Turska: Oboren vojni avion na granici sa Sirijom

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Turska: Oboren vojni avion na granici sa Sirijom
Neidentifikovani vojni avion srušio se u Siriji blizu granice sa Turskom, javili su turski mediji, a za sada nije poznato kome letelica pripada.

IZVOR: B92
1904678489563c9b877ba7e267707043_v4_big.jpg
Takođe, ne postoje informacije o tome kakva je sudbina posade aviona.

Televizija Haberturk je objavila snimak aviona u plamenu, a reporter te medijske kuće je javio da je video “avion koji se u trenutku pretvorio u vatrenu loptu“.

Navodno su dvojica pilota uspela da se katapultiraju i napuste letelicu pre eksplozije, a prema navodima CNN, avion je oborila turska vojska pošto je prethodno povredio turski vazdušni prostor.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Ruski avion oboren na granici Turske i Sirije
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski vojni avion tipa Su-24 oboren na granici Turske i Sirije.

IZVOR: B92
1904678489563c9b877ba7e267707043_v4_big.jpg
Prema preliminarnim izveštajima, avion je oboren raketom sa zemlje.Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima.

”Su-24 ruske avijacije je pao na teritoriju Sirije posle paljbe sa zemlje. Letelica se nalazila u vazdušnom prostoru Sirije na visini od 6.000 metara”, navedeno je u saooštenju.

Televizija Haberturk je objavila snimak aviona u plamenu, a reporter te medijske kuće je javio da je video “avion koji se u trenutku pretvorio u vatrenu loptu“.

Navodno su dvojica pilota uspela da se katapultiraju i napuste letelicu pre eksplozije, a prema navodima CNN, avion je oborila turska vojska pošto je prethodno povredio turski vazdušni prostor.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
BlicOnline
309908_31st-fighter-wing-united-state-air-force-f16-ap_f.jpg

F-16
Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je oboreni avion ruski i da nije povredio turski vazdušni prostor, prenose RIA Novosti.
Dva turska mlazna aviona F-16, koji su bili na patrolnoj dužnosti duž granice, učestvovala su u obaranju aviona, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

10:34 -Turska: Upozorili smo pilote 10 puta
Vojni avion koji je Turska danas oborila na granici sa Sirijom povredio je vazdušni prostor Turske iako je bio upozoren 10 puta u roku od pet minuta, saopštila je danas turska vojska.

10:32 -Ruski pilot u rukama Turkmena!
Jedan od pilota borbenog aviona koji je oboren danas nedaleko od granice sa Sirijom dejstvom turske avijacije nalazi se u rukama lokalnih Turkmena, čije snage tragaju za drugim pilotom, prenijela je stanica "Si-En-En Turk".

10:31 -Ovo je Su-24, koji je oborila turska vojska
697002_ruski-avion-02foto-reuters_f.jpg
697001_ruski-avion-01foto-reuters_f.jpg


10:30 -Trenutak pada aviona
Avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije Si-En-En Turk i NTV.


Na snimku kojie je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.

POGLEDAJTE Stravičan trenutak kada u plamenu pada vojni avion:



10:29 -Rusija: Oboren je naš avion iznad teritorije SIRIJE, ne Truske
696982_avion-02_f.jpg

Trenutak u kom je avion pogođen...
696983_avion-03_f.jpg

...i u plamenu se obrušava na zemlju

Turski mediji objavili su snimak koji dokazuje pad aviona i na kom se on vidi u plamenu.

Turski mediji objavili su snimak koji dokazuje pad aviona i na kom se on vidi u plamenu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da imaju dokaze da je turska vojska ruski avion oborila iznad sirijskog vazdušnog prostora. Oni navode da se avion nalazio na visini od 6.000 metara.


Ministarstvo je saopštilo da su piloti uspeli da se katapultiraju i sada se utvrdjuje šta se dogodilo sa njima.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
NATO potvrdio vanredni sastanak u 17 sati
BlicOnline
NATO je potvrdio da će danas održati vanrednu sednicu Saveta na zahtev Turske.

- Na zahtev turskih vlasti, Severnoatlanski savez će u 17 sati po briselskom vremenu održati vanredni sastanak. Cilj sastanka jeste da turska obavesti saveznike o detaljima obaranja ruskog aviona. NATo pažljivo prati situaciju i u bliskom smo kantaktu sa turskim vlastima - kažu iz NATO.

Iz Severnoatlanskog vojnog saveza potvrdili su i da sastanak neće pokretati Član 4 iz Vašingotna po koje NATO članice diskutuju o pretnjama teritorijalnom integritetu, političkoj nezavisnosti ili bezbednosti.

- Činjenica je da ovo nije sastanak pod Članom 4, ali Turska i NATO žele da se uvere da stvar neće eskalirati i izmaći van kontrole - rekao je portparol NATO.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
PUTIN BESAN "Turci su pokazali da su saučesnici terorista"VIDEO
BlicOnline
Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se javnosti pošto je turska vojska oborila ruski avion. On tvrdi da je avion oboren raketom vazduh-vazduh iz turskog vojnog aviona F16.

670845_putin01foto-ap_f.jpg


- Turci su nam zabili nož u leđa. Ovaj njihov potez može se protumačiti kao saradnja sa islamistima - rekao je Putin.

On je objasnio da su meta aviona koji je oboren bili islamisti u Lakatiji, oblasti Sirije, gde se bori većina dobrovoljaca pristiglih iz Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je i da ruski vojni avion oboren četiri kilometra duboko u sirijskoj teritoriji.

- Turci su ovim pokazali da su saučesnici terorista - rekao je Putin.

Ruski predsednik naglasio je i da je primećen protok nafte iz sirijske teritorije pod kontrolom teroritsta do Turske.

- Očigledno je. Ne samo da dobijaju prihode od šverca nafte, već imaju i zaštitu vojske jedne nacije. Ovo objašnjava zbog čega je jedna teroristička grupa toliko hrabra u svojim aktima širom sveta - dodao je Putin.

Putin je dodao i da će incident imati "ozbiljne posledice" po rusko-turske odnose.

- Činjenica da Turska nije pokušala da kontaktira sa Rusijom već je brže-bolje sazvala sastanak sa NATO je zabrinjavajuća. Čini se da Turska želi da NATO služi interesima ISIS. Rusija poštuje regionalne interese drugih naroda, ali ovaj zločin Turske neće proći bez odgovora - dodao je Putin.


 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
Sirijski pobunjenici: Uništili smo ruski helikopter
BlicOnline
U odvojenom incidentu, druga sirijska pobunjenička grupa - Slobodna sirijska vojska Prva pomorska divizija - tvrdi da je uništila ruski helikopter na planini Turkmen koji je nadletao mesto pada ruskog bombardera.

Pobunjenici tvrde da su helikopeter uništili protivtenkovskim projektilom "tow", piše Luiza Lovlak, dopisnica britanskog "Telegrafa" sa Bliskog istoka.

Prethodno je bilo nepotvrđenih izveštaja da su ruski helikopteri pokušavaju da pristupe lokaciji na kojoj se srušio ruski avion.

Ako napad na helikopter bude potvrđen, "tow" je verovatno stigao do pobunjenika kroz američko-tursku logističku podršku.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
TRI SCENARIJA Kako će Putin odgovoriti na obaranje aviona?
BlicOnline
Današnje obaranje “suhoja Su-24” je prvi ozbiljan gubitak koji je pretrpela ruska vojska od početka vazdušne kampanje u Siriji.

673784_putin-sirija02-foto-reuters-ap_f.jpg



Analitičar Ronald Olifant koji izveštava iz Moskve napominje da je u pitanju surovi trenutak za pilote, njihove porodice i saborce na terenu.

Međutim, obaranje aviona je ozbiljan udarac na ruski Generalštab koji zna da kada se borite u ratu, stvari mogu da pođu naopako.

S obzirom na to da Rusi znaju da može doći do ovakvih situacija, sigurno imaju planove za nepredviđene situacije.

Gledajući izveštavanje ruskih medija, jasno je da su i oni pripremljeni na reakcije u ovakvim okolnostima.

Iako je ruski predsednik najavio oštar odgovor na obaranje ruskog bombardera, još se ne zna na šta bi to moglo da se odnosi.

Kako kaže Olifant,vojna odmazda skoro sigurno ne dolazi u obzir.

- Turska je članica NATO pakta i obarenje njihovog aviona kao odgovor rizikovao bi početak Trećeg svetskog rata - rekao je Olifant.

Umesto toga, kaže on, moguće je da će Rusi udariti na grupe koje Turci podržavaju na terenu - uključujući i turkmenistanske grupe za koje je Ankara već upozorila Rusiju.

Može, naravno, da se očekuje idiplomatski odgovor.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov navodno je otkazao ranije zakazanu posetu zvaničnoj Ankari, a drugi ruski poslanik ćak je pozvao i na evakuaciju rukih državljana iz Turske.

Treći potencijalni scenario jeekonomski odgovor. Rusija bi mogla da ukine snabdevanje prirodnim gasom koji Turci koriste preko zime.

Ipak, koliko daleko će sve da ode nalazi se u rukama Vladimira Putina koji još nije spreman da otvori sve karte.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.544
"Ubijeni piloti ruskog aviona i helikoptera"
Ruski Generalštab je saopštio da je jedan od pilota koji je upravljao ruskim vojnim avionom koji su Turci oborili, ubijen dok se spuštao padobranom.

IZVOR: B92
656030110565440d6b759c834576894_v4_big.jpg

Foto: printscreen
Kako prenosi “Sputnjik“, pilot je upucan sa zemlje.

Generalštab je potvrdio i da su sirijski pobunjenicioborili helikopter koji se nalazio u spasilačkoj misiji, a da je jedan pilot poginuo.

Kako je saopšteno, u spasilčkoj misiji nakon što je Turska oborila vojni avion učestvovala su dva helikoptera.

Na snimku koji je objavljen na Jutjubu prikazana je paljba na ruske pilote koji su se spuštali padobranima.

Ranije su sirijski pobunjenici saopštili da su ubili dvojicu pilota.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promene u odnosima Rusije i Turske.

Ruski borbeni avion tipa Suhoj-24 oboren je iznad Sirije iz vazduha, raketom ispaljenom iz turskog aviona tipa F-16, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.

SAD veruju da je upad ruskog aviona u turski prostor trajao tek nekoliko sekundi, nakon čega su ga turski lovci oborili, izjavio je jedan američki zvaničnik.

 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.685
"Nismo znali da je ruski, 17 sekundi iznad Turske"
Autor: mondo.rs

Ruski avion "Su-24M" koji su oborili Turci narušio je turski vazdušni prostor tokom 17 sekundi, tvrdi Ankara. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan tvrdi da turska avijacija nije znala da je avion ruski kada ga je napala.


Tan2015-11-24_112329547_0.jpg


Foto: AP Photo/ Vladimir Isachenkov, File
Ruska vojska ostaje pri stavu da avion nije ušao na teritoriju Turske a da je turski "F-16" narušio sirijski vazdušni prostor.

Rusi tvrde i da je turski avion upao u Siriju samo da bi oborio ruski "Su-24M".

Taktički bombarder Suhoj "Su-24M", koji je bio na borbenom zadatku iznad teritorije Sirije u blizini turske teritorije oboren je raketom "vazduh-vazduh" ispaljenom sa turskog aviona američke proizvodnje "F-16".

Turska je, kako navodi "Raša tudej", na brzinu sklepala zvaničnu verziju po kojoj je "F-16" oborio "neidentifikovani" avion pošto je narušio turski vazdušni prostor na jugu te države. Turska je, kako bi potkrepila tu tvrdnju, objavila mapu leta aviona neposredno pre obaranja.

Turci tvrde i da je ruski avion bio upozoren 10 puta tokom pet minuta koji su prethodili ispaljivanju raketa sa aviona "F-16". Pojavio se i audio snimak upozorenja:



Ankara tvrdi da je ruski avion proveo 17 sekundi u turskom vazdušnom prostoru pre nego što je oboren.

Rusko Ministarstvo odbrane poriče da je turska pokušala da uspostavi bilo kakvu komunikaciju sa ruskim avionom pre obaranja.



Podaci o praćenju leta koje su Rusi objavili pokazuju, kako tvrdi "Raša tudej", da "Su-24" nije prešao u turski vazdušni prostor i da je oboren iznad sirijske teritorije, četiri kilometra od granice Turske i Sirije.

Izgleda, navodi ruski državni medijski servis pozivajući se na Ministarstvo odbrane, da je "F-16" narušio sirijski vazdušni prostor da bi srušio ruskog bombarder


 
Natrag
Top