Novosti i zanimljivosti iz sveta filma

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
NOVA DOMAĆA KRIMI SERIJA Tika Stanić kao šef policije

49a8e039099321c43cd3e96db7a9adf1.jpeg


Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Marko Janketić, Nina Janković i Katarina Radivojević protagonisti su nove igrane serije RTS-a „Ubice mog oca“.

Snimanje je počelo prošle subote, serija će imati deset epizoda, a emitovanje je planirano za kraj oktobra 2016. godine, objavljeno je na sajtu Javnog servisa. Po scenariju Nataše Drakulić, „Ubice mog oca“ režira Predrag - Gaga Antonijević, koji je i koscenarista.

“Radnja serije odigrava se u Beogradu. Aleksandar Jakovljević, koga tumači Vuk Kostić, mlad je, ali već iskusni inspektor koji dobija prvi veliki slučaj - rešavanje ubistva ćerke jedinice uglednog građevinskog preduzimača. Paralelno sa odvijanjem istrage koja ide u nekoliko pravaca, Aleksandar je rastrzan između dve žene sa kojima radi na slučaju: mlade laborantkinje-stažistkinje Jelene (Nina Janković), u koju je iskreno zaljubljen, i javnog tužioca Marije (Katarina Radivojević), sa kojom je u vezi”, navodi se u saopštenju RTS-a.

- Ovo je jedna od onih uloga koju glumac može samo da poželi zato što su odlično napisani likovi. Ima šta da se igra. Dosta je tajanstveno sve, a likovi su jako složeni. Mislim da su se svi glumci obradovali svojim ulogama i zaista verujem da će ovo biti jedna od onih serija na RTS-u na koje ćemo svi biti ponosni - rekao je za RTS Tihomir Stanić, koji tumači šefa policije Marjanovića.

KATARINA JAVNI TUŽILAC

- U seriji glumim Mariju, koja je javni tužilac, vrlo je ozbiljna i u vezi je sa glavnim likom Aleksandrom, koga tumači Vuk Kostić. Meni se dopada projekat zato što to nije uobičajeno za naše uslove, podseća me na američku seriju “Pravi detektiv”, pa mi je to vrlo interesantno - kaže Katarina Radivojević.


Izvor: blic.rs
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
ODLAZAK HEROJA Bad Spenser, dobri džin koga smo voleli

bc3a5e2f8e91c9fa52f5648fd36e5f59.jpeg


Karlo Pederzoli bio je plivač, prvak Italije u vaterpolu sa Laciom, pravnik, pronalazač, pilot, diplomata... a ceo svet će ga pamtiti kao ortaka Terensa Hila iz špageti-vesterna.

Italijanski glumac Bad Spenser, zvezda brojnih filmova, preminuo je u ponedeljak u 87. godini u Rimu.

“Preminuo mirno, bez bolova i patnje, a poslednje reči su mu bile ‘hvala vam’”, piše u izjavi njegovog sina Đuzepa Pederzolija.

Bad Spenser je rođen u Napulju 1929. kao Karlo Pederzoli i kasnije se preselio u Rim, gde je postao uspešan sportista. Bio je učesnik Olimpijade 1952. i 1956. kao plivač i vaterpolista i prvi Italijan koji je isplivao 100 metara kraul ispod minuta.

Osvojio je prvenstvo Italije 1954. u vaterpolu sa Laciom, a uz to je diplomirao prava, registrovao nekoliko patenata i stekao pilotsku dozvolu. Od 1947. do 1949. je radio u italijanskom konzulatu u Brazilu.

Glumom je počeo da se bavi krajem četrdesetih, ali karijera mu nije cvetala sve do kraja šezdesetih. Reditelj Đuzepe Kolici bio je veliki poštovalac tada 38-godišnjeg šampiona kada ga je 1967. angažovao kao snagatora u vesternu “Krvava reka”. Producenti su ga zamolili da promeni ime u neko internacionalnije, pa je izabrao Bad Spenser, prema omiljenoj vrsti piva (badvajzer) i omiljenom američkom glumcu Spenseru Trejsiju.

Bad je tako postao zvezda špageti-vesterna i akcionih komedija, prepoznatljiv po korpulentnosti (bio je visok 1,93 m) i prijateljskom duhu, pa su ga zvali „dobroćudni džin“. Zajedno sa Terensom Hilom (Mariom Đirotijem) snimio je dvadesetak hitova, među njima i “Zvali su me Triniti” (Lo chiamavano Trinità), koji je postao najgledaniji italijanski film svih vremena.

Godinu dana kasnije, Hil i Spenser su oborili taj rekord nastavkom “I dalje me zovu Triniti”.

- Bili smo prvi koji su vestern čitali u komičnom ključu, u tome je tajna našeg uspeha. U našim filmovima nije bilo smrti, seksa niti nasilja, samo poneki udarac, tako da su nas gledali porodično - kazao je Spenser.

Od devedesetih je uglavnom radio na televiziji i u karijeri je ostvario više od 100 uloga.

- Bio je glumac kome italijanska kinematografija treba da bude zahvalna jer je naše filmove doveo u sve delove sveta - izjavio je Osvaldo de Santis, predsednik “20th Century Foxa” u Italiji.

Bad Spenser je politički bio blizak desnom centru i čak se kandidovao na lokalnim izborima u Rimu 2005. kao predstavnik Berluskonijeve partije.

Napisao je dvotomnu autobiografiju, a 2014. objavio je knjigu “Jedem, dakle postojim” o filozofiji i gastronomiji.

Od 1960. bio je u braku sa Marijom Amato. Iza sebe je ostavio troje dece, petoro unučadi i šestoro praunuka.


Izvor: blic.rs
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Rekordna gledanost poslednje epizode šeste sezone "Igre prestola"

4789120318182e4f85a8b0228420a156.jpeg


Poslednja epizoda šeste sezone popularne američke serije "Igra prestola", koja se prikazuje na kanalu HBO, ostvarila je danas najveću gledanost od početka prikazivanja, saopštili su autori serijala.

Desetu, poslednju epizodu šeste sezone pratilo je 8,9 miliona gledalaca u premijernom ili repriznom terminu, u odnosu na 8,1 milion gledalaca koji su pratili posleđu epizodu pete sezone, navela je kompanija za istraživanje javnog mnjenja Nilsen (Nielsen).

Od početka prikazivanja 2011. godine, gledanost serije snimljene po istoimenom romanu Džordža R. R. Martina neprekidno je rasla. Prvu epizodu prve sezone pratilo je samo tri miliona ljudi.

Šesta sezona prva je koja ne prati u potpunosti roman, iako je HBO ranije već odstupao od originalne priče.

Autori serije Dejvid Beniof i Danijel Bret Vajs rekli su u intervjuu objavljenom danas na sajtu Dedlajn da se bliži kraj serije i da su u planu još najviše dve sezone.


Izvor: blic.rs
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
"Dnevnik mašinovođe" imao svetsku premijeru u Moskvi

71223df278df3cfa77d53cda9bac24e6.jpeg


Film "Dnevnik mašinovođe", reditelja Miloša Radovića juče je imao svetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Moskvi.

Premijeri filma prisustvovali su reditelj Miloš Radović i glumac i producent Lazar Ristovski koji navode da je publika burnim aplauzom pozdravila film i autore.

Dnevnik Mašinovođe je komedija-melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima. Ilija, koga maestralno tumači Lazar Ristovski je šezdesetogodišnji mašinovođa, na korak do penzije. On drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima, u tumačenju odličnog Petra Koraća, priprema se da nastavi porodičnu tradiciju. Ilija ga upoznaje sa poslom i činjenicom da su nesreće neizbežne. Sima se plaši, on ne želi da postane ubica. Najviše ga zanima koliko će vremena proći dok mu se ne desi prvo gaženje.

Miloš Radović je i autor scenarija, nastalog po ideji Marka Glušca. U filmu igraju i Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Mladen Nelević, Nina Janković, Danica Ristovski, Haris Burina, Tihomir Stanić…

Distributer filma je Art Vista, a beogradska premijera je zakazana za 14. septembar u Sava centru.


Izvor: blic.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Preminula Mira Stupica
Čuvena srpska glumica Mira Stupica premunula je noćas u Beogradu u 94. godini života, javljaju "Večernje novosti".

Izvor: Večernje novosti,
207358285757b6d1c340589591689903_v4_big.jpg
Foto: Tanjug, Danilo Peternek
Pre samo dva dana diva našeg pozorišta proslavila je rođendan u krugu najbližih.

Rođena je kao Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. u Gnjilanu, kao prvo dete u porodici. Roditelji su joj bili profesori matematike, koji su radili u gimnaziji. Dva brata, Predrag i Zoran, umrli su sa svega dve i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat - Bora.

U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu - "Boj na Kosovu" u izvođenju neke putujuće trupe. Porodica se kasnije preselila u Gornji Milanovac, pa u Aranđelovac, pa u Beograd, gde se Mira Stupica prepustila magiji pozorišta.

Glumila je na scenama u Šapcu, Nišu, u Narodnom pozorištu i JDP-u, ali i u Parizu i Moskvi. Kao jedna od najvećih glumica sa ovih prostora, igrala je nebrojeno uloga od Nastasje Filipovone, preko Petrunjele, do baronice Kasteli.

Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić", festivala "Dani Zorana Radmilovića".

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina prošlog veka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda" , "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom". Poslednji filmovi bili su joj "Sedam i po" i "Parada".

Od velikog broja TV ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili, a najmlađi je pamte kao Kristinu Trobozić u "Otvorenim vratima".

Iza sebe je imala tri braka sa Mavidom Popovićem, Bojanom Stupicom i Cvijetinom Mijatovićem. Kako je govorila, period proveden sa Stupicom bio je i najplodonosniji u njenoj karijeri.

Napisala je i knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

Imala je zdravstvenu krizu minulog proleća, kada se zbog moždanog udara lečila na Neurološkom odeljenju Urgentnog centra u Beogradu.

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Pogledajte trejler za novi nastavak filma "Krug"
Filmski studio Paramount je objavio trejler na osnovu kojeg se može doneti zaključak da će nastavak kultnog horor filma “Krug“ ("The Ring") biti još strašniji.

Izvor: B92

70494658357bdc027456e3711589236_v4_big.jpg

Foto: YouTube Screenshot
Nastavak filma “Krug“, koji je 2002. godine bio pravi bioskopski hit i zaradio oko 250 miliona dolara, nosiće naziv “Krugovi“ ("Rings").

U prvim delovima priča se vrti oko uklete video kasete koja donosi smrt svakome ko je pogleda, u roku od 7 dana.

Pošto su video kasete već davno zaboravljene, u nastavku filma je reč o kompjuterskom virusu u vidu video snimka.

Glavne uloge u filmu igraju Matilda Luc, Aleks Ro, Džoni Galecki i Ajme Tigarden.

Film “Krugovi“ stiže u bioskope 28. oktobra.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Preminuo američki glumac Džin Vajlder
Poznati američki glumac Džin Vajlder, zvezda filmskih komedija poput "Vruća sedla", "Mladi Frankenštajn" i "Žena u crvenom", preminuo je u 84. godini, saopštila je danas njegova porodica.

IZVOR: TANJUG

198911381657c498bc66e43121642487_v4_big.JPG

Foto: Wikimedia Commons
Vajlderov bratanac je rekao da je glumac preminuo sinoć u svojoj kući u Stemfordu, u saveznoj državi Konektikat, od komplikacija povezanih sa Alchajmerovom bolesti, prenela je agencija AP.Vajlder, prepoznatljiv po kovrdžavoj kosi, proslavio se u filmovima poznatog američkog režisera Mela Bruksa, u kojima je uglavnom igrao zbunjene likove koji su se našli u neverovatnim situacijama.

Poznatu ulogu ostvario je i glumeći šarmantnog vlasnika fabrike čokolade u omiljenom dečjem filmu "Vili Vonka i fabrika čokolade".
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
"Narkos": Prestaćemo onda kad prestane trgovina drogom"
Na Netflixu se pojavila druga sezona popularne serije “Narcos” u kojoj će biti otkrivena sudbina Pabla Eskobara nakon njegovog bekstva iz zatvora.

Izvor: B92

11496688357ce8111e8c64070232275_v4_big.jpg

Erik Njuman (Foto: Gettyimages)
Uprkos tome što je Vagner Mura izašao iz projekta, “Narkos” će se i dalje snimati, otkrivaju producenti Erik Njuman i Hose Padilja.

“Seriju ćemo prestati da snimamo kada prestane trgovina drogom”, rekao je Padilja za magazin “Variety”, a Njuman dodao: “Prestaćemo onda kad vi prestanete. To je naš dogovor s Amerikom”.

Govoreći o drugoj sezoni, producenti su istakli kako je promena fokusa na 18 meseci Eskobarovog života, umesto 15 godina, fundamentalno promenila seriju.

“Omogućila nam je da usporimo i saživimo se sa likovima više nego što smo to mogli ranije. Sada gledamo kako se njegova imperija ruši”, kaže Njuman.

Sve epizode nove sezone dostupne su od 2. septembra i dobile su relativno pozitivne ocene.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
"Dnevnik mašinovođe" na festivalskoj turneji
Film "Dnevnik mašinovođe", koji je svetsku premijeru imao na festivalu u Moskvi ovog leta, nastavlja svoj život na inostranim festivalima.

Izvor: B92
214737070457ea6b493db97015214989_v4_big.jpg

Srpski kandidat za nagradu Oskar biće prikazan već sutra na Raidance film festivalu, gde će se ostvarenje scenariste i reditelja Miloša Radovića, naći među deset filmova u zvaničnom, internacionalnom takmičarskom programu prestižnog festivala koji se odžava u Londonu od 21. septembra do 02. oktobra.

Ulaskom u takmičarski program film "Dnevnik mašinovođe" ravnopravno konkuriše za nagrade: najbolji film, najbolji reditelj, najbolji scenario, nabolji i glumac i najbolja glumica..

Sledi prikazivanje na Varšavskom festivalu, koji će se održati od 07. do 16. oktobra u programu nezavisnih, autorskih filmova – "Slobodni duh", kao i Festivalu u Stokholmu, koji se održava od 09. -20. novembra, gde će se naš film takmičiti za glavnu nagradu – "Brozanog konja" i nagradu publike.

U međuvremenu publika će moći da ga vidi i na jubilarnom četrdesetom Sao Paulo International film festivalu, koji se održava od 20. oktobra do 2. novembra.

"Dnevnik mašinovođe" sa Lazarom Ristovskim u dvostrukoj ulozi, glumca i producenta, biće prikazan i na najvećem filmskom festivalu u Austriji na kome se prikaže oko 300 ostvarenja. Svake godine festival u Beču, koji se održava od 20. oktobra do 02. novembra, poseti oko 100.000 gledalaca.

Ovo ostvarenje biće prikazano i na prestižnom ARPA Film Festivalu, ujedno najvećem festivalu nezavisnog filma u srcu Holivuda, 05. novembra u glavnom programu, kada će se takmičiti u konkurenciji za najbolji film.

U filmu "Dnevnik mašnovođe" glavne uloge poverene su Lazaru Ristovskom, Petru Koraću, Mirjani Karanović, Jasmini Đuričić, Mladenu Neleviću...

Film se trenutno prikazuje na repertoaru domaćih bioskopa širom zemlje.



 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Da li će ovo biti jedan od najboljih filmova godine?
Bleecker Street Media i Amazon Studios predstavljaju nam najnovije ostvarenje Džima Džarmuša, “Paterson”.

Izvor:B92
8407890957ef5cae5f2c8073253086_v4_big.png

Svoju premijeru i odlične kritike imao je na Filmskom festivalu u Kanu.

Priča prati vozača autobusa (Adam Draver) iz Patersona (Nju Džersi), koji u slobodno vreme piše poeziju. Iako to sam ne primećuje, on je veoma talentovan. Njegova žena (Golšifte Farahani) to pokušava da mu kaže, ali je on ne shvata ozbiljno. Međusobno podržavaju jedno drugo uživajući u malim detaljima koje većina ljudi propušta, pronalazeći tako da je svaki dan posebno uživanje u novim stvarima čak i kada ste u istom mestu, okruženi istim ljudima.

Mnoge kritike ovaj film predstavljaju kao “poetsku perfekciju, vrhunski realizovanu”.

U ostalim ulogama pojavljuju se Vilijam Džekson Harper, Masatoši Nakage i ostali.

Džarmuš je, pored režije, radio i scenario za ovaj film. Pre “Paterson”-a publika ga je dobro upoznala originalnim i upečatljivim ostvarenjima kao što su: “Coffee and Cigarettes”, “Dead Man”, ” The Limits of Control”, “Ghost Dog: The Way of the Samurai”, ” Only Lovers Left Alive”, “Broken Flowers”.

Film “Paterson” u bioskopima će početi da se prikazuje od 28. decembra.

 
Natrag
Top