Novosti i događaji iz sveta muzike

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Al Di Meola: Volim srpsku muziku!

Slavni gitarista Al Di Meola nastupa na "Nišvilu": Imate folklor koji je prepoznatljiv u regionu

iz6cro.jpg

VOLIM vašu muziku jer imate određeni zvuk i folklor, prepoznatljiv u regionu. U susretu sa novinarina, ovo je danas na "Nišvilu" izjavio čuveni američki gitarista italijanskog porekla Al di Meola, glavna zvezda ovogodišnjeg festivala, uoči večerašnjeg koncerta na otvaranju. Pionir fuzije džeza i tradicionalnih muzičkih formi, sa raznih meridijana, ipak se ogradio, naglašavajući da nije ekspert za srpsku muzičku scenu, iako je ranije nastupao u Beogradu i Novom Sadu.

- Nisam previše upoznat sa srpskom džez scenom ali ću se upoznati - poručio je slavni muzičar koji je za nastup na Tvrđavi imao pojačanje, gitaristu sa Sardinije i bubnjara iz Budimpešte.

U Nišu se predstavio kako "modernom, originalnom muzikom", tako i onom namenjenoj "sredovečnima" uz neozabilazni repertoar njegovih omiljenih "Bitlsa".

- Sa gitaristom Peom već sam imao uspešne duete, a naša saradnja traje već nekoliko godina. Inače, svirao sam sa još dvojicom Italijana, koji su nažalost preminuli. Svet neće skoro upoznati glas kakav je imao Andrea Perodi.

Svoju strast prema muzici smatra da duguje italijanskom poreklu, mada se za njegov autorski opus češće vezuju zvuci iz Latinske Amerike i Španije:

- Latino muzika je širok pojam. Nema mnogo sličnosti između tanga i flamenka, ali postoji zajednička emocija, zbog koje sam "kupio" tu muziku. Latino muzikom sam se zarazio po klubovima u Njujorku.

Iza ovog modernog džez klasika je više od 20 albuma. Podjedanko je dobar u muziciranju na električnoj i akustičnoj gitari. Komponovao je muziku za seriju "Sopranovi" i ne krije da mu je želja da napravi muziku i za neki film. Ali, tvrdi da Holivud ima "svoj privatni klub kompozitora" koji je prilično zatvoren.

- Komponovanje za film znači i odsustvo od nastupa dve do tri godine. Nisam siguran da sam spreman za takvo odricanje. Povezanost sa publikom na svirkama je nešto što kompozitori muzike za film nikada ne mogu da dožive - zaključuje Al di Meola.

KARDELjEVA SMRT SPREČILA PREMIJERU

DA pre tri decenije nije bilo nepredviđenog spleta okolnosti, večeras bi Meola imao drugi susret sa niškom publikom. Naime, tada je imao zakazanu turneju po SFRJ, ali je nekoliko dana pre prvog koncerta umro Edvard Kardelj, tadašnji visoki jugoslovenski funkcioner. Sva okupljanja su bila otkazana, pa tako i nastup u niškom Domu vojske.

(Novosti)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Metalika zvuči kao nekad, stiže novi album
Metalika će izdati novi album posle pauze duge osam godina, a sudeći po naslovnoj pesmi, bend je odlučio da se vrati korenima.

Izvor: B92
33301908157b6c868c3bf9068300505_v4_big.jpg
Foto: Getty Images
Album, 11. studijski veterana tvrdog zvuka, zvaće se "Hardwired ... To Self-Destruct" i biće izdat 18. novembra na dva diska sa skoro 80 minuta nove muzike.

U saopštenju na svom sajtu bend je naveo da se na ovaj album i previše čekalo, a ovo će ujedno biti i kraj najduže pauze u 35 godina dugoj karijeri čuvenog benda.

Inače, Metalika je sa svoja poslednja dva albuma (Death Magnetic iz 2008. i St Anger iz 2003. godine) pomalo zbunila svoje fanove. Prvo je mnoge razočarala drugačijim zvukom 2003, da bi pet godina kasnije odsvirali kvalitetan, ali album na "siguricu" koji nije doneo mnogo toga novog.

Zato se od Hardwireda mnogo očekuje. Poslušajte:


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Nastavak stvaranja muzike za franšizu "Ratovi zvezda"
Da su muzika i film dva neraskidiva dela jedne celine, koja upotpunjuju doživljaj gledalaca, to nam je svima dobro poznato. Nekada i nakon samo nekoliko tonova neke melodije prepoznajemo o kom filmu je reč.

Izvor:B92
96131462657b42ef8c2249565815899_v4_big.jpg


Foto: wikipedia.org, KAMiKAZOW




S tim će se, verujemo, saglasiti i ljubitelji i poštovaoci filmske franšize “Ratovi zvezda”, koju je kreirao Džordž Lukas. Ona je započela svoj put, sada dug već skoro 40 godina, davne 1977. godine i postala svojevrstan fenomen. Nakon prošlogodišnje premijere sedme epizode ove franšize, “Star Wars: The Force Awakens”, očekuje nas, sledeće godine, osma epizoda, koja za sada nema još zvaničan naslov, kao i deveta, planirana za 2019. godinu, čineći tako najnoviju trilogiju nastavaka.

Od prvog filma "Ratovi zvezda", muziku koja prati ovu kosmičku avanturu komponovao je veliki umetnik Džon Vilijams, koji je tokom dugog niza godina osvojio pregršt nagrada, uključujući pet Oskara i četiri Zlatna globusa.

Iako je sada već napunio 84 godine, ovaj kompozitor je najavio da će nastaviti s komponovanjem muzike za ovu franšizu, što na prvom mestu obuhvata osmu epizodu, ali sa izuzetkom ovogodišnje spin-of antologije “Rogue One: A Star Wars Story”.

Takođe, Vilijams bi trebalo da komponuje muziku i za devetu epizodu, kao i za filmove koje priprema Stiven Spilberg, a to su naučnofantastična avantura “Ready Player One” i peti deo filmske franšize “Indijana Džouns”.

Osim pomenutih, Džon Vilijams je radio muziku i za filmove: “Supermen”, I-Ti, “Park iz doba jure”, “Šindlerova lista” i za prva tri filma iz serije filmova “Hari Poter”.

Jasno je zašto mislimo da je rad ovog umetnika za svako poštovanje i pohvalu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PLANETA DŽEZ Na "Beogradskom džez festivalu" nastupiće 22 sastava iz celog sveta

Na Beogradskom džez festivalu, koji će pod sloganom “Planeta džez” biti održan od 26. do 30. oktobra nastupiće 22 sastava sa svih meridijana, od Brazila do Izraela.

2powf0p.jpg

Džek De Džonet

Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić kaže da Beogradski džez festival okuplja najbolje iz savremenog džeza i predstavlja presek onoga što je najkvalitetnije u džezu. Najveći broj muzičara nastupiće tradicionalno u Domu omladine, a 27. oktobra ljubitelji džeza u Sava centru moći će da slušaju izraelski Avišai Koen trio, planetarne džez zvezde, jedno od najvećih imena na beogradskog festivala.


Sa njim će iste večeri nastupiti jedno od najvećih imena flamenko džeza iz Španije, "Antonio Serano kvintet", koji je našoj publici poznat po muzici za nekoliko Almodovarovih filmova, a koji je, kako ističe Ambrozić, virtuoz na usnoj harmonici, što je vrlo neobično.


Dan kasnije na tom mestu publici će se predstviti Džek De Džonet, čuveni bubnjar koji je po prvi put u Srbiji, i Dejv Holand, jedan od najlegendarnijih džez basista, koji je pre mesec dana je postao deo Kuće slavnih džeza.


Prema rečima Ambrozića, ove godine je jedna od podtema latino muzika, koju će dočarati izvođači iz Brazila, sa Kube, iz Portugalije, Španije, ali i Italije i Francuske.

Za to je, kaže, rezervisan termin od 19.30 sati, dok će od 20 sati nastupiti mužičatri iz Norveške, Švedske, Danske i po prvi put sa Islanda, koji će predstaviti skandinavski džez.

- Od 15. septembra ćemo objaviti ceo program, a za jednu kartu moći ćete da slušate dva koncerta, u 19.30 i u 20 sati - rekao je Ambrozić.

Posebno je ponosan na to što je festival posao deo Evropske džez asocijacije, jer je to, kako kaže, institucija u koju se teško ulazi.

- U Evropi je prepoznat kvalitet našeg rada. Mi se trudimo da sa ovim budžetom dovedemo vrhunski kvalitet, jedan smo od tri - četiri velika međunarodna muzička događaja u Beogradu i to je naša odgovornost - zaključio je Ambrozić.

Gradski menadžer Goran Vesić precizirao je da je budžet festivala ove godine oko 200.000 evra. Kompleti ulaznica su već prodati, sada se prodaju samo pojedinačne karte. Prošle godine više od 10.000 ljudi slušalo je džez na festivalu.

(Blic Online)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Noć muzike sutra na Tašu
Regionalna dečja filharmonija sutra će održati veliki koncert na stadionu Tašmajdan, u manifestaciji Noć muzike.

IZVOR: TANJUG

140301116557becf9fd12fd783326994_v4_big.jpg

Foto: Thinkstock
Po ugledu na svetske metropole, kao što su Pariz, London, Njujork, Beč, a u želji da se obogati beogradska letnja scena i izađe iz okvira lake i jeftine zabave, Regionalna dečja filharmonija sviraće kompozicije iz brojnih filmskih hitova i numeru iznenađenja.

Mladi muzičari su deca od sedam do 14 godina, a dolaze iz Beograda, Ljubljane, Zagreba, Sarajeva i Skoplja.

Mladim filharmoničarima dirigovaće maestro Bojan Suđić, vodeće dirigentsko ime u srpskoj muzici.

Regionalnu dečju filharmoniju osnovala je fondacija “Deca deci” radi razvoja muzičkog znanja dece iz regiona, čime se doprinosi kulturnoj razmeni među najmlađima.

Ova muzički obrazovana deca svoj prvi nastup kao filharmonijski orkestar imali su 2015. godine u Beogradu, u Kolarčevoj zadužbini na tradicionalnom Novogodišnjem gala koncertu.

Koncert je zakazan tz 20:30 časova.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Rokanje" na Kališu

Nova muzička manifestacija u Beogradu pod nazivom “Rokanje” održaće se u petak i subotu na terenima Košarkaškog kluba Partizan na Kalemegdanu

2l9sad0.jpg


BEOGRAD dobija još jedan muzički festival pod nazivom “Rokanje”, a održaće se u petak i subotu na terenima Košarkaškog kluba Partizan na Kalemegdanu. Priliku da nastupe pred prestoničkom publikom dobiće i mladi autorski bendovi, koji su prethodnih nedelja pobedili na takmičenju “Rokaj i ti”. Program će otvoriti sastavi “Kaunterfejt” i “Prirodno pravo i tečurke”. Posle njih na sceni će se smenjivati najpoznatija imena domaće muzičke scene “Ajri ef-em”, “Bed kopi”, “Atran lili” i Rahmanji, dok će u subotu nastupiti “Lolobriđida”, “Goblini” i “Iskaz”.

Ulaz na festival je besplatan, ali su organizatori obezbedili ograničen broj VIP karata po ceni od 500 dinara, odnosno 1.000 dinara za oba dana.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Springstin svirao skoro četiri sata i srušio sopstveni rekord

Brus Springstin i njegov I strit bend (E Street Band) svirali su pretprošle noći skoro četiri sata na Metlajf stadijumu u Nju Džersiju. Proslavljajući 41. rođendan albuma “Born to Run”, bend je oborio svoj prethodni rekord u dužini koncerta nastupom od tri sata i 52 minuta.

239mv.jpg


Najduži nastup Bos je imao u Helsinkiju 2012. godine - četiri sata i šest minuta. Koncert s 33 pesme sinoć je završio prosidbom tokom pesme “Jersey Girl”. Kao gost Springstina i njegovog benda se pojavio Tom Moreli, gitarista grupa Rejdž agenst d mašin (Rage Against the Maćine) i Profits of rejdž (Prophets of Rage).


(Blic Online)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
RHCP: Live streaming koncerta od 360 stepeni
Svi fanovi benda Red Hot Chili Peppers će u utorak, 6. septembra u 20h moći da gledaju prenos njihovog koncerta u Berlinu preko interaktivnog live streaming-a od 360 stepeni!

IZVOR: B92
70321912857cdc0acd21ea048001184_v4_big.jpg

Foto: Gettyimages
Koncert će biti održan u dvorani Kraftwerk u Berlinu, u sklopu Telekom Street Gigsa. Evo linka preko koga možete pratiti ovaj jedinstveni događaj.

Koncertna turneja “The Getaway” prolazi sjajno, a članovi benda su priredili još mnoga izenađenja u promociji novog albuma.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
IZA HORIZONTA Brega, Alen, "Smak", Vlatko Stefanovski i mnogi drugi na koncertu u čast Laze Ristovskog

U znak sećanja na jednog od omiljenih muzičara eks-ju prostora Lazu Ristovskog, člana "Bijelog dugmeta" i "Smaka", kompozitora, producenta i aranžera, 9. novembra će u Sava Centru biti održan koncert "Iza horizonta".

2vv57nl.jpg


Najznačajniji Lazini saradnici na čelu sa Goranom Bregovićem, Alenom Islamovićem, prijatelji iz grupe "Smak", Kiki i Piloti, Neverne Bebe, Yu grupa, Kepa & Free Spirits, Aleksandar Lokner, Vlatko Stefanovski, Vasil Hadžimanov, Zana, Boki Milošević, Bilja Krstić i Bistrik, Ogi Radivojević, Nikola Čuturilo, Gis maj Es, Johnny Ranković, glumac Lazar Ristovski i mnogi drugi podsetiće publiku na opus i značaj ovog velikog umetnika kroz osvrt na njegove najpoznatije hitove jugoslovenske rok, instrumentalne i filmske muzike.

67m54z.jpg


Karte su u prodaji i mogu se kupiti na blagajni Sava Centra kao i u Gigstix prodajnoj mreži.

123m6qc.jpg


Koncert "Iza horizonta!" je deo istoimenog projekta koji su u znak sećanja na prerano preminulog umetnika osmislili njegova kći Sanda i zet Ivan Grlić a u toku je i snimanje dokumentarnog filma. Laza Ristovski bi napunio 60 godina, a sledeće godine se navršava decenija od njegove smrti.

e7l3fd.jpg


Koncert "Iza horizonta!" će spojiti vizuelnu i muzičku kreativnost pa će biti praćen prikladnim arhivskim i autorskim umetničkim video radovima Ivana Grlića.

28heuu0.jpg


(Blic Online)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Električni orgazam" proslavlja 30 godina kultnog albuma “Distorzija”

Električni orgazam proslaviće 30 godina od izlaska kultnog albuma “Distorzija” ex-YU turnejom koja će kulminirati koncertom 23. decembra u Domu omladine Beograda

33c3uo5.jpg


- Jako se radujemo da ćemo svirati kompletnu ‘Distorziju’, jer je to svakako jedan od mojih omiljenih albuma benda. Zapravo, nikad nismo svirali ceo album i ovo će biti jedinstvena prilika da ljudi čuju te pesme uživo, i to od prve do poslednje, redosledom koji je bio i na originalnom izdanju - kaže frontmen Srđan Gojković-Gile.

2h70umc.jpg


Prepun hitova kakvi su “Debela devojka”, “Ja sam težak kao konj”, “Ne postojim”, “Kapetan Esid”…

“Distorzija” (1986, Jugoton) važi za jedan od najboljih jugoslovenskih rok albuma, i spada među najuspešnije u dugoj karijeri Električnog orgazma.


Običaj izvođenja uživo značajnih albuma već postoji u svetu, pa su tako Rolling Stones na primer svirali ceo “Sticky Fingers”, Lou Reed “Berlin”…

- Koliko je meni poznato to kod nas još niko nije u radio, pa mi je drago i to što će Orgazam biti među prvima sa takvom vrstom projekta - ističe Gile.


Na koncertu u Beogradu, kao i na ostalima na turneji, koja počinje 30. septembra u Tvornici u Zagrebu (gradu u kome je album snimljen), a sledi Pogon kulture u Rijeci 1. oktobra...bend će pored 11 pesama sa “Distorzije” izvesti i ostale velike hitove iz svih delova karijere.

Ulaznica za beogradski koncert "Električnog orgazma" košta u pretprodaji 1.200 dinara preko mreže Eventim. Od 1. decembra koštaće 1.500, a na dan koncerta 1.700 dinara.

(Blic Online)
 
Natrag
Top