PROMOCIJA NARODNIH OBIČAJA Etno festival kod Banjaluke ukupio više od 400 učesnika

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
PROMOCIJA NARODNIH OBIČAJA Etno festival kod Banjaluke ukupio više od 400 učesnika
Srna


Međunarodni festival tradicije, običaja i narodnog melosa "Kozara etno 2016" u selu Piskavica, kod Banjaluke, okupio je više od 400 učesnika iz pet evropskih zemalja.


a0d7c51b02f27a630da1448456a30689.jpeg

Foto: Srna / Srna
Predstavnik Turističke organizacije Banjaluka Mladen Šukalo rekao je da je ovaj festival, koji se održava 12. put, prilika da se promovišu narodni običaji i tradicija, ali i seoski turizam.


Šukalo je istakao da je cilj ovog festivala, koji traje do ponedjeljka, 4. jula, da afirmiše i osnaži ruralni razvoj, na bazi kulturnih identiteta, te ima mnogo širi značaj, koji prelazi domen kulture.

- Tema ovogodišnjeg festivala `Kozara etno` je običaj izvođenja mlade iz kuće, u skladu sa kojim je i pripremljen performans tog običaja", rekao je Šukalo.

a3de45e6fd026c19eb315a1add6ee7d7.jpeg

Foto: Srna / Srna
Prema njegovim rečima, tokom prve festivalske večeri predstaviće se učesnici iz kulturno-umetničkih društava iz Srbije, Poljske, Slovenije, Bugarske i BiH.

- U okviru programa biće izabran i najlepši par u narodnoj nošnji -rekao je Šukalo.

On je dodao da će narednih festivalski dana, osim revijalnog, biti održan takmičarski program.

- Izvorne pevačke grupe sa područja Kozare takmičiće se u pevanju ojkača, dok će biti organizovano i takmičenje u sviranju tambure trožice - naveo je Šukalo.

On je dodao da će u okviru Festivala kulturno nasleđe Kozare dodatno promovisti i takmičenje u tradicionalnoj sportskoj disciplini bacanje kamena sa ramena, kao stručni seminar o temi "Pesme, igre i običaji Kozare, Levče polja i Banata".

Šukalo je naveo da će završno veče festivala na Tvrđavi "Kastel" obilježiti novina ovogodišnjeg festivala "Kozara etno fjužn", gdje će se predstaviti svjetska etno muzika.
 
Natrag
Top