Čudo tehnologije: Sastavljen teleskop koji će naslediti Habl

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.543
Čudo tehnologije: Sastavljen teleskop koji će naslediti Habl
Naslednik teleskopa Habl kompletira se punom parom, a upravo je okončan jedan od najvažnijih koraka pre lansiranja 2018. godine.

Izvor: B92

Foto: EPA
Osamnaesti segment glavnog ogledala konačno je instaliran na teleskop “Džejms Veb” (James Webb Space Telescope) koji će za dve godine postati najveći i najosetljiviji instrument za optičko proučavanje svemira.


Foto: EPA
"Naučnici i inžinjeri naporno su radili kako bi montirali segmente gotovo savršenog ogledala koje će fokusirati svetlost objekata koje trenutno ne možemo videti – atmosfere planeta, regione rađanja zvezda i scene iz vremena stvaranja našeg svemira", rekao je Džon Gransfeld iz NASA.


Foto: EPA
Šestougaoni segmenti prečnika većeg od 130 centimetara pojedinačno teže oko 40 kilograma. Jednom kada se nađu u orbiti, segmenti ogledala radiće zajedno kao jedinstveno ogledalo prečnika 6,5 metara. Ipak, najveći deo teleskopa je štit veličine teniskog igrališta koji će "nositi" instrumente i štititi ih od solarne radijacije.


Foto: EPA
NASA stručnjaci će uskoro početi da instaliraju druge optičke komponente, ali i sprovoditi testiranja kako bi obezbedili sigurno lansiranje koje je zakazano za 2018. godinu. Teleskop će u Zemljinu orbitu poslati evropska raketa Arieane 5. Pored NASA i ESA, projektu se pridružila i Kanadska svemirska agencija.

194553449056b8e6380ce51146422166_v4_big.jpg
 
Natrag
Top