Didahi / Дидахи - Učenje dvanaestorice apostola

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Imaju neke stvari koje je lako razumeti a imaju neke koje teško ulaze u uho pogotovo ako se slušaju sa predrasudom.
Pavle je bio pitan od strane Rimljana po više tačaka verovanja jer su se i tad zakonici sukobili sa paganima šta treba a šta ne treba i onda Pavle odgovara u poslanici Rimljanima tako detaljno svaki problem objašnjava kako se rešava.

Za obrezanje kaže da je bolje od ne obrezanja ali ga uopšte ne svrstava u uslov spasenja i tako je demantovao zakonike jer Duh ne dolazi zbog obrezanja već zbog vere.
Problem je bio i oko trpeze sme li se jesti meso i koja vrsta a Pavle kaže da onaj ko veruje da sme jesti SVO MESO neka jede a koji ima slabu veru taj jede zelje. Ti znaš da je SVA HRANA čista jer ništa nije pogano samo po sebi ali ako tvoj brat travar nejede meso ti nemoj pred njim jesti da ga ne sablazniš. Znaš da je idol ništa i ta žrtva ništa i možeš je jesti ALI zbog onih slabih u veri nemoj to činiti jer će on pogrešno to shvatiti i pomislitida je to nešto.
Onaj koji kaže da je nešto NEČISTO Pavle reče nečisto je toj osobi a ne svima.Tako neka jede svako naspram svoje vere.


Pavle pominje i pitanje dana i praznika i kaže ONAJ KO RAZLIKUJE DANE BOGU RAZLIKUJE A KO NE RAZLIKUJE BOGU NE RAZLIKUJE i tu nema osude zašto svi ne razlikuju ne moraju.
Znači,ko zna kad je koji praznik i drži se toga neka tako radi a ko nezna nije u obavezi znati.
Ko bira subotu za odmor bira vremle koje Bog odredi a koji slavi dan vaskrsenja i odmara tad to je njegov izbor isto kao i post ko posti bolje čini od onog što ne posti ali ništa od toga nema veze sa spasenjem.
Rimljanima poslanica plače čekajući da je neko čita i čuje.

Spasenje je opisano u Mateju 25 na kraju.Akcenat u celom NS je LJUBAV i opraštanje.
Pavle kaže da ga zakon osudi i ubi i nikako nereče da će doći DUH SVETI da nas stavi pod zakon da ga ispunimo već da više NISMO POD ZAKONOM već pod blagodaću.
A ne ispunjava niko zakon držanjem slova već čineći ono iz Mateja 25 to je nova zapovest savršenom čoveku a rob je bio pod zakonom a sin pod blagodaću.
Bog vas blagoslovio.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vrlo je lose kada se u govorima apostola Pavla ne pravi razlika o cemu on tu govori, vec se sve stavlja u isti kos.

Apostol Pavle nigde u svojim govorima o zakonu ne pominje deset zapovesti, vec obredni zako sa svojim obrednim pravilima, zakonu o obrezanju, praznicima, prinosenju zrtava koje su su se prinosile za vreme praznika, mladina i u vreme Subota.

On te govore drzi iz razloga jer su Fariseji tvrdili da onaj ko primi veru u Hrista treba i dalje da drzi ceo ovaj obredni zakon sa svim ovim gore pomenutim pravilima i obrednim propisima.

Dakle, kadaa postol Pavle kaze "ONAJ KO RAZLIKUJE DANE BOGU RAZLIKUJE A KO NE RAZLIKUJE BOGU NE RAZLIKUJE" misli na starozavetne obredne praznike, i on to upucuje tim Jevrejima koji su upucivali da treba praznovati te Jevrejske praznike, i prinositi zrtve u sve te dane praznika.

Sto se tice hrane - apostol Pavle nigde nije savetovao da moze SVE da se jede, vec samo ono sto je Bog odredio za ljudsku ishranu starozavetnim zdravstvenim zakonom, a ujedno se obraca ekstremnim strujama unutar Judaizma koji su praktikovali asketizam, odbijali bilo kakav kontakt sa zenama i brak kao ustanovu koju je Bog blagoslovio, i odbijali hranu koju je Bog odvojio za covekovu ishranu zdravstvenim zakonom.

Ako onaj ko je slab u veri jede zelje, onda je i prorok Danilo bio slab u veri kada je prilikom boravka u Vavilonu rekao carevom sluzbeniku da nece da se pogani jeduci carsku nezdravu hranu, vec da mu se donosi varivo od zeljastih biljaka, i da mu je to donelo i fizicko i duhovno zdravlje.

Izraz "NISMO POD ZAKONOM" oznacava cinjenicu da Hriscani nisu vise pod osudom koju zakon donosi coveku zbog njegovog krsenja.

Dakle, covek kao takav gresan je krsio zakon, i tim krsenjem on je trebao da umre jer je zakon trazio smrt gresnika, ali Isus je dosao i umro umesto coveka i oslobodio ga od te osude i tu smrt preuzeo na sebe opravdavsi ga svojom zrtvom i prolivenom krvi.

On nije oslobodio coveka od poslusnosti zapovestima, vec od proslih greha zbog kojih je na coveku bila osuda, i Hristos je svojom smrcu oslobodio coveka od ove osude i smrti, jer ih je preuzeo na sebe.

Covek cije je grehe i osudu zbog krsenja zapovesti Hrist preuzeo na sebe nema od tog trenutka slobodu da krsi zapovesti, da se klanja drugim Bogovima i delima svojih ruku, da cini preljube, da ne postuje roditelje, da krade, ubija, laze, itd.itd.. vec mora kroz potpuno predanje Bogu dopustiti Duhu Svetome da ga promeni i upise svaku zapovest u njegovo srce i misli, kako bi prakticno ispunjavao Bozju volju - ne formalno po slovu zakona bez Duha posvecenja kao sto su to cinili Fariseji Hristovog vremena, vec u Duhu Svetome koji nagoni coveka da se prirodno ponasa po moralnim principima onako kako ga Duh Sveti vodi i upravlja, i iz ljubavi prema Bogu i bliznjima.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Apostol Pavle nigde u svojim govorima o zakonu ne pominje deset zapovesti, vec obredni zako sa svojim obrednim pravilima, zakonu o obrezanju, praznicima, prinosenju zrtava koje su su se prinosile za vreme praznika, mladina i u vreme Subota.


3:7 Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima, bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje

2:16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote; 2:17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo


Redosled u celom Pismu govori prvo o GODIŠNJIM PRAZNICIMA potom silazi na mesčni nivo i potom na sedmični nivo.
Nema sedmičnog praznika osim odmora subotom a tako je i oslovljeno.

Dakle, kadaa postol Pavle kaze "ONAJ KO RAZLIKUJE DANE BOGU RAZLIKUJE A KO NE RAZLIKUJE BOGU NE RAZLIKUJE" misli na starozavetne obredne praznike,

Kad kaže KRUŠKA znači LUBENICA,kad kaže ŠLJIVA misli BANANA shvatili smo.
Kaže za praznine PRAZNICI baš čudno da praznike oslovljava praznicima i onda jo veće čudo dane oslovljava DANIMA a misli na kuške....dobro je kad imate tumača da vas ubedi kako reč praznik znači dani a dani znači praznici pa kako god okreneš uvek je praznik. Kad kaže praznik i mladina i dani sedmični sve je to ceremonija....nema više dana za odmor postao je praznik novim rešenjem.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
3:7 Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima, bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje"

Sluzba smrti je formalno ispunjavanje zakona bez pravog duha posvecenja.
Ovu formu su praktikovali Fariseji Hristovog vremena, i zato ih je Isus nazvao licemerima, jer nisu poznavali duh zakona.

Zato Bog naglasava, a postol Pavle potvrdjuje, da ce Bog u novom zavetu upisati zapovesti u ljudsko srce i misli, i Duhom Svetim uciniti da ga covek savrseno ispunjava.

"Jer kudeći ih govori: Evo dani idu, govori Gospod, i načiniću s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet;
Ne po zavetu koji načinih s očevima njihovim u onaj dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske; jer oni ne ostaše u zavetu mom, i ja ne marih za njih, govori Gospod.
Jer je ovo zavet koji ću načiniti s domom Izrailjevim posle onih dana, govori Gospod:
daću zakone svoje u misli njihove, i na srcima njihovim napisaću ih, i biću im Bog, i oni će biti meni narod.
I nijedan neće učiti svog bližnjeg, i nijedan brata svog, govoreći: Poznaj Gospoda; jer će me svi poznati od malog do velikog među njima" ( Jevrejima 8. 8 - 11 )

Sad se postavlja sledece pitanje "ko iznosi laznu nauku - Biblija koja kaze da zakon nije ukinut vec upisan u ljudsko srce i misli Duhom Svetim koji kroz promenu vodi coveka da ispuni svaku zapovest, ili Taramana koji tvrdi da su zapovesti ukinute i da mi ne treba da ih drzimo?

------------------------------------------------------------

2:16 "Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote; 2:17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo" ( Kolosanima 2. 16 )

Hajde da vidimo na osnovu biblijskog konteksta sta pretstavljaju jela i pica o kojima govori apostol Pavle u ovom tekstu, i koji zakon je ukinut Hristovim dolaskom na ovaj svet a koji je pretstavljao SEN onoga sto ce doci, ili Hristovog tela.

Kao prvo izraz, SEN Grcki TIPOS znaci PREDSLIKA ili SIMBOL.

Sledeci tekstovi govore o tome sta u bibliji predstavlja ovaj sen, i cega je on bio simbol.

"Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste; Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti greha.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio. Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši:
Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti greha.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu. ( Jevrejima poglavlje 10 )

Dakle, iz ovog teksta vidimo da je SEN zakon o prinosenju krvnih zrtava, odnosno same zrtve su predstavljajle SEN ili simbol Isusa Hrista i njegove zrtve koju je prineo na krstu golgote.
Kada je Isus umro na krstu, ovaj zakon je uklonjen jer je nasao ispunjenje u Hristovoj zrtvi.

Da vidimo dalje sta predstacvlja SEN ii simbol Hristovog tela, i o kojim jelima i picima apostol Pavle govori.

"Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja.
A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta.
A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički,
ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.
Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;
Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;
A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
( Jevrejima 9 poglavlje ).

U ovom tekstu takodje vidimo da je SEN dobara koji ce doci obredni zakon koji je podrazumevao prinosenje krvnih ali i jestivih i naljevnih zrtava i da se o tome govori kada se pominju jela i pica o kojima govori apostol Pavle.

Iz ovog prilozenog konteksta mozemo videti o cemu govori 14 poglavlje Kolosanima poslanice.

"I izbrisavši pismo uredbe (OBREDNI ZAKON) koja beše protiv nas, i to uzevši sa srede prikova ga na krstu;
I svukavši poglavarstva i vlasti izvede ih na ugled slobodno, i pobedi ih na njemu.
Da vas dakle niko ne osuđuje
za jelo ili za piće, (PRINOSENJE JESTIVIH I NALJEVNIH ZRTAVA ) ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote; Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo" ( Kolosanimaa 2. 16 ).

Dakle apostol ovde kaze "DA VAS NIKO NE OSUDJUJE ZASTO NE PRINOSITE ZRTVE I PRINOSE U VIDU JELA I PICA - JESTIVIH I NALJEVNIH ZRTAVA, BILO ZA VREME KAKVOG PRAZNIKA ILI MLADINA ILI ZA VREME SUBOTA, JER JE TO SVE BILO SIMBOL HRISTA I NJEGOVE ZRTVE"
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Sluzba smrti je formalno ispunjavanje zakona bez pravog duha posvecenja.
Ovu formu su praktikovali Fariseji Hristovog vremena, i zato ih je Isus nazvao licemerima, jer nisu poznavali duh zakona.

A ti dobi duha kroz zakon da bi zakon održao...jadni apostoli njima nije pošlo za rukom.
Pavlu je Dekalog služba smrti tebi je Dekalog služba za život.
Pavlu je duh iznad zakona tebi je duh podređen zakonu da omogući čoveku da ostane pod službom smrti i osude.
Joj Jelena šta učini nesrećo.

,,Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, (PRINOSENJE JESTIVIH I NALJEVNIH ZRTAVA ) ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote; Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo" ( Kolosanimaa 2. 16 ).,,

Ne tražim od tebe GODIŠNJE PRAZNIKE.
Ne tražim od tebe MLADINE MESEČNE PRAZNIKE.
Ali zato čekam da čujem praznik SUBOTU daj ga nađi i postavi da vidim i taj praznik što se zove SUBOTA?

Ti gore reče da Pavle nigde ne pominje Dekalog i šta ćemo sad jel to bio lapsus ili nepoznavanje Pisma? Ima još tih primera gde Paja pominje Dekalog ali smatram da je i jedan dokaz dovoljan da se demantuje izjava kako Paja ne pominje Dekalog. Dobro,stidiću se ja zato jer neko mora.

Da su apostoli imali toliko duha koliko ti i oni bi održali zakon i mogli znati datume a sa onoliko Duha kojeg oni imaše nije bilo dovoljno da održa i još datume znaju.

I nemoj pokušati da ubaciš godišnje praznike ili mesečne praznike u subote jer mi nismo nevernici i znamo nazive svih godišnjih praznika koji su bili odmor kao i mesečnih ali hoćemo da čujemo SEDMIČNI PRAZNIK ZVANI SUBOTA.
 
Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ovo je tema o Didahama, a ne o zakonu, vratimo se temi.

Sve si pomesao, i svojim namernom tvrdokornoscu nazivas i Hrista i apostole lazovima, njih koji svuda u novom zavetu upucuju na drzanje zapovesti kao jedan od osnovnih uslova spasenja, i koji uce da covek treba u svom zivotu postici savrsenstvo i svetost kao sto je Bog savrsen i svet, a ti propagiras bezakonje, i govoris da covek nikada ne moze pobediti greh, i biti cist od bilo kakve prljavstine greha.

To je sotonino ucenje koji zeli da ljudi kroz ceo zivot ostanu u grehu, kako bi ih onemogucio da udju u savrseno Bozje carstvo svetosti i cistote, varajuci ih da ce to moci iako grese kroz ceo zivot, jer ce im Bog navodno na kraju biti milostiv i pustiti ih kao prljave gresnike u nebo, bez da su dopustili da ih on Duhom Svetim ocisti i promeni ovde na zemlji.

Ja se ogradjujem od ovakve nauke, i proglasavam je potpuno nebiblijskom, i kao onu koju je izmislio otac lazi sotona Lucifer, da zavodi i vodi u propast one koji ne poznaju pismo.


DESET BOŽJIH ZAPOVESTI

Bog je stvorio kosmos kao savršeni mehanizam u kome je uspostavio fizičke i duhovne zakone koji regulišu odnose između entiteta, kao i lične odnose među bićima koji u tom kosmosu žive.

Jedna od Božjih osnovnih karakternih osobina je ljubav, i njegova vladavina je zasnovana na ljubavi.

stvarajući život u kosmosu - Bog poklanja svojim stvorenjima tu ljubav, i očekuje da mu ona tu ljubav uzvrate, i da je ispoljavaju u ličnim međusobnim odnosima.

Iz te ljubavi - Bog je svojim stvorenjima dao svoj moralni zakon, koji je odraz njegove volje, i koji predstavlja temelj njegove vladavine i na nebu i na zemlji, i reguliše odnos između Boga i stvorenih bića, kao i lične međusobne odnose između samih stvorenih bića.

Kršenje ovog zakona ljubavi predstavlja greh, i padom prvog čoveka koji je prekršio ovaj zakon ljubavi - donelo je anarhiju i bezvlašće na planetu zemlju, i unelo haos u svet koji je Bog stvorio, i poremetilo savršeni Božji poredak i odnose koji su u njemu vladali.

Greh kao pojava se ne može u potpunosti objasniti.
On predstavlja kršenje moralnih principa zapisanih u Božjem zakonu, i rušenje moralne savesti koja postoji u samom čoveku.
Greh je sila koja je suprotna principu života, ona razara i vodi tvorevinu u stanje samouništenja i smrti.
Ova sila greha je u početku ovladala Luciferom, čija je neposlušnost i pobuna protiv Boga koju je pokrenuo na nebu aktivirala ovaj mehanizam, jer je Lucifer bio prvo biće u istoriji svemira koje je iskazalo neposlušnost prema Bogu, i u čijem srcu se pojavila klica greha.
Posredstvom Lucifera, a nakon njegovog pada i zbacivanja sa neba na planetu zemlju - greh je prenesen na ovaj svet i čoveka, koji je na nagovor sotone prekršio Božji zakon, i tim činom doživeo moralni pad i postao grešnik.
Ipak Bog je stvorio plan spasenja čoveka od greha i njegove sile, objavivši mu svoj zakon - kako bi čovek kroz zakon spoznao svoje pravo duhovno stanje, i razlikovao dobro od zla, i verom i prihvatanjem Božjeg plana spasenja i poslušnošću zapovestima - u sebi izgradio Božji porušeni moralni lik, i pripremio se za ulazak u Božje carstvo slave prilikom Hristovog slavnog dolaska, kada će on ukinuti greh i vratiti sve stvari u prvobitno stanje koje je vladalo u početku.


DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV SPASENJA:

"I zapita ga jedan knez govoreći: učitelju blagi! šta da učinim da naslijedim život vječni?
A Isus reče mu: što me zoveš blagijem? niko nije blag osim jednoga Boga.
Zapovijesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca i mater svoju.
A on reče: sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.
A kad to ču Isus reče mu: još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; i hajde za mnom.
A kad on ču to postade žalostan, jer bješe vrlo bogat.
A kad ga vidje Isus gdje postade žalostan, reče: kako je teško ući u carstvo Božije onima koji imaju bogatstvo!
Lakše je kamili proći kroz iglene uši negoli bogatome ući u carstvo Božije.
A oni koji slušahu rekoše: ko se dakle može spasti?
A on reče: što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće" ( Jevandjelje po Mateju 19. 16 - 26 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ LJUBAVI PREMA ISUSU:

"Po tom znamo da ljubimo djecu Božiju kad Boga ljubimo i njegove zapovijesti držimo.
Jer je ovo ljubav Božija da zapovijesti njegove držimo; i zapovijesti njegove nijesu teške" (1 poslanica Jovanova 5. 2 - 3 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ POZNANSTVA SA ISUSOM:

"I po tom razumijemo da ga poznasmo, ako zapovijesti njegove držimo.
Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema; (1 poslanica Jovanova 2. 3-5 ).

DRŽANJE ZAPOVESTI USLOV USLIŠENJA MOLITVE:

"Ljubazni! ako nam srce naše ne zazire, slobodu imamo pred Bogom;
I što god zaištemo, primićemo od njega, jer zapovijesti njegove držimo i činimo što je njemu ugodno.
I ovo je zapovijest njegova da vjerujemo u ime sina njegova Isusa Hrista, i da ljubimo jedan drugoga kao što nam je dao zapovijest" ( 1 poslanica jovanova 3. 21 - 23 )

DRŽANJE ZAPOVESTI DOKAZ ISUSOVOG PRISUSTVA U SRCU POSREDSTVOM SVOGA DUHA:

"I koji drži zapovijesti njegove u njemu stoji, i on u njemu. I po tom poznajemo da stoji u nama, po Duhu koga nam je dao" ( Jovanova poslanica 3. 24 )

JEDINSTVO SVIH 10 ZAPOVESTI-NAZVAN ZAKON SLOBODE KOJIM ĆE SE SUDITI SVETU:

"Jer koji sav zakon održi a sagriješi u jednome, kriv je za sve,
Jer onaj koji je rekao: ne čini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji će zakonom slobode biti suđeni" ( Jakovljeva poslanica 2. 9-11 ).

DRŽANJE ZAPOVESTI OBELEZJE BOŽJE CRKVE POSLEDNJEG VREMENA:

"Ovdje je trpljenje svetijeh, koji drže zapovijesti Božije i vjeru Isusovu" ( Otkrivenje Jovanovo 14. 12 )

ISUS NIJE DOŠAO DA UKINE ZAKON- ZAPOVESTI ZAKONA OSTAJU DO KRAJA SVETA:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne
izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovijeh najmanjijeh zapovijesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskome; a
ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskome" ( Jevandjelje po Mateju 5. 17 - 19 )

NE MENJATI PROROSTVO I ZAKON:

"Jer svjedočim svakome koji čuje riječi proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj;
I ako ko oduzme od riječi knjige proroštva ovoga, Bog će oduzeti njegov dijel od knjige života, i od grada svetoga, i od onoga što je napisano u knjizi ovoj" ( Otkrivenje Jovanovo 18-19 ).


SVETOST - IDEAL BOŽJEG PLANA SPASENJA


Bog je u početku stvorio savršen svet na kome nije bilo senke prokletstva i smrti.
Čovek je stvoren kao savršeno moralno biće, sa svim atributima fizičke i duhovne snage koje je posedovao.
Čovekovim padom koji je bio prouzrokovan njegovom neposlušnošću prema Bogu - on je pokvario u sebi ovaj moralni lik koji ga je do tog trenutka krasio, što je dovelo do toga da bude izagnan iz Edemskog vrta, jer kao grešnik on nije mogao prebivati u prisutnosti Božjoj, i kao takav bio je osuđen da večno umre.
Ipak, Bog je stvorio plan spasenja, čiji je osnovni cilj da kroz duhovnu obnovu vrati čoveka u prvobitno stanje, i obnovi u njemu porušeni moralni lik koji je posedovao pre pada u greh, i da ga na kraju uvede u izgubljeni raj iz koga je padom izagnan.
Smisao Božjeg plana spasenja i Hristovog prvog dolaska na ovaj svet - njegova smrt na krstu, i njegova posrednička služba u nebeskoj Svetinji, nisu bili samo da čoveka oslobode od greha i smrti, već da ga kroz pr0ces duhovne obnove dovedu do savršenstva karaktera i spremnosti za ulazak u carstvo nebesko.
Bog želi da čovek već na ovoj zemlji doživi savršenstvo koje je imao prvi čovek koji je prebivao u Edemskom vrtu u samoj neposrednoj prisutnosti Božjoj, jer jedino je tako čoveku i moguće da uđe u savršeno Božje carstvo, i da prebiva u prisutnosti savršeno svetog Boga i njegove svetlosti i slave koja ga okružuje, i u čijem carstvu nema nečisote, i u kome vladaju savršeni odnosi, u kojima je osnovni princip ljubav koja se prenosi sa Boga na sva stvorenja u svmiru.


BUDITE SVETI:

"Zato, ljubazni, zapregnuvši bedra svojega uma budite trijezni, i zacijelo se nadajte blagodati koja će vam se prinijeti kad dođe Isus Hristos.
Kao poslušna djeca, ne vladajući se po prvijem željama u svojemu neznanju,
Nego po svecu koji vas je pozvao, i vi budite sveti u svemu življenju.
Jer je pisano: budite sveti, jer sam ja svet" ( 1 poslanica Petrova 1. 13 - 16 )

SVETI I BEZ MANE:

"Jer bi volja očina da se u nj useli sva punina,
I kroza nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta njegova, kroz nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.
I vas koji ste nekad bili odlučeni i neprijatelji kroz pomisli u zlijem djelima,
A sad vas primiri u tijelu mesa njegova smrću njegovom, da vas svete i bez mane i bez krivice izvede preda se;
Ako samo ostanete u vjeri utemeljeni i tvrdi, i nepokretni od nada jevanđelja, koje čuste, koje je propovijedano svoj tvari pod nebom, kojemu ja Pavle postadoh sluga" ( Kološanima poslanica 1. 19 - 23 )

ČISTI, PRAVEDNI I BEZ GREHA - KAO ISUS:

Vidite kakvu nam je ljubav dao otac, da se djeca Božija nazovemo i budemo; zato svijet ne poznaje nas, jer njega ne pozna.
Ljubazni! sad smo djeca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i on, jer ćemo ga vidjeti kao što jest.
I svaki koji ovaj nad ima na njega, čisti se, kao i on što je čist.
Svaki koji čini grijeh i bezakonje čini: i grijeh je bezakonje.
I znate da se on javi da grijehe naše uzme; i grijeha u njemu nema.
Koji god u njemu stoji ne griješi; koji god griješi ne vidje ga niti ga pozna.
Dječice! niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je on pravedan;
Koji tvori grijeh od đavola je, jer đavo griješi od početka. Zato se javi sin Božij da raskopa djela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini grijeha, jer njegovo sjeme stoji u njemu, i ne može griješiti, jer je rođen od Boga" ( 1 poslanica Jovanova 3. 1 - 9 )

SAVRŠEN ČOVEK BOŽJI:

"Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,
Da bude savršen čovjek Božij, za svako dobro djelo pripravljen" ( 2 Timotiju poslanica 3. 16 - 17 )

SAVRŠENI U LJUBAVI:

"I mi poznasmo i vjerovasmo ljubav koju Bog ima k nama. Bog je ljubav, i koji stoji u ljubavi, u Bogu stoji i Bog u njemu stoji.
Tijem se ljubav u nama savršuje da imamo slobodu na dan sudni; jer kao što je on i mi smo na svijetu ovom.
U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah napolje; jer strah ima muku. A ko se boji nije savršen u ljubavi" ( 1 poslanica Jovanova 4. 16 - 18 )

SAVRŠENI UMOM:

"Braćo! Ne budite deca umom, nego pakošću detinjite, a umom budite savršeni" ( 1 poslanica Korinćanima 14. 20 )

SAVRŠENI U REČIMA:

"Jer svi pogrešujemo mnogo puta. Ali ko u riječi ne pogrješuje, onaj je savršen čovjek, može zauzdati i sve tijelo" ( Jakovu poslanica 3. 2 )

SAVRŠENI I BEZ IKAKVE MANE:

"Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti,
Znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje;
A trpljenje neka djelo dovršuje, da budete savršeni i cijeli bez ikake mane" ( Jakovu poslanica 1. 2 - 4 )

SAVRŠENI KAO BOG OTAC:

"Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen otac vaš nebeski" ( jevanđelje po Mateju 5. 48 )

JEDNAKI OBLIČJU SINA BOŽJEGA:

"A znamo da onima koji ljube Boga sve ide na dobro, koji su pozvani po namjerenju.
Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu jednaki obličju sina njegova, da bi on bio prvorođeni među mnogom braćom" ( Rimljanima poslanica 8 28 - 29 )

MOLITVA APOSTOLA ZA SAVRŠENSTVO:

"Jer se radujemo kad mi slabimo, a vi jačate. A zato se i molimo Bogu, za vaše savršenstvo" ( 2 poslanica Korinćanima 13. 9 )

SAVRŠENI U VISINI MERE RASTA HRISTOVA:

"I on je dao jedne apostole, a jedne proroke, a jedne jevanđeliste, a jedne pastire i učitelje,
Da se sveti priprave za djelo službe, na sazidanje tijela Hristova;
Dokle dostignemo svi u jedinstvo vjere i poznanje sina Božijega, u čovjeka savršena, u mjeru rasta visine Hristove;
Da ne budemo više mala djeca, koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauke, u laži čovječijoj, putem prijevare;
Nego vladajući se po istini u ljubavi da u svemu uzrastemo u onome koji je glava, Hristos.
Iz kojega je sve tijelo sastavljeno i sklopljeno svakijem zglavkom, da jedno drugome pomaže dobro po mjeri svakoga uda, i čini da raste tijelo na popravljanje samoga sebe u ljubavi" ( Efescima poslanica 4. 11 - 16 )

GLAVNO OBELEŽJE SVETIH:

"Ovde je trpljenje svetih, koji drže zapovesti Božije i veru Isusovu" ( otkrivenje Jovanovo 14. 12 )


Izvor: blog - velike istine biblije
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Izneo sam istorijske podatke, i to citate istoricara onoga vremena, i oni potvrdjuju da su Nazareni bili prava crkva a Ebioniti Judeognosticka sekta.

Sto se tice Didaha, vec u vreme apostola su postojali lazni apostoli, i Hristovi apostoli govore o tome.

Nisi izneo apsolutno nista.
Daj ponovo citate???
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Nisi izneo apsolutno nista.
Daj ponovo citate???

Kako nije...eno.postavlja stalno svoje blogove kao dokaz svoje tvrdnje i ne samo to uvek spisima Bele potvrđuje njene reči nije to mala stvar.
U Adv.postoji mnogo problema a oni se sreću na svakom koraku zato što su apostoli izvrnuli nauku i tako reči Bele su u kontri sa svim rečenim pa se to pokušava premostiti fanatičkom simbolikom.
NIKAD nećeš dobiti nikakvu potvrdu onog što oni izbace isto kao ni od Raselovih svedoka a pomoći im može samo Bog pod uslovom da hoće a pošto neće čuvaj živce i zaboravi na prazne priče koje nude radujući se Gospodu našem i Njegovoj milosti.
Zašto da nam neko kvari ovo malo mira i života?

Isti se pita pre nekidan u jednom od postova ,,KAD SAM JA GOVORIO DA JE ZAKON USLOV SPASENJA?,, a stotinu puta ponovio kako je zakon uslov spasenja pa ti sad vidi sa kim razgovaraš,rekoh ja davno koje odelenje u dravstvu to rešava ali mnogi još ne veruju.

Zaboravi on dati te sedmične praznike SUBOTE kao što je bezbroj puta zaboravio odgovoriti na razne stvari.
Ali zato odmah stižepo starom dobrom Adv. običaju da se osoba i učenje koje ne potvrđuje Jelenino proglasi satanskim tu nikad ne omanu.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.255
Kako nije...eno.postavlja stalno svoje blogove kao dokaz svoje tvrdnje i ne samo to uvek spisima Bele potvrđuje njene reči nije to mala stvar.
U Adv.postoji mnogo problema a oni se sreću na svakom koraku zato što su apostoli izvrnuli nauku i tako reči Bele su u kontri sa svim rečenim pa se to pokušava premostiti fanatičkom simbolikom.
NIKAD nećeš dobiti nikakvu potvrdu onog što oni izbace isto kao ni od Raselovih svedoka a pomoći im može samo Bog pod uslovom da hoće a pošto neće čuvaj živce i zaboravi na prazne priče koje nude radujući se Gospodu našem i Njegovoj milosti.
Zašto da nam neko kvari ovo malo mira i života?

Isti se pita pre nekidan u jednom od postova ,,KAD SAM JA GOVORIO DA JE ZAKON USLOV SPASENJA?,, a stotinu puta ponovio kako je zakon uslov spasenja pa ti sad vidi sa kim razgovaraš,rekoh ja davno koje odelenje u dravstvu to rešava ali mnogi još ne veruju.

Zaboravi on dati te sedmične praznike SUBOTE kao što je bezbroj puta zaboravio odgovoriti na razne stvari.
Ali zato odmah stižepo starom dobrom Adv. običaju da se osoba i učenje koje ne potvrđuje Jelenino proglasi satanskim tu nikad ne omanu.

Vidim da dokaza nema, istorija svedoci jedno, a on nesto drugo, sve sto je rekao Laodikeja o Nazarenima , ja sam nasao na gnostickim sajtovima, eto odakle su te informacije...
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, oipet iznosis neistine, i ovoga puta si upao u laz.

Da vidimo tvoje reci, a potom moje.

Evo tvoje tvrdnje:

"Neznam šta da mislim i šta da ti kažem jer je dovoljno pročitati gde kažeš da zakon nije uslov za spasenje i onda kažeš kako jeste zakon uslov za spasenje"

Dakle, ovde si mi pripisao kako sam ja prvo tvrdio da zakon nije uslov za spasenje, a potom sam drugi put tvrdio kako zakon jeste uslov spasenja.

Evo mog odgovora koji sam dao na ovu tvoju neistinu:


"Ne znam gde sam napisao da drzanje zapovesti
nije jedan od uslova spasenja.
Znam da sam napisao da se ne opravdavamo drzanjem zakona, vec iskljucivo verom u Hrista i i zaslugama njegove zrtve i prolivene krvi, a da je drzanje zakona jedan od uslova za ulazak u carstvo nebesko u smislu da covek poslusnoscu izgradjuje sebe duhovno i karakterno, jer u nebo nece moci da udje gresan i prljav od greha, vec kroz predanje i posvecenje koje Duh Sveti vrsi u njemu kroz postizanje savrsene pravednosti i duhovnog uzrastanja u visinu mere rasta Hristova, potpuno ociscen i duhovno izgradjen"

Da vidimo ovu novu laz koju si izneo u poslednjem komentaru:

"Isti se pita pre nekidan u jednom od postova ,,KAD SAM JA GOVORIO DA JE ZAKON USLOV SPASENJA?,, a stotinu puta ponovio kako je zakon uslov spasenja pa ti sad vidi sa kim razgovaraš,rekoh ja davno koje odelenje u dravstvu to rešava ali mnogi još ne veruju"

Dakle, tvoje svesno i namerno laganje je ocigledno, jer ja nisam napisao "KAD SAM JA GOVORIO DA JE ZAKON USLOV SPASENJA?" vec sam napisao "Ne znam gde sam napisao da drzanje zapovesti nije jedan od uslova spasenja"

Dakle, ti si ovo znao, ali mi svesno, zlonamerno i planski nabacujes nesto sto ja nisam nikada izrekao, pa ljudi ne treba da se zapitaju skim razgovaraju u mom slucaju, vec s kim razgovaraju u tvom slucaju, koji u sebi nosis jedan podmukao, zli, prepredeni, sotonski duh lazi i prevara.

To je tvoja stvar, ali na ovakve neistine i izvrtanj koje iznosis, i tvoje ponasanje covek ne moze da ostane nem i da se ponasa kao da se nista nije dogodilo, jer ovo je napad na tudju licnost i postenje.

Jos jedna tvoja svesna laz je sledeca:


"i ne samo to uvek spisima Bele potvrđuje njene reči nije to mala stvar"

SVAKO na forumu ko prati ove diskusije zna da ja nikada nisam citirao bilo koju rec Ellen White, vec iskljucivo bibliju, i ovim tvojim poslednjim komentarom si potpuno diskreditovao sebe, i prikazao tvoje pravo lice, i nazalost vrlo lose duhovno stanje.

Moji saveti te ocigledno ne doticu, tako da necu izreci ni jedan, jer je ocigledno da ces ti takav duh i neverstvo gajiti sve do kraja, dok sam Bog ne bude pokazao svoju silu i slavu, i objavio istinu celom svetu, i tada postoji mogucnost da se obratis Bogu, jer to sada ocigledno ne zelis, nitri te istina zanima, ali tada verujem hoce, i neces ostati ravnodusan, mada ni to nije iskljuceno gledajuci sa biblijske tacke gledista i Jevrejskog naroda, kome je Bog pokazao svoju slavu i pozvao ih da ga poslusaju njegov glas, a oni odgovorili "Ne necemo poslusati sto nam kaze Bog"

Neka Bog ipak ucini milost i pokrenete te na takvu odluku.

Nisi izneo apsolutno nista.
Daj ponovo citate???

Evo teksta koji sam vec citirao, a tice se prve crkve Nazarena u Jerusalimu.


Prva Hrišćanska crkva

Prva Hrišćanska crkva u Jerusalimu koju su osnovali Hristos i Apostoli posle Hristovog vaznesenja - je bila Jevrejska crkva.
Ovi prvi Hrišćani su u istoriji poznati pod imenom Nazareti ili Nazareni ( Nazoreji ).
U bibliji u Delima Apostolskim 24 poglavlju - Jevreji su optužili Apostola Pavla da je kolovođa Nazaretske sekte.

Crkveni istoričar Epifanije ( 315 - 403 n. e ), svedoči da su Nazareni držali 10 Božjih zapovesti i biblijsku subotu kao dan odmora, da priznaju Hrista kao Mesiju i Božjeg sina, da je Bog stvoritelj, i da su oni direktni potomci Apostola.

Epifanije i crkveni otac Euzebije ( 260 - 334 n. e ), svedoče -da je do 135 godine nove ere, postojala još jedna grupa Hrišćana po imenom "Ebioniti"
Crkveni otac Irinej Ebionitre naziva Judeognostičkom sektom i ubraja ih u krivokletstvo, pošto su njihova učenja bila mešavina hrišćanskih elemenata i mnogobozačkih filozofija.
Ebioniti su u početku postovali subotu kao četvrtu Božju zapovest dekaloga, ali su pod uticajem mnogobožačkih filozofija prihvatili nedelju - Dies Solis, mnogobožački dan posvećen bogu sunca - Mitri.

Ove crkve iz mnogoboštva, naročito one iz Aleksandrije i Rima - u drugoj polovini drugog veka, počinju pod uticajem mnogobožačke filozofije i gnosticizma da odstupaju od prvobitnih principa Hristove nauke, tako je nastao jaz između ostatka Hrišćana Jevrejskog porekla koji su ostali verni Apostolskoj nauci, i ovih hrišćana mnogobožačkog porekla koji su odstupili od izvesnih tačaka Hristove nauke i prihvatili mnogobožačke filozofije.

Smatra se da Ebioniti potiču iz grada Efesa, koji je bio centar gnosticizma i gnostičke filozofije.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top