Kako se izvrću stihovi iz Biblije u cilju dokazivanja lažnih učenja?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Meni je ovo pitanje o podeli zakona kljucno za razumevanje subote, jer ako podele nema, a po svemu sudeci ona ne postoji, onda se ne moze ni insistirati da je subota vecna i nepromenljiva, ili da su 10 zapovesti vecne i nepromenljive.

Pa brate Mire000 ja bih dodao da je Subota više vezana za 10 Zapovesti nego za ostatak "Zakona" to ćemo se nadam se složiti ali pošto si pisao o 10 Zapovesti dole, odlična tema i na toj bazi možemo razgovarati o Suboti.
Idemo na to...

Sta vise, vidimo da one to nisu, da su itekako "promenljive" , jer kao sto i znas, Isus je rekao:

"koji se udostoje dobiti onaj svet, i vaskrsenje iz mrtvih NITI CE SE ZENITI NITI UDAVATI, VEC SU KAO ANDJELI BOZJI NA NEBESIMA".

Prema tome, bar jedna zapovest dekaloga vise nece vaziti: "ne cini preljube".

Ovo je veoma ali veoma zanimljivo pitanje. Kako shvatiti ove Hristove reči. Vidi, ja imam drugačije mišljenje po ovom pitanju. Naravno, ako bude prilike obrazložiću ga. Zato što u svetlosti onoga što Luka prenosi po pitanju ovog Isusovog govora o budućem životu postoji materijal za malo drugačije razumevanje onoga što je Isus želeo reći po pitanju braka na nebu. No, da ne zbunjujem...poćiću od pretpostavke da ne nebu ipak neće biti braka. Čak i da je tako tj. da neće biti braka tj. zajednice muškarca i žene na nebu pa samim tim ni mogućnosti za kršenje sedme zapovesti jer neće biti braka da li mi sada imamo bilo kakav pokazatelj da je bilo koja zapovest iz Dekaloga nevažeća? Lično mislim da ne. Mi i dalje živimo u grešnom svetu zar ne. Ako Zakon neće važiti na Nebu(pretpostavka...) zato što je to savršeni svet, danas mi ne živimo u savršenom svetu. Zato je Zakon još uvek naš vodič.

Pogledajmo šta kaže Biblija za Hrišćansku crkvu i istinske Božije vernike:"Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu", Otkrivenje 14,12. Isti pisac Jovan u poslanici kaže:"Koji govori: poznajem ga, a zapovesti njegovih ne drži, laža je, i u njemu istine nema", 1. Jovanova 2,4. Jakov kaže:"Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve", Jakov 2,10 . Malo kasnije tj. u narednom stihu Jakov pojašnjava o kom vidu Zakona misli. Jakov kaže:"Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao i je i: ne ubij. Ako dakle ne činiš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona", Jakov 2,11 Dakle na koji Zakon Jakov misli? Na 10 Zapovesti. On ovde pominje šestu i sedmu. Ali kada kaže da ako i jednu prestupimo krivi smo za sve. Dakle ako četvrtu ne poštujemo kršimo i šestu. Ako prekršimo drugu kršimo i osmu itd...Jakov ne svodi Zakon samo na dve zapovesti. On ovde jasno ukazuje na Zakon u razvijenom obliku tj. Dekalog. Da li možda Pavle tvrdri da Zakon ne važi? Pavle kaže:"Hoćemo li grešiti kad nismo pod zakonom nego pod blagodaću? Bože sačuvaj!", Rimljanima 6,15 I još kaže:"Tako je dakle zakon svet i zapovest sveta i pravedna i dobra", Rimljanima 6,12 Dakle Zapovest (koja-10 Zapovesti- Jakov to pojašnjava) je sveta. Ako smo i mi sveti a Bog kaže "Budite sveti jer sam ja svet", 3.Mojsijeva 19,2 povežimo to sada sa Zapovestima koje su svete kako kaže Pavle, onda jednostavno Bog nas poziva da budemo sveti tj. da držimo Zapovesti. Ni jedan biblijski pisac nas ne oslobađa držanja Zakona bar za sada. Držanje zapovesti i to u obliku 10 Zapovesti jeste izraz svetosti tj. posvećenja jer Jakov govori o Dekalogu, Pavle pominje da je Zapovest (Dekalog) svet a Gospod nam u 3.Mojsijevoj 19,2 kaže da "budemo sveti". I Crkva Božija iz Otkrivenja 14,12 se odlikuje "držanjem zapovesti" kao glavnom odlikom. Možemo li onda tvrditi da sada ne važi Dekalog? Bože sačuvaj, što bi rekao naš dragi apostol Pavle.

Pozdrav.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ono sto si gore napisao ne dokazuje da su apostoli mislili na dekalog, puko nabrajanje nekih zapovesti nije dokaz da se tu radi o dekalogu, a pored toga uvek je subota izostavljena i ne samo subota nego i druge zapovesti dekaloga, dakle to nije dokaz da govori o dekalogu. Prosto nabraja neke zapovesti tamo... A sto se tice vecnosti i nepromenljivosti zakona, i svega sto sam rekao gore, ne znam kako uopste to mozes oboriti?
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Ono sto si gore napisao ne dokazuje da su apostoli mislili na dekalog, puko nabrajanje nekih zapovesti nije dokaz da se tu radi o dekalogu, a pored toga uvek je subota izostavljena i ne samo subota nego i druge zapovesti dekaloga, dakle to nije dokaz da govori o dekalogu.

Jakov jasno ukazuje na Dekalog jer citira Zapovesti ponaosob(tj. one dve) a ne govori u sublimiranom vidu kroz:"ljubi Gospoda i bližnjeg"...Dakle Jakov govori o pojedinačnim zapovestima iz Dekaloga a zatim dodaje da se ne sme kršiti ni jedna(pojedinačna zapovest) jer ko krši jednu krši "sve". Jasno je da Jakov ne nabraja sve nego neke ali upućuje na "sve". Teško se to može poreći. Još jednom Jakov kaže:"Jer koji "sav" zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za "sve". Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao i je i: ne ubij. Ako dakle ne činiš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona", Jakov 2,11


A sto se tice vecnosti i nepromenljivosti zakona, i svega sto sam rekao gore, ne znam kako uopste to mozes oboriti?

O večnosti Zakona iz Dekaloga tj. njihovom praktikovannu u Raju...ajd da ostavimo za kasnije. Ta je tema zaista zasebna pa neka bude za kasnije. Da vidimo mi šta nam ovde ostaje do Hristovog drugog dolaska. Iz navedenog gore možemo zaključiti da Jakov jasno insistira na obaveznost zakona Dekaloga jer govori o ispunjenavanju "svih zapovesti" bez izuzetka.

Pozdrav.

 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Ne mogu se sloziti, nema dokaza da Jakov uopste govori o dekalogu i da pravi podelu zakona, kao sto si ti predstavio..
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Ne mogu se sloziti, nema dokaza da Jakov uopste govori o dekalogu i da pravi podelu zakona, kao sto si ti predstavio..

Ok. Imaš pravo na lično zaključivanje. Poštujem tvoj stav.

Po mom ličnom osvedočenju Jakov govori o Dekalogu pominjići dve zapovesti a upućujući na "ostatak" tj. pominje "sve". Ako je pomenuo dve a ukazuje da su one deo neke celine terminom "sve" ako smo nepristrasni i slobodnog uma za zaključivanje možemo slobodno i bez dvoumljenja zaključiti da Jakov pod terminom "sve" podrazumeva ostalih 8 Zapovesti pošto mu je referenca od koje polazi 6-ta i 7-ma zapovest. Pošto su one deo veće celine tj. Dekaloga onda to "sve" jeste 10 Zapovesti. Strikno traženje da Jakov pomene svih 10 Zapovesti da bi se "uverili" da on misli na Dekalog smatram da je neosnovano jer kao što rekoh njemu su 6-ta i 7-ma referenca(polazna tačka) a ne celina onoga što govori. U skladu sa tim "sve" bi bilo ono što predstavlja celinu čiji je deo 6-ta i 7-ma zapovest. A koji pouznaju Pismo makar malo neće biti u nedoumici o kojoj celini se radi. Ali kažem poštujem tvoj stav da pošto Jakov ne nabraja i ostalih osam zapovesti da na oko imaš razloga da smatraš da ostalih 8 možda nisu obavezujuće. Ali da li takav stav ima utemeljenja u Pismu to neka svako proceni za sebe.

Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Brate moj, nisi u pravu to, "sve" , se odnosi kao sto sam i rekao ranije na "Hristov Zakon" , a ne na dekalog. A da je to istina mozes videti i po nazivu koji Jakov koristi da bi opisao taj zakon, naime naziva ga "kraljevski". A ko je Kralj? Naravno Isus Hristos je Kralj!


Pogledaj brate da govori o Hristovom zakonu:


Ako doista izvršujete kraljevski zakon po Pismu: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga, dobro činite;


Pa tek onda idu one reci sto si ti naveo "koji odrzi sve a sagresi u jednom"..


Znaci ovde je rec o Hristovom zakonu! Vi sve pogresno razumete.


Zasto ne zelis poslusati i proveriti vase ucenje, to mi jedina zelja.. Ne radi se ovde o nekom "mom misljenju", vec o onome sto kaze Biblija, ja samo o tome i govorim.. Ne zelim da te ubedjujem, jer taj posao pripada Bogu, moje je samo da te usmerim..
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Brate moj, nisi u pravu to, "sve" , se odnosi kao sto sam i rekao ranije na "Hristov Zakon" , a ne na dekalog. A da je to istina mozes videti i po nazivu koji Jakov koristi da bi opisao taj zakon, naime naziva ga "kraljevski". A ko je Kralj? Naravno Isus Hristos je Kralj!


Pogledaj brate da govori o Hristovom zakonu:


Ako doista izvršujete kraljevski zakon po Pismu: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga, dobro činite;

Ja se slažem sa tobom da se radi o carskom(kraljevskom) zakonu. To kaže u stihu 8. Onda u stihu 9 ukazuje da ako taj zakon prestupamo bićemo pokarani kao "prestupnici" a onda u stihu 10 nadovezje se ono čuveno "ko sagreši u jednom kriv je za sve" pa onda navodi na Dekalog. Vidiš brate kako je to sve povezano. Dekalog ili carski zakon tj. sublimacija Dekaloga u dve zapovesti: "ljubi Gospoda i ljubi bližnjeg" su nešto što ako ne poštujemo bićemo osuđeni kao prestupnici. Vidiš brate da nas osuđuje i kada ne poštujemo 6-tu 7-mu zapovest i ako kršimo "ljubi bližnjeg svog". Dakle, nema potrebe da razdvajamo zapovest ljubi blinjeg svog i 6 zapovesti koje regulišu u osnovi naš odnos sa bližnjma. To je sasvim normalno a tu sublimaciju Dekaloga na dve zapovesti imamo i u Starom Zavetu tj. od Mojsija. To piše ovde:"Ne budi osvetljiv, i ne nosi srdnju na sinove naroda svog; nego ljubi bližnjeg svog kao sebe samog; ja sam Gospod, 3. Mojsijeva 19:18 i takođe: "Zato ljubi Gospoda Boga svog iz svega srca svog i iz sve duše svoje i iz sve snage svoje, 5. Mojsijeva 6:5 Vidiš brate taj carski zakon je dat i preko Mojsija. Nije Isus prvi o tome govorio. Ali kao što je poštovanje Boga i bližnjeg se očitavalo kroz Dekalog u Starom Zavetu tako se to isto očituje i u Novom Zavetu. Zato je meni logičnije da i Novozavetno doba podrazumeva poštovanje Zakona tj 10 Zapovesti kao i u Starom Zavetu.

Pozdrav.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
E kako vi sve pogresno shvatate, ja ne znam stvarno, kako je moguce da covek citajuci ono sto sam ja gore napisao ne razume i opet tvrdi da ima podele, da apostoli i Hristos izdvajaju dekalog iz zakona, da je zakon vecan i nepromenljiv i jos tvrde da ne postoji Hristov zakon, a on ga je sam izlozio na gori..

Kako je moguce da neko ko cita Bibliju ne uvidja da adventisti pogresno uce?

Zar ti nisam dokazao da Hristos nije razdvajao zakon?

Ti brate samo zelis tako verovati, i bibliju podredjujes svom unapred stvorenom veroovanju..
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.398
Nije brate moj. Pokazao sam ti da carski zakon je poznat i u Starom Zavetu. Ja samo citiram Pismo. Nema tu moje nauke i hvala Bogu da ima mene što manje a Pisma što više. :)

Pozdrav.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Podele zakona po važnosti i ulozi ima, jer da nema podele između deset zapovesti i ceremonijalnih zakona, tada bi sve to Bog napisao na kamenim pločama zajedno sa deset zapovesti, i to bi bilo stavljeno u kovčeg zaveta.
Ali mi vidimo suprotno, da su deset zapovesti napisane Božjim prstom i stavljene u kovčeg, a obredni zakon i pravila je Mojsije napisao u knjigu, i ona je bila stavljena pored kovčega zaveta.

Sama podela zakona se vidi u biblijskoj TIPOLOGIJI, gde su deset zapovesti imale sasvim različitu funkciju ili ulogu.

Mislim lično da ovde mnogi pišu o biblijskim temama - a malo toga znaju iz biblije, a sa druge strane osuđuju druge za to.

Bitno je ono što Bog sam objavi čoveku koji se predao njemu, i Duhom mu da pravilno razumevanje.
Ovde pojedini u globalu iznose samo svoja mišljenja, koja nisu proizvod ličnog Božanskog osvedočenja i otkrivenja.
Svako nek zaključi - da li više treba slušati ljude, ili Boga.
 
Natrag
Top