US Open 2016

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549

Svi tektovi su "pozajmljeni" sa sajta B92,

-------------------------------------------------------------------------

Krunićeva preokretom došla na korak do US Opena

Aleksandra Krunić plasirala se u poslednje kolo kvalifikacija US Opena, pošto je pobedila Čehinju Kristinu Pliškovu u tri seta – 4:6, 6:2, 6:0.


Izvor: B92
18213515557bf45a4baf73087272718_w640.jpg

Getty Images
Srpska teniserka će u poslednjem, trećem kolu kvalifikacija igrati protiv Bugarke Elice Kostove, koja je u u drugoj rundi bila bolja od Šuko Aojame iz Japana sa 2:1.

Srpska teniserka je izgubila prvi set posle 35 minuta igre, pošto je Pliškova napravila jedan brejk. Krunićeva je, ipak, u nastavku meča zaigrala bolje i uspela da preokrene meč.



U drugom setu je tri puta oduzimala servis protivnici, dok joj u trećem nije prepustila niti jedan gem.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Vilander: Mari je glavni favorit
Sedmostruki šampion grend slema, a sada komentator Eurosporta Mats Vilander smatra da je glavni favorit na US openu Endi Mari.



Izvor: B92




Foto: Getty images
Britanac je osvojio prethodni grend slem Vimbldon, a potom je slavio i na Olimpijskim igrama.

"Za mene je glavni favorit Mari. Dolazi sa mnogo samopouzdanja, posle druge olimpijske titule, a i u Sinsinatiju je prikazao dobru formu. Ne treba zaboraviti Novaka Đokovića, koji je prvi teniser sveta", rekao je Vilander, koji je 1988. osvojio USO.


On ne veruje da bi Rafael Nadal mogao da stigne do trofeja u Njujorku.

"Mislim da US open dolazi prerano za Nadala. Odigrao je nekoliko dobrih mečeva na Olimpijskim igrama, ali je igrao previše. Možda sledeće godine. Što se iznenađenja tiče, možda Miloš Raonić, Kei Nišikori ili Marin Čilić", dodao je nekadašnji grend slem šampion.

Vilander smatra da se neće skoro promeniti aktuelni odnos snaga u tenisu.

"Ne vidim ko bi u naredne dve godine mogao da dominira osim Nadala, Federera, Đokovića i Marija. Endi i Novak predvode budućnost tenisa, ostali su iza njih. Ima dobrih mladih igrača, ali nisu njihov nivo", rekao je Vilander.

On je dodao da je nekada snaga tenisera zavisila od podloge na kojoj se igra, dok danas najbolji teniseri svi imaju sličan stil igre bez obzira na uslove.

Poslednji grend slem sezone US open počinje u noći između nedelje i ponedeljka, a žreb parova je u petak u 17:30.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Rodžer: Novak je favorit, uslovi mu odgovaraju
Rodžer Federer je impresioniran igrama Endija Marija, ali kaže da je prvi favorit na US openu ipak Novak Đoković.

Izvor: B92

97247996457be9ee88bab6058245531_w640.jpg

Getty images
Srpski teniser je osvojio Rolan Garos, postao je prvi igrač u istoriji koji je osvojio četiri uzastopna grend slema na tri različite podloge, ali je potom možda i očekivano pao.



Na Vimbldonu je poražen u trećem kolu, a na startu Igara u Riju savladao ga je Del Potro.

Federer veruje i da će novonastali uslovi na centralnom terenu u Njujorku takođe pomoći srpskom teniseru.

„Nisam propmenio mišljenje da je Novak favorit na US openu, iako je imao nekoliko teških poraza. Ipak je osvojio Toronto. Ima sjajan učinak protiv Endija (Marija) i fenomenalan je na tvrdoj podlozi, to možete videti kada su uslovi za igru ovakvi, kao i na Australijan openu“, kaže Federer i dodaje da bi srpski teniser od ove godine mogao da ima i dodatnu pomoć na centralnom terenu pošto je postavljen pokretni krov:

„Mislim da će mu i novi krov pomoći takođe, biće slično kao u Australiji. Endi je naravno sjajan igrač na vetru, ali i Novak je. Ali, impresioniran sam Endijem, to šta je uradio tokom leta je neverovatno. Nadam se da će nastaviti tako. Mislim da će biti veoma uzbudljivo na US openu i verovatno sjajna trka između njih dvojice do kraja sezone“, dodaje Švajcarac, koji se vraća na teren početkom 2017. godine.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Đere, Tepavac, Jakšićeva i Jorovićeva bez glavnog žreba
Laslo Đere i Marko Tepavac završili su učešće u kvalifikacijama za US Open, porazima u drugom kolu kvalifikacija za poslednji Gren Slem sezone.


Izvor: B92

145045877257bf5c1493da7166677300_w330.jpg

Getty Images
Tepavac, trenutno 185. igrač sveta, poražen je Jozefa Kovalika iz Slovačke, 125. igrača planete, posle 53 minuta igre u dva seta – 6:1, 6:3.

S druge strane, Đere, koji je za jednu poziciju bolje plasiran od Tepavca na ATP listi, eliminisan je posle velike borbe u tri seta i 127 minuta igre od Henrija Laksonena iz Švajcarske – 3:6, 6:3, 6:4.

Đere je uspeo sjajnom igrom u finišu prvog seta da stigne do vođstva, kada je napravio dva brejka i uspeo da privede prvi deo igre u svoju korist.

Međutim, Švajcarac odgovara već na startu drugog seta, pravi brejk koji čuva do samog kraja, a onda novim oduzetim servisom dolazi do izjednačenja.

U prvi mah se činilo da Đere nije dozvolio da ga to poremeti, jer je on ovoga puta bio taj koji je set otvorio brejkom, ipak – nije izdržao. Laksonen se vratio u šestom gemu za 3:3, pre nego što je drugu brejk/meč loptu pretvorio u konačni trijumf.

Ni naše devojke nisu imale sreće da se domognu poslednje runde kvalifikacija, Jovana Jakšić izgubila Nadije Podorske iz Argentine posle tri seta – 6:2, 6:7(10), 7:5, dok je od Ivane Jorović u dva seta bila bolja Montserat Gonsales – 7:5, 6:1.

Jovana je najpre sjajnom igrom stigla do vođstva u setovima, natavila je u istom ritmu i stvorila sebi višak sredinom drugog, ali je onda Podrska uspela da načini totalni preokret.

Izborila je taj-brejk, koji je tek posle 18. odigranog poena rešila u svoju korist, da bi onda u potpunosti iskoristila trenutak i bolje se snašla u 'kiši brejkova' (čak devet) za trijumf od 7:5.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Đoković i Mari: Hoće li uopšte biti trke?
Posle dugo vremena jedan teniser zaigrao je na dovoljno visokom nivou da bi mogao da bude konkurent Novaku Đokoviću.

B92

Photo by Michael Heiman/Getty Images
Reč je naravno o Endiju Mariju, koji možda i prvi put u karijeri važi za glavnog favorita na nekom od Gren slem turnira i sa Ivanom Lendlom u loži želi taj epitet i da opravda.

Međutim, osvoji li Novak titulu, ponovo će snažno prigrabiti uzde broja jedan i trka će se barem na neko vreme završiti.

Zato je predstojeći US open izuzetno važan, ali to nije jedino što nam on donosi – žreb nam je omogućio da gledamo mnogo interesantnih okršaja na startu turnira, kao i neobičajeno veliki broj novih imena, a pratićemo i priče Nadala, Del Potra, Čilića...

Prva četvrtina

Photo by Mike Ehrmann/Getty Images
Bezbroj je loptica prešlo preko mreže otkad je Novak Đoković poslednji put sa znakom pitanja iznad svog imena dolazio na neki turnir.

Njegovi najveći suparnici često su isticali kako srpski teniser nema problema sa povredama, a sada su ga problemi sa ručnim zglobom sačekali u najgorem mogućem trenutku, pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Mnogo će dakle zavisiti od Novakovog fizičkog stanja, a kada je takva situacija, onda su uvodne runde još značajnije kako bi igrač stekao sigurnost i ponovo ušao u šampionski ritam. Upravo u takvom ritmu Đoković je bio dobrih godinu i po dana, a ti slojevi samopouzdanja ne iščezavaju tako lako,

Ipak, Vimbldon i Rio pozivaju na oprez, i Đoković može da izgubi rano, a žreb mu sada nije bio posebno naklonjen. Istina, rival na startu Ježi Janovič već se dugo muči sa povredom i teško je očekivati da može da pruži pravi otpor, ali već drugo kolo donosi sudar sa Jirijem Veselim.

Levoruki Čeh dobio je Đokovića u Monte Karlu, ali važnije od toga jeste što je stabilizovo igru, poboljšao forhend (mada mu je to i dalje najranjivija tačka), a bio je i vrlo blizu polufinala Vimbldona.


Photo by Julian Finney/Getty Images
Prvi nosilac na Novakovom putu jeste Martin Kližan, igrač nadahnuća koji je sklon oscilacijama, ali koji voli ravne i jake udarce, pa je nezgodno izdržati intervale u kojima mu sve polazi za rukom.

Novakovi navijači želeće Gaskea u osmini finala – Francuz jednostavno ne može sa najboljima, a druga opcija jeste Džon Izner, koji je Đokovića pobeđivao na američkom betonu, doduše u formatu na dva dobijena seta.

Na drugoj strani žreba je Marin Čilić, kojeg mnogi vide kao potencijalno iznenađenje – počeo je da radi sa Jonasom Bjorkmanom i videćemo koliko će švedska hladnokrvnost doneti moku iz Međugorja, utisak je da je Bjorkmanu sličniji karakterom nego što je to bio slučaj sa prethodnim trenerom Goranom Ivaniševićem.

Međutim, za Čilića je Đoković bauk, sa njime ima skor 0-14 i ustuknuo bi svaki put kada bi mu se ukazala prilika – Vimbldon 2014. i blokada posle vođstva od 2-1 u setovima najbolji je primer. Od tada je Novak dobio svih deset setova.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Izner – Tijafo (koliko može 18-godišnjak?), Kližan – Južni (Rus je polufinalista u Njujorku iz 2006. i 2010), Sok – Fric.


Photo by Joe Robbins/Getty Images
Nepoznata imena: Gvido Andreoci trenutno je 133. na svetu, dva mesta niže od najboljeg ranga u karijeri. Ima 25 godina i jedan glavni žreb Gren slem turnira iza sebe – baš na US openu pre četiri godine ispao je u prvom kolu od Nišikorija, a sada se sastaje sa Congom. Voli fudbal i navija za Boku juniors.

’Srećni gubitnik’ Jozef Kovalik 125. je na ATP listi (123. mesto najbolji plasman), 23 su mu godine, osvojio je u karijeri dva čelendžera i igrao je u glavnom žrebu ove godine u Melburnu. Sada mu je protivnik Pospišil, a kao dete se ugledao na Marata Safina.

Ernesto Eskobedo, 20-godišnji Amerikanac meksičkog porekla, voleo je Rodika i Nadala, a van tenisa uzori su mu fudbaler Ćićarito i Kobi Brajant. Pobedio je na takmičenju za ’vajld kard’ (čelendžer u Leksingtonu), a prvi suparnik mu je Lukaš Lacko.

Saket Mineni u 29. godini debituje na GS turnirima posle devet osvojenih fjučersa i jednog čelendžera – Indijac, koji je diplomirani ekonomista, na startu će igrati sa Veselim.

Tu je još: Miša Zverev, stariji brat Aleksandera, prvi put od Rolan Garosa 2012. godine igra u glavnom žrebu nekog od Gren slem turnira.

Druga četvrtina

Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Korak napred, nazad dva – tako se može opisati karijera Rafaela Nadala u poslednjih dve godine. Pred Rolan Garos se činilo da će u svoju korist okrenuti taj šablon, to se nije desilo, Rio je bio novi pozitivni nagoveštaj posle povrede ručnog zgloba, ali Rafa još nije fit i ne deluje naročito zadovoljan svojom igrom.

Istomin, Sepi, pa verovatno Ramos ili Beluči, žreb koji deluje dosta prohodno, a ni Pui ili Bautista nisu imena koja bi Nadal precrtao sa lista želja pre žreba. Ako uspe da izgradi samopouzdanje u ranoj fazi turnira, mogao bi da postane opasan, ali neizvesno je koliko njegovo telo može da izdrži.

Projektovano je četvrtfinale sa Milošem Raonićem, koji nije blistao posle plasmana u finale Vimbldona, a na putu mu je i Gael Monfis, od kojeg je izgubio nedavno u Torontu. Neće ni na startu biti lako Raoniću, za duel sa Dastinom Braunom moraće da bude koncentrisan od početka.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Španski šestoimeni duel Roberto Bautista Agut – Giljermo Garsija Lopes, Žil Miler – Gael Monfis (Luksemburžanin je igrao četvrtfinale u Njujorku 2008), Raonić – Braun.


Photo by Vaughn Ridley/Getty Images
Nepoznata imena: Giljerme Klezar je 23-godišnji Brazilac trenutno 173. na svetu, a sudar sa Kjudinelijem biće mu debi na Gren slem turnirima. Ugledao se na Kuertena i Federera, a u slobodno vreme voli da surfuje internetom.

Jan Šatral – Makenzi Mekdonald sigurno je ljubiteljima tenisa najmističniji par prve runde. Šatral je 26-godišnji Čeh koji nikada nije bio među prvih 200, a nedavno je osvojio svoj prvi čelendžer. Amerikanac je 412. na svetu, ima 21 godinu i još je na koledžu.

Tu su još: Stil igre našeg Dušana Lajovića može da iznervira oscilacijama sklonog Benou Pera, koji na američkoj turneji ima skor 2-3. Miriše na meč u kojem bismo mogli da vidimo iznenađenje.

Rajan Herison, u kojeg su Amerikanci nekada polagali velike nade, u prvoj rundi igra sa Adrijanom Manarinom.

Treća četvrtina

Photo by Joe Robbins/Getty Images
Žreb nije mazio Stana Vavrinku – kao što je konstatovao jedan američki kolega, prvo kolo nije prikladno doba za susret sa Fernadom Verdaskom. Pogotovo to važi za Švajcarca, koji po pravilu postaje opasniji kako turnir odmiče.

Na Vavrinkinom putu nalazi se i Aleksander Zverev, 19-godišnjak koji je doživeo dva iznenađujuća poraza u Torontu i Sinsinatiju (Lu i Sugita), ali kojem vere u sebe ne manjka, a posebno to neće biti slučaj ukoliko prebrodi prve dve runde.

Četvrto kolo moglo bi Stanu da donese sudar sa Nikom Kirjosom, mada bismo pre toga mogli da vidimo dvoboj Kirjosa i Bernarda Tomića, koji su se ranije ove godine javno raspravljali u vezi sa Nikovim (ne)igranjem u Dejvis kupu.

U gornjem delu tog dela žreba nalazi se Vavrinkin ’dvojnik’ Dominik Tim – neprestano igranje uzima danak, Austrijanac kao da gubi dah, ali možda se opet probudi baš u Njujorku, put do četvrtfinala nije mu najteži na svetu – Milman, Berankis, Kveri, pa Del Potro ili Ferer.


Photo by Nick Laham/Getty Images
Zanimljivi mečevi prvog kola: David Ferer – Aleksandr Dolgopolov, Stan Vavrinka – Fernando Verdasko.

Nepoznata imena: Ilja Ivaška, 22-godišnjak koji je trenutno 181. na ATP listi, treći je Belorus u istoriji koji će igrati na Gren slem turniru, posle Maksa Mirnjija i Vladimira Volčkova. Ivaška navija za Arsenal i voli igricu FIFA. Protivnik mu je Španac Karenjo Busta.

Levoruki Alesandro Đanezi još jedan je debitant u glavnom žrebu GS takmičenja – Italijan ima 26 godina, bio je i 171. na svetu, a sada će igrati sa Kudlom.

Tu je još: Naš Janko Tipsarević nikako da dobije protivnika po meri na najvećim turnirima – sada mu je na startu upao Sem Kveri. Istina, Amerikanac nije nadgradio vimbldonski uspeh, a Tipsarević je nedavno osvojio jak čelendžer. Nikad se ne zna, ipak je ovo turnir na kojem je Janka nijansa delila od polufinala.

Četvrta četvrtina

Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Endiju Mariju nedostajalo je svežine da osvoji i turnir u Sinsinatiju, ali Škot igra briljantnu i ubedljivo najkonstantniju sezonu u karijeri. Možda i prvi put u karijeri važi za glavnog favorita na Gren slem turniru, a jedini čovek kojeg nije uspeo da savlada na najvećoj sceni jeste Novak Đoković.

Mari se nada da će mu trofej na Vimbldonu i novo olimpijsko zlato dati neophodno samopouzdanje za taj podvig, ali do eventualnog duela sa srpskim teniserom dug je i zahtevan put, počev od Lukaša Rosola u prvom kolu, koji je u oba dosadašnja duela uzeo po set Škotu.

Sledeći je iskusni Granoljers, pa Žil Simon, s kojim je Endi izlazio na kraj u prošlosti, ali Francuz je ’naporan’ igrač i dovoljno je da Mari bude samo malo van fokusa, što mu nije strano u ranoj fazi turnira, i eto problema.

Dimitrov ili Lopes potencijalni su mu rivali u osmini finala, a Endi će želeti Španca, pošto ga je dobio u svih deset dosadašnjih duela.


Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Projektovani suparnik u četvrtfinalu biće Kei Nišikori, a Kolšrajber i Gofan najozbiljnije su prepreke na putu finaliste iz 2014. godine. To finale je ujedno i jedini put u karijeri da je Japanac pokazao da je psihički i fizički zreo za najviši domet na Gren slem turniru – može li sada da ponovi nešto slično?

Zanimljivi mečevi prvog kola: Lopes – Ćorić, Kolšrajber – Mau, Mari – Rosol, Simon – Štepanek.

Nepoznata imena: Dvojica mladića dogurali su do glavnog žreba – 18-godišnji Majkl Mmo, Amerikanac poreklom iz Saudijske Arabije, oslanja se na jak servis i podseća na Gaela Monfisa, a na startu će igrati sa Žeremijem Šardijem.

Karen Kačanov, 198 cm visoki Rus, uspešno je prošao kvalifikacije, nedavno je napunio 20 godina i već je u prvih 100 (96. mesto). Imao je sreće, rival u prvom kolu mu je Tomas Fabijano.

Tu je još: Viktor Troicki otvara sa Raduom Albotom, ali već u drugoj rundi mogao bi da se sastane sa Gofanom.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Dobitnik 'vajld karte' favorit za završnicu
Sredina septembra, poslednja trećina 2009. godine – svi čekaju da Rodžer Federer osvoji novi Gren slem i potvrdi dominaciju u prvoj deceniji XX veka.

B92

Photo by Jim McIsaac/Getty Images
Na stadion ’Artur Eš’ pre njega izašao je visoki Argentinac koji je eksplodirao te godine plasmanom u četvrtfinale Australijan opena, potom i polufinale Rolan Garosa, a pre duela sa Rodžerom deklasirao je Rafaela Nadala sa tri puta po 6:2.

Pokazao je da poseduje snažan servis i fenomenalan forhend, ali je u glavama navijača širom sveta bila slika Švajcarca koji podiše šesti trofej namenjen osvajaču US opena.

Međutim, na najvećem teniskom stadionu viđena je jedna od najvećih senzacija u ’belom sportu’ – vineri forhendom pljuštali su sa svih strana, loptice su išle neverovatnom brzinom i jedan od najvećih igrača svih vremena ostao je u potpunom čudu.

Poveo je u setovima, potom servirao za 0-2 i tada bi meč za Del Potra verovatno bio gotov, ali je usledio povratak i izjednačenje. Kada je ’Div iz Tandila’ napravio duplu servis grešku za 1-2, slika se ponovo vratila, pre nego što se Delpo potrudio da postane prvi argentinski šampion Gren slema od Gaston Gaudija i tek treći u istoriji iz ove zemlje.


Photo by Jim McIsaac/Getty Images
"U najlepšim snovima sebi bih poželeo titulu na US openu i da budem teniser kalibra Rodžera Federera. Pa, jedan san mi se ispunio", rekao je Del Potro posle meča.

Nova zvezda je rođena i imala je kapacitet da pomuti planove najvećima. Mali je broj onih koji su imali oružja za nekada četvrtog igrača na ATP listi, pa ni Novaku Đokoviću, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu nije bilo svejedno kada sa druge strane mreže vide to dobroćudno bradato lice.

Međutim, svi znamo šta se desilo – brojne povrede ručnog zgloba sasekle su jednu veliku karijeru, uskratile nam epske mečeve i jedan momak je morao da prestane da sanja. Sada se očekuje povratak. Sedam godina od titule, a prvi put od 2013. godine Huan Martin del Potro će učestvovati na US openu.

U glavni žreb turnira ušao je zahvaljujući ’vajld-karti’ koju je dobio od organizatora jer trenutno zauzima 142. mesto na svetu. On je uz Džejmsa Dakvorta jedini strani igrač koji je dobio specijalnu pozivicu, ali je za razliku od ostalih, najveći favorit da se domogne same završnice turnira.


Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Prethodna nedelja bio je veoma teška, emotivna, ali i uspešna za 27-godišnjeg momka – u prvom kolu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru napravio je iznenađenje pobedom nad najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem. U meču sa Novakom sve je funkcionisalo kao u najboljim danima i, nažalost po srpske navijače, imali smo priliku da vidimo taj čuveni forhend u pravom svetlu.

Nije se tu zaustavio, eliminisao je Žoaa Sousu, Taro Danijela, Roberta Bautistu Aguta i došao do polufinala, gde je u novom klasiku pobedio Rafaela Nadala – 5:7, 6:4, 7:6 (7-5). Obezbedio je srebro, ali u finalu nije imao snage za Endija Marija, koji je nastavio fantastičnu seriju od Vimbldona.

"Ako ostane zdrav, ne postoji razlog zbog kojeg ne bi mogao da igra na vrhuncu. Uradio je neverovatan posao, stvarno – vratio se takmičenju na najvišem nivou posle svih problema koje je imao sa ručnim zglobom. Mogu samo da zamislim koliko je bilo frustrirajuće i mentalno naporno proći sam kroz te probleme, a onda se vratiti na ovaj nivo", istakao je Endi Mari.


Photo by Julian Finney/Getty Images
I upravo je Britanac spomenuo jednu od dve veoma važne stvar, a to je da ostane zdrav. Tokom Igara u Riju prečesto je igrao bekhend spin, nije želeo da se čuva i igra slajs, kao što je to radio u mesecima za nama. Ako zglob bude u redu, biće ispunjen prvi preduslov za dobar rezultat.

Druga stvar se odnosi na žreb – Argentinac će morati da se uzda u sreću prilikom izvlačenja, kako bi izbegao igrače koji mu ne odgovaraju. To su obično defanzivci koji konstantno menjaju ritam i usporavaju igru. Ne mora nužno da izbegne favorite, jer je njih redovno pobeđivao, ali ako se sve kockice poklope, možemo ga videti u borbi za polufinale.

Navijački, ne bi bilo prijatno da do nje dođe ponovo dođe preko nekog od naših predstavnika, ali bi za dobrobit tenisa Del Potrov uspešan povratan na US open bio pravi pogodak.


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
Novak prvog dana (noći) na terenu, igra i Lajović
Najbolji teniser sveta Novak Đoković naći će se na terenu prvog dana US opena, poslednjeg Gren slema sezone.

B92

Photo by Mike Stobe/Getty Images for USTA
Đoković pohod na novu titulu počinje duelom sa Ježijem Janovičem iz Poljske, a njihov meč biće prvi u večernjem terminu na stadionu ’Artur Eš’.

Razlika između Njujorka i Beograda je šest sati, što znači da će susret početi u noći između ponedeljka i utorka, od 1 sat posle ponoći po našem vremenu.

To će biti prvi duel dvojice tenisera – Janovič je trenutno 228. igrač na ATP listi, dok je najbolji plasman imao u avgustu 2013, kada je bio 13.

Posle Novaka i Jiržija, na teren najvećeg teniskog stadiona na svetu izaći će dve domaće teniserke, Medison Kiz i Alison Riske, čijim duelom će biti zatvoren program prvog dana.

Dnevni raspored, u ponedeljak od 17 časova po srednjoevropskom vremenu, orvaraju sedma nositeljka Roberta Vinči i Ana-Lena Fridsam. Posle nje igraju Andželik Kerber i Polona Hercog, dok će pred večernju pauzu Rafael Nadal za favorita imati Denisa Istomina iz Uzbekistana.

Na stadionu ’Luis Armstrong’, drugom po veličini na ’Flešing Medouzu’, šampion iz 2014. Marin Čilić sastaje sa Rodžeriom Dutrom Silvom. Posle tog, slede mečevi Frančeska Skjavone – Svetlana Kuznjecova, Elis Mertens – Garbinje Mugurusa i Džek Sok – Tejlor Fric.

Od srpskih predstavnika prvog dana igraće samo Dušan Lajović, koji na terenu 12 neće imati jednostavan posao jer igra sa Benoa Perom, koji je postavljen za 32. nosioca.

US open, četvrti Gren slem sezone, počinje u ponedeljak i igra se za nagradni fond od 21.862.744 dolara, a titulu brani Novak Đoković.

US open, prvi dan:
Stadion Artur Eš:

17.00 Roberta Vinči – Ana-Lena Fridsam
18.30 Andželik Kerber – Polona Hercog
20.00 Rafael Nadal – Denis Istomin
01.00 Novak Đoković – Ježi Janovič
03.00 Medison Kiz – Alison Riske

Stadion Luis Armstrong:
17.00 Rodžerio Dutra Silva – Marin Čilić
19.00 Frančeska Skjavone – Svetlana Kuznjecova
20.30 Elis Mertens – Garbinje Mugurusa
22.00 Džek Sok – Tejlor Fric

Grendstend:
17.00 Tejlor Taunzend – Karolina Voznijacki
18.30 Džon Izner – Franses Tijafo
20.30 Žo-Vilfred Conga – Gvido Andreozi
22.30 Džoana Konta – Betani Metek-Sends

Teren broj 12:
17.00 Petra Kvitova – Jelena Ostapenko
18.30 Sara Erani – Šelbi Rodžers
20.00 Benoa Per – Dušan Lajović
22.00 Adrijan Manarino – Rajan Herison
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Mari: Čim Novak igra, znači da se oseća mnogo bolje
Drugi teniser sveta Endi Mari rekao je da se Novak Đoković oseća bolje čim može da igra na US openu.


Itvor: b92



EPA/YOAN VALAT
Đoković je završio učešće na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru već u prvom kolu porazom od Huana Martina del Potra, a pre tog meča povredio je ručni zglob.

Novak je propustio Masters u Sinsinatiju kako bi se što bolje oporavio i nastupaće na poslednjem Grend slemu sezone.



„Ne znam kako se Novak oseća – ako igra ovde, mora da mu je mnogo bolje“, rekao je Mari.

Britanac je istakao da je Srbinu dobro došao odmor posle napornog leta, ali se osvrnuo i na Rafaela Nadala.

„Nekada, kada igrate mnogo tenisa kao što je Novak činio, osetite nelagodnos i vašem telu je neophodan odmor. Rafa nije imao sreće u poslednjih nekoliko godina zbog brojnih problema. Muči ga zglob, pre toga i drugi zdravstveni problemi i prošao je kroz nekoliko teških godina“, dodao je Endi.

On je naveo da neće mnogo gledati drugu polovinu žreba koju predvode Novak i Rafa.

„Obojica su u gornjoj polovini žreba i to što ih muče ručni zglobovi neće mnogo uticati na moje šanse da se domognem finala. Neću morati da igram sa njima do tada, zato sačekajmo da vidimo. Mislim da je Rafa u Riju, igrajući singl i dubl, dokazao da može da igra mečeva koliko i ostali. Novak je propustio Sinsinati, ali je pre nekoliko nedelja igrao u Kanadi. Ima dovoljno mečeva u nogama i biće spreman ako se potpuno oporavio“, zaključio je Mari.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Suspendovano troje francuskih tenisera
Teniski savez Francuske (FFF) privremeno je suspendovao Kristinu Mladenović, Karolin Garsiju i Benoa Per.

IZVOR: BETA


Photo by Julian Finney/Getty Images
Njih troje su kažnjeni zbog narušavanja ugleda Saveza na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Per, koji je bio 16. nosilac na olimpijskom turniru u Riju, poslat je kući sa takmičenja jer je prekršio pravila ekipe, navodi se u saopštenju FFF.

On je navodno u više navrata spavao van olimpijskog sela, ili se vraćao kasno u sobu. On je, takođe, na neodgovarajući način komentarisao o značaju Olimpijskih igara, pošto se na olimpijskom turniru ne dobijaju bodovi za ATP listu.

Mladenović i Garsija su "oštro kritikovale" Savez posle poraza u prvom kolu dublova, pošto ih niko nije obavestio da kao partnerke u dublu moraju da nose odeću iste boje, navodi se u saopštenju FFF.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
ATP: Novak 5.500 bodova ispred Marija
Najbolji teniser sveta Novak Đoković na najnovijoj ATP listi i dalje ima veliku prenost, odnosno 5.535 više bodova od drugoplasiranog Endija Marija.

Izvor: B92



Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Đoković je pred početak US Opena, na kojem brani titulu, zadržao 14.840 poena.

Među najboljih 20 tenisera nije bilo promena, iza vodećeg dvojca redpm slede Stan Vavrinka, Rodžer Federer, Rafael Nadal, Miloš Raonić...

Kada je reč o ostalim srpskim teniserima, Viktor Troicki je posle polufinala u američkom Vinston-Sejlemu napredovao za tri mesta i sada je 32, Dušan Lajović je 59, dok je Filip Krajinović ostvario veliki skok sa 183. na 157. poziciju liste.

Poredak prvih 20 na ATP listi:
1. (1.) Novak Đoković (Srbija) 14.840 bodova
2. (2.) Endi Mari (Velika Britanija) 9.305
3. (3.) Stan Vavrinka (Švajcarska) 4.980
4. (4.) Rodžer Federer (Švajcarska) 4.945
5. (5.) Rafael Nadal (Španija) 4.850
6. (6.) Miloš Raonić (Kanada) 4.805
7. (7.) Kei Nišikori (Japan) 4.165
8. (8.) Tomaš Berdih (Češka) 3.570
9. (9.) Marin Čilić (Hrvatska) 3.515
10. (10.) Dominik Tim (Austrija) 3.205
11. (11.) Žo-Vilfred Conga (Francuska) 2.875
12. (12.) Gael Monfis (Francuska) 2.835
13. (13.) David Ferer (Španija) 2.660
14. (14.) David Gofan (Belgija) 2.565
15. (15.) Rišar Gaske (Francuska) 2.230
16. (16.) Nik Kirjos (Australija) 2.060
17. (17.) Roberto Bautista Agut (Španija) 2.040
18. (18.) Felisijano Lopes (Španija) 1.840
19. (19.) Bernard Tomić (Australija) 1.780
20. (20) Pablo Kuevas (Urugvaj) 1.745...
 
Natrag
Top