Novosti i zanimljivosti iz sveta filma

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
21 film u trci za Zlatnu palmu
Organizatori 69. Međunarodnog festivala u Kanu dodali su još jedan dugometražni film u trci za Zlatnu palmu, saopšteno je na zvaničnom sajtu festivala.

Izvor: Beta
279404664571f77d8e1e20287385073_v4_big.jpg

Za prestižnu nagradu tog festivala na spisku od 21 filma, nalazi se ostvarenje "Salesman" iranskog reditelja Ašgara Farhadija, poznatog po filmu "A Separation" (Razvod: Nader i Simin) za kojeg je dobio Oskara u kategoriji za najbolji strani film.

Organizatori festivala su 14. aprila, kada su saopštili zvaničan spisak filmova, najavili mogućnost da naknadno dodaju još neki film.

Na spisku filmova nalaze se film "Hulijeta" španskog reditelje Pedra Almodovara, "The last Face" američkog reditelja Šona Pena i "Paterson" Džima Džarmuša.

Za Zlatnu palmu će se takmičiti i "Loving" Džefa Nikolsa, kao i "Juste la fin du monde" belgijske braće Lika i Žan-Pjera Dardena.

Francuzi će biti zastupljeni filmovima "Personal Shopper" Olivijea Asaje, "Ma loute" Brunoa Dimona, "Rester vertical" (Ostati uspravan) Alena Girodija i "Mal de pierres" (Bolest kamenja) rediteljke Nikol Garsije.

Na spisku se nalaze i Britanac Ken Louč sa "I, Daniel Blake" i Holanđaninin Pol Verhoven s filmom "Ona".

Festival će otvoriti novi film Vudija Alena "Café Society", s Kristen Stjuart i Džesi Ejzenberg u glavnim ulogama.

Film tog osamdesetogodišnjeg američkog reditelja, čija su ostvarenja i ranije otvarala Kanski festival, biće prikazan van konkurencije za Zlatnu palmu.

Žirijem festivala predsedavaće australijski reditelj Džordž Miler, tvorac čuvene sage o "Pobesnelom Maksu".

Ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Kanu traje od 11. do 22. maja.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Koji filmovi će biti prikazani na Kanskom festivalu?
Organizatori 69. Međunarodnog festivala u Kanu dodali su još jedan dugometražni film u trci za Zlatnu palmu, saopšteno je na zvaničnom sajtu festivala.

Izvor: Tanjug četvrtak, 28.04.2016. | 08:49
8904983795721b3b2363de472658205_v4_big.jpg

Foto: Gettyimages
Za prestižnu nagradu tog festivala na spisku od 21 filma, nalazi se ostvarenje "Salesman" iranskog reditelja Ašgara Farhadija, poznatog po filmu "A Separation" (Razvod: Nader i Simin) za kojeg je dobio Oskara u kategoriji za najbolji strani film.Organizatori festivala su 14. aprila, kada su saopštili zvaničan spisak filmova, najavili mogućnost da naknadno dodaju još neki film.

Žirijem festivala predsedavaće australijski reditelj Džordž Miler, tvorac čuvene sage o "Pobesnelom Maksu".

Predstavljamo vam punu listu ostvarenja koja će ove godine biti prikazana u Kanu:

1. "Toni Erdmann", nemačke rediteljke Maren Ade

2. "Hulijeta", španskog reditelja Pedra Almodovara

3. "American Honey", britanske rediteljke Andreje Arnold

4. "La fille inconnue" (Nepoznata devojka), belgijske braće Lika i Žan-Pjera Dardena

5. "Personal Shopper", francuskog reditelja Olivijea Asaje

6. "Juste la fin du monde" , kanadskog reditelja Gzavijea Dolana

7. "Paterson", američkog reditelja Džima Džarmuša

8. "Rester vertical" (Ostati uspravan), francuskog reditelja Alena Girodija

9. "Aquarius", brazilskog reditelja Filoa Klebera Medonse

10. "Mal de pierres" (Kamena bolest), francuske rediteljke Nikol Garsije

11. "I, Daniel Blake", britanskog reditelja Kena Louča

12. "Ma Rosa", filipinskog reditelja Briljantea Mendoze

13. "Bacalaureat" (Matura), rumunskog reditelja Kristijana Mundjua

14. "Loving", američkog reditelja Džefa Nikolsa

15. "The Handmaiden - Agassi", južnokorejskog reditelja Parka Čan-vuka

16. "The Last Face", američkog reditelja Šona Pena

17. "Sieranevada", rumunskog reditelja Kristija Pujua

18. "Elle" (Ona), holandskog reditelja Pola Verhovena

19. "The Neon Demon", danskog reditelja Nikolasa Vindinga Refna

20. "Ma loute", francuskog reditelja Brunoa Dimona

21. "Salesman", iranskog reditelja Ašgara Farhadija

Ovogodišnji Medjunarodni filmski festival u Kanu traje od 11. do 22. maja.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Finalni trejler za X-Men: Apokalipsa
Samo mesec dana pred premijeru, 20th Century Fox objavio je finalni trejler za dugo očekivani nastavak X-Men franšize, pod nazivom X-Men: Apokalipsa.

Izvor: b92
62441173572232ba16d23559737337_v4_big.png


Foto: YouTube Screenshot
Reditelj Brajan Singer, zajedno sa scenaristima Majklom Doertijem, Denom Harisom i Sajmonom Kinbergom, napisao je priču za ovo ostvarenje.

Nakon što se odmarao hiljadu godina, Apokalips se budi 1983. godine i razočaran u svet, s obzirom da je postao haotičan i nasilan, on sakuplja sledbenike koji će pratiti njegov cilj. Pridružuju mu se Magneto, Sajlok, Oluja i Anđeo, kako bi mu pomogli da prekroji društvo po svom viđenju. Njegov cilj je: napraviti svet gde jaki napreduju, a slabi su odbačeni sa strane, bilo da su ljudi ili mutanti. Na X-Men ekipi je da ga spreče da istraje u svojoj nameri.

U glavnim ulogama nalaze se Džejms MekAvoj (Profesor X), Majkl Fasbender (Magneto), Dženifer Lorens (Mistik), Nikolas Hoult (Zver), Evan Peters (Živa), Rouz Birn (Moira MekTegert) i Lukas Til (Havok). Pridružuju im se “novajlije” Oskar Ajzek (“Star Wars: The Force Awakens”) kao Apokalips, Sofi Tarner (“Game of Thrones”) kao Džin Grej, Taj Šeridan (“Mud”) kao Kiklop, Aleksandra Šip (“House of Anubis”) kao Oluja, Kodi Smit-MekFi (“Dawn of the Planet of the Apes”) Noćni Šunjač, Ben Hardi (“EastEnders”) kao Anđeo, Olivia Mun (“Magic Mike”) kao Sajlok.

Ono što je Brajan Singer ostavio za sam kraj promocije, kao iznenađenje, možete videti na kraju trejlera. O čemu se radi, nećemo vam otkriti, pogledajte sami.

Spremite se za Apokalipsu, 27. maja.



 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
SVETSKA PREMIJERA Film o Jadranki Stojaković u Beogradu
Blic

Legendarna kantautorka i pop pevačica, zvezda SFRJ Jadranka Stojaković, preminula je u 66. godini u Banjaluci, u staračkom domu "Karitas", gde je provela poslednje dane.


64cf71b053ed46afb45eed482551f69b.jpeg

Foto: Promo

Tih dana sećala se svoje karijere, kao i dobrih i loših stvari koje su je zadesile u životu, a dokumentarista Branko Lazić, inače urednik dokumentarnog programa Radio televizije Republike Srpske, pratio ju je i na tom putovanju kroz njenu zvezdanu prošlost beležio neke neispričane trenutke u njenom životu, pričajući ujedno i priču o Jugoslaviji i sceni koje više nema.

Tako je nastao film “Jadranka” dugometražni dokumentarac koji će biti prikazan na 9. Beldoksu u okviru srpskog takmičarskog programa.



Sada, međutim, njena životna priča posmatraće se drugačijim očima. Utoliko će film biti još intrigantniji ovdašnjoj publici.

Jadranka Stojaković ostaće upamćena kao apatrid, „voljena pjesnikinja nesrećno zaljubljenih“, kako i kaže u filmu. Nakon karijere u eks Jugoslaviji, gde je radila i kao pevačica i kao slikarka, nastavlja život u Japanu, sve do pada na bini 2009. godine, koji ju je primorao da odustane od koncerata i javnih nastupa. Film međutim, donosi one manje poznate detalje iz njenog života koji je čine još intrigantnijom - manje je poznato da je volela žestoku gitaru, eksperimentalnu i ambijentalnu muziku, Džeksona Poloka i da je sanjala na japanskom jeziku. Film Branka Lazića je, tako, zbirka fragmenta iz njenog života, ispričanih u bolesničkoj postelji tokom minule tri godine borbe sa neizlečivom bolešću.

927df12512c66f618dced899a26226a3.jpeg

Foto: Promo Jadranka Stojaković pričala je o svom životu iz bolničke postelje

Film će svetsku premijeru na 9. Beldoksu doživeti u petak 13. maja u 19 sati u Dvorani kulturnog centra Beograda, kada će reditelj Branko Lazić govoriti više o iskustvu rada na ovom filmu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.468
Kan: Malkovič donosi film koji će biti prikazan 2115.
Režiser Robert Rodrigez snimio je film koji će biti prikazan tek 2115. godine.

Izvor: Independent; b92
1277948907572ca7a35be3c617945942_v4_big.JPG

Foto: Screenshot
Film se nalazi u specijalnom sefu koji će glumac Džon Malkovič poneti na ovogodišnji Filmski festival u Kanu, piše Independent.

Malkovič u ovom delu tumači glavnu ulogu, a sef je programiran tako da se “automatski otvori za 99 godina”, kada će biti navršeno 100 godina od njegovog snimanja. Ove bezbednosne mere preduzete su kako niko ne bi video film pre njegove premijere.

“Ideju o snimanju filma koji niko neće videti smatram vrlo intrigantnom”, rekao je Rodrigez.

U prošlogodišnjem intervjuu iza scene, Malkovič je rekao: “Jedan od ciljeva snimanja ovog filma je da pokušamo da zamislimo kako će sve izgledati za 100 godina”.

Film “100 Years - The Movie You Will Never See”, koji zapravo predstavlja reklamu za francuski konjak "Luj XIII", biće premijerno prikazan 18. novembra 2115.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.468
Preminuo glumac Milorad Mandić Manda
Proslavljeni glumac Milorad Mandić Manda iznenada je preminuo u 56. godini, nakon što mu je pozlilo na sceni tokom izvođenja predstave.

IZVOR: B92

Foto: Screenshot
Na pretpremijeri dečje predstave "Petar Pan" pozorišta "Boško Buha", koja se igra u Ustanovi kulture "Vuk Stefanović Karadžić", glumac Milorad Mandić se srušio na sceni, a nedugo nakon toga je preminuo.

Početkom maja je napunio 55 godina.

Milorad Mandić Manda se rodio u Beogradu 3. Maja 1961. godine.

Diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

Nakon diplomiranja je postao član beogradskog dečjeg pozorišta „Boško Buha“. Godine 1989. je snimio više od 270 epizoda emisije „Bajka za laku noć“ koje su se emitovale na nacionalnoj televiziji.

Od 1989. do 1995. je vodio emisiju za decu „S one strane duge“, što ga je uz Branka Kockicu, učinilo jednim od najpopularnijih dečjih glumaca i zabavljača.

Od 1995. je vodio emisiju „Više od igre“ na RTV Pink.

Milorad Mandić je igrao u brojnim srpskim filmovima. Najzapaženija uloga mu je u filmu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“.

Bio je voditelj kviza „Uzmi ili ostavi“, koji se prikazivao na televiziji B92, a vodio je i kviz „Ja volim Srbiju“, koji se prikazivao na Prvoj srpskoj televiziji.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Počeo "Filmstrit": Flojd okupio 2.000 ljudi u Studenjaku
blic
Šesti po redu "Filmstrit" počeo je večeras projekcijom filma "Nacinalna klasa" na otvorenom i napunio dupke pun Studenski grad u kome je bilo oko 2.000 gledalaca.


f8b82e258f458d60513ea8ec18b608b3.jpeg

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija Čak 2.000 ljudi došlo da oda počast glumcu Draganu Nikoliću
Studentski park pretvorio se u pravu bioskopsku salu - sve stolice su popunjene, klupe u parku, pa i trava i stepenice, čime su Beograđni odali počast nedavno preminulom glumuc Dragnu Nikoliću uglavnoj ulozi filma.

Platno na otvorenom došli su da gledaju sve generacije i roditelji sa malom decom, ali i stariji sugrađani.

5baa7352ef534701a8e51ea628fe275f.jpeg

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija Filmstrit
- Dolazim već petu godinu za redom sa ćerkom i ovo je postala već naša tradicija - kaže sugrađanka Mirjana Pavlović.

Dosta gledalaca opremilo se osim grickalicama i ćebadima za sedenje. Tako su parče trave podelili i prijatelji, koji se takođe svake godine okupljaju ovim povodom.

- Prošle godine smo bili na otvaranju i gledali "Ratove zvezda". Bili smo i na projekcijama na Cvetnom trgu i na Kalemegdanu. Pokušavamo da ispratimo sva dešavanja, malo ređe već krajem leta zbog obaveza, ali ipak može da se nađe vremena ako imate volje – kažu Ivana M. (32) I Marko G. (32)

9e1b51a0f98fca45c99f6312231ff964.jpeg

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija Bogdan Diklić zvanično otvorio "Filmstrit"
Dobrodošlicu posetiocima poželeo je i zvanično otvorio manifestaciju glumac Bogdan Diklić.

- Lepo je što ste došli i što ćemo se večeras svi družiti sa našim prijateljem Draganom Nikolićem, koji je bio dobar glumac i beskrajno dobar čovek, i imao sam sreću što sam mogao da mu budem prijatelj – rekao je Bogdan Diklić, i zvanično otvorio festival.

290dcf48076f482f67962b5ef1e468e8.jpeg

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija Replika "fiće" iz "Nacionalne klase"
Veliku zainteresovanost izazvala je replika originalnog „fiće“ iz čuvenog filma, a dobrodošlicu je poželeo i njegov kreator dr Đorđo Adrijan, osnivač italijanskog Kluba oldtajmera “Fiat 500“.

"Filmstrit" traje sve do početka septembra, a svi posetioci će projekcije moći da pogledaju na 10 lokacija u gradu.

Manifestaciju podržava i Grad Beograd

ec6bd692da0deac40e568831628f9ef8.jpeg

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija Član veća Skupštine grada Dragan Petronijević
- Zahvalio bih se ovim mladim ljudima koji šestu godinu zaredom prave jednu od najlepših filmskih projekcija u gradu i uspevaju da na različitim mestima puštaju projekcije i privlače veliki broj sugrađana. Ovom projekcijom odajemo čast našem velikom glumcu Gagi Nikoliću čoveku koji je za sobom ostavio mnogo uloga i koji će zauvek živeti u našim srcima. Meni je drago što je Flojd otvorio ovaj "Filmstrit" i mnoge metropole mogu da se ugledaju na nas, a Skupština grada će nastaviti da ih podržava - izjavio je Dragomir Petronijevic, član Gradskog veća.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Tragična sudbina slavne pevačice: Ostalo joj još nekoliko meseci života, muž joj pronađen mrtav
Niko ne zna od čega boluje.



foto: Splash


Lajza Mineli, svetski poznata pevačica i glumica, bolesna je još od 2014. godine, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže od čega tačno boluje.

Ova informacija dospela je u medije kada je te godine otkazala sve koncerte toko turneje, a predpostavlja se da je uzrok encefalitis, odnosno zapaljenje mozga.

Lekari su joj tada naredili da prekine sa nastupima i putovanjima, bar na neko vreme, ali pevačica ni posle dve godine ne nastupa kao ranije.

Lajza u poslednje vreme čak i ne izlazi iz kuće, a ni njeni bliski prijatelji ne znaju o čemu se tačno radi.

Međutim, svi oni kažu da Lajza izgleda užasno i da joj je ostalo tek nekoliko meseci života.

I dok se ona bori za zdravlje, pre nekoliko dana zadesila ju je stravična vest – njen bivši suprug Dejvid Gest pronađen je mrtav u jednom londonskom hotelu.

Dejvidova porodica potvrdila je da je bolovao od nekoliko bolesti, te da je to uzrok njegove tagične smrti.

Kada je čila ove stravične vesti, Lajza je odbila da kaže bilo šta o smrti svoje velike ljubavi.

Ona se zarekla da nikada neće dati bilo kakav komentar povodom te tragedije, a onda se vratila samoći i medisjkoj ilegali.

Brak Lajze i Dejvida bio je praćen brojnim skandalima.

Venčali su se 2002. godine, a Dejvid nikada nije želeo da postane poznat.

Međutim, to je bilo nemoguće s obzirom na to da je bio suprug slavne pevačice, te su njegovo ime i fotografije punili naslovne strane tabloida

Posle samo 16 meseci braka, par se rastao uz velike sukobe i iznošenje prljavog veša.

Iako su se mnogo voleli, ponos je odneo prevagu i počeli su da žive odvojeno.

Sudski su se razveli tek 2007. godine, a njihov brak i dalje se pamti kao jedan od najtežih i medijski najpropraćenijih u Holivudu.
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Filmski dragulji iz Litvanije, Estonije i Letonije stižu na Palić

1717c4ff90331a464c1a2304623f1566.jpeg


Tokom predstojećeg 23. Festivala evropskog filma Palić publika će imati imati prilike da pogleda program “Baltik u fokusu”, igrane, dokumentarne i animirane filmove iz Litvanije, Estonije i Letonije.

U Glavnom takmičarskom programu biće letonski film “Ja sam ovde”, debitantski film Renarsa Vimbe nagrađenog "Kristalnim medvedom" na ovogodišnjem Filmskom fetstivalu u Berlinu.

U programu posvećenom kinematografiji Baltičkih zemalja biće dva nova estonska filma i to debitantski “The Days That Confused” i novo ostvarenje rediteljke Kadri Kusar “Mama”.

Iz Litvanije biće prikazan film “Sanagailino leto” rediteljke Alante Kavaite nagrađene na Sandensu prošle godine za najbolju režiju, te dokumentarac pod naslovom “Kada razgovaramo o KGB-u”.

Letoniju će biti predstavljena filmom “Zora” višestruko nagrađivane rediteljke Leile Pakalnjine. U okviru programa “Baltik u fokusu” biće i izbor kratkih i animiranih filmova iz sve tri baltičke zemlje, za koje organizatori navode da predstavljaju pravu poslasticu te jer da se radi o vrhunskim, inventivnim i duhovitim ostvarenjima.


Izvor: blic.rs
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
"Sinepleks" proglašen za najbolji lanac bioskopa u Evropi

53362002e76ee4c8f4e6c32b31db091d.jpeg


Međunarodno udruženje bioskopa UNIC proglasilo je Cineplexx za najbolji lanac bioskopa u Evropi.

Nagrada „Bioskopski prikazivač godine“ uručena je Kristijanu Langhameru, rukovodećem partneru kompanije Cineplexx, na ovogodišnjoj CineEurope konvenciji u Barseloni, koja predstavlja najveći evropski sajam u filmskoj industriji.

Nagrada „Bioskopski prikazivač godine“ se jednom godišnje dodeljuje prikazivaču koji je sa svojim rezultatima, novim projektima, rastom i pozicijom na tržištu doprineo pomeranju granica u ovoj industriji.

- Veoma sam srećan zbog ove nagrade, koju želim da podelim sa celim svojim timom i sa našim zaposlenima kojih ima više od 1.300 u ovom trenutku. Posebno se zahvaljujem poslovnom partneru Kristofu Papuseku - izjavio je Kristijan Langhamer nakon dodele.

Cineplexx je austrijska bioskopska grupacija sa preko četiri decenije iskustva u ovoj oblasti. Danas Cineplexx mrežu čini 41 multipleks i 6 tradicionalnih bioskopa u Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Albaniji, Grčkoj i Italiji, sa 296 bioskopskih dvorana. Sa oko 1.300 zaposlenih, Cineplexx bioskope godišnje poseti više od 12 miliona gledalaca.


Izvor: blic.rs
 
Natrag
Top