velike greške Kejhila koji je hteo da vrati loptu golmanu, ali je to učinio preslabo. Na pravom mestu se našao Čileanac i lako prebacio loptu preko Kurtoe.

Samo tri minuta kasnije prednost je duplirana. Sjanu akciju u šestanestercu odigrali su fudbaleri Arsenala, Ivobi je na desnoj strani dodao loptu ka Beljerinu, on iz prve prosledio pred peterac Čelsija gde je Volkot odmah šutirao i pogodio.

115213681057e6c6b46f08a844133251_w640.jpg
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Arsenal je kontrolisao igru, stvorio dosta prilika, pa je i treći gol stigao do kraja prvog dela igre. U 40. minutu pogotkom je krunisana odlična saradnja Sančesa i Ezila. Domaći su bili u kontranapadu, Ezil je išao po sredini, pratio ga je Čileanac, dobio loptu na desnoj strani u akciji dva na dva, vratio loptu nemačkom reprezentativcu, a on volejom iz prve sa sedam-osam metara postiže pogodak.

Arsenal je mogao i do ubedljivijeg trijumfa, kada je u 28. minutu sprski fudbaler i kapiten Čelsija, Branislav Ivanović, na ivici kaznenog prostora faulirao Ivobija, posle duplog pasa sa Sančesom i opasnog napada "tobdžija". Slobodan udarac izveo je Sančes, šutirao je tik iznad živog zida, pa Matić izbacuje loptu van terena.

U drugom poluvremenu Arsenal je svesno prepustio posed Čelsiju koji i pored toga nije uspeo da stovri ozbiljniju priliku. Ekipa Arsena Vengera sporadično je pretila, ali nije uspela da zatrese mrežu.

Tek u poslednjih destak minuta Čelsi je zaigrao konkretnije, ali Arsenalova odbrana bila je sigurna na čelu sa golmanom Čehom među stativama.

Branislav Ivanović i Nemanja Matić odigrali su svih 90. minuta za ekipu Antonio Kontea.

Premijer liga – šesto kolo:

Mančester Junajted – Lester Siti4:1 (4:0)
Smoling 22, Mata 37, Rašford 40, Pogba 42 - Grej 59
Bornmut – Everton 1:0
Stanislas 23
Liverpul – Hal Siti 5:1
Lalana 17, Milner 30(p), 70(p), Mane 36, Kutinjo 52 – Mejler 51
Midlsboro – Totenhem 1:2
Gibson 65 - Son 7, 23
Stouk Siti – Vest Bromič Albion 1:1
Alen 73 - Rondon 91
Sanderlend – Kristal Palas 2:3
Defo 39, 60 – Ledli 61, Mekartur 76, Benteke 95
Svonsi Siti – Mančester Siti 1:3
Ljorente 13 – Aguero 9, 65(p), Sterling 77
Arsenal – Čelsi 3:0
Sančes 11, Volkot 14, Ezil 40

nedelja:
17.00 Vest Hem – Sautempton

ponedeljak:
21.00 Barnli – Votford
 
Natrag
Top